Dodaj do ulubionych

Mazowieckie - prywatny szpital, kardiologia

25.01.23, 09:31
Cześć.
Od lat żaden specjalista nie jest w stanie ustabilizować mojego dziadka po dwóch zawałach i koronarografia. Ciągle ma krytycznie wysokie ciśnienie oscylujące na poziomie górnych przy 140-150, wczoraj było pogotowie jak miał 230. Tak, wiem, ale jednak możliwe. Był u kilku profesorów, zwykłych kardiologów, każdy się bawi w podstawowe badania, dobierają mu różne leki, efektów od lat nie ma.

Czy kojarzycie jakiś prywatny szpital, gdzie za ciężkie pieniądze można się położyć na życzenie i potraktują człowieka jak króla i sprawdzą nawet czy wrastające paznokcie nie są przyczyną problemu? Musi być tam specjalizacja kardiologiczna oczywiście.

Dzwoniłam do Damianów i innych. Wszystko jest bardziej na zasadzie, że proszę przyjść na konsultację do lekarza, zleci badania, dalej zobaczymy, może lekarz zakwalifikuje. Tyle, że badań on miał mnóstwo, nikt się w nich nic niezwykłego nie dopatrzył. Nikt przykładowo nie zwrócił uwagi, że ma nieprawidłowe parametry nerek. Każdy lekarz na to macha ręką i mówi, że to nie to, ale nikt nie zlecił ani usg tych nerek ani pogłębionej diagnostyki.

Czy wiecie coś więcej może?
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Mazowieckie - prywatny szpital, kardiologia 25.01.23, 09:37
      Nieprawidłowe parametry nerek mogą wynikać z odwodnienia, które jest typowe dla starszych ludzi - za mało piją.
      Czy wzięłaś pod uwagę, że ustabilizowanie staruszka po 2 zawałach i koronografii na satysfakcjonującym Cię poziomie może zwyczajnie nie być możliwe? Ludzie nie są nieśmiertelni.
      • nigolla Re: Mazowieckie - prywatny szpital, kardiologia 25.01.23, 09:39
        triss_merigold6 napisała:

> Nieprawidłowe parametry nerek mogą wynikać z odwodnienia, które jest typowe dla
        > starszych ludzi - za mało piją.
        > Czy wzięłaś pod uwagę, że ustabilizowanie staruszka po 2 zawałach i koronografi
        > i na satysfakcjonującym Cię poziomie może zwyczajnie nie być możliwe? Ludzie ni
        > e są nieśmiertelni.

Zawały miał 40 lat temu. Koronarografię jakieś 15 lat temu, to nie jest ustabilizowanie jakieś nagłe, a długofalowe. Nie szukamy cudu dla umierającej osoby, a diagnostyki problemu, który ciągnie się od wielu, wielu lat.
        • thank_you Re: Mazowieckie - prywatny szpital, kardiologia 25.01.23, 09:45
          W Aninie probowaliscie?
          • nigolla Re: Mazowieckie - prywatny szpital, kardiologia 25.01.23, 10:03
            thank_you napisała:

> W Aninie probowaliscie?

Był tam z dwa razy, ale olewczo traktowali raczej.
            • thank_you Re: Mazowieckie - prywatny szpital, kardiologia 25.01.23, 10:04
              Ups. Ale nie chcieli diagnozować czy co?
              • nigolla Re: Mazowieckie - prywatny szpital, kardiologia 25.01.23, 10:13
                Przejrzeli dokumentację od tego jego konowała, który go "leczy" od lat (ciśnienie powyżej 140 to nie epizod, to codzienność), stwierdzili, że w sumie leki są dobrze dobrane, może niech pokombinują z dawką/godzinami brania i tyle.
                • anilorak174 Re: Mazowieckie - prywatny szpital, kardiologia 25.01.23, 10:20
                  O, to tak jak mojej mamie. Poszła do teoretycznie najlepszej specjalistki od jej schorzenia i usłyszała mniej więcej to co wy...
                • thank_you Re: Mazowieckie - prywatny szpital, kardiologia 25.01.23, 11:28
                  Czyli uważasz, ze x lekarzy po drodze sie myli?
                • evee1 Re: Mazowieckie - prywatny szpital, kardiologia 25.01.23, 13:21
                  Ale akurat ciśnienie o górnych wartościach 140-150 nie jest specjalnie niepokojące u starszych ludzi.
                • nangaparbat3 Re: Mazowieckie - prywatny szpital, kardiologia 26.01.23, 07:47
                  Kombinowanie z dawką bywa bardzo owocne. Ostatnio pokombinowalismy mojej mamie i ma teraz między 120/130, wreszcie, bo wciąż były z tym ciśnieniem cyrki.
                  Czy kontrolujcie poziom sodu? Bo o nim się czasem zapomina.
                • nuka_2 Re: Mazowieckie - prywatny szpital, kardiologia 26.01.23, 21:21
                  Zawsze istnieje możliwość zmiany lekarza jeśli obecny to dla was „konował”
            • mamtrzykotyidwato5 Re: Mazowieckie - prywatny szpital, kardiologia 25.01.23, 10:27
              No i będą olewać, bo takie ciśnienie jest ok.
              To ty przesadzasz i robisz dramat, tam gdzie go nie ma.
              • nangaparbat3 Re: Mazowieckie - prywatny szpital, kardiologia 26.01.23, 08:36
                Jak siedemdziesięciolatków nie wstaje z łóżka to jest dramat
                • mamtrzykotyidwato5 Re: Mazowieckie - prywatny szpital, kardiologia 26.01.23, 20:26
                  Może nie wstawać ze stu innych powodów.
                  Ciśnienie, choćby i bardzo wysokie, raczej we wstawaniu nie przeszkadza.
                  No mogłoby przeszkodzić, gdyby było bardzo niskie.
        • panna.nasturcja Re: Mazowieckie - prywatny szpital, kardiologia 26.01.23, 23:10
          Czyli trzydziestolatek miał dwa zawały? Jaka była przyczyna? Leczył się potem?
    • thank_you Re: Mazowieckie - prywatny szpital, kardiologia 25.01.23, 09:45
      Medicover ma oddział kardiologiczny, idziesz do lekarza i mówisz, ze chcesz sie położyć na kompleksowe badania.

Moj ojciec i siostra są pod opieka Anina i podchodzą kompleksowo do każdego zagadnienia, ja w ciąży byłam pod ich opieka i tez - wszystko na telefon/maila Z ich strony; żadnego czekania, dzwonienia, dopraszania sie.
      • mia_mia Re: Mazowieckie - prywatny szpital, kardiologia 26.01.23, 19:13
        W Aninie też mu nie pomogli, jeśli chce kompleksowych badań to rzeczywiście pozostaje jakiś prywatny screening zdrowia.
    • arwena_11 Re: Mazowieckie - prywatny szpital, kardiologia 25.01.23, 09:59
      A byłaś z dziadkiem na Hożej? Tam jest pogotowie, ale na górze jest oddział kardiologiczny z OIOMEM. Dowiedziałam się o mim chyba w 2011 roku. Pogotowie zawiozło tam mojego teścia. Wezwane do duszności, walenia serca. Stwierdzili arytmię i lekarz powiedział, że tylko tam.
      Teraz moja mama ma coś z sercem, a od tygodnia problemy z ustabilizowaniem ciśnienia. Jeżeli kolejny raz ciśnienie skoczy, mimo proszków - mamy ją zawieźć właśnie na Hożą. Ma już skierowanie wystawione.
      To mały oddział, ale podobno bardzo dobry.
      • nigolla Re: Mazowieckie - prywatny szpital, kardiologia 25.01.23, 10:02
        arwena_11 napisała:

> A byłaś z dziadkiem na Hożej? Tam jest pogotowie, ale na górze jest oddział kar
        > diologiczny z OIOMEM. Dowiedziałam się o mim chyba w 2011 roku. Pogotowie zawio
        > zło tam mojego teścia. Wezwane do duszności, walenia serca. Stwierdzili arytmię
        > i lekarz powiedział, że tylko tam.
        > Teraz moja mama ma coś z sercem, a od tygodnia problemy z ustabilizowaniem ciśn
        > ienia. Jeżeli kolejny raz ciśnienie skoczy, mimo proszków - mamy ją zawieźć wła
        > śnie na Hożą. Ma już skierowanie wystawione.
        > To mały oddział, ale podobno bardzo dobry.

Czy skierowanie musi być stricte na Hożą wypisane czy ogólnie do szpitala?
        • arwena_11 Re: Mazowieckie - prywatny szpital, kardiologia 25.01.23, 10:27
          Zapytam mamy co ma na skierowaniu. Jak kiedyś jechałam z dzieckiem do szpitala - to nie miałam wpisanego konkretnego.
      • mia_mia Re: Mazowieckie - prywatny szpital, kardiologia 25.01.23, 13:09
        To jest szpital Bródnowski, wiem adres się nie zgadza, ale tak jest😀
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Mazowieckie - prywatny szpital, kardiologia 25.01.23, 10:19
      Ciśnienie 140-150 to nie jest krytycznie wysokie ciśnienie, jak na staruszka to jest całkiem prawidłowe ciśnienie. A jakie jest dolne, bo to różnica miedzy jednym a drugim jest istotna, a nie tylko sama górna wartość.
      Wymagasz rzeczy niemożliwych. To, że się zdarzy 230 to też nie jest tragedia. Ciśnienie ma prawo się podwyższyć w chwili stresu, czy zdenerwowania.
      A z nerkami idźcie do nefrologa, jeśli coś jest nie tak.
      • alpepe Re: Mazowieckie - prywatny szpital, kardiologia 25.01.23, 11:19
        otoż to.
        A tak, dla wątpliwego pocieszenia, mój ojciec tak miewał, nie chciał jeść tabletek, a na końcu okazało się, że to rak, nie wiadomo czego.
      • nigolla Re: Mazowieckie - prywatny szpital, kardiologia 25.01.23, 12:19
        mamtrzykotyidwato5 napisała:

> Ciśnienie 140-150 to nie jest krytycznie wysokie ciśnienie, jak na staruszka to
        > jest całkiem prawidłowe ciśnienie. A jakie jest dolne, bo to różnica miedzy je
        > dnym a drugim jest istotna, a nie tylko sama górna wartość.
        > Wymagasz rzeczy niemożliwych. To, że się zdarzy 230 to też nie jest tragedia. C
        > iśnienie ma prawo się podwyższyć w chwili stresu, czy zdenerwowania.
        > A z nerkami idźcie do nefrologa, jeśli coś jest nie tak.

Średnie dolne 150/100, czasami okolice 110 dolne.
        • mia_mia Re: Mazowieckie - prywatny szpital, kardiologia 25.01.23, 12:32
          To całkiem typowe dla wieku wartości dlatego lekarze nie chcą nic z tym robić, leki na obniżenie ciśnienia nie są obojętne dla zdrowia i trzeba równoważyć korzyści i zyski. Przy zalecanym dla młodszych ciśnieniu dziadek może czuć się źle w najlepszym wypadku, z wiekiem tętnice sztywnieją, ciśnienie wzrasta i to jest proces nieodwracalny.
          • nigolla Re: Mazowieckie - prywatny szpital, kardiologia 25.01.23, 12:35
            mia_mia napisał(a):

> To całkiem typowe dla wieku wartości dlatego lekarze nie chcą nic z tym robić,
            > leki na obniżenie ciśnienia nie są obojętne dla zdrowia i trzeba równoważyć kor
            > zyści i zyski. Przy zalecanym dla młodszych ciśnieniu dziadek może czuć się źle
            > w najlepszym wypadku, z wiekiem tętnice sztywnieją, ciśnienie wzrasta i to jes
            > t proces nieodwracalny.

Jakby były typowe, to by lekarze nie żonglowali dawkami, lekami, godzinami przyjmowania. Dziadek ma 72 lata a czuje się na 100, w większość dni nie ma siły się podnieść z łóżka, po kilku krokach oblewa go pot, dostaje zadyszki i ma wrażenie, że zaraz zemdleje.
            • mamtrzykotyidwato5 Re: Mazowieckie - prywatny szpital, kardiologia 26.01.23, 02:40
              To chyba nie ciśnieniem trzeba się zająć, tylko czymś zupełnie innym.
              A saturację ma jaką? Co z płucami, oskrzelami? Jakie wyniki badań krwi?
              I co z sercem? A tarczyca? Cukier?
            • budyniowatowe Re: Mazowieckie - prywatny szpital, kardiologia 26.01.23, 17:12
              nigolla napisał(a):

> Jakby były typowe, to by lekarze nie żonglowali dawkami, lekami, godzinami przy
              > jmowania. Dziadek ma 72 lata a czuje się na 100, w większość dni nie ma siły si
              > ę podnieść z łóżka, po kilku krokach oblewa go pot, dostaje zadyszki i ma wraże
              > nie, że zaraz zemdleje.

Dziedek ma 72 lata i 40 lat temu mial dwa zawaly.
              No to z tego widac, to nie jest z nim tak zle jak chwile po trzydziestce przeszedl zawal i ciagle jest na tym swiecie. Z tych co znalam, co w tak mlodym wieku mieli zawal, nikt nie dozyl 50siatki.
            • nuka_2 Re: Mazowieckie - prywatny szpital, kardiologia 26.01.23, 21:28
              Na pewno przydałaby się głębsza diagnostyka, pytanie tylko czy to osłabienie wynika tylko z choroby serca, niewydolności serca? Same zwyżki ciśnienia nie powodują takiego osłabienia. Czy miał echo serca, jaka ma frakcję wyrzutowa? Czy były badania krwi? Rtg klatki itp.
              • is-laura Re: Mazowieckie - prywatny szpital, kardiologia 26.01.23, 21:36
                Skoro był 2x w Aninie, to musiał mieć pełną diagnostykę.
                • nuka_2 Re: Mazowieckie - prywatny szpital, kardiologia 26.01.23, 21:44
                  Pytanie czy był na oddziale czy w poradni. Jeśli w poradni, to była na pewno podstawowa diagnostyka kardiologiczna i tym bardziej trzeba by zastanowic się czy przyczyna osłabienia jest na pewno kardiologiczna?
      • nigolla Re: Mazowieckie - prywatny szpital, kardiologia 25.01.23, 12:42
        mamtrzykotyidwato5 napisała:
        To, że się zdarzy 230 to też nie jest tragedia. C
        > iśnienie ma prawo się podwyższyć w chwili stresu, czy zdenerwowania.

Samo z siebie? Że sobie leży i nagle 2-3 razy dziennie ma wzrosty ciśnienia do 200/230?
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Mazowieckie - prywatny szpital, kardiologia 26.01.23, 03:09
          Kiedy miał robione usg jamy brzusznej i klatki piersiowej? Kiedy były prześwietlane płuca?
          Guz chromochłonny może dawać takie objawy, jak nagły wzrost ciśnienia, pocenie, drżenie, ból głowy...., głównie w nadnerczach się lokalizuje, ale nie tylko. A co kardiolog mówi na te objawy? Kiedy miał ekg i echo serca? Czy są bardzo złe?
          Zrób badania krwi w tym profil nerkowy, wątrobowy i tarczyca, oraz badanie na cukrzycę hemoglobina glikowana HbA1C i peptyd C, i elektrolity: sód, potas, wapń, magnez, chlorki, no i koniecznie usg jamy brzusznej. Do pulmonologa zaprowadź, niech go osłucha i pewnie da skierowanie na prześwietlenie płuc.
          • mamtrzykotyidwato5 Re: Mazowieckie - prywatny szpital, kardiologia 26.01.23, 03:18
            Takie objawy zadyszki i pocenia się mogą też być z powodu serca, ale to chyba byś miała od kardiologa informację, że jest źle i lepiej już nie będzie, bo serce niewydolne?
    • mia_mia Re: Mazowieckie - prywatny szpital, kardiologia 25.01.23, 11:32
      „U chorych w podeszłym wieku, do 80 roku życia, zaleca się obniżanie ciśnienia skurczowego do 140-150 mm Hg, z kolei po 80 roku życia do wartości poniżej 150 mm Hg.” Dziadek ma prawie normalne ciśnienie na swój wiek, nie kwalifikuje się do leczenia szpitalnego, dajcie człowiekowi spokój, na skoki captopril, jak nie pomoże to wtedy sor.
      Jeśli bardzo się uprzecie to w Warszawie medicover ma dobrą kardiologię, przejęli Allenort, oprócz tego jest dobra prywatna przychodnia przy szpitalu w Aninie (bez swojego szpitala).
      • mia_mia Re: Mazowieckie - prywatny szpital, kardiologia 25.01.23, 11:38
        W prywatnych szpitalach oferują screening stanu zdrowia, jeśli martwicie się o dziadka to mu wykupcie, wtedy spojrzą kompleksowo na jego sytuację.
    • silenta Re: Mazowieckie - prywatny szpital, kardiologia 25.01.23, 11:56
      A nadnercza są przebadane?
      • nigolla Re: Mazowieckie - prywatny szpital, kardiologia 25.01.23, 12:20
        silenta napisała:

> A nadnercza są przebadane?

nie, nikt nie proponował nigdy
    • snajper55 Re: Mazowieckie - prywatny szpital, kardiologia 26.01.23, 04:21
      nigolla napisał(a):

> Od lat żaden specjalista nie jest w stanie ustabilizować mojego dziadka po dwóc
      > h zawałach i koronarografia.

No to co, że jest po koronarografii? Badanie jak badanie. A po EKG nie jest?

> Ciągle ma krytycznie wysokie ciśnienie oscylujące na poziomie górnych przy 140-150

To nie jest krytycznie wysokie ciśnienie. W jego wieku to jest normalne ciśnienie.

S.
      • nangaparbat3 Re: Mazowieckie - prywatny szpital, kardiologia 26.01.23, 07:56
        Ale ten pan ma 72 lata i nie ma siły wstać z łóżka. Po prostu jest bardzo chory.
        • kamin Re: Mazowieckie - prywatny szpital, kardiologia 26.01.23, 08:51
          Najwyraźniej z innego powodu niż minimalne nadciśnienie.
          • nangaparbat3 Re: Mazowieckie - prywatny szpital, kardiologia 26.01.23, 09:04
            Prawda. Jest ofiarą specjalizacji.
      • nangaparbat3 Re: Mazowieckie - prywatny szpital, kardiologia 26.01.23, 08:28
        Skoki do 230 nie są normalne w żadnym wieku
    • nangaparbat3 Re: Mazowieckie - prywatny szpital, kardiologia 26.01.23, 08:02
      Dziadek chorował na serce i pewnie dlatego na sercu się koncentrujecie. Zamiast kardiologa szukałabym dobrego internisty, jeśli coś takiego jeszcze istnieje. Niech się przyjrzy pacjentowi w całości.
      I sprawdź czy badaliscie poziom sodu, jaki jest, a jeśli nie badaliscie, to zróbcie to. Moja mama dopiero co nie umarła z niedoboru, była słaba i miała duszności przez kilka miesięcy, potem nagle bardzo przyspieszyło i cud, że z tego wyszła. Potas oczywiście też.
      • anka_z_daleka_1 Re: Mazowieckie - prywatny szpital, kardiologia 26.01.23, 08:46
        I to jest prawda.Internista! Przy czym kardiolodzy/nefrolodzy/pulmunolodzy ciut starsi niż 40 lat mają specjalizacje z interny i dopiero na jej bazie robili kardiologię/endokrynologię/nefrologię.
        I nie musi to być lekarz z 10 tytułami tylko praktyk.
        • nangaparbat3 Re: Mazowieckie - prywatny szpital, kardiologia 26.01.23, 09:09
          Tak powinno być - interna a potem inne specjalizacje.
          Jeszcze chyba geriatrzy mają jakiś ogólny obraz chorego. Mieli mieć rodzinni czyli pierwszego kontaktu, ale zamiast tego mają procedury.
          • anka_z_daleka_1 Re: Mazowieckie - prywatny szpital, kardiologia 26.01.23, 09:30
            Lekarz rodzinny ma w plecy, bo po pierwsze leczy maluchy i seniorów a to rózni pacjenci, po drugie ma ograniczone kompetencje a po trzecie , co ogromnie mnie zdziwiło, limity na badania i podobno ( z naciskiem na podobno) gdy je przekroczy płaci za badania z własnej kieszeni.
            Nie wiem jak wygląda kształcenie lekarzy rodzinnych, ale podejrzewam ( ze wskazaniem na podejrzewam) źle.
            Ilu w Polsce jest geriatrów i jaki jest do nich dostęp?
            Patrzę na to z daleka i ogarnia mnie przerażenie ( w końcu kiedyś wrócę)- wydziały lekarskie powstają w szkołach, w których kształciło się kosmetologów, ratowników, pielęgniarki. O lekarzach przybyszach z mizerną znajomością języka polskiego już pisałam.
            Praktycznie nie ma internistów a mlodzi specjaliści operują schematami, wytycznymi i standardami.
            Stara prawda staje się jeszcze bardziej aktualna - lepiej nie chorować.
            • nangaparbat3 Re: Mazowieckie - prywatny szpital, kardiologia 26.01.23, 15:51
              Kiedyś na koniec studiów zdawało się coś pod nazwą "diagnostyka różnicowa". Ciekawa jestem, czy ten przedmiot jeszcze isnieje.
              • anka_z_daleka_1 Re: Mazowieckie - prywatny szpital, kardiologia 26.01.23, 16:06
                Ja na to pytanie nie odpowiem.
    • szafireczek Re: Mazowieckie - prywatny szpital, kardiologia 26.01.23, 10:51
      Poważnie i na NFZ jest w Narodowym Instytucie Kardiologii w Wawie. Trzeba mieć skierowanie od lekarza POZ i wyniki badań - dalej sami kerują - jak trzeba na - diagnostykę pogłebioną. Maja też rehabilitację kardiologiczną.
      • mia_mia Re: Mazowieckie - prywatny szpital, kardiologia 26.01.23, 19:02
        Nowi pacjenci w Aninie długo czekają na pierwszą wizytę.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka