Dodaj do ulubionych

Czy ktoś zwiększył dochody bo inflacja?

26.01.23, 21:56
Zapamiętałam mądrość forumową ze jak kasy nie styka to trzeba albo zmniejszyć wydatki albo zwiększyć dochody.
Do jesieni 2021 pensja mi starczała do pierwszego. Bez szaleństw ale też bez nadmiernego oglądania cen.
A potem przestala.... wiosną 2022 ok.20go juz pensja się kończyła.
Mogłam zmniejszyć wydatki - ale nie za bardzo chciałam- owszem mogłam zrezygnować z terapii (170 zł tyg), korków dla dziecka (drugie tyle) I zacząć oszczedzac na jedzeniu. Bo nie mam drogich hobby, na wakacje odkładam z innego źródła, u fryzjera bywam raz ma kwartal, auto pali 5 l ma 100 km wiec ekonomiczne. Nie piję nie palę nie imprezuję..

Uznałam wiec ze musze zwiększyć dochody. O jakieś 20%. Udało się bez problemu ale czuje to w koscisch. To mniej więcej 6-8h dodatkowej pracy w tygodniu. Jkaby dodatkowy dzien robiczy. Ale niestety te godziny są nierównomierne rozłożonej. I to odczuwam najbardziej.

Jeśli w ciągu roku będę po raz kolekny musiala zwiększyć dochody o kolejne 20% to się chyba zajadę....
Wowczas będę musiala myśleć jednak o cięciach kosztów (ma pierwszy ogień pójdzie terapia ale to dlatego ze to juz 3 lata i w zasadzie koncze).

A u Was? Ktoś ze stricte powodów inflacyjnycn musiał zacząć więcej pracować zeby więcej zarobic?
Obserwuj wątek
    • kaki11 Re: Czy ktoś zwiększył dochody bo inflacja? 27.01.23, 00:22
      Ja nie, bo nie miałam takiej możliwości, ale mąż z powodu inflacji (wzrósł nam kredyt i różne inne wydatki dość odczuwalnie), w zeszłym roku chodził kilka razy w miesiącu na nadgodziny -chodził w weekendy a czasem też zostawał na 12h. Odczuł to oczywiście, bo to zdecydowanie mniej odpoczynku i czasu z rodziną, praca zmianowa więc też czasem trudniej się przestawiał na inny tryb , ale też w między czasie zmieniło się tam kierownictwo i jak sam mówił atmosfera w pracy dopiekła mu tym bardziej. Na szczęście kredyt udało się spłacić, ja dostałam podwyżkę, i jest już tego nie potrzebuje, zdecydował nawet o zmianie pracy.
    • snakelilith Re: Czy ktoś zwiększył dochody bo inflacja? 27.01.23, 00:40
      Za stara już jestem by zwiększać pensum pracy do wyrównania inflacji. Kompletnie nie wchodzi w grę. Wolałabym ograniczyć się finansowo, co robię, głównie trochą z protestu, bo wiele podwyżek cen uważam za absurdalne i nieadekwatne do sytuacji. Nie ja jedna tak uważam, wiem, że u mnie w De wiele osób ograniczyło wydatki, powoli rynek już reaguje na zmienione zwyczaje klientów i ceny lekko spadają. Ale ja nie mam kredytów do spłacenia, dzieci też nie posiadam i mam ogólnie dosyć niskie koszty życia i jestem do tego dosyć skąpa. Zawsze miałam finansowe nadwyżki. To, co mnie najbardziej boli w inflacji to straty w wartości moich oszczędności. To miało być zabezpieczenie na starość. Zainwestowaliśmy więc sporą sumę w dosyć bezpieczne akcje, ale to raczej dlugoterminowe sprawy, aktualnie sytuacja na giełdach jest taka, że korzyści nie są specjalnie duże. Jeżeli wojna na Ukrainie się skończy, to powinno być lepiej. A jak się nie skończy i wszyscy zdechniemy w nuklearnym horrorze, to też wszystko jedno.
    • imponderabilia22 Re: Czy ktoś zwiększył dochody bo inflacja? 27.01.23, 00:45
      Nic nie zrobiłam, bo mi starcza. Jednak uważam, że zdecydowanie łatwiej jest obciąć wydatki, niż zwiększyć dochody
      • grey_delphinum Re: Czy ktoś zwiększył dochody bo inflacja? 27.01.23, 06:38
        W tym roku dużo więcej pracuję , ale nie miała na wpływu inflacja, lecz sytuacja w pracy (byłam wcześniej na dłuuugim urlopie).

Zdecydowanie odczuwam ten wysiłek i wiem, że już nigdy nie zgodzę się pracować w takim wymiarze, nawet gdyby miało dojść do obcięcia wydatków.
        Już jestem za stara, by tak harować 😉
    • bazia_morska Re: Czy ktoś zwiększył dochody bo inflacja? 27.01.23, 07:12
      Tak, ale kosztem wolnych dni. Zależało nam na wymarzonych wakacjach związanych z naszym hobby. Podzieliliśmy się mniej więcej po równo i jesteśmy tak samo zmęczeni. Na edukacji dziecka (pozaszkolnej) nie chcę oszczędzać, póki nie muszę. Jeszcze 1,5 roku do matury, jakoś damy radę.
    • chococaffe Re: Czy ktoś zwiększył dochody bo inflacja? 27.01.23, 07:50
      Szczerze to w teorii mogłabym więcej pracowac, ale nie mam już siły, za stara jestem.

Na szczęscie mam gdzie robić trochę oszczędności bez spadku jakości życia. Oby zdrowie było.
    • conena Re: Czy ktoś zwiększył dochody bo inflacja? 27.01.23, 08:04
      koszty rosną jak szalone i musiałam podpisać więcej umów niż planowałam, ale na dwa lata finansowanie mam zapewnione. pracy będzie więcej, oby zdrowie dopisało i nic dziwnego się nie działo, to przetrzymam. no, samochodu nie wymienię z końcem leasingu, ale mam fajny, więc z przyjemnością dłużej go poużywam. nawiasem mówiąc po cyklu wymian samochodów widać, że ludzie tną koszty, bo nawet moi sąsiedzi lekarze, którzy hajsem tapetują ściany, już cztery lata mają te same samochody, a wcześniej wymieniali jak wściekli. obserwuję jeszcze z ciekawością jedną sąsiadkę, jedną z dyrektorek u dużego poznańskiego dilera samochodów, na razie u niej nie widać oszczędności samochodowych.
    • palacinka2020 Re: Czy ktoś zwiększył dochody bo inflacja? 27.01.23, 08:51
      Źle zrozumiałaś forumową mądrość. Zwiększanie dochodów nie oznacza nadgodzin, a raczej zmiane pracy, zmiane obowiązków i podwyżke albo dochody pasywne. Chodzi o zarabianie więcej, nie o pracowanie więcej.
      • balbina1710 Re: Czy ktoś zwiększył dochody bo inflacja? 27.01.23, 09:15
        palacinka2020 napisała:

> Źle zrozumiałaś forumową mądrość. Zwiększanie dochodów nie oznacza nadgodzin, a
        > raczej zmiane pracy, zmiane obowiązków i podwyżke albo dochody pasywne. Chodzi
        > o zarabianie więcej, nie o pracowanie więcej.

Super pomysl! Jako ze wszystkich nas ta inflacja dotknela, to wszyscy poprostu zmieniamy prace na lepiej platne. Albo moze, dla uproszczenia, zglosmy sie po podwyzke do szefa? No ale szefa tez dotknela inflacja zeby zwiekszyc dochody, powinien nam pense obnizyc...
        Albo kupmy dwa dodatkowe mieszkania na wynajem i bedzie luz.
        W sumie to moglismy to wszystko zrobic juz przed inflacja, po co bylo czekac?
      • lauren6 Re: Czy ktoś zwiększył dochody bo inflacja? 27.01.23, 09:56
        Zwiększenie dochodów to w większości przypadków oznacza właśnie płatne dodatkowe zajęcia. O dochodzie pasywnym większość z nas może jedynie pomarzyć. Podwyżkę może dostaniemy, może nie, a często ta podwyżka wiąże się z awansem w hierarchii i zwiększoną liczbą zadań, które trzeba będzie zrobić w nadgodzinach.
    • kropkacom Re: Czy ktoś zwiększył dochody bo inflacja? 27.01.23, 10:56
      Mamy bardzo duże koszty stałe w w naszym budżecie. Z nich nie zejdziemy. Nie mamy też możliwsi więcej pracować w ramach obecnych prac, bo ile pracujemy zależy od pracodawcy a nie od nas.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka