mysiaapysia 26.01.23, 18:12 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,29401607,matura-2023-men-obniza-wymagania-dla-maturzystow-bo-uczyli.html#s=BoxOpImg3 Szkoda, że dokładniej nie opisali zmian w rozszerzeniach. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
woman_in_love Re: Jednak obniżają wymagania maturalne... 26.01.23, 18:20 Zazdroszczę rocznikom na zdalnej: 1) nie dość że mogli siedzieć w domu i nie męczyć się w toksycznej szkole 2) to jeszcze obniżyli wymagania. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Jednak obniżają wymagania maturalne... 26.01.23, 18:23 Etam, powinni każdemu indeks wymarzonej uczelni od razu dać do rąk, a co, jak szaleć to szaleć Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Jednak obniżają wymagania maturalne... 26.01.23, 19:30 Temu rocznikowi, co zdaje maturę w czteroletniej szkole średniej, możesz jeszcze zazdrościć emocjonujących przygód w szóstej klasie, kiedy to jakoś tak w okolicach ferii świątecznych dziateczki dowiedziały się, że nie zdają za kilka tygodni egzaminu szóstoklasisty i nie czeka ich gimnazjum, tylko siedzą jeszcze dwa lata w podstawówce, bo tak, a potem prosto do szkół średnich. To pionierzy wielkiego, wielkiego eksperymentu edukacyjnego Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Jednak obniżają wymagania maturalne... 26.01.23, 19:44 > nie czeka ich gimnazjum, tylko siedzą jeszcze dwa lata w podstawówce, Przy czym oczywiście realizują w ciągu tych dwóch lat trzyletni program gimnazjum. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Jednak obniżają wymagania maturalne... 27.01.23, 07:36 maslova napisała: > > > Przy czym oczywiście realizują w ciągu tych dwóch lat trzyletni program gimnazj > um. A to zostało kiedykolwiek zmienione? Bo nie wydaje mi się, patrząc na to co się wyprawia w siódmej i ósmej klasie. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: Jednak obniżają wymagania maturalne... 27.01.23, 08:44 Nic nie zmienili. Programu z fizyki i chemii nawalone w te 2 lata tak, że nikt nie jest w stanie w realnej ilości godzin (ferie, choroby nauczyciela, wyjścia klasowe) omówić z uczniami wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
bardoszka Re: Jednak obniżają wymagania maturalne... 26.01.23, 19:56 Można im też pozazdrościć, że po kilku miesiącach liceum, zanim się na dobre zintegrowali, wpadli w nauczanie zdalne. Odpowiedz Link Zgłoś
da_mati Re: Jednak obniżają wymagania maturalne... 27.01.23, 08:50 Dodałabym jeszcze strajki nauczycieli tuż przed egzaminem ósmoklasisty. Idąc na sam egzamin dzieciaki nie wiedziały czy ten egzamin się odbędzie. Kilku nauczycieli musiało odstąpić od strajku żeby pilnować piszących. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Jednak obniżają wymagania maturalne... 27.01.23, 11:58 zawsze mi pasowało, gdy z przyczyn różnych egzaminy przekładano na później, albo się nie odbywały Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Jednak obniżają wymagania maturalne... 27.01.23, 11:59 owiedziały się, że nie zdają za kilka tygodni egzaminu szóstoklasisty i nie czeka ich gimnazjum dla mnie ok, zawsze mi pasowało, gdy z przyczyn różnych egzaminy przekładano na później, albo się nie odbywały Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Jednak obniżają wymagania maturalne... 26.01.23, 18:22 Ciężko się cieszyć z pokolenia matołów… program przeładowany a wiedza znikoma Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: Jednak obniżają wymagania maturalne... 26.01.23, 18:46 To nic nowego. Te obniżone wymagania znane są od sierpnia. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Jednak obniżają wymagania maturalne... 26.01.23, 23:22 Piszesz o sobie? Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Jednak obniżają wymagania maturalne... 26.01.23, 18:52 ktos mi wytlumaczy, jaki jest jeszcze sens matury? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: Jednak obniżają wymagania maturalne... 26.01.23, 19:06 Tylko że jak rozumiem matury próbne w grudniu były przygotowane już w oparciu o obniżone wymagania, a jednak z rozszerzeń były wyjątkowo trudne. Czyli założenia ministerstwa to jedno, a wykonanie przez CKE to drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
bbkk Re: Jednak obniżają wymagania maturalne... 26.01.23, 19:39 Na probnej matematyce rozszerzonej bylo zadanie z materialu ktorego ma nie byc na maturze ... Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: Jednak obniżają wymagania maturalne... 27.01.23, 08:51 Jeśli taki numer powtórzą na maturze, czy jest to podstawa do odwołania od wyniku? Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Jednak obniżają wymagania maturalne... 26.01.23, 19:18 matura to Egzamin Dojrzałości kumasz? przed maturą jesteś dzieckiem, a po maturze w cudowny sposób stajesz się dojrzała - oczywiście jeżeli ją zdasz bo jak nie zdasz musisz czekać do 18-ki Odpowiedz Link Zgłoś
daszka_staszka Re: Jednak obniżają wymagania maturalne... 27.01.23, 11:49 Ale mature zdjąć 19 latki roczniko Odpowiedz Link Zgłoś
alba27 Re: Jednak obniżają wymagania maturalne... 27.01.23, 17:54 Niekoniecznie, bo jak tegoroczni maturzyści zaczynali szkole to planowano wprowadzić 6 latków do szkoły i przez 3 lata w każdej z klas były mieszne roczniki. Te dzieci, a akurat w klasach moich dzieci to połowa, które poszły do szkoły jako 6 latki w dniu matury mogą mieć 17-18 lat. Moja córka kończy 18 akurat w trakcie matur. Odpowiedz Link Zgłoś
larix_decidua77 Re: Jednak obniżają wymagania maturalne... 26.01.23, 19:47 myelegans napisała: > ktos mi wytlumaczy, jaki jest jeszcze sens matury? I tak będzie trudniejsza niż ta przed pandemią. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Jednak obniżają wymagania maturalne... 26.01.23, 19:56 Wymagań nie obnizono teraz, cały czas miały takie być, z tego co mi wiadomo. Większym problemem są kryteria oceniania, szczególnie j. polskiego i angielskiego. Inna sprawa, że niby wymagania obniżone, a NAUCZYCIELE np. chemii uważają, że próbne matury były niezwykle trudne. Więc może warto przyjrzeć się, JAKIE sa te wymagania, z czego obniżono na co? Bo nie są to wymagania obniżone w stosunku do starych matur, tylko do nowych. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka11 Re: Jednak obniżają wymagania maturalne... 27.01.23, 08:48 Główny problem to przecież kryteria oceniania- nie ukrawam, ze po szkoleniu uzupełniającym odnośnie tej nowej matury- mnie najbardziej wkurzyły stosowane kryteria i to jeden z powodów, dla których nie zapisałam się na sprawdzanie matur; egzamin po 8 klasie- tak, sprawdzę. O tym, że zbyt "zawalony" jest program z wielu przedmiotów to nawet nie wspomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
sowizdrza Re: Jednak obniżają wymagania maturalne... 27.01.23, 11:45 a to prawda, że egzamin 8 klasisty ma podniesione pkt z j. polskiego ....na 45? było chyba 35. Chyba dla humanistów to bardzo dobra wiadomość dla dzieci z ścisłymi umysłami niekoniecznie Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka11 Re: Jednak obniżają wymagania maturalne... 27.01.23, 18:09 Egzamin z j. polskiego po 8 klasie nigdy nie miał stałej liczby punktów- na pierwszym egzaminie było chyba 50 pkt. Odpowiedz Link Zgłoś