la_felicja
22.01.23, 13:05
Ematki eleganckie i światowe, doradźcie.
Mam takich eleganckich i światowych nowych znajomych. Polacy, tradycyjnie po polsku gościnni. Oboje mają mnóstwo wolnego czasu i uwielbiają gotować. Ponadto mają to szczęście, że oboje są naturalnie szczupli, więc mogą jeść co chcą. Zawsze w domu mają własnoręcznie upieczone ciasteczka czy inne cudeńka.
Zaprosiłam ich (na razie niezobowiązująco) na drinka. Zaproponuję alkohol, ale być może będą tylko chcieli kawę/herbatę.
I teraz: czy takim ludziom wypada podać do kawy kupne ciastka lub czekoladki? Jeśli będziemy pić alkohol, to oczywiście postawię na stole sałatki, przekąski, będę też miała na wszelki wypadek coś do podania na ciepło, z tym nie mam problemu. No ale jak tylko kawa/herbata - to wtedy podaje się tylko słodkie.
My z mężem akurat nie jesteśmy naturalnie szczupli, musimy uważać na to, co jemy. Jak już skusimy się na słodycze, wolimy kupić coś małego, zwykle czekoladę. Dlatego nie piekłam ciast już od kilku lat i po prostu wyszłam z wprawy. Poza tym mam teraz beznadziejny piekarnik i jakbym zdecydowała się upiec dla gości nawet najprostsze ciasto, to musiałabym najpierw upiec jedno na próbę, kilka dni wcześniej - i kto by to potem zjadł?
Od wielu lat, większość moich znajomych to luzacy, z różnych krajów, kupne słodycze to dla nich norma, ale ci nowi są zupełni inni. Fajni ludzie, chciałabym, żeby spotkanie dobrze wyszło.