Dodaj do ulubionych

Może ktoś coś wie, pilne!

24.01.23, 14:39
Dostałam właśnie pismo, z urzędu dzielnicy, że zalegam z opłatami od 2020 roku za opłatę przekształceniową za mój lokal. Przy czym ja nigdy o przekształcenie użytkowania wieczystego we własność w tym lokalu nie występowałam! Nigdy nie dostałam żadnego zawiadomienia (choć dopuszczam myśl, że nie odebrałam czegoś), za użytkowanie wieczyste płaciłam przez te lata normalnie, nikt mi kasy nie zwrócił, żadnego pisma wyjaśniającego, nic. Moje pytanie brzmi: czy mogli to zrobić odgórnie, automatycznie itp. jeśli np. część właścicieli o to występowała? Oczywiście, byłoby najlepiej zadzwonić i dowiedzieć się, ale oczywiście nikt telefonu nie dobiera. Naliczyli mi odsetki, a jakże, od 2020. Do zapłacenia mam kilkanaście tysięcy w ciągu 7 dni, za przekształcenie, którego nie chcę. Chyba mnie szlag trafi.
Obserwuj wątek
    • profes79 Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 14:43
      Przekształcenie o ile kojarzę szło z automatu; wniosek dotyczył bonifikaty. W tej chwili tego na 100% nie sprawdzę; tam były różne opcje w ustawie. W piśmie podali ja pewno podstawę prawną, możesz poszukać co tam ustawa w tej sprawie mówi.
    • evening.vibes Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 14:44
      W 2019 przekształcenie zostało dokonane ustawowo.
    • alpepe Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 14:48
      To poszło automatycznie.
    • balladyna Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 14:54
      Dziękuję za odpowiedzi. W urzędzie oczywiście dalej nie odbierają. Jestem wściekła, bo gdyby wysłali mi pismo w 2020, od kiedy zalegam z opłatami, to odsetki by nie leciały. Poza tym płaciłam przez te lata normalnie za użytkowanie wieczyste, urząd kasę przygarniał, a teraz wygląda na to, że przy liczeniu odsetek nawet nie wziął tego pod uwagę.
      • evening.vibes Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 14:58
        balladyna napisała:
        > Dziękuję za odpowiedzi. W urzędzie oczywiście dalej nie odbierają. Jestem wśc
        > iekła, bo gdyby wysłali mi pismo w 2020, od kiedy zalegam z opłatami, to odsetk
        > i by nie leciały. Poza tym płaciłam przez te lata normalnie za użytkowanie wie
        > czyste, urząd kasę przygarniał, a teraz wygląda na to, że przy liczeniu odsetek
        > nawet nie wziął tego pod uwagę.

A na jakiej podstawie płaciłaś? Tak sobie przelewałaś randomową kwotę na konto UM?
        • balladyna Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 15:34
          Przepisy mówiły, że użytkowanie wieczyste płaci się co roku w wysokości takiej, jaką podał urząd. Jeśli urząd nie przysyła nowego wyliczenia, płaci się tak, jak w poprzednim roku. Inaczej jest z podatkiem od nieruchomości- ten jest wyliczany co roku i jest przysyłana informacja. No więc płaciłam tak, jak ostatnio urząd mi kazał i tyle. Gdyby było tak, że co roku urząd przysyła nowe wyliczenie, pewnie bym się zorientowała szybciej, że coś jest nie tak.
      • alpepe Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 15:06
        Mylisz opłatę przekształceniową z podatkiem od nieruchomości.
        • jednoraz0w0 Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 15:12
          Gdyby tak było to przecież dostawałaby listy o podatku do zapłacenia regularnie?
          • profes79 Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 15:21
            Ale podatek dostaje co roku; UW dostałem dwa razy - pierwszy a potem aktualizacje; jak nie ma aktualizacji to nie wysyłali tych papierów co roku.
          • alpepe Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 15:52
            Ależ ona płaciła regularnie, ale opłata przekształceniowa to inne buty.
            • balladyna Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 16:06
              Zaliczyli mi opłatę za użytkowanie wieczyste na poczet opłaty przekształceniowej. Przynajmniej tyle. Dlatego odsetki za opóźnienie zapłacę liczone od 2600 zł a nie od 3900 zł (na tyle wyliczono roczną ratę przekształceniową. I nie, nie mam pałacu na Placu Defilad, jakby mógł ktoś pomyśleć). Teraz będę płacić 3900 przez 33 lata, bo dla lokali użytkowych nie ma abonamentu, ani zniżek. Za to VAT podnieśli z 1 do 3 procent.
              • mava1 Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 17:24
                >Teraz będę płacić 3900 przez 33 lata, bo dla lokali użytkowych nie ma abonamentu, ani zniżek. Za >to VAT podnieśli z 1 do 3 procent.

ale to sie zdecyduj czy chodzi o mieszkanie, czy o lokal usługowy.
                W przypadku mieszkania to za co? naliczyli ci odsetki. Bo nie za bardzo rozumiem.
                Jesli złozyłas wniosek o przekształcenie to powinnas dostać pismo z urzedu z odpowiednia kwota do zapłacenia. Jesli nie dostałaś to odwołaj sie do urzędu - niech udowodnia, że wysłali.
                Swoją droga to dziwne, ze nie dowiadywałaś sie, dlaczego do ciebie nie przysłali a zamiast tego co roku zanosiłas w zębach opłatę za wieczyste.
                Jesli chodzi o lokale usługowe to nie wiem.
        • mdro Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 15:24
          Może nie mylić. Opłatę za użytkowanie wieczyste wnosiło się w kwocie zeszłorocznej, jeśli nie przyszło zawiadomienie o jej zmianie. To informacja o podatku od nieruchomości musi być corocznie wysyłana.

Teoretycznie, jeśli balladynę ominął cały szum wokół likwidacji użytkowania wieczystego i nie odebrała pisma/pism, to mogła płacić tyle, ile dawniej i byłoby to zgodne z (poprzednim) prawem.
          • balladyna Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 15:36
            Tak właśnie było. O przekształceniu słyszałam, ale byłam przekonana, że trzeba o to wystąpić. Okazuje się, że to z automatu poszło.
            • s12345s Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 16:04
              balladyna napisała:

> Tak właśnie było. O przekształceniu słyszałam, ale byłam przekonana, że trzeba
              > o to wystąpić. Okazuje się, że to z automatu poszło.

Ja o przekształcenie musiałam wystąpić.
              I jeszcze nie dostałam żadnej bonifikaty, bo moje miasto uchwaliło sobie inaczej niż pisowska ustawa.
          • alpepe Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 15:54
            Owszem, dobrze napisałam. Ja akurat tak miałam dwa mieszkania, jedno kupiłam, kiedy przekształcenie było wpisane w księgi wieczyste, ale urząd mnie nie poinformował, ile to, inna sprawa, że grosze. Dostałam dopiero po roku wezwanie do zapłaty, zdziwiłam się mocno, bo w obu przypadkach nie miałam informacji, sama musiałam się dopytywać.
      • swiezynka77 Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 15:08
        powinni ci zaliczyć zapłacone nienależnie użytkowanie wieczyste a konto opłaty przekształceniowej. może to wynagać wniosku z twojej strony.
      • profes79 Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 15:22
        Przede wszystkim to coś tu nie gra. Powinnaś dostać info o wpisie przeksztalcenia do kw chociażby.
        • balladyna Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 15:39
          Podobno wysłali, ale ja tego nie dostałam. Mieszkam na zadupiu, różnie tu z pocztą/listonoszem/awizo bywa. A może ja byłam wtedy za granicą? Nie wiem, dzisiaj tego już nie wyjaśnię. W każdym razie w urzędzie mają info, że nie odebrałam, pani to sprawdziła. Nawiasem mówiąc: przekształceniei raty są od 2020, a informacja była wysłana w 2021 roku. Po prostu nie wyrobili się z wysyłaniem na czas. Oczywiście odsetki za 2020 naliczyli, mimo że zawiadomienie wysłali rok później.
          • teodor-k Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 15:49
            To teraz Ty musisz to wyjaśnić .www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/1114810,nie-odebrales-pisma-od-organu-administracji-tak-nie-uciekniesz-od-doreczenia.html.amp&ved=2ahUKEwjfzYqYueD8AhUxiIsKHX-PBmkQFnoECA0QAQ&usg=AOvVaw1hxOvoNRaikxgDOUGEUKQG
        • s12345s Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 16:08
          profes79 napisał:

> Przede wszystkim to coś tu nie gra. Powinnaś dostać info o wpisie przeksztalcen
          > ia do kw chociażby.
          >
          Samemu trzeba wystąpić o wpis do księgi wieczystej. Ja jeszcze tego nie zrobiłam, bo najpierw nie miałam czasu, później był covid, i zapomniałam. Ten wątek mi przypomniał.
      • basiastel Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 16:04
        Opłata jest tak wysoka, bo nie skorzystałaś z bonifikaty, o którą można było wystąpić.
        • s12345s Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 16:10
          basiastel napisała:

> Opłata jest tak wysoka, bo nie skorzystałaś z bonifikaty, o którą można było wy
          > stąpić.

A nie należała się z automatu?
          Choć moja gmina nie dała.
          • teodor-k Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 16:29
            Gdybyś wpłaciła całość to byś dostała s12345s .
            • teodor-k Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 16:40
              Możesz poczytać A - s12345s www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/przeksztalcenie-prawa-uzytkowania-wieczystego-gruntow-18751399/art-9&ved=2ahUKEwi7kPjHxOD8AhVhxosKHdvqAaYQFnoECAsQAQ&usg=AOvVaw37V_eHt_LfZ4P89hgZdNG9
              • balladyna Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 16:55
                Bonifikaty dotyczą generalnie mieszkań. To jest lokal użytkowy, tu bonifikat się nie przewiduje.
                • teodor-k Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 18:18
                  A.....coś przegapiła bo były bonifikaty w naszym mieście.
            • s12345s Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 20:30
              teodor-k napisał:

> Gdybyś wpłaciła całość to byś dostała s12345s .

Wpłaciłam całość, tak samo sąsiedzi. I nikt z nas nie dostał żadnej bonifikaty.
              • teodor-k Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 22:40
                s12345s napisała:

> teodor-k napisał:
                >
                > > Gdybyś wpłaciła całość to byś dostała s12345s .
                >

>
                > Wpłaciłam całość, tak samo sąsiedzi. I nikt z nas nie dostał żadnej bonifikaty.
                >
                Pewnie to Aś . www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://jakiwniosek.pl/wnioski/nieruchomosci/oplata-przeksztalceniowa/czestochowa&ved=2ahUKEwiou6qclOH8AhUjlIsKHe3PBm4QFnoECA0QAQ&usg=AOvVaw1NcQCGSyHwwQywbMG2AV8e
        • balladyna Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 16:16
          Nie. Opłata jest tak wysoka, ponieważ dla lokali usługowych nie ma bonifikat.
    • szafireczek Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 15:08
      ....za użytkowanie wieczyste płaciłam przez te lata normalnie...

???ciekawe, jak można zrobić przypis w indywidualnej kartotece właściciela z tytułu użytkowania wieczystego, skoro zostało wydane zaświadczenie o przekształceniu, które raczej przychodzi za potwierdzeniem odbiorusmile a bez przypisu tak sobie przelewałaś kwoty, jak do skarbonki?

I oczywiście należy zapłacić zaległości, poza tym w księdze wieczystej lokalu masz już co najmniej wzmiankę o roszczeniu...jak zapłacisz, czy tam zwrócisz się o zaliczenie na poczet opłat środków zgromadzonych na tym rachunku (dawnej opłaty za użytkowanie), to będziesz mogła złożyć wniosek w sądzie wieczystoksięgowym o wykreślenie (za opłatą oczywiściesmile). Przekształcenie jest aktualnie z mocy prawa.
      • profes79 Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 15:13
        Normalnie. Ja też zapłaciłem za dodatkowy rok bo po pierwsze sprawa mielila się w urzędzie a po drugie nikt nic nie wiedział. Teraz jak się do końca ogarnę bo w końcu dostałem info o przekształceniu i zapłaconej opłacie to się upomne o zwrot nadpłaty.
        • szafireczek Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 15:23
          Normalne u Ciebie, skoro nie wydali zaświadczenia, ale jak już jest, to moim zdaniem nie da się zrobić przypisu w kartotece, a bez przypisu nie da się zaksięgować wpłaty, bo brak tytułu - tak działają systemy ITsmile
          • profes79 Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 22:58
            Zanim dostałem cokolwiek to sprawa w urzędzie i SKO trwała 4 lata.
      • balladyna Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 15:45
        A ty w ogóle wiesz, na jakiej zasadzie się płaci użytkowanie wieczyste? Nie potrzebuję do tego corocznych wyliczeń, bo obowiązuje ostatnie, wysłane przez urząd. Póki nie ma aktualizacji, płaci się tak, jak rok wcześniej. Informacji o przekształceniu nie otrzymałam, nie umiem powiedzieć, kto tu zawinił: ja, bo mogłam być zagranicą, przeoczyłam, albo coś jeszcze innego, listonosz, któremu się nie chciało przynieść listu, cokolwiek. Teraz to nie ma znaczenia.
        • szafireczek Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 16:02
          Nie rozumiesz terminu "przypis" i błednie utożsamiasz go z "wyliczeniami". Poza tym nie chodzi o kwoty, bo płacić możesz nawet na "Berdyczów", ale pytanie, gdzie są księgowane te wpłaty, skoro już nie masz użytkowania, tylko własność z tytułu przekształcenia - poza tym bez dyspozycji - żadna administracja nie będzie żonglować twoimi kwotami, by sobie zaspokoić roszczenia. Nie musisz też już analizować, kto zawinił, bo to bez znaczenia, chociaż w PL nie wysyła się dokumentów za pomocą gołebi pocztowych, tylko za potwierdzeniem odbioru, bo jasne jest, że bieg dalszego postępowania związany jest z terminem odbioru i na konkretne czynności jest przewidziana określona liczba dni.
          • balladyna Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 16:20
            A popatrz, pożonglowali i przeksięgowali z opłaty wieczystej na opłatę przekształceniową. Co nie zmienia faktu, że zamiast 1300 zł rocznej opłaty wieczystej, teraz będę płacić co roku 3900 zł przez 33 lata. Tak sobie urząd wyliczył. Ale za to po 33 latach ziemia będzie moją własnością. Co mówiąc szczerze mam gdzieś, bo z pewnością nie dożyję.
            • szafireczek Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 16:37
              To w końcu żalisz się, czy chwalisz, bo już nie wiadomosmile
              • balladyna Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 17:06
                No i co mam ci napisać, żeby bana nie dostać? Jak taka bystra jesteś, to się domyśl.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 15:17
      Weź dowody na to, że płaciłaś na użytkowanie wieczyste i idź do urzędu.
      Może były jakieś zmiany kont i ci tych wpłat nie zarejestrowali?

Kilkanaście tysięcy odsetek za 2 lata, to strasznie dużo. Przecież te opłaty nie są duże i nie różniły się znacząco od opłaty za użytkowanie wieczyste. Chyba, że to lokal na działalność, a nie mieszkanie?
      • balladyna Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 15:46
        Całość jest kilkanaście tysięcy, ok. półtora tysiąca od ponad 10 tysięcy, które miałam zapłacić od 2022.
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 22:19
          Ale za co aż tyle?
          Ja za babci mieszkanie 54 m płacę ok 230 zł za rok, to gdzie jeszcze do tysięcy!
          Jeśli to za mieszkanie, to może się jednak zgodziłaś zapłacić całość od razu, bo wtedy były jakieś zniżki i nie zapłaciłaś tego?
    • teodor-k Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 15:23
      "Nigdy nie dostałam żadnego zawiadomienia (choć dopuszczam myśl, że nie odebrałam czegoś), za użytkowanie wieczyste płaciłam przez te lata normalnie, nikt mi kasy nie zwrócił, żadnego pisma .Płaciłeś podatek od nieruchomości .Jeśli nie dostalas pisma to mogą Cię cmoknąc .Zadzwoń do urzędu ,wiem że ciężko ,a najlepiej udaj się tam sama .Są tam też radcy prawni .Spoko .
      • mdro Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 15:27
        Tani, idź się zajmij czymś tam, czym się zajmujesz (nie będę nawet się zastanawiać, czym, bo mnie obrzydza), a dawanie rad sobie daruj, wielokrotnie banowany trollu stalkujący forumki.
    • mex1 Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 15:31
      Proszę o kontakt na priv na maila gazetowego mex1@gazeta.pl, postaram się wytłumaczyć jak to działa, zajmuję się takimi sprawami w urzędzie
      • teodor-k Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 15:39
        A po co ma ci ma pisać pocztę .Jak ma w urzędzie radców prawnych .Mój zięć tam udziela. Nie dostała pisma sprawa wygrana.
        • mex1 Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 15:47
          Chciałam tylko wyjaśnić wątkodajce na czym polega mechanizm przekształcenia. Jeśli będzie chciała to skorzysta
          • balladyna Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 15:48
            Dzięki, udało mi się dodzwonić do urzędu, pani wszystko wyjaśniła.
        • balladyna Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 15:47
          Podobno wysłali pismo, ale nie odebrałam.
          • teodor-k Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 15:51
            Tylko pytanie czy masz płaci.te kilka tysięcy ?
            • balladyna Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 16:00
              Nikt mnie nie będzie pytać, czy mam. Mam zapłacić, bo jak nie, to oddadzą sprawę do egzekucji. Urząd skarbowy wejdzie mi na konto i tyle.
              • teodor-k Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 16:32
                Te głupie 10 tysięcy chcesz im dać na tacy .Niech Ci ktoś udzieli pomocy prawnej .
                • balladyna Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 16:53
                  Dlaczego chcę? Nie mam wyjścia. Ponad z10 tysięcy to raty za opłatę przekształceniową za 2020, 21 i 22 rok plus ok. 1500 zł odsetek a opóźnienia. Możemy dyskutować, czy dobrze wysłali powiadomienie i czy odsetki za nieterminowe wpłaty są słuszne. Ale samą opłatę 3900 zł rocznie musze płacić tak czy siak. Od tego nie mogę się wykręcić, powiedzieć, że nie chcę. I tak przez najbliższe 33 lata. Nie ma na lokale użytkowe boifikaty.
    • balladyna Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 15:56
      Dobra, udało mi się dodzwonić do urzędu. Okazuje się (tego nie wiedziałam), że przekształcenie jest z automatu, nie trzeba występować o nie. Informację podobno wysłali w 2021 roku, ale jej nie odebrałam, nie umiem dzisiaj powiedzieć, z jakiego powodu. Nawiasem mówiąc, pierwsza rata, od której zresztą teraz policzyli odsetki została wyliczona na luty 2020 rok, czyli po roku od terminu pierwszej płatności, ale to już drobiazg.
      To co wpłacałam na rachunek użytkowania wieczystego, zostało zaliczone na poczet opłaty przekształceniowej. Gdyby nie to, rata wyniosłaby nie 2600 tylko 3900. Bo ustawodawca uszczęśliwił mnie przekształceniem w ten sposób, że zamiast podatku od nieruchomości w wysokości 1300 złotych, będę płacić ponad 3900 przez 33 lata. Gdyby ktoś się burzył, dlaczego ceny rosną, to informuję, że między innymi dlatego. Bo wiadomo, że ja tej kasy nie wyczaruję, podniosę cenę najmu, a najemca podniesie ceny usług. Reasumując: już wolałam rządzącym ośmiorniczki fundować, taniej było.
      • balladyna Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 15:59
        "Nawiasem mówiąc, pierwsza rata, od której zresztą teraz policzyli odsetki została wyliczona na luty 2020 rok, czyli po roku od terminu pierwszej płatności, ale to już drobiazg."
        Ze złości się plączę. Chodziło mi o to, że płata pierwszej raty miała być w lutym 2020,a zawiadomienie o przekształceniu wysłali w 2021 roku. Ale odsetki za niepłacenie sobie policzyli.
        • mex1 Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 16:09
          Ale dlaczego przy przekształceniu użytkowania wieczystego we własność opłata została podwyższona? Zmiana stawki procentowej?
          • balladyna Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 16:25
            Jestem w takim szoku, że nie zapytałam. Ale myślę, że ponieważ płaci się 33 lata x ostatnia stawka podatku od użytkowania, to urząd najpierw zmienił stawkę podatku od użytkowania wieczystego ( też nie dostałam), dopiero potem wyliczając opłatę przekształceniową. Jutro zadzwonię, zapytam. Muszę też wyjaśnić kwestię tych doręczeń, bo coś a często nie przychodzą.
        • teodor-k Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 16:11
          O umorzenie odsetek musisz sama zawalczyć i porady darmowe są w urzędach .Tak ja mam w swoim mieście .W tym kraju możesz milczeć ,protestować i tak nic tego nie zmieni .Że nie odebrałaś pisma to nic nie wstrzymuje . "Użytkownik wieczysty może żądać dokonania aktualizacji opłaty rocznej, jeżeli wartość nieruchomości uległa zmianie, a właściwy organ nie podjął aktualizacji. Doręczenie żądania powinno nastąpić w formie pisemnej w terminie do dnia 31 grudnia roku poprzedzającego aktualizację opłaty rocznej. Wiem że jestes wkurzona . Mnie łatwiej bo mam w rodzinie prawników .Są jeszcze radni ,posłowie gdzie też czasami warto do nich udać się po pomoc .
        • eriu Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 16:16
          No to się sądź. Bo dlaczego masz płacić odsetki skoro nie mają dowodów, że próbowali powiadamiać Cię o konieczności płatności.
          • balladyna Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 16:30
            Chyba tak zrobię. Mniejsza z odsetkami, z powodu 1500 zł odsetek nie chce mi się łazić do sądu. Ale właśnie dociera do mnie fakt, że do tej pory za użytkowanie wieczyste płaciłam 1300 zł (z haczykiem), a tu roczną opłatę mi wyliczyli na ponad 3900 zł. Nie dopytałam szczegółowo, dlaczego i kiedy zostało to zmienione. Ale mam powody przypuszczać, że zostało zmienione celowo właśnie z myślą o zawyżeniu raty przekształceniowej. Przez 33 lata zabulę prawie 130 tysięcy.
            • teodor-k Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 16:48
              To też powinnaś dostać na piśmie .Dalej Ci piszę byś się udała do radcy prawnego ,choćbyś miała zapłacić mu . 10 listopada 2022 r. 1. Wysokość opłaty rocznej z tytułu użytkowania wieczystego nieruchomości gruntowej, z zastrzeżeniem ust. 2 i 2a, podlega aktualizacji nie częściej niż raz na 3 lata, jeżeli wartość tej nieruchomości ulegnie zmianie.
            • profes79 Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 16:55
              Tak było - u mnie w bloku UW poszło w górę 400% w grudniu przed zniesieniem. Poleciały sprawy do sądów; teraz z tego co piszą sąsiedzi po sko i sądzie w końcu zapadają orzeczenia odrzucające zmianę której chciało miasto.
              • balladyna Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 16:58
                Ja o sprawie tak naprawdę dowiedziałam się dzisiaj. Jutro postaram się skontaktować z innymi właścicielami lokali użytkowych, jak oni to widzą. I nie wykluczam oddania sprawy do sądu, bo 1300 a 3900 to jednak pewna różnica. Szczególnie, że człowiek nie ma wyjścia, został tym na siłę uszczęśliwiony.
                • eriu Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 18:12
                  Wiesz wyjście masz. Możesz się zrzec własności na rzecz gminy 😉
            • mysiaapysia Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 22:43
              Jedz do urzędu i mają Ci pokazać:
              1. Decyzję o zmianie wysokości opłaty
              2. Zwrotki z rzekomego doręczenia albo awizowania. Jak nie mają, to natychmiast składaj odwołanie od decyzji, bo dopiero teraz się o niej dowiedziałaś.
              • balladyna Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 22:50
                I to będę jutro wyjaśniać. Bo jak się dzisiaj podczas rozmowy telefonicznej dowiedziałam, jedno z pism (w innej kwestii) wysłano mi nie na adres korespondencyjny, tylko na adres zameldowania. Więc biorę pod uwagę, że tutaj też mogło coś takiego się zdarzyć. Na ogół ogarniam sprawy i jakoś nie chce mi się wierzyć, że nie odbierałam ani listu dotyczącego podwyżki opłat z 1300 na 3900, ani o wyliczeniu opłaty przekształceniowej, ani ew. ponagleń do zapłaty, bo chyba jakieś były?. A taka pomyłka w adresie daje rzeczywiście podstawę do wzruszenia tej sprawy, dzięki misiaapysia.
      • szafireczek Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 16:11
        Nie zmyślaj - podatek od nieruchomości jest nadal, nie ma opłaty za użytkowanie wieczyste. Poza tym miałaś prawo do zapłaty jednorazowej tej opłaty przekształceniowej i to z potężną bonifikatą, więc ośmiorniczek, czy podnoszenia ceny najmu lokalu tym nie tłumacz, bo kiepsko brzmi.
        • balladyna Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 16:22
          Ale rozumiesz, że to nie lokal mieszkalny tylko użytkowy? I dla lokali użytkowych nie ma bonifikat? I czy ja pisałam, że nie płacę podatku od nieruchomości, albo że go nie ma?
          • szafireczek Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 17:02
            "Bo ustawodawca uszczęśliwił mnie przekształceniem w ten sposób, że zamiast podatku od nieruchomości w wysokości 1300 złotych, będę płacić ponad 3900 przez 33 lata. "smile

Tak na serio, to zdobądź ten oryginał zaświadczenia, tam będzie dokładnie wszystko napisane. Generalnie, trudno nawet wstępnie doradzać, jak brak jest konkretnych danych - 3% to chyba od pozostałych nieruchomości gruntowych, plus jest np. taki, że jak masz własność to juz nie będziesz związana z celem użytkowania wieczystego i jeśli będziesz kontynuować najem,to możesz łatwiej pozyskać najemcę.
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 22:26
        Ale jak to zamiast podatku?
        To nie jest zamiast podatku, tylko zamiast użytkowania wieczystego.
        Podatek trzeba płacić niezależnie od tego.
        Tak przynajmniej jest w mieszkaniówce.
        • balladyna Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 22:45
          A, już widzę moją pomyłkę, sorry. Miało być: "Bo ustawodawca uszczęśliwił mnie przekształceniem w ten sposób, że zamiast podatku od użytkowania wieczystego w wysokości 1300 złotych, będę płacić ponad 3900 opłaty przekształceniowej przez 33 lata".Podatek od nieruchomości tez płacę, zupełnie niezależnie od tej sprawy, co roku dostaję nowe wyliczenia.
    • profes79 Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 16:56
      Generalnie czytając ten wątek mam coraz mocniejsze wrażenie, że to kolejny wątek pt. Nic mnie nie interesuje, o niczym nie chce wiedzieć o k.wa jak to mam płacić.
      • balladyna Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 17:02
        O przekształceniu rzecz jasna słyszałam, przeoczyłam że ono jest z automatu. Tym bardziej, że w przypadku jednej nieruchomości sama występowałam o przekształcenie z bonifikatą. No i mówiąc szczerze muszę wyjaśnić, jak to się dzieje, że inne polecone dostaję, a tu nic: ani o zmianie stawki podatku użytkowania wieczystego, ani o wyliczeniu opłaty przekształceniowej, ani żadnego ponaglenia że w poprzednich latach nie płaciłam w odpowiedniej wysokości, nic zero. Taki zbieg okoliczności. tak, jakby komuś zależało na tym, żeby odsetki rosły.
        • kasia_piet Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 17:32
          uzytkowanie wieczyste - na 99 lat. Kwotę z 99 lat upchnęli w 33 latach i dlatego tyle wyszło.
          • balladyna Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 18:13
            Tak, tylko wiesz, do tej pory też się płaciło to użytkowanie wieczyste.
          • krolewska.asma Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 18:25
            Była bonifikata 99 %
            Placilas tyle go za waciki
            • balladyna Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 18:45
              Była ale dla lokali mieszkalnych. Do tej pory płaciłam ok.1300 za wieczyste. Przed przekształceniem podniesiono stawkę do 3900 zł. Tej informacji tez z urzędu nie dostałam, jutro będę wyjaśniać, dlaczego. Mam inny adres korespondencyjny, niż sam lokal, może dlatego. Nie wiedząc o tym, nawet nie miałam możliwości zaskarżyć wysokość opłat.
              • krolewska.asma Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 18:46
                1300 za setki metrów ??????
                Grzech
                • balladyna Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 22:25
                  Jakie setki metrów?!! Naprawdę, niewiarygodne, co ludzie potrafią wyczytać jeśli tylko chcą.
              • mysiaapysia Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 22:46
                Jeśli zażądasz okazania dowodu doręczenia lub awizowania to zobaczysz na jaki adres Ci wysłali. A te kilka lat wcześniej na jaki adres wysyłali Ci pierwszą aktualizację opłaty?
                • balladyna Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 22:54
                  Od wielu lat przysyłają mi pisma na adres korespondencyjny (od 2015 roku). Ale, dzisiaj okazało się podczas rozmowy telefonicznej, że jedno pismo wysłali mi na adres zameldowania ( przynajmniej to jedno wyszło dzisiaj na jaw). A wydział urzędu jest ten sam. Więc równie dobrze tych pomyłek mogło być więcej.
    • 71tosia Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 17:22
      to lokal mieszkalny? Przeksztlacenie lokalu mieszkaniowego to nie byly duze kwoty wiec zaleglosci i odsetki na kilkanscie sa dziwne. Chyba ze jest to lokal uzytkowy np garaz (nawet taki pod mieszkaniem) wtedy przeksztalcenie bywa kosztowne..
      • balladyna Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 18:17
        Nie, to lokal użytkowy, bez garażu. A na użytkowe bonifikaty nie ma. Już pal licho, że mam te odsetki. Na mieszkanie występowałam o bonifikatę, więc jakoś uznałam, że o to przekształcenie się występuje, a nie że leci z automatu. Ok. frycowe się płaci, jak mówiła babcia, teraz zapłacę odsetki i raty za ostatnie trzy lata na jeden raz.
        Ale to, że w ogóle jestem zmuszona do kupna czegoś, czego kupować nie chcę, że mi podniesiono stawkę użytkowania z 1300 na 3900 to uważam za skandal.
        • teodor-k Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 18:46
          Za pięć lat masz te odsetki bo reszta ulega umorzeniu .Podwyżki użytkowania są od rady gminy i to one ogłaszają .Jedynie co możesz zrobić iść do urzędu miasta i wyciągnąć te wydruki do ciebie . I wtedy się można zastanowić .
          • balladyna Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 22:32
            Nie, mam za trzy: 2020,21 i 22, bo dopiero od 2020 miałam płacić ratę za przekształcenie. Muszę wyjaśnić, jak to się stało, że nie dostawałam zawiadomień. Owszem, zdarza mi się nie odebrać czegoś, ale sporadycznie. Nie chce mi się wierzyć, że akurat tylko tych dotyczących przekształceń i stawek za użytkowanie wieczyste nie odebrałam, coś jest nie tak.
    • krolewska.asma Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 18:24
      Kobieto
      Przecież była bonifikata -99% czy coś tskiego
      Przecież jedna opłata roczna wystarczyła na to przekształcenie
      Trąbiono o tym codziennie przez rok w tv
      Jakim cudem nasz taki dług ? Może nie placilas regularnie ?
      • balladyna Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 18:42
        Bonifikata nie dotyczy lokali usługowych. Dotyczy tylko mieszkań.
        • krolewska.asma Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 18:45
          Chapnelas lokal użytkowy za 5 groszy i jeszcze narzekasz ?
          Wszyscy wiemy jak można na tym zarobić wiec o co drama
          • teodor-k Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 19:03
            Siema Asma też udzielasz darmowych porad 😊
          • balladyna Re: Może ktoś coś wie, pilne! 24.01.23, 22:27
            Ale bzdury gadasz, aż przykro czytać. Chrzanisz o jakichś setkach metrów, które za 5 groszy chapnęłam. Ty w ogóle wiesz, o czym mowa?
    • balladyna Re: Może ktoś coś wie, pilne! 25.01.23, 14:17
      Chciałam podziękować Wszystkim za odpowiedzi i przy okazji powiedzieć, czego się dzisiaj dowiedziałam w urzędzie. Pismo z informacją o opłacie wysłano do mnie w grudniu 2021, na dobry adres. Nie odebrałam, nie wiem czemu, nie umiem dzisiaj powiedzieć. Pandemia, zakaz przemieszczania się w okresie świątecznym, nieobecność listonosza? Nie pamiętam, trudno zapłacę za to w postaci odsetek. Nie ma to większego znaczenia dla problemu zasadniczego: podwyżki kwoty z 1300zł. na 3900 zł. Myślałam, że to gmina dokonała nowego oszacowania gruntu i stąd podwyżka. Okazało się, że sprawę załatwiono inaczej, odgórnie. To nie było nowe oszacowanie gruntu dokonane przez gminę - od czegoś takiego można by się odwołać. Okazuje się, że ustawodawca zmienił ustawą sposób obliczania podatku dla lokali użytkowych, podwyższył procent z 1 na 3. Od ustawy się nie odwołam. I w ten oto sposób z 1300 zrobiło się 3900 do zapłaty co roku, przez 33 lata. O bonifikacie dla nie mieszkań nie ma co marzyć, nie przewidziano. Jak za 33 lata, po zapłaceniu prawie 130 tysięcy złotych stanę się właścicielką niechcianego gruntu, to napiszę na ematce i wspólnie otworzymy szampana. Oczywiście, jeśli dożyję, bo wątpię.
      • profes79 Re: Może ktoś coś wie, pilne! 25.01.23, 17:29
        Tak na marginesie - w grudniu 2021 pandemia dogorywała; zakazu przemieszczania się nie pamiętam - aczkolwiek mając do czynienia z listonoszami w ostatnią wersję jestem w stanie uwierzyć.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka