Dodaj do ulubionych

Jaki obraz chciałybyście zobaczyć?Jaki się podoba?

21.01.23, 13:15
Od paru lat mam fazę na oglądanie obrazów. Potrafię pojechać, polecieć gdzieś tam, by zobaczyć jakąś wystawę lub nawet pojedynczy obraz.
Czy macie jakieś dzieło sztuki, które Was zauroczyło? Lub bardzo chciałybyście zobaczyć? Co to jest?

Mnie na myśl teraz przychodzi Krzyk. Widziałam kilka obrazów Muncha, ale tego akurat nie.
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Jaki obraz chciałybyście zobaczyć?Jaki się po 21.01.23, 13:24
      „ Gwiaździsta noc”. Widziałam na żywo. Uważam, ze można ją lepiej wyeksponować niż robi to MoMa.
      „ Kwitnący migdałowiec” to mój ukochany obraz, świetnie wyglądałby w moim salonie. Tez wisi w słabym miejscu (a przynajmniej wisiał) - w rogu korytarza.
      Przy obydwu spędziłam mnóstwo czasu. Pod „gwiazdzista nocą” na tyle długo, że podszedł do mnie pracownik muzeum zapytać, czy potrzebuję pomocy (usiadłam sobie na podłodze).
      • przepio Re: Jaki obraz chciałybyście zobaczyć?Jaki się po 21.01.23, 14:12

„ Kwitnącego migdałowca" będę widziała za 2 miesiące, przy okazji innej wystawy. Wydaje mi się, że też będę nim zachwycona
        • atoness Re: Jaki obraz chciałybyście zobaczyć?Jaki się po 21.01.23, 15:08
          Ja też bym była smile

wearmedicine.com/p/bluza-bawelniana-eviva-larte-damska-wzorzysta-multicolor-26444
      • aandzia43 Re: Jaki obraz chciałybyście zobaczyć?Jaki się po 21.01.23, 14:19
        Też, i wiele innych obrazów van Gogha. Czy na żywo efekt wirowania tez jest taki zarąbisty?
        • berdebul Re: Jaki obraz chciałybyście zobaczyć?Jaki się po 21.01.23, 15:50
          Jest. Wyszłam z muzeum, bo je zamykali. 🥹
      • unikotka Re: Jaki obraz chciałybyście zobaczyć?Jaki się po 21.01.23, 17:57
        No i właśnie w MoMa nie byłam i się nie zanosi. Tak więc Gwieździsta noc pasuje jak ulał do tematu wątku. Bo w muzeum w Amsterdamie widziałam wiele obrazów VanGogha. Cudowne smile
    • chococaffe Re: Jaki obraz chciałybyście zobaczyć?Jaki się po 21.01.23, 13:28
      Ten, który chciałam widziałam i o dziwo w ludzkich warunkach.

Ale jestem uprzedzona do muzeów, galerii itd - dzikie tłumy robiące zdjęcia, kilometr od obrazu, często za szybą. Wolę dobry album, film. Kiedyś "poswięcałam się" dla dziecka, teraz już nie mam ochoty.
      • przepio Re: Jaki obraz chciałybyście zobaczyć?Jaki się po 21.01.23, 14:16
        Niestety, nieraz się nie da inaczej. Mnie parę razy się udało, bo jeździliśmy w pandemii. Z drugiej strony można było się udusić w masce... Ale zdarza się, że wpuszczają określoną ilość zwiedzających i jest luz.
        Poza tym nie zawsze zachwyca mnie obraz, przed którym stoją tlumy.
    • alpepe Re: Jaki obraz chciałybyście zobaczyć?Jaki się po 21.01.23, 13:46
      Nie mam ulubionych, ale polecam muzeum Miro na Majorce. Inny świat, spędziłam tam ze trzy godziny.
      • unikotka Re: Jaki obraz chciałybyście zobaczyć?Jaki się po 21.01.23, 17:57
        Jest też w Barcelonie. Również świetne.
        • beaucouptrop Re: Jaki obraz chciałybyście zobaczyć?Jaki się po 21.01.23, 19:57
          Tak, fundacja Miro w Barcelonie to jedno z moich ulubionych muzeów.
    • celandine Re: Jaki obraz chciałybyście zobaczyć?Jaki się po 21.01.23, 14:10
      Zawsze, gdy jestem w Krakowie muszę na chwilkę odwiedzić "Śmierć Ellenai" Malczewskiego, uwielbiam ten obraz. W liceum chodziłam go regularnie oglądać. Drugi taki obraz, to Ziemia Ruszczyca, ten znowu odwiedzałam obsesyjnie będąc na studiach w Warszawie. W ogóle kocham Ruszczyca i chciałabym zobaczyć wszystkie jego obrazy. Teraz mam pod nosem Caravaggia i też często chodzę. Chciałabym zobaczyć wiele innych obrazów, zwłaszcza amerykańskich malarzy jak Wyeth, Homer i Hopper, nigdy nie miałam okazji.
    • jednoraz0w0 Re: Jaki obraz chciałybyście zobaczyć?Jaki się po 21.01.23, 14:13
      Gaugin, Rothko, generalnie wszyscy ci którzy kolorem operowali tak, ze to jest nie do oddania w żadnej reprodukcji.
    • stephanie.plum Re: Jaki obraz chciałybyście zobaczyć?Jaki się po 21.01.23, 14:18
      Het Lam Gods.

Jeździłam oglądać wielokrotnie, mówiłam innym, żeby się przeszli po Antwerpii, a ja siedziałam i patrzyłam. Mogłabym tak bez końca!
      • unikotka Re: Jaki obraz chciałybyście zobaczyć?Jaki się po 21.01.23, 18:22
        A to on nie jest w Gandawie? Tam go widziałam. Piękny smile W ogóle prymitywi flamandzcy są świetni.
        • stephanie.plum Re: Jaki obraz chciałybyście zobaczyć?Jaki się po 21.01.23, 19:44
          no oczywiście, że w Gandawie, co za idiotka ze mnie...

:~D
          • unikotka Re: Jaki obraz chciałybyście zobaczyć?Jaki się po 21.01.23, 23:48
            Tam zaraz idiotka. Widać, że byłaś zajęta obrazem, nie miastem 😉
    • default Re: Jaki obraz chciałybyście zobaczyć?Jaki się po 21.01.23, 14:27
      Uwielbiam impresjonistów, bardzo chciałabym jeszcze kiedyś odwiedzić Muzeum D'Orsay. Byłam 20 lat temu.... Kilka razy, bo jakiś czas mieszkałam wtedy w Paryżu. Za pierwszym razem poszłam z kolegą, musiał mnie siłą wyciągać stamtąd, bo nie mogłam się oderwać 🙂
    • picathartes Re: Jaki obraz chciałybyście zobaczyć?Jaki się po 21.01.23, 14:29
      Niekoniecznie obraz, ale wystawy Olafura Elliasona są nieziemskie smile
      Widziałam na żywo "Life".
      • srubokretka Re: Jaki obraz chciałybyście zobaczyć?Jaki się po 21.01.23, 14:41
        Widzialam "The New York City Waterfalls". Pozniejsze prace sa bardziej ciekawe, niestety nie widzialam na zywo.
    • srubokretka Re: Jaki obraz chciałybyście zobaczyć?Jaki się po 21.01.23, 14:32
      Nigdy sie nad tym nie zastanawialam. Nie mam takiego parcia na ogladanie czyichs obrazow. Rzezby juz tak, ale nie zeby specjalnie tam sie wybierac. Specjalnie tylko jezdze ogladac architekture.
      Dzis ide do Met, wiec pewnie zajrze do kubizmu, bo do jura wystawiaja.
      Matejke lubie ogadac dluzej.
    • pampelune Re: Jaki obraz chciałybyście zobaczyć?Jaki się po 21.01.23, 15:35
      Ten obraz na żywo bym bardzo chciała zobaczyć od lat, nie wiem dlaczego jeszcze tego nie zrobiłam.

• taje Re: Jaki obraz chciałybyście zobaczyć?Jaki się po 21.01.23, 15:42
      Chciałabym zobaczyć na żywo obrazy Aleksandry Waliszewskiej.
    • szarmszejk123 Re: Jaki obraz chciałybyście zobaczyć?Jaki się po 21.01.23, 15:44
      "Szał uniesień" Podkowińskiego.
    • faustine Re: Jaki obraz chciałybyście zobaczyć?Jaki się po 21.01.23, 17:37
      Marzy mi się Charles Leickert , belgijski pejzażysta. Jest nadzieja, że w tym roku zobaczę jego obrazy.
    • zona_glusia Re: Jaki obraz chciałybyście zobaczyć?Jaki się po 21.01.23, 17:58
      Ten:
      pl.wikipedia.org/wiki/Caspar_David_Friedrich#/media/Plik:Caspar_David_Friedrich_018.jpg
    • unikotka Re: Jaki obraz chciałybyście zobaczyć?Jaki się po 21.01.23, 18:15
      Zaskoczyły to mnie najbardziej rozmiary obrazów. Guernica - szok. Porwanie Sabinek (Rubensa) też sporawe, jak i inne jego prace. I w drugą stronę - Ogród rozkoszy ziemskich. Zawsze sądziłam, że jest większy. Podobnie Narodziny Wenus.
      Sklepienie Kaplicy Sykstyńskiej mnie i rozczarowało i zaskoczyło rozmiarem (znaczy sądziłam, że mniejsze, ale nie wywarło na mnie tak dużego wrażenia, jak się spodziewałam). Mona Lisa umiarkowanie - spodziewałam się jakoś więcej, ale może to właśnie zamieszanie przy obrazie, w sensie turyści, przeszkadza.

Po zobaczeniu na żywo oczarował mnie natomiast w sumie niepozorny bardzo "Pies" Goi
      en.wikipedia.org/wiki/The_Dog_(Goya)
      Poza tym tej rangi dzieła bezwzględnie na żywo mają większą siłę oddziaływania, właściwie wszystkie. Chiaroscuro Rembrandta... No żadna reprodukcja tego nie odda. A El Greco?
      Rzeźby? To samo. Żadne zdjęcia czy grafiki - Grupa Laokoona albo Brama piekła... Dreszcze przechodzą smile Zresztą nawet egipska Sechmet w naszym Muzeum Narodowym (btw. zwracanie zrabowanych jednak dzieł sztuki to odrębny temat).

No i chyba z obrazów, które chciałabym zobaczyć to właśnie Gwieździsta noc mi została, jak napisałam wyżej. Nic więcej mi tak na już nie przychodzi do głowy.
      • przepio Re: Jaki obraz chciałybyście zobaczyć?Jaki się po 21.01.23, 19:43
        o, ten Pies jest super. Nigdy ten obraz nie rzucił mi się w oczy..
    • asia_i_p Re: Jaki obraz chciałybyście zobaczyć?Jaki się po 21.01.23, 18:16
      "Gwiaździstą noc", jak każdy wink . I jest takie cudo Lionela Waldena, "Nocny pociąg" się nazywa. On w ogóle dużo pociągów malował i wszystkie są ładne.

https://preview.redd.it/v1lttpechmi21.jpg?width=960&crop=smart&auto=webp&v=enabled&s=2eb796c3f21eb8d0ded8ad81e47f479f7ae6cb6b
      • unikotka Re: Jaki obraz chciałybyście zobaczyć?Jaki się po 21.01.23, 23:48
        Oj, ładne!
    • purchawka2020 Re: Jaki obraz chciałybyście zobaczyć?Jaki się po 21.01.23, 19:00
      Bywam raz na jakiś czas w Brukseli i zawsze idę obejrzeć " Śmierć Marata" Davida. Fascynuje mnie ta zielona ściana w tle
      Dwa razy już wybierała się do Londynu zobaczyć Turera i dwa razy musiałam odwołać wycieczkę . Aż mi się odechciało
      • aqua48 Re: Jaki obraz chciałybyście zobaczyć?Jaki się po 21.01.23, 23:01
        Parę lat temu w Krakowie była świetna wystawa Turnera.
    • beaucouptrop Re: Jaki obraz chciałybyście zobaczyć?Jaki się po 21.01.23, 20:13
      Na dzisiaj "Panny z Awinionu" Picassa.
      Wystawy, które najbardziej utkwily mi w pamięci to Hopper w Grand Palais w Paryżu, Picasso, Bacon i Moore w Londynie i dwie fotograficzne, Nan Goldin na Zamku Ujazdowski i Mapplethorpe też w Grand Palais.
    • simply_z Re: Jaki obraz chciałybyście zobaczyć?Jaki się po 21.01.23, 20:30
      Obrazy chyba nie..chociaż z fresków chcę wreszcie zobaczyć ostatnią wieczerzę. Bardziej mam fazę na architekturę i założenia urbanistyczne.
      • przepio Re: Jaki obraz chciałybyście zobaczyć?Jaki się po 21.01.23, 21:14
        simply_z napisała:

> Obrazy chyba nie..chociaż z fresków chcę wreszcie zobaczyć ostatnią wieczerzę.

Widziałam 3 dni temu. Do końca nie wiedziałam czy się uda, bilety 2 miesiące temu były już tylko na 8.15 rano...
        To właśnie było miejsce z limitowaną ilością zwiedzających, bez tłumu, ale tylko 15 min.
        • simply_z Re: Jaki obraz chciałybyście zobaczyć?Jaki się po 21.01.23, 22:02
          o kurde, chciałam kupić na luty..sad
          • przepio Re: Jaki obraz chciałybyście zobaczyć?Jaki się po 21.01.23, 22:05
            simply_z napisała:

> o kurde, chciałam kupić na luty..sad

My mieliśmy tylko jeden dzień, na który mogliśmy kupić bilet - moze będziesz miała więcej szczęścia.
    • aqua48 Re: Jaki obraz chciałybyście zobaczyć?Jaki się po 21.01.23, 23:05
      Jedyny obraz dla którego jeszcze wchodzę do Luvru to Enguerranda Quartona Pietà z Awinionu. Mogę go oglądać i oglądać, zawsze zachwyca.
    • tanebo001 Re: Jaki obraz chciałybyście zobaczyć?Jaki się po 22.01.23, 00:04
      Na razie Łęmpickiej
    • lilia.z.doliny Re: Jaki obraz chciałybyście zobaczyć?Jaki się po 22.01.23, 11:30
      Hmmmm
      Staramy się odwiedzać różne miejsca, w miarę możliwości ( dwa tygodnie tylu np fajny Tour po dworku Matejki, trzy tygodnie temu bylexpiriens z van goghiem).
      W po azdxierniku byliśmy na dużej wystawie Muncha w musee dorsay i tak- Krzyki jak najbardziej, wszystkie, ale dosłownie wbił mnie w parkiet jego autoportret namalowany po hiszpańskiej grypie. No wbił.
      W domu na "głównym.miejscu" wiszą Danseurs en Bleu Degasa, a marzy.mi się coś od puentylistow
      Wrzucam ten autoportret
      • lilia.z.doliny Re: Jaki obraz chciałybyście zobaczyć?Jaki się po 22.01.23, 11:31
        I Paul Signac
    • glanaber Re: Jaki obraz chciałybyście zobaczyć?Jaki się po 22.01.23, 11:36
      Matka Whistlera by Mr Bean
      • przepio Re: Jaki obraz chciałybyście zobaczyć?Jaki się po 22.01.23, 22:19
        glanaber napisała:

> Matka Whistlera by Mr Bean

Dwa razy bylam w Musée d'Orsay i nie zwróciłam na oryginał uwagi... Nie wiedziałam, że tam jest.
    • przepio Re: Jaki obraz chciałybyście zobaczyć?Jaki się po 22.01.23, 22:19
      Dziękuję wszystkim, którzy się podzielili.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka