Dodaj do ulubionych

Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzmu?

24.01.23, 21:07
Chodzi o dwuletniego chłopca (dokładnie 2 lata i 4 miesiące), który jest bardzo mądrym i fajnym dzieckiem. Naprawdę przebywanie z nim to czysta przyjemność.
Ma świetna pamięć i super poczucie humoru, duży zasób słownictwa i uwielbia rozmawiać, przejawia zdolności językowe. Z rówieśnikami kontakt ma słaby, nie jest zainteresowany dziecmi w swoim wieku. Lubi starsze dzieci, z którymi może sobie porozmawiać. W przedszkolu najbardziej lubi się bawić z nauczycielkami.
I ma absolutna obsesje na punkcie samochodów, ciężarówek i autobusów. Potrafi nazwać w zasadzie każdy samochód, bo rozpoznaje znaki marek (męczył nas pytaniami przez kilka dni). Rozpoznaje tez wszystkie litery i cyfry, potrafi policzyć do 5 przedmiotów (potem mu się miesza, który już jest policzony).
Ale z tymi autami to jest naprawde jakaś obsesja - na spacer wychodzimy, zeby obserwować ruch uliczny (‘jedzie żółty Nissan, to jest mercedes a tam BMW) a krótka przejażdżka autobusem to dla niego niesamowita radość (naśladuje dźwięku autobusu, powtarza jaki będzie następny przystanek, i widać jak bardzo jest tym wszystkim podekscytowany).
Są powody, zeby się martwić?
Obserwuj wątek
    • agus-ka Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 24.01.23, 21:10
      Póki co obserwować dziecko. Może to być dziecko nadwyraz inteligentne i po prostu dzieci w jego wieku go nudzą. Poza tym 2 latki często nie chcą bawić się z rówieśnikami.
      Ew możesz skonsultować się z psychologiem
    • mysz1978 Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 24.01.23, 21:11
      chyba lepiej będzie zadać to pytanie komuś, to z dzieckiem przebywa - najlepiej nauczycielki z przedszkola.
      Owszem - symptomy MOGĄ (ale nie muszą) świadczyć o ZA, ale mogą równie dobrze wynikać z cech charakteru/ zdolności/ zainteresować.
      Ot, takie wróżenie z fusów....
      • mysz1978 Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 24.01.23, 21:12
        możesz oczywiście ównież poprosić o konsultację i obserwację synka przez psychologa przedszkolnego.
      • asqe Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 24.01.23, 21:16
        Nauczycielka w przedszkolu przebywa z nim od 9 do 12 a ja od tej 12 do 17 i zaczęłam się po prostu zastanawiać. Oczywiście nie zamierzam na razie niczego sugerować jego rodzicom (ja jestem niania).
        • jasnozielona_roslinka Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 26.01.23, 09:17
          Chyba nie rozumiem. 2 lata i 4 miesiące i chodzi do przedszkola? I ty oczekujesz zabaw z innymi dziećmi w tym wieku?
          Które to mądre przedszkole przyjmuje dzieci w tym wieku? Skąd się u was biorą oczekiwania zupełnie nieadekwatne do wieku tego dziecka? Wyjątkowa rzadkością jest zabawa z rówieśnikami w tym wieku.
          Naprawdę jako troll mogłabyś się postarac i chociaż coś bardziej realistycznego napisać
          Widziałaś na oczy 2 letnie dziecko?
          • asqe Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 26.01.23, 15:45
            Od połowy października chodzi do przedszkola, do najmłodszej grupy. Nie chodzi nawet o zabawę z rówieśnikami, on po prostu nie przejawia żadnego zainteresowania innymi dziećmi w jego wieku, nie zauważa ich jakby. Nie spotkałam się z czymś takim wcześniej.
            • jasnozielona_roslinka Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 27.01.23, 12:54
              jeśli teraz ma 2 lata i 4 miesiace to w październiku miał 2 lata 1 miesiac i twierdzisz że chodził do przedszkola ...
              i miał tam rówieśników...
              dzieci w tym wieku bawia sie obok siebie wiec nie wiem o jakiej wspólnej zabawie mówisz
              czy za rozkrecanie forum dobrze placą? domyslam sie że student bo taki brak wyobraźni na temat 2 latków to raczej tylko młody dorosly moze mieć
              • asqe Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 27.01.23, 18:32
                Tak, chodził do przedszkola a za dwa lata pójdzie do szkoły. A ja jestem po 40 i od 18 lat pracuje jako niania/nauczycielka przedszkolna.
                • ichi51e Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 27.01.23, 19:20
                  Jak masz 18 lat doświadczenia to weź zagadaj z panią z przedszkola i wybadaj co ona myśli.
              • kicifura Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 27.01.23, 18:36
                Asqe jest na forum od kilkunastu lat, głupio się jej czepiasz.
          • azalee Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 27.01.23, 10:40
            Bez przesady, 2-latki jak najbardziej moga sie juz bawic razem.
            Moj osobisty 2-latek mial w zlobku ulubionych kolegow (dziewczynke i chlopca), z ktorymi jak najbardziej mieli wspolne zabawy : biegali razem, jezdzili na rowerkach, zjezdzali na zjezdzalniach, jakimis tam zabawkami tez potrafili sie zajac razem.
            Co wiecej, ta przyjazn przetrwala, z dziewczynka sa razem w przedszkolu teraz i nadal sa nierozlaczni.
            • ichi51e Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 27.01.23, 13:01
              Ale jak tak patrzysz to raczej ich 3 była wyjątkowa czy generalnie wszystkie dzieci bawiły się razem?
              • azalee Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 27.01.23, 13:30
                Wyjatkowi na pewno nie byli, inne dzieci tez widzialam bawiace sie razem. Byly oczywiscie tez takie ktore zazwyczaj byly same, ale nie mozna powiedziec ze dzieci w tym wieku nie potrafia sie wspolnie bawic. Niektore nie potrafia a niektore potrafia.

Jedyne co dziwilo troche opiekunki to to, ze byli naprawde nierozlaczni, nawet jeszcze zanim potrafili mowic.
    • elenelda Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 24.01.23, 21:17
      Można podciągnąć to, co opisujesz pod triadę: fiksacje/zainteresowania, komunikacja z rówieśnikami (dwulatek nie jest partnerem do rozmowy dla pani nauczycielki, może go wysłuchać, porozmawiać i poanimować w grupie w grupie, ale nie będzie prowadzić z nim dyskusji i zaniedbywać innych dzieci), rozwój społeczny (relacje z rówieśnikami). Jeżeli budzi to Twój niepokój, warto odwiedzić poradnię.
    • samawsnach Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 24.01.23, 21:17
      Wejdź na stronę badabada. Tam jest ankieta dla rodziców dzieci 12-30 msca życia wstępnie oceniające ryzyko autyzmu.
      • mysz1978 Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 24.01.23, 21:20
        jak nie jesteś matką, a nianią, to raczej póki co zdecydowanie nic nie sugeruj. Wielu rodziców nie lubi czegoś takiego i możesz stracić pracę...
        • disco-ball Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 27.01.23, 19:44
          Na dwoje babka wróżyła. Znam wielu rodziców, którzy żałują, że nikt im nie powiedział. I dopiero po x latach, jak się zaczęły większe kłopoty w szkole, z relacjami z równieśnikami, z lękiem społecznym to ruszyli z diagnostyką uncertain
          Ale tak, jak piszesz, też może być
      • samawsnach Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 24.01.23, 21:20
        Od 16 msca, nie 12.
    • shmu Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 24.01.23, 21:26
      Absolutnie nie. Mógłby to być opis obydwu moich synów. W wieku 2 lat dzieci bawią sie co najwyżej obok rówieśników i interesują się starszymi, bo od nich mogą się czegoś nauczyć. Obsesja na punkcie koparek, autobusów, traktorów, pociągów jest u moich obydwu chłopców (jeden jest troche starszy a drugi młodszy od Twojego). W zasadzie słowo koparka słyszę może z 20 razy w ciągu godziny, książeczki tylko na ten temat. Machanie do wszystkich autobusów i interesowanie czy są przegubowe, elektryczne, szybkie itp itd.

Pamięć starszego w tym wieku była niewiarygodna - potrafił nagle rozpoznać miejsce przez które przejeżdżaliśmy pół roku wcześniej i opisać co tam robiliśmy. Teraz mu się to troszkę zmienia.
      Na prawdę się masz się czy martwić!
      • afilmbykirk Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 24.01.23, 21:35
        Special interest i dobra pamięć długotrwała często występują u dzieci ze spektrum.
        Skąd masz pewność, że Twoi synowie w spektrum nie są?
        • zielonyjeziorak Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 24.01.23, 21:57
          Bo pamięć długotrwała i special interest to norma rozwojowa dla tego wieku. Do spektrum potrzebne jest więcej objawów.
        • mia_mia Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 25.01.23, 17:10
          Dzieci w tym wieku muszą zapamiętać niewyobrażalną ilość rzeczy i nie mają jeszcze filtrów pozwalających selekcjonować co jest ważne a co nie, a ich mózgi mają niesamowite moce przerobowe, więc to raczej norma, a nie powód do zmartwień.
      • disco-ball Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 27.01.23, 19:45
        Nie ferowałabym tak kategorycznych opinii.
        • shmu Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 29.01.23, 09:39
          Wiesz to coś jak diagnozowanie grypy bo ktoś kichnął.
    • kamin Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 24.01.23, 21:26
      Większość moich koleżanek mając chłopców w.tym wieku martwiło się o 2.rzeczy
      1. Dziecko mało mówi jak na swój wiek
      2. Obsesja na punkcie pojazdów.

Tobie przynajmniej punkt 1 odpada

Ps. Żadne z dzieci koleżanek nie ma autyzmu.
    • simply_z Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 24.01.23, 21:28
      Dwulatek ma jakieś poczucie humoru w ogóle?
      • asqe Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 24.01.23, 21:32
        Ten akurat ma, jest bardzo zabawny i rozumie żarty.
        • mallard Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 25.01.23, 11:40
          asqe napisała:

> Ten akurat ma, jest bardzo zabawny i rozumie żarty.

To raczej nie pasuje do ZA
    • ichi51e Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 24.01.23, 21:31
      z tego co opisane to nic.
      • asqe Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 24.01.23, 21:37
        Jest tez bardzo przywiązany do codziennej rutyny. Ostatnio np byliśmy trochę spóźnieni do przedszkola i chciałam go najpierw odprowadzić do sali a potem złożyć i schować wózek sama. Okazało sie, ze to absolutnie niedopuszczalne, wiec był płacz i krzyk.
        No i jeszcze ustawianie czy tez parkowanie autek w równych rządkach.
        • zielonyjeziorak Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 24.01.23, 21:40
          Teraz to dopisałaś, bo wyczytałaś w internecie?
          • asqe Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 24.01.23, 21:49
            Nie, po prostu uciekło mi to w czasie pisania pierwszego postu a opcji ‘edytuj’ nie ma.
            Nowoscia dla mnie tez jest to, ze kiedy zabieramy ciężarówkę na spacer to on ja ciągnie za sobą na sznurku przez np godzinę i mu się to nie nudzi i nie chce, żebym to ja się nią zajmowała po kilku minutach.
            • mia_mia Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 24.01.23, 22:49
              Coś przespałam? Dziecko ciągnące zabawkę przez park to już patologia? Dziecko w tym wieku czerpie radość z różnych rzeczy, w tym ciągnięcia czy pchania zabawki przez godzinę.
              • asqe Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 24.01.23, 22:54
                To ja pierwszy raz takie dziecko spotykam (a zajmowałam się wieloma dziećmi), bo zazwyczaj im się nudzi po kwadransie, ale widocznie są i takie, którym się nie nudzi smile
                • mia_mia Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 25.01.23, 04:25
                  Moje dziecko w tym wieku potrafiło się na długo zafiksować na jednej rzeczy, ba, jak było dużo młodsze zajmowało się monotonnymi zajęciami samo z siebie i na długo, nie widząc świata poza tym w tej chwili. Nie ma żadnych zaburzeń (nadal często uważam, że „normalny” to on nie jest, ale z innych powodów😉), chociaż i takie myśli przechodziły mi czasem przez głowę, bo rzeczywiście robił to długo, tylko wiedziałam, że to za mało do niepokoju.

• kamin Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 24.01.23, 22:05
          Małe dzieci uwielbiają rutynę. Poszukaj memow o dwulatkach to połowa będzie o piciu z ulubionego kubeczka, tysięcznym czytaniu tej samej książeczki i innych natręctwach smile
          Objawy osiowe autyzmu to zaburzenia w 3 sferach (muszą byc wszystkie 3):
          1) mowa/komunikacja z otoczeniem
          2) relacje społeczne
          3) występowanie niefunkcjonalnych wzorców zachowań.

Do 3 roku życia dzieci często bawią się obok siebie. To norma.
          • asqe Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 24.01.23, 22:11
            O kubeczkach i książeczkach to wiem bardzo dobrze smile Tutaj to jest trochę inaczej. Może mi się taki mały geniusz teraz trafił. W każdym razie praca z nim to przyjemność i źródło rozrywki dla mnie.
            • ichi51e Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 24.01.23, 23:20
              Jeśli praca z nim to przyjemność dla ciebie to raczej wszystko ok. W dziecku autystycznym nie masz wzajemności - ono cię ma gdzieś. Zabawy które wymyślasz tez ma gdzieś bo ma swoje (głównie stymulację sensoryczne)
              • afilmbykirk Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 25.01.23, 09:48
                To jednak jest mocne uproszczenie i wcale tak nie musi być, że dziecko autystyczne "ma cię gdzieś" ani, że nie będzie się bawić w wymyślone przez Ciebie zabawy.
                • ichi51e Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 25.01.23, 16:46
                  Z perspektywy niestety tak to jednak przeważnie wyglada. Zwłaszcza przybdrugiem dziecku człowiek się stuka w głowę i myśli cholera jasna jednak to nie było normalne…
              • larix_decidua77 Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 25.01.23, 19:46
                ichi51e napisała:

> Jeśli praca z nim to przyjemność dla ciebie to raczej wszystko ok. W dziecku au
                > tystycznym nie masz wzajemności - ono cię ma gdzieś.

Nie zgodzę się. Znam autystyków/ Aspergerów na pęczki. Wśród nich są mądre, gadatliwe i jednocześnie bardzo absorubujące, wręcz narzucające się dzieci. Chcą żebyś z nimi układala pociągi, słuchała o pociągach, czytała bajeczki o pociągach, pytają czy już pociągiem jechałaś itp.
                • kamin Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 26.01.23, 08:58
                  No właśnie o to chodzi, że obcowanie z nimi powoduje dyskomfort społeczny.
                  W podanym przykładzie- dziecko ma gdzieś, że Ty wcale nie chcesz rozmawiać o pociągach, bawić się pociągiem etc.
                  • larix_decidua77 Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 26.01.23, 09:15
                    Jest zaintersowane interakcją. Ładuje się na kolana, chce się przytulać, rozmawiac. Dyskomfort zależy od charakteru dorosłego. I oczywiście przerysowałam, nawet autystyczne dziecko nie gada wyłącznie na jeden temat.
                    • ichi51e Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 26.01.23, 09:30
                      są takie co gadają na jeden temat. I takie co będą ci gadac to samo kilka razy jak trafia na rondo...
                      • larix_decidua77 Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 26.01.23, 10:09
                        Są po prostu różne i żeby wykluczyć autyzm nie wystarczy wykluczenie jednej, nawet bardzo typowej cechy.
                        • maleficent6 Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 26.01.23, 15:58
                          larix_decidua77 napisał(a):

> Są po prostu różne i żeby wykluczyć autyzm nie wystarczy wykluczenie jednej, na
                          > wet bardzo typowej cechy.

Dokładnie, każdy autysta jest inny.
                          Ichi bardzo upraszcza, nie każde dziecko z autyzmem zachowuje się stereotypowo.
                  • shmu Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 27.01.23, 20:31
                    Każde małe dziecko ma generalnie gdzieś, co TY chcesz robić, a już na pewno dwulatek...
              • disco-ball Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 27.01.23, 19:46
                ichi51e - " dziecku autystycznym nie masz wzajemności - ono cię ma gdzieś" lecisz stereotypem.
                pracuję głównie z autystycznymi dzieciakami i większość absolutnie nie ma mnie gdzieś smile
                • ichi51e Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 27.01.23, 20:18
                  Prowadzisz terapie z małymi dziećmi i nie zauważyłaś ze nie ma naśladowania? Ciekawe big_grin
                  • maleficent6 Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 27.01.23, 23:04
                    ichi51e napisała:

> Prowadzisz terapie z małymi dziećmi i nie zauważyłaś ze nie ma naśladowania? Ci
                    > ekawe big_grin
                    >

Znowu patrzysz wyłącznie przez swoje doświadczenia. Nie słyszałaś nigdy o dzieciach, szczególnie dziewczynkach, nie zdiagnozowanych przez wiele lat, właśnie dlatego że NAŚLADOWAŁY i świetnie 'się kamuflowały'?
                    Małe dzieci rzeczywiście najczęściej nie naśladują, ale część z nich w pewnym momencie zaczyna. Np moje w pewnym wieku (zależy, co dla kogo znaczy 'małe dziecko') zaczęło kropka w kropkę odwzorowywać konkretne zachowania podejrzane u innych dorosłych oraz w późniejszym czasie również dzieci. Wielu rzeczy nie rozumiał, ale odwzorowywał dokładnie.
        • memphis90 Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 24.01.23, 22:18
          Przecież ustawianie klocków (albo innych zabawek) w „wieże” i „pociągi” to jest normalne pytanie na bilansie dwulatka - o to, co dwulatek powinien (!) robić…
          • ichi51e Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 26.01.23, 09:54
            tak naprawdę roznica nie polega na tym ze autystyczne dziecko ustawia w rzędy tylko na tym ze ono robi głównie to. Np w tym wątku padło ze dziecko "parkuje" auta w rzadkich. Czyli bawi się ze auta jadą i potem gdzieś stają. Naśladuje to co widzi. dziecko autystyczne nie parkuje autek ono ustawia sobie przedmioty w linii - to jest dla niego zabawa często nawet nie możesz ruszyć jednego bo zabawe psujesz. I o ile autka wyglądają często normalnie to np lalki, klocki lego wyglądają już hmmm
            • ichi51e Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 26.01.23, 09:54
              i fotka
            • maleficent6 Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 26.01.23, 16:00
              ichi51e napisała:

> tak naprawdę roznica nie polega na tym ze autystyczne dziecko ustawia w rzędy t
              > ylko na tym ze ono robi głównie to. Np w tym wątku padło ze dziecko "parkuje" a
              > uta w rzadkich. Czyli bawi się ze auta jadą i potem gdzieś stają. Naśladuje to
              > co widzi. dziecko autystyczne nie parkuje autek ono ustawia sobie przedmioty w
              > linii - to jest dla niego zabawa często nawet nie możesz ruszyć jednego bo zaba
              > we psujesz. I o ile autka wyglądają często normalnie to np lalki, klocki lego w
              > yglądają już hmmm
              >

Nie zawsze. Moje dziecko nigdy nie ustawiało niczego w rzędach, serio.
              • ichi51e Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 26.01.23, 16:12
                ale ja nie mówię ze każde autystyczne ustawia tylko tłumacze na czym polega roznica między niepokojącym ustawianiem a ustawianiem które jest jak najbardziej w normie 🙄
                • ichi51e Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 26.01.23, 16:16
                  moje np nigdy nie było przywiązane do rutyny 🤷🏻‍♀️
        • kicifura Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 24.01.23, 22:19
          asqe napisała:

> Jest tez bardzo przywiązany do codziennej rutyny. Ostatnio np byliśmy trochę sp
          > óźnieni do przedszkola i chciałam go najpierw odprowadzić do sali a potem złoży
          > ć i schować wózek sama. Okazało sie, ze to absolutnie niedopuszczalne, wiec był
          > płacz i krzyk.

Eee, klasyczny dwulatek.

> No i jeszcze ustawianie czy tez parkowanie autek w równych rządkach.
          >

Przejdzie mu
        • emateczka Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 25.01.23, 15:57
          Pracujesz jako niania i nie wiesz, ze dzieci (zwlaszcza takie w okolicy dwoch lata) placza, bo pokroilas kanapke w kostke, a mialy byc trojkaty, albo wlozylas do kubka lyzeczke, a to on chcial wlozyc...

Ja nie mam dzieci a to wiem, serio smile
          • mallard Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 25.01.23, 18:36
            emateczka napisała:

> Pracujesz jako niania i nie wiesz, ze dzieci (zwlaszcza takie w okolicy dwoch l
            > ata) placza, bo pokroilas kanapke w kostke, a mialy byc trojkaty, albo wlozylas
            > do kubka lyzeczke, a to on chcial wlozyc...

A gdzieś ty to wyczytała? Ona napisała, że ten chłopczyk właśnie NIE jest taki. Cała ematka - niedoczytam, ale się wypowiem! 😉
            • kamin Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 26.01.23, 09:01
              Trzy posty wyżej masz zacytowaną opowieść o rozpaczy dziecka, które chciało samo złożyć wózek. Przyganiał kocioł.
              • asqe Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 26.01.23, 15:51
                Nie, on nie chciał sam składać, on chciał, zeby było tak jak jest codziennie.
    • mia_mia Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 24.01.23, 21:36
      Raczej wskazuje to na problemy w relacjach z rówieśnikami i uciekanie się do łatwiejszych, gdzie nic nie trzeba dawać od siebie (nauczycielki), one nie będą kłócić się o zabawkę i nie przywalą łopatką, a fascynacje i obsesje na punkcie jakiejś dziedziny w tym wieku powoli zaczynają być norną, dinozaury, kosmos, samochody, żuczkow czy drzew.
      • zielonyjeziorak Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 24.01.23, 21:43
        Nie zgodzę się, że w tym wieku (2 lata i 4 miesiące) to już jest problem w relacjach z rówieśnikami, to jest dziecko żłobkowe, nie przedszkolne. zabawy z rówieśnikami jakieś bardziej skomplikowane (a nie właśnie typu zabieranie/oddawanie zabawki, czy animowane przez dorosłego typu pociąg) są rzadkością.
        • mia_mia Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 24.01.23, 22:40
          Napisałam, że to raczej bardziej wskazuje na podstawie opisu sytuacji, że to raczej problem w tą stronę, nie przesądzam. Sporo dzieci w tym wieku już potrafi coś tam razem robić, mówi lepiej czy gorzej, ale całkiem komunikatywnie, a jeśli nie to logopedzi zaczynają się martwić. Oczywiście należy być czujnym, ale gdzie od tego opisu do autyzmu?
    • zielonyjeziorak Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 24.01.23, 21:38
      Miałaś wcześniej kontakt z dziećmi na tym (i późniejszych) etapach rozwoju?

Mam trójkę dzieci (najstarsze prawie dorosłe), plus mnóstwo dzieci w rodzinie i u znajomych, i nie wiedzę w tym opisie nic, czego bym nie obserwowała u wielu z tych, które wyrosły na jak najbardziej neurotypowe. Dzieci w tym wieku rzadko bawią się z dziećmi w swoim wieku - to zupełnie normalne. Można to zaobserwować, jak się pójdzie do żłobka - albo są skupione na animacjach cioć albo bawią się oddzielnie.
      Znajomość marek samochodów i obserwacja ruchu drogowego to wręcz norma dla tego wieku, a większe pojazdy typu autobus czy koparka, są jeszcze fajniejsze. Nie widziałaś nigdy rodziców zatrzymujących się z wózkami przy płacach budowy?

Mam też w rodzinie dziecko z ZA - ono na pewno nie lubiło rozmawiać z nikim w tym wieku, wpadało (i nadal wpada) w panikę z powodu zakłócenia rutyny, wiele rzeczy musi być robione dokładnie tak samo. W ogromnym pokoju, w którym ma dziesiątki różnych zabawek, potrafi dostrzec, że ktoś mu jedną rzecz przestawił. I jest przypadkiem raczej ze środka skali, a nie jej skraju.
      • asqe Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 24.01.23, 21:45
        Ten chłopiec tez bardzo nie lubi żadnych odstępstw od codziennej rutyny, zna swój rozkład dnia i sam mi mówi, co teraz musimy zrobić. Znam mnóstwo dzieci w rożnym wieku, jestem niania od 18 lat i uważam, ze on jest przeuroczym dzieckiem, ale coś mi nie daje spokoju.
        • mia_mia Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 24.01.23, 22:53
          Jeśli martwisz się to idź zbadać dziecko u specjalistów, z opisu wygląda bardzo typowo dla wieku, ale nie wiemy na ile opis jest prawdziwy w każdą stronę.
          • asqe Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 24.01.23, 22:58
            Tak, wezmę sobie czyjeś dziecko i pójdę je zbadać u specjalistów.
            Nie martwię się, ale coś mnie zaczęło zastanawiać po prostu i zapytałam na forum.
        • jkl13 Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 26.01.23, 10:22
          A ja wierzę w twoją intuicję. Obserwuj chłopca, dzięki temu szybciej zauważysz niestandardowe zachowania. Twoje obserwacje na tym etapie rozwoju mogą zarówno świadczyć i spektrum, jak i o typowych zachowaniach dla 2-latka. Ale zachowania typowe dla 2-latka mogą już nie być typowe dla 3-latka, dlatego konieczna jest dłuższa obserwacja dziecka.
          Koleżanka ma syna. Od zawsze wygadany, ponadprzeciętnie inteligentny, samodzielny. Od zawsze zafiksowany na sprzęcie AGD. Tylko tym się bawi,tylko o tym mówi, marki odkurzaczy zna na pamięć, tort urodzinowy musiał być w kształcie odkurzacza. Na początku wszyscy traktowali to jako dziecięca fascynacje, potem jako drobną uciążliwość (nie pozwalał nikomu odkurzać w domu, robił to sam, próba odkurzania przez tatę kończyła się dzika awanturą). Potem poszedł do przedszkola i zaczęły się schody, bo z żadnym dzieckiem nie był w stanie nawiązać relacji. Zaczęło się chodzenie do psychologa, przerwa półroczna w pobycie w przedszkolu. Ostatecznie w wieku 5 lat diagnoza - zespół Aspergera.
          Dlatego ja wierzę w rodzicielską (lub nianiową) intuicję i skoro coś nie pasuje w zachowaniu dziecka, to niekoniecznie świadczy to o zaburzeniach, ale wymaga dokładniejszej obserwacji. Bo równie dobrze dziecko może być w spektrum i diagnoza może mu (i rodzicom) bardzo pomóc.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 24.01.23, 21:40
      Nie.
    • mayaalex Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 24.01.23, 21:49
      Jak dla mnie to raczej norma. Po samochodach/pociagach beda jeszcze dinozaury zapewne.
      • zielonyjeziorak Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 24.01.23, 21:54
        I kosmos. Potem pewnie piłka nożna i piłkarze. Chociaz teraz często występują dużo mniej wdzięczne moim zdaniem ninjago, minecraft albo pokemony - znak czasów.
    • kicifura Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 24.01.23, 22:16
      Z opisu nie wynika nic co by wskazywało na spektrum. Fiksacje na temacie są dla dzieci czymś normalnym, brak zainteresowania rówieśnikami w tym wieku też.
      Ale jeśli coś cię niepokoi to zapytaj w przedszkolu, nauczycielki przerabiają tyle dzieci że powiedzą ci czy jest powód do obaw.
    • bib24 Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 24.01.23, 22:16
      a ma nadwrażliwości sensoryczne? bo w za chyba zawsze występują. ale jak sa to jeszcze nie musi być za.
      • disco-ball Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 27.01.23, 19:54
        dobrze mówisz
        wszyscy autyści mają zaburzenia sensoryczne, nie wszyscy z zaburzeniami Si są autystyczni

do autorki - jeśli w tym aspekcie dziecko ma problemy to najlepiej wysłać na konsultację do specjalisty SI, który jest jednocześnie psychologiem - prędzej zauważy, czy jest coś na rzeczy u dziecka.
        • ichi51e Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 27.01.23, 20:17
          Muszę zmartwić ale nie wszyscy artyści maja zaburzenia sensoryczne - nie ma tego w kryteriach. Chyba ze mówimy o „każdemu coś znajdziemy jeśli poszukamy”
          • maleficent6 Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 27.01.23, 23:10
            Wszyscy. Wzrokowe, słuchowe, percepcyjne, czucia głębokiego etc etc. Któraś płaszczyzna zawsze jest zaburzona.
            Fiksacje wzrokowe też wynikają z zaburzeń SI.
            Przetwarzanie słuchowe takoż.
            Niechęć do dotykania pewnych struktur. Ciężkie stawianie stóp.
            Wiodkość ciała, problem z prawidłowym naciskiem narzędzia kreślarskiego, wybiórczość pokarmowa, wszelkie echolalia.... To takie najpopularniejsze, ale jest tego ogrom.
    • kamin Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 24.01.23, 22:29
      Tak mi się przypomniało.
      • asqe Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 24.01.23, 22:36
        Jak ja to dobrze znam! Ale on tak właśnie nie ma. Jest zbyt racjonalny na takie jazdy smile
        • kamin Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 26.01.23, 09:01
          Pisałaś wcześniej, że zrobił jazdę, bo ty schowałaś wózek.
          • asqe Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 26.01.23, 15:38
            Tak, ale moim zdaniem to trochę co innego - codziennie najpierw podjeżdżamy do ‘szopki’ w ogrodku przedszkola, oznajmiamy samym sobie, ze przybyliśmy, on wysiada z wózka i bierze swój plecaczek a ja wózek składam i pakuje do szopki.
            Taki mały rytuał. W tamtym dniu zaproponowałam, żebyśmy najpierw poszli do jego sali i powiedziałam, ze wózek schowam sama, co mu się bardzo nie spodobało, moim zdaniem z powodu przywiązania do tego rytuału. No bo jak to?! Przecież wózek codziennie chowamy razem. Dla mnie to się jednak różni od tego o czym mówi ten (jakże trafny w większości przypadków) mem.
    • littlesquirrel Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 24.01.23, 22:30
      Czy ustawia te pojazdy w rzędach?
      • mallard Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 25.01.23, 11:55
        littlesquirrel napisała:

> Czy ustawia te pojazdy w rzędach?

A nie czytałaś?
    • kornelia_sowa1 Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 24.01.23, 22:45
      W zasadzie opisałaś mojego syna sprzed 13 lat.

Siadał z dziadkiem na przystanku i nazywał marki przejeżdżających samochodów. Bezbłędnie, dodam..

Cóż, w wieku lat 5 pamiętał może 4 marki. Teraz ma 15 lat i samochody w ogóle go nie interesują.

Zawsze wolał starsze dzieci, mówił płynnie w wieku 2 lat.

Baaardzo inteligentny. Neurolog, która badała go już w nastoletnim wieku (z innego.powodu) powiedziała nam to samo.
      Ponadprzeciętna inteligencja.
      Widać to w szkole i nie tylko.

Z "dziwactw : zostalo-swietne dogadywanie się że starszymi. Dziewczyny też podobają mu się kilka lat starsze..Aktualnie maturzystka , on 15 lat.

I ma nadwrażliwość na dźwięki. Niektóre tylko. Np mlaskanie wink

Jest bardzo społeczny, a też mnie niepokoiło w przedszkolu, że olewał swoją grupę rówieśnicza. Tylko że 2,t latki w jego grupie gugaly niektóre i mówiły 1/100 tego co on.
      Więc może to było powodem.

Ale miałam.obawy.

Dlatego zawsze warto zapytać kogoś kto sie xns. Forum to nie wyrocznia
      • alina460 Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 24.01.23, 23:29
        Większość ludzi, których znam nie znosi mlaskania. I nie jest to żadna nadwrażliwość.
        • kornelia_sowa1 Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 24.01.23, 23:32
          Ja też nie znoszę. Nie rozumiesz.

Jego zaczyna boleć glowa gdy słyszy mlaskanie.
    • nena20 Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 24.01.23, 23:32
      Dziecko jest za małe na zabawy z rówieśnikami. Moja córka mając 3.5 roku zaczęła rzeczywiście bawić się z innymi dziećmi. W wieku 2.5 raczej średnio. Co do reszty to za mało informacji.
    • szybki-lisek Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 24.01.23, 23:56
      Jakbyś mówiła o moim dwuletnim synku 🤣 wszystkie marki na pamięć, i to " misiubisi"... nie, nie autystyk. Ma dzis 23 lata i kończy 4 rok informatyki. Pozdrawiam ciebie i twojego chłopczyka.
      • asqe Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 25.01.23, 00:15
        Tak! Co prawda nie mój, ale mówi mi, ze jestem jego małym czerwonym jaguarem smile
    • eliszka25 Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 25.01.23, 00:38
      Jak byś opisywała mojego starszego syna w wieku około dwóch lat. Był zafiksowany na autach i literach. Uzbieraliśmy sporą kolekcję książeczek do nauki czytania, takich z jedną literą na stronie. Wszędzie wskazywał litery, „czytał” całe wyrazy i uwielbiał czytanie, musiałam mi czytać w kółko te same książeczki i śpiewać te same piosenki. Samochodów miał całe pudła i ustawiał je w rządek na oparciu kanapy. Auto, to było jedno z jego pierwszych słów, a jako 3-latek twierdził, że jak będzie duży, to będzie jeździł śmieciarką.

Teraz ma 16 lat, nie ma autyzmu ani żadnych innych zaburzeń. Marzenia co do zawodu też mu się zmieniły, choć twierdzi, że jak tylko skończy 17 lat, to zaczyna robić kurs na prawo jazdy, żeby zdawać zaraz po 18-tych urodzinach.
    • 71tosia Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 25.01.23, 01:30
      Autyzm? Wielu kilkuletnich chłopców ma takie fiksacje na punkcie samochodów czy kolej, nie ma w tym nic szczególnego. Zabawa 2 latków gdy odbywa się grupie rowiesniczej, to najczescie polega na wyrywaniu sobie zabawek, dzieci w tym wieku wola starsze towarzystwo. Z opisu raczej normalnie rozwijające się dziecko.
    • aqua48 Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 25.01.23, 13:36
      asqe napisała:

> Ale z tymi autami to jest naprawde jakaś obsesja - na spacer wychodzimy, zeby o
      > bserwować ruch uliczny (‘jedzie żółty Nissan, to jest mercedes a tam BMW) a kr
      > ótka przejażdżka autobusem to dla niego niesamowita radość (naśladuje dźwięku a
      > utobusu, powtarza jaki będzie następny przystanek, i widać jak bardzo jest tym
      > wszystkim podekscytowany).
      > Są powody, zeby się martwić?

No nie wiem. Moje starsze z podobnym syndromem (jako kilkulatek potrafił podać dowolną miejską trasę z przesiadkami i przystankami lepiej niż wujek google) wyrosło na logistyka transportu smile
    • livia.kalina Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 25.01.23, 17:00
      Tak, może być w spektrum, co nie znaczy, ze trzeba sie martwić. Czy w spektrum czy nie, to wciąż to samo dziecko smile
    • larix_decidua77 Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 25.01.23, 19:51
      Zrób mu ten test:
      asperger15k.pl/test/m-chat/
      • asqe Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 26.01.23, 15:40
        I wyszło, ze dziecko autystyczne.
        • larix_decidua77 Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 26.01.23, 16:01
          No właśnie, dopiero test zwraca uwagę na rzeczy, na które się normalnie uwagi nie zwraca, np. wskazywanie palcem. Jako osoba postronna sama musisz wiedzieć, czy możesz o tym powiedzieć rodzicom. Jeżeli sami się głośno zastanawiają, to podsuń- jako dświadczona opiekunka- test. Jeśli nieto przemyśl to, mogą się wściec i cię wywalić.
          • asqe Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 26.01.23, 16:09
            Ale on wskazuje palcem i to bardzo dużo, patrzy w oczy i właśnie w czasie robienia tego testu stwierdziłam, ze przesadzam chyba. A wynik wyszedł jaki wyszedł.
            • larix_decidua77 Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 26.01.23, 16:16
              Trudno mi się odnieść, nie widziałam dziecka, nie wiem na ktore pytania odpowiedziałaś twierdząco.
              • asqe Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 26.01.23, 16:20
                No jasne, rozumiem.
            • maleficent6 Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 27.01.23, 08:58
              asqe napisała:

> Ale on wskazuje palcem i to bardzo dużo, patrzy w oczy i właśnie w czasie robie
              > nia tego testu stwierdziłam, ze przesadzam chyba. A wynik wyszedł jaki wyszedł.
              >

Akurat to, że patrzy w oczy o niczym nie przesądza. To mit, że autysta w oczy nie patrzy. Są dzieci, które nie nawiązują kontaktu wzrokowego wcale, wręcz go unikają oraz takie, które cię wzrokiem świdrują.... Większość wysokofunkcjonujących nawiązuje zwykły kontakt wzrokowy.
          • kicifura Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 26.01.23, 22:14
            Hm, zrobiłam ten test moim dzieciom: syn stroniący od dzieci i raczej w typie opisanego w tym wątku i córka bawiąca się w scenki i tęskniąca za dziećmi jeszcze zanim je poznała. Obydwoje "autystyczni" smile obstawiam że to przez to kołysanie
            • kicifura Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 26.01.23, 22:17
              Zresztą zaznaczcie sobie same "tak" z wyjątkiem pytań 3, 18 i 22. Czyli te wszystkie "odwzajemnianie uśmiechu", dzielenie uwagi, opieka nad lalkami - wszystko na tak i nadal autyzm. Bardzo dziwnie wyskalowany test.
              • larix_decidua77 Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 27.01.23, 00:25
                W jakim wieku są dzieci? Jeżeli zaznaczyłaś, że dziecko wydaje się głuche a jednocześnie zatyka uszy przy głośnych dźwiekach, to test poleci ci udać sie do specjalisty. To jest test przesiewowy, nie stawia się diagnozy wyłącznie na jego podstawie.
                • kicifura Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 27.01.23, 06:14
                  Ale to nie jest pytanie czy dziecko wydaje się głuche, tylko: "Czy kiedykolwiek zastanawiałeś/zastanawiałaś się, czy Twoje dziecko jest głuche?"

Zresztą można to zmienić, tu zaznaczyć że nie a zamiast tego "dziecko nie jest zainteresowane rówieśnikami" i też wyjdzie autyzm.

I generalnie rozumiem że testy przesiewowe mają za zadanie wyłapać dużo więcej niż finalnie wyjdzie (a pójście do specjalisty nikomu nie zaszkodzi) ale chyba ciut przesadzili wink imo to test dla ludzi którzy szukają potwierdzenia
                  • eliszka25 Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 27.01.23, 06:23
                    Za każdym razem, kiedy każę coś zrobić moim synom, to zastanawiam się czy moje dzieci czasem nie są głuche 🤣
                    • larix_decidua77 Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 27.01.23, 10:20
                      Chodzi o malutkie dzieci. Dobrze wiesz, że twoje nie są głuche. Jeśli ktoś się zastanawia, tak naprawdę, czy dziecko jest głuche, to jest to do sprawdzenia. W sytuacji gdy dziecko wołane nie reaguje nawet odwróceniem głowy a zatyka uszy bo ktoś włączył odkurzacz, należy udać się do specjalisty.
                      • mallard Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 27.01.23, 11:00
                        larix_decidua77 napisał(a):

> Chodzi o malutkie dzieci. Dobrze wiesz, że twoje nie są głuche. Jeśli ktoś się
                        > zastanawia, tak naprawdę, czy dziecko jest głuche, to jest to do sprawdzenia. W
                        > sytuacji gdy dziecko wołane nie reaguje nawet odwróceniem głowy a zatyka uszy
                        > bo ktoś włączył odkurzacz, należy udać się do specjalisty.

Ty tak poważnie? 🤦
                        • larix_decidua77 Re: Czy to mogą być zaburzenia ze spektrum autyzm 27.01.23, 13:37
                          Bardzo poważnie. Trzeba rozróżnić: " każę mu 15 raz pozbierać zabawki a on nic, a jak wołam masz czekoladkę to biegnie" od " boję się że nasze dziecko nas nie słyszy". Naprawdę znam takich aspergerów gdzie laik by się w życiu nie domyślił, że dziecku coś jest. A zdecydowanie jest. Powtarzam to jest test przesiewowy, coś wychodzi, idzie się do specjalisty. Rodzic i znajomi z podobnymi dziećmi nie są od diagnozy.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka