Dodaj do ulubionych

Serial obyczajowy Netflix, HBO, Canal+ ?

25.01.23, 14:59
Dziewczyny weźcie coś podrzućcie na te platformy. Tylko nie starocie, te już prawdopodobnie widziałam.

Btw, wszyscy pieją nad Sexify, zgodny chór krytyków, jakie to świetne. Dla mnie te serial to porażka.
Obserwuj wątek
    • pani_tau Re: Serial obyczajowy Netflix, HBO, Canal+ ? 25.01.23, 17:19
      Serial kryminalny, ale mocno obyczajowy "Karen Pirie" na Canal Plus.
      Dobrze oglądało mi się niemieckie "Oskarżenie".
      Na HBO jest serial "Terapia", świetny.
      • 1012ja Re: Serial obyczajowy Netflix, HBO, Canal+ ? 25.01.23, 21:03
        A która terapia bo wyświetlają mi się 4?
        • pani_tau Re: Serial obyczajowy Netflix, HBO, Canal+ ? 25.01.23, 21:18
          Wersja amerykańska.
        • mak_z_figa Re: Serial obyczajowy Netflix, HBO, Canal+ ? 04.02.23, 22:33
          Oglądałam czeską. Polecam
    • imponderabilia22 Re: Serial obyczajowy Netflix, HBO, Canal+ ? 25.01.23, 17:36
      Na skrzydłach ambicji
    • volta2 Re: Serial obyczajowy Netflix, HBO, Canal+ ? 25.01.23, 17:56
      sexify dla mnie nie do obejrzenia, też słaby, dałam sobie spokój po drugim odcinku, nawet nie pamiętam już o czym to było.
    • pani_tau Re: Serial obyczajowy Netflix, HBO, Canal+ ? 25.01.23, 18:09
      A na Sexify nakręciłam się jak szczerbaty na suchara i z tym samym skutkiem. Kiepskie aktorstwo, historia taka sobie, aplikacja żałosna, broni się montaż i ścieżka dźwiękowa.
    • eglantine Re: Serial obyczajowy Netflix, HBO, Canal+ ? 25.01.23, 18:17
      A ktoś oglądał może Zakłamane życie dorosłych na Netflixie? Recenzje ma świetne, ale nie do końca dowierzam.
      • mama-ola Re: Serial obyczajowy Netflix, HBO, Canal+ ? 25.01.23, 19:09
        Zaczęłam. Dobrze się zapowiada. Jakoś nie wróciłam do tego, ale to ja, preferuję kryminały po prostu.
      • primula.alpicola Re: Serial obyczajowy Netflix, HBO, Canal+ ? 25.01.23, 19:15
        Czytałam książkę, gorsza od "Moja genialna przyjaciółka", ale nadal niezła. Myślę że można z niej wycisnąć niezły serial. Planuję obejrzeć w weekend.
    • shellyanna Re: Serial obyczajowy Netflix, HBO, Canal+ ? 25.01.23, 18:24
      Drugi sezon sexify - dramat.
    • novembre Re: Serial obyczajowy Netflix, HBO, Canal+ ? 25.01.23, 19:11
      Ginny & Gina na N.
      • mama-ola Re: Serial obyczajowy Netflix, HBO, Canal+ ? 26.01.23, 07:26
        Ginny i Georgia masz na myśli? Jako obyczajowy polecasz? No, obyczaje to tam są smile
        • princesswhitewolf Re: Serial obyczajowy Netflix, HBO, Canal+ ? 26.01.23, 15:22
          nudny. 2 odcinki i odpadlam
      • cojapaczem Re: Serial obyczajowy Netflix, HBO, Canal+ ? 04.02.23, 15:51
        Ginny and Georgia. Polecam
    • larix_decidua77 Re: Serial obyczajowy Netflix, HBO, Canal+ ? 25.01.23, 19:13
      Tacy jesteśmy, ale na innych platformach.
      • amsterdama Re: Serial obyczajowy Netflix, HBO, Canal+ ? 25.01.23, 22:04
        Najlepszy!
        • larix_decidua77 Re: Serial obyczajowy Netflix, HBO, Canal+ ? 25.01.23, 22:18
          Zgadzam się w 100%. Obyczajówki nudzą mnie prędzej czy później, od tego nie mogłam się oderwać do konca. Uważam, że dla tego serialu warto sobie wykhpić prime lub disneya na miesiąc.
      • bluea.nne Re: Serial obyczajowy Netflix, HBO, Canal+ ? 26.01.23, 23:10
        Dziękuję za polecenie tego serialu. Zaczęłam oglądać i przepadałam 🥰
        • larix_decidua77 Re: Serial obyczajowy Netflix, HBO, Canal+ ? 27.01.23, 00:15
          Cieszę sięsmile. To jest naprawdę bardzo dobre.
        • nuka_2 Re: Serial obyczajowy Netflix, HBO, Canal+ ? 27.01.23, 00:20
          Ja identycznie 🙂
      • ponis1990 Re: Serial obyczajowy Netflix, HBO, Canal+ ? 05.02.23, 05:28
        Super, mam Disneya, odpalę sobie - też szukam inspiracji na obyczajówkę.
    • koko8 Re: Serial obyczajowy Netflix, HBO, Canal+ ? 25.01.23, 22:43
      Angielka na HBO.
      • melisananosferatu Re: Serial obyczajowy Netflix, HBO, Canal+ ? 26.01.23, 23:17
        Cudowny!
    • mmoni Re: Serial obyczajowy Netflix, HBO, Canal+ ? 26.01.23, 02:09
      Z propozycji HBO Białego lotosa już masz pewno obcykanego? Bardzo wdzięczna jest "Randka z gwiazdą" (coś jak Notting Hill, tylko na odwrót) "Ktoś, gdzieś" to niedoceniona perła. "Mogę cię zniszczyć" było szalenie chwalone i jakoś na poziomie intelektualnym to wychwalanie rozumiem, ale przeszkadzała mi antypatyczność głównej bohaterki, ale może Ci się spodoba.
      • mmoni Re: Serial obyczajowy Netflix, HBO, Canal+ ? 26.01.23, 02:16
        No i jakże bym mogła zapomnieć "Skandal w angielskim stylu" i "Skandal w brytyjskim stylu", chociaż sa one nieco na pograniczu kryminału, zwłaszcza pierwszy.
        • eglantine Re: Serial obyczajowy Netflix, HBO, Canal+ ? 26.01.23, 15:44
          Nie wiem jak pierwszy sezon z Grantem, ale ten drugi z Claire Foy to nieprzeciętna nudoza. Dotrwałam z oczami na zapałki do końca pierwszego odcinka i zrezygnowałam.

Na Canal+ jest od jakiegoś czasu Będzie bolało, wielokrotnie już na forum polecane. Przyłączam się do zachwytów - świetne.
          • mdro Re: Serial obyczajowy Netflix, HBO, Canal+ ? 27.01.23, 00:40
            Z Grantem jest fajny (no i Grant w roli podstarzałego krypotogeja w gratisie).
      • jednoraz0w0 Re: Serial obyczajowy Netflix, HBO, Canal+ ? 26.01.23, 04:08
        A jeśli masz zaliczonego Lotosa i podobała ci się Audrey Plaza to na Netfliksie jest Emily the Criminal - nie serial tylko zwykły film i w sumie dramat/kryminał/thriller ale bez zombiaków ORAZ BEZ STRZELANIA.
        • taje Re: Serial obyczajowy Netflix, HBO, Canal+ ? 27.01.23, 11:58
          Na którym Netflixie jest Emily the Criminal - w USA? Przestawiłam VPN na USA i nie widzę niestety. U mnie w Luksemburgu niestety nie ma.
          • jednoraz0w0 Re: Serial obyczajowy Netflix, HBO, Canal+ ? 27.01.23, 14:46
            W USA. Nie wiem, czemu nie widzisz sad
            • taje Re: Serial obyczajowy Netflix, HBO, Canal+ ? 27.01.23, 15:11
              Może czas na inny VPN. Ale dziwne w tym, że stronę startową widzę z USA (inne filmy na topie niż jak przestawiam na UK albo zupełnie VPN wyłączam).
              • jednoraz0w0 Re: Serial obyczajowy Netflix, HBO, Canal+ ? 27.01.23, 15:48
                U mnie wyskakuje w trending now ale NIE wyskakuje w Only on Netflix, więc sprawdziłabym inne platformy.
                • taje Re: Serial obyczajowy Netflix, HBO, Canal+ ? 27.01.23, 16:07
                  A to jest widok ze strony Netflix.com czy z apki? U mnie layout jest inny - nie ma np. w ogóle kategorii Offbeat Movies i przy szukaniu filmów zamiast Categories są Genres. Hmm. The Age of Adaline też nie ma w katalogu filmów. Dziwne. Dobra, idę na Amazon Prime, tam jest, tyle że za dodatkową opłatą.
                  • jednoraz0w0 Re: Serial obyczajowy Netflix, HBO, Canal+ ? 27.01.23, 16:08
                    Z appki
        • taje Re: Serial obyczajowy Netflix, HBO, Canal+ ? 04.02.23, 14:43
          Ok, w końcu obejrzałam. Rzeczywiście dobry a Aubry rewelacyjna. Ale przyznam, że nie zgadzam się z niektórymi recenzjami, że bohaterka trudna do polubienia i że film pokazuje odkrywanie przez Emily swojej ciemnej strony (w domyśle: psychopatycznej natury). Jak dla mnie tam jest dużo krytyki społecznej a film pokazuje wychodzenie Emily z roli ofiary (scena z psem, rozmowa o pracę w agencji reklamowej).

Swoją drogą w osłupienie wprawiły mnie sceny płatności kartami - jakoś nie pomyślałam, że w USA można płacić w sklepie bez żadnej metody autoryzacji (PIN, podpis). Mam wrażenie że pod tym względem Europa jest ileś lat do przodu.
          • jednoraz0w0 Re: Serial obyczajowy Netflix, HBO, Canal+ ? 04.02.23, 14:56
            Przy debetowej jest zawsze pin. Przy kredytowej nie, w wielu miejscach się podpisuje, ale np. w supermarketach od jakiegoś czasu nie. Na stacjach benzynowych przy kredytowych wpisuje się kod pocztowy.
          • mmoni Re: Serial obyczajowy Netflix, HBO, Canal+ ? 04.02.23, 15:03
            W sumie w Polsce też, zbliżeniowo do 100 zł.
            • taje Re: Serial obyczajowy Netflix, HBO, Canal+ ? 04.02.23, 15:21
              Tam bohaterka kupowała sprzęt za 2 tys dolarów. Nie mówiąc o samochodzie (!).
              • jednoraz0w0 Re: Serial obyczajowy Netflix, HBO, Canal+ ? 04.02.23, 15:36
                Ale w markecie. Dawno nie kupowałam niczego za dwa klocki w markecie żeby powiedzieć na pewno czy wtedy sprawdzają podpis czy nie (podejrzewam ze taniej im wychodzi niesprawdzane tych podpisów niż zatrudnienie dodatkowych kasjerów, bo to by wydłużyło obsługę wszystkich klientów) ale nawet gdyby sprawdzali, to przecież nauczylaby się go podrabiać. Kiedyś sprawdzali. Natomiast cały numer tu polega na tym, żeby zwiać z tym telewizorem zanim bank zablokuje transakcję. Banki maja swoje metody na weryfikowanie podejrzanych zakupów i kontaktują się z właścicielem konta i on wtedy może powiedzieć, ze to nie jego zakupy i nie będzie za to pociągnięty, bank to pokryje (ja raz na przykład Miałam pytanie o zakup jakiegoś x boxa w Kaliforni) ale ona wtedy z tym telewizorem jest już daleko i o to chodzi.
                • taje Re: Serial obyczajowy Netflix, HBO, Canal+ ? 04.02.23, 16:18
                  Tyle że w Europie nie byłoby tego problemu z weryfikacją bo bez PIN-u nic by w takiej cenie w sklepie nie kupiła. Dane karty da się dość łatwo ukraść, gorzej z PIN-em do transakcji stacjonarnych. W Europie podpisów też się już nie stosuje do autoryzacji (przynajmniej ja od lat z tym nie miałam do czynienia), wyłącznie PIN.
                  • jednoraz0w0 Re: Serial obyczajowy Netflix, HBO, Canal+ ? 04.02.23, 19:03
                    W Europie wymagają PIN u do kart kredytowych (nie debetowych)? Pare razy kupowałam w Polsce amerykańskimi kartami kredytowymi a nawet nie wiem jaki mają PIN.
                    • taje Re: Serial obyczajowy Netflix, HBO, Canal+ ? 04.02.23, 19:33
                      Oczywiście, stacjonarnie zawsze. To, że udało Ci się w Polsce zapłacić bez podawania PINu pewnie wynika z tego, że masz amerykańską kartę i jeżeli wystawca Twojej karty nie wymaga PINu to płatność także w Europie przejdzie. W Europie nie znam przypadku, w którym wystawca karty pozwala na płatność bez PINu (pomijając możliwość zbliżeniowego płacenia przy niskich kwotach typu 25 euro).
                      • jednoraz0w0 Re: Serial obyczajowy Netflix, HBO, Canal+ ? 04.02.23, 19:49
                        No to amerykańskie banki mają jakieś inne sposoby. Nie sądzę żeby były ZA Polską, bo kiedyś weryfikowały bardziej na piechotę (kiedyś kasjerzy coś tam za każdym razem porównywali, jakieś cyferki wbijali, sprawdzali podpis - jak ktoś miał na swojej karcie w miejsce podpisu wpisane "SEE ID" żeby ewentualny złodziej nie nauczył się podrabiać podpisu, to nie zawsze, ale nieraz prosili o to ID. Teraz tego nie robią. Ponieważ każda informacja o nietypowej transakcji (większa suma, inne niż zwykle miejsce lub nietypowy zakup) skutkuje wiadomością SMS, a jak dziecko dostało pierwsza kartę do mojego i uczyło się nią posługiwać i rozrabiać jak pijany zając to bank wręcz osobiście zadzwonił zapytać czy to ja, to zakładam, że maja algorytmy które im wyją na czerwono gdy jest coś nie tak. I again, osoba której numery karty skradziono w tym filmie na pewno miała tę kwotę pokrytą przez bank, natomiast telewizor już dawno był zupełnie gdzie indziej.
                        Mogło być tez tak, że po prostu wywalili motyw uczenia się przez nią podpisu i podpisania paragonu, bo nic by to do fabuły nie dodało, nie mówiąc o tym, że w wielu terminalach jest to takie elektroniczne pióro do podpisywania i ten podpis i tak wygląda jak ręczne wypisywana recepta, do niczego niepodobny.
                      • al_sahra Re: Serial obyczajowy Netflix, HBO, Canal+ ? 05.02.23, 05:08
                        taje napisała:

> To, że udało Ci się w Polsce zapłacić bez poda
                        > wania PINu pewnie wynika z tego, że masz amerykańską kartę i jeżeli wystawca Tw
                        > ojej karty nie wymaga PINu to płatność także w Europie przejdzie.

Od lat podróżujemy z amerykańskimi kartami do różnych krajów na różnych kontynentach i jeszcze żaden sprzedawca nie zażądał PINu (i dobrze, bo go nie posiadamy dla żadnej karty kredytowej, chociaż można sobie wyrobić, jeśli chce się pobierać gotówkę). Tak więc, jak piszesz, to najwyraźniej zależy od banku wystawiającego kartę.

Nota bene dawno już nie podpisywałam paragonu na karcie. To się jeszcze spotyka w małych biznesach i ciągle w wielu restauracjach, ale supermarkety, sieciówki, domy towarowe, itp przyjmują zapłatę przez odczytanie czipu albo zbliżeniowo.

Bank może zablokować podejrzaną transakcję i wtedy zwykle wysyłają SMS albo dzwonią żeby potwierdzić, ale to tylko w wypadku bardzo dużych sum albo nieoczekiwanej zmiany miejsca (dlatego często radzą, żeby przed podróżą za granicę do nich zadzwonić). Ale jeśli ktoś ukradnie mi kartę i jej użyje, to jest problem banku, nie mój (chociaż oczywiście w ostatecznym rozliczeniu płaci za to klient, bo bank wlicza to w koszty, które przerzuca na sprzedawców, a ci na kupujących).
      • mdro Re: Serial obyczajowy Netflix, HBO, Canal+ ? 27.01.23, 00:41
        Dzięki za polecenie "Ktoś, gdzieś", 4 pierwsze odcinki za nami.
    • sagutxiki Re: Serial obyczajowy Netflix, HBO, Canal+ ? 26.01.23, 09:23
      Na Netflix "Shtisel" i "Bonus family". Saga rodzinna ortodoksyjnych Żydów i rodzina szwedzka rodzina patchworkowa.
      • atanazja0 Re: Serial obyczajowy Netflix, HBO, Canal+ ? 26.01.23, 14:22
        Też polecam Bonus familij, choć problemy czasem trudne to podane lekko, z dobrym dowcipem
      • mandre_polo Re: Serial obyczajowy Netflix, HBO, Canal+ ? 05.02.23, 08:56
        Shtisel jest nr jeden. Obejrzyję Bonus

Kiedyś oglądałam Russian Doll. Bardzo dobry
    • smoczy_plomien Re: Serial obyczajowy Netflix, HBO, Canal+ ? 27.01.23, 01:40
      Sexify jest durne jak kilo gwoździ. Na drugi sezon nie dam się nabrać.
    • marianna1960 Re: Serial obyczajowy Netflix, HBO, Canal+ ? 27.01.23, 15:55
      Somebody Somewhere na HBO
    • bialyhenio Re: Serial obyczajowy Netflix, HBO, Canal+ ? 04.02.23, 22:23
      Nie wiem.
      • claudel6 Re: Serial obyczajowy Netflix, HBO, Canal+ ? 05.02.23, 03:04
        no psychofan, jak ta lala smile
        • taje Re: Serial obyczajowy Netflix, HBO, Canal+ ? 05.02.23, 03:13
          Nie da się ukryć. Który to dzisiaj wątek?
          • bialyhenio Re: Serial obyczajowy Netflix, HBO, Canal+ ? 05.02.23, 03:28
            nieee - chciałem zobaczyć co polecają
    • mandre_polo Re: Serial obyczajowy Netflix, HBO, Canal+ ? 05.02.23, 08:57
      Dr Martin

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka