Dodaj do ulubionych

karta multisport - jak to działa?

26.01.23, 19:31
Macie z pracy i używacie? Opłaca wam się?
Jak to działa - taka podstawowa karta na kilka wejść w miesiącu?
Taka np karta MultiSport Light - macie taką ? - ile za to płacicie?
Czytam, ze można wykupić kartę podstawową a do niej dołożyć karty dodatkowe dla rodziny albo znajomych. Czy one są w tej samej cenie co ta podstawowa i każdy dodatkowo płaci za swoją dodatkową kartę?

Czy można z opłacania karty zrezygnować w każdym momencie? Zrobić sobie miesiąc przerwy gdy się wi, że nie będzie korzystać?
Karty sa płatne co miesiąc, czy trzeba wcześniej informować, że się nie opłaci na kolejny miesiąc czy odgórnie staje się nieaktywna gdy nieopłacona, i w każdej chwili można wrócić do opłacania?

Mąż dostał w pracy informację, że do jutra moze dołączyć i sobie wybrać kartę (sam opłąca). Ale kadrowa nic nie umiała powiedzieć o zasadach, infolinia karty nie działa, nie wiemy czy po kliknięciu zamówienia karty już jest zobowiązanie do zapłaty albo będzie zobowiązanie do płacenia np przez rok...

Obserwuj wątek
    • klementyna156 Re: karta multisport - jak to działa? 26.01.23, 19:43
      Mamy i kochamy.
      Tzn mąż ma z pracy, opłacaną przez pracodawcę. I dodatkowo płaci dla mnie.
      Nie light, tylko właśnie plus, bo sporo korzystamy i nam się na pewno opłaca - prawie wszędzie wchodzimy bez dopłat (fitneskluby) albo znacznie taniej (baseny).
      Kartę opłaca się co miesiąc na z góry wybrany okres. Na pewno można ją po prostu zawiesic i przestać płacić, np. w związku z urlopem czy chorobą. Nigdy tego nie robiłam, bo korzystamy wiele razy w tygodniu (co najmniej 3, zazwyczaj, i to po kilka zajęć naraz).
      Generalnie plecam. Ceny zależą od tego, jaką umowę ma pracodawca, każdy ma pewnie inaczej, więc nic ci nie dadzą informacje od innych osób.
    • rozalia234 Re: karta multisport - jak to działa? 26.01.23, 20:21
      Za kartę nie płacisz sama tylko jest potrącane z pensji. Można zrezygnować w prawie dowolnym momencie (tzn do określonego dnia miesiąca że skutkiem od kolejnego miesiąca).
      • nawemi Re: karta multisport - jak to działa? 26.01.23, 20:36
        Tu nic nie będzie płacone przez firmę. Firma tylko ma umowę z multisport i dołączyła do benefitów możliwość by pracownicy kupili sobie i bliskim karty jeśli chcą. Płaci się samemu za wszystko.
        • rozalia234 Re: karta multisport - jak to działa? 26.01.23, 21:35
          Ok, nigdy nie spotkałam się z taką formą. Zawsze nawet jak pracownik ponosił cały koszt to było w formie potrącenia z pensji. Dzięki za informację.
          • nawemi Re: karta multisport - jak to działa? 26.01.23, 21:48
            Tam taka specyfika. Abonamenty medyczne lux-med na leczenie prywatne też są niby w firmie dostępne ale pracownik płaci za nie całość kosztów.
    • imponderabilia22 Re: karta multisport - jak to działa? 26.01.23, 20:28
      Nie wierzę, że dział HR nie ma takich podstawowych informacji
      • nawemi Re: karta multisport - jak to działa? 26.01.23, 20:42
        Załatwiała to centrala, wysłali jakieś okólniki z których mało co wynika, a termin za kilkanaście godzin się konczy, do centrali nie ma kontaktu do osoby odpowiedzialnej bo wyjechała na konferencję a w oddziale lokalnym twierdzą ,że nic nie wiedzą bo to centrala odpowiada.. Firma daje tylko możliwość kupienia sobie karty "spod firmy", nic sama nie opłaca pracownikom - więc kadry nic do tego nie mają. A na stronie multisportu to wszędzie napisane "zasady/ceny określa umowa z pracodawcą" . Jak ja nie cierpię takich niejasności.!
    • imponderabilia22 Re: karta multisport - jak to działa? 26.01.23, 20:50
      To ustal może czy jest wyznaczona jakaś osoba do kontaktu z ramienia multisporta. U nas jest

• kaki11 Re: karta multisport - jak to działa? 26.01.23, 21:07
      Mam (ale niestety tylko do końca tego miesiąca) kartę z pracy męża. My akurat korzystamy z tego pełnego pakietu, bez limitu wejść, i faktycznie nam się to sprawdza i opłaca, tylko my dość często wchodzimy. To czy płaci się tyle samo za drugą kartę czy nie, zależy od firmy. U męża jest akurat tak, że firma w której jeszcze pracuje, dopłaca większość do karty pracownika więc on za swoją płaci jakieś śmieszne pieniądze typu 30zł? a za moją odliczają mu już więcej chyba około 80-100zł, w sumie nie wiem.
      U niego za kartę odtrąca się z wypłaty, i chyba tak jest w większości znanych mi miejsc. Tylko trochę mnie dziwi, że u was w firmie nie ma nikogo kto by potrafił odpowiedzieć ci na takie pytania (w sensie mężowi), i wyjaśnić jakie ma opcje do wyboru, za ile i jak będzie przebiegała płatność czy rezygnacja.
      • nawemi Re: karta multisport - jak to działa? 26.01.23, 21:33
        Tylko dali linka do strony, gdzie miało być wszystko, a jedynie jest że można sobie te karty wybrać i zamówić, tam są ceny poszczególnych kart, trzeba się zdecydować na którąś i opłacić. Ta MultiPlus za 180zł. Ale nie ma nic o zasadach płatności, o możliwości zawieszenia płatności albo rezygnacji, ani czy można później dokupić dodatkowe karty. Tylko tyle przekazano, że do jutra mija termin jeśli się chce w to wejść. Wrr.
        • rozalia234 Re: karta multisport - jak to działa? 26.01.23, 21:39
          Zasady są specyficzne, więc nie wiem czy można moja doświadczenie rozciągać na tę firmę, ale u mnie zawsze było tak, że dołączyć można w każdej chwili tylko że od kolejnego miesiąca. Całkiem możliwe że jeśli nie zdecydujecie dziś to możecie się zgłosić w lutym i będzie od marca albo kwietnia.
        • nuka_2 Re: karta multisport - jak to działa? 26.01.23, 21:52
          Jakaś droga ta oferta, miejscu gdzie pracuję (mała firma- karty bedzie chciało poniżej 10 osób) za opcję Multisport Plus chcą 169 zł. Na rynek wszedł tez Medicover Sport, maja chyba lepsze warunki finansowe i więcej obiektów, można sprawdzić czy jakaś indywidualna umowa z nimi nie będzie korzystniejsza od Mulitisportu
          • nawemi Re: karta multisport - jak to działa? 26.01.23, 22:19
            PAtrzyłam na <Medicover, nie mają nic ciekawego dla indywidualnych, a pakiety sportowe z dużą ilością obiektów tylko dla firm i cena tajna.
    • ida_listopadowa Re: karta multisport - jak to działa? 26.01.23, 21:24
      Mam i tez kocham. Mam najwyzsza wersje Multisport Plus. Uzywam codziennie, a w niektore dni kilkakrotnie. Chodze na basen, silownie, fitness, do sauny, na lodowisko, szkoly tanca. W zeszlym tygodniu to bylo 10 wejsc, za ktore normalnie zaplacilabym ok 300 zl, w slali miesiaca 1200+, karta kosztuje 214 zl (pelnoplatna).
      Geberalnie Multisport zyje z tych, ktorzy karte maja a z niej nie korzystaja, wg mnie jest takich 90% jak jie wiecej, wiec heavy userzy jak ja, jakos sa tolerowani, chciaz moj kolega (2 treningi dziennie) mial juz telefon sprawdzajacy, a miejsce do ktorego czesto chodzimy - kontrole.

Oplaca sie zdecydowanie, bo srednio karnet do jednego fitnes klubu kosztuje 150 zl, wiec za dodatkowe 50 ma sie mozliwosc ba duzo wiecej.

Mozesz zrezygnowac w kazdym momencie, wiec wez na 2 muesiace i poprobuj pochodzic do wszystkich interesujacych miejsc i zobacz, czy ci to pasuje.

Zasady sa takie: na stronie masz wylistowane miejsca przyjmujace karte, ale generalnie malo ktore miejsce tego nie robi. Idzies, pokazujesz dowo i karte i wchodzisz. Przy jarcie Plus mozesz wchodzic wielokrotnie w ciagu dnia. Jezeli to sa zajecia godzinowe, w tamym miejscu mozesz odbic karte raz na 60 min, wiec np po 1 godzinie plywania czy lodowisja musisz wyjsc i odbic sie raz jeszcze.

Dla mnie tylko ta karta Plus ma sens, karta standard daje 1 wejscie dzuennie i mniej klubow ja przyjmuje
      • nawemi Re: karta multisport - jak to działa? 26.01.23, 21:43
        Ja teraz chodzę rzadko, tak naprawdę potrzebuję w tym momencie na 1-2 wejścia tygodniowo po godzinie na basen żeby się rozkręcić. Czyli light by wystarczyła, ale na wiosnę może bym więcej czasu już miała - i znowu nie wiem, czy wtedy musiałabym zrezygnować z Light a wybrać którąś droższą opcję zamawiając kolejną inną kartę, czy tak można w ramach umowy. Czytam znowu, że niektóre karty mogą mieć ograniczenia do bezpłatnych wejść w określonych godzinach - głupio gdyby się okazało, że kupiłam kartę na godziny najbliższego basenu gdy nie mogę z niego korzystać.
        • klementyna156 Re: karta multisport - jak to działa? 26.01.23, 21:51
          To zapewne możesz zobaczyć na stronie danego basenu nawet, jakie karty honorują.
          Mój basen np nie daje darmowego wejścia na Multi, tylko zniżkę na bilet jednorazowy. Więc różnie to bywa.
          • nawemi Re: karta multisport - jak to działa? 26.01.23, 22:17
            A widzisz... więc muszę obdzwonić te miejsca gdzie potencjalnie chcę chodzić. Żeby się nie okazało, że z kartą i tak płacę. Na stronie multisport niby jest mój basen, ale lepiej się upewnić czy się na pewno nie dopłaca do wejścia.
        • ida_listopadowa Re: karta multisport - jak to działa? 26.01.23, 21:55
          Mozesz to wszystko wczesniej sprawdzic na stronie multisportu. Mozesz zmienic rodzaj karty, musisz to zglosic jakies 2 tyg przed koncem miesiaca. Przy tych cenach karty z doplata to bardzo niewielka rozniac, wiec moze majac Plusa bardziej sie rozkreciszsmile
          • nawemi Re: karta multisport - jak to działa? 26.01.23, 22:14
            karta Light to połowa ceny Plusa. Więc chciałam zacząć od Light, bo teraz nie mam czasu się rozkręcać i wyjeżdzamy na dwa tygodnie urlopu więc luty i tak mało co skorzystamy.
            A teraz jak was czytam to sobie uświadamiam, że jeszcze z innych aktywności by można skorzystać, choć wiadomo, doba nie jest z gumy.
            • ida_listopadowa Re: karta multisport - jak to działa? 26.01.23, 22:39
              to w tym miesiacu bez sensu brac, zacznij od nastepnego na fullasmile
            • pyza-wedrowniczka Re: karta multisport - jak to działa? 26.01.23, 22:53
              Sprawdź lepiej interesujące się obiekty, w Łodzi na 4 ścianki wspinaczkowe ostatnio okazało się, że Classic działa tylko na jednej, na pozostałych trzeba mieć plus...
              Moja szkoła jogi zaś w ogóle nie honoruje żadnych kart. Więc ostatecznie mnie się np. to w ogóle nie opłaca
    • male_a_cieszy Re: karta multisport - jak to działa? 26.01.23, 22:28
      U mnie w pracy karta Light w całości opłacana przez pracodawcę. Za dwa wyższe warianty jest potrącane z pensji (ale w sumie jakieś groszowe kwoty). Nie wiem jak jest u innych ale u nas zgłoszenie przystąpienia lub odstąpienia zgłaszamy do 15 każdego miesiąca i wchodzi to zgłoszenie "w życie" w kolejnym miesiącu. Jeżeli chciałabym zawiesić kartę na jeden miesiąc to faktycznie musiałabym w jednym miesiącu do 15 zrezygnować, a w kolejnym do 15 spowrotem przystąpić do programu. Zmieniłby się numer karty. Członkom rodziny mogę dobrać kartę tego samego typu co mam ja, z tym że tu pracodawca nic nie opłaca i jest to wtedy też w pełnej wysokości ściągane z wypłaty
    • koronka2012 Re: karta multisport - jak to działa? 27.01.23, 00:10
      Twoja Firma może mieć zupełnie inną umowę. Ja za swoją kartą płacę 40 zł, za kartę osoby towarzyszącej 160 (moge wziąć jedną). Nie ma zobowiązania. Jak nie chcę korzystać to w danym miesiącu po prostu nie płacę, po czym aktywuje ją (tę samą) na kolejny okres. Nie ma potrzeby powiadamiania nikogo, jak płacisz to masz, jak nie płacisz to nie masz.
      Z obiektów mogę korzystać dowolnie często.
      Lista obiektów które ją honorują jest na stronie Multisportu, część obiektów ma jakieś ograniczenia czasowe albo trzeba dopłacić jakieś symboliczną kwoty

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka