Dodaj do ulubionych

Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie

22.01.23, 15:11

Parę dni temu kupiłam serwis obiadowy Bari White z firmy Villa Italia.Zjedliśmy na nim obiad .Użyliśmy 4 talerzy dużych, obiadowych i 4 talerzy głębokich do zupy.Niestety po wyjęciu tych talerzy ze zmywarki zauważyłam wyraźnie widoczne ślady w miejscach krojenia na talerzach płaskich.Takie czarne ślady.(Nikt się specjalnie nad talerzami nie pastwił tymi nożami ,jemy normalnie, mięso na obiad było miękkie ale wymagało normalnego pokrojenia)Dodam ,że od ponad 20 lat używamy tych samych sztućców , które na poprzednim również ponad 20 letnim serwisie obiadowym żadnych śladów mi nie zostawiały.
Kupiłam nowy serwis , bo w tym 20 letnim , już po takim czasie użytkowania i ciągłym myciu w zmywarce zeszło w niektórych miejscach złote obrzeże i zaczęło to brzydko wyglądać.Wybrałam serwis z Villa Italia , bo swego czasu kupiłam od nich kubki do herbaty i kawy oraz talerzyki deserowe.Mają już swoje lata i sprawują się bez zarzutu.Myślałam , że to dobra firma , w sumie nietania, więc i jakość będzie dobra.No niestety , jakość masakra.Ten serwis kupowałam przez oficjalną stronę Villa Italia.Będziemy go oczywiście reklamować, już kontaktowałam się ze sklepem w tym celu.
I teraz moje pytanie czy możecie mi polecić jakiś sprawdzony serwis, gładki biały bez zdobień w stylu nowoczesnym, gdzie jakość wykonania to klasa premium.Może być Rosethal , Vileroy & Bosch lub jeszcze coś innego byle porządne . Mogę wydać więcej , skoro ma mi służyć przynajmniej tyle samo czasu co tamten stary, ale niech to będzie coś naprawdę porządnego.
Obserwuj wątek
    • brenda_bee Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 22.01.23, 18:02
      Lubiana. Mam co prawda tylko kubek ale używam go codziennie od 5 lat, myję w zmywarce i nadal wygląda jak nowy.
      Teraz planuję kupić serwis obiadowy.
      • mamamisi2005 Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 22.01.23, 18:39
        Ja też polecam Lubiane. Noże nie pozostawiają na niej śladów, jakość bez zarzutu, przeżywa zmywarkę. Wzornictwo rzecz gustu, wiadomo
      • alina460 Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 22.01.23, 18:40
        Ja mam serwis z Lubiany i jestem bardzo zadowolona. Po 10 latach wygląda jak nowy.
      • berdebul Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 22.01.23, 20:18
        Mam część serwisu od nich. Sprawuje się bardzo ok, nie obtłukuje w zmywarce, kroimy normalnie.
      • zwyczajnamatka Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 22.01.23, 21:48
        Dołączam do polecających Lubianę. Mam ich biały serwis obiadowy oraz kawowy od dwóch lat, jest w codziennym użyciu, myty wyłącznie w zmywarce, wciąż jak nowy. Żadnych śladów użytkowania nie ma.
      • felicjastrelicja Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 02.02.23, 18:10
        Ja tez mam lubiane lawendowa na codzień i nic się nie dzieje. Polecam.
    • picathartes Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 22.01.23, 18:35
      Dostałam kilka lat temu serwis Duka w prezencie. Wciaż jest jak nowy.
      (Mam serię Krog)
    • volta2 Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 22.01.23, 18:35
      pokażesz fotkę z tymi zniszczonymi talerzami?
      przyglądałam się tej firmie, ale nie zdecydowałam się na zakup, w ramach ratowania planety weszłam na all i kupiłam porcelanę z działu porcelany starej. coś z bavarii, było chyba na 8 kompletów, mi na co dzień wystarczy 5, reszta to był bonus.
      • k1234561 Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 22.01.23, 19:32
        Proszę bardzo oto zdjęcie , mam nadzieję ,że dobrze wkleiłam.Robię to po raz pierwszy tu na forum....
        • rosie Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 22.01.23, 20:33
          O kurcze😮 wygląda źle
        • miki.20105 Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 22.01.23, 21:37
          Nieładnie to wyglada. Gdyby serwis miał kilkanaście lat to Ok ale nowy?
        • volta2 Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 22.01.23, 22:53
          dziękuję, absolutnie masz podstawy do reklamacji!
          • kira02 Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 23.01.23, 11:18
            Dokładnie, do tego czytalam tu kiedyś na ematce fatalne opinie o Villa Italia.
    • teodor-k Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 22.01.23, 18:43
      Trzeba było jechać do Wałbrzycha fabryka porcelany "Krzysztof .Ludzie stali w kolejkach po ostatnie sztuki .
      • princy-mincy Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 22.01.23, 22:51
        Właśnie bez sensu. Fabryka się zamyka, nie dokupisz jakiś czas.
        • kira02 Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 23.01.23, 11:20
          Tak, super, zainwaniac do Walbrzycha moze z drugiego konca Polski, stac w dlugiej kolejce, a na koniec kupic jakies resztki (drugi gatunek, talerze głębokie sa, ale brakuje deserowych albo serwis na 6 osob, a potrzebujemy na 12). 🙄
    • slonko1335 Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 22.01.23, 18:54
      Mam lubianę szkliwioną. Jest super.
    • miki.20105 Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 22.01.23, 19:14
      Ja dwa lata temu kupiłam komplet tureckiej porcelany na Limango i jest super. Zapłaciłam 800 zł za komplet na 12 osób.

• miki.20105 Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 22.01.23, 19:18
        Przykładowy wzór
    • princy-mincy Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 22.01.23, 19:25
      Nie znam vila Italia. Mam w domu porcelanę Lubiana, wybierałam taką, którą można myć w zmywarce.
      • extereso Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 22.01.23, 21:55
        Ja mam vile kawowy ale jakoś za nim nie przepadam. Mam też z Krosna i ten uwielbiam.
        • thank_you Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 22.01.23, 22:01
          Z Krosna mają świetne szklanki z cieniutkiego szkła, takiego jak lubie.
          • thank_you Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 22.01.23, 22:02
            Z Krosna SĄ
            • extereso Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 22.01.23, 22:15
              Ja też mam takie i też bardzo lubię. Nie wiem czy jeszcze robią porcelanę, ta moja jest świetna, ale ma już 18 lat.
              • thank_you Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 22.01.23, 22:43
                Nawet nie wiedziałam, że Krosno robiło porcelanę...
    • thank_you Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 22.01.23, 22:00
      Mam serwis Rosenthala - Sanssouci, komplet na 12 osób. Jakieś Rysy pewnie są ale na pewno nie czarne.

Rosenthal ma jeden serwis nowoczesny, totalnie prosta forma, zerknij na ich stronę. Dużo znajomych ma Villeroy&Boch i też są zadowoleni.
      • kropkaa Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 22.01.23, 22:18
        Mówisz pewnie o Brillance. Uwielbiam te proste formy, a lewitujące filiżanki są boskie.
        • thank_you Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 22.01.23, 22:42
          Tak, Brillance, nie chciało mi się sprawdzać, a nie znam tych modeli na pamięć. Bardzo ładna, widać, że to szlachetny rodzaj porcelany.

Moja jest biała, ale zdobiona. Dokupuję pojedyncze talerze w kwiaty i zastanawiam się nad zmianą od jakiegoś czasu.
          • kropkaa Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 22.01.23, 22:49
            Gdybym miała miejsce, poszłabym w Białą Marię. Kiedyś w ogóle mi się nie podobała, a teraz bardzo. Ma chyba wszystko, o czym człowiek zamarzy, łącznie z doniczkami big_grin Mam kilka rzeczy z Marii kryształowej w zamian i jest przepiękna.
            Niestety, nie mam gdzie trzymać nowego, aż tak rozbudowanego serwisu.
            Jeśli jeszcze Ci się nie podoba, poczekaj kilka lat wink
            • thank_you Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 22.01.23, 22:57
              No wlasnie moj jest na 12 osób i mam do niego wszystko, łącznie z podtalerzami, bulionówkach, jakimiś kompotierkami, miseczkami itp.

Biała Maria tez mi się nie podobała, ale jak czasami przechodzę koło sklepu i zajdę, to te kwiatowe wersje są przepiękne. 😜 No cóż, muszę to przemyśleć. 😮
              • kropkaa Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 22.01.23, 23:16
                Tak koło 40. mi się przestawiło big_grin Z nigdy, nigdy na chcę! Kupiłabym białą bazę i elemeny z poisencją na BN i z kwiatami na Wielkanoc i w ogóle okres letni. Do tego Maria kryształowa nadająca lekkości na stole.
                • thank_you Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 22.01.23, 23:20
                  Zgiń, przepadnij siło nieczysta 😂
                  • kropkaa Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 22.01.23, 23:26
                    😂😂😂
                    • thank_you Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 23.01.23, 10:10
                      Właśnie mam w koszyku Białą Marię i walczę ze sobą, bo najpierw powinnam sprzedać to, co mam... ech.
                      • kropkaa Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 23.01.23, 12:19
                        Białą Marię kupuje się latem - są jakieś akcje typu wydaj x, a jakiś % do odbioru w towarze. Jak będziesz przechodzić koło sklepu, to podpytaj. Pamiętam chyba 100-lecie powstania - za każde wydane 1000 zł, porcelana o wartości tysiąca. Matko, co się wtedy działo! Ludzie piętrowo odłożone mieli kartony.
                        • thank_you Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 23.01.23, 12:35
                          No nie wiem, mam talerze obiadowe, śniadaniowe, głębokie i miski - 12 szt. za 2350 tongue_out
                          • kropkaa Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 23.01.23, 23:09
                            W sumie zobaczysz, czy Ci podejdzie i czy chcesz w to iść.
              • kropkaa Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 02.02.23, 23:06
                Dostałam maila, że 2+1 talerz gratis.
        • evee1 Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 23.01.23, 06:13
          Na czym polegaja "lewitujące filiżanki"?
          • kropkaa Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 23.01.23, 09:58
            Wchodzi w spodek, fajnie to wygląda.
            • areyoubetter Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 23.01.23, 23:27
              Mnie też zaintrygowały "lewitujące filiżanki". Na tym zdjęciu filiżanka normalnie stoi na talerzyku.
              • evee1 Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 23.01.23, 23:42
                No wlasnie, myslalm, ze jest to jakos tak zrobione, ze wydaje sie, ze filizanka unosi sie w powietrzu, a tu wyglada jak przyspawana to talerzyka.
              • kropkaa Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 23.01.23, 23:44
                No stoi, przecież fruwać nie będzie, ale na żywo jest takie pierwsze wrażenie, jakby w powietrzu była.
                Zobaczcie sobie przechodząc koło Rosenthala.
        • emateczka Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 23.01.23, 06:21
          Jakie to lewitujące filiżanki?
    • kropkaa Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 22.01.23, 22:05
      Na co dzień Lubiana Roma i Boss. Roma ma talerze z kołnierzem, Boss bezkołnierzowe. Mają normalne talerze do zup, fajne talerze do makaronu, różne miseczki. Roma jest w ogóle dla horeca przeznaczona, jest więc bardziej wytrzymała i tak faktycznie jest.
      Taki biały, zwykły Rosenthal to Jade.
      Villeroy&Boch też ma fajną porcelanę.
      Villa Italia to dla mnie farbowany lis.
      • kira02 Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 23.01.23, 14:05
        Roma jest też biała? Bo Google pokazuje tylko wzór z listkami, modny ok 20 lat temu.
        • kropkaa Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 23.01.23, 18:29
          Tak, biała. Do takiego codziennego użytku wolę talerze bez wzorków.
          Romę szukaj w dziale horeca.
          • kropkaa Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 23.01.23, 18:41
            Próbowałam znaleźć zdjęcia, ale nie wiem, czy w ogóle jest z tego czystego modelu serwis obiadowy. Ja co jakiś czas jadę do sklepu porcelana24 i kupuję na sztuki - na miejscu mają bardzo duży wybór i Romy i Bossa, co mi potrzeba, biorę, nawet po 2, 3 szt. Bardzo lubię duże talerze 26 cm i talerze do makaronu.
            • kira02 Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 23.01.23, 22:37
              O, z procelana.24 kupowalam online polmiski, wlasnie sprawdzilam, ze jeden z nich to biala roma 😊
              • kropkaa Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 23.01.23, 23:11
                😁
    • niemoralna Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 22.01.23, 22:13
      K123..... wybacz za pytanie jesli nie na miejscu. I jak sprawy z odejśćcim od męża i zaczęciem nowego życia bez tego terrorysty ? Pamiętam ze mocno tobie kibicowałam w twoich planach . Jakieś zmiany?
      • k1234561 Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 23.01.23, 12:19
        niemoralna napisała:

> K123..... wybacz za pytanie jesli nie na miejscu. I jak sprawy z odejśćcim od m
        > ęża i zaczęciem nowego życia bez tego terrorysty ? Pamiętam ze mocno tobie kib
        > icowałam w twoich planach . Jakieś zmiany?

O jak miło ,że ktoś jeszcze pamięta.....No cóż żyjemy obok siebie.Ja spłacam kredyt, z szybującymi co i rusz odsetkami.Ale progres jest taki ,że córka nasza 22 letnia ,zapragnęła z domu się wyprowadzić i zamieszkać z chłopakiem.Bardzo chciała zamieszkać w tym kupionym przeze mnie mieszkaniu , zatem tatuś zabrał się za jego wykańczanie ,aby jeszcze w tym roku córka mogła się tam wprowadzić.Bardzo mi to na rękę , bo co prawda w perspektywie mam jeszcze kilka lat mieszkania z mężem pod jednym dachem ale jak już wyjdę z tego układu to do urządzonego i w dobrym stylu lokum...Moim zdaniem warto się przemęczyć.No cóż , nie oszukujmy się , nie byłabym w stanie spłacać kredytu , odsetek i jeszcze wykańczać mieszkania,kupować mebli itd.Jest mi dobrze ,niczego mi nie brakuje , pod względem finansowym oczywiście, a jeśli chodzi o resztę ,to na święty spokój muszę jeszcze poczekać....
    • jagnaodboryny Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 23.01.23, 07:01
      Porcelana Bogucice - przepiękne serwisy w przystępnych cenach, moi ulubieńcy to Paris - na codzień, Antonio i Conte, ale większość mają pięknych.
      • banicazarbuzem Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 23.01.23, 11:08
        Też polecam Lubliana..
        Mam serwis obiadowo kawowy 12 lat, używany często i wygląda jak nowy.
        • kira02 Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 23.01.23, 18:23
          W tym watku stanowczo brakuje zdjęć 😊
          • chococaffe Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 23.01.23, 18:34
            Zgadzam się!big_grin Co prawda nie potrzebuję, ale z przyjemnoscią bym poogladała fajne zdjęcia
          • banicazarbuzem Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 23.01.23, 20:45
            Proszę zdjęcie
            • chococaffe Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 23.01.23, 21:00
              Mnie kusi porcelana z zielonymi elementami ale krzyczę do siebie w duchu "zgiń, przepadnij maro" (i tak mam za dużo)
              • banicazarbuzem Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 23.01.23, 21:49
                Zielonego nigdy za dużo 🤣
    • taje Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 23.01.23, 19:13
      Ja mam Marimekko Oiva, występuje w różnych kolorach/wzorach (białe, w geometryczne wzory, różne kolory) i można łatwo ze sobą zestawiać. Mam większość białych ale mieszam. Jedyne co mi nie pasuje to za małe talerze na zupę, zdecydowanie wolałabym format obłej miski ale dla mnie miski są najbardziej uniwersalne.

Jeśli chodzi o szklanki/kieliszki i salaterki to bardzo polecam Ultima Thule Iittala, świetnie leżą w dłoni i lubię fakturę szkła - ponoć kolekcja zainspirowana legendą o mitycznej fińskiej wyspie skutej lodem. Bardzo tez podoba mi się szkło z kolekcji Marimekko Sukat Makkaralla ale brzydko się starzeje (matowieje, pewnie nie służy mu mycie w zmywarce a ja wszystko myję w zmywarce).

• odnawialna Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 23.01.23, 19:38
        Jesteś pewna, że to porcelana? mnie wygląda na fajans
        • thank_you Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 23.01.23, 19:44
          Tak, to nie jest porcelana, pewnie taje nie zauwazyla, ze ktoś szuka porcelany.
        • taje Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 23.01.23, 19:55
          Materiał to vitro porcelain ale nie mam pojęcia jak to jest po polsku. Faktycznie jest cięższa i nie tak delikatna - świetna na codzienne posiłki. www.marimekko.com/com_en/ceramics
    • odnawialna Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 23.01.23, 19:44
      Mam Ćmielów na 12 osób, używana dzień w dzień, myta w zmywarce od 20 lat. Nic się nie dzieje, no chyba, że obtłukę, to dokupuję nową sztukę. Polecam wybierać znane, duże fabryki i wzór na tyle popularny, by był produkowany latami. To naprawdę komfort, gdy zbijasz talerz i wiesz, że na pstryknięcie palcem możesz dokupić identyczny.
      • chococaffe Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 23.01.23, 19:48
        Też mam Ćmielów, jak nowy (a ma z kilkadziesiąt lat), ale nie myję w zmywarce.
    • bialyhenio Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 23.01.23, 23:20
      posłucham smile
    • miki.20105 Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 24.01.23, 13:37
      Chodzież tez na super porcelanę
      • miki.20105 Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 24.01.23, 13:40
        Tu jest jeszcze ta turecka porcelana i można myć w zmywarce
    • k1234561 Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 24.01.23, 14:18
      Dziękuję Wszystkim za odzew.Póki co zapakowany serwis - bubel czeka na kuriera.Kurier został zamówiony przez sklep, który chce zweryfikować czy mamy podstawy do reklamacji.No ja mam nadzieję,że mi tą reklamację uznają.Tym bardziej ,że w sobotę miałam małą imprezę w domu i musiałam użyć wszystkich elementów serwisu.Po kolacji wszystko porysowane koncertowo.Było nas 9 osób....
      Napisałam im w mailu ,że chciałabym zwrot gotówki , bo nie interesuje mnie już wymiana na nowy.Zraziłam się do tej firmy dokumentnie.Za Waszymi radami , przejrzałam strony polskich producentów porcelany i jestem zachwycona.Podobają mi się proste ,gładkie białe formy , bez zdobień, które bez problemu można myć w zmywarce, używać w mikrofalówce.Piękne rzeczy ma Lubiana, Karolina ,Ćmielów i Chodzież.Podobał mi się tez zestaw obiadowy z firmy Waza ,ale tej firmy nie kojarzę.Do tej pory przez 20 ponad lat jedliśmy na Karolinie.Jeżeli możecie to polećcie mi w jakim sklepie najlepiej kupować.Może macie jakieś sprawdzone.
      • chococaffe Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 24.01.23, 16:36
        Powodzenia. I wskazówka. Mam taki sam kubek w pracy jak i w domu. W domu myty recznie jak nówka. W pracy zmywany w zmywarce ma identyczne rysy. IMHO producenci albo źle oznaczają produkty nadające się do zmywarki lub nie lub nie spełniają techicznych wymagań naczyń, które w zmywarce można myć.
        • miki.20105 Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 24.01.23, 17:13
          Akurat ten producent zaznaczył ze można myć sporadycznie w zmywarce do temp 50 stopni i w płynie
          • miki.20105 Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 24.01.23, 17:14
            Porcelana odpowiednia do okazjonalnego mycia w zmywarce, w temperaturze poniżej 50°C, z użyciem łagodnych środków myjących (zalecamy żele do zmywarek).
            • kira02 Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 24.01.23, 17:19
              Imho jak juz wydaje się kupę kasy na serwis, to najlepiej na taki, który będzie dobrej jakości i bez problemu zniesie częste mycie w zmywarce. Cackalabym się wyłącznie z rodowymi skarbami odziedziczonymi po prababce.
            • chococaffe Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 24.01.23, 18:24
              Faktycznie jest w opisie szczegołowym.

Porcelana odpowiednia do zmywarek, jednak ze względu na jej delikatność zalecamy mycie w temperaturze poniżej 50°C, z użyciem łagodnych środków myjących (żele do zmywarek)
      • kira02 Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 24.01.23, 17:38
        Uważam, ze na spokojnie mozesz kupić nawet na Allegro. Tam często wystawiają się też producenci.

Oprócz tego osobiście korzystałam z porcelana.24 i bylam zadowolona z jakosci obslugi.
    • k1234561 Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 02.02.23, 17:52
      Aktualizując wątek ,chciałam się podzielić informacją jak została rozpatrzona nasza reklamacja.Otóż generalnie firma Villa Italia dopiero dzisiaj zechciała wysłać nam odpowiedź na reklamację, bo jak usłyszeliśmy mają 2 tygodnie czasu na rozpatrywanie takich spraw.Firma stanęła na stanowisku ,że mamy sztućce marnej jakości, bo gdybyśmy mieli sztućce o parametrach 18/20 to takie zarysowania by nie powstały.Wobec czego reklamacji nie uznają i odeślą nam ten porysowany serwis......Ręce mi opadły i nie tylko.Jak już pisałam wcześniej , sztućce mamy od ponad 20 lat te same i na starym serwisie z firmy Karolina nie wyrządziły przez ten czas takich szkód jak po jednym użyciu na tym badziewnym serwisie z Villa Italii.
      Naprawdę nie wiem co z tym fantem zrobić? Musielibyśmy chyba iść z tym do sądu.A to wiadomo czas , pieniądze i nerwy i jeszcze nie ma gwarancji czy się uda wygrać...Jeżeli tylko możecie to roztrąbcie kto tylko będzie zainteresowany ,kupnem porcelany jaki badziew tam sprzedają i jak podchodzą do reklamacji i do klientów i żeby ich szerokim łukiem omijać.
      Teraz nie mamy serwisu, bo stary już poszedł do ludzi, nowy-porysowany przyjedzie w przyszłym tygodniu , ale jest nie do użycia ,musimy kupić nowy, czyli wywalić kolejną kasę.Aż mnie telepie ze złości.Wszystko jak widać jest dobrze dopóki klient zapłaci i ma szczęście i dostanie towar na który nie będzie się skarżył.Jak się zaczynają problemy to takie firmy się wypinają na klientów.Kasę skasowali i nic im zrobić nie można , bo oni mają tam info na stronie,że to jest delikatna porcelana,która nota bene może być myta w zmywarce,czyli być traktowana silną chemią i tu już powłoki sobie radzą.A my w dodatku mieliśmy sztućce badziewne i używaliśmy bardzo wysokiej siły ,żeby tak zniszczyć serwis.Szok , szok i niedowierzanie.Jak ja bym tak rozpatrywała reklamacje klientów i takie miała podejście do klientów jak ta firma, to już bym biznes mogła zamknąć....Tak więc raz jeszcze przestrzegam wszystkich przed tą firmą.
      • chococaffe Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 02.02.23, 17:59
        Federacja Konsumentów?
        • chococaffe Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 02.02.23, 18:01
          uokik.gov.pl/sprawy_indywidualne.php
      • miki.20105 Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 02.02.23, 22:12
        Skarga do inspekcji handlowej
      • kropkaa Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 02.02.23, 22:59
        To, że Villa Italia to chłam, to wiadomo, dla mnie to taki sam poziom dna jak Kazar.
        Ale do rzeczy.
        Zadzwoń jutro do Miejskiego Rzecznika Praw Konsumenta, przedstaw sprawę i poproś o poradę. Może być ciężko się dodzwonić, ale nie poddawaj się. Notuj, co będą radzić, a w piśmie do VI od razu zaznacz, że :po konsultacji z Rzecznikiem..." i piszesz.
        Do tego zdjęcia na fb, ig.
        Nie odpuszczaj. Powodzenia.
        • kropkaa Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 02.02.23, 23:10
          *że "po konsultacji
          Coś się interpunkcja rozjechała.
          Reasumując: dzwoń jutro do skutki i pisz do dziadów.
          Nie rozróżniam reklamacji od rękojmi, a w mojej sprawie właśnie na rękojmię kazali się powołać i RTV Euro Agd od razu spasował.
          • k1234561 Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 03.02.23, 12:13
            Aktualizując : mąż się tak wnerwił jak dostał to pismo ,że odpisał im ,że kieruje sprawę do kancelarii adwokackiej , bo takiego potraktowania klienta się nie spodziewał i chyba drewnianymi sztućcami musielibyśmy jeść na tym serwisie aby go nie uszkodzić.Poza tym sprawdziłam w domu i nasze sztućce mają oznaczenie 18/10 a pani z VI pisała jako główny powód takich zarysowań to niskiej jakości sztućce, a powinny być właśnie 18/10.Dokładnie takie mamy w domu i takich używamy - dwudziestoletni zestaw Solinger ,który nie wyrządził żadnych szkód na innych talerzach.Nawet tych z Ikei....Zobaczymy co z tego będzie.Pismo oficjalne z kancelarii pójdzie jak nic.
            • k1234561 Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 03.02.23, 12:14
              miało być 18/20
      • bubba_13 Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 03.02.23, 12:27
        odpowiedz, że instrukcja użytkowania nie wskazywała, ze do korzystania z serwis należy wykorzystywać sztućców o jakiś szczególnych parametrach. Nie zostałaś o tym również poinformowana przez sprzedawcę. W związku z tym, oczekiwania rozsądnego konsumenta są takie, że można używać sztućców standardowych, co też zrobiłaś.

Następnie oświadcz, że odstępujesz od umowy i wskaż konto, na które w ciągu dwóch tygodni życzysz sobie zwrotu pieniędzy. Poinformuj, że odmówisz przyjęcia paczki z talerzami.
        • k1234561 Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 05.02.23, 16:11
          W podobnej treści poszło już pismo z kancelarii adwokackiej.Daliśmy im 5 dni na zwrot pieniędzy.Pismo otrzymali w piątek w godzinach przedpołudniowych.Do końca dnia roboczego nie było żadnej odpowiedzi.Jak będzie taka cisza do przyszłego piątku, mąż zapowiedział , że za pośrednictwem swojego prawnika , kieruje sprawę do sądu.
    • felicjastrelicja Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 02.02.23, 18:54
      Polecam tez Chodzież i Karolinę. Na co dzień mam Lubianę, już ok 7 lat nic na niej nie widać.
      • k1234561 Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 02.02.23, 21:17
        Tak, tak na Karolinie jedliśmy ostatnie 20 lat.Bardzo dobrze ją wspominam.Chodzież od wieków ma teściowa i też zadowolona.
    • nena20 Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 03.02.23, 12:47
      Wspieraj porcelane z Pl. Kupiłam Marię z Lubiany. Nie Marię Teresę z Chodzieży tylko Marie z Lubiany. Kocham kształt talerzy, głównie głębokich, idealne do zmywarki. Komplet 6 osobowy 310 zł. Kupiłam w sklepie firmowym. Zadzwoń, może wysyłają albo wskażą gdzie mają. W komplecie Maria Teresa talerzyk śniadaniowy jest za mały.
    • pulcino3 Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 05.02.23, 18:55
      Ja kiedyś też sprawę załatwiałam przez rzecznika praw konsumenta. Na początku sklep odmawiał zwrotu towaru. Rzecznik sugerował że musi być reklamacja z tytula niezgodność towaru z umową i zastrzec kontakt tylko w formie pisemnej, żadnego numeru telefonu nie podawać. Po moim zgłoszeniu w takiej formie , od razu zmiana frontu była , przyji zwrot , oddali kasę .
      • pulcino3 Re: Serwis obiadowy porcelanowy co polecacie 05.02.23, 18:56
        *przyjęli

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka