Dodaj do ulubionych

Jednak obniżają wymagania maturalne...

26.01.23, 18:12
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,29401607,matura-2023-men-obniza-wymagania-dla-maturzystow-bo-uczyli.html#s=BoxOpImg3
Szkoda, że dokładniej nie opisali zmian w rozszerzeniach.
Obserwuj wątek
    • woman_in_love Re: Jednak obniżają wymagania maturalne... 26.01.23, 18:20
      Zazdroszczę rocznikom na zdalnej:
      1) nie dość że mogli siedzieć w domu i nie męczyć się w toksycznej szkole
      2) to jeszcze obniżyli wymagania.
      • ga-ti Re: Jednak obniżają wymagania maturalne... 26.01.23, 18:23
        Etam, powinni każdemu indeks wymarzonej uczelni od razu dać do rąk, a co, jak szaleć to szaleć uncertain
      • mika_p Re: Jednak obniżają wymagania maturalne... 26.01.23, 19:30
        Temu rocznikowi, co zdaje maturę w czteroletniej szkole średniej, możesz jeszcze zazdrościć emocjonujących przygód w szóstej klasie, kiedy to jakoś tak w okolicach ferii świątecznych dziateczki dowiedziały się, że nie zdają za kilka tygodni egzaminu szóstoklasisty i nie czeka ich gimnazjum, tylko siedzą jeszcze dwa lata w podstawówce, bo tak, a potem prosto do szkół średnich.
        To pionierzy wielkiego, wielkiego eksperymentu edukacyjnego
        • maslova Re: Jednak obniżają wymagania maturalne... 26.01.23, 19:44
          > nie czeka ich gimnazjum, tylko siedzą jeszcze dwa lata w podstawówce,

Przy czym oczywiście realizują w ciągu tych dwóch lat trzyletni program gimnazjum.
          • runny.babbit Re: Jednak obniżają wymagania maturalne... 27.01.23, 07:36
            maslova napisała:

> >
            > Przy czym oczywiście realizują w ciągu tych dwóch lat trzyletni program gimnazj
            > um.
            A to zostało kiedykolwiek zmienione? Bo nie wydaje mi się, patrząc na to co się wyprawia w siódmej i ósmej klasie.
            • mysiaapysia Re: Jednak obniżają wymagania maturalne... 27.01.23, 08:44
              Nic nie zmienili. Programu z fizyki i chemii nawalone w te 2 lata tak, że nikt nie jest w stanie w realnej ilości godzin (ferie, choroby nauczyciela, wyjścia klasowe) omówić z uczniami wszystkiego.
        • bardoszka Re: Jednak obniżają wymagania maturalne... 26.01.23, 19:56
          Można im też pozazdrościć, że po kilku miesiącach liceum, zanim się na dobre zintegrowali, wpadli w nauczanie zdalne.
        • da_mati Re: Jednak obniżają wymagania maturalne... 27.01.23, 08:50
          Dodałabym jeszcze strajki nauczycieli tuż przed egzaminem ósmoklasisty. Idąc na sam egzamin dzieciaki nie wiedziały czy ten egzamin się odbędzie. Kilku nauczycieli musiało odstąpić od strajku żeby pilnować piszących.
          • woman_in_love Re: Jednak obniżają wymagania maturalne... 27.01.23, 11:58
            zawsze mi pasowało, gdy z przyczyn różnych egzaminy przekładano na później, albo się nie odbywały
        • woman_in_love Re: Jednak obniżają wymagania maturalne... 27.01.23, 11:59
          owiedziały się, że nie zdają za kilka tygodni egzaminu szóstoklasisty i nie czeka ich gimnazjum

dla mnie ok, zawsze mi pasowało, gdy z przyczyn różnych egzaminy przekładano na później, albo się nie odbywały
    • koronka2012 Re: Jednak obniżają wymagania maturalne... 26.01.23, 18:22
      Ciężko się cieszyć z pokolenia matołów… program przeładowany a wiedza znikoma
      • raczek47 Re: Jednak obniżają wymagania maturalne... 26.01.23, 18:46
        To nic nowego. Te obniżone wymagania znane są od sierpnia.
      • hanusinamama Re: Jednak obniżają wymagania maturalne... 26.01.23, 23:22
        Piszesz o sobie?
    • myelegans Re: Jednak obniżają wymagania maturalne... 26.01.23, 18:52
      ktos mi wytlumaczy, jaki jest jeszcze sens matury?
      • mysiaapysia Re: Jednak obniżają wymagania maturalne... 26.01.23, 19:06
        Tylko że jak rozumiem matury próbne w grudniu były przygotowane już w oparciu o obniżone wymagania, a jednak z rozszerzeń były wyjątkowo trudne. Czyli założenia ministerstwa to jedno, a wykonanie przez CKE to drugie.
        • bbkk Re: Jednak obniżają wymagania maturalne... 26.01.23, 19:39
          Na probnej matematyce rozszerzonej bylo zadanie z materialu ktorego ma nie byc na maturze ...
          • mysiaapysia Re: Jednak obniżają wymagania maturalne... 27.01.23, 08:51
            Jeśli taki numer powtórzą na maturze, czy jest to podstawa do odwołania od wyniku?
      • woman_in_love Re: Jednak obniżają wymagania maturalne... 26.01.23, 19:18
        matura to Egzamin Dojrzałości
        kumasz?

przed maturą jesteś dzieckiem, a po maturze w cudowny sposób stajesz się dojrzała - oczywiście jeżeli ją zdasz
        bo jak nie zdasz musisz czekać do 18-ki
        • daszka_staszka Re: Jednak obniżają wymagania maturalne... 27.01.23, 11:49
          Ale mature zdjąć 19 latki roczniko
          • alba27 Re: Jednak obniżają wymagania maturalne... 27.01.23, 17:54
            Niekoniecznie, bo jak tegoroczni maturzyści zaczynali szkole to planowano wprowadzić 6 latków do szkoły i przez 3 lata w każdej z klas były mieszne roczniki. Te dzieci, a akurat w klasach moich dzieci to połowa, które poszły do szkoły jako 6 latki w dniu matury mogą mieć 17-18 lat. Moja córka kończy 18 akurat w trakcie matur.
      • larix_decidua77 Re: Jednak obniżają wymagania maturalne... 26.01.23, 19:47
        myelegans napisała:

> ktos mi wytlumaczy, jaki jest jeszcze sens matury?
        I tak będzie trudniejsza niż ta przed pandemią.
    • kurt.wallander Re: Jednak obniżają wymagania maturalne... 26.01.23, 19:56
      Wymagań nie obnizono teraz, cały czas miały takie być, z tego co mi wiadomo. Większym problemem są kryteria oceniania, szczególnie j. polskiego i angielskiego.

Inna sprawa, że niby wymagania obniżone, a NAUCZYCIELE np. chemii uważają, że próbne matury były niezwykle trudne. Więc może warto przyjrzeć się, JAKIE sa te wymagania, z czego obniżono na co? Bo nie są to wymagania obniżone w stosunku do starych matur, tylko do nowych.
      • marzeka11 Re: Jednak obniżają wymagania maturalne... 27.01.23, 08:48
        Główny problem to przecież kryteria oceniania- nie ukrawam, ze po szkoleniu uzupełniającym odnośnie tej nowej matury- mnie najbardziej wkurzyły stosowane kryteria i to jeden z powodów, dla których nie zapisałam się na sprawdzanie matur; egzamin po 8 klasie- tak, sprawdzę.
        O tym, że zbyt "zawalony" jest program z wielu przedmiotów to nawet nie wspomnę.
        • sowizdrza Re: Jednak obniżają wymagania maturalne... 27.01.23, 11:45
          a to prawda, że egzamin 8 klasisty ma podniesione pkt z j. polskiego ....na 45? było chyba 35.

Chyba dla humanistów to bardzo dobra wiadomość dla dzieci z ścisłymi umysłami niekonieczniesad

• marzeka11 Re: Jednak obniżają wymagania maturalne... 27.01.23, 18:09
            Egzamin z j. polskiego po 8 klasie nigdy nie miał stałej liczby punktów- na pierwszym egzaminie było chyba 50 pkt.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka