Dodaj do ulubionych

Bydgoszcz - zwiedzanie

23.01.23, 08:09
Hej, jedziemy po raz pierwszy, na wiosnę, z nastolatkami 13 i 15 lat.
Przejrzałam atrakcje, Muzeum Mydła wygląda zachęcająco - warto?
I co z Exploseum - jest tymczasowo zamknięte - czy to na sezon zimowy czy może jakiś remont dłuższy tam robią?
Oraz gdzie iść coś zjeść?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • aguha Re: Bydgoszcz - zwiedzanie 23.01.23, 08:42
      Exploseum zwiedzałam z synem w marcu w poprzednim roku. Muzeum jest zamknięte w sezonie zimowym. Na stronie Muzeum im. Leona Wyczółkowskiego w Bydgoszczy znalazłam informację, że jest nieczynne do 1 marca 2023 r.

muzeum.bydgoszcz.pl/budynki/exploseum/

W Muzeum Mydła nie byłam. Podpytam później syna, czy był z jakąś wycieczką szkolną i czy warto.
      Exploseum warto zwiedzić. Wiosną pojedziemy jeszcze raz, ale tym razem raczej zdecydujemy się na zwiedzanie z przewodnikiem.
      • bruy-ere Re: Bydgoszcz - zwiedzanie 23.01.23, 08:58
        Dzięki wielkie!
        • aguha Re: Bydgoszcz - zwiedzanie 23.01.23, 09:15
          😊
      • marcowa_aprilla Re: Bydgoszcz - zwiedzanie 24.01.23, 16:57
        Muzeum mydla polecam
        Spacer bym poprowadzila od fontannty potop do wyspy mlynskiej. Brda kursuja tramwaje wodne i mniejsze lodki.
        Tez lubie Karrambe ale jest tyle knajpek w okolicy rynku ze cos znajdziecie.
    • steel.tape Re: Bydgoszcz - zwiedzanie 23.01.23, 11:01
      Młyny Rothera
      wyspa Młyńska
      Park w Myśłęcinku/rolki rower,konie,orod botaniczny na górce/
      no jak kto lubi to ogrod zoologiczny Myslecinek
      Gry miejskie i terenowe-trzeba na fb popatrzeć co akurat sie organizuje .
      Kulinarnie ul Jatki oraz na wyspie Mlynskiej piwiarnia ,pierogarnie ze dwie.No i Sowa wszędzie Sowa np na Mostowej chyba najmilsze miejsce.Wokół Starego Rynku i na Długiej masz full roznych restauracyjek z róznych polek cenowych.Moja ulubiona to Karramba .Ale na Jatkach gdzie nie wejdziesz bedzie dobrze.Na Starym Porcie tez masz dwie bdb.Na Focha i na Gdanskiej masz Manekiny.Zjesz co w duszy zagra.
      Fontanna Potop odnowiona w parku Kazimierza Wielkiego. Ul.Stary Port i całe Bulwary.
      Nie wiem jaki charakter wyjazdu i na jak długo.Jeśli jesteście operowi to bardzo warto zarezerwować bilety wcześniej. Wiosna i latem mozna trafic na koncerty na powietrzu na wyspie młynskiej.
      Acha organizowane sa też imprezy na wodzie w centrum np kajaki ,przejażdzki statkami po Brdzie.
      • bruy-ere Re: Bydgoszcz - zwiedzanie 23.01.23, 12:16
        Dziękuję bardzo!
        • steel.tape Re: Bydgoszcz - zwiedzanie 24.01.23, 01:01
          muzeum.mwik.bydgoszcz.pl
          murmillo.pl bardzo grzeszne pieczywo wg starych receptur
      • unikotka Re: Bydgoszcz - zwiedzanie 24.01.23, 07:55
        A może byś mogła podać propozycję trasy spacerowej tak na przedpołudnie, nie strasznie długiej? Zależy mi na zabytkach architektonicznych - kościoły np.
        • steel.tape Re: Bydgoszcz - zwiedzanie 24.01.23, 12:51

Jesli zaparkujesz tu visitbydgoszcz.pl/pl/miejsca/91-parkowanie/168-parking-pod-blankami
          to masz o rzut beretem Srodmiescie.
          Odleglosci są niewielkiewink ul.Dluga , Stary Rynek ratusz-dawne seminarium jezuickie.
          Obok ratusza Fara-warto wejsc. W powiązaniu muzeum.bydgoszcz.pl/wystawy/skarb-bydgoski/ muzeum na wyspie mlynskiej .Pikantny szczegol znajoma firma budowlana "wygrzebała" ten skarb w czasie remontu więc znam relacje z pierwszej ręki wink) .Na wyspie Mlyny Rothera .Tuz za nimi jest nowa Marina ładna architektura i mozna cos zjesc.Na pewno wiosna latem większa frajda archirama.muratorplus.pl/artykul/galeria/architektura-bydgoszczy-zobaczcie-niesamowita-przystan-bydgoszcz-projektu-apa-rokiccy-galeria-zdjec,2309/1194/9713/
          visitbydgoszcz.pl/pl/dzieje-sie/biezace-wystawy/3557-muzea-i-galerie-w-bydgoszczy
          idąc w stronę ul Gdanskiej ze Starego Rynku masz Mostową kilka budynkow wybudował nasz lokalny cukiernik Adam Sowa .Rownolegle masz ulice Jatki całkowicie zrewitalizowana prz niego w załozeniu jest to kulinarna wizytowka miasta.Swietna winiarnia winkzreszta gdziekolwiek nie wejdzisz zjesz dobrze.
          A za rogiem to www.eljazz.com.pl/galeria.htm
          Dalej idąc w strone ul Gdasnkeij most Sulimy Kaminskiego-lokalny dzialacz spol i pisarz.Prywatnie przemily człowiek.Z mostu widok na przechodzącego przez rzekę .i na Budynki BRE banku wg projektu Bulandy i Muchy.Kamienice na Satrym Porcie -cięzko nie dostrzec.
          Gdanska: klaryski.alwernia.bydgoszcz.pl
          Muzeum Farmacji muzeum.bydgoszcz.pl/ludzie-i-technika/zwiedzanie-muzeum-farmacji-apteki-pod-labedziem/
          Gdańska 13 Fanaberia kawiarnia kimatyczna w bramie
          Gdanska 16 Bromberg caffe
          dalej park z fontanna Potop i ławeczka człowieka,ktory sprawil ,ze doszło do jej rekonstrukcji.
          Równiez na Gdanskiej sa kamienice Swięcickiego np hotel Orbis.Ławeczka Mariana Rejewskiego na rogu Sniadeckich i Gdańskiej.
          visitbydgoszcz.pl/pl/odkryj/co-zobaczyc/2958-ulica-cieszkowskiego
          na tej ulicy jest swietnia pierogarnia Pod Aniolami .pyszniewink
          • unikotka Re: Bydgoszcz - zwiedzanie 24.01.23, 13:00
            Dziękuję! Jestem Ci ogromnie wdzięczna 🌺🌸💮🏵️🌼
    • eliszka25 Re: Bydgoszcz - zwiedzanie 24.01.23, 03:41
      To ja tylko odpowiem, że muzeum mydła jest fajne. Byliśmy z dzieciakami i nam się podobało. Zwiedzanie poprowadzone ciekawie i z humorem. Ja polecam.
      • unikotka Re: Bydgoszcz - zwiedzanie 24.01.23, 07:48
        O, to fajnie. My się wybieramy w ten weekend, to też potem dam znać, jak było.
    • unikotka Re: Bydgoszcz - zwiedzanie 05.02.23, 18:04
      Muzeum mydła bez szału, ale całkiem ok. Ot, taka zabawa dla turystów. Cudów nie należy się spodziewać, ale można iść. Tylko bilety należy z wyprzedzeniem zarezerwować lub kupić. My tego nie zrobiliśmy i przez to weszliśmy dopiero o 16. Trochę późno.
      Młyny Rothera są świetne, fajni ludzie tam działają. Zdecydowanie warto. Byłam zaskoczona, że to takie ciekawe miejsce, szczególnie wystawa o historii miasta. Bo część o wodzie to bardziej dla dzieci.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka