Dodaj do ulubionych

Wpływ inflacji. A chleb, pieczywo?

27.01.23, 09:26
Zauważyłem, że oprócz tego, że chleb i inne pieczywo bardzo mocno podrożały - chyba ze 100% drożej niż 2 lata temu, to jakość pieczywa się pogorszyła:
- chleby, zwłaszcza te razowe czy drożdżówki są wyraźnie mniej spójne niż wcześniej: rozpadają się przy krojeniu, leci więcej okruchów, nieraz się łamią przy jedzeniu.

Może wzrost cen gazu spowodował, że są pieczone krócej niż wcześniej albo w niższej temperaturze, żeby oszczędzić?

Zauważyłem to w dwóch niezależnych piekarniach sieciowych, gdzie zwykle byłem bardzo zadowolony z pieczywa.

Ostatnio się wściekłem, kiedy nie za duży razowy za dużo (7 zł) całkiem się rozleciał po otwarciu woreczka.

Zauważyliście też to?
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Wpływ inflacji. A chleb, pieczywo? 27.01.23, 10:11
      Brzmi jak tańsza mąka, lub za krótkie wyrabianie.
    • mimfa Re: Wpływ inflacji. A chleb, pieczywo? 27.01.23, 10:13
      Niestety tak. A zwykły, biały chleb często przypomina bułkę lub watę.
    • alicia033 Re: Wpływ inflacji. A chleb, pieczywo? 27.01.23, 10:18
      o co ci chodzi?
      Idź to konkurencji, bywalec!
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,174314743,174314743,Chleb_28zl_kg_szok.html#p174314979
      • bialyhenio Re: Wpływ inflacji. A chleb, pieczywo? 27.01.23, 10:20
        A coś w temacie?
        • alicia033 Re: Wpływ inflacji. A chleb, pieczywo? 27.01.23, 10:29
          proszę, specjalnie dla takiego nieogara, jak ty: nie pasuje ci - idź do konkurencji! Twoje własne słowa.
          Było, pissolubie, nie popierać tej bandy złodziei to miałbyś gdzie kupować przyzwoite pieczywo.
          Niestety dzięki takim jak ty, ta banda u żłobu wykończyła polskich przedsiębiorców chcących oferować coś więcej niż poziom głęboko mrożonego "pieczywo" z chin.
          • bialyhenio Re: Wpływ inflacji. A chleb, pieczywo? 27.01.23, 10:42
            pis miał wpływ na wybuch wojny na Ukrainie i na ceny gazu?
            Alicek - sam jesteś nieogarem, gazeciarz
            • babcia47 Re: Wpływ inflacji. A chleb, pieczywo? 27.01.23, 11:26
              Niestety wg specjalistów wojna i kryzys na rynkach paliw odpowie za góra 5% wysokości naszej inflacjireszta to radosne gospodarowanie naszej obecnej władzy. A właściwie niegospodarnosc i bzdurne decyzje.
            • alicia033 Re: Wpływ inflacji. A chleb, pieczywo? 27.01.23, 16:20
              no niestety, nieogarze: za Polskę w ruinie odpowiada wyłącznie pissuar i jego wyborcy, czyli ty.
          • panipoczterdziestce Re: Wpływ inflacji. A chleb, pieczywo? 27.01.23, 15:56
            Polscy przedsiębiorcy to proponowali umowy śmieciowe i płacili najmniej ile mogli. Tacy to przedsiębiorcy. Na rynek pracy weszłam w 1998 roku i poznałam już tych polskich przedsiębiorców. Dzień próbny za darmo polegający na obraniu wora ziemniaków marchewki i cebuli😂 błogosławię dzień w którym ten człowiek byznesu zamknął swój byznes 🙂
    • skumbrie Re: Wpływ inflacji. A chleb, pieczywo? 27.01.23, 10:40
      Nie zauwazyłam. Ja z tych burżujów, którzy samodzielnie pieką chelb wink
    • babcia47 Re: Wpływ inflacji. A chleb, pieczywo? 27.01.23, 11:23
      Nie da się krócej wypiekach chleba bo będziesz miał blady zakalec ale w przypadku razówki może to być gorszy skład lub gorszą jakość składników, za mała ilość wody przy zamieszaniu mąki bo razówki się nie wyrabia tylko formuje A najczęściej wypieku w foremkach. Bywa też, ze chleb jest skrojony przed całkowitym wystygnieciem i dopasowaniem A wtedy niszczy się jego struktura wewnętrzną i zaczyna się rozpadać. Jest generalnie wiele jeszcze możliwych przyczyn takiego stanu chleba ale generalnie to raczej oszczędności które odbijają się na jakości
    • leni6 Re: Wpływ inflacji. A chleb, pieczywo? 27.01.23, 14:56
      Nie, kupuję ciągle to samo pieczywo (w Putce) i nie zauważyłam zmiany.
    • ga-ti Re: Wpływ inflacji. A chleb, pieczywo? 27.01.23, 15:41
      Mój ulubiony zwykły chleb w Putce kosztuje 3.99 sad a do tego mam wrażenie, że jest mniejszy, niż kiedyś (przed pandemią). Razowy, z ziarenkami, który lubi dziecko 15,90 za kg, chyba się nie zmienił jakościowo.
      Za to chałki mają horrendalne ceny i jakość dużo gorszą (w różnych miejscach testowałam).
      Bułki słodkie też takie sobie, a ceny w kosmos.
      Jednym słowem, kiepsko.
      • swinki_trzy Re: Wpływ inflacji. A chleb, pieczywo? 27.01.23, 15:53
        Ten razowy serio tyle za 1kg? U mnie płacę 15zł za 0,5kg 😳 to za razowy żytni. Pszenny, baltonowski to 5,80 też za 0,5kg.
        • swinki_trzy Re: Wpływ inflacji. A chleb, pieczywo? 27.01.23, 15:55
          Tyle płacę w małej lokalnej piekarni. Płacę i płaczę, ale to ostatnie miejsce w mojej okolicy z dobrym chlebem.
    • imponderabilia22 Re: Wpływ inflacji. A chleb, pieczywo? 27.01.23, 16:10
      Nie, ale u mnie właśnie zamykają 48-letnią piekarnię że skutkiem na koniec miesiaca
    • gaskama Re: Wpływ inflacji. A chleb, pieczywo? 27.01.23, 16:11
      Chleb w sieciowkach zawsze był niedobry. Aż mi się nie chce wierzyć, że może być jeszcze gorszy.
    • szafireczek Re: Wpływ inflacji. A chleb, pieczywo? 27.01.23, 16:21
      Nie, ale chleb, który lubię i kupuję zawsze był drogi - piekarnia nadal utrzymuje cenę za kg i jakość.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka