Dodaj do ulubionych

Bądź mądry i pisz wiersze

24.01.23, 22:03
Nie cierpiałam tego polecenia, chociaż z polskim nie miałam najmniejszego problemu, a tym co w bólach stworzyłam, w ramach pisania nakazanych wierszy, nawet niespodziewanie wygrałam kilka konkursów, teraz u syna z tym walczymy, w sensie zadany wiersz, w młodszych klasach gdzieś tam rozumiałam sens układania tych rymowanek, teraz rymowanki to nawet mu idą, tylko niekoniecznie nauczycielka byłaby zadowolona, ze zinterpretowania tematu (i słusznie), ale już nie są oczekiwane rymowanki o wiośnie czy muchomorze, tylko „poezja”. Jak syn przyszedł i powiedział o co chodzi, to przez godzinę stworzyliśmy rodzinnie kilka wierszy, limeryków i innych tekstów na zadany temat, ku uciesze wszystkich, ale wszystkie nie są do szkoły, a ten szkolny wiersz wisi nad nim i rozumiem jego ból tworzenia, bo ból tworzenia poezji w wersji na za tydzień to nic w porównaniu z tworzeniem poezji przez naszych wieszczów narodowych😀
Obserwuj wątek
    • mia_mia Re: Bądź mądry i pisz wiersze 24.01.23, 22:05
      Na odwrót, ból tworzenia poezji przez wieszczów to nic w porównaniu z tworzeniem poezji na zadany temat przez dzieci😀
      • annaboleyn Re: Bądź mądry i pisz wiersze 25.01.23, 00:06
        Tak!
    • alicia033 Re: Bądź mądry i pisz wiersze 24.01.23, 22:09
      Aha.
      Uśmiechnij się ładnie do forumek, to cały poemat dwunastogłoskowcem bez_wulgaryzmów dziecięciu napiszą.
      • heca7 Re: Bądź mądry i pisz wiersze 24.01.23, 22:15
        Albo nawet trzynastogłoskowcem, jak Pan Tadeusz wink
      • mia_mia Re: Bądź mądry i pisz wiersze 24.01.23, 22:18
        O matko jakbym chciała je przeczytać i to byłaby super zabawa i wyzwanie, ale temat specyficzny, na tyle, że w malutkiej Warszawie ktoś szybko zgadły szkołę. Już nie po takich rzeczach zgadywałam o kogo chodzi w różnych sytuacjach czy instytucję czy coś tam😀
    • chococaffe Re: Bądź mądry i pisz wiersze 24.01.23, 22:09
      Przyznam, że nie przypominam sobie takich zadań szkolnych, ani u siebie ani u dziecka.

Ale tworzyłam na zamówienie dla koleżanek i kolegów big_grin
    • heca7 Re: Bądź mądry i pisz wiersze 24.01.23, 22:15
      U mnie tego nie było. W życiu bym nie zrymowała ani jednej linijki.
      • mia_mia Re: Bądź mądry i pisz wiersze 24.01.23, 22:22
        U syna to bywały polecenia żywcem wzięte ze 123 strony podręcznika takiego czy innego, niekoniecznie ich, bo nauczycielka korzystała z kilku. U mnie myślę, ze też choć już zupełnie nie pamiętam wielu rzeczy.
    • annaboleyn Re: Bądź mądry i pisz wiersze 25.01.23, 00:06
      Okropne zadanie, współczuję. Nie chcę być łamizadaniowcem, ale są w sieci różne generatory poezji, a na pewno dobieracze rymów. Biedny dzieciak, co za dziki pomysł! I mówię to jako osoba, ktora miała takie zadania kilka razy w podstawówce, wykonywała je z radością i nie rozumiała problemów innych. Byłam zwyczajnie durna, spróbowałabym rozpykać zadanie z logiki, albo naprawdę dobrze zrozumieć chemię, co moi niepoetyczni koledzy osiągali bez trudu. I jeszcze musi być na serio i "do szkoły" sad
    • bi_scotti Re: Bądź mądry i pisz wiersze 25.01.23, 00:10
      Wydaje mi sie, ze moje dzieci musialy tylko kiedys jakies haiku z siebie wykrzesac i nawet nie jestem pewna czy aby nie na matematyke - musze zapytac wink
      A ten wiersz to o czyms konkretnym syn ma stworzyc czy w jakiejs wyznaczonej formie? Cheers.
      • annaboleyn Re: Bądź mądry i pisz wiersze 25.01.23, 00:19
        U mnie w ciągu dwóch lat był na pewno limeryk, fraszka i jeszcze coś, nie pamiętam, ale nie sądzę, żeby sonet wink
    • ga-ti Re: Bądź mądry i pisz wiersze 25.01.23, 00:34
      Nigdy w mojej karierze szkolnej nie musiałam napisać wiersza, nie było takich prac domowych. Moje dzieci też nie pisały. Zinterpretować tak, napisać na konkurs (nieobowiązkowy) tak, przetłumaczyć nawet się zdarzało, ale nie napisać.
    • katriel Re: Bądź mądry i pisz wiersze 25.01.23, 00:45
      Miewałam zadania z poleceniem "napisz wiersz" i moje dziecko też takie miało parę razy, ale za każdym razem:
      (1) wiersz był jedną z paru możliwych opcji do wyboru, jak ktoś nie chciał pisać wiersza, to mogło być opowiadanie albo coś jeszcze innego;
      (2) nigdzie nie było napisane, że wiersz ma być rymowany (więc dziecko z dziką rozkoszą pisało ponury biały wiersz w stylu Różewicza, bo to krócej i mniej roboty niż opowiadanie).

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka