Dodaj do ulubionych

Kulinarnie- jak długo?

22.01.23, 12:04
Jak długo wytrzyma kapusta kiszona w lodówce? Taka kapusta wyjęta z beczki, przełożona do słoika? Mam taką podarowaną, trzymaną od Sylwestra. Nada się jeszcze?
Obserwuj wątek
    • volta2 Re: Kulinarnie- jak długo? 22.01.23, 12:07
      mi pan od którego kupuję powiedział, że wytrzyma długo, jeśli jest zanurzona cała w soku, ja to nazywam zakwasem. jeśli nie jest, to raczej nie ma szans, ja bym nie skosztowała. trzymam do tygodnia, czasem usuwam tę wierzchnią warstwę i jeszcze próbuję dojeść to co było pod spodem, czyli właśnie zanurzone, ale przyjemności z tego nie mam, więc suma summarum i tak wyrzucam.
      • amsterdama Re: Kulinarnie- jak długo? 22.01.23, 12:15
        Dziękuję. Moja właśnie nie jest zanurzona w soku. Szkoda mi jej, bo była przesmaczna, ale cóż- wywalam.
        • kk345 Re: Kulinarnie- jak długo? 22.01.23, 12:33
          Dlaczego? Jeśli w smaku jest dobra?
        • profes79 Re: Kulinarnie- jak długo? 22.01.23, 13:32
          Po co wywalać? Jak piszą dziewczyny - jeżeli nie ma oznak zepsucia, smak jest ok, nie ma widocznej pleśni itd. to można jeść. Jak słoik był zamknięty to tym bardziej ma to szansę. Jak będzie nadpsuta/nadpleśniała to po pierwszym kęsie poczujesz i będziesz wiedziała, żeby wyrzucić.
          • volta2 Re: Kulinarnie- jak długo? 22.01.23, 13:38
            problem jest taki, że pleśń na kapuście nie jest łatwo zobaczyć, jeśli nie wyrosła na centymetr.
            • profes79 Re: Kulinarnie- jak długo? 22.01.23, 14:56
              Ale poczujesz ją na języku przy pierwszym kęsie; zdarzało mi się w ten sposób wyczuć zepsuty produkt mimo, że wizualnie wydawał się w porządku.
      • krolewska.asma Re: Kulinarnie- jak długo? 22.01.23, 15:22
        Dzizesss
        A tu nie można jej zjesc tylko trzeba trzymać i wywalać ?
    • la_felicja Re: Kulinarnie- jak długo? 22.01.23, 13:15
      Jak w smaku jest dobra i nie ma pleśni, to po co wyrzucać?
    • amsterdama Re: Kulinarnie- jak długo? 22.01.23, 13:34
      A jeśli ja tej pleśni jie widzę, a ona się tam już rozwija?😏
      • volta2 Re: Kulinarnie- jak długo? 22.01.23, 13:39
        właśnie dlatego ja wywalam wierzch, próbuję zjeść to, co pod spodem, ale wyobraźnia pracuje...
      • kk345 Re: Kulinarnie- jak długo? 22.01.23, 15:12
        To przecież poczujesz smak pleśni
        • volta2 Re: Kulinarnie- jak długo? 22.01.23, 15:56
          nie jadam pleśni, skąd mam wiedzieć jak smakuje?

          znaczy tę z serów pleśniowych to jadam, ale to chyba nie jest to samo?
          • kk345 Re: Kulinarnie- jak długo? 22.01.23, 18:20
            Chyba nie potrafię ci pomóc, skala twojego problemu mnie przerosła big_grin
            • volta2 Re: Kulinarnie- jak długo? 22.01.23, 18:30
              ale ja nie szukam pomocy, nie kłopocz się, to niepotrzebne
          • mamtrzykotyidwato5 Re: Kulinarnie- jak długo? 22.01.23, 19:23
            Jak ją poczujesz, to z pewnością będziesz wiedziała, że tego jeść nie należy.
      • krolewska.asma Re: Kulinarnie- jak długo? 22.01.23, 15:23
        Po co chomikujesz miesiącami zamiast zjesc albo coś z niej zrobić i zamrozić ?
        Szok
        • amsterdama Re: Kulinarnie- jak długo? 22.01.23, 16:44
          To nie było planowe chomikowanie. To zaniedbanie.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Kulinarnie- jak długo? 22.01.23, 19:20
      Jeśli nie ma na niej pleśni, to spróbuj, jak dobra w smaku, to się nada.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka