ilewazy.cie 26.01.23, 18:30 Jecie zdrowo, czy raczej naleśniki na słodko? Mi pomaga pani, mam rozpiskę na cały tydzień, jutro bułki z cynamonem i sosem waniliowym. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krwawy.lolo Re: Co jecie na śniadanka? 26.01.23, 18:35 MNIE pomaga rozsądek. Jem oczywiście bułkę z pasztetem, czy inną kiełbasą. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Co jecie na śniadanka? 26.01.23, 18:41 No masz, narobiłeś mi smaka. Zjadłabym sobie na kolacyjkę bułkę z pasztetem, majonezem i pomidorem Albo wersja kolonijna, z pasztetem i ogórkiem kiszonym. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Co jecie na śniadanka? 26.01.23, 18:45 No właśnie dzisiaj pożarłem bułkę z resztką pasztetu i ogórkiem kiszonym. Na śniadanie. A zaraz idę zrobić sobie poćwiartowaną bułę z serem, kiełbasą i dwojgiem past, jajecznej i rybnej. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Co jecie na śniadanka? 26.01.23, 18:45 O tak. Pasztet i kiszone ogórki. Ewentualnie odrobina musztardy. Zwykłej, stołowej. Mniam Odpowiedz Link Zgłoś
azalee Re: Co jecie na śniadanka? 26.01.23, 18:49 O, pasztet z musztarda, az sie rozmarzylam Odpowiedz Link Zgłoś
banicazarbuzem Re: Co jecie na śniadanka? 26.01.23, 19:35 Chyba bułeczkę z pasztecikiem, majonezikiem i pomidorkiem 🤣 Narobiłaś mi smaczka 😍 Odpowiedz Link Zgłoś
bukietlisci Re: Co jecie na śniadanka? 27.01.23, 07:04 A pasztecik gęsich watrobuniek😀 pomidorek z ekologicznej uprawki , majonezik własnoręcznie ukręcony z jajeczek od kurek z wolniutkiego wybiegusiu. Światowym trzea być a nie burakiem pastewnym😀 Odpowiedz Link Zgłoś
banicazarbuzem Re: Co jecie na śniadanka? 27.01.23, 09:42 I właśnie mi przypomniałaś dlaczego nie jem śniadanie, nie mam czasu na własne uprawki. Piję chemiczną kawusie Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Co jecie na śniadanka? 26.01.23, 18:36 Nie mam czasu na naleśniczki, zresztą ja lubię jeść powoli, jak mam jeść w pośpiechu to wolę wcale. Dziś jajecznica z pomidorem. Odpowiedz Link Zgłoś
sandy_cheeks Re: Co jecie na śniadanka? 26.01.23, 18:46 Nie jem śniadanka, tylko normalne śniadanie. W końcu jesteśmy dorośli (chyba). Codziennie wciągam kanapki z padliną/serkiem/pastą rybną + pomidory/papryka. Monotonność już mnie trochę mierzi, planuję jakąś modyfikację w niedalekiej przyszłości… Odpowiedz Link Zgłoś
budyniowatowe Re: Co jecie na śniadanka? 26.01.23, 19:38 sandy_cheeks napisała: > Nie jem śniadanka, tylko normalne śniadanie. W końcu jesteśmy dorośli (chyba). > Codziennie wciągam kanapki z padliną/serkiem/ śniadanka sa zle a serek juz nie Odpowiedz Link Zgłoś
sandy_cheeks Re: Co jecie na śniadanka? 26.01.23, 20:07 Bo to się nazywa serek, ten kupuję najczęściej Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Co jecie na śniadanka? 26.01.23, 18:48 Jem to co jakaś dobra dusza, która rano jest bardziej przytomna ode mnie, przyniesie mi pod nos. Raczej nie na słodko. Wiem co zjem jutro - kawałek tarty z gruszkami i serem pleśniowym i przegryzę faworkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Co jecie na śniadanka? 26.01.23, 20:14 Zrób sobie jajecznicę ze szczypiorkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Co jecie na śniadanka? 26.01.23, 20:27 Ja sobie rano niczego nie zrobię. Chyba że krzywdę. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Co jecie na śniadanka? 26.01.23, 20:32 Ech, gdyby tak można było cofnąć czas, nie dopuściłbym. Niestety, gdybym cofnął, niemowlęciem byś była, albo embrionką. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Co jecie na śniadanka? 28.01.23, 05:31 😀 juz sluze interpretacja: Daniela twierdzi, ze rano sobie niczego nie zrobi, z pewnoscia nie sniadanie, najwyzej krzywde. To stwierdzenie prowadzi czytelnika do oczywistego wniosku, ze taka sytuacja mozliwa jest jedynie w stanie niemowlecym. *** Lolo, rownolegle i niezaleznie, chcialby uratowac Daniele tzn zrobic jej jajecznice, i jednoczesnie jest swiadomy, ze ta sytuacja bylaby mozliwa jedynie gdyby byl mlodym mezczyzna, ze wzgledu na seksualny podtekst jajecznicy ; a do tego trzeba by cofnac z 40 lat. Niestety, wystepuje tu paradoks, jak w serialu Dark, Lolo wie ze cala afera moglaby sie skonczyc tak, ze zostalby swoim wlasnym synem. Odpowiedz Link Zgłoś
marinella Re: Co jecie na śniadanka? 28.01.23, 05:47 Rany, boogie. Jest piata rano. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Co jecie na śniadanka? 28.01.23, 05:59 😀 Koty mnie obudzily, ukochalam i sobie poszly. Czy tobie dziecie kwili? Odpowiedz Link Zgłoś
marinella Re: Co jecie na śniadanka? 28.01.23, 06:16 Nie kwili, to ja je budzę na żarcie, bo śpi już od 19. Łezka mi się w oku zakręciła, ja w zeszłym tygodniu straciłam ostatniego kota 17 latka. Tez mnie budził w środku nocy 😢 Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Co jecie na śniadanka? 28.01.23, 11:17 Przykro mi Dolcze. Tydzien temu weterynarz powiedzial o moim Kebabie,ze teraz to on juz jest seniorem, chce sobie spokojnie pokorzystac z zycia (zapytalam czy aby nie za gruby). Sperturbowal mnie tym stwierdzeniem na kilka dni. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Co jecie na śniadanka? 28.01.23, 12:52 Nie myślałaś Bugi, coby zacząć pisać scenariusze do telenowel? Może nawet ja obejrzałbym odcinek. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Co jecie na śniadanka? 26.01.23, 18:50 nie jem sniadan od lat, wyjatkiem sa narty, wtedy jem duzo zeby na caly dzien wystarczylo, ale raczej nie na slodko... jem 2 posilki dziennie, tez od lat Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Co jecie na śniadanka? 26.01.23, 19:05 Mówisz, ze naleśniki na słodko są niezdrowe, w odróżnieniu od bułki z cynamonem i sosem waniliowym? Pani od tej rozpiski na tydzień ma jakiś związek z dietetyką? Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: Co jecie na śniadanka? 27.01.23, 15:39 Bułki mogą być bardziej lekkostrawne od smażeniny, poza tym wiele od naleśników się nie różnią (cukier i inne weglowodany). Na plus naleśników z kolei jest możliwość przemycenia witamin w postaci wsadu z surowych owoców. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Co jecie na śniadanka? 27.01.23, 21:56 Interesuje mnie, dlaczego naleśniki są niezdrowe a buły już nie. Odpowiedz Link Zgłoś
frytulek Re: Co jecie na śniadanka? 20.02.23, 20:22 kk345 napisała: > Mówisz, ze naleśniki na słodko są niezdrowe, w odróżnieniu od bułki z cynamonem > i sosem waniliowym? > Pani od tej rozpiski na tydzień ma jakiś związek z dietetyką? A skad wiesz z czego ta bulka? Bo moze byc z maki migdalowej, a krem waniliowy bez cukru. Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: Co jecie na śniadanka? 26.01.23, 19:08 Na śniadanka to nic. Na śniadania jadam jajka w każdej postaci, pasty warzywne, shashouki, sery, czasem owsianki. Odpowiedz Link Zgłoś
zaczarowanyogrod Re: Co jecie na śniadanka? 26.01.23, 19:11 Czasem na słono, czasem na słodko. Ale naleśników nie robię z rana. Czasem na śniadanie jem obiad z poprzedniego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Co jecie na śniadanka? 26.01.23, 19:24 Na co dzień mój komfort food: czyli kanapeczki. Do kawy z żółtym serem i masłem, kolejna z grubą warstwą czegoś białkowego i dużo pomidora z ogórkiem kiszonym. Jeśli pomidora było za mało to dopcham skyrem z dodatkowym białkiem, albo owocami. Mieciu masło orzechowe z bananem na pieczywie typu Wasa. W pozostałe dni: omlet z ziołami i fetą/jajka na miękko/parówki. Kiedyś pasta jajeczna/tuńczykowa/twarożek z awokado i ziołami, ale ostatnio nie chce mi się robić. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Co jecie na śniadanka? 26.01.23, 19:39 Bogiem a prawdą, Ziuciu, mógłbym śniadań w ogóle nie jeść. Najważniejsza jest kolacja. Osobiście mógłbym raz dziennie się obżerać. Krótko przed snem. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Co jecie na śniadanka? 26.01.23, 21:47 Kwestia przyzwyczajenia. Ja się nauczyłam jeść kolację tak na 70%, a czasem na 50. Wtedy rano wchłaniam jak dziki wieprz. Odpowiedz Link Zgłoś
anka_z_daleka_1 Re: Co jecie na śniadanka? 26.01.23, 19:27 Płatki owsiane z nasionami chia, jogurtem kozim, owocami i łyżeczka miodu. Do tego kawa. Od lat. Tylko owoce sie zmieniają. W Polsce zamiast cha dodawałam nasiona lnu. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka11 Re: Co jecie na śniadanka? 26.01.23, 19:48 Często owsiankę, ale przygotowuję ją zawsze dzień wcześniej, nie gotuję, w lodówce czeka, z rana tylko trochę podgrzewam i jest bardzo syta; dodaję nasiona chia, cynamon, orzechy, borówki, siemię lniane i podlewam mlekiem migdałowym. Bardzo sycące danie, które powoduje, że przez wiele godzin nie myślę o jedzeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
anka_z_daleka_1 Re: Co jecie na śniadanka? 26.01.23, 20:03 Tak samo jak ja- to się teraz nazywa nocna owsianka. Ja nie podgrzewam tylko jem na zimno. Pycha!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka11 Re: Co jecie na śniadanka? 26.01.23, 20:46 anka_z_daleka_1 napisała: > Tak samo jak ja- to się teraz nazywa nocna owsianka. Ja nie podgrzewam tylko je > m na zimno. Pycha!!!!! Ja rano dolewam trochę mleka migdałowego i podgrzewam, ale masz rację: PYCHA! W sumie póki nie poznałam tego przepisu, to męczyłam się z owsiankami i nie lubiłam ich robić, gotowane, były za gorące. A tutaj: prościej, smaczniej i długo trzyma poczucie sytości. Odpowiedz Link Zgłoś
akseinga1975 Re: Co jecie na śniadanka? 26.01.23, 20:52 Przewaznie jajka, jajecznica, sadzone na pomidorach, pasta jejeczna, na miekko. Czasem owsianka. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Co jecie na śniadanka? 27.01.23, 01:09 Ja taka robie na lunch do pracy…robie robie z mlekiem kokosowym lub migdalowym jem na zimno z owocami, dodaje troche masla orzechowego albo migdalowego, przerozne owoce, platki kokosowe, jagody goji, chia, nasiona konopi Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Co jecie na śniadanka? 26.01.23, 19:46 Że naleśniki na słodko niezdrowo, a bułki cynamonowe z sosem waniliowym to juz lepiej? Ekhem. Jaka pani ci pomaga i w czym, w rozpisce? (btw "mnie pomaga"). Na śniadania jadam różne rzeczy, jajka w różnych postaciach, sery, warzywko jakieś, owsianka gotowana lub pieczona, granola z jogurtem, kanapki z mięsem i serem plus warzywa, twarożki, podsmażone ziemniaczki w "wczoraj", smoothie czekoladowo-kawowe, albo jakieś inne. Dziś były tosty z pastą orzechową i cztery liczi. No i kawusia, zawsze. I finito. Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Co jecie na śniadanka? 26.01.23, 19:47 Zazwyczaj jajka sadzone na boczku , pastę z avokado, a jutro zjem sobie gofry. Solidne śniadania w każdym razie. Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24.0 Re: Co jecie na śniadanka? 26.01.23, 19:52 Nie jem śniadań od 30 lat już. Raz dziennie główny posiłek i dwa razy jakieś przekąski w postaci warzyw i owoców. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Co jecie na śniadanka? 26.01.23, 19:55 Na śniadanko jem zwykle owsianeczkę na wódeczce...... Odpowiedz Link Zgłoś
ursydia Re: Co jecie na śniadanka? 27.01.23, 09:36 Ja tak samo tylko pomijam owsianeczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Co jecie na śniadanka? 27.01.23, 09:57 Jakbym miała zjeść rano owsiankę na wodzie, to też wybrałabym samą wodę. 🤢 Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Co jecie na śniadanka? 27.01.23, 11:59 Bo nie próbowałaś. Moim zdaniem smakuje lepiej niż na mleku. Do tego po owsiance na mleku czuję się jakbym miała kamienie w brzuchu i staję się senna, co kompletnie przeczy ideii śniadania. Ale ja moczę moje płatki przez noc, a rano dodaję jeszcze masło orzechowe, miód, rodzynki, cynamon, banany i czasem jabłko/kiwi/pomarańcze i jem na ciepło. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Co jecie na śniadanka? 27.01.23, 13:09 Jak Wy te płatki moczycie? Zalać wodą przed snem i do lodówki? Trzeba to rano podgrzewać? Wytrzymają w tej wodzie do południa, czy się zrobi ciapa? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Co jecie na śniadanka? 27.01.23, 17:44 O tej porze roku nie wstawiam do lodówki, w kuchni w nocy mam maksymalnie 17-18 stopni. Zalewam wieczorem zimną wodą. Czasem kranówą, a czasem zagotowaną z czajnika, jak coś mi zostanie po wodzie do herbaty. Tyle, by były całe przykryte. Od razu do rondla ze stali nierdzewnej. Rano, a raczej coś koło 11, bo teraz późno jem śniadania, dolewam ciut wody (albo soku pomarańczowego) jak trzeba i podgrzewam, ja lubię ciepłe, z dodatkami (miód, orzechy, rodzynki itd) mieszając, do zagotowania, choć gotować nie musi. To trwa maksymalnie 3 minuty. Owoce podaję do tego surowe. Ciapa się nie robi, też się obawiałam, ale nie, mam wrażenie, że tak długo namoczone są nawet lepsze, delikatniejsze w smaku, ale nie ciapowate, w sensie, że się nie rozpuszczą, no gdyba, że bierzesz te błyskawiczne. Ja biorę taki zwykłe eko, z pełnego ziarna. Jak nie chcesz namaczać na noc, to płatki wystarczy namoczyć na 30-40 minut przed jedzeniem, inaczej coś tam w nich utrudnia przyswajanie pewnych korzystnych składników i trochę byłoby szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Co jecie na śniadanka? 28.01.23, 14:43 Sprobuję takie na zimno zrobić. Bo lubię owsiankę, ale często mi się płatki rozgotowują do takich ciapowatych, a jak za krótko gotuję, to znowu są suche. Odpowiedz Link Zgłoś
anka_z_daleka_1 Re: Co jecie na śniadanka? 27.01.23, 20:22 Ja do szklanego naczynia z przykrywką wsypuje płatki i chia i zalewam gorącą wodą. Przykrywam i , mimo gorącego klimatu, nie wstawiam do lodówki, ale dbam, żeby namoczone płatki były szczelnie przykryte. Potem dodaję jogurt prosto z lodówki( czyli zimny), miód i owoce. Wszystko mieszam i przekładam do miseczki, z której jem. Nie podgrzewam, płatki są zimne. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Co jecie na śniadanka? 28.01.23, 14:40 Wódką, wódką. Rano odcisnąć, płatki wywalić bo kto by to jadł. Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Co jecie na śniadanka? 28.01.23, 11:41 > Bo nie próbowałaś. Ja próbowałam, bo mój mąż nie lubi mleka i robi wyłącznie na wodzie. Nie cierpię owsianki na wodzie. W owsiance najsmaczniejsze jest mleko. Kamieni w brzuchu nie stwerdzono. > Moim zdaniem smakuje lepiej niż na mleku. No właśnie, twoim zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Co jecie na śniadanka? 28.01.23, 11:52 katriel napisała: > No właśnie, twoim zdaniem. Napisałam przecież moim zdaniem. Co muszę jeszcze zrobić, by nie wymagało to twojego podkreślenia? A osoba, która uważa, że najsmaczniejsze w owsiance jest mleko, może w ogóle nie powinna jeść owsianki, a od razu pić tylko mleko. To tylko taka luźna i niezobowiązująca propozycja, byś nie zrozumiała tego znowu jako imperatyw. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Co jecie na śniadanka? 27.01.23, 12:01 ursydia napisała: > Ja tak samo tylko pomijam owsianeczkę. To taka wyższa forma "blaszanej bułki", czyli puszki piwa na śniadanie. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Co jecie na śniadanka? 26.01.23, 20:11 - rucola z serkiem wiejskim / homo, chili i pomidorem albo ogórkiem kiszonym - jajecznica z 3 jaj na łyżeczce masła + rucola - pieczywo ryżowe z pastą warzywną i ogórkiem kiszonym / pomidorem Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Co jecie na śniadanka? 27.01.23, 13:10 Ja lubię ser biały z pomidorem, rzodkiewką, ogórkiem i ziarnami słonecznika. Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: Co jecie na śniadanka? 26.01.23, 20:28 Płatki owsiane z mlekiem, muesli doktora Birchera, croissanty z dżemem lub żółtym serem, pan con tomate czyli grzanki że zmiksowanym pomidorem, oliwa i sola, kaszkę mannę i owsiankę z musem jabłkowym. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Co jecie na śniadanka? 26.01.23, 20:35 Chleb z hummusem i srirachą, do tego oliwki albo papryka... Odpowiedz Link Zgłoś
kafana Re: Co jecie na śniadanka? 26.01.23, 20:35 Bardzo często jem szpinak baby plus warzywka co akurat mam w lodowce i na to jajko sadzone. Odpowiedz Link Zgłoś
kafana Re: Co jecie na śniadanka? 26.01.23, 20:36 Codziennie tez robie reszcie rodziny owsiankę ale sama nie lubie. Czasem zdarza mi się po nich dojeść. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Co jecie na śniadanka? 26.01.23, 20:54 W kwestii formalnej, nie zamierzałem rozpoczynać kolejnych przepychanek dotyczących rodzaju przyjmowanego pokarmu. Powtarzam, MNIE chodziło o MI. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Co jecie na śniadanka? 26.01.23, 20:56 Jem na szybko. Żadnych naleśników, placuszków i świeżo robionych sałatek, w życiu by mi sie nie chciało z tym bawić z rana. Zdrowo czasem, jak się trafi, ale to nie jest cel. Jak wychodzę to najczęściej łapię coś co można zjeść w przelocie czyli coś z zestawu: jakiś owoc, wypiek, jogurt czy serek, no albo kanapki jak i tak jem z dzieckiem. Sporadycznie dojadam wczorajszą zupę czy kolacyjna sałatkę. A jak mam więcej czasu żeby spokojnie usiąść a nie gnać do pracy, to robię jajecznicę, inne jajka, płatki z mlekiem albo owsiankę z jakimiś dodatkami. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Co jecie na śniadanka? 26.01.23, 21:04 Bułka z sosem waniliowym jest zdrowsza od naleśnika z serem? Odpowiedz Link Zgłoś
akseinga1975 Re: Co jecie na śniadanka? 26.01.23, 21:08 Od kiedy nie jem po 18 sniadania wchodza mi jak zloto. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Co jecie na śniadanka? 26.01.23, 21:12 Jemy kanapki. Czasem jajecznicę. Kiedyś przez lata całe jadłam owsiankę z orzechami, ziarnami i suszonymi owocami, ale teraz już nie. Kanapki różne, z tym co akurat mam w lodówce. Osobiście najbardziej lubię ze smalcem ze skwarkami, a na to twaróg. Albo z pieczonym mięsem, majonezem i ogórkiem kiszonym. Na deser kawałek gorzkiej czekolady albo - jak mam akurat - kawałek ciasta. Na śniadanie zjadam najwięcej. Na obiad już mniej, a kolacji czasem nie jem w ogóle. Albo coś niewielkiego, sałatkę, jogurt czy serek z owocami, czy coś w tym guście. Odpowiedz Link Zgłoś