Dodaj do ulubionych

Skąd może pochodzić ta szafka?

25.01.23, 13:22
Jak w tytule, ciekawa jestem. To są rzeźbienia (zwariowałabym przy czyszczeniu, więc nie kupię).
Obserwuj wątek
    • alina460 Re: Skąd może pochodzić ta szafka? 25.01.23, 13:26
      Indie?
    • solarpowerprincess Re: Skąd może pochodzić ta szafka? 25.01.23, 13:33
      Pewnie robiona rękoma niewolników w Indiach albo Bangladeszu. Nie kupuj, ematce to nie przystoi.
    • alpepe Re: Skąd może pochodzić ta szafka? 25.01.23, 13:34
      Indie lub jakoś tak mi zalatuje Indonezją. Nie wiem, czy to intarsje, czy żłobienia, nie widzę za dobrze.
      • bananananas Re: Skąd może pochodzić ta szafka? 25.01.23, 13:37
        alpepe napisała:

> Indie lub jakoś tak mi zalatuje Indonezją. Nie wiem, czy to intarsje, czy żłobi
        > enia, nie widzę za dobrze.
        >
        Żłobienia. Moje pierwsze skojarzenie to była muzułmańska Afryka.
        • szansanalans Re: Skąd może pochodzić ta szafka? 25.01.23, 14:30
          Maroko? Piekna
    • bombalska Re: Skąd może pochodzić ta szafka? 25.01.23, 15:41
      Dubai
    • ingaki Re: Skąd może pochodzić ta szafka? 25.01.23, 19:58
      Wszystkie podobne wyszukiwane szafki pochodzą z Maroko.
      • bananananas Re: Skąd może pochodzić ta szafka? 25.01.23, 20:35
        ingaki napisała:

> Wszystkie podobne wyszukiwane szafki pochodzą z Maroko.
        >
        No to chyba przesądza sprawę, dzięki. Mnie się od razu te otwory kojarzyły arabsko. Dopiero natchniona wątkiem uświadomiłam sobie, że rzeźbienia przypominające ażur kojarzą mi się z marokańską ceramiką.

Szafka piękna i ręce mnie bardzo świerzbiły, żeby znaleźć dla niej miejsce w domu wink
    • janja11 Re: Skąd może pochodzić ta szafka? 25.01.23, 20:59
      Sprawdź Kare
      • bananananas Re: Skąd może pochodzić ta szafka? 25.01.23, 21:16
        janja11 napisał(a):

> Sprawdź Kare

Super meble.
        Ale ta szafka na 100% jest stara, ten sklep to meblowy second hand - przywożą meble, które wystały się w holenderskich i belgijskich salonach. Czasem naprawdę długo się wystały, bo moja upolowana tam szafka z laki z intarsjami z masy perłowej ma około 100 lat. (Chiny, początek XX wieku)
        • ichi51e Re: Skąd może pochodzić ta szafka? 25.01.23, 21:24
          Tak na pewno big_grin
          • bananananas Re: Skąd może pochodzić ta szafka? 25.01.23, 21:26
            ichi51e napisała:

> Tak na pewno big_grin
            >
            Ale co na pewno?
            • bananananas Re: Skąd może pochodzić ta szafka? 25.01.23, 21:48
              bananananas napisała:

> ichi51e napisała:
              >
              > > Tak na pewno big_grin
              > >
              > Ale co na pewno?
              Domyślam się, że wątpisz, że 100letnie i w dodatku egzotyczne meble można w ten sposób kupić. Najwyraźniej meble nie służą jako lokata kapitału, pewnie są za duże po prostu.
              Ta szafka ze zdjęcia jest wystawiona za 1650 zł , podobnej kubatury chińska za podobną cenę. Poszukaj na olx albo Allegro w kategorii meble, sama zobaczysz.
              • ichi51e Re: Skąd może pochodzić ta szafka? 26.01.23, 09:06
                ależ nie watpie ze można - tyle ze nie kosztują one 1650 zeta...
                • bananananas Re: Skąd może pochodzić ta szafka? 26.01.23, 09:49
                  ichi51e napisała:

> ależ nie watpie ze można - tyle ze nie kosztują one 1650 zeta...
                  >

Tutaj masz szafkę z początku XX wieku. Fakt, że tu akurat cena wyższa, ale ceny rzeczywistych transakcji są niższe.
                  allegro.pl/oferta/szafka-komoda-chiny-masa-perlowa-unikat-13179856941
                  Tu masz z tamtego sklepu. Otworzy się na sprzedanej już witrynie, jak znam ich ceny, to za ok. 2000. Dalej inne chińszczyzny.
                  www.facebook.com/photo/?fbid=645080320749865&set=pcb.645082107416353
                  Jak się te ceny zestawi z cenami nowych mebli, np. z tymi ze wskazywanego tu Kare, to jest to zdecydowanie tanio. A pierwotny właściciel oddał to za grosze albo darmo, bo tu pośrednik z zachodu zarabia i ten polski sklep - niewiele pieniędzy do podziału.
                  • ichi51e Re: Skąd może pochodzić ta szafka? 26.01.23, 10:04
                    to są masowo robione meble w stylu orientalnym nawet jesli sto lat staly w belgijskich i holenderskich salonach... 🙄
                    • bananananas Re: Skąd może pochodzić ta szafka? 26.01.23, 10:32
                      ichi51e napisała:

> to są masowo robione meble w stylu orientalnym nawet jesli sto lat staly w bel
                      > gijskich i holenderskich salonach... 🙄
                      >
                      No ale o takich była mowa... Słowo "masowy" jednak nie bardzo pasuje, przynajmniej do tych z masą perłową, a nie kamieniami i kością albo wręcz malowanymi. To musiała być robota niemożliwa do wykonania jeśli się rzeczywiście nie dysponowało niewolnikami za miskę ryżu i baardzo bogatym odbiorcą.
                      • ichi51e Re: Skąd może pochodzić ta szafka? 26.01.23, 10:43
                        przecież tych inkrustacji nie robi się z pereł tylko z muszli. Masowy właśnie bardzo dobrze pasuje.
                        • bananananas Re: Skąd może pochodzić ta szafka? 26.01.23, 10:51
                          ichi51e napisała:

> przecież tych inkrustacji nie robi się z pereł tylko z muszli. Masowy właśnie b
                          > ardzo dobrze pasuje.
                          >
                          Z muszli oczywiście. Weź muszlę i spróbuj wyszlifować ją na płytkę...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka