Dodaj do ulubionych

Doomsday clock czyli Zegar Sądu Ostatecznego

24.01.23, 17:11
Dziś znowu została wskazówka przesunięta o 10 sekund do 90 sekund do północy.
Północ oznacza koniec ludzkości rozumiem spowodowana użyciem broni nuklearnej.
Co sądzicie o koncepcie ?
Obserwuj wątek
    • mid.week Re: Doomsday clock czyli Zegar Sądu Ostatecznego 24.01.23, 17:54
      Ale ze dziś?
    • primula.alpicola Re: Doomsday clock czyli Zegar Sądu Ostatecznego 24.01.23, 17:57
      Sądzę, że nie dożyję północy.
    • alpepe Re: Doomsday clock czyli Zegar Sądu Ostatecznego 24.01.23, 17:58
      Mignęło mi ostatnio na fejsie ogłoszenie o włażeniu do Arki, by się uratować przed końcem świata, chyba ŚJ, mówisz, że coś jest na rzeczy?
    • iwoniaw Re: Doomsday clock czyli Zegar Sądu Ostatecznego 24.01.23, 18:01
      Wróżbiarstwo zawsze miało raczej średnią sprawdzalność, nawet jesli było spod znaku GUSu i operowało na prawdziwych danych o trendach, to w dłuższej perspektywie zawsze omawiany trend skręcał w inna strone albo był przerywany jakimś nowym czynnikiem. Zatem może i tak, ale raczej nie.
      • enia17 Re: Doomsday clock czyli Zegar Sądu Ostatecznego 24.01.23, 18:03
        Ale oni nie z fusów ani z tarota tylko próbują na bazie sytuacji światowej.
        • iwoniaw Re: Doomsday clock czyli Zegar Sądu Ostatecznego 24.01.23, 18:04
          enia17 napisała:

> Ale oni nie z fusów ani z tarota tylko próbują na bazie sytuacji światowej.

Przeczytaj jeszcze raz, co napisalam
          • enia17 Re: Doomsday clock czyli Zegar Sądu Ostatecznego 24.01.23, 18:09
            Przeczytałam.
            Może jakiś przykład podaj ?smile
            • iwoniaw Re: Doomsday clock czyli Zegar Sądu Ostatecznego 24.01.23, 18:12
              enia17 napisała:

> Przeczytałam.
              > Może jakiś przykład podaj ?smile

Najprostszy o ewidentny - szacowanie wielkosci populacji "za 30/50 lat" w różnych krajach 90, 50 i 30 lat temu a faktyczne liczby.
              • alpepe Re: Doomsday clock czyli Zegar Sądu Ostatecznego 24.01.23, 18:13
                O, to jest akurat superprzykład.
            • alpepe Re: Doomsday clock czyli Zegar Sądu Ostatecznego 24.01.23, 18:13
              Nikt się nie spodziewał globalnej histerii związanej z nowym wirusem.
            • pani_tau Re: Doomsday clock czyli Zegar Sądu Ostatecznego 24.01.23, 18:14
              Gdzie czytałam, że pod koniec XIX w angielska prasa zamartwiała się tym, że za pięćdziesiąt lat Londyn utonie w końskich odchodach przez wciąż rosnącą liczbę dorożek.
              • heca7 Re: Doomsday clock czyli Zegar Sądu Ostatecznego 24.01.23, 19:00
                A w 1899r wink ...Wszystko, co było do wynalezienia, zostało już wynalezione tak ogłosił w 1899 roku Charles H. Duell szef biura patentowego USA, uznając, że jego urząd można by w zasadzie zamknąć...
      • langsam Re: Doomsday clock czyli Zegar Sądu Ostatecznego 24.01.23, 20:55
        >miało raczej średnią sprawdzalność, <

Symboliczny zegar zagłady nie jest "wróżbiarstwem", nie jest też "trendem". Zegar, regulowany( 1x 12 miesięcy) od 1947 roku przez Bulletin of the Atomic Scientists na Uniwersytecie Chicagowskim pokazuje jak naukowcy widzą w danym roku poziom ryzyka, dzielący ludzkość od samozagłady.
        Najlepiej staliśmy w 1991. Najgorzej stoimy dziś.
        • alicia033 Re: Doomsday clock czyli Zegar Sądu Ostatecznego 24.01.23, 22:16
          langsam napisała:

> Symboliczny zegar zagłady nie jest "wróżbiarstwem", nie jest też "trendem".

Fakt. To zabawka w rękach dewiantów, których bawi strach innych.
          Bo właściwie to jaka motywacja nimi kieruje? Chcą sprawić, żeby USA odpuściły (w tym momencie) putinowi? Czy może przeciwnie, zmotywować USA do wyprzedzającego zbombardowania putina?
          • langsam Re: Doomsday clock czyli Zegar Sądu Ostatecznego 24.01.23, 23:03
            Kieruje nimi poczucie odpowiedzialności za stworzenie broni nuklearnej, jak sądzę. Oraz pesymistyczne spojrzenie na dokonania ludzkości.
            Zegar "założyli" członkowie Manhattan Project.
            • alicia033 Re: Doomsday clock czyli Zegar Sądu Ostatecznego 25.01.23, 09:39
              langsam napisała:

> Kieruje nimi poczucie odpowiedzialności za stworzenie broni nuklearnej, jak sądzę.

doprawdy? I co z tym ich "poczuciem odpowiedzialności" mają zrobić inni?

> Oraz pesymistyczne spojrzenie na dokonania ludzkości.

rychło w czas...
    • chococaffe Re: Doomsday clock czyli Zegar Sądu Ostatecznego 24.01.23, 18:31
      I co w związku z tym? Nie rozliczamy PITA do końca kwietnia?
    • skumbrie Re: Doomsday clock czyli Zegar Sądu Ostatecznego 24.01.23, 18:43
      Takie same pierdy jak wszyscy umrzemy od korony. Komuś zależy na utrzymaniu ciągłego uczucia zagrożenia.
      • langsam Re: Doomsday clock czyli Zegar Sądu Ostatecznego 24.01.23, 19:14
        Jasne. Einsteinowi i reszcie ekipy z Manhattan Project.
    • woman_in_love Re: Doomsday clock czyli Zegar Sądu Ostatecznego 24.01.23, 19:02
      #nikogo
    • alicia033 Re: Doomsday clock czyli Zegar Sądu Ostatecznego 24.01.23, 20:02
      Tak, karmienie Rosji, Iranu (i innych satrapii) kupowaniem od nich gazu i ropy, dzięki czemu mogą nas straszyć użyciem broni jądrowej jest bardzo kiepskim pomysłem.

*tak, wiem, że Iran oficjalnie nie ma tej broni. Noale to właściwie tylko dzięki Izrealowi. Natomiast nadal rządzą nim religijni szaleńcy i zniesienie przez kraje zachodnie sankcji na irańską ropę i gaz to hodowanie sobie BIG problemu.
    • sueellen Re: Doomsday clock czyli Zegar Sądu Ostatecznego 25.01.23, 07:34
      Znowu przespałam koniec świata? Żyjecie?
      • simply_z Re: Doomsday clock czyli Zegar Sądu Ostatecznego 25.01.23, 09:46
        jak tam sarenki o poranku?
    • sueellen Re: Doomsday clock czyli Zegar Sądu Ostatecznego 25.01.23, 07:43
      Właśnie poczytałam sobie o tym zegarze. W styczniu 2022 roku wskazówki tego zegara nie zostały ruszane mimo że wojska rosyjskie stały na granicy ukraińskiej już od listopada 2021 i w powietrzu wisiała wojna.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka