Dodaj do ulubionych

Szkalowanie dziecka - szkoła

23.01.23, 17:08
Cześć

Potrzebuję porady.

Szkoła ma na IG spotted i tellonym - dzieciaki mogą pisać anonimowo. Adminkami są dziewczyny i nie wiem,czy nie wymknęło im się to spod kontroli.

Siedzę w robocie i dostaję screeny.

Moje dziecko z imieniani nazwiska.

Wiadomości typu: Jan Kowalski to niger z wielkim c.hujem i w ten deseń kilka wiadomości.

Co ja mogę zrobić? Nie ustalę kto pisze, bo to anonimowo. Konto już zgłosiłam na IG jako mowę nienawiści. Co jeszcze mogę zrobić? Tzn. chcę gówniarzom zrobić dżihad, ale nie wiem jak.

Na policję dzwonie, ale nikt nie odbiera. Chciałam się ich poradzić, ale podskórnie czuję, że sprawę oleją.
Obserwuj wątek
    • bylam.stara.mostowiakowa Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 23.01.23, 17:12
      A zgłosiłaś wychowawcy, dyrekcji? Pisemnie.
      • awf-33 Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 23.01.23, 17:17
        bylam.stara.mostowiakowa napisała:

> A zgłosiłaś wychowawcy, dyrekcji? Pisemnie.

Jeszcze nie. Sprawa bardzo świeża. Siedzę w pracy, dzieciak w domu. Zamiast się uczyć na sprawdzian, to przeżywa.

Nie wiem jak mam to zgłosić. Ten ktoś pisze anonimowo.
        • aqua48 Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 23.01.23, 18:08
          awf-33 napisała:

> Nie wiem jak mam to zgłosić. Ten ktoś pisze anonimowo.

Zgłoś normalnie wychowawcy.
      • ajaksiowa [...] 23.01.23, 17:44
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • 71tosia Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 23.01.23, 17:56
          zglupialas.
        • awf-33 Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 23.01.23, 18:07
          ajaksiowa napisała:

> Może za obcisłe spodenki na WFie nosi?
          >

Nie chodzi o spodenki. Syn ma ciemniejszą karnację, więc jest dla nich czarny. A czarny wiadomo - ma dużego uja uncertain Taka obiegowa opinia.
          • lauren6 Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 23.01.23, 18:37
            Zazdroszczą?
            • yuka12 Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 23.01.23, 20:13
              Nie, to taki stereotyp. Incele tak próbują np. tłumaczyć związki Polek z niektórymi obcokrajowcami 😁.
    • eriu Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 23.01.23, 17:18
      Normalnie idź na policję, wymus przynajmniej zrobienie notatki służbowej. I pogadaj z dzielnicowym odpowiednim dla szkoły (on musi mieć podkładkę w formie zgłoszenia) żeby poszedł do szkoły się zainteresować co się tam dzieje.
    • zuzanna_a Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 23.01.23, 17:43
      Jakie anonimowe?
      IP osoby piszacej jest do odkopania przez policje. Zglaszasz i z informacją do dyrekcji.
    • 71tosia Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 23.01.23, 17:53
      internet jest tylko z pozoru anonimowy, policja moze bez problemu ustalic z jakiego komputera napisano te wiadomosci. Zglos sprawe na zebraniu rodzicow (z informacja ze dzial juz w tej sprawie policja), powinno troche przestraszyc rodzicow, na tyle by zainteresowali sie co ich dzieciaki wypisuja w internecie.
      • banicazarbuzem Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 23.01.23, 18:08
        Koniecznie zgłoś do dyrekcji
      • edka12 Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 23.01.23, 18:21
        To prawda, u nas obrażano nauczycielkę, też niby anonimowo. Sprawa zgłoszona na policję, ustalono kto i jak groził i obrażał , była sprawa w sądzie ( dziewczę pełnoletnie).
      • lauren6 Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 23.01.23, 18:39
        Autorzy wpisów o nigerze są na tyle zdemoralizowani, że powinno to zainteresować sąd rodzinny.
      • anorektycznazdzira Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 23.01.23, 19:15
        Popieram. To, że myślą, że są anonimowi nie znaczy, że są.
        Dość łatwo to ustalić i bardzo pięknie można ich nastraszyć rozpowszechniając informację, że policja już działa. I niech działa naprawdę.
    • extereso Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 23.01.23, 19:22
      Zgłosiłabym na policję i do dyrektora, także do wiadomości wychowawcy.
      • szare_kolory Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 24.01.23, 10:58
        Koniecznie w tej właśnie kolejności: najpierw policja, potem dyrekcja.
    • m_incubo Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 23.01.23, 19:30
      Wychowawca, dyrekcja, policja, w tej kolejności.
      I właściwie bez pomijania któregokolwiek punktu.
      • asia_i_p Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 24.01.23, 14:24
        Nie, bo jak dziewczyny ogarną, że w szkole się ktoś tym interesuje, to pousuwają konta albo zlikwidują całe strony. I oczywiście da się to znaleźć, ale nie będąc polską policją.
    • triss_merigold6 Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 23.01.23, 19:55
      Szkoła ma na IG spotted i tellonym - dzieciaki mogą pisać anonimowo. Adminkami są dziewczyny i nie wiem,czy nie wymknęło im się to spod kontroli.

za konto/profil szkoły w mediach społecznościowych odpowiadają dorośli, ich zadaniem jest nadzór nad nieletnią moderacją
      dyrekcja, wychowawca klasy, policja - wszystko na piśmie
      • slonko1335 Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 23.01.23, 20:17
        Wiesz co to spotted?
      • awf-33 Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 23.01.23, 20:31
        triss_merigold6 napisała:

> Szkoła ma na IG spotted i tellonym - dzieciaki mogą pisać anonimowo. Adminka
        > mi są dziewczyny i nie wiem,czy nie wymknęło im się to spod kontroli.

>
        > za konto/profil szkoły w mediach społecznościowych odpowiadają dorośli, ich zad
        > aniem jest nadzór nad nieletnią moderacją
        > dyrekcja, wychowawca klasy, policja - wszystko na piśmie

Pisałam do wychowawczyni - odpisała, że to dzieciaki musiały założyć, bo szkola tego nie zakładała.
        Myślę, że jest to po prostu profil na IG o nazwie spotted/nazwa/szkoły/numer
        • slonko1335 Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 23.01.23, 20:34
          Oczywiście że tak, przecież nikt tego nie prowadzi oficjalnie na stronie szkoly .
        • kicifura Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 24.01.23, 12:22
          awf-33 napisała:

> triss_merigold6 napisała:
          >
          > > Szkoła ma na IG spotted i tellonym - dzieciaki mogą pisać anonimowo. A
          > dminka
          > > mi są dziewczyny i nie wiem,czy nie wymknęło im się to spod kontroli.

> >
          > > za konto/profil szkoły w mediach społecznościowych odpowiadają dorośli, i
          > ch zad
          > > aniem jest nadzór nad nieletnią moderacją
          > > dyrekcja, wychowawca klasy, policja - wszystko na piśmie
          >
          > Pisałam do wychowawczyni - odpisała, że to dzieciaki musiały założyć, bo szkola
          > tego nie zakładała.

I tyle z jej strony? Rób dżihad
    • woman_in_love Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 23.01.23, 20:15
      Szkoła ma na IG spotted

Pozew przeciw szkole. Skoro nie ma nad tym kontroli to powinna pozamykać te profile.
      Owszem, pewnie powstaną nowe, no ale prywatne.
      • asia_i_p Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 24.01.23, 15:58
        Podejrzewam, że one już są prywatne.
        Ale szkoła powinna naciskać na Instagrama, żeby zlikwidował, powołując się na to, że to nazywa się spotted jakiejś szkoły, a nie jest jej profilem. Szkoła ma tutaj najlepsze narzędzie, żeby to uciąć.
    • moze_sprobowac_inaczej Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 23.01.23, 20:17
      Dyrekcja i policja.
      Każda szkoła ma spotted, to nie ejst żadna tajemnica. Zatem nienwoerze, że dyrekcja nie wie o tym.
    • yuka12 Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 23.01.23, 20:26
      Działaj. Szkoła, policja. Wpis jest nie tylko rasistowski ale świadczy również o demoralizacji. Zostały naruszone dobra osobiste.
    • slonko1335 Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 23.01.23, 20:30
      U mojego młodego w szkole musiala być interwencja policji żeby namierzyc po IP. Bo szkoła nic nie mogła sama zrobić i tylko strzeliła pogadanki. Jak przeczytałam co gówniarstwo tam umieszczało to mi się słabo zrobiło. Nie wiem jak sytuacja się zakończyła i czy ustalono cokolwiek.
    • eliszka25 Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 23.01.23, 20:36
      Zgłoś do wychowawcy, dyrekcji i koniecznie na policję. Dzieciaki myślą, że są anonimowe i bezkarne, ale adres IP komputera, z którego wysłano te wiadomości policja ustali w 5 minut. Nie pozwól szkole zamieść sprawy pod dywan i koniecznie włącz policję.
      • sol_13 Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 23.01.23, 22:08
        Z tym 5 minut to bez przesady. Musi być zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa, wtedy prokuratura na podstawie zebranych dowodów zleci policji czynności. Wtedy policja wysyła do admina serwisu wniosek o podanie dostawcy internetu piszącego. Gdy go otrzyma, piszę kolejny wniosek do dostawcy o dane konkretnego użytkownika. Więc raczej co najmniej kilka tygodni, nie 5 minut. Niemniej do ustalenia oczywiście.
        • eliszka25 Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 24.01.23, 03:32
          Papierologia trwa dłużej, samo zidentyfikowanie komputera po adresie IP, to jak najbardziej 5 minut.
          • droch Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 24.01.23, 12:08
            Zapraszam do zademonstrowania tak szybkiej identyfikacji komputera w przypadku użycia VPN.
            • eliszka25 Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 24.01.23, 12:22
              Już widzę, jak dzieciaki z podstawówki wykupują sobie VPN żeby pisać anonimowo na fb szkoły.
        • memphis90 Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 24.01.23, 16:27
          Ale już można na librusie wysłać info do wszystkich rodziców o zajściu i zawiadomieniu policji oraz o rychłym odszukaniu sprawcy po IP… Bombelki tez można poinformować, może się sprawcy karnie sami zgłoszą…
    • moja3781 Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 23.01.23, 20:38
      W znajomym liceum było podobnie, dziewczyna 1 klasa odpowiadała na chamskie odżywki oficjalnie,vze nie daje rady. Doszło do dyrekcji, szybko zrobili porządek z adminami.
      • bylam.stara.mostowiakowa Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 23.01.23, 20:45
        Wiem, że cię to nie pocieszy, ale twój syn nie jest jedyny. U nas w szkole też jakieś dziewuchy komuś dokuczały, ale wychowawczyni się za to wzięła, sprawa nie została zamieciona pod dywan, bo winne - bojąc się poważniejszych konsekwencji- same się przyznały. Wiem, że miały mocno obniżoną ocenę z zachowania, ale nie wiem jakie jeszcze konsekwencje poniosły.
        • ania_z_zielonymii Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 24.01.23, 10:38
          U nas podobna sytuacja. Dwie dziewuszyska nękały swoją ofiarę robiąc jej niekorzystne zdjęcia na przerwach w szkole i umieszczając na anonimowym koncie FB z chamskimi podpisami. Konto obserwowały prawie wszystkie dzieciaki ze szkoły. Była afera z policją w tle, sądem, obniżeniem sprawowania i wywaleniem dziewuch ze szkoły. Szkoła po aferze zabroniła korzystania z telefonów na terenie placówki. Tzn można sobie przynieść telefon, ale trzeba rano oddać do kasetki, z której odbierasz telefon po lekcjach.
    • liliawodna222 Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 23.01.23, 21:13
      POLICJA.
      • mamamisi2005 Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 24.01.23, 15:45
        Jak najbardziej. Mają specjalne komórki ds cyberprzemocy. Nikt od razu nikogo nie wsadzi do więzienia, ale "zartownisiom" skutecznie się odechce.
    • palacinka2020 Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 23.01.23, 21:28
      Nie zgłaszałabym szkole, wziełabym prawnika i od razu na policje, a potem pozew cywilny. Uważam, ze polska szkoła zamiata takie sprawy pod dywan i "nic nie moze".
      • awf-33 Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 23.01.23, 22:16
        palacinka2020 napisała:

> Nie zgłaszałabym szkole, wziełabym prawnika i od razu na policje, a potem pozew
        > cywilny. Uważam, ze polska szkoła zamiata takie sprawy pod dywan i "nic nie mo
        > ze".

To prawda uncertain
        • ania_z_zielonymii Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 24.01.23, 10:41
          Koniecznie rób screeny.
          Bardzo współczuję Twojemu dziecku, że ma do czynienia z patologią😢.
          • awf-33 Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 24.01.23, 10:45
            ania_z_zielonymii napisał(a):

> Koniecznie rób screeny.
            > Bardzo współczuję Twojemu dziecku, że ma do czynienia z patologią😢.

Dziękuję 😔
            Domyślamy się o kogo chodzi. Najgorsze, że w życiu by człowiek o tych dzieciach i rodzicach nie pomyślał: patologia
      • eriu Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 23.01.23, 22:42
        Jeszcze zmuszą do usunięcia tekstów i będą twierdzić, że sprawa „załatwiona”. Najpierw na policję. Niech mają szkołę życia dzieciaki.
    • frozenwildberry Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 24.01.23, 03:23
      Tellonym z moich obserwacji jest przesiąknięte anonimowym hejtem nie ważne w jakiej grupie zostaje założone. Rozwiązanie to zostawić jakaś grupę szkoły na Facebooku gdzie każdy może pisać tylko ze zweryfikowanego konta a resztę usunąć. Poprosić o to adminki a jak nie to iść z tym do ich wychowawcy. Policja niestety sprawnie nie działa w takich sprawach
    • awf-33 Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 24.01.23, 10:17
      Jestem dzisiaj po rozmowie z dzielnicowym.
      Nie wiem, czy dal mi tylko nadzieję, czy naprawdę coś w tej sprawie zrobią.

• szare_kolory Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 24.01.23, 11:01
        Rozmowa z dzielnicowym, ale czy przyjął zgłoszenie? Jest jakiś kwit?
        • awf-33 Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 24.01.23, 11:17
          szare_kolory napisała:

> Rozmowa z dzielnicowym, ale czy przyjął zgłoszenie? Jest jakiś kwit?

Umówil mnie z policjantką, która zajmuje się hejtem nieletnich w sieci.
          • szare_kolory Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 24.01.23, 12:05
            Czy przyjął zgłoszenie? Zarejestrował?
            • szare_kolory Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 24.01.23, 12:11
              Za szybko wysłałam. Tu masz ścieżkę:
              www.gov.pl/web/gov/zglos-przestepstwo
              Powinien spisać protokół, powinien zostać jakiś ślad tego działania. Że Cię umówił z policjantą od hejtu to super, widać, że coś zamierzają zrobić. Pytanie czy to "coś" ukróci zachowania, o których mówisz i czy załatwi sprawę. Pogadanka - bardzo przydatna sprawa dla młodzieży, ale raczej nie utnie chamskich komentarzy.
      • alpepe Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 24.01.23, 11:03
        Jakaś notatka służbowa była? Pamiętaj, wszystko na piśmie.
        • awf-33 Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 24.01.23, 11:18
          alpepe napisała:

> Jakaś notatka służbowa była? Pamiętaj, wszystko na piśmie.
          >

Na razie kazał zrobić wydruki i umówił mnie z policjantką od "tych" spraw.
          • eriu Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 24.01.23, 12:36
            Upieraj się, że ma. Yc notatka służbowa zrobiona z Waszej rozmowy. Bo jakby doszło do sprawy w sądzie to się potem okaże, że sobie tylko rozmawialiście i to nie było oficjalnie.
      • anilorak174 Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 24.01.23, 11:14
        Czy poza rozmowa masz jakiekolwiek potwierdzenie na piśmie?
    • tol8 [...] 24.01.23, 11:25
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • kicifura Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 24.01.23, 12:26
        Twoje dziubdzisie też hejtują w sieci?
        • ania_z_zielonymii Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 24.01.23, 12:35
          To trol, nie warto reagować.
      • awf-33 Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 24.01.23, 13:16
        tol8 napisała:

> Dziubdziuś donosiciel, masakra
        >
        Gooowno wiesz. Trollu.

• borsuczyca.klusek Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 24.01.23, 14:30
        tol8 napisała:

> Dziubdziuś donosiciel
        >

Przynajmniej nie kradnie sraj-taśmy po ludziach 🙄
      • arwena_11 Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 24.01.23, 14:54
        Trolu a na papier do d... już zarobiłaś czy dalej kradniesz?
    • 1012ja Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 24.01.23, 12:36
      Jeżeli myślisz, że zgłosisz szkole i ona się tym zajmie to jesteś w błędzie. Szkoła zrobi wiele, żeby sprawa się rozmyła. Bo nie było na piśmie - to jakby w ogóle nie było, nie na terenie szkoły, szkoła nie ma dostępu, spotted to nie szkoła założyła, pewnie konta fejkowe albo spoza szkoły itp, itd.

U nas szkoła zgłasza sprawę policji tylko gdy sprawa hejtu dotyczy nauczycieli. Sprawy uczniów się rozmywa i wycisza.

Jak chcesz dżihadu to tylko policja.
      • asia_i_p Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 24.01.23, 16:10
        Bo w gadaniu ze szkołą trzeba być konkretnym i wiedzieć, czego się od szkoły chce.

Ta linia obrony, którą wypisujesz, nawet jest prawdziwa - szkoła nie ma dostępu, spotted to nie szkoła, ALE
        - jest użyta nazwa szkoły w sposób sugerujący, że to profil szkoły, więc szkoła może żądać od Instagrama zablokowania tej strony;
        - istnienieje wysokie prawdopodobieństwo, że konto jest tworzone przez uczniów szkoły - pokazać na przykładzie zdjęć robionych w szkole, opisów szkolnych sytuacji - więc jest częścią prześladowania rówieśniczego i jest też duże prawdopodobieństwo, że to prześladowanie ma także miejsce na terenie szkoły w innych formach, więc szkoła ma obowiązek spróbować dotrzeć do agresorów i ochronić ofiary.

Pokazanie screenów i powiedzenie "zróbcie COS" będzie nieskuteczne; pokazanie screenów jako części oficjalnego pisma informującego, że na stronie podszywającej się pod profil szkolny moje dziecko jest znieważane w sposób wulgarny i 1. wnosimy, aby szkoła zażądała zablokowania tej strony; 2. mamy umotywowane podejrzenia, że autorami są uczniowie tej szkoły, więc między uczniami tej szkoły (nie - na terenie szkoły, bo od tego się wykręcą, ale między uczniami, bo od tego się wykręcić nie zdołają) i prosimy szkołę o przeciwdziałanie tej przemocy.
        • asia_i_p Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 24.01.23, 16:11
          Wypadł mi kawałek - między uczniami tej szkoły ma miejsce przemoc rówieśnicza.
    • arwena_11 Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 24.01.23, 14:53
      Jest w policji komórka o cyber przemocy.
      Zrób screeny ( bo mogą szybko zniknąć zapisy ), zgłoś do dyrektora. On ma kazać zablokować stronę administratorowi, żeby nic nie zniknęło ( chociaż policja z odtworzeniem sobie poradzi ).
      Dyrekcja też powinna zawiadomić policję i współpracować z nimi w zakresie wykrycia sprawców.
      Czy szkoła agresorów ukarze czy nie - ty masz prawo wystąpić przeciw nim do sądu z pozwem cywilnym.
      Pytanie ile lat mają agresorzy. Bo od 13 roku życia mogą już odpowiadać za swoje czyny w takiej sytuacji. Wielu o tym nie ma pojęcia.
      Przerobiłam to kilka lat temu w prywatnym gimnazjum. Sprawa dotyczyła wielu dzieciaków, grupka agresorów była niewielka. Sprawę zgłosił rodzic, który przez przypadek zobaczył co się dzieje na stronie szkoły na snapchacie. Córka oglądała na jego laptopie i trafiła na swoje przerobione zdjęcia. Jak uciekła do pokoju, to on sprawdził co się stało. Zrobił screeny, wydrukował i pojechał do szkoły. Szkoła zadziałała bardzo szybko. Zawiadomiła policję, która zaczęła szukać kto się pod jakim nickiem ukrywa. W ciągu dwóch dni zorganizowano zebranie z rodzicami uczniów, których podejrzewano o bycie prowodyrami i ofiarami. Jak im się to udało w tajemnicy zrobić nie wiem. Wszyscy się dowiedzieliśmy o co chodzi na zebraniu. Zostały pokazane zdjęcia, prośba czy rodzice rozpoznają tych co piszą itd. Na koniec wstała jedna matka w szoku, bo okazało się, że jednym z agresorów był jej syn ( poznała po tym co miał na zdjęciu profilowym ) i przepraszała wszystkich, ledwo mówiła - bo była w takim szoku. Oczywiście już w trakcie zebrania zaczęły znikać zdjęcia ze strony - bo dzieciaki się dowiedziały, że jest dym. Policyjni technicy chyba na to czekali, bo wyłapali wszystkich.
      Skończyło się na zachowaniu nieodpowiednim dla tych co chociażby lajkowali te zdjęcia, naganie dla tych co wstawili zdjęcia z np głupimi minami itd. Trzy osoby zostały usunięte ze szkoły ( ale to szkoła prywatna, mogli sobie na to pozwolić ).
      Z tego co wiem, poszedł na 100% jeden pozew cywilny, bo matka dzieciaka zapowiedziała to na tym zebraniu. Była sędzią i stwierdziła, że zbyt długo pracowała na swoje nazwisko, żeby jakiś gówniarz szargał je w internecie. Ale zdjęcia z jej dzieckiem były naprawdę koszmarne, więc się nie dziwię.
      • ania_z_zielonymii Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 24.01.23, 14:58
        Bardzo podobna historia jak w szkole mojego dziecka (też prywatnej). Jedyna droga to totalna wojna wypowiedziana agresorom, nie ma innej opcji.
    • agus-ka Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 24.01.23, 15:54
      Niestety Cię nie pociesze. Moja córka też padła ofiarą hejtu, sprawa zgłoszona na policję, trafiła do sądu i została umorzona....
      Moja córka nadal jest na terapii, a konsekwencji nikt nie poniósł.
      Mamuśki hejterow nie poczuwają się do winy i bronią swoich dzieciaków. Nikt nie przeprosił.
      • awf-33 Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 24.01.23, 16:04
        agus-ka napisała:

> Niestety Cię nie pociesze. Moja córka też padła ofiarą hejtu, sprawa zgłoszona
        > na policję, trafiła do sądu i została umorzona....
        > Moja córka nadal jest na terapii, a konsekwencji nikt nie poniósł.
        > Mamuśki hejterow nie poczuwają się do winy i bronią swoich dzieciaków. Nikt nie
        > przeprosił.

Bardzo mi przykro 🥺
        Dlaczego umorzono?
        • agus-ka Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 24.01.23, 16:18
          Nie ma uzasadnienia. Sprawa nie było. Dla mnie to straszne, że tak się postępuje z przestępcami.
          To nie był pierwszy hejt, pierwszy tak drastyczny.
          • awf-33 Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 24.01.23, 18:38
            agus-ka napisała:

> Nie ma uzasadnienia. Sprawa nie było. Dla mnie to straszne, że tak się postępuj
            > e z przestępcami.
            > To nie był pierwszy hejt, pierwszy tak drastyczny.

Szokujące i pesymistyczne uncertain
          • ferra Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 24.01.23, 19:36
            Ale co nie ma uzasadnienia? Wszczęcie postępowowania "bo nie doszło do przestępstwa z art.xxxx" , czy sędzia nie sporządził uzasadnienia na piśmie (nie sporządza sam z siebie z automatu) - bo o to (sporządzenie uzasadnienia postanowienia/wyroku) trzeba napisać jednozdaniowy pisemny wniosek?
    • asia_i_p Re: Szkalowanie dziecka - szkoła 24.01.23, 16:01
      Policja z jednej strony i moim zdaniem najpierw, żeby nic za szybko nie poznikało.

Z drugiej strony, jak policja już udokumentuje istnienie strony i ustali IP piszących, nacisk na szkołę. To nic, że to prawdopodobnie nie są oficjalne profile szkoły, jest użyta nazwa szkoły, a to daje szkole dobrą pozycję do żądania usunięcia tych treści.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka