Dodaj do ulubionych

Biznes swój czy po kimś?

26.01.23, 09:06
Wiele z nas to mądre kobietki, więc chętnie posłucham mądrych podpowiedzi.
Co byście wybrały?
Przejęcie dobrze prosperującego punktu sprzedaży czy otwarcie czegoś swojego?
Bardziej z myślą o dorastających dzieciach bo macie pracę, którą lubicie ale jest obciążająca i w sumie też bierzecie pod uwagę zwolnienie z niej i pracę na swoim.
Obecny właściciel wyprowadził się z miasta, w obecnym miejscu zamieszkania otworzył kolejne punkty.
Dojeżdżanie z towarem około 250 km w jedną stronę 2 razy w miesiącu coraz bardziej go męczy. I myśli o pozbyciu się tego punktu.
To że punkt dobrze prosperuje wiem od pracownika, który jest bliskim członkiem mojej rodziny.
Mam ochotę to przejąć ( doświadczenie w prowadzeniu formy mamy oboje z mężem).
Tylko musiałabym zmienić dostawce, rozeznanie właśnie robię jak by to wyglądało finansowo i nawet jest ok.
Mąż twierdzi, że bardziej się opłaca od podstaw otworzyć coś swojego bo wszystko zrobię po swojemu. I na początku może wyjść taniej niż odkupienie biznesu.
Więc szukam mądrych podpowiedzi...
Obserwuj wątek
    • extereso Re: Biznes swój czy po kimś? 26.01.23, 13:35
      Jeżeli jest to zgodne z Twoimi zainteresowaniami, profilem, to chyba lepiej przejąć i modyfikować?
    • majenkirr Re: Biznes swój czy po kimś? 26.01.23, 13:43
      Jezeli to dobrze prosperujący biznes, to oczywiście, ze lepiej wyjdziecie na tym, niż na zaczynaniu od podstaw.
    • magdallenac Re: Biznes swój czy po kimś? 26.01.23, 13:59
      banicazarbuzem napisała:

>
      > To że punkt dobrze prosperuje wiem od pracownika, który jest bliskim członkiem
      > mojej rodziny.

Nie masz możliwości sprawdzenia P&L statement tej firmy przed ewentualnym zakupem? Bo wiesz czym jest opieranie się na tym, że ktoś twierdzi…Dodatkowo z reguły podejmując takie decyzje, warto zrobić dobry biznes plan dla obu opcji i samemu się przekonać, co bardziej się opłaca.
    • alpepe Re: Biznes swój czy po kimś? 26.01.23, 14:07
      Myśmy mieli konkurencję, która była świetnie wypromowana w necie, nawet potem była naszym klientem. Odkupiliśmy prawa do znaku i strony i to była świetna decyzja, maszyn ani siedziby nie, zresztą, nie wiem, co tam było. Sprawdź dobrze, co byś przejęła, może się opłacać przejąć firmę, bo to jednak baza klientów, a potem stopniowo coś zmieniać.
      • banicazarbuzem Re: Biznes swój czy po kimś? 26.01.23, 19:40
        Ogólnie nie chodzi o przejęcie całej firmy tylko jednego konkretnego punktu.
        Jeśli chodzi o obroty to wiem, że są dobre i to sprawdzone info 😉
        Gość w moim mieście ma 1 punkt bo więcej nie zdążył otworzyć. Za żoną wyjechał do innego miasta i tam otworzyli kolejne punkty.
        W moim mieście jest ok 5 lat ale jest zmęczony kontrowaniem, dostawą towaru.
        Coraz poważniej o tym myślę, dzieci dorastają i córka też się skłania ku pracy w tym miejscu gdyby się udało.
        Dzięki za podpowiedzi
    • moze_sprobowac_inaczej Re: Biznes swój czy po kimś? 26.01.23, 23:05
      Jeśli jest to coś, co funkcjonuje i przynosi dochód a dodatkowo nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy (w sensie ogarniasz ten biznes sama, jedna osoba) to nie ma się nad czym zastanawiać.
      W międzyczasie możesz sobie tworzyć coś swojego od podstaw.
      Zaperzanie się na "sam coś otworzę i zrobię po swojemu" jest śmieszne. Tworzenie własnego biznesu od podstaw nie jest takie proste. W większości czekamy przysłowiowe trzy lata na zyski i zwrot inwestycji. Oczywsicie, jeśli mówimy o jakimś konkretnym biznesie a nie o remonty-wykonczenia-ukladanoe kostki brukowej gdzie tak naprawdę tworzysz zyski swoją pracą głównie.
    • jednoraz0w0 Re: Biznes swój czy po kimś? 26.01.23, 23:10
      Klienci już tam przychodzą, nie musisz ich zdobywać od nowa.
      A pracownik z rodziny to bardziej jest od obsługi social mediów czy księgowości? Bo to jakby ma znaczenie przy braniu jego opinii pod uwagę.
      • banicazarbuzem Re: Biznes swój czy po kimś? 27.01.23, 09:47
        To sprzedawca w tym punkcie więc opinia jak najbardziej wiarygodna.
        Nie mam osobistego kontaktu z właścicielem, choć znam go osobiście.
        Wczoraj zaczęliśmy luźną rozmowę na ten temat.
        Chłopak analizuje
        Moją propozycję 😁
        • moze_sprobowac_inaczej Re: Biznes swój czy po kimś? 27.01.23, 20:28
          Sprzedawca widzi tylko utarg i często nie umie realnie okreslic zarobku. Nie wie, jakie są koszty, często nawet nie jest w stanie powiedzieć ile zusu odprowadza od niego pracodawcą.
          No ale już coś wiesz, przychód to też wana sprawa.
    • smoczy_plomien Re: Biznes swój czy po kimś? 26.01.23, 23:11
      Nie pytaj pocztą pantoflową, tych niech facet przedstawi księgowość za ostatnie 2 lata.
      W każdym biznesie zdobycie klienta jest znacznie droższe niż jego utrzymanie, dlatego bardziej powinno się opłacać przejąć biznes, oczywiście zależy od ceny. Jak zobaczysz papiery z księgowości, to łatwo policzysz w jakim czasie zwróci ci się inwestycja.
      Nie kupuj z myślą o dzieciach, bo one pewnie mają swój plan na życie, a jakieś sklepy matki mają w trąbie.
    • kasandra33 Re: Biznes swój czy po kimś? 27.01.23, 20:34
      A dlaczego pracownik sam tego nie przejmie, skoro to takie dochodowe? Trochę to podejrzane.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka