Dodaj do ulubionych

Obowiązki domowe nastolatków

21.01.23, 18:40
Czy Wasi nastolatkowie, nastolatki maja jakieś obowiązki w domu? Np cotygodniowe sprzątanie łazienek, odkurzanie, segregowanie czy wrzucanie prania?

Powiem szczerze ze zaszokowała mnie jedna z forumek w watku, gdzie warszawianki prześcigały się na kwoty wydawane na sprzątanie domu i mieszkania jak również ilość godzin na to poświęconych przez wynajęte sprzątaczki. Stwierdziła otóż ona, ze w domu ma 2 leniwe nastolatki które nic nie zrobią chyba ze 5 razy się im powie i jeszcze zagrozi zabraniem telefonu, wiec co 2 tygodnia przychodzi sprzątaczka.

Dla mnie to szok, bo ja w nastoletnim wieku sprzątałem łazienkę i toaletę, odkurzalem w całym domu. Robiłem zakupy. Chodziłem codziennie do gospodarza po mleko. Itp. Wycierałam zmywanie naczynia itp. Chodziłem do piwnicy. Itp itd. Ale sobotnie sprzątanie to był mój obowiązek cotygodniowy i dzięki temu ze to robiłem regularnie to wcale dużo czasu to nie trwało. Po prostu się to robiło a potem był czas wolny.

Czy dzisiaj naprawdę wolimy wydać 400-1000 złotych na miesiąc i wpuścić do domu obca osobę do swoich kibli niż wyegzekwować to od „zajętych” telefonem i internetem nastolatków, którzy w tym czasie leżą sobie na słuchawkach w swoim pokoju na kanapie albo grają?

Sam w sumie mam podobnie bo jedno z moich dzieci ma juz lat naście i tez się nie garnie do sprzątania czy innej pomocy w domu. Samo z siebie nie zrobi. Ewentualnie sprzątnie swój pokój. Załadowanie czy wyładowanie zmywarki trzeba wymuszać. A dom spory i choć nowy to szybko się brudzi tu i tam.

Ale o telefonie i tablecie to zawsze pamięta.

Co ciekawsze średnie dziecko chętniej pomaga niż to najstarsze. Ale nie jest jeszcze na tyle duze żeby np porządnie odkurzyć czy umyć podłogi.

Odzyskaliśmy jako społeczeństwo trochę czasu, bo mamy zmywarkę, suszarkę, zakupy przez internet, samochod. Ale straciliśmy ten czas na głupoty w necie a dzieci straciły poczucie obowiązku.
Ktos ma lepiej?
Obserwuj wątek
    • little_fish Re: Obowiązki domowe nastolatków 21.01.23, 19:03
      Na stanie dwóch synów, jeden aktualnie studiuje poza domem. Został czternastolatek. Pierze, suszy i składa swoje ubrania, ogarnia śmieci (w tym wtórne, do segregacji). Zmywarka - czasem rozładuje i załaduje z własnej inicjatywy, czasem na prośbę, zależy od sytuacji. Sprząta swój pokój, to oczywiste. W pozostałych pomieszczeniach na prośbę, czasem sam z siebie pyta w czym pomóc. Odgrzewa obiad dla siebie i dziadka, czasem coś dokończy przy obiedzie, czasem robi samodzielnie proste danie, zależy ile ma czasu.
      No i różne działania wokół domu, ale to raczej w dni wolne.
      • jehanette Re: Obowiązki domowe nastolatków 22.01.23, 12:14
        Przed pandemia i home officem przychodziła do mnie pani raz na dwa tygodnie, żeby porządnie sprzątnąć. Co nie znaczy, że pomiędzy jej wizytami nie sprzątaliśmy, tylko takie doraźne sprzątanie nie zastąpi dokładnego. A nie miałam ochoty poświęcać sobotniego poranka na sprzątanie. Dzięki pani do sprzątania łatwiej było utrzymać porządek w międzyczasie.
    • pyza-wedrowniczka Re: Obowiązki domowe nastolatków 21.01.23, 19:07
      My nie mamy nikogo do sprzątania, więc młody musi coś robić. Nie ma ustalonego, co to konkretnie, bo byłoby to niewygodne - nie będę czekać z rozładowaniem zmywarki, aż on wróci od kolegi za 3 godziny, bo to jego obowiązek, a ja potrzebuję...
      Ale rozwiesza pranie i chowa swoje ze sznurków, rozładowuje zmywarkę, myje miski kota i dosypuje jedzenie, oczywiście ogarnia swój pokój.
      Poza tym włącza się w takie większe porządki - trochę byłoby dziwne, że ja i mąż latamy ze szmatami, a on w tym samym czasie ogląda coś u siebie?
    • majenkirr Re: Obowiązki domowe nastolatków 21.01.23, 19:08
      Skoro pytasz 😅 - nie, moje dzieci nigdy nie miały żadnych obowiązków domowych.
      • bialyhenio Re: Obowiązki domowe nastolatków 21.01.23, 19:13
        służbę macie?
        • majenkirr Re: Obowiązki domowe nastolatków 21.01.23, 19:37
          Nie mamy, sama sprzątam 💪🏻
          • teodor-k Re: Obowiązki domowe nastolatków 21.01.23, 19:59
            Mama i służącą w jednym.
            • majenkirr Re: Obowiązki domowe nastolatków 21.01.23, 21:52
              O ja biedna!😩😭😭
              • fogito Re: Obowiązki domowe nastolatków 21.01.23, 22:33
                No biedna, ale na własne życzenie lenie wychowała.
      • krisdevalnor Re: Obowiązki domowe nastolatków 22.01.23, 09:46
        majenkirr napisała:

> Skoro pytasz 😅 - nie, moje dzieci nigdy nie miały żadnych obowiązków domowych.
        >
        Można zapytać dlaczego tak zdecydowałaś?
        • rosapulchra-0 Re: Obowiązki domowe nastolatków 22.01.23, 12:36
          Może dlatego, że sama, gdy była w ich wieku, była tymi domowymi obowiązkami zbyt obciążona? Ja byłam. W dodatku musiałam też sprzątać u babci, w tym pastować i polerować podłogi, a mało ich nie było i średnio co kwartał myć okna. Okna zaczęłam myć, gdy miałam 10 lat. A babcia mieszkała w kamienicy, na drugim piętrze w mieszkaniu o ponad 3m wysokości i okna były ogromne. Żeby dosięgnąć górnych szyb babcia stawiała taboret na parapecie, ja na niego wchodziłam i myłam okna, a babcia trzymała taboret.
          Moje dzieci też nie miały obowiązków domowych.
        • majenkirr Re: Obowiązki domowe nastolatków 22.01.23, 14:03
          Wracali ze szkoły o 3-ej. Córka codziennie (łącznie z sobotami, a czasem i w niedziele) balet, syn odkąd mógł to pracował ile się dało (tak Fogito, takie lenie wychowałam), to co, miałam im jeszcze kazać okna i kible myć? Sama siedząc na emamie wink?
          • fogito Re: Obowiązki domowe nastolatków 22.01.23, 23:38
            No lenie jesli po sobie nie sprzątają. Ty najwidoczniej tez skoro zamiast ogarnąć dom na forum siedzisz. Poza tym dobrze myć wlasny kibel, jak piszez, zeby czlowiek nabrał pokory trochę.
            • majenkirr Re: Obowiązki domowe nastolatków 23.01.23, 01:28
              😂😂😘
              • fogito Re: Obowiązki domowe nastolatków 23.01.23, 07:32
                Poznać .... po śmiechu jego.
                • gryzelda71 Re: Obowiązki domowe nastolatków 23.01.23, 08:28
                  Czytaj zanim się przypierdoli...niegdy odwrotnie.
                  • fogito Re: Obowiązki domowe nastolatków 23.01.23, 08:43
                    Bijesz sie w piersi...
          • bruy-ere Re: Obowiązki domowe nastolatków 23.01.23, 08:28
            majenkirr napisała:

> Wracali ze szkoły o 3-ej. Córka codziennie (łącznie z sobotami, a czasem i w ni
            > edziele) balet, syn odkąd mógł to pracował ile się dało (tak Fogito, takie leni
            > e wychowałam), to co, miałam im jeszcze kazać okna i kible myć? Sama siedząc na
            > emamie wink?
            >

U mnie córka wraca codziennie 16-17 i sobota też zajęta (szkoła sportowa).
            Oboje (bo dwójkę mam) sprzątają w niedzielę. Może nie całą chatę, ale mają swoje rejony wyznaczone.
            Panią sprzątającą miałam jak byli mali, potem już nie, żeby nie przyzwyczajać młodzieży, że ktoś przyjdzie i posprząta.
            I ja również nie chcę być w oczach dzieciaków tą, która przyjdzie i posprząta. Głównie dlatego, żeby wyszli z tego domu samodzielni i ogarnięci, a nie liczący, na to, że kibel sam się magicznie myje i że ktoś ich zawsze obsłuży. Szczególnie ważne w przypadku facetów, którzy automatycznie rolę sprzątaczki przypiszą partnerce (która może wtedy podziękować mamusi partnera).

PS. Znajoma wynajmowała na studiach mieszkanie z 2 innymi dziewczynami i wyznaczone zostały dyżury co do sprzątania. Jedna z lokatorek nic w domu nie robiła i liczyła ona z tych dyżurów będzie wyłączona. Obraziła się śmiertelnie, gdy okazało się, że jednak nie. Serio.
            • fogito Re: Obowiązki domowe nastolatków 23.01.23, 08:47
              Brawo Dokladnie tak. Tez mialam panią do sprzątania jak syn byl mały. Ale jak dorastał to zaczął pomagać i sprzątać. Pani juz od dawna nie ma. A jego pokój byl zawsze idealnie czysty. Problem mial tylko na obozach sportowych kiedy lądował w pokoju z brudasami.
    • obca_obcy Re: Obowiązki domowe nastolatków 21.01.23, 19:11
      Mam podobnie. Tyle, że nie wynajmujemy sprzątaczek, bo nie lubimy jak się ktoś obcy po domu kręci. Moim obowiązkiem od 13 roku życia było wysprzątanie domu. Teraz głównie sprzątam sama (relaksuje mnie to), a nastoletni synowie mniej lub bardziej sporadycznie. Nie jest to ich stałym obowiązkiem, a bardziej mi zależy żeby w ogóle umieli sprzątać, gotować, prać, robić zakupy, coś załatwić. Więc to robią od czasu do czasu, zależnie od chęci lub chwilowej konieczności, nic nie jest ich stałym obowiązkiem 🥺
      • bialyhenio Re: Obowiązki domowe nastolatków 21.01.23, 19:15
        ale np jak widza ze kibel brudny czy kabina prysznicowa to sami z siebie się biorą?
        • misiamama Re: Obowiązki domowe nastolatków 21.01.23, 22:41
          serio nie rozumiem tych tekstów o brudnym kiblu. Naprawdę korzystasz z toalety i jak gdyby nigdy nic wychodzisz, bo w sobotę sprzątanie? Nie wierzę.
          Każdy kto korzysta z łazienki sprząta po sobie. Sam, bez proszenia się. No ok, małe maluchy nie ogarniają, ale odkąd dziecko potrafi samodzielnie wziąć prysznic/ ogarną się po kupie, potrafi też zostawić po sobie łazienkę w takim stanie, żeby następna osoba nie miała odrzutu na wejściu. I nie nazywamy tego "obowiązkami domowymi", tylko elementarnym wychowaniem. Dotyczy to również szeregu innych czynności, których jak rozumiem, w domach w których sprzątanie uważa się za zajęcie "służących", nikt po sobie na bieżąco nie wykonuje?
          • bialyhenio Re: Obowiązki domowe nastolatków 21.01.23, 22:44
            poza użyciem szczotki i spuszczeniem wody okresowo trzeba niestety dokładnie umyć kibelek od góry do dołu z użyciem domestosa. Również z kurzu zalegającego w miejscach styku różnych powierzchni muszli i deski. To robicie za każdym razem przy korzystaniu z toalety?
            • leyla76 Re: Obowiązki domowe nastolatków 22.01.23, 11:29
              Ja w ten sposób myje kibelek co rano, tez zlew i lustro. Zabiera 2 minuty.
              Wlewam domestos, myje zlew, przecieram mokrymi chusteczkami naokoło, spryskuje lustro, wycieram papierowym ręcznikiem.
              Szczatka kibel w srodku, mokrymi chusteczkami naokoło, deska, wszelkie zakamarki.
              Raz w tyg sprzątanie bardziej generalne gdzie ogarniam (ja albo córka) kafelki, piorę zasłonkę od prysznica, wycieramy szafki i co sie da/ trzeba naokoło, oczywiście mycie wanny, kabiny.
    • magdallenac Re: Obowiązki domowe nastolatków 21.01.23, 19:14
      Moje dziecko ostatnio goni swój własny ogon, więc się cieszę, że chociaż dba o swoją sypialnię i łazienkę. Tak wolę wydać co tydzień $x i mieć idealnie wysprzątany dom niż robić to samej, czy zlecać rodzinie.
      • bialyhenio Re: Obowiązki domowe nastolatków 21.01.23, 19:16
        u Ciebie jest nieco inaczej bo Ty nie pracujesz a córka nie wymaga ciągłej opieki wiec możesz w domu sprzatac sama.
        • magdallenac Re: Obowiązki domowe nastolatków 21.01.23, 19:18
          No mogę, ale niestety nie chcę. Musiałabym zmarnować cały dzień w tygodniu. A tak to raz dwa i posprzątane.🤷🏻‍♀️Bywalec, czemu zmieniłeś nicka??
          • bialyhenio [...] 21.01.23, 19:20
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • magdallenac Re: Obowiązki domowe nastolatków 21.01.23, 19:22
              Meksykankę? Czemu miałabym mieć Meksykankę? Serwis przyjeżdża, nie wnikam skąd oni są…
              • bialyhenio [...] 21.01.23, 19:23
                • magdallenac Re: Obowiązki domowe nastolatków 21.01.23, 20:05
                  Za dużo się filmów naoglądałeś i uważaj, bo w tym ściganiu leni, którzy sami nie sprzątają niebezpiecznie się zbliżasz do Twojego ulubionego Marka Starvosta.
                  • bialyhenio Re: Obowiązki domowe nastolatków 21.01.23, 20:09
                    I po co ten przytyk? Nie uważam Cie za lenia (choć zastanawiam się co jako inteligentna i wykształcona osoba robisz w ciągu dnia jeśli nie pracujesz, nie gotujesz ani nie sprzątasz poza byciem soccer mom).
                    • magdallenac Re: Obowiązki domowe nastolatków 21.01.23, 20:18
                      To z troski Bywalec. Jak to co robię? Na forum dyżuruję.
                      • bialyhenio [...] 21.01.23, 20:31
                        • magdallenac Re: Obowiązki domowe nastolatków 21.01.23, 20:37
                          No powinien, powinien, ale obok toczy się pasjonująca dyskusja o perfumach i outfitach. Będą żreć krakersy.🤷🏻‍♀️
                          • bialyhenio Re: Obowiązki domowe nastolatków 21.01.23, 20:39
                            nie gniewaj się za ten zarcik Magda 😉
                            • magdallenac Re: Obowiązki domowe nastolatków 21.01.23, 20:51
                              Ja gniewać? Ja jestem jak łosoś na tafli jeziora…
                              • bialyhenio Re: Obowiązki domowe nastolatków 21.01.23, 20:54
                                A na serio: nie chce Ci się juz wrócić do pracy? ja ciagle w domu bym się zanudził
                                • bialyhenio Re: Obowiązki domowe nastolatków 21.01.23, 20:54
                                  nie mówię złośliwie: pytam z ciekawości
                                • magdallenac Re: Obowiązki domowe nastolatków 21.01.23, 21:16
                                  Też bym się zanudziła ciągle w domu. Nie, do prawdziwej roboty nie wracam. I tyle w temacie.
                        • taje Re: Obowiązki domowe nastolatków 21.01.23, 20:40
                          Nie słyszysz sam siebie? Brzmisz mega dziadersko. A u Ciebie jak przy sobocie - łazienka umyta, samochód wylizany?
                          • bialyhenio Re: Obowiązki domowe nastolatków 21.01.23, 20:41
                            american dream 😉
                    • gr.ruuu Re: Obowiązki domowe nastolatków 22.01.23, 21:03
                      Inteligentni ludzie się nie nudzą, nie wiesz?
                      • bialyhenio Re: Obowiązki domowe nastolatków 22.01.23, 21:17
                        a jak tam twoje dzieci i twojego męża grrru? robią cos w domu?
                        • gr.ruuu Re: Obowiązki domowe nastolatków 22.01.23, 21:26
                          Jak mieszkały z nami to robiły - rzecz jasna z niechęcią. Najstarsza wyjechała na studia i teraz ma własne obowiązki domowe wedle własnego uznania. A Młody mieszka obecnie z matką i nie ma żadnych obowiązków, co zresztą było jedną z głównych przyczyn tego, że chciał się przeprowadzić. A maluchy to wiadomo, drobiazgi - odnieść naczynia do kuchni, sprzątnąć własne zabawki, pomagają w składaniu prania i dbają o psią miskę.
                          • bialyhenio Re: Obowiązki domowe nastolatków 22.01.23, 22:49
                            ojciec mundurowy nie wychował w dyscyplinie? 😀
                            • gr.ruuu Re: Obowiązki domowe nastolatków 22.01.23, 23:09
                              Jaki ojciec mundurowy??? Czyj?
                              • bialyhenio Re: Obowiązki domowe nastolatków 22.01.23, 23:13
                                twój facet - mąż tych starszych
                                • gr.ruuu Re: Obowiązki domowe nastolatków 22.01.23, 23:15
                                  Co? big_grin Skąd Ci się to wzięło??? On w życiu z żadnym mundurem nie miał nic wspólnego.
                                  • rosapulchra-0 Re: Obowiązki domowe nastolatków 22.01.23, 23:46
                                    Paczpani! Jaki z niego specjalista forumowy od emamowych życiorysów, związków i zawodów! 😁😁😁

A mówiłam, jak komu dobremu, żeby przestał się na forum kompromitować. To nie! No to ma 😂😂😂
                • panna.nasturcja Re: Obowiązki domowe nastolatków 21.01.23, 23:26
                  I właśnie między innymi za takie teksty masz bana.
                  Mam nadzieję, źe moderacja to konto także zbanuje.
                  • bialyhenio Re: Obowiązki domowe nastolatków 21.01.23, 23:33
                    Jakie teksty? Że wśród zamożnych małżeństw gdzie pan dużo zarabia albo ma duży majątek to tak żyją? To nie jest żadne naruszenie.
                    • magdallenac Re: Obowiązki domowe nastolatków 21.01.23, 23:37
                      Nie. Chodzi o ksenofobiczne teksty, zapytałeś czy mam Meksykankę. Ty na serio tego nie jesteś świadomy?
                      • annaboleyn Re: Obowiązki domowe nastolatków 21.01.23, 23:46
                        Oj, Magda. To tak, jakbyś zapytała wąsatego wujka na weselu, czy zdaje sobie sprawę, że jego teksty to seksizm i mizoginia. On się nie jest w stanie przejąć tym, że to złe, bo po po pierwsze nie rozumie znaczenia słów "seksizm" i "mizoginia" (jego maks, to będzie "te jakies tam wymysły tych lizbijek"), a po drugie - nie ma zaplecza kulturowego, pozwalającego mu osadzić własne teksty w jakimś kontekście. On jest tu, teraz i hehe, to chlup w ten dziób, za zdrowie pięknych pań, szkoda, że nie przyszły.
                        • panna.nasturcja Re: Obowiązki domowe nastolatków 22.01.23, 00:42
                          W punk, Anna.
                        • teodor-k [...] 22.01.23, 07:39
                      • bialyhenio Re: Obowiązki domowe nastolatków 21.01.23, 23:50
                        A kto na was zamożnych białych Amerykanów zaiwania w pocie czoła? Nie 50 mln hiszpańskojęzycznych imigrantów głównie z Meksyku?
                        • fogito Re: Obowiązki domowe nastolatków 22.01.23, 08:47
                          Taka prawda.
                    • panna.nasturcja Re: Obowiązki domowe nastolatków 22.01.23, 00:40
                      Ale teksty o zatrudnianiu Meksykanek łamią regulamin i mam nadzieję, że moderacja zadziała.
                      • bialyhenio Re: Obowiązki domowe nastolatków 22.01.23, 09:02
                        nie łamią, nie bój żaby
                        • rosapulchra-0 Re: Obowiązki domowe nastolatków 22.01.23, 12:48
                          Nie dość że niedouczony, to jeszcze tępy. No ale cos z czegoś musi wynikać.
                      • astomi25 Re: Obowiązki domowe nastolatków 22.01.23, 12:50
                        A czemu lamia?!🤦🏻‍♀️
                        • rosapulchra-0 Re: Obowiązki domowe nastolatków 22.01.23, 13:23
                          Bo to ksenofobia.
                          • astomi25 Re: Obowiązki domowe nastolatków 22.01.23, 13:52
                            A ilez tutaj tekstow o zatrudnianiu Ukrainek w Polsce?
                            Taka prawda przeciez. Nie zebym bronila bywalca, ale niczym sie jego tekst nie roznil. W Usa zatrudnia soe Meksykanki i tyle. U mojej kuzynki w NY tez przychodzi jedna 2x w tyg.
                            • bialyhenio Re: Obowiązki domowe nastolatków 22.01.23, 14:32
                              co więcej, USA zbudowali imigranci, dziś USA głównie Meksykanami stoi. Co w tym złego ze ktos ma pomoc domowa Juanite albo Alejandre?
                              • magdallenac Re: Obowiązki domowe nastolatków 22.01.23, 14:41
                                Bywalec, co by było gdybyś emigrował i wszyscy a priori założyliby, że z powodu swojej narodowości nadajesz się tylko do przerzucania cegieł, lub do sprzątania? Aplikujesz do IT, a tam Ci mówią - a pan z Polski, dla pana mamy tylko sprzątanie łazienek.
                                • bialyhenio Re: Obowiązki domowe nastolatków 22.01.23, 15:59
                                  Wiesz w Niemczech na autobusach reklamowali usługi opiekunek ze zdjęciem dziewczyny i opisem „Opa’s neue Polin” - nowa Polka dziadka
                                  • magdallenac Re: Obowiązki domowe nastolatków 22.01.23, 16:04
                                    Tak. Pamietam ten wątek, ja byłam oburzona i z tego co pamiętam ty także.
                                • rosapulchra-0 Re: Obowiązki domowe nastolatków 22.01.23, 16:36
                                  magdallenac napisała:

> Bywalec, co by było gdybyś emigrował i wszyscy a priori założyliby, że z powodu
                                  > swojej narodowości nadajesz się tylko do przerzucania cegieł, lub do sprzątani
                                  > a? Aplikujesz do IT, a tam Ci mówią - a pan z Polski, dla pana mamy tylko sprzą
                                  > tanie łazienek.

Ale wiesz, że on nie rozumie, co napisałaś?
                            • magdallenac Re: Obowiązki domowe nastolatków 22.01.23, 14:36
                              Ale Twoja kuzynka te Meksykanki posiada, czy zatrudnia? Jakie znaczenie ma narodowość, czy pochodzenie w kontekście do wykonywanej pracy? Dlaczego zakładamy, że niektóre nacje są predestynowane do wykonywania określonych zawodów?
                              • astomi25 Re: Obowiązki domowe nastolatków 22.01.23, 15:59
                                Nie wiem czy ma predyspozycje z racji narodowosci smile
                                A Ukrainki w Polsce maja, czy dlaczego sa zatrudniane w tym sektorze?
                                • magdallenac Re: Obowiązki domowe nastolatków 22.01.23, 16:06
                                  Nie rozumiem o co Ci chodzi. Nikt w Polsce nie ma Ukrainek, może je najwyżej zatrudniać.
                                  • astomi25 Re: Obowiązki domowe nastolatków 22.01.23, 16:57
                                    Czyli chodzi o slowo " posiadanie"? Moze nie doczytalam. Tylko ze to moim zdaniem takie czepianie sie pro forma. Czy jesli napisze, ze mam pania z Ukrainy do sprzatania, to znaczy ze ja posiadam.
                                    A przeciez " miec" i " posiadac" to jakby synonimy nie?
                                    • magdallenac Re: Obowiązki domowe nastolatków 22.01.23, 17:14
                                      Pro forma mówisz? Mnie mierzi i wiem, że nie będzie z tego przyjaźni, kiedy poznaję jakąś Amerykankę, a ta w ramach uprzejmego small talku wykrzykuje - O! Z Polski jesteś! Mam Polkę do sprzątania, świetna jest, Polki naprawdę świetnie sprzątają, nie to co niechlujne Meksykanki. Tak. Taka sytuacja wydarzyła się naprawdę, a pani myślała, że mówi mi komplement. W jakim celu w ogóle informuje się o pochodzeniu pomocy domowych?
                                      • astomi25 Re: Obowiązki domowe nastolatków 22.01.23, 17:21
                                        Jeju...nie wiem po co?
                                        Ale chyba czytasz forum i co? Malo tu watkow bylo o " pasiadaniu" pani z Ukrainy do sprzatania?
                                        🤦🏻‍♀️
                                        • bialyhenio Re: Obowiązki domowe nastolatków 22.01.23, 18:20
                                          To ze mam majstrow od wykończenia i ogrodnika znaczy ze ich zatrudniam a nie ze posiadam. „Masz Meksykankę” chodziło mi o zatrudnieniu Meksykanki wraz z zamieszkaniem. Mało takich domow jest?
                                          • bialyhenio Re: Obowiązki domowe nastolatków 22.01.23, 18:21
                                            a nieraz tu czytałem „mam panią z Ukrainy” - jako zatrudnienie pani do sprzątania nacji ukraińskiej
                                          • rosapulchra-0 Re: Obowiązki domowe nastolatków 22.01.23, 18:41
                                            Dlaczego zapytałeś o Meksykankę ksenofobie?
                                      • volta2 Re: Obowiązki domowe nastolatków 22.01.23, 18:23
                                        a nie mierzi cię, że masz swojego mechanika, swoją kosmetyczką czy fryzjera? nie chce mi się szukać, ale zapewne gdzieś coś takiego napisałaś. że o maniu swojego lekarza nie wspomnę
                                        • magdallenac Re: Obowiązki domowe nastolatków 22.01.23, 18:41
                                          Co? Co ma piernik do wiatraka? Dziecko ma nauczycieli, ja mam swoją fryzjerkę, mamy swojego lekarza i mamy ekipę sprzątającą. Przecież to w ogóle nie o to chodzi, nie rozmawiamy tu o stosowności, czy niestosowności języka potocznego, a o utrwalaniu krzywdzących, negatywnych stereotypów narodowych. To jakby dwie zupełnie różne kwestie. Jestem zaskoczona, że można tego nie widzieć. Mam fryzjerkę, która obcina mi włosy- mam Polkę, która mi sprząta. Mam lekarza, który mnie leczy - mam Meksykanina do czyszczenia basenu. (Przykład, bo nie mam basenu) Nie masz Polki, masz sprzątaczkę, nie masz Meksykanina, masz czyściciela basenu. Jeśli chcesz się wyrazić formalnie powiesz, że ich zatrudniasz, lub korzystasz z ich usług, w mowie potocznej - masz. Dopóki nie podkreślasz ich narodowości w kontekście do wykonywanej pracy, jest Ok.
                                          • volta2 Re: Obowiązki domowe nastolatków 22.01.23, 19:10
                                            no nie, bo nie masz kosmetyczki tylko korzystasz z jej usług, ewentualnie ją zatrudniasz
                                            a przecież tak nie piszesz, piszesz potocznie, mam fryzjerkę. nie zgrzyta ci, prawda?
                                            zgrzytnęła ci po prostu polka i się pieklisz. owszem, pani amerykanka radość z mania polki powinna wyrażać wśród amerykanek, ale nie zabronisz jej tak mówić i myśleć.

ciekawe, czy tutejsze nauczycielki potwierdzą, że ktoś je ma.

• magdallenac Re: Obowiązki domowe nastolatków 22.01.23, 19:17
                                              Tak, jako była nauczycielka potwierdzam - w ogóle mi nie przeszkadzało, kiedy ktoś o mnie mówił - moja nauczycielka, mam nauczycielkę. Przeszkadzałoby mi, gdyby ktoś mnie określał swoją Polką do jakichś czynności, które stereotypowo wykonywane są przez określone nacje. Może wypowiedzą się prawniczki, bo jest ich tu trochę, a chyba najczęściej mówi się potocznie - mam prawnika, mój prawnik. Przeszkadza Wam to?
                                              • volta2 Re: Obowiązki domowe nastolatków 22.01.23, 19:21
                                                i formalnie cię miał? interesujące

• magdallenac Re: Obowiązki domowe nastolatków 22.01.23, 19:27
                                                  Ja pierdolę Volta, to jest bez sensu. Zmarnuję tylko pół niedzieli na dyskusję z tobą…Możesz powiedzieć - nauczyciel, który mnie uczy, mój nauczyciel, lub mam nauczyciela - żadna z tych wypowiedzi nie będzie go obrażać.
                                                  • volta2 Re: Obowiązki domowe nastolatków 22.01.23, 19:51
                                                    ale w jakim zakresie on jest twój? wg mnie danuśką z krzyżaków nie jesteś...choć to pod krakowem takie rzeczy się działy, to kto wie?
                                                  • taje Re: Obowiązki domowe nastolatków 22.01.23, 23:22
                                                    Ty tak dla przekory dyskutujesz, czy faktycznie nie rozumiesz? Co innego powiedzieć mam sprzątaczkę, a co innego powiedzieć mam Meksykankę czy Polkę do sprzątania. W pierwszym przypadku jest mowa o zatrudnieniu kogoś w danej funkcji, bez znaczenia jaka narodowość. W drugim utożsamia się dany zawód z konkretną grupą etniczną, tak jakby wszystkie Meksykanki czy Polki parały się sprzątaniem. I do tego brzmi to tak jakbyś była właścicielem niewolników...
                                                  • volta2 Re: Obowiązki domowe nastolatków 23.01.23, 00:04
                                                    czy hasło mam anglika do konwersacji cię oburza? nie zauważyłam, by ktokolwiek walczył o jego godność osobistom? a madzia to nawet zamilkła na wieki tak się zestresowała i nie wie, co odpisać.

wszystkie Meksykanki czy Polki parały się sprzątaniem
                                                    ale was boli to sprzątanie, to gorsze od prostytucji, czy bibliotekarki, czy o co kaman?

tak, wiem że to nieuprzejme tak mówić, i jak powyżej powtórzę, pani amerykanka wychwala swoją polkę i dalej tak będzie mówić, ja jak już się dorobię swojej ukrainki też tak będę mówić. nie do ukrainki, rzecz jasna, ale do męża juz bez problemu. i to nie znaczy, że jej nie będę wychwalać czy szanować, bo to nie język o tym będzie świadczył. madzia zatroskana o stereotypy o polce będzie mi jechać wulgaryzmami, zupełnie niestereotypowosmile

• gr.ruuu Re: Obowiązki domowe nastolatków 23.01.23, 00:06
                                                    Język będzie natomiast świadczył o kulturze osobistej. W tym przypadku - o jej braku.
                                                  • volta2 Re: Obowiązki domowe nastolatków 23.01.23, 00:10
                                                    ależ nie będę miała z tym problemu, żadnego, ty też, bo przeciez tobie tego nie powiem

• magdallenac Re: Obowiązki domowe nastolatków 23.01.23, 02:08
                                                    volta2 napisała:
                                                    a madzia to nawet zamilkła na wieki tak się
                                                    > zestresowała i nie wie, co odpisać.
                                                    >

Nie🤣No co ty? Nie zestresowałam się, ale musiałabym napisać długi wywód o stereotypach (pozytywnych, negatywnych), kliszach, uprzedzeniach, a ty byś odpowiedziała w trzech słowach w tym swoim prostackim, prymitywnym stylu i tylko bym zmarnowała niedzielę. Muszę zapamiętać na zawsze, że za każdym razem, kiedy forumowo się na ciebie natykam, to mi się później przez pół dnia odbija jakby nieświeżą rybą. 😀
                                                  • volta2 Re: Obowiązki domowe nastolatków 23.01.23, 14:39
                                                    twój styl zupełnie nie jest prymitywny, szczególnie okraszony wulgaryzmami. nieświeża ryba to gastrolog. masz swojego gastrologa? żeby nie było że nie na temat.
                                      • bialyhenio Re: Obowiązki domowe nastolatków 22.01.23, 18:24
                                        Ciebie mierzi ale Ty masz wyższe wykształcenie i doktorat ale dla dla prostej Amerykanki to może być dobry komplement
                                        • taje Re: Obowiązki domowe nastolatków 22.01.23, 18:49
                                          Co niby ma być komplementem? I wobec kogo?
                                          • magdallenac Re: Obowiązki domowe nastolatków 22.01.23, 19:03
                                            No właśnie. Wobec kogo ten komplement? Polek emigrantek, które niby słyną głównie z tego, że świetnie sprzątają? Zajebisty komplement…
                                            • volta2 Re: Obowiązki domowe nastolatków 22.01.23, 19:12
                                              ale nie masz problemu, że polacy słyną z bycia dobrymi budowlańcami? czy masz?
                                              oj, ktoś tu się boi robić za sprzątaczkę w towarzystwie?
                                              • magdallenac Re: Obowiązki domowe nastolatków 22.01.23, 19:24
                                                Nie, w towarzystwie nie, bo przecież się znamy. Ja w ogóle jestem przeciwna i nie chcę, aby Polki na emigracji były znane i podziwiane za to jakimi świetnymi są sprzątaczkami, Meksykanki podejrzewam, czują tak samo. Większość Polek emigrantek, które znam to babki robiące bajeczne kariery. Zresztą na forum mamy mnóstwo emigrantek, która z nich lubi ten stereotyp i się z nim zgadza?
                                                • volta2 Re: Obowiązki domowe nastolatków 22.01.23, 19:36
                                                  ale tylko ze sprzątaczkami masz problem, prawda? czy mam aglika do konwersacji cię boli tak samo jak ukrainka do sprzątania?
                                                  • fogito Re: Obowiązki domowe nastolatków 22.01.23, 23:47
                                                    Uderz w stół a nożyce sie odezwą. Bajeczne kariery... chyba jako zony z Hollywood.
                                                    Biali Amerykanie pogardliwie wyslawiaja się o Polkach i Meksykankach a Polacy o Ukrainkach. I taka to jest smutna prawda.
                                                  • annaboleyn Re: Obowiązki domowe nastolatków 22.01.23, 23:59
                                                    fogito napisała:

> Biali Amerykanie pogardliwie wyslawiaja się o Polkach

To, że twój mąż, "biały Amerykanin" "wysławia" się pogardliwie o Polkach - to nie znaczy, że jest to norma. To smutny fakt mówiący wyłącznie o waszym związku. Ale rozumiem, że robienie z tego normy pociesza cię w jakiś tam sposób. To jest smutne, ale nie zaskakujące.
                                      • fogito Re: Obowiązki domowe nastolatków 22.01.23, 23:42
                                        Bo dla wielu Amerykanow Polki to sprzataczki i opiekunki do dzieci. Podobnie jak Ukrainki w Polsce. Im wiecej pracownic w tym sektorze tym bardziej utrwalony stereotyp.
                                        • bialyhenio Re: Obowiązki domowe nastolatków 22.01.23, 23:46
                                          ostatnio byłem zaskoczony kiedy w mojej okolicy Ukrainka dała ogłoszenie ze szuka opiekunki dla dzieci … ogłoszenie od razu po ukraińsku dała
                                          • gr.ruuu Re: Obowiązki domowe nastolatków 22.01.23, 23:48
                                            Co zaskakującego w tym, że szuka niani, która zna język ojczysty dziecka?
                                            • bialyhenio Re: Obowiązki domowe nastolatków 22.01.23, 23:57
                                              Póki co językiem urzędowym w Polsce jest język polski a pisać oo ukraińsku na polskim forum to trochę chamstwo, nie?
                                              • annaboleyn Re: Obowiązki domowe nastolatków 23.01.23, 00:00
                                                Powinieneś w takim razie bardziej szanować ten język urzędowy i nie robić takiej przerażającej ilości błędów. To trochę chamstwo - nie znać własnego języka wink
                                              • gr.ruuu Re: Obowiązki domowe nastolatków 23.01.23, 00:02
                                                "Póki co" to rusycyzm, prawidłowa forma w języku polskim to "na razie". Często widuję ogłoszenia po angielsku, od razu sprawdzają, czy kandydat zna język. A jak oceniasz chamskie napisy "sale" w centrach handlowych, albo -tfu! - mallach? W homepark na zakupach nie bywasz?
                                          • rosapulchra-0 Re: Obowiązki domowe nastolatków 23.01.23, 02:05
                                            Przecież ty nie znasz ani ukraińskiego ani cyrylicy, to skąd wiesz o czym było to ogłoszenie? Ktoś ci przeczytał? Czy może opowiedział o tym ogłoszeniu, a ty historyjkę przypisałeś sobie? Albo zwyczajnie zmyślasz.
                                            • bialyhenio Re: Obowiązki domowe nastolatków 23.01.23, 07:47
                                              znam cyrylicę, w mojej podstawówce ruski był obowiązkowy. ukraińskiego nie znam ale potrafię odróżnić pismo od russskiego.

i znowu jak kula w płot rosa!
                                              • rosapulchra-0 Re: Obowiązki domowe nastolatków 23.01.23, 08:25
                                                Ukraiński to nie rosyjski. To są dwa różne języki. Jeśli w podstawówce uczyłeś się rosyjskiego, a potem innych języków niż wschodnie, to skąd znasz ukraiński i na jakiej podstawie zrozumiałeś, co było napisane w tym ogłoszeniu? Uważam, że zmyślasz.
                                                • little_fish Re: Obowiązki domowe nastolatków 23.01.23, 08:50
                                                  Wiesz, jest coś takiego jak tłumacz...
                                                  • rosapulchra-0 Re: Obowiązki domowe nastolatków 23.01.23, 08:56
                                                    Myślisz, że wklepywał cyrylicą do telefonu do translatora całe ogłoszenie? 😉
                                                    No chyba że zna inne możliwości tłumacza, choć akurat słabo w to wierzę.
                                                  • rosapulchra-0 Re: Obowiązki domowe nastolatków 23.01.23, 08:57
                                                    A poza tym, mała rybko nie podpowiadaj mu, proszę 🙂
                                                  • bialyhenio Re: Obowiązki domowe nastolatków 23.01.23, 09:00
                                                    wystarczy kliknąć „zobacz tłumaczenie”, naprawdę masz cos nie tak z głowa
                                                  • rosapulchra-0 Re: Obowiązki domowe nastolatków 23.01.23, 09:25
                                                    Podziękuj rybce. Tłumacz nie przetłumaczy ci tekstu, jeśli nie wpiszesz do telefonu czy kompa. Tłumacz musi widzieć test, który ma przetłumaczyć.
                                                  • little_fish Re: Obowiązki domowe nastolatków 23.01.23, 09:47
                                                    Rosa, ale teraz to ty chyba za bardzo komplikujesz sprawę - na większości portali społecznościowych jest opcja automatycznego tłumaczenia. A nawet jak nie ma, to wystarczy tekst zaznaczyć. Nic nie trzeba wpisywać.
                                                  • bialyhenio Re: Obowiązki domowe nastolatków 23.01.23, 09:53
                                                    nawet w przeglądarce Edge można zaznaczyć tekst i wybrać "tłumacz".
                                                    w kontekście tłumaczeń, automatycznego dodawania podpisów i Chat GPT dla tłumaczy raczej idą kiepskie czasy
                                                  • bialyhenio Re: Obowiązki domowe nastolatków 23.01.23, 09:54
                                                    * automatycznego dodawania napisów do filmów
                                                  • rosapulchra-0 Re: Obowiązki domowe nastolatków 23.01.23, 10:33
                                                    On widział to ogłoszenie w necie. To wiele wyjaśnia. W takim razie ja też chcę je zobaczyć.
                                                  • pyza-wedrowniczka Re: Obowiązki domowe nastolatków 23.01.23, 18:37
                                                    Jest opcja tłumaczenia za pomocą aparatu/obietywu google. Najeżdżasz na napis i tłumaczy, nie trzeba nic przepisywać. Przydatne na wyjazdach zwłaszcza
                                                  • rosapulchra-0 Re: Obowiązki domowe nastolatków 24.01.23, 00:09
                                                    Ja o tym wiem. Nie wiem tylko, dlaczego zrozumiałam, że on to ogłoszenie widział gdzieś u siebie na osiedlu, w jakiejś miejscowej gazecie czy na tablicy ogłoszeń w sklepie.
                                                    A ponieważ bywalec widział to ogłoszenie w necie, to mógłby podać linka.
                                        • rosapulchra-0 Re: Obowiązki domowe nastolatków 22.01.23, 23:52
                                          Fogito, to jest właśnie ksenofobia. Jako nauczycielka powinnaś o tym wiedzieć.
                                          • bialyhenio Re: Obowiązki domowe nastolatków 23.01.23, 00:11
                                            jestes lepsza niż tol8 i berga razem wzięte ostatnio rosa
                                            • rosapulchra-0 Re: Obowiązki domowe nastolatków 23.01.23, 02:10
                                              Ciebie w wykonaniu żenujących kompromitacji na tym forum nikt nie prześcignie, 🐽🐽🐽
                                          • fogito Re: Obowiązki domowe nastolatków 23.01.23, 07:36
                                            Kocham ten tekst jako nauczycielka... jako ktokolwiek wiem ze to ksenofobia i i wiem tez ze jest powszechna wbrew forumowemu oburzeniu.
                                            • rosapulchra-0 Re: Obowiązki domowe nastolatków 23.01.23, 08:27
                                              To że jest powszednia (choć ja u siebie tego nie widzę), nie oznacza, że jest legalna.
                                              • fogito Re: Obowiązki domowe nastolatków 23.01.23, 08:49
                                                Aha i co w zwiazku z tym....
                              • rosapulchra-0 Re: Obowiązki domowe nastolatków 22.01.23, 16:37
                                Magda, o to to to!
                            • rosapulchra-0 Re: Obowiązki domowe nastolatków 22.01.23, 16:33
                              To nie do końca tak. Czy Meksykanki, czy Ukrainki, Polki i inne nacje są wolne. Można je zatrudnić i płacić im pieniądze za wykonaną pracę. Należy również pamiętać, że takie segregowanie ludzi według nacji (Ukrainka się nadaje tylko do pracy jako sprzątaczka, a każdy Polak to pijak, a jak pijak, to złodziej!) jest złe i krzywdzące dla osoby nacji, wobec której się tę niechęć/wrogość/pogardę okazuje i niezgodne z prawami cywilizowanych krajów.

Ksenofobia, tak jak rasizm czy homofobia są nietolerowane i zabronione w nowoczesnych i cywilizowanych krajach na świecie. W Polsce też.
                  • gryzelda71 Re: Obowiązki domowe nastolatków 23.01.23, 09:48
                    Będzie tu pisał.doppty panie.z entuzjazmem.beda z nim.rozmawiac.
          • little_fish Re: Obowiązki domowe nastolatków 21.01.23, 19:23
            Jeśli nie pracujesz zawodowo a i tak nie chcesz sprzątać, to głupio do tej roboty gonić uczącego się nastolatka 😉
            Jedynym wyjściem jest zatrudnić kogoś
            • wkswks Re: Obowiązki domowe nastolatków 21.01.23, 20:45
              Niby głupio, ale w przypadku nastolatków chodzi tez o naukę sprzątania i wyrabianie nawyków, a nie o samą czystość.
              • little_fish Re: Obowiązki domowe nastolatków 21.01.23, 20:48
                No to sobie wyrobią nawyk zatrudniania osoby sprzątającej 😉
                • wkswks Re: Obowiązki domowe nastolatków 21.01.23, 22:16
                  Znam takich co ze studenckich stypendiów płacili za sprzątanie 2 pokojowego mieszkania 😂. Dopóki jednemu z nich własna dziewczyna nie zmyła głowy że zlew i szafki w kuchni trzeba codziennie przebierać a nie raz w tygodniu
          • annaboleyn Re: Obowiązki domowe nastolatków 21.01.23, 20:07
            Bana pewnie dostał na tamten big_grin
            W wątku obok próbował przekonać, że nie jest bywalcem wink
            • magdallenac Re: Obowiązki domowe nastolatków 21.01.23, 20:29
              Ja Bywalca rozpoznaję po xd, specyficznych emotkach i stylu.
              • panna.nasturcja Re: Obowiązki domowe nastolatków 21.01.23, 23:27
                W nocy powyciągał z archiwum stare wątki i podopisywał się bez sensu, od razu było wiadomo, ze to on.
                • rosapulchra-0 Re: Obowiązki domowe nastolatków 22.01.23, 06:18
                  Wyciąganie starych wątków to jest bardzo w jego stylu. Wczoraj oczywiście nie mógł sobie również odmówić chorej przyjemności, żeby dokopać maszkaronowi. Ale wiesz.. on tu z misją przyszedł 😂😂😂
          • rosapulchra-0 Re: Obowiązki domowe nastolatków 22.01.23, 05:38
            Nie dość, że zmmienił, to się zaparł samego siebie: forum.gazeta.pl/forum/w,567,174967625,174967625,O_dr_Macieju_Kaweckim.html
    • kamin Re: Obowiązki domowe nastolatków 21.01.23, 19:17
      Ja w wieku nastoletnim miałam się uczyć
      To był mój główny obowiązek. Nikt nie wymagał ode mnie pracy zarobkowej, chodzenia po mleko czy sprzątania całego domu.
      Mialam odnosić brudne ubrania do losza na pranie i brudne naczynia do zlewu. Czasem wyrzucałam śmieci albo szlam do sklepu po zapomniany drobiazg.
      • bialyhenio Re: Obowiązki domowe nastolatków 21.01.23, 19:19
        ja się uczyłem i miałem obowiązki a mimo to było dużo czasu na życie towarzyskie i rozrywki. Magic?
        • kamin Re: Obowiązki domowe nastolatków 21.01.23, 19:56
          Raczej smutna konieczność. Życie w PRL było dość przaśne i ciężkie, również dla dzieci. Te słynne klucze na szyi, odbieranie młodszego rodzeństwa z przedszkola czy inne przykłady angażowania w obowiązki dorosłych.
          • bialyhenio Re: Obowiązki domowe nastolatków 21.01.23, 20:10