Dodaj do ulubionych

O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ?

24.01.23, 19:20
Nie potrafię rozmawiać z własną córką.
Nie mam pojęcia o czym z nią gadać. Po powrocie ze szkoły, pytam co było i jak minął dzień w szkole; co tam się wydarzyło i na tym koniec.
I pytam jeszcze, co chciałaby zjeść na obiad/kolację/śniadanie. Pytam o zadanie domowe.
I to są właściwie dwa jedyne tematy, które potrafię pociągnąć.
Jestem introwertyczką, nie lubię rozmawiać z ludźmi, cenię ciszę i święty spokój.
Córka obecnie nie ma żadnego hobby ( bo to byłby następny temat do rozmowy).
O czym mam z dzieckiem rozmawiać? Dlaczego nie przychodzi mi to tak naturalnie? Dlaczego jest wysiłkiem?
Najgorzej, że córka zauważa to i słyszę uwagi typu: "nie spędzam z tobą ciekawie dnia", " nie mam z tobą żadnego tematu do rozmowy".
Chciałabym jakoś naprawić nasz kontakt i ulepszyć ale mam pustkę w głowie.
Obserwuj wątek
    • bylam.stara.mostowiakowa Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 24.01.23, 19:23
      A nie możecie się razem gdzieś wybrać? Zawsze będzie nowy temat i wspólne spędzenie czasu. Ja z moimi dziewczynami czasem rozmawiam o różnych osobach z naszej rodziny.
    • iwoniaw Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 24.01.23, 19:24
      Córka ogląda coś w necie? Na netfliksie? Z jakiegoś mema sie śmiała? Czyta coś (książki, pudla, encyklopedię)? Przeglada tutoriale, tiktoki, jutuby? No coś chyba robi, nie lezy parzac w sufit? To o tym bym gadala, co ja wciaga, niech ci cos pokaże albo ty jej pokaz i zapytaj o zdanie.
    • ritual2019 Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 24.01.23, 19:26
      A musisz koniecznie ciagle o czyms rozmawiac? Corka ma taka potrzebe? Nie ma w tym wieku wiecej tematow do rozmowy z przyjaciolkami?
      Rozmawialam o wszystkim, always nie na sile a naturalnie. Teraz tez tak jest, czasem z synem poprostu rozmawiamy gdy zaciekawi nas cos a czasem wlasnie tylko jak ci minal dzien itp glownie wieczorem przy stole podczas obiadu.
    • mid.week Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 24.01.23, 19:28
      O wszystkim... Co w pracy, szkole, co u jej znajomych, moich, o filmach, muzyce, tiktokerach, ksiazkach, zwierzetach, planach wycieczkowych, co dobrego zjesc na kolacje do filmu...
      • edne Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 24.01.23, 19:35
        Ja tak nie potrafię.
        Córka gra sobie na telefonie, ja siedzę z boku i cisza...
        W domu cisza, nie potrafię zagadać, w głowie mam pustkę. Źle mi z tym ale o czymkolwiek zaczynam, to nie potrafię pociągnąć tematu.
        • szmytka1 Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 24.01.23, 20:06
          A o czymyslisz, nie masz żadnych myśli w głowie wartych wypowiedzenia na głos? Albo nie możesz jej powiedzieć, że jest taka ładna. Ma ładne uszy i to na pewno po tobie, a jak była mała tobwydawalo ci się ze jest podobna do ojca, a jak sądzi ona, do kogo podobny jest jakiś tam maluch w rodzinie, bo tobie wydaje się, że do ciotki Zdzichy. A może pójdziemy razem do sklepu i coś kupimy temu maluchowi i odwiedzimy ciotkę zdziche...
        • mid.week Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 24.01.23, 20:08
          To posiedz na telefonie razem z nią. Popros zeby ci pokazala topowych celebrow z jej swiata. Moja byla zachwycona odwroceniem ról - teraz to ona wyjasnia matce swiat smile
          • extereso Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 24.01.23, 20:10
            Mój syn też jest do tego stworzony.
          • annaboleyn Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 24.01.23, 21:50
            mid.week napisała:

> To posiedz na telefonie razem z nią. Popros zeby ci pokazala topowych celebrow
            > z jej swiata. Moja byla zachwycona odwroceniem ról - teraz to ona wyjasnia matc
            > e swiat smile

Tak! Z jednej strony chwalą się, że madka nie jest boomerem, serio, to je nobilituje w towarzystwie, z drugiej - ach, ta przyjemność pobłażliwego objaśnienia, bezcenna wink Tylko nie przegiąć big_grin
            • mid.week Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 25.01.23, 07:35
              Ta radość jest rozczulająca! I duma z madki, ze cos kuma z prawdziwego życia a nie tylko zakupy, lekcje, sprzatanie majtek zza łóżka 😁
              Przyznam sie ze zaczelam przez nia obserwować kilku cudakow jej pokolenia. Potem mi appki podpowiadaly kolejnych, kiedys przy niej sobie odpalilam filmik a ona "woooow mamo, Ty obserwujesz Xxxxxx?!? No szacun!"
              Innego "wazniaka" poznalam osobiście w robocie i przez chwile lecialam na tym fejmie, ale że sympatia nastolatkow na pstrym koniu jezdzi, to po jakims czasie bylo "wez juz sie tym nie fleksuj tak, Zzzzz to obciach" 😂
              • annaboleyn Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 25.01.23, 15:22
                Boże, tak, jak młody zobaczył, że pykam w "Dziki gon", to centralnie spuchł. Normalnie mi mentalny tren niósł przez jakiś kwadrans wink I tak, masz rację, to uznanie bardzo faluje. Mam też świadomość, że nie ma co się pucować, że one z nami rozmawiają, chętnie, ba,, pchają się ze zwierzeniami i dyskusjami, bo to się pewnie urwie w momencie gwałtownego kryzysu dojrzewania i może wróci za jakiś czas, a może ch. wie. Ale cieszę się tym czasem tak, jak każą się cieszyć okresem niemowlęcym (którym, swoją drogą, cieszyłam się dość umiarkowanie), bo to już taki czas, że one są mega zabawne, kumate, rozwinięte, naprawdę mnie rozśmieszają i naprawdę fajnie patrzeć, jak dorastają. No i wiem, że nieuchronnie musi przyjśc "jesteś głupia i nic nie rozumiesz", więc fleksuję się wink faktem bycia nadal autorytetem, bo to na pewno ostatnie podrygi juz wink
                • iwles Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 25.01.23, 15:25

Qwa, ja powiem więcej i chyba zapadnę się pod ziemię - koledzy syna czasami siedzą ze mną w pokoju, czy kuchni i gadają.
                  Syn kiedyś z udawanym zażenowaniem stwierdził: bo moi koledzy cię lubią.
                  O czym gadamy? O wszystkim i o niczym.
          • annaboleyn Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 24.01.23, 21:50
            mid.week napisała:

> To posiedz na telefonie razem z nią. Popros zeby ci pokazala topowych celebrow
            > z jej swiata. Moja byla zachwycona odwroceniem ról - teraz to ona wyjasnia matc
            > e swiat smile

Tak! Z jednej strony chwalą się, że madka nie jest boomerem, serio, to je nobilituje w towarzystwie, z drugiej - ach, ta przyjemność pobłażliwego objaśnienia, bezcenna wink Tylko nie przegiąć big_grin
        • zona_glusia Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 24.01.23, 20:10
          Może poróbcie coś razem.
        • shellyanna Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 24.01.23, 20:35
          A nie możesz zapytać co ogląda, czego słucha? Na początek?
          Od dzieci można się sporo nauczyc. Czasami więcej niż od ludzi w naszym wieku.
        • berdebul Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 24.01.23, 21:46
          Zróbcie coś razem, wyciągnij fajny przepis na ciastka i pogadajcie piekąc - dlaczego ważne żeby składniki były w tem pokojówek, lub dlaczego do kruchego ciasta daje się zimne masło itd.
          Idźcie na spacer, zagrajcie w grę typu prawda lub wyzwanie.
        • mikams75 Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 26.01.23, 09:34
          > Córka gra sobie na telefonie, ja siedzę z boku i cisza...

najprosciej to ja poprosic, zeby cie nauczyla grac w te gre, wyjasnila o co w niej chodzi, jak zainstalowac (nawet jak wiesz, to niech ci wyjasni) a pozniej podzielic sie opinia na temat gry (oby nie - ale beznadzieja, w co ty grasz!?), podyskutowac np. o tym co by mozna byl zmienic, dodac, czy podoba jej sie w tej grze to czy tamto.
    • mia_mia Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 24.01.23, 19:31
      To zapytaj się a co byś chciała porobić, jak odpowie, że nie wie to przejmij inicjatywę zaproponuj coś co najbardziej ci do niej pasuje, kino, spacer, zakupy, co tam może być trafione.
      Wspólne gotowanie, oglądanie serialu, czegos z youtube albo tiktoka i wcale nie musi być wysokich lotów. Opowiadanie swoich przygód z młodości, tego jak wyglądało wtedy życie, można też opowiadać o swoich wpadkach, miłościach, wtedy jest szansa, że kiedyś ze swoimi przyjdzie, bo nie będziesz panią idealną.
    • majenkirr Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 24.01.23, 19:32
      Jakieś ploteczki szkolne? narzekanie na nauczycieli?
      • edne Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 24.01.23, 19:37
        Często nie ma ochoty mówić o szkole. I wtedy milczymy całymi godzinami.
        • majenkirr Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 24.01.23, 19:57
          Koleżanki ma? Niech przychodzą do domu, pociągniesz je za język, to i może córka się rozgada.

Jakis czas temu w wątku o mieszkaniu na zadupiu któraś forumka napisała, że w życiu by nie chciała być szoferem dzieci. Dla mnie to był najlepszy czas! W aucie z dziećmi i ich kolegami? Ze wszystkim byłam na bieżąco 🤪
          • madame_edith Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 24.01.23, 21:37
            Tak! Moja córka jest raczej oszczędna w zwierzeniach, ale ma koleżanki gaduły 😁 uwielbiam je podwozić, przywozić i zawsze się wtedy o wszystkich dramach dowiem. Moja się przy przyjaciółkach strasznie rozgaduje. Albo jak u nas śpią i jedzą przy stole, kopalnia wiedzy o ich świecie 😁
            Potem ją pytam o apdejty i tak oto jestem w miarę zorientowana.
            Syna nie trzeba pytać, on mnie wciąga w świat swoich zainteresowań sam z siebie, bo go fascynuje jak ja nie mam pojęcia o tym co na tiktoku albo youtubie akurat słychać. Ja wolę w necie czytać, filmików nie cierpię.

Autorko, postaraj się dowiedzieć co Twojej córce w duszy gra, zapytaj co tam na tym telefonie robi (nie wierzę, że tylko gra). Obejrzyjcie razem serial, pozwól jej ustawić swoją muzę jak jedziecie samochodem itd
            • milin94 Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 25.01.23, 06:46
              madame_edith napisała
              > Potem ją pytam o apdejty i tak oto jestem w miarę zorientowana.
              > Syna nie trzeba pytać, on mnie wciąga w świat swoich zainteresowań sam z siebie
              > , bo go fascynuje jak ja nie mam pojęcia o tym co na tiktoku albo youtubie akur
              > at słychać. Ja wolę w necie czytać, filmików nie cierpię.
              Na You Tube jest mnóstwo wartościowych materiałów, nie tylko "filmiki".
        • black_magic_women Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 24.01.23, 20:44
          A Twoje kontakty z innymi i jej kontakty z innymi? Jesteście bardziej rozmowne, czy po prostu taka wasza cicha natura?
          • edne Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 24.01.23, 20:55
            Córka ma koleżanki. Ja nie mam ani jednej.
            • majenkirr Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 24.01.23, 21:25
              edne napisała:
              > Córka ma koleżanki. Ja nie mam ani jednej.

Masz nas 😌
            • cojapaczem Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 25.01.23, 10:40
              a ematka to co ????
        • kicifura Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 25.01.23, 11:26
          edne napisała:

> Często nie ma ochoty mówić o szkole. I wtedy milczymy całymi godzinami.

A ty opowiadasz co u ciebie w pracy?
        • hosta_73 Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 25.01.23, 14:48
          Tematy wypływają same, w ciągu dnia, np. oglądam jakieś wiadomości i pokazują ostatnie śnieżyce w Stanach, wołam córkę, cofam materiał i oglądamy razem. Jak nie może w tej chwili to pogadamy o tym później. Na drugi okazuje się, że na geografii też o tym rozmawiali i jeszcze coś mi na ten temat opowie ciekawego. Albo ona przychodzi i coś pokazuje w necie i tak się to toczy samo. Czasem mamy bardziej rozgadany dzień a czasem mniej a nawet prawie wcale.
        • 7katipo Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 25.01.23, 14:59
          W milczeniu nie ma nic złego. Naprawdę. Może też jest introwertyczna, jak Ty, nie lubi, nie umie gadać.
          Ważne jest, czy masz poczucie, że jakby był problem, to do Ciebie przyjdzie o tym pogadać. Albo pomilczeć.
          Mojemu się paszcza nie zamykała, jak jeszcze ze mną gadał; teraz jeszcze, jak ma fazę na gadanie ze starą, to nie może przestać, jak już zacznie. Czasem wolałabym z nim pomilczeć 🤗😋
    • bi_scotti Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 24.01.23, 19:32
      Robcie cos razem: kino, muzeum, zakupy, narty, lyzwy, rower, chocby i TV - rozmowy sie pojawia przy okazji. Nic na sile ale tez dajcie sobie szanse 😊
    • extereso Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 24.01.23, 19:33
      Obejrzyjcie razem serial, pogadajcie o nim, wspominaj jak była mała, jak poznałaś jej tate, wymieniajcie się muzyką, weź ja na łyżwy i się posmiejcie, sprawdź jakie ma poglądy polityczne... No cokolwiek, co Was interesuje
      • 1012ja Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 25.01.23, 07:10
        Wczoraj z córką oglądałam Minutę ciszy i przy okazji opowiedziałam jej o historii Łowcy skór z Łodzi. Później jeszcze o lokalnej wojnie kamieniarzy z pobliskiego miasteczka w latach 90-tych ale w tej sprawie wysłałam do dziadka żeby dopytała o szczegóły bo wtedy tą sprawą specjalnie nie interesowałam się. I tak sobie pogadałyśmy przy okazji filmu
    • abecadlowa1 Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 24.01.23, 19:33
      Co prawda nie mam już dwunastolatków, tylko starszych chłopców, ale zwykle rozmawiamy o tym co było ważne, poruszające, wkurzające w trakcie dnia, o planach, marzeniach, zachciankach, o grach, filmach, muzyce, koncertach, o kocie, o sprzęcie grającym lub sportowym, o pojazdach, o podziale zadań i sprzątaniu kuwety. Są żarty, komentarze, bywają złośliwostki. Pokazujemy sobie śmieszne lub ciekawe rzeczy w internecie. Nikt nie gada dużo, nie ma słowotoku, wszyscy jesteśmy wycofanymi introwertykami. Czasami idziemy na spacer milcząc godzinami. Bywają dni, że nikt nie ma ochoty gadać i żyjemy w osobnych pokojach, a bywają też takie że potrzeba rozmowy jest silna. Nigdy nie wypytywałam o to, co było w szkole ani nie oczekiwałam zdawania relacji z przebiegu dnia.
      • majenkirr Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 24.01.23, 19:36
        Haha, nam z kolei gęby się nie zamykają, synowi tez wink
    • annaboleyn Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 24.01.23, 19:34
      Zaproponuj jej coś. Sprawdź, co jara nastolatki i zapytaj, czy oglądała "Wednesday", czy może chce obejrzeć z Tobą (przykład, to nie musi być ten serial). Podrzuć jej coś do czytania, na zasadzie - może cię zainteresuje i za jakiś czas podpytaj, czy weszło, ale nie nachalnie. Jak będzie czegoś słuchała, to zapytaj czego słucha, zainteresuj się, potemm ew. zapytaj czy słyszała to i to i czy chce spróbować. Zobacz co czyta, dokształć się z tego (Pigacz wink)) i zacznij o tym rozmowę, tylko luźno, żeby nie wyczuła presji i napięcia. Zapytaj, czy chce z Tobą iść na coś do kina - jest sporo filmów, które Ty bez bólu zniesiesz, a dwunastolatka obejrzy przyjemnością. Poproś ją o wytłumaczenie o co chodzi z jakimś trendem na tiktoku czy gdzieś tam - trochę będzie się podśmiewać, ale pewnie wytłumaczy, to zawsze jakiś początek. Nie nastawiaj się, że każde zagajenie czy propozycja zostaną dobrze przyjęte - raczej ciesz się, jeżeli jakiekolwiek. Jak przyjdą koleżanki albo ją zobaczysz z koleżankami - zapytaj o nie jakoś, zagadaj, czy takie spodnie jak miała Laura się teraz nosi i czy chciałaby takie albo jak Kai przechodzą w szkole pomalowane paznokcie, czy się nie czepiają, albo że Ania ma spoko pofarbowane włosy, żałujesz, że ty takich nie mogłaś. Dużo próbuj, to chyba klucz, w sytuacji, gdy dzieciak nie ma nawyku nawijania Ci zawsze i o wszystkim.
      Dlaczego nie przychodzi Ci naturalnie - ciężko powiedzieć. A lubisz ją, poza tym, że kochasz? Wydaje Ci się fajnym czlowiekiem, z potencjałem? Nadążasz za nastolatkami, czy to dla Ciebie inny kosmos?
      • annaboleyn Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 24.01.23, 19:35
        A jeszcze - co odpowiada na pytania o szkołę? Nie da się tego jakoś rozwinąć w rozmowę?
        • edne Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 24.01.23, 20:58
          Odpowiada, że nie ma ochoty gadać o szkole.
          • szaraiwka Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 24.01.23, 21:16
            A moze zapytaj ja jak chciałaby spędzić czas? Albo czy jest coś o czym chciałaby opowiedziec. Ja tez mieszkam sama z córka i tez nie jestem gadatliwa ale nasze wspólne bycie nam nie ciąży. Jak chcemy to gadamy a jak nie to nie. Jest taki read it - am I the asshole - ludzie opisują swoje zachowanie i pytają innych czy zachowali się jak świnia czy nie. Często sobie czytamy i omawiamy takie sytuacje. Mieszkamy za granica we dwie wiec nie mamy wielkiego grona rodzinnego czy znajomych które byłoby poligonem do rozkmin etycznych. No to ta strona daje nam tysiące przykładów a przy okazji pozwala nie plotkować bo tych ludzi nie znamy. Czasem córka opowiada cis czego się uczy np na języku czy historii. Czasem gadamy o filmach (chodzimy razem do kina). Ok ona jest starsza ale w sumie zawsze było podobnie - kuedys mi opowiadała o swoich ulubionych graczach w jakieś tam gry. Dzieci lubią sluchac o sobie - moze jej opowiedz jak byłaś w ciąży, jak się czułaś kiedy się urodziła, jakieś historyjki z jej dzieciństwa. A potem moze z twojego (także te głupie gdy zrobilas coś durnego). Opowiedz jej o tym co lubiłaś a czego nie cierpiałasvw szkole. Jak i kiedy nauczyłaś się gotować albo co innego. Obejrzyjcie razem jakiś filmik na yt o kotach albo o durnych ludzkich wypadkach. Najcenniejsze chwile z moja mam gdy razem się śmiejemy albo płaczemy ze wzruszenia. Opowiedz jej jaki ty mialas dzień ..

Próbuj. Buduj wiez. Powiedz jej ze ja kochasz i co to dla Ciebie znaczy. Przytul ja przed zaśnięciem i powiedz ze się cieszysz ze jest.

Spróbuj coś razem z nią zrobić. My wczoraj próbowałyśmy zrobić jajka po wiedeńsku … było to nasze wspólne odkrywanie świata. Wtedy nawet za dużo nie trzeba gadać. Po prostu razem być.

• turzyca Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 25.01.23, 10:41
              >Jest taki read it - am I the asshole - ludzie opisują swoje zachowanie i pytają innych czy zachowali się jak świnia czy nie. Często sobie czytamy i omawiamy takie sytuacje. Mieszkamy za granica we dwie wiec nie mamy wielkiego grona rodzinnego czy znajomych które byłoby poligonem do rozkmin etycznych.

Ja jeszcze sprzedaję tematy z ematki. big_grin
              I uważam, że to jest bardzo cenne, bo daje możliwość do przygotowania dzieci na różne życiowe sytuacje, np. uczy, jak rozpoznać przemocowe schematy w związku. Jeden z moich puzzelków powiedział kiedyś, że w popkulturze jest kult "a wszystko to, bo Ciebie kocham, i nie wiem, jak bez Ciebie mógłbym żyć", a u nas usłyszał, że to jest toksyczne, że to nie jest dobra miłość, że takie uwieszanie się jest szkodliwe dla obydwu stron.
          • annaboleyn Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 24.01.23, 22:25
            To następnym razem zapytaj nie o szkołę, tylko o szczegóły. Czy lubi ludzi z klasy, dlaczego, kogo. Pociągnij ją za język troszkę, ale tak wiesz, bez schematu.
            • mid.week Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 25.01.23, 14:52
              annaboleyn napisała:

> To następnym razem zapytaj nie o szkołę, tylko o szczegóły. Czy lubi ludzi z kl
              > asy, dlaczego, kogo. Pociągnij ją za język troszkę, ale tak wiesz, bez schemat
              > u.

O ploteczki, kto co z kim i dlaczego smile
              • annaboleyn Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 25.01.23, 21:47
                No ale pewnie, że tak smile Chyba, że jest w fazie "jestem ponad takie tematy, ty torfie!" wink
    • zaspasniegowa Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 24.01.23, 19:41
      Ja i mój syn również jesteśmy introwertykami ale lubimy rozmawiać z ludźmi w małych grupach i we dwoje. Najczęściej on opowiada mi o swoich nowych postępach w minecraft, o tym co aktualnie rysuje albo co ogląda. Wtedy wystarczy zacząć zadawać pytania i można rozmawiać w nieskończoność. Lubimy rozmawiac w samochodzie bo wtedy jest to czas tylko dla nas.
      Oboje mamy tez chyba dobre wyobraźnie bo możemy rozmawiać o różnych absurdalnych rzeczach typu, co byś wolała, mieszkać na pustyni czy na lodowcu i dlaczego. Nigdynie brakuje nam tematów.
    • bi_scotti Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 24.01.23, 19:42
      AAA I jeszcze mozesz ja zaczac czegos uczyc typu majsterkowanie, gotowanie, szycie, przesadzanie roslin ... Co tam sama umiesz/uwazasz za warte przekazania dalej - pogadacie 😄 Cheers.
    • feliz_madre Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 24.01.23, 19:42
      Podsylam Ci kilka pomysłów na tematy do rozmowy:
      Z rzeczy bieżących:
      - Z czego się dziś śmiałaś
      - Z kim najwięcej spędziłaś dziś czasu
      - Dowiedziałaś się dziś czegoś nowego
      - Co Cię dziś najbardziej zaskoczyło
      - Ostatnia trudna sytuacja z którą musiałaś się zmierzyć

Jak myślisz:
      - Jak doszło do stworzenia wszechświata
      - Jaki jest najciekawszy/najtrudniejszy zawód
      - Która porą roku jest najciekawsza
      - czego na pewno nie mogłabyś w życiu robić

Jak sobie wyobrażasz:
      - wakacje marzeń
      - siebie jako 25-latkę
      - wynalazek, który powstanie za 100 lat
      - życie po śmierci
      - wymarzonego chłopaka
      - siebie jako jakie zwierzę
      - najlepszy/najgorszy dzień w życiu

i tak dalej...
      • primula.alpicola Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 24.01.23, 19:53
        Moja 14-latka na to: "Byłaś na szkoleniu?"

N/t O wszystkim. Najlepiej nam się gada w samochodzie.
        • bi_scotti Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 24.01.23, 19:57
          Samochod, zakupy, wspolne sprzatanie, wspolne gotowanie - ogolnie najlepiej sie gada "przy okazji" - zdecydowanie BEZ planow & zestawu pytan opracowanych z gory 😄 Cheers.
      • edne Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 24.01.23, 20:59
        Dzięki!
      • 7katipo Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 25.01.23, 15:04
        Jakbym swojego wzięła na takie spytku, spojrzałby zapewne na mnie i zapytał, czy dobrze się czuję, że mi się w terapeutę bawić zachciało.
        Wybacz, ale te pytania brzmią strasznie sztucznie, jak z tutoriala dla początkującego coacha.
      • odnawialna Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 26.01.23, 01:03
        Same tematy są ok, ale gdybym zadała którekolwiek choćby z pytań bieżących, moja córka pewnie spojrzałaby na mnie jakbym się z choinki urwała i skąd ta odpytywanka? To powinno wyjść od matki raczej, niech autorka zastanowi się o czym chciałby opowiedzieć córce i może na zasadzie wzajemności córka podzieli się z nią swoją opowieścią.

Ja na początek wyciągnęlabym zdjęcia na stół tak, żeby córka mogła się przysiąść (na 100% zainteresuje się jak wyglądałaś w jej wieku, jakie miałaś koleżanki) i pod pozorem porządkowania/poszukiwania czegoś opowiadałabym o swoich latach nastoletnich. Których nauczycieli, koleżanek nie lubiłam/lubiłam i dlaczego, jakieś wydarzenia ze szkoły, najlepiej jakieś głupie i śmieszne, ale koniecznie wstydliwe też, żeby córka poczuła, że jesteś otwarta, że może Ci się pozwierzać. Daj jej coś od siebie na początek.
    • pyza-wedrowniczka Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 24.01.23, 19:50
      Ciężko tak z głowy, bo rozmowy wychodzą naturalnie. A to obejrzy jakiś filmik w necie lub coś przeczyta w książce i to pretekst do rozmowy, zacznie gadać o kolegach z klasy i zejdzie pół godziny. Czasami odbywamy dyskusje nad wyższością tostów z papryką nad tymi z pomidorem...

Co córka robi po szkole? Moim zdaniem to nie o gadanie samo chodzi, tylko właśnie o to "spędzanie ciekawie dnia". Oglądacie coś razem? Gracie w coś? Wychodzicie gdzieś?
      • edne Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 24.01.23, 21:01
        pyza-wedrowniczka napisała:

> o to "spędzanie ciekawie dnia". Oglądacie coś razem? Gracie w coś? Wychodzic
        > ie gdzieś?

Czasami do kina. I to wszystko.
        • annaboleyn Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 24.01.23, 22:26
          Kto wybiera filmy, Ty czy ona? Lubisz te wyjścia? Która z Was je inicjuje?
    • obrus_w_paski Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 24.01.23, 20:00
      Jak ostatnio spędzałam czas z daleka 12 letnia krewna to pytałam jej się o rzeczy typu twój ulubiony nauczyciel i dlaczego, najgorszy i dlaczego, ulubiony przedmiot, najgorszy, itp. Dzieciaki szybko się rozkręciły a jestem daleka ciotka, której nie widzieli od kilku lat.
      • little_fish Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 25.01.23, 10:34
        Hmmm, tak sobie myślę, że jeśli matka dwunastolatki nie wie, którego nauczycielami dziecko lubi, którego nie, jaki przedmiot jest ulubiony, a którego dzieciak nie lubi, to faktycznie słabo w komunikacji.
        Mój nastolatek chyba by był mocno zaniepokojony, gdybym go przy obiedzie zapytała jaki przedmiot lubi najbardziej i dlaczego...
        • obrus_w_paski Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 25.01.23, 15:03
          No tak, ale matka ze startowego wątku chyba niewiele o córce wie. Smutny wątek
          • little_fish Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 25.01.23, 17:28
            Tak. Ale myślę sobie, że jak już zadawać pytania to nie o takie oczywistości, bo dwunastolatka to już rozumna istota i też może dojść do wniosku, że matka nic o niej nie wie. 😟
            Chyba bardziej naturalne będą tematy zmienne/bieżące i mniej oczywiste - co czyta ostatnio i czy jej się podoba, co sądzi na temat filmu X czy jakiegoś utworu muzycznego
    • extereso Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 24.01.23, 20:06
      Ale w ogóle szacun że pytasz i szukasz. A czy w Waszym domu jest po prostu spokojnie czy smutno?
      • edne Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 24.01.23, 21:02
        Chyba jednak smutno.
        • majenkirr Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 25.01.23, 13:56
          Macie jakiegoś zwierzaka?
    • jkl13 Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 24.01.23, 20:07
      O wszystkim, o ile tylko mają chęć gadać.
      O wojnie w Ukrainie, o losach dzieci, które uczą się w polskich szkołach, choć ledwo mówią po polsku, o planach na przyszłość (syn jest w 8 klasie), o dziewczynach, o gotowaniu, o sporcie, o dziadkach, o najbliższych planach urlopowych, o ciuchach i zakupach, o zwierzętach, o życiu. Dzisiaj na tapecie było szczęście z posiadania babci, która potrafi tak genialnie szyć, że ukochane spodnie z dziura na wylot znowu wyglądają jak nowe, a dziury w ogóle nie widać. A przy ucierania przez syna soli cytrynowej do ryby gadaliśmy o targu w Barcelonie, na którym te sól kupiliśmy i o ostrygach, które jedliśmy we Francji, a które nam w ogóle nie smakowały.
    • bergamotka77 Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 24.01.23, 20:20
      O wszystkim. Oboje jesteśmy ekstrawertykami a moj syn jest uroczy i zabawny.
      • 7katipo Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 25.01.23, 15:07
        Nie przepuścisz żadnej okazji, prawda?
        Autorka po Twoim wpisie na pewno od razu poczuła się znacznie lepiej, brawo Ty! 🙄😤
      • imponderabilia22 Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 25.01.23, 20:23
        bergamotka77 napisała:

> a moj syn jest uroczy i zabawny.
        >

Ktoś jeszcze oprócz ciebie tak uważa???
    • panna.nasturcja Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 24.01.23, 20:22
      Co robicie razem?
      • edne Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 24.01.23, 21:05
        Chodzimy do kina.
        • panna.nasturcja Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 25.01.23, 02:22
          I? to trochę mało?
          A z innymi domownikami rozmawiacie, jecie wspólne posiłki, oglądacie razem jakiś film, gracie w coś?
          • edne Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 25.01.23, 07:08
            Nie. Mieszkam sama z córką. Na zakupy, spacery - córka nie ma ochoty ze mną chodzić bo nie lubi.
            Nie zmuszam jej.
            A w domu nie potrafię jej niczym zainteresować (ani rozmową bo mam pustkę w głowie, ani jakimś wspólnym działaniem bo nie potrafię nic ciekawego wymyśleć)
            • edne Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 25.01.23, 07:11
              Mam wrażenie, że nasza relacja jest taka sztuczna i wymuszona. Taka na siłę i nie daje radości. Najgorsze, że ona to zauważa i komentuje: "my nie potrafimy fajnie spędzać czasu ze sobą", "z tobą jak zawsze nudno".
              • ajaksiowa Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 25.01.23, 07:17
                Wzięcie psa ze schronu jest niemożliwe?
                • berdebul Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 25.01.23, 11:56
                  Jezu, co Ci pies zawinił.
                  • zona_glusia Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 25.01.23, 17:44
                    Dlaczego uważasz, że przygarnięcie psa to zły pomysł?
              • conena Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 25.01.23, 08:43
                - z toba jak zawsze nudno...
                - no taka ze mnie stara nudziara. a chciałabyś cos konkretnego porobić?
                - nie wiem.
                - może fikołka?
                - odbiło ci, matka?
                - może trochę, bo mi poziom cukru spadł. może coś upieczemy na deser? twoje ulubione mufinki?
                - nie chce mi się.
                - no chodź, namawiam, dawno nie było mufinek, zjemy sobie razem.

i tak to się toczy.
              • hanusinamama Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 25.01.23, 10:16
                NO dziecko ci jasno daje do zrozumienia, ze jej brakuje wspólnie spedzanego czasu. Moze wspólne spacery, mzoe jakiś basen. Możecie zacząc wspólnie szydełkować albo haftować, sklejać modele
              • eriu Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 25.01.23, 12:09
                A lubisz swoją córkę?

Lubisz swoją matkę?

Fajnie spędzałaś czas z matką?

Nie musisz nawet tutaj pisać, ale może z mamą nie spędzałaś jakoś fajnie czasu i nie jesteś nauczona. I może warto żebyś po prostu zrobiła listę rzeczy do zrobienia z córką i żebyście próbowały nowych rzeczy.
            • iwles Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 25.01.23, 08:52

A iść razem do kina?
              Na lody?
              Nawet do Maca, czy innego KFC, pizzerii, czy co tam dzieciak lubi?
              Na lodowisko? Kręgle? Ścianki?
              Razem obejrzeć film, który dzieciak wybierze? Na jednej kanapie, pod wspólnym kocem?
            • mikams75 Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 26.01.23, 10:00
              > Na zakupy, spacery - córka nie ma ochoty ze mną chodzić bo nie lubi.
              > Nie zmuszam jej.

a jakbys jej zaproponowala, ze pojdziecie do jakiegos duzego sklepu wyszukac po 3 najglupsze ciuchy, zeby je poprzymierzac i porobic foty? Z moja niemal placzemy ze smiechu jeszcze dlugo po takiej zabawie a spojrzenie na zdjecia poprawia nam bardzo nastroj.
    • conena Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 24.01.23, 20:32
      O rany. Pytanie „jak było w szkole?” właściwie nic jie znaczy i jest pytaniem na odprdol. Moja córka słyszy je regularnie od dziadka i w odpowiedzi wzrusza ramionami, bąknie „spoko” i zamilknie.
      Pytanie o konkret z danego dnia („i jak tam praca w grupach na hiście? Szymonek dał radę?”) z celowym użyciem krindżowego żargonu z lat 90 znakomicie otwiera rozmowę i młoda płynie z opowieścią.

Ale o szkole to w sumie mało gadamy, tematy naturalnie się pojawiają i wynikają ze zwykłych codziennych wydarzeń. Dzisiaj akurat sporo o wakacjach, bo aktualnie planujemy. O kosmetykach też dzisiaj gadałyśmy i o vinted. Historia dnia to poranne robienie grzanek. Nic szczególnie głębokiego, wzniosłego, życiowego, ale dzisiaj jest najzwyklejszy na świecie wtorek to i rozmowa zwyczajna.
    • black_magic_women Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 24.01.23, 20:42
      Wczoraj z córką męża (dziewczynka 12,5) rozmawiałam przez internet o: pokazie mody z głową lwa. Wcześniej: koleżanki że szkoły, nauczyciele, czy Dua Lipa jest ok? Co ci się podobało w "Wensday", wojna w Ukrainie, prawa kobiet, plakaty Alfonsa Muchy. To tematy z ostatniego miesiąca. Generalnie pół na pół sprawy które sama porusza (najczesciej szkolno-towarzyskie), plus sprawy "globalne", które uważam/y za warte omówienia (polityka, historia, muzyka, moda etc).
    • hanusinamama Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 24.01.23, 20:49
      No bo nie rozmawiasz z nią. Pytanie co w szkole, co zdane i co chce zjeść...to jest traktowanie dziecka nie jak człowieka a jak robocika-ucznia.
      Dzieciaki zaraz po szkole czy przedszkolu nie lubią być zazwyczaj pytane o szkołe czy przedszkole. Ja swoich nie wypytuje. Jak wrócą do domu, opoczną, troche się zresetują to same zazwyczaj przyjdą i zaczynają mówić co dla nich ważne.
      I dla nich inne rzeczy są ważniejsze. Nie to ze starsza dostała 5 a młodsza poznała literkę D i cyferkę 8...tylko np. ze dzisiaj sprzątały chomikowi na przerwie a u młodszej są nowe kredki w przedszkolu.
      Mam prawie 11 latkę i widzę, ze jej się "gadanie" samo włącza wieczorem. Tak czasami chcę odpocząć, pooglądać coś ale jak przychodzi i zaczyna gadać to siedzimy razem pod kocem i gadamy. Albo tylko słucham. U nas lepiej działa bycie gotowym na romowę ( młoda wie, ze jak chce poagadać to ja czy mąż jesteśmy i rozmawiamy) niż wyciagnie na siłe.
    • nanuk24.0 Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 24.01.23, 20:51
      O wszystkim właściwie.
      Kiedy przychodzi ze szkoły, nie pytam co w szkole, bo wtedy wiadomo, ze odpowie „dobrze”. Pytam co robił na matematyce albo na angielskim, jaką ksiazkie dzisiaj przeczytali. Pytam czy lubi swoich nauczycieli, czy poznał kogoś nowego, etc.
      Jak trafie na jakiś śmieszny filmik na FB czy youtube, to mu pokazuję i się razem śmiejemy i wyszukujemy nowe.
      Kiedy coś usłyszy na youtube czy gdzieś, to się pyta czy to prawda i dyskusja się rozwija.
      Zadaję mu ni z gruchy ni z pietruchy absurdalne pytania: a co byś zrobił, gdybys wygrał milion? A co byś zrobił, gdybys nie musiał chodzić do szkoły. Fajnie tak poznać punkt widzenia wlasnego dziecka.
      Pytam, jakie jest ich ulubione danie i kolor w tym sezonie (zmienia się jak w kalejdoskopie).
      Jak kupię coś do domu to im pokazuje i pytam o opinie.
      Robimy sobie filmowe wieczory z popcornem. Dzieci wybierają film.
      Gdybym miała córkę, to brałabym ja na chodzenie po sklepach - moi synowie noe są tym zainteresowani, aczkolwiek lubią ze mną wychodzić zjeść coś lub do kina.
      • kurt.wallander Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 25.01.23, 11:45
        nanuk24.0 napisała:

> Gdybym miała córkę, to brałabym ja na chodzenie po sklepach -

Mam 3 córki, tylko jedna, i to stosunkowo od niedawna, w miarę lubi chodzenie po sklepach. Skąd to wyobrażenie, że wszystkie dziewczyny lubią chodzić po sklepach?
        • niemoralna Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 25.01.23, 11:57
          Kzazda mkich dziewczyn nie pala entuzjazmem w buszowaniu po sklepach . Zakupy z nimi to jest expres. Za to każda z nich ma osobne indywidualne pasje, rozrywki i w tym kierunku działamy jeśli mamy czas co kto lubi a nie czysto schematyvznie
          • kurt.wallander Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 26.01.23, 12:48
            Dokładnie. Wierzyć mi się nie chce, że dziewczyny nic nie interesuje. Siedzi i patrzy w przestrzeń? Rozmawiać mozna chociażby o obejrzanym filmiku na tiktoku....jesli ktos nie ma głębszych zainteresowań.
    • default Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 24.01.23, 21:00
      Kurcze, zaczęłam się zastanawiać o czym rozmawiałam z córką gdy miała 12 lat - i nie potrafię sobie przypomnieć nic konkretnego. Po prostu gadałyśmy o wszystkim... I czasem o niczym 😉 Nam się zawsze dobrze gadało, chociaż obie jesteśmy raczej introwertyczne, ale między sobą możemy rozmawiać godzinami. Po prostu lubimy swoje towarzystwo, mamy takie samo poczucie humoru, podobne zamiłowania, zapatrywania itd.
      Może Wy po prostu macie inne charaktery i dlatego nie umiecie spontanicznie rozmawiać ?
      Bo to w sumie podobnie jak ze znajomymi - z jednym można przegadać parę godzin, z innym trudno nawet kilka konwencjonalnych zdań wymienić.
      • conena Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 24.01.23, 21:03
        default napisała:

> Po prostu lu
        > bimy swoje towarzystwo,

I to jest chyba clou.

> Bo to w sumie podobnie jak ze znajomymi - z jednym można przegadać parę godzin,
        > z innym trudno nawet kilka konwencjonalnych zdań wymienić.

Dokładnie tak.
        • edne Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 24.01.23, 21:15
          Nigdy nie nawiążemy relacji?
      • edne Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 24.01.23, 21:12
        Mam wrażenie, że my się oddalamy od siebie i córka jest mną rozczarowana.
        • szaraiwka Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 24.01.23, 21:29
          Projektujesz na nią coś co sama myślisz. Dziecko w tym wieku potrzebuje mamy i nawet jeśli nie jest ona idealna to raczej nie będzie nią rozczarowane. Potrzebuje czuć się bezpiecznie i być ważnym. Opowiedz jej jak ważna jest dla Ciebie i ze czasem myślisz ze jej się z Tobą nudzi. I ze chcialabys aby było inaczej ale potrzebujesz aby ci pomogła - niech da Ci wskazówki. Przytulaj ja. I szukaj sposobów na wspólny śmiech.

Może zróbcie sobie pokaz mody, przebieranki, makijaż, czesanie .. 12 lat to jeszcze dzieciak. Będzie zadowolona jeśli poświecisz jej czas i uwagę. Wcale nie musicie dużo gadać.

Zaplanujcie jakaś wspólna wycieczke, zróbcie zdjęcia, oglądajcie je potem razem, może zdecydujcie które wywołać i zrobić album.

Załóż zeszyt w którym codziennie obie wpiszecie jedna ważna dla was rzecz. A potem o tym pogadajcie. Stwórzcie taki rodzinny rytuał. Powiedz jej co dziś w jej zachowaniu Ci się podobało za co chcesz jej podziękować. Nawet najmniejszy drobiazg (np za dzień dobry rano, albo miłego dnia przy pozegnaniu, pokaz jej ze ja widzisz).

Powodzenia!
          • 7katipo Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 25.01.23, 21:06
            To z kolei brzmi jak kazanie w kościele protestanckim ☺
        • bi_scotti Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 24.01.23, 22:16
          edne napisała:

> Mam wrażenie, że my się oddalamy od siebie i córka jest mną rozczarowana.

Oh, nie mysl tak - to strasznie smutne i wcale nie musi byc prawda! Na pewno jestes interesujaca osoba, masz rozne mysli, pomysly, umiesz cos robic znakomicie, cos o swiecie wiesz, gdzies bylas, cos widzialas smile Opowiedz jej. Prawde mowiac te wszystkie pytania "co w szkole", "co myslisz o tym czy tamtym" zawsze brzmia strasznie protekcjonalnie gdy dorosly zadaje je nawet z najlepszymi intencjami. Lepiej zaczac od siebie smile Idziecie do kina na film "X" - opowiedz jej jak pamietasz swoja pierwsza wizyte w kinie - co to byl za film, jakie kino ... I podobnie w innych sytuacjach gdy jestescie razem. Uczymy przez przyklad - gdy Ty jej zaczniesz o sobie opowiadac, w jakims momencie ona Ci opowie cos o sobie - tak to mniej-wiecej dziala smile Ale przede wszystkim pomysl sama o sobie jako o interesujacym czlowieku, ktory ma przeciez tyle do zaoferowania swojej coreczce! Na pewno masz! Cheers.
        • 3zos3 Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 25.01.23, 05:04
          Jeśli już, to te negatywne emocje pewnie bardziej kieruje przeciw sobie, nie tobie. I buduje niskie poczucie własnej wartości.

Ja też jestem introwertyczką. Gęba potraf mi się nie zamykać, jak jestem z kimś mi bliskim. I jak czuję się szczęśliwa.

Polecam jakieś fajne warsztaty - może razem. A może tylko coś dla ciebie, żeby jednak tą Twoją energię odblokować. I żebyś miała jej o czym opowiadać. Albo jogę śmiechu, serio. Chociaż kilka razy.

I tak jak inni pisali - przytulać, przytulać i przytulać. I mówić, że się kocha.

Trzymam kciuki.
          • bi_scotti Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 25.01.23, 13:47
            3zos3 napisał(a):

> przytulać, przytulać i przytulać. I mówić, że się kocha
            > .

To brzmi jak koszmar! Choc zem ekstrowertyk, gdyby rodzice mi fundowali takie jazdy gdy mialam 12 lat, to chyba bym z domu uciekla tongue_out Kota naparawde mozna zaglaskac na smierc suspicious Cheers.
        • triss_merigold6 Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 25.01.23, 06:24
          Bardzo prawdopodobne więc rusz się, zacznij spędzać z nią czas i rozmawiać przy okazji.
        • motyllica Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 25.01.23, 11:24
          córka jest mną rozczarowana

och nastolatki często są rozczarowani swoimi rodzicami boomerami

najlepiej gada się przy jedzeniu, bez telefonów
          • hosta_73 Re: O czym rozmawiacie z dziećmi w wieku12 lat ? 25.01.23, 13:56
            "najlepiej gada się przy jedzeniu, bez telefonów "

Co kto lubi smile
            My przy jedzeniu nie lubimy ale za to gdy kończę w kuchni obiad po powrocie z pracy córka opowiada mi jak jej minął dzień. Czasami zaczyna od spojrzenia na podział lekcji i leci po kolei z historiami z każdej lekcji (ale to jak trafi się jakiś dziki dzień). No i wieczorem gdy trzeba zbierać się do spania to już tradycyjnie jest najwięcej do opowiadania. Ale przy jedzeniu - nie.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka