Dodaj do ulubionych

BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł

24.01.23, 19:02

www.bbc.com/news/world-europe-64345693
Rzecz pewnie znana, ale przywołam dla porządku. Ciekawe skąd u niektórych zgodność poglądów z Putinem na tak wiele spraw. Ciekawe, że tak wiele poglądów spaceruje (galopuje?) w komplecie, blokowo (szczepienia, prawa kobiet, LGBT, Unia Europejska itd)
Obserwuj wątek
    • asfiksja Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 24.01.23, 19:10
      No tak, rzecz znana. Nawet kiedyś założyłam o tym wątek i przeważał w nim ton "ziobro zdziwienia":
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,173260781,173260781,antyszczepionkowcy_proputinowcy.html
      • chococaffe Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 24.01.23, 19:13
        No własnie, to jest cały pakiet.

I przypomina mi się forumka, która napisała, że zawsze będzie głosować tak, żeby "lgbt przegrało"

I czy naprawdę wie w czym bierze udział.
        • chococaffe Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 24.01.23, 19:14
          p.s. a artykuł/informacja to kolejna cegiełka do tematu.
        • kk345 Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 24.01.23, 19:28
          >I czy naprawdę wie w czym bierze udział.

A po co? Pozyteczni idioci są bezcenni
          • asfiksja Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 24.01.23, 19:36
            To się nazywa, że myśli samodzielnie.
        • bi_scotti Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 24.01.23, 19:37
          chococaffe napisała:

> I przypomina mi się forumka, która napisała, że zawsze będzie głosować tak, żeb
          > y "lgbt przegrało"
          >

W jakim sensie/formie/wymiarze ma byc ta "przegrana"? Przyznam, ze fascynujace kryterium wyboru na kogo glosowac/na kogo nie 😱 Niezaleznie od zwiazku z Putinem, antyszczepionkowcami i reszta tego typu towarzystwa 😉 Cheers.
          • chococaffe Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 24.01.23, 19:41
            Żeby przegrał ten, który chce społeczności LGBT+ zagwarantować równe prawa. I to jest najwazniejsze.
            • bi_scotti Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 24.01.23, 19:44
              Crazy - coz innego mozna powiedziec, eh 🙄 Cheers.
            • jednoraz0w0 Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 24.01.23, 19:46
              Ale co jej od tego ubędzie?
              • chococaffe Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 24.01.23, 19:49
                Nie wiem.
            • demodee Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 24.01.23, 21:43
              W Polsce prawa LGBTów nie różnią się od praw nie-LGBTów.

Ale może piszecie o innym państwie.
              • woman_in_love Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 24.01.23, 22:24
                roznia się i swietnie o tym wiesz
                • asia.sthm Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 24.01.23, 22:44
                  Ale lubi rznac glupa, i co jej zrobisz. Nieuleczalny pajac
                  • lodomeria Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 24.01.23, 23:11
                    asia.sthm napisała:

> co jej zrobisz.

Wygasisz.
              • bi_scotti Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 24.01.23, 23:17
                demodee napisała:

> W Polsce prawa LGBTów nie różnią się od praw nie-LGBTów.

Powaznie piszesz? Dwie kobiety badz dwoch mezczyzn moze zawrzec zwiazek malzenski w polskim USC? Jestes pewna? To nowosc surprised Cheers.
                • jednoraz0w0 Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 24.01.23, 23:27
                  Konstytucja tego nie wyklucza, konstytucję tylko mówi, że małżeństwu damsko-męskiemu należy się "szczególna ochrona" czy jakoś tak. Był wyrok w temacie. Natomiast co do zasady, masa ludzi LGHT bierze w Polsce śluby, tyle, że niekoniecznie z osobami które kocha. Osoby nie-LGBT też zresztą, choć na inna skalę. Natomiast teraz Polska będzie musiała wprowadzić legalizację, choć pewnie będzie wolała płacić odszkodowania, w końcu kto bogatemu zabroni: www.rp.pl/w-sadzie-i-w-urzedzie/art37821131-po-wyroku-etpc-polska-musi-uznac-zwiazki-jednoplciowe
                  • bi_scotti Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 24.01.23, 23:43
                    Wydaje mi sie, ze jest roznica pomiedzy uznaniem np. kanadyjskiego swiadectwa slubu Two Michaels (w tym roku minie 20 lat odkad sie pobrali smile) przez odpowiednie polskie organa a faktycznym udzielaniem slubow dwom kobietom/dwom mezczynom w konkretnym USC np. w Mlawie czy Cieszynie ...
                    Ale moze sie faktycznie myle, moze gdybym sie rozwiodla ze Starym Bi_scottem i oswiadczyla ktorejs samotnej ematce, to udaloby nam sie wziac uczciwy, legalny slub w Palacu Slubow przy Placu Zamkowym wink Zeby tylko jakas mnie chciala tongue_out Cheers.
                  • dramatika Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 24.01.23, 23:55
                    jednoraz0w0 napisał(a):

> Konstytucja tego nie wyklucza

Na tej samej zasadzie konstytucja nie wyklucza małżeństw chomików smile
                    • asia.sthm Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 24.01.23, 23:57
                      O, drugi pajac. Kucanego z demodee zatanczy, z figurami.
                    • cosmetic.wipes Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 26.01.23, 19:05
                      dramatika napisał(a):

> Na tej samej zasadzie konstytucja nie wyklucza małżeństw chomików smile

Udowodnij, że chomiki mają polskie obywatelstwo/rezydencje i pełną zdolność do czynności prawnych.
                      • dramatika Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 26.01.23, 19:13
                        cosmetic.wipes napisała:

> Udowodnij, że chomiki mają polskie obywatelstwo/rezydencje i pełną zdolność do
                        > czynności prawnych.

Może nie mają, ale dlaczego nie miałoby się to zmienić? Przecież człowiek to zwierzę, a zwierzęta dzielą się na zwierzęta ludzkie i zwierzęta pozaludzkie. Magdalena Środa zachwalała książkę, w której przedstawiono wizję, że szczury i karaluchy miały status uchodźcy smile Chomiki miałyby, tak jak dzieci, przedstawicieli ustawowych, co za problem?
                  • demodee Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 27.01.23, 11:43
                    > Natomiast co do zasady, masa ludzi LGHT bierze w Polsce śluby, tyle, że niekoniecznie z osobami które kocha.

Z tego zdania wynika, że w Polsce istnieje jakiś obowiązek zawierania małżeństw, za którego niewypełnienie grożą jakieś kary i dlatego te osoby LGBT poślubiają osoby niekochane, byleby tych kar uniknąć.

Drogie jednorazowo, nie wiem skąd piszesz, ale chyba w Polsce nigdy nie byłoś, a ktoś Ci fałszywie nasz kraj przestawił.

Otóż w Polsce nie ma żadnego obowiązku brania ślubu, nie ma za pozostawanie w stanie bezżennym żadnych kar. Jest mnóstwo małżeństw, singli, i par, które żyją ze sobą "na kocią łapę" (takie powiedzonko, kotów nie dotyczy) i pary te mogą być jedno- i dwupłciowe.

P.S. Gratuluję znajomości polskiego jako języka obcego!
                • demodee Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 27.01.23, 11:23
                  > Powaznie piszesz? Dwie kobiety badz dwoch mezczyzn moze zawrzec zwiazek malzenski w polskim USC? Jestes pewna?

Nie mogą. Ale to dotyczy tak samo LGBTów jak i nie-LGBTów.

Dwie heteroseksualne kobiety też nie mogą zawrzeć związku małżeńskiego.
                  • dramatika Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 27.01.23, 11:37
                    demodee napisała:

> Dwie heteroseksualne kobiety też nie mogą zawrzeć związku małżeńskiego.

No właśnie. A chęć zawarcia małżeństwa jednopłciowego wcale nie musi wynikać z orientacji seksualnej - ktoś na przykład mógłby chcieć żyć ze swoim bliskim znajomym na zasadzie prowadzenia wspólnego gospodarstwa domowego i niczego więcej. Na przykład dwie samotne matki opiekujące się nawzajem swoimi dziećmi i mieszkające razem. I też nie mogą! Pytanie tylko czy komukolwiek na tym zależy? smile Czy jest taka społeczna potrzeba i dlaczego większe prawo do wypowiadania się na ten temat miałaby mieć społeczność LGBT? (a raczej osoby uważające się za ich reprezentantów, bo czegoś takiego jak społeczności LGBT to w ogóle nie ma, tak jak nie ma społeczności kobiet czy społeczności osób brodatych)
                  • sumire Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 27.01.23, 12:30
                    A weź mi wytłumacz, po co dwie heteroseksualne kobiety miałyby w ogóle chcieć zawierać związek małżeński.
                    • demodee Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 27.01.23, 12:40
                      Dramatika już odpowiedziała.
                      • sumire Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 27.01.23, 12:43
                        Ale ja pytam ciebie. Konkretnie. Załóżmy, że odchodzimy od przypadków typu dwie samotne starsze panie, które chcą móc się w szpitalu odwiedzić.
    • manon.lescaut4 Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 24.01.23, 19:40
      To zdjęcie książki powinno stać się memem. Literatura w Federacji Rosyjskiej…
      • chococaffe Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 24.01.23, 19:42
        Tak, tak własnie wygląda "wolność" i "niezależność"
    • cegehana Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 24.01.23, 19:50
      Stąd w komplecie, zeby z góry skompromitować dany zestaw poglądów i nie przystępować do dyskusji, bo kto by z Putinem dyskutował? W rzeczywistości nie ma dwóch ludzi o identycznych poglądach, ale o wiele prostsze jest zaszufladkowanie ludzi, im mniej szuflad tym łatwiej, najlepiej na dwie: dobrzy nasi, źli tamci.
      • chococaffe Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 24.01.23, 19:51
        Nie.
      • chococaffe Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 24.01.23, 19:54
        Poglądy naturalnie ewoluują przez zdobywaną wiedze, doświadczenia itd.

Natomiast propaganda Putina w pewnych zakresach jest udowodniona, to jest celowa akcja, której ofiarami jesteśmy wszyscy.

I nie możemy być wobec tego obojętni.
        • cegehana Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 24.01.23, 21:23
          To że istnieje propaganda Putina w jakimś obszarze nie znaczy, że ten obszar nie może występować sobie gdzieś osobno, poza "zestawem". Np. homofobia istniala długo przed Putinem, musiała więc miec inne źródła. Te źródła mogą istnieć nadal.
          • jednoraz0w0 Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 24.01.23, 21:27
            Istniała, ale nie jako oficjalna rządowa ideologia.
            • cegehana Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 24.01.23, 21:37
              I istnieje nadal nie tylko w rządzie ale też w pozarządowych organizacjach oraz u klientów indywidualnych - wcale niekoniecznie na skutek propagandy Putina, tylko np. jako skutek propagandy proboszcza lub własnych negatywnych doświadczeń. I moim zdaniem nie wystarczy użyć argumentu ad Putinum żeby zmniejszyć skalę zjawiska, jeśli oczywiście komuś by na tym zależało.
              • niemcyy Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 24.01.23, 21:44
                Przecież w kk to jest oficjalna ideologia, a nie propaganda jednostkowych odklepanych proboszczów. Już pomijając fakt, że kk w Polsce nie jest organizacją pozarządową.
                • cegehana Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 24.01.23, 22:55
                  A jaką to robi różnicę? Kk nie równa się Putin mimo ze mają punkty wspólne.
                • lodomeria Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 24.01.23, 23:09
                  A to ominął Cię synod polskich biskupów z przedstawicielami rosyjskiej cerkwi i... Talibanu podczas którego ustalali sobie wspólną strategię wobec LGBT, genderów i ogólnie kobiet poza kuchnią? Wow.
                  • chococaffe Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 25.01.23, 07:25
                    i spotkanie papieża z patriarchą Cyrylem w Hawanie w 2016 r
                    • cegehana Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 26.01.23, 08:53
                      I jeszcze przytulanki Tuska z Putinem.
                      • mdro Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 26.01.23, 10:31
                        Może powiesz, kiedy były te "przytulanki", ofiaro pisowskiej propagandy? (w najlepszym przypadku).
                        • cegehana Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 26.01.23, 10:39
                          Dobra rozumiem - to po prostu zupełnie inna sytuacja.
                          • mdro Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 26.01.23, 11:21
                            Czyli wiesz, kiedy i w jakiej sytuacji? I mimo to wysuwasz to jako "argument"? I chcesz, żeby traktować cię jako poważną dyskutantkę?
                            • cegehana Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 26.01.23, 11:25
                              Argument za czym?
          • chococaffe Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 24.01.23, 21:48
            Może. Ale gdzie istnieje ten powodowany propagandą? Moim zdaniem najbardziej tam tam gdzie zakres zainteresowań się pokrywa. Bo w realu jeden nienawidzi społeczności LGBT , inny nie lubi "murzynów" , jeszcze kolejny kwestionuje medycynę konswencjonalną itd. Z tym, że dzisiaj niemal niemożliwym jest odróżnić, tak z boku, nie przez jakieś słuzby, kto robi to poniekąd zawodowo a kto uległ tej planowej propagandzie i powtarza.
            • cegehana Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 24.01.23, 23:03
              Nie wiem gdzie jest ten powodowany propagandą, ale podejrzewam inaczej - że właśnie tam, gdzie nikt się nie spodziewa. Jeśli sto razy przeczytalam, ze ktos jest ruskim agentem to prawdopodobnie on nim nie jest (bo byłby wujowym agentem).
              • chococaffe Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 25.01.23, 07:22
                Mnie jest wszystko jedno czy ktoś jest trollem płatnym, wolontariuszem, dał się nabrac i powtarza głupoty, jest chory - efekt jest ten sam. I mam na myśli klasyczne przykłady typu dramatiś na tym forum a nie że ciotka Zenobia splunęła na mężczyznę w rózowym sweterku.

Pomijam już sytuacje dziwaczne typu "made in Moscow" gdzie autorka zarzekała się, że jest taki napis na kurtce, po zdziwieniu forum poszła specjalnie sprawdzić i po tym specjalnym sprawdzeniu potwierdziła, że widziała napisane 'made in Moscow" a potem nagle się wycofała, że sie jej zdawało.
                • cegehana Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 26.01.23, 08:54
                  A po to różnicowac? Im mniej szuflad tym lepiej.
                  • chococaffe Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 26.01.23, 09:09
                    Naprawdę tu nie chodzi o "szuflady" i dobrze o tym wiesz
                    • cegehana Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 26.01.23, 09:20
                      No chyba nie wiem o co chodzi, do czego ma prowadzić połączenie powiedzmy plucia ciotki Zenobii z czy wpisy jakiegoś dramatika z Putinem , jakby bez Putina te zachowania były jakieś inne (lepsze/gorsze?) a poglądy mądrzejsze. Putin sobie, ale poza nim jeszcze żyje parę miliardów ludzi.
                      • chococaffe Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 26.01.23, 09:57
                        To może uporządkujmy. Wierzysz w wielką antyeuropejską kampanię Rsji, do której użyto argumentów szczepień i ekologii, (nie)praw LGBT+, praw człowieka?

Jeżeli nie wierzysz - to w sumie nie ma o czym mówić.

A jeżeli wierzysz, to jak ona się objawia twoim zdaniem?
                        • chococaffe Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 26.01.23, 10:00
                          uzupełnię - kampanię internetową, z pomocą "fabryki trolli" itd.
                          • cegehana Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 26.01.23, 10:23
                            Wierzę w to, że Rosja uprawia propagandę, o szczegółach nie mogę się wypowiadać bo nie byłam na farmie trolli i nie wiem co tam robią. Docierają do mnie informacje za pośrednictwem mediów i tylko takie mam. Mogę je powtórzyć albo zakwestionowac, ale nie mogę ich zweryfikować bo na farmie ruskich trolli nie mam swojego informatora. I ponawiam pytanie: do czego ta kategoryzacja ma prowadzić w tych warunkach? Jaką mamy z tego korzyść ze poszufladkujemy ludzi takich jak ciotka Zenobia czy dramatika czy Donald Tusk pod względem zgodności niektórych poglądów z Putinem?
                            • chococaffe Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 26.01.23, 10:25
                              Jeżeli wierzysz, to w jaki sposób ona wygląda twoim zdaniem?
                              • chococaffe Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 26.01.23, 10:33
                                czy twoim zdaniem to prawda?

pl.wikipedia.org/wiki/Brygady_sieciowe
                                • cegehana Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 26.01.23, 10:41
                                  A poza tym, ze mnie przesluchujesz może odpowiedz tez od czasu do czasu na jakieś moje pytanie, bo robi sie trochę jednostronnie.
                                  • chococaffe Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 26.01.23, 11:03
                                    Nie przesłuchuję - chciałbym wiedzieć czy rozmawiamy o tym samym. Żeby kontynuować rozmowę jest istotne czy w to wierzysz (tę propagandę, o której pisałam) czy nie. Jeżeli nie wierzysz to uważam, że żadne z nas nie musi tracić czasu na rozmowę.
                                    • cegehana Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 26.01.23, 11:30
                                      Wierzę w propagandę napisałam to w poscie powyżej. Z naciskiem na wierzę, bo zweryfikować informacji jakie mam z mediów nie mogę. To prosta i uczciwą prawda, po co dalej cisniesz?
                                      • chococaffe Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 26.01.23, 11:43
                                        Naciskam, bo to było "wierzę, ale"

No więc skoro wierzysz to jak to się objawia twoim zdaniem, na przykład w internecie?

Ja napisałam jak moim zdaniem
                            • dramatika Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 26.01.23, 10:50
                              cegehana napisał(a):

> Jaką mamy z tego korzyść ze poszufladkujemy ludzi

Pytanie retoryczne, ale i tak odpowiem - korzyść z nazywania ludzi ruskimi trollami jest taka, że nie musisz z nimi dyskutować, nawet jeśli mają rację. Ban i po sprawie smile Putinem teraz się ucisza każdego. Ostatnio spotkałam się nawet z tym, że jakiś facet nazwał putinowską narracją to, że ktoś podważa uczciwość WIBORu w umowach kredytowych smile
                              • chococaffe Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 26.01.23, 11:04
                                a ty dramatiś wierzysz w tę propagandę, o której pisałam czy nie?wink
                                • dramatika Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 26.01.23, 11:11
                                  chococaffe napisała:

> a ty dramatiś wierzysz w tę propagandę, o której pisałam czy nie?wink

To zależy. Jeśli za brak wyznania wiary grozi mi jakiś proces inkwizycyjny i spalenie na stosie, to we wszystko uwierzę big_grin
                                  • chococaffe Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 26.01.23, 11:16
                                    czyli też nie odpowiesz.
      • memphis90 Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 26.01.23, 19:09
        Który jednostkowy pogląd z tego pakietu budzi Twój osobisty entuzjazm?

Brak praw reprodukcyjnych?
        Pozbawienie praw osób LGBT?
        Szczepionki to trucizna i trzeba ich zakazać?
        • demodee Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 27.01.23, 11:53
          > Brak praw reprodukcyjnych?

Zaprzeczam, bo jestem teraz w Polsce i obserwuję! W Polsce obywatelom wolno mieć dzieci!
    • alicia033 Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 24.01.23, 22:02
      "zapomniało" ci się o wspieraniu branży gazowej, co z lubością robią Polsce tzw. "alarmy antysmogowe".
      • lauren6 Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 25.01.23, 08:18
        Smog w Polsce jest wymysłem Putina. Ok...
      • gdanskamarylka Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 26.01.23, 10:06
        Pewnie, w Polsce nie ma smogu, powietrze zimą pachnie świeżością i czystością, a alarmy antysmogowe cały czas tokują o wspaniałym ruskim gazie.

Gdzie Putin miesza, tam miesza i jest to udowodnione, ale smog jest realnym problemem. Nie trzeba go było wymyślić smile
    • dr.amy.farrah.fowler Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 26.01.23, 07:49
      Blokowa zgodność poglądów to wynalazek lewicy. Musisz mieć cały zestaw poglądów, inaczej nie jesteś prawdziwym lewakię, lewakowe bingo wygląda z grubsza tak:

- aborcja do dnia porodu;
      - transkobiety to kobiety, a osoby transpłciowe to najbardziej uciskana mniejszość świata;
      - wszyscy biali ludzie są rasistami;
      - sexwork is work;
      - wszyscy na rowerki, niezależnie od dystansu do pokonania, wieku i stanu zdrowia;
      - najemca z definicji powinien być nieusuwalny z wynajmowanego mieszkania;
      - jedząc mięso i nabiał jesteś mordercą planety.

Zapomniałam o czymś? Można dopisywać.
      • chococaffe Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 26.01.23, 08:03
        O, to jednak nie jestem lewakiem? Buuu, nikim nie jestem
      • lauren6 Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 26.01.23, 09:06
        Chyba w Stanach.

W Polsce takie poglądy prezentuje ułamek ludzi utożsamiających się z lewicą.
        • dr.amy.farrah.fowler Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 26.01.23, 09:49
          Zgadzam się z tym, że to zostało bezrefleksyjnie przywleczone ze Stanów, zwłaszcza kwestie rasizmu (jasne, rasizm w PL istnieje, ale ma zupełnie inny charakter niż w Stanach), ale to są poglądy praktycznie całego moje lewicowego bąbelka (okolice Razemowe).
      • suki-z-godzin Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 26.01.23, 09:44
        O ciałopozytywności, zarezerwowanej oczywiście wyłącznie dla osób z nadwagością i otyłością.
      • gdanskamarylka Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 26.01.23, 10:09
        Kompletnie nie trafiłaś, ale może jak sobie poczytasz lewicowe wojenki o sex work, jak odkryjesz terfów i swerfów, a może nawet jak oblecisz pierwsze lepsze miejsce, w którym lewacy wykazują totalną niejednomyślność w każdej kwestii, również w kwestii aborcji (np. "to tragedia, ale można", "to nie tragedia, można", "można, ale..."), to cię olśni smile

To raczej na prawicy jest myślowy monolit i zero odstępstw.
        • dr.amy.farrah.fowler Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 26.01.23, 10:51
          Kompletnie misujesz pointa.

Oczywiście, że grupa uważający się za ludzi o poglądach lewicowych nie jest monolityczna, mało jej ludzi, którzy odnotowaliby bingo. Np. mam wrażenie, że większość mojego bąbelka np. ma poglądy co do aborcji bliższe "to nic dobrego, ale w sumie mniejsze zło, bo czego by nie zrobić, ktoś ucierpi", jada mięso, ale stara się je ograniczać, uważa, że transport powinien być różnorodny i dostosowany do sytuacji, a przede wszystkim powinien istnieć dobry zbiorkom i uważa, że wszyscy jesteśmy równi (a nie, że jesteś tym równiejszy im większa jakoby opresja cię spotyka).

Natomiast jest mała, a bardzo krzykliwa grupka, która usiłuje na reszcie te poglądy wymuszać i stosuje swoisty gatekeeping i właściwie każde odstępstwo od bingo powoduje, że zostajesz zwyzywany w najlepszym razie od libków, autkistów i uprzywilejowanych białych.
          • lauren6 Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 26.01.23, 20:27
            Nie masz pojęcia o czym piszesz.

gdanskamarylka ma rację: takich 💩burz jak na leftbooku w innych miejscach sieci nie uświadczysz (no może za wyjątkiem grupy "Co dziś na obiad?", gdy ktoś wrzuca zdjęcie schabowego w piątek). Lewica w Polsce jest bardzo zróżnicowana pod względem poglądów i to co opisałaś leży na lewo od Razem.

Poza tym serio nie rozumiem co nie pasuje ci w stwierdzeniu, że transkobieta jest kobietą. Nie wiem jak można wartościować ludzi na podstawie zawartości majtek.
            • jednoraz0w0 Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 26.01.23, 21:41
              lauren6 napisała:

>
              > Poza tym serio nie rozumiem co nie pasuje ci w stwierdzeniu, że transkobieta je
              > st kobietą. Nie wiem jak można wartościować ludzi na podstawie zawartości majte
              > k.

To nie jest wartościowanie, chyba, że ktoś zakłada, że jest tu jakiaś hierarchia i osoby trans są w tej hierarchii niżej.
            • dr.amy.farrah.fowler Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 27.01.23, 08:16
              Pozwól, że pozostanę przy zdaniu, że jako nadal członkini wiadomej partii mam jakieś pojęcie co do jej założeń ideologicznych w tematach obyczajowych.

Nie wartościuję nikogo, wyrażam całkowicie zgodny z naukowym konsensusem pogląd, że płci nie można zmienić, można jedynie w nieprzesadnie wysokim stopniu przy użyciu hormonów i zabiegów chirurgicznych upodobnić się do osoby płci przeciwnej.
              • woman_in_love Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 27.01.23, 11:57
                można jedynie w nieprzesadnie wysokim stopniu przy użyciu hormonów i zabiegów chirurgicznych upodobnić się do osoby płci przeciwnej

A to już zależy od tego, czy robi się to w młodym wieku, czy po 60-tce.
                A po przeszczepie macicy i urodzeniu dziecka okaże się że cyk, to ty tak do końca nie jesteś kobietą bo nie urodziłaś dziecka, a taka transkobieta jest big_grin. I stąd ta nienawiść i panika big_grinbig_grinbig_grin.
                • dramatika Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 27.01.23, 12:03
                  woman_in_love napisała:

> ty tak do końca nie jesteś kobietą bo nie urodziłaś dziecka, a taka transkobieta jest

Czy to znaczy, że transmężczyzna, który urodził dziecko, nie jest do końca mężczyzną? 🤭
                  • woman_in_love Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 27.01.23, 13:53
                    Czy to znaczy, że transmężczyzna, który urodził dziecko, nie jest do końca mężczyzną?

A to się jeszcze okaże, bo za chwilę może będzie mógł być ojcem na legalu:
                    "To pierwszy krok, który pokazuje, że nowatorska technologia przekształcania komórek macierzystych w męskie komórki płciowe może być wykorzystywana do leczenia ludzkiej niepłodności"
                • dr.amy.farrah.fowler Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 27.01.23, 13:15
                  Ale to prawica wsadza ludzi do szufladek w oparciu o narządy płciowe i role społeczne, c'nie?
                  • woman_in_love Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 27.01.23, 13:55
                    Nie. To ty to robisz cały czas. Chociażby tu.

No w każdym razie, zaraz się okaże że to ty nie jesteś na legalu 100% kobietą big_grinbig_grinbig_grin

• woman_in_love Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 27.01.23, 13:57
                      i stąd twój ból doopy big_grinbig_grinbig_grin
      • sumire Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 26.01.23, 11:36
        Lewicowe poglądy mam od zawsze, jak i cała moja rodzina i większość znajomych, ale z ust żadnego z nich nie słyszałam podobnego pyerdolenia. Widuję za to takie tekściki powielane namiętnie przez prawicowy Twitter jako podśmiechujki - przepraszam, podśmiep*e*n*i*s*y - z lewactwa.
        • dramatika Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 26.01.23, 17:38
          sumire napisała:

> Lewicowe poglądy mam od zawsze, jak i cała moja rodzina i większość znajomych,
          > ale z ust żadnego z nich nie słyszałam podobnego pyerdolenia.

Może ci się tylko wydaje, ze masz lewicowe poglądy?
          Tutaj jak to "pyerdolenie", którego rzekomo nie ma, ma przełożenie na prawo i praktykę.

wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-szkocja-gwalciciel-zmienil-plec-moze-trafic-do-zenskiego-wie,nId,6558270
          • chococaffe Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 26.01.23, 18:16
            no ak tam dramatiś, boisz się odpowiedzieć na pytanie, bo wiesz, że każdą odpowiedzią sam się zdemaskujesz? big_grin
            • dramatika Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 26.01.23, 18:20
              chococaffe napisała:

> wiesz, że każdą odpow
              > iedzią sam się zdemaskujesz? big_grin

Sto pięćdziesiąt razy już mnie demaskowałyście. Ile można? smile
              • chococaffe Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 26.01.23, 18:22
                Ale teraz zdemaskowałeś się samsmile Pa
          • dr.amy.farrah.fowler Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 26.01.23, 18:38
            Tu jest cała kolekcja:

www.tumblr.com/theysaythisneverhappens
        • jednoraz0w0 Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 26.01.23, 18:21
          Dowodów na to nie mam co prawda, ale to jest dla mnie jedyne logiczne wytłumaczenie: powyższy zbiór poglądów jest lansowany przez skrajną prawicę przy pomocy funduszy z Kremla, piątej kolumny i pożytecznych idiotów po to, żeby skompromitować lewicę.
          • chococaffe Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 26.01.23, 18:23
            10/10
          • dramatika Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 26.01.23, 18:32
            jednoraz0w0 napisał(a):

> powyższy zbiór poglądów jest lansowany przez skrajną prawicę przy pomocy
            > funduszy z Kremla, piątej kolumny i pożytecznych idiotów po to, żeby skompromit
            > ować lewicę.

To byłaby nieuzasadniona rozrzutność. Kompromitujecie się sami smile
            • jednoraz0w0 Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 26.01.23, 19:00
              Skoro jest kasa na takie coś jak ty, choć nikt cie tu poważnie nie traktuje…
      • woman_in_love Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 26.01.23, 18:58
        transkobiety to kobiety, a osoby transpłciowe to najbardziej uciskana mniejszość świata;

Za chwilę okaże się, że przeszczepy macic są już dla transkobiet dostępne, po czym one urodzą sobie dziecko, a ty biedaku nadal będziesz bezdzietny i zostanie ci tylko plucie jadem w necie big_grinbig_grinbig_grin.
        Ii udawanie kobiety big_grinbig_grinbig_grin.
        • memphis90 Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 26.01.23, 19:17
          health.clevelandclinic.org/for-the-first-time-in-north-america-woman-gives-birth-after-uterus-transplant-from-deceased-donor/amp/
        • dramatika Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 26.01.23, 19:25
          woman_in_love napisała:

> Za chwilę okaże się, że przeszczepy macic są już dla transkobiet dostępne

Nie ma szans łomasiek, bo trzeba by przeprowadzać eksperymenty na zwierzętach. Szach mat! big_grin
          • memphis90 Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 26.01.23, 19:33
            Ciebie to nawet przerasta przeczytanie jednego linku, co…?
            • dramatika Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 26.01.23, 19:39
              memphis90 napisała:

> Ciebie to nawet przerasta przeczytanie jednego linku, co…?

Facetom te macice przeszczepiają, szerloku?
              • memphis90 Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 26.01.23, 20:10
                Nie, kobietom.
              • woman_in_love Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 26.01.23, 20:24
                Tak dramatisiak.
                Lekarz, który to opracował powiedział że nie ma problemu żeby to zrobić u transkobiet.
      • memphis90 Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 26.01.23, 19:16
        Oczywiście pierwsza transfobka musiała natychmiast zacząć ujadać… uncertain Już poszło zgłoszenie mowy nienawiści, mam nadzieje, ze w końcu Cię zablokują.
      • evening.vibes Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 27.01.23, 11:48
        dr.amy.farrah.fowler napisał(a):
        > Blokowa zgodność poglądów to wynalazek lewicy.

To oczywista bzdura ale prosta prawda jest taka, że nie można być jedzącym mięso weganinem.

Ty chesz myśleć o sobie jako o lewaczce bo przecież nie jesteś tępą prawaczką (o nie!) ale jednocześnie jesteś prawacko nietolerancyjna, niewrażliwa, zamknięta na różnorodność, sarkastycznie agresywna wobec inności.

Niestety - nie da się być prawakującym lewakiem.
    • tanebo001 Re: BBC, Putin, LGBT - sięgnijmy do źródeł 27.01.23, 14:00
      natemat.pl/285273,kim-jest-waldemar-krysiak-prawicowy-gej-robi-kariere-w-mediach

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka