Dodaj do ulubionych

Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, ommm

26.01.23, 20:52
Właśnie w ustawie o nowelizacji kodeksu postępowania cywilnego przesunięto termin wejścia w życie nowelizacji kodeksu karnego (tak, to nie jest pomyłka) o 6 miesięcy (tej od konfiskaty samochodów, 300 plus dla zlodzieja i uroczych błędów w stylu: gwalcicielu zrob ofierze krzywdę celowo, bedziesz odpowiadał lagodniej niż jak ją skrzywdzisz przypadkiem). Powód przesunięcia: nie dostosowaliśmy kodeksu karnego wykonawczego.
Taki mamy poziom legislacji. Ommmm...
Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 26.01.23, 21:01
      Głupawa ustawa, to może i lepiej..?
      Ooommmmm
      • daniela34 Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 26.01.23, 21:07
        Wiesz co, tylko PO CO przepychali ją kolanem i PO CO "mąż stanu" potulnie podpisywał. I DLACZEGO przesunięcie terminu wejścia w życie kodeksu karnego przepycha się ustawą nowelizującą postępowanie cywilne. Jak ma się w tym zorientować obywatel???

Ommmmmm...
        • primula.alpicola Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 26.01.23, 21:18
          Był czas przywyknąć...PRZEZ 8 OSTATNICH LAT😂
          A Ty zadajesz pytania o sens działań tej cholernej szajki.
          Ooommmmm kurwa ooommmmm
        • maleficent6 Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 26.01.23, 21:55
          Podpisywał na szybko, co by mu wkład w długopisie nie wysechł...
        • kozaki_za_kolano Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 26.01.23, 22:03
          daniela34 napisała:

> Jak ma się w tym zorientować o
          > bywatel???
          > Ommmmmm...

Oj Danielo, obywatelowi jest doskonale wszystko jedno. Nikogo to tak naprawdę nie obchodzi poza tymi, którzy pracują w oparciu o nowe lepsze prawo (żarcik). Nic się nie stało Polacy....
          Jesteśmy żabą, już tą wolno ugotowaną.
        • eriu Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 26.01.23, 22:03
          Ma się nie zorientować. I nie interesować.
          • eriu Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 26.01.23, 22:04
            Poza tym czy Ty myślisz, że jest wiele osób, które rozumie o co chodzi i je to obchodzi?
            • daniela34 Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 26.01.23, 22:07
              Dopóki ich nie dotknie.
              • eriu Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 26.01.23, 22:10
                Dokładnie o tym myślałam w tym momencie. Że jak podejdziesz do ludzi na ulicy i spytasz czemu nie są oburzeni, że nie wprowadzono w Polsce obrońcy z urzędu, który się spotyka z osobą zatrzymaną i towarzyszy zatrzymanemu podczas jego pierwszej rozmowy z policją (prawo UE zatwierdzone, termin wprowadzenia już minął) to powiedzą, że nie wiedzą o co chodzi / nie obchodzi ich (bo nie są zatrzymani) / żeby dać im spokój.
                • eriu Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 26.01.23, 22:12
                  Za wcześnie wysłałam. Ale prawda jest taka, że nie obchodzi ich, bo nie chodzi o ich d… plus nie interesują się takimi rzeczami. Ale gdyby chodziło o ich własną d… a usłyszeliby o czymś takim to by było wielkie oburzenie, że nie ma.
                • jednoraz0w0 Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 27.01.23, 01:07
                  Ooooo? Ja bym się bardzo zdziwiła bo myślałam, ze coś takiego to standard. A czy przynajmniej zatrzymany ma prawo do milczenia?
                  • eriu Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 27.01.23, 01:13
                    Na pewno się nie znam na kwestiach obrońców z urzędu. Bo istnieją. Ale jak czytałam o tej zmianie to najważniejszą kwestią było żeby nie doszło do pierwszego przesłuchania zatrzymanego przez policję bez adwokata. Bo wtedy policja może przekonać do niekorzystnych dla osoby zachowań. Bo osoba nie zna prawa.

Ale tu dobrze żeby jeszcze się ktoś konkretnie wypowiedział.
                    • marta.graca Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 27.01.23, 05:21
                      Nie jestem karnistką, ale sytuacje typu: została pani wyznaczona obrońcą z urzędu, za godzinę posiedzenie aresztowe, to nic, że właśnie jest pani z chorym dzieckiem na rękach w domu, to nic, że nie zdążyła pani akt zobaczyć i nie widziała pani na oczy oskarżonego, to do zobaczenia na posiedzeniu - są faktem.
                      • daniela34 Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 27.01.23, 08:21
                        Odpowiem zbiorczo, prawi milczenia przysługuje i zatrzymany jest o tym pouczany więc może milczeć- o ile zrozumie pouczenie. A z tym bywa różnie.
                        Obrońca przy tymczasowym areszcie jest. To o czym pisze eriu to kwestia wcześniejsza. Procedura wygląda tak - zatrzymanie na max.48 h, w tym czasie przesłuchanie, zarzuty, wniosek do sądu o areszt. Chodzi o udział obrońcy na etapie zatrzymania, kiedy zatrzymany, często przestraszony, chcąc wyjść, składa wyjaśnienia bez udziału obrońcy. Potem, na etapie wniosku o areszt to już często jest pozamiatane.
              • teodor-k [...] 26.01.23, 22:14
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • eriu Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 26.01.23, 22:28
                  Teodor, Ty idź kogoś innego pouczać, bo ja żeby rozmawiać nadzoru i aprobaty penisa nie potrzebuję. I to wyraziłam się wyjątkowo kulturalnie.
                  • panna.nasturcja Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 26.01.23, 22:50
                    Eriu, brawo!
                    • eriu Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 26.01.23, 23:44
                      Dziękuję Nasturcjo 🙂
                  • teodor-k [...] 26.01.23, 23:54
                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                    • eriu Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 27.01.23, 00:42
                      Ale ja nie mam ambicji być czymkolwiek dla Ciebie. Po prostu się odp..ol ode mnie.
                      • teodor-k Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 27.01.23, 08:36
                        Taka jest rozmowa .To ty się czepiasz .Jesteś wulgarna i twoje posty wiszą .A moje są usuwane .Zbędna jest dyskusja z tobą ns forach. I trzeba cię omijać z daleka .Bo i poco z tobą dyskutować jak sama agresja .Bez odbioru .
              • panna.nasturcja Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 26.01.23, 22:50
                Ale oni się nie interesują polityką, proszę pani. Bo oni wszyscy tak samo kradną, proszę pani. Więc ja już nie chodzę na wybory, bo to wszystko jedna szajka, proszę pani…
                • marta.graca Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 27.01.23, 00:02
                  To jeszcze pal licho, moja znajoma niedawno zdawała na aplikację prokuratorską, zapytałam czy się trochę nie obawia w obecnym państwie, a ona na to: ale dlaczego, o co chodzi?
                  • teodor-k Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 27.01.23, 00:14
                    W większości ludzie rozumni kojarzą pewne fakty .Ja nie muszę z moim zięciem się zgadzać w kwestii polityki lub zagadnień prawniczych . On sobie latał na marsze KOD choć ja miałem inne poglądy .To samo jest na spotkaniach rodzinnych u niego ,gdzie poglądy są całkowicie odmienne i staramy się o tym nie rozmawiać .Tu tylko ludzie by się kłócili ,że ktoś inaczej myśli .W dobrym tonie jest nawalac na wszystko .Na rząd ,na kościół i żyć dalej pod butem pisowskim i ciągle narzekać .
                  • annaboleyn Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 27.01.23, 00:56
                    Żartujesz?? Albo on sobie żartował??
                    • annaboleyn Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 27.01.23, 11:55
                      (Uściślając - Marta, wiem, że ani on, ani Ty. Po prostu szukałam promyka nadziei. Ech.)
        • annaboleyn Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 27.01.23, 01:00
          Po co kolanem i dlaczego? Zawsze sobie myślę, że to ma coś wspólnego z tymi sfrustrowanymi trojkowiczami, którzy wreszcie mają swój czas i swoje stołki. Wreszcie! Naczekali się, ale w końcu!
          • daniela34 Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 27.01.23, 08:24
            Opozycja i prawnicy: "Stary, to je...nie. Nie macie przygotowanych rozporządzeń ani kkw."
            Ziobro: Ja nie dam rady? Potrzymajcie mnie puder do rumieńców.
            • teodor-k Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 27.01.23, 08:46
              Muszę Cię zmartwić że w 2023 nie będzie spokoju w prawie i sądownictwie .I Ty i ja i inni nawet opozycja nie ma tu nic do powiedzenia .A jeszcze się zanosi na następną kadencję PIS. Ciemność Daniela ..
            • primula.alpicola Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 27.01.23, 11:27
              daniela34 napisała:

"
              > Ziobro: Ja nie dam rady? Potrzymajcie mnie puder do rumieńców.

big_grin

Te rumieńczyki świadczą może o bardzo, bardzo wysokim nadciśnieniu, jak myślisz?
              • annaboleyn Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 27.01.23, 11:53
                Danielaaaaa <3
                • annaboleyn Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 27.01.23, 11:54
                  Naprawdę, ktoś mu powinien zrobić analizę kolorystyczną...
                  • daniela34 Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 27.01.23, 12:20
                    Analizę kolorystyczną, stabilizację grzywki, bo mu opada na czółko i szkolenia z emisji głosu, bo go zdradza (im bardziej zdenerwowany tym bardziej słychać falset).
                    • annaboleyn Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 27.01.23, 12:23
                      I niech go na studia wyślą, oh, wait.
                      Tak, to nerwowe popiskiwanie, załamujący się histerycznie głos. Sporo to wynagradza wink
                      • daniela34 Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 27.01.23, 12:26
                        Tak. Uwielbiam jak się wije, podskakuje i popiskuje! Taka niska satysfakcja, ale zawsze to coś.
                        • annaboleyn Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 27.01.23, 14:24
                          Klasyczny choleryk,to zawsze niesie nadzieję wiadomego finału!
                          • daniela34 Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 27.01.23, 14:47
                            A póki co przynajmniej można się pośmiać przez łzy.
          • daniela34 Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 27.01.23, 10:10
            Tak w ogóle, to podczas porannych zakupów w Lidlu przyszło mi do głowy, że symbolem poziomu polskiej legislacji w czasie tych dwóch kadencji powinien stać się słynny dodatkowy dzień wolny z okazji stulecia odzyskania niepodległości w 2018 roku. Pamiętacie, dziewczynki i chłopcy jak to było?
            Kiedy już okazało się, że żaden reżyser z Holyłuda nie wyreżyseruje z tej okazji filmu, kiedy okazało się, że jacht zamiast pływać po morzach i oceanach, sławiąc imię Rzeczypospolitej, stoi w porcie, bo się zepsuł był, kiedy słynny marsz z okazji był organizowany tak:
            - prezydent zrobi swój marsz i zaprasza narodowców
            - narodowcy pokazują prezydentowi takiego wała jak Polska cała
            - prezydent nie pójdzie (cholera, trochę gupio)
            - a jednak prezydent pójdzie z narodowcami...

więc kiedy już to wszystko wyszło jak opisano powyżej, to trzeba było zobić coś, psiakość, to się w czwartek w suczym tempie uchwalało ustawę o dniu wolnym majacym przypaść w poniedziałek, a prezydent ją podpisywał chyba w budce strażnika, żeby ją opublikować w ostatnim dniu, ku wielkiej uciesze pracodawców, którzy musieli pozmieniać grafiki.
          • dramatika Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 27.01.23, 10:26
            annaboleyn napisała:

> Zawsze sobie myślę, że to ma coś wspólnego z tymi sfr
            > ustrowanymi trojkowiczami, którzy wreszcie mają swój czas i swoje stołki.

Racja, ale "to" ma też wiele wspólnego z tymi dzieciakami z dobrych domów, którzy są sfrustrowani, bo utracili coś, co im się przecież należy z racji urodzenia.
            • teodor-k Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 27.01.23, 10:57
              Pewnie tak .Ale z dobrego domu mamusie nie karmiły dzieci .Raz ze nie umiały bo nawet taką prostą zupę jak rosół można schrzanić i od tego były guwernantki 🤣
        • tapatik Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 27.01.23, 23:23
          daniela34 napisała:

> Jak ma się w tym zorientować obywatel???

Popendoliło cię? Po kiego obywatel ma się orientować w przepisach?
          • marta.graca Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 27.01.23, 23:29
            Może po to, by nie ponieść negatywnych skutków z powodu ich naruszenia/ ewentualnie korzystać z dobrodziejstw z nich wynikających?
            • tapatik Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 28.01.23, 08:57
              marta.graca napisała:

> Może po to, by nie ponieść negatywnych skutków z powodu ich naruszenia/
              > ewentualnie korzystać z dobrodziejstw z nich wynikających?

Dobrodziejstwa są dla polityków.
          • maleficent6 Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 27.01.23, 23:30
            tapatik napisał:

> daniela34 napisała:
            >
            > > Jak ma się w tym zorientować obywatel???
            >
            > Popendoliło cię? Po kiego obywatel ma się orientować w przepisach?
            >

Powiedz, że to ironia 🤦
            • tapatik Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 28.01.23, 08:58
              maleficent6 napisała:

> tapatik napisał:
              >
              > > daniela34 napisała:
              > >
              > > > Jak ma się w tym zorientować obywatel???
              > >
              > > Popendoliło cię? Po kiego obywatel ma się orientować w przepisach?
              > >
              >
              > Powiedz, że to ironia 🤦

Nie powiem, domyśl się tongue_out
              • teodor-k Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 29.01.23, 23:13
                Dzięki przyjacielu .Nikt nie musi czytać i wiedzieć o ustawach prawnych danej partii .Prawnicy sa tak zapracowani że chyba sami nie czytają tego .Założycielka nie wkleiła linku .Nie zachodzi by w marcu ta ustawa była opóźniona .Zrobiłem maturę i pózniej wrócilem do technicznego nauczania .Mam więcej pieniędzy niż prawnik po studiach .Musiałem pracować bo matka zmarła jak miałem 5 lat i ojciec na dwie zmiany nie wyrabiał .I teraz mojego rodzinnego prawnika wspieram ,a zwłaszcza jego dzieci.
    • extereso Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 26.01.23, 21:04
      Cóż, przed chwilą komentowałam to, że najpierw wydano regulacje dotyczące wzrostu trudności matur ( w uproszczeniu) a dziś czytam o zmianie założeń i ich ułatwieniu. Wnioski te same, tylko obszar inny. A weszłam w Twojego posta, bo właśnie byłam na seansie medytacyjnym z Omm w tle i się ucieszyłam, że gdzieś się minęlyśmy jakimś cudem.
      A serio: żal komentować.
      • daniela34 Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 26.01.23, 21:10
        Właśnie słyszałam dziś Czarnka i zmarszczki na czole ułożyły mi się w WTF, że tak zacytuję.
        Nie, ja dziś medytacji oddawałam się nad garnkiem z faworkami 😃 aż weszłam na FB, zobaczyłam post profesora,Wróbla i świętość ze mnie wyszła uszami razem z parą.
        • teodor-k Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 26.01.23, 21:17
          Po co wchodzisz na takie strony .Sama się biczujesz .
          • daniela34 Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 26.01.23, 21:23
            A co, jak se stłukę termometr to tej ustawy nie będzie, jak gorączki?
        • extereso Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 26.01.23, 21:34
          Ja niestety przestałam się dziwić, coś jak Primula.
          • teodor-k Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 26.01.23, 22:19
            Można się przestać dziwić .Ale też trzeba żyć .Nikt nagle nie odwróci i nie zmieni swoich ustawień na tej ziemi .Nie widzę też by po wyrzuceniu wiodącej partii ,nastąpił wzrost wszelakich ułatwień i dobrobytu .
      • mysiaapysia Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 27.01.23, 11:24
        Z tymi ułatwieniami na maturze, to trochę dziwna informacja pod koniec stycznia, skoro zmiany były w sierpniu i listopadzie ubiegłego roku, a potem były próbne matury i poziom rozszerzony miał trudność wywaloną w kosmos. Tak jakby CKE chciało na siłę udowodnić, że ma gdzieś wytyczne ministerstwa.
    • woman_in_love Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 26.01.23, 21:05
      #nikogo
      • daniela34 Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 26.01.23, 21:11
        #mnie
        • primula.alpicola Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 26.01.23, 21:19
          #oommmm
        • woman_in_love Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 26.01.23, 22:07
          to jest was 5
        • panna.nasturcja Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 26.01.23, 22:52
          Nie tylko. Jest nas więcej.
          Róbmy swoje, że pozwolę sobie zacytować mistrza.
          • teodor-k Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 27.01.23, 00:21
            Zdolność myślenia nie zależy od miejsca zamieszkania (czy na wakacjach w zetknięciu z morską bryzą czy górskim powietrzem rozum maleje), a nawet przeciwnie może być zatruwana wielkomiejskim smogiem, a także może być zmącona brakiem dostępu do prawdziwego mleka.
    • teodor-k Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 26.01.23, 21:16
      Masz gdzieś linka bo nie mogę znaleźć .Mam tylko to . W dniu 14 marca 2023 r. wchodzi w życie ustawa z dnia 7 lipca 2022 r. o zmianie ustawy – Kodeks karny oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. poz. 2600), która zgodnie z założeniami Ministerstwa Sprawiedliwości (autora nowelizacji) wzmacnia ochronę prawnokarną przed najcięższymi kategoriami przestępstw przez zaostrzenie odpowiedzialności karnej zwłaszcza wobec sprawców przestępstw przeciwko życiu, zdrowiu i wolności seksualnej .
      • daniela34 Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 26.01.23, 21:19
        No właśnie tak wzmacnia taniarado, że lepiej gwalcicielowi będzie celowo zrobić ofierze krzywdę niż nieumyślnie. Tak wzmacia.
        A link do czego byś chciał? To była poprawka wprowadzona w drugim czytaniu. Przegłosowana godzinę temu.
        • daniela34 Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 26.01.23, 21:21
          Ale poszukaj sobie druku sejmowego nr 2954 -A jak chcesz.
          • teodor-k Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 26.01.23, 21:27
            Zaraz poszukam .
        • teodor-k Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 26.01.23, 21:27
          Nie ma już taniejrady jest odwrotność mojego imienia z greki .www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://pl.wikipedia.org/wiki/Teodor&ved=2ahUKEwix-NriiOb8AhUBlosKHVW-CmkQFnoECAsQAQ&usg=AOvVaw1_1sZNmuln-qEaqpQGu06-
    • panterarei Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 26.01.23, 21:20
      Te zmiany, które miały wejść w marcu?
      • daniela34 Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 26.01.23, 21:22
        Tak. Byłoby zabawnie, gdyby nie było tragicznie.
        • primula.alpicola Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 26.01.23, 21:24
          To jest państwo z goovna, daniela. Uj doopa i kamieni kupa.
          Wiem że to bolesne.
          • extereso Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 26.01.23, 21:38
            Większość z nas mimo głębokiej niezgody na to jednak dziś znieczuliła, bo jak inaczej. Schodzimy niby do dbania o własny tylko kawałek rzeczywistości żeby była porządną, bo życie mamy jedno i po co się szarpać, tak, ale momentami się jednak ulewa. Bo ta niezgoda jednak żyje, i to jest ta dobra wiadomość o nas.
            • primula.alpicola Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 26.01.23, 21:47
              „To, że jesteśmy w dupie to jasne. Problem w tym, że zaczynamy się w niej urządzać.”
              Stefan Kisielewski

Ta "znieczulica" to troska o własny stan psychiczny.
          • teodor-k Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 26.01.23, 21:42
            Chyba trochę przesadzasz .
            • teodor-k Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 26.01.23, 21:50
              Jedną ważną ustawę pan prezydent podpisał .Ta w marcu co wzbudza tyle kontrowersji w prawniczym światku trochę poczeka .
        • panterarei Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 26.01.23, 21:53
          Dobrze, że nie zdążyłam do księgarni
          • teodor-k Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 27.01.23, 00:00
            Za to się udało . Sejm uchwalił w czwartek nowelizację Kodeksu wyborczego, która m.in. wprowadza Centralny Rejestr Wyborców i ma też, wedle jej autorów, zwiększyć frekwencję wyborczą. Nowelę poparło 230 posłów, przeciw było 220, nikt nie wstrzymał się od głosu. Można klaskać .
    • jasnoklarowna Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 26.01.23, 21:39
      Takie wrzutki nie na temat ustawy głównej zmienianej to specjalność tej legislacji.
      Tu masz niedostosowanie wykonawczych, ale czasem mam wrażenie że są to wrzutki celowe, by nie nagłaśniać zmian.
      Przykład?
      W nowelizacji ustawy dotyczącej inspekcji transportu drogowego nagle ni z gruchy ni z pietruchy wrzucono przepis o przejęciu funduszu kolejowego, który nic wspólnego nie ma.
      Przypuszczalnie gdyby wrzucili takie przejecie do ustaw kolejowych to by się krzyk podniósł że chcą pieniądze zabierać i przejmować, a tak to może nikt na czas nie zauważy......
      • teodor-k Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 26.01.23, 21:54
        Ale takie są robione .Przy karach dla zbrodniarzy wrzuca się ustawę o gospdyniach wiejskich .Ni z gruchy ni z pietruchy .
        • jasnoklarowna Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 26.01.23, 23:02
          Ja właśnie o tym piszę że są robione. A po 2016 to już nagminnie.
          Ale to tylko pozornie jest ni z gruchy. To jest przemyślane, bo widocznie taki bałagan jest dla kogoś korzystny.

Ja wiem że racjonalny prawodawca to u nas w Polsce tylko mit o którym uczy się studentów prawa.
          W kraju gdzie legislacją zajmują się specjaliści a nie partacze taka zmiana o jakiej pisze Daniela odbyłaby się (o ile w ogóle dopuszczono by do "niezdążenia" z wykonawczymi) nie w ustawie cywilnej, a w oddzielnej ustawie o zmianie ustawy KK. Choćby miała ta zmiana mieć ten jeden jedyny artykuł. Tak zakłada teoria racjonalności prawodawcy. Tak unikamy bałaganu.
          A u nas...... no dobra, rozmarzyłam się, u nas nie ma szans.
      • eriu Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 27.01.23, 00:48
        To jest regularnie robione. Tak naprawdę trzeba każdą ustawę przeglądać.

I nie zapomnij o rozporządzeniach zmieniających ustawy. To w ogóle taki „hit”. Tylko czekać na rozporządzenia zmieniające konstytucję. Bo kto by się tam strukturą aktów prawnych przejmował nie?
        • eriu Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 27.01.23, 00:50
          Oczywiście miałam na myśli hierarchię. Myślałam o strukturze hierarchii.
      • ritana Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 27.01.23, 07:36
        Wrzutka w ustawie o dopłatach do oprocentowania kredytów bankowych dotycząca calkowitej zmiany kary łącznej, na przykład.
    • marta.graca Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 26.01.23, 22:12
      Też mam ostatnio kryzys m.in.w związku z całą sytuacją rynkową. Chyba jedyne w co ma sens inwestować w tym kraju, to kursy językowe i dobre walizki, by uciekać
      • teodor-k Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 26.01.23, 23:57
        "Też mam ostatnio kryzys m.in.w związku z całą sytuacją rynkową. Chyba jedyne w co ma sens inwestować w tym kraju, to kursy językowe i dobre walizki, by uciekać. Przecież jesteś obywatelem świata? Co Cię trzyma klimat i zima .
    • conena Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 27.01.23, 06:20
      Rozumiem, że o sposobie upraszczania przepisów podatkowych i pokrewnych przez rząd fachowców z Prawa i Sprawiedliwości nie słyszałaś?

Obecnie nie ma już żadnego poziomu legislacji w naszym królestwie chrystusowym. Jest pisanie przepisów pod konkretne zamówienia.
      • ladymercury Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 27.01.23, 07:08
        Ja przepraszam, że się zapytam, ale co to jest 300 plus dla złodzieja?
        Co do casusu gwałciciela to o qwa. Na ommmm mnie nie stać, zła kobieta ze mnie.
        • primula.alpicola Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 27.01.23, 07:19
          Podnieśli próg kradzieży o 300pln. Było wykroczenie do 500pln, a teraz będzie do 800pln.
          W końcu inflacja, złodziejom też należy się sprawiedliwość społeczna, nieprawdaż.
          • ritana Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 27.01.23, 07:31
            A co za tym idzie, ale głośno się nie mowi- depenalizacja wstecz tych kar które nie były wykonane za czyny które teraz okażą się być wykroczeniami. Tzn wedle wczorajszych zmian- od 1 października.
        • daniela34 Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 27.01.23, 08:16
          Dziewczyny wyżej wyjaśniły o co chodzi z 300 plus. A w sprawie zgwałcenia dodam, że za pierwszego PiSu (2005 - 2007) niechlujstwo legislacyjne doprowadziło do tego, że nieletni gwalciciel (poniżej 17 lat) jedli zgwałcił ze szczegolnym okrucieństwem to nie odpowiadał jak dorosły, bo się geniuszom cyferki w przepisie pomyliły. Potem to było naprawiane.
          • teodor-k Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 27.01.23, 08:28
            To dlaczego przez dwie kadencje PO tak mało zrobiono w tej sprawie .Już nie piszę o wyroczniach sędziowskich .Nowelizacja Kodeksu wyborczego stała się faktem i szybko przeszła wczoraj .
            • daniela34 Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 27.01.23, 08:33
              W jakiej sprawie znowu, taniarado? Przecież napisakam wyżej, że zmienili ten przepis nowelizacją nowelizacji jak geniusze zczaiły że im się porypały paragrafy. Co PO miała "zrobić w tej sprawie"?
              Nie wiem co to są wyrocznie sędziowskie i co ma do nich kodeks wyborczy, może pisz jakoś jaśniej, bo ten strumien świadomości jest niezrozumiały.
              • panna.nasturcja Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 27.01.23, 23:43
                Bo tam po porostu nie ma żadnej świadomości.
                Poczytaj wyżej posty o dostępie do mleka i karmieniu dzieci, trzy razy czytałam i nie, tam nie ma cienia sensu.
              • teodor-k Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 29.01.23, 23:20
                Nie ma taniejrady jest teodor z greckiego imienia .Gdy zginął Lech Kaczyński to dwaj marszałkowie sejmu nadali bezprawnie tytuły sędziowskie bez ślubowani. Ponad 100 osobom .Do tej pory wydają wyroki.Drugie to tongue_outolicjant nie będzie musiał oddawać strzału ostrzegawczego, broni palnej będzie mógł użyć wobec dzieci poniżej 13. roku życia lub kobiet w ciąży - takie zmiany zakłada przygotowany przez resort spraw wewnętrznych projekt ustawy o środkach przymusu bezpośredniego i broni palnej. O sprawie pisze "Dziennik Gazeta Prawna". Nowe uprawnienia miałyby uzyskać także inne służby. Był rok 2012 .Płakać się chciało .
    • alicia033 Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 27.01.23, 08:11
      A chojnicką i stelmacha o dudzie już widziałaś (TVN24)? Otóż adrian właściwie jest cool, nie ma nic wspólnego z pissem i KO będzie się z nim po wyborach bardzo dobrze współpracowało.
      Tak, tak, tak...
      • daniela34 Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 27.01.23, 08:17
        Widzialam ale jakoś inaczej odebrałam ich wypowiedzi, może dlatego, że oglądałam w przelocie.
        • alicia033 Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 27.01.23, 08:37
          Do połowy mówili z sensem a potem to chyba awatary podstawilisad
          • daniela34 Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 27.01.23, 08:39
            A to widzisz. Ja obejrzałam ten fragment, w którym Chojnicka mówiła, że trzeba by wprowadzić zapis o utracie prawa wykonywania zawodu po iluś latach przerwy, jak u lekarzy 😃 to by nawet było sensowne w tym przypadku
    • daniela34 Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 27.01.23, 08:43
      A tak jeszcze jako dopisek do dyskusji dodam, że przepchnęli wczoraj nagrody dla urzędników...Ministerstwa Finansów. Naród, wdzięczny za Nowy Wał, w pełni popiera te nagrody.
      • eriu Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 27.01.23, 09:04
        Zwłaszcza księgowi i ludzie odpowiedzialni za ich zdrowie psychiczne i fizyczne.
      • dramatika Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 27.01.23, 10:40
        daniela34 napisała:

> A tak jeszcze jako dopisek do dyskusji dodam, że przepchnęli wczoraj nagrody dl
        > a urzędników...Ministerstwa Finansów.

To jest obecnie powszechna praktyka, że system nagradza ludzi hejtowanych przez "lud" i przypuszczam, że to działanie autoterapeutyczne. Podobnie Niedzielski otrzymał jakieś nagrody za bycie wspaniałym ministrem, mimo że hejt na niego przebija skalę. "Wiemy że narażacie się na gniew plebsu i wam to wynagradzamy". Co do zasady jest to praktyka charakterystyczna dla tzw elit, które muszą przeprowadzać trudne, "niepopulistyczne" reformy czy interwencje. Elit, które wiedzą, co dla plebsu dobre, tylko plebs jest durny - w tym zakresie pisowcy niczym się nie różnią od peowców smile
      • primula.alpicola Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 27.01.23, 11:28
        Te pieniądze im się po prostu należały!
    • swiezynka77 Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 27.01.23, 10:04
      w podatkach nie takie rzeczy -śmy widzieli. i tak jest lepiej od momentu elektronizacji dziennika ustaw. wcześniej normą było wydawanie rozporządzenia z datą 31.12, wchodzącego w życie 1.01. w okolicach 7.01 papierowo.
      • nenia1 Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 27.01.23, 12:27
        swiezynka77 napisał:

> w podatkach nie takie rzeczy -śmy widzieli. i tak jest lepiej od momentu elektr
        > onizacji dziennika ustaw. wcześniej normą było wydawanie rozporządzenia z datą
        > 31.12, wchodzącego w życie 1.01. w okolicach 7.01 papierowo.
        >

dokładnie, prawo podatkowe w tej chwili to dopiero jest zabawa. Tu nawet 100 ommmm niczego nie rozwiąże big_grin
        • marta.graca Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 27.01.23, 12:30
          Ale tak już chyba jest od dawna, ponad 10 lat temu prowadzący na aplikacji zajęcia z podatków na dzień dobry pochwalił się, ile domów i samochodów ma z biznesu opartego na doradztwie podatkowym.
          • nenia1 Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 27.01.23, 12:53
            Ja bym powiedziała tak, owszem było skomplikowane. Ale jeśli parę lat temu było skomplikowane to patrząc z perspektywy "teraz" na to co było parę lat temu, można powiedzieć, że wtedy to było na luzie, w porównaniu z tym do czego doprowadzili obecnie.
            • marta.graca Re: Jestem kwiatem lotosu, jestem kwiatem lotosu, 27.01.23, 17:42
              No to pewnie ten pan teraz dokupił samochodów dla wszystkich swoich kolegów smile

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka