Dodaj do ulubionych

Butik w centrum Wawy- opłaca się?

26.01.23, 21:06
Znajoma prowadziła kiedyś butik w pewnej prowincjonalnej miejscowości. Ciuchy naprawdę miała fajne, dobrej jakości i ze smakiem, sama też ma świetne wyczucie stylu. Zamknęła, bo przeprowadziła się do Wawy a i zbyt wielu klientów też w swoim 10-tys miasteczku nie miała. Teraz chce taki butik otworzyć w centrum Warszawy- Wspólna, Żurawia, Wilcza- te okolice i namawia, abym zainwestowała razem z nią. Ja się waham. Czy taki biznes w centrum Wawy to jest jakiś zysk? Czy sieciówki zabijają wszystko? A może jakieś inne miejsce w Wawie, zastanawiałyśmy się nad Saską Kępą albo miasteczkiem Wilanów? Jak myślicie?
Obserwuj wątek
    • mika71 Re: Butik w centrum Wawy- opłaca się? 26.01.23, 21:12
      Mieszkam prawie w centrum Warszawy a nie pamiętam kiedy ostatnio kupiłam jakiś ciuch stacjonarnie. Kupuję głównie od polskich projektantów (tych z sensownymi cenami) ale on-line.
    • ichi51e Re: Butik w centrum Wawy- opłaca się? 26.01.23, 21:16
      czy koleżanką sprawdziła ile zabuli za butik w ww okolicach?
      • pomelogirl Re: Butik w centrum Wawy- opłaca się? 26.01.23, 22:05
        ichi51e napisała:

> czy koleżanką sprawdziła ile zabuli za butik w ww okolicach?

Nie wiem, na razie była luźna rozmowa. A ile może tam wynosić czynsz?
        >
        • klementyna156 Re: Butik w centrum Wawy- opłaca się? 26.01.23, 22:14
          Sprawdź sobie, przecież ceny są normalnie dostępne na stronach biur wynajmujących nieruchomości.
          Zależy od powierzchni, ale większy lokal to minimum kilkanaście tys. zł miesięcznie, netto oczywiście. A to koszt samego najmu, bez mediów, urządzenia wnętrza, zatowarowania, pracowników itd.
        • sol_13 Re: Butik w centrum Wawy- opłaca się? 28.01.23, 18:24
          Średnio 100 zł/m2.
    • szara.myszka.555 Re: Butik w centrum Wawy- opłaca się? 26.01.23, 21:18
      Jeśli to nie będzie butik jakiejś konkretnej, modnej marki - to zapomnij. Jeśli dziewczyna ma wyczucie stylu, niech zacznie oferować usługi stylistki - wtedy nie trzeba lokalu.
    • alpepe Re: Butik w centrum Wawy- opłaca się? 26.01.23, 21:24
      Taki eksperyment to tylko, jak się ma własny lokal.
    • heca7 Re: Butik w centrum Wawy- opłaca się? 26.01.23, 21:24
      Czarno to widzę.
    • gaskama Re: Butik w centrum Wawy- opłaca się? 26.01.23, 21:27
      Dziewczyny już wszystko w temacie napisały. Tam pojawiają się butiki firm ( z reguły polskich, ale nie tylko), które już mają renomę i są znane. Dla prestiżu, nie dla sprzedaży.
      • triss_merigold6 Re: Butik w centrum Wawy- opłaca się? 26.01.23, 22:06
        Jako showroomy.
    • shellyanna Re: Butik w centrum Wawy- opłaca się? 26.01.23, 21:36
      Obstawiam, że czynsz Was zabije.
      • pomelogirl Re: Butik w centrum Wawy- opłaca się? 26.01.23, 22:06
        No własnie, ja się na tym w ogóle nie znam.
        • szara.myszka.555 Re: Butik w centrum Wawy- opłaca się? 26.01.23, 22:15
          "No własnie, ja się na tym w ogóle nie znam."

Dam Ci pewną uniwersalną radę - nie inwestuj w coś, na czym się nie znasz. No chyba, że to ma być tak naprawdę darowizna, a nie inwestycja.
        • heca7 Re: Butik w centrum Wawy- opłaca się? 26.01.23, 22:26
          pomelogirl napisała:

> No własnie, ja się na tym w ogóle nie znam.

No to zostaniesz z długami.
    • clk Re: Butik w centrum Wawy- opłaca się? 26.01.23, 22:17
      Ja co prawda nie jestem z Warszawy- ale do butików W centrum miasta praktycznie przestałam chodzić. Zamawiam więcej do domu. Jeśli już chce coś stacjonarnie - jadę do centrum handlowego niedaleko mnie- dobry parking, możliwość ładowania auta etc.
      Pchanie się do centrum miasta, stanie w korkach, stres żeby znaleźć parking - odpada
    • arwena_11 Re: Butik w centrum Wawy- opłaca się? 26.01.23, 22:24
      Drogie miejsca wybrała, do tego tam głównie firmy. Kiepskie miejsce. Raczej niech spróbuje w necie, na fb. Stacjonarnie nie widzę tego -poza galeriami. A tam głównie sieciówki przyciągają klientów.
      • pomelogirl Re: Butik w centrum Wawy- opłaca się? 26.01.23, 23:02
        Ok, wszystko rozumiem. Prawdopodobnie w ogóle w to nie wejdę, ale chciałam się rozeznać w sytuacji. Ale powiedzcie mi na jakich zasadach funkcjonują te wszystkie butiki na Mokotowskiej? Przecież tam też nie ma miejsc parkingowych, przeciętnego człowieka nie stać na ciuchy od Jemioła czy Rozenek, gwiazdy od nich biorą za darmo- więc z czego one się utrzymują?
        • taki-sobie-nick Re: Butik w centrum Wawy- opłaca się? 26.01.23, 23:43
          Mokotowska to specyficzne miejsce i raczej nie pójdą tam ciuchy, które miały wzięcie w Pcimiu.
          • horoszuka Re: Butik w centrum Wawy- opłaca się? 27.01.23, 08:36
            W dzisiejszy
          • horoszuka Re: Butik w centrum Wawy- opłaca się? 27.01.23, 08:39
            W dzisiejszych czasach W Pcimiu i innych małych miejscowościach ubierają się łudząco podobnie jak na Mokotowskiej, no może trochę taniej. Jest unifikacja wszakże.
            • waleria_bb Re: Butik w centrum Wawy- opłaca się? 27.01.23, 08:57
              W Pcimiu nikt nie zapłaci za ciuchy projektanta, może parę osób max. Zgadzam się, że ludzie noszą się podobnie za sprawą sieciówek, ale naprawdę nie porównywałabym klientów drogich i modnych warszawskich butików do klientów małomiasteczkowego butiku. Inne potrzeby po prostu.
        • jamnik.ryszard Re: Butik w centrum Wawy- opłaca się? 27.01.23, 07:10
          Wiele z tych butikow typu Self Love, Le Desir, Bunny cos tam, Keep The Label, butik Bohosiewicz to przedsiewziecia pan, ktore oplacil zamozny partner. W skrocie - wszystko jedno jak im idzie, ile kosztule czynsz, panie maja zajecie i sa zadowolone ( z tego co wiem z tzw. pierwszej reki przynajmniej 2 z nich nie przynosza dochodu).
          • taki-sobie-nick Re: Butik w centrum Wawy- opłaca się? 27.01.23, 22:28
            Czyli facet opłaca koszty i wszystko toczy się dalej?

Z pierwszej ręki,tj. od samej Bohosiewicz?
            • jamnik.ryszard Re: Butik w centrum Wawy- opłaca się? 27.01.23, 22:50
              Znam dwie panie z wyżej wymienionych biznesów (Bohosiewicz to przykład biznesu z tej ulicy, nie znam jej - ale nie jest tajemnicą, że pan jest z bardzo zamożnej rodziny).
              To działa tak, pan dał pół miliona na rozruch, pani przepaliła kasę, w tym została oszukana przez kontrahenta IT na połowę tej kwoty. Obroty nie pokrywają kosztów, dziennie sprzedaje się 1-2 sztuki towaru (powinno 20+ jak nie więcej, żeby wyszło na zero). Nie znam dokładnie motywacji pana, jeśli chodzi o dokładanie do interesu.
              Ja nie mam uwag do tego modelu biznesowego, tylko mówię dlaczego te butiki istnieją mimo, ze hula tam wiatr. Sam czynsz o dziwo nie jest tak wysoki jak by się wydawało (ok. 10 tys. miesięcznie, z tym, ze nie jest to lokal na parterze).
              Jest jeszcze opcja wspomniana przez Triss Merigold, ale aż tak dobrze pan nie znam, żeby zwierzały się z prania pieniędzy.
              • jamnik.ryszard Re: Butik w centrum Wawy- opłaca się? 27.01.23, 22:52
                Uściślam: obroty są tak niskie, że są niższe od kosztów stałych (nie mówię nawet o marży czy zysku).
    • bye-bye Re: Butik w centrum Wawy- opłaca się? 26.01.23, 23:34
      A co to za ubrania?
      Jedna konkretną marka czy różne firmy? Z ciekawości pytam🙂
      • pomelogirl Re: Butik w centrum Wawy- opłaca się? 26.01.23, 23:46
        bye-bye napisała:

> A co to za ubrania?
        > Jedna konkretną marka czy różne firmy? Z ciekawości pytam🙂

Różne firmy. Sporo ciuchów sprowadzala z Włoch.
        • hugo43 Re: Butik w centrum Wawy- opłaca się? 26.01.23, 23:51
          To już ci mówię,ze wybrane ulice to cena min 150 pln netto za metr lokalu z wejściem od ulicy
        • bye-bye Re: Butik w centrum Wawy- opłaca się? 27.01.23, 00:09
          Wydaje mi się, że w wybranych przez Was lokalizacjach szanse mają wyłącznie albo znane marki z wyższej półki (to chyba nie ten przypadek) a jeżeli nie to, to musiałyby to być jakieś prawdziwe perełki, unikaty nie z tej ziemi😉
          Jeżeli to ciuchy sredniopolkowe i "tylko" ładne, to chyba lepiej zdecydować się na jakąś tańsza lokalizację.
        • sol_13 Re: Butik w centrum Wawy- opłaca się? 28.01.23, 18:28
          Koleżanka miała kiedyś butik z ciuchami sprowadzanymi z Włoch, w ogóle to nie poszło.
    • koronka2012 Re: Butik w centrum Wawy- opłaca się? 26.01.23, 23:50
      Lepsza lokalizacja będzie dla niej jakiś mniejszy centrum handlowe, choć nawet na Lopuszanskiej jest rotacja. Wszelkie Biedronki Itp przyciągają ludzi a mało kto będzie jechał specjalnie do centrum do jednego sklepu.
      Czynsze w centrum turbo wysokie. W ogóle w dzisiejszych czasach biznes to ogromne ryzyko
    • 71tosia Re: Butik w centrum Wawy- opłaca się? 27.01.23, 01:22
      musiałabyś mieć bardzo specyficzny towar np dobrej jakości kaszmir, albo bardzo eleganckie bluzki koszulowe , albo modna marke której nie ma jeszcze w Polsce, cos co by was wyróżniało i po co warto by było się wybrać do centrum mieszkając np na Ursynowie. Standardowe ciuchy większość kupuje w galeriach handlowych lub internecie, wiec sukcesu nie wróżę.
      • kropkaa Re: Butik w centrum Wawy- opłaca się? 27.01.23, 11:36
        I to jeszcze w dobrych cenach. Bo inaczej przyjadą do sklepu, obejrzą, a zamówią w necie.
    • frozenwildberry Re: Butik w centrum Wawy- opłaca się? 27.01.23, 04:16
      Nie jest to dobry pomysł. Koleżanka już raz nie poradziła sobie z biznesem i się przenosi, to może być pierwsze światło ostrzegawcze. Po drugie same dobrej jakości ciuchy nie wystarczą. Rywalizujecie nie tylko z sieciówkami ale i wszystkimi sklepami i butikami internetowymi które odnotowują coraz większe wzrosty sprzedaży kosztem sektora nie-internetowego.
      Moznaby dołożyć do tego obecną sytuacje inflacyjna i niepewność z tym związaną.
    • kaktusowepole Re: Butik w centrum Wawy- opłaca się? 27.01.23, 08:05
      Teraz tego typu ciuchy sprzedają się na transmisjach sprzedażowych. Tu nie trzeba lokalu.
      • waleria_bb Re: Butik w centrum Wawy- opłaca się? 27.01.23, 09:12
        To bym koleżance doradziła, nie topić pieniędzy w stacjonarny butik, rozeznać się w transmisjach. Jak nie czuje się sama na siłach, można kogoś zatrudnić do prezentowania ubrań przez te powiedzmy 2h i 2-3 razy w tygodniu.
        • pomelogirl Re: Butik w centrum Wawy- opłaca się? 27.01.23, 21:42
          waleria_bb napisał(a):

> To bym koleżance doradziła, nie topić pieniędzy w stacjonarny butik, rozeznać s
          > ię w transmisjach. Jak nie czuje się sama na siłach, można kogoś zatrudnić do p
          > rezentowania ubrań przez te powiedzmy 2h i 2-3 razy w tygodniu.

Ona robiła i ma zamiar robić transmisje dalej. Sprzedaje też wysyłkowo.
    • ta Re: Butik w centrum Wawy- opłaca się? 27.01.23, 08:25
      Nierealne. Pomysł z motyką na słońce. Same straty.
    • kitty4 Re: Butik w centrum Wawy- opłaca się? 27.01.23, 08:46
      Ta koleżanka chyba jeszcze realiów W-wy nie zna, co ? Jak chcesz utopić kasę i zostać z długami to tak, jasne, ładuj się w to. Natomiast jeśli chcesz zostać z kasą - to zapomnij. Nie pamiętam kiedy kupiłam coś stacjonarnie - wszystko zamawiam do domu w np 2 rozmiarach, decyduję który lepszy i resztę odsyłam. Dziecku też tak kupuję, tym bardziej że mam paczkomat pod domem. Kiepski pomysł na biznes.
      • mia_mia Re: Butik w centrum Wawy- opłaca się? 27.01.23, 09:24
        Nadal znacząca część ludzi preferuje zakupy stacjonarne, dlatego sklepy internetowe otwierają sklepy stacjonarne
        • arwena_11 Re: Butik w centrum Wawy- opłaca się? 27.01.23, 10:17
          ale na Boga nie w jednej z droższych okolic Warszawy a w galeriach.
          • ichi51e Re: Butik w centrum Wawy- opłaca się? 27.01.23, 10:39
            to jest taka dziwna okolica w sumie - niby drogo i luksusowo ale ponieważ każdy wie ze tam drogo i luksusowo to raczej do tych sklepów się nie wchodzi big_grin sklep musiałby mieć wierna grupę odbiorców którzy go znaja i przyjadą specjalnie do tego sklepu.
          • mia_mia Re: Butik w centrum Wawy- opłaca się? 27.01.23, 11:13
            No to napisałam, że jeśli miałabym otworzyć taki biznes to gdzieś w na obrzeżach czy pod Warszawą, gdzie jest duży ruch, przy dużych osiedlach choćby.
    • waleria_bb Re: Butik w centrum Wawy- opłaca się? 27.01.23, 08:54
      W centrum Warszawy nie przejdzie, bo jeśli ludzie kupują już w butikach stacjonarnych, to raczej wybierają markowe ubrania.
      Plus- co to znaczy dobrej jakości i ze smakiem? W wielu tych 'butikach' to często tandeta, która może w małym miasteczku przeszła, ale nie w Warszawie po brzegi wypełnionej butikami polskich projektantów itd.
      • bye-bye Re: Butik w centrum Wawy- opłaca się? 27.01.23, 09:05
        Nie chcę urazić autorki wątku, ale "ubrania ze smakiem sprowadzane z Włoch sprzedawane w małym miasteczku" pachną mi włoską wersją Nadarzyna. To oczywiście może się podobać i ma masę odbiorców, ale raczej nie na mokotowskiej.
        • waleria_bb Re: Butik w centrum Wawy- opłaca się? 27.01.23, 09:10
          Też mi się tak kojarzy, znałam pełno takich butików i w każdym taki sam asortyment.
    • sophia.87 Re: Butik w centrum Wawy- opłaca się? 27.01.23, 09:05
      Mogę Ci dokładnie podać kwotę jaką możesz zainwestować; taką jaką jesteś gotowa stracić ☺
      Akurat wiecej niz trochę się na tym znam.
      Dzielnica sypialnia to już lepszy pomysł, ale tam też są galerie. Gdybym miała doradzać to postawilabym na okolice, w której jest dużo młodych mam i do nich skierowalabym ofertę. Może nawiązując wcześniej współpracę z firmą oferującą ubranka dla niemowląt z bawełny organicznej
      • kropkaa Re: Butik w centrum Wawy- opłaca się? 29.01.23, 11:27
        Koło mnie niedawno upadł bardzo fajny butik z ubrankami z bawełny organicznej, porządnymi zabawkami etc. Fajnie było pooglądać lalki za 200 zł czy tiulowe spódnice po 150 zł, ale na sprzedaż się to nie przekładało.
      • laura.palmer Re: Butik w centrum Wawy- opłaca się? 29.01.23, 11:57
        No nie wiem. Rzeczy dla niemowląt z bawełny organicznej to się raczej przez net kupuje, a nie przepłaca stacjonarnie.
    • mia_mia Re: Butik w centrum Wawy- opłaca się? 27.01.23, 09:18
      To co się sprzedawało na prowincji niekoniecznie sprzeda się w centrum stolicy, tu czynsze są takie, że znane marki nie dają rady.
      Jeśli taki sklep to gdzieś na obrzeżach Warszawy przy dużych osiedlach albo w jednej z najbliższych podwarszawskich miejscowości, czynsze niższe, a ruch pieszy większy niż na wielu uliczkach w centrum. Do jakiegoś markowego butiku ludzie przyjeżdzają specjalnie, a w takim kupują lokalni mieszkańcy, ale tych lokalnych przy dużych osiedlach jest więcej niż w niejednym miasteczku.
    • ajr27 Re: Butik w centrum Wawy- opłaca się? 27.01.23, 09:33
      To jakiś żart?
    • triss_merigold6 Re: Butik w centrum Wawy- opłaca się? 27.01.23, 09:42
      Tak, na pralnię. Swego czasu powszechny patent na legalizację hajsu z alternatywnych źródeł. Masz butik, pies z kulawą nogą tam nie zagląda, przynosi wyłącznie straty ale non stop są remonty, zmiany aranżacji etc. po zawyzonych kosztach, a personel oficjalnie zarabia mnóstwo.
    • ginger.ale Re: Butik w centrum Wawy- opłaca się? 27.01.23, 21:10
      Niech koleżanka eksperymentuje na własny koszt. Stracisz kupę kasy i koleżankę.
    • kropkaa Re: Butik w centrum Wawy- opłaca się? 29.01.23, 11:43
      Powiem Ci, dlaczego nie lubię butików i te odzieżowe omijam szerokim łukiem.
      1. Osoba wchodząca jest zwykle jedynym klientem i na niej skupia się uwaga personelu. Nie mogę więc spokojnie pooglądać i wyjść, bo czuję się winna, że nic nie kupiłam, a nie lubię czuć się winna, zwłaszcza, jeśli chodzi i jakiś sklep i marne ubrania.
      2. Problem z rozmiarówką. Jest kilka sztuk danego modelu, zwykle 1, góra 2 szt. w jednym rozmiarze, przy czym nie ma pełnej rozmiarówki, a ta najpopularniejsza wg kryteriów bliżej nieznanych. Na wieszaku zostają więc xs. W sieciówce w takim przypadku wchodzę na stronę i tam zwykle jest rozmiar, jakiego potrzebuję.
      3. Problem ze zwrotami i ewentualnymi reklamacjami.
      4. Jakość vs cena. I tak większość to będzie akryl, poliester, gniecąca się wiskoza, a ceny z kosmosu plus brak wyprzedaży.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka