Dodaj do ulubionych

Pisanie sprawdzianów online...w LO?

25.01.23, 22:14
Czy to jakaś nowa moda?
Znajomej syn jest w LO (takim z dolnej półki..moze to jest klucz). Jest tez sportowcem, szkołę ogólnie olewa. Nie chodzi na lekcje (bo biologia w poniedziałek o 8 a on w weekend miał treningi), albo go nie ma bo ma wyjazdy z drużyną. No i ma problem z większością przedmiotów.
Całą podstawówkę matka za niego czytała lektury, pisała wypracowania, odrabiała lekcje. Dla niego zdalna nauka to był wielki fart. Na poczatku stycznia dzwoni żebym napisała mu sprawdzian z chemii. W szoku zapytałam jak to jest możliwe, żeby za niego pisać. Online ten sprawdzian. Grozi mu jedynka na semestr i musi napisać ten sprawdzian, to będzie miał dwóje. Jedyna szansa.
Ocknęłam się z szoku i mówię, że nie będę pisać za nikogo sprawdzianu. Mogę mu pomóc w nauce ( chociaż też nie miałam na to ochoty, bo dzieciak nauczony ze uczyć się nie musi, juz raz to z nim przerabiałam - okazało się, że pomoc to pisanie za niego pracy domowej). No z nauką to nie da rady...bo on miał 2 tygodnie na napisanie tego online, dzisiaj jest ostatni dzień. Powiedziałam, że przykro mi ale nie napiszę za żadne dziecko sprawdzianu.
Dzisiaj znowu dzwoni. Czy napisze za niego sprawdzian z biologii. Pytam czy znowu online? Tak. Ma jedynkę z biologii i babka mu powiedziała, przed feriami (mamy ferie, zaraz się kończą), ze po feriach musi napisać sprawdzian z materiału z poprzedniego semestru.
Pomijam pomysł proszenia aby ktoś napisał za dziecko oraz tego, że dzieciak miał 2 tygodnie ferii aby się przygotować...ale olał bo ktoś za niego pewnie to napisze.
Czy u waszych dzieci też pisze się sprawdziany online? Zrozumiałam, że te sprawdziany są tylko na zaliczenie- nie mozna miec z nich 4 czy 5. Chodzi o to aby nie mieć jedynki. Jaki to ma sens? przecież zapewne znajdą kogoś kto mu to napisze?
Obserwuj wątek
    • banicazarbuzem Re: Pisanie sprawdzianów online...w LO? 25.01.23, 23:01
      U mojej córki w Technikum na niektórych przedmiotach w czasie lekcji pisali sprawdziany on line i nauczyciel odrazu widział kto oddał.
      Ale raczej nie było opcji żeby osoby postronne mogły go napisać
      • hanusinamama Re: Pisanie sprawdzianów online...w LO? 25.01.23, 23:03
        Nie pisałam więc nie wiem na 100% ale tu ten sprawdzian pisało się z domu. W wybranym przez siebie momencie (dzieciak miał na to 2 tygodnie). Technicznie nie wiem jak to wyglądało. Z chemii ktoś za niego napisał...wiec można pisać za kogoś.
        • berdebul Re: Pisanie sprawdzianów online...w LO? 26.01.23, 00:00
          Moodle, albo inna platforma e-lerningowa i wypełnianie modułów online. Popularne na studiach.

Imho, to problem ucznia, bo on dostaje feedback na podstawie kłamstwa. W polskiej szkole jest poyebany system - ocena powinna być informacją X umiesz na Y, poćwicz Z, a Q to w ogóle nie kumasz, trzeba zacząć od podstaw. Zamiast tego jest festiwal przepychania uczniów, naciągania dwójek, żeby poszli dalej i nie zawracali doopy, lub zdziwienje że nauczyciel nie pilnował czy dziubdzius pisze sam, czy pisze za niego matka. Ewidentnie nauczyciele chcą mu wstawić 2 i mieć go z głowy.
          • hanusinamama Re: Pisanie sprawdzianów online...w LO? 26.01.23, 00:11
            To po co ten cyrk? Wstawiać 2 wszystkim, przepychać.
            I tak wiem ze to problem ucznia. W sumie to jak jemu nie zalezy to czemu ma zależeć nauczycielowi.
            • triss_merigold6 Re: Pisanie sprawdzianów online...w LO? 26.01.23, 07:16
              Ponieważ szkoła ma również funkcje wychowawcze, tak z założenia i nawet jest ewaluacja skuteczności.
              Może ta akurat wyjątkowo traktuje temat serio i daje dziecku szansę.
              • hanusinamama Re: Pisanie sprawdzianów online...w LO? 26.01.23, 09:56
                Ależ ja rozumiem dawanie szansy, nie uważam, że powinni wywalać ucznia lekką ręką. Tylkodawanie takiego sprawdzianu online- bez możliwości sprawdzenia, ze on to pisze jest robienie cyrku. Różnie dobrze mogą każdemu w 1 klasie wstawić 2, nie stawiać jedynek.
                Pomysł babki od biologii aby zaliczył na pierwszy semestr jest dobry...ale on tego się i tak nie uczy, sam nie zda..ktoś za niego napisze
            • berdebul Re: Pisanie sprawdzianów online...w LO? 26.01.23, 21:42
              Bo papiery się musza zgadzać. Zostało zrobione na platformie e-cośtam, zostało, jest podkładka do wpisania 2. A kto pisał to gufno kogokolwiek obchodzi.
    • alina460 Re: Pisanie sprawdzianów online...w LO? 25.01.23, 23:17
      Dramat, ale w sumie wszyscy zainteresowani zadowoleni...
    • katriel Re: Pisanie sprawdzianów online...w LO? 25.01.23, 23:54
      > Chodzi o to aby nie mieć jedynki. Jaki to ma sens?

Sens ma dokładnie taki: żeby nie miał jedynki. Nauczycielom też wcale nie zależy, żeby chłopaka oblać.
      • hanusinamama Re: Pisanie sprawdzianów online...w LO? 26.01.23, 00:13
        Ja to rozumiem ale z takim podejsciem on nie powinien byc w tej szkole, To nie jest jeden przedmiot. Ma 5 jedynek na semestr, reszta ledwo wyżej. Opuszcza szkołe bo ma zgrupowania...ale tez bo nie chce mu sie wstać na 8 (szkoła blisko). A jakjuz jest to się nie uczy, bo tak jest nauczony w domu.
        • is-laura Re: Pisanie sprawdzianów online...w LO? 26.01.23, 06:24
          Ma to dokładnie taki sam sens jak w przypadku osób, które uczą się wg metody 3z- zakuć, zaliczyć, zapomnieć. A takich uczniów jest sporo i też z nauki przedmiotu nic nie wynoszą
        • kandyzowana3x Re: Pisanie sprawdzianów online...w LO? 26.01.23, 07:16
          Abstrahując od sprawdzianów. większość sportowców, których znam treningi zaczynały się od 6. 8 to był środek dnia smile). Widać to też się zmienia.
          • hanusinamama Re: Pisanie sprawdzianów online...w LO? 26.01.23, 10:09
            U niego treningi sa wieczorem i w weekendy. I ja rozumiem, ze on jest po tym zmęczony. Chłopak odnosi sukcesy sportowe.
            Nie moje dziecko, nie mój problem. Byłam tylko w szoku ze takie zaliczenia zostały. I nie widzę w nich sensu. Nie chcemy wywalać ucznia, nie stawiajmy mu jedynek i tyle.
            • kurt.wallander Re: Pisanie sprawdzianów online...w LO? 26.01.23, 20:03
              Chodzi zapewne o to, by chłopak, który tuzem intelektu nie jest, ale za to (być może) jest utalentowany sportowo, mógł przejść szkołę w miarę bezboleśnie, skupiając sie na tym, co dla niego ważne, czyli na sporcie.
    • triss_merigold6 Re: Pisanie sprawdzianów online...w LO? 26.01.23, 07:13
      Ech te Twoje fantazje o byciu potrzebną i rozchwytywana...
      Nie, u moich dzieci nie ma sprawdzianów online, były podczas zdalnej fikcji.
      Tak, ma sens - nie będzie miał jedynki. Tylko o to chodzi. Szkole też nie zależy, żeby dzieciaka pognębic i pozbyć się go tylko, żeby napisał te poprawy.
      Tylko proszę, w trakcie dalszej guffnoburzy nie majacz o sensie, wartosci i zasadności uczenia się etc., bo liceum jest teraz tylko formą kursu, który trzeba zaliczyć do matury, a podstawy programowe są anachroniczne i zbyt rozbudowane.
      • nangaparbat3 Re: Pisanie sprawdzianów online...w LO? 26.01.23, 07:31
        I dzieciaki mają 14-15 przedmiotów więc nieustająco piszą jakieś kartkówki, sprawdziany, nauka w szkole zupełnie przestała być poznawaniem świata, a zakuwanie to już teraz jedyna opcja - chyba.
        Jesteśmy krajem, w którym oświata upadła.
        • triss_merigold6 Re: Pisanie sprawdzianów online...w LO? 26.01.23, 08:03
          Survival of the fittest.
          Nie podobała się "komuna" ludowi pracującemu miast i wsi, to dostali kapitalizm, teraz w wersji populistycznej i rywalizację wszędzie. Albo zadbają na własną rękę o swoje dzieci, albo Amazon czeka.
        • hanusinamama Re: Pisanie sprawdzianów online...w LO? 26.01.23, 10:02
          Ale doczytałaś? Chłopak olewa szkołę równo. Jedynki ma z 5 przedmiotów, z reszty ledwo lepiej. Na lekcjach jest mało, do klasówek się nie uczy ( matka zwalnia). To nie ejst przepracowane z nauki dziecko. I tak rozumiem chęc utrzymania ucznia oraz niechęć do uwalenia i wywalenia...ale to wystarczy nie stawiać jedynek.
          • berdebul Re: Pisanie sprawdzianów online...w LO? 26.01.23, 21:44
            Przychodzi kontrola i się dopiędrala, bo Jędruś same pały, a na koniec dwójka. Po jaki wuj szkole problem? Generują test onlajn. Jędruś załatwia kogoś, kto napisze. Win-win.
      • hanusinamama Re: Pisanie sprawdzianów online...w LO? 26.01.23, 09:59
        Szczerze mówić czuję potrzebna w innych dziedzinach. Tutaj był telefon bo znajoma wie ze jestem chemikiem i ze dawałam korki. Nie dzwoniła tylko do mnie, ktoś za dzieciaka napisał chemie zapewne teraz napisze i biologie. Na poziomie 1 klasy LO nie jest to wiedza tajemna.
        Nie ma znaczenia jakie sa podstawy bo chłopak nie uczy się z założenia. Nie dlatego, ze program chemii jest do dupy a biologii jest za dużo.
    • primula.alpicola Re: Pisanie sprawdzianów online...w LO? 26.01.23, 07:17
      Sens jest w tym, żeby uczeń nie miał jedynki i przeszedł do następnej klasy.
      • nangaparbat3 Re: Pisanie sprawdzianów online...w LO? 26.01.23, 07:35
        W dawnych czasach nauczyciel w takiej sytuacji brał ucznia na konsultacje i uczył go tego absolutnego minimum, za które mógłby z czystym sumieniem postawić dopa. Teraz ta metoda, moim zdaniem bardzo sensowną , zanikła. Szkoda
        • triss_merigold6 Re: Pisanie sprawdzianów online...w LO? 26.01.23, 07:56
          Nie przypominam sobie takich czasów.
          W dawnych i obecnych czasach w moim niegdysiejszym liceum uczeń dostawał propozycję nie do odrzucenia tzn. żeby spadał i nie zaniżał.

www.newsweek.pl/polska/spoleczenstwo/tak-nauczyciele-sekuja-uczniow-w-koncu-pomyslalam-a-moze-ja-juz-zwariowalam/xwy8l9j
          sądząc po komentarzach na fb Nie dla chaosu w szkole, praktyka trzyma się mocno.
        • primula.alpicola Re: Pisanie sprawdzianów online...w LO? 26.01.23, 07:59
          Przeciwnie, w dawnych czasach uczeń repetował, albo wylatywał z lo.
          Konsultacje od podstaw, mówisz? Widzę tych chętnych do dodatkowych, niepłatnych godzin pracy.
          • nangaparbat3 Re: Pisanie sprawdzianów online...w LO? 26.01.23, 08:13
            Byli tacy. Mój ex, dyslektyk, musiał zostawać z panią od francuskiego, aż się nauczył. W tym samym liceum, naonczas najlepszym w Polsce, pewnie i dawano propozycje nie do odrzucenia, ostatecznie wszystko zależy od konkretnego nauczyciela. Jednak nawet u mnie starsze nauczycielki potrafiły wymusić na uczniu to minimum, może na czas widziały co się dzieje i brały się za to wymuszanie i douczanie. Były groźne, upierdliwe jak nieszczęście, ale nie zostawiały raczej, wyjątkowo pojedyncze osoby.
            • triss_merigold6 Re: Pisanie sprawdzianów online...w LO? 26.01.23, 08:23
              Nie zostawialy. Uczeń dostawał 2- pod warunkiem, że zmieni szkołę.
            • enaw11 Re: Pisanie sprawdzianów online...w LO? 26.01.23, 08:24
              Teraz te groźne, upierdliwe jak nieszczęście i wymuszające naukę nauczycielki spotka dżihad ze strony matek.
            • hanusinamama Re: Pisanie sprawdzianów online...w LO? 26.01.23, 10:06
              Jak chcesz wymusić na 15latku naukę, skoro on nie widzi potrzeby oraz jego rodzic też takiej potrzeby nie widzi? łancuchem do ławki przywiążesz? Czy mzoe będziesz jeździć po niego do domu i dowozić na tą biologię na 8 rano?
        • hanusinamama Re: Pisanie sprawdzianów online...w LO? 26.01.23, 10:04
          NO tutaj by to nie wypaliło. Chłopak miał 2 tygodnie na naukę podstaw - w biologii nie ma co rozumieć za bardzo na tym etapie nauki. Wczesniej nie chdoził, teraz też się nie nauczył.
          Nie wiem czy zrozumiałaś- ani dzieciak ani jego matka nie są zainteresowani aby on to umiał na dwóję.
      • hanusinamama Re: Pisanie sprawdzianów online...w LO? 26.01.23, 10:00
        NO to wystarczy polityka szkoły : nie stawiamy jedynek. Albo nie stawiamy jedynek w 1 klasie. Dawanie sprawdziany do pisania w takiej formie to jedynie cyrk.
        • berdebul Re: Pisanie sprawdzianów online...w LO? 26.01.23, 21:46
          Szkoła nie działa w próżni, są konkretne przepisy regulujące przejścia do następnej klasy, opanowanie podstawy programowej itd.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Pisanie sprawdzianów online...w LO? 26.01.23, 19:05
      A to mozna być sportowcem jak się ma banie?
    • kornelia_sowa1 Re: Pisanie sprawdzianów online...w LO? 26.01.23, 23:38
      Nie wiem niestety, ale ten pełen fantazji post przypomniał mi coś

Nie doczekałam się onegdaj, albo mi umknęło, odpowiedzi , który to zakon /adres/konkret/ odmówił przyjęcia ukraińskich uchodźców tok temu.

Mogłabyś mi odpowiedzieć?

Na szczęście byłaś tam Ty , w swej pelerynie , zwarta i gotową. Nieoplatnie tłumaczyłaś z rosyjskiego czy ukraińskiego.

Popraw mnie , jeśli przekręciłam, któraś z twych super mocy

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka