Dodaj do ulubionych

Samodzielna organizacja wakacji

27.01.23, 10:44
Poradźcie, przekonajcie.
Od lat latam z biurem podróży. Ceny wystrzeliły i samodzielna organizacja wakacji jest o wiele tańsza.
Marzę o Stambule. 2 dorosłych + 10-latek.
Zarezerwować noclegi (10 dni) na booking i lecieć Turkish Airlines.
Ale w głowie mam mnóstwo myśli. A jak lot odwołają? A jak dolecę a okaże się, że noclegu nie ma, bo na przykład anulowano/oszukano mnie/cokolwiek.
I tak waham się.

Obserwuj wątek
    • eliszka25 Re: Samodzielna organizacja wakacji 27.01.23, 11:07
      Od lat organizujemy wakacje sami. Nigdy nie zdarzyła się wtopa w postaci oszustwa czy anulowania noclegu bez naszej wiedzy. Za to spotkałam się nie raz z życzliwością i np. mogliśmy przyjechać prosto z promu/samolotu bez konieczności czekania na oficjalne godziny czy opuścić kwaterę później niż jest to podawane na stronie i nie zawsze musieliśmy za to dopłacać. Raz w drodze na prom zepsuł nam się samochód. To była 20 wieczorem, nasz samochód odholowano, nocleg ubezpieczyciel zapewnił, ale samochód zastępczy mogliśmy odebrać dopiero następnego dnia rano. Prom był o 21, więc siłą rzeczy płynęliśmy dopiero następnego dnia. Zadzwoniłam do właścicielki domku, poinformowałam co się stało i nie było problemu. Kwatera na nas czekała i mogliśmy się zjawić o dowolnej porze po klucze.

Mam zasadę, że odrazu odrzucam miejsca kiepsko obfotografowane lub już na zdjęciach wyglądające tak sobie, bo zdjęcia zwykle są ładniejsze niż rzeczywistość. Jeżeli w kontakcie z właścicielem kwatery cokolwiek mi nie pasuje, to też rezygnuję. Raz z bólem serca zrezygnowaliśmy z domku, który bardzo nam się podobał, ale właściciel przed zabukowaniem przysłał nam regulamin, który zawierał różne dziwne punkty, więc do finalizacji nie doszło.
      • mdro Re: Samodzielna organizacja wakacji 27.01.23, 13:30
        Ja akurat z wynajmem bezpośrednim za granicą doświadczenia nie mam, ale wielokrotnie rezerwowałam prywatnie wynajmowane domy wakacyjne w Polsce i zaskoczenia były raczej na plus wink. IMO na zdjęciach warto zwrócić uwagę, czy jest pokazana łazienka i czy zdjęcia obejmują większość pomieszczeń. Podejrzenia może wzbudzić zbyt wiele zdjęć odpowiednio zaaranżowanych detali i zbyt duża obróbka fotek (rozjaśnianie etc.) przy braku szerszych ujęć. No i starannie obejrzeć okolicę na Google Maps (patrząc oczywiście na daty zdjęć, bo mogą być czasem mocno nieaktualne).
        Kiepskie fotografie (w znaczeniu marnie wykonane zdjęcia, ale pokazujące, co trzeba) za ti IMO mogą świadczyć na plus.
    • alicia033 Re: Samodzielna organizacja wakacji 27.01.23, 11:14
      alessandruzza77 napisała:

> A jak lot odwołają?

to ci zaproponują inne połączenia (muszą)

> A jak dolecę a okaże się, że noclegu nie ma, bo na przykład anulowano/oszukano mnie/cokolwiek.

jak rezerwujesz przez portal typu booking to oni znajdują ci inną miejscówkę.
      Lub po prostu odpalasz googla i szukasz innych opcji noclegowych.
      • bramstenga Re: Samodzielna organizacja wakacji 27.01.23, 12:30
        >> A jak lot odwołają?

>to ci zaproponują inne połączenia (muszą)

Nie muszą. Niby jak, skoro linia tam nie lata? Przerabiałam w tym roku na majówkę - miałam rezerwację w Wizzair, który ni z tego, ni z owego anulował wszystkie loty na moim kierunku do połowy czerwca.
        • przepio Re: Samodzielna organizacja wakacji 27.01.23, 12:53
          Potwierdzam-niekiedy nie są też w stanie. W lipcu odwołali mój lot do Polski (strajk) , najblizszy byłby za parę dni. Tłukliśmy się 32 h do domu autobusem.

Ale kiedyś też odwołali, potem byl overbookong, w sumie dwa razy nie weszlismy do samolotu i mieliśmy zapewniony super hotel, jedzenie i dodatkowy dzień w Paryżu.

Organizując sama- jesteś panem swojego czasu. Nie spędzasz urlopu z rodakami ( przykro mi, ale nie lubię wiecznie marudzących i przeklinających ludzi) Ale musisz też być przygotowana, że coś może nie wyjść.
    • la_mujer75 Re: Samodzielna organizacja wakacji 27.01.23, 11:21
      Od 2011 roku sami sobie organizujemy wakcje.
      Jedynie raz trafiliśmy na fatalnego właściciela- Chorwata, który ewidentnie nas dyskryminował z powodu naszej narodowości. Tak, w pewnym momencie wprost powiedział, że nie lubi Polaków i by nam nie zarezerwował, ale to córka akurat zrobiła. Ale nasze euro chętnie brał! Nigdy więcej juz nie pojechaliśmy do Chorwacji. Tak mnie koleś wqrwił. Nawet skrociliśmy pobyt o dwa dni (mieliśmy być 23 dni).
      Nigdy więcej z czymś takim się nie spotkaliśmy.
      Uwielbiamy Grecję, bo Grecy potrafią zadbać o turystów wink
      Fakt, że w Turcji nie byliśmy, więc nie umiem powiedzieć, jak tam się organizuje we własnym zakresie wakacje.
      • alessandruzza77 Re: Samodzielna organizacja wakacji 27.01.23, 11:50
        Dzięki dziewczyny.
        Czy na booking.com bezpieczna jest opcja dokonywania płatności bezpośrednio w strukturze?
        Czy nie zdarzy się tak, że zarezerwuję teraz na sierpień z myślą, że zapłacę w recepcji po przyjeździe, a tu się okaże że pokój został sprzedany komuś innemu?
        • koronka2012 Re: Samodzielna organizacja wakacji 27.01.23, 11:58
          Nie nikt nie zrobi cie w bambuko w ten sposób.

Ale…
          musisz podać kartę kredytową i jeśli się nie stawisz to ściągną ci konta. Zasady odwołania rezerwacji są różne w zależności od obiektu
    • mikams75 Re: Samodzielna organizacja wakacji 27.01.23, 11:54
      od zawsze organizuje sama i zawsze bylo ok.
      Co do noclegow - trzeba czytac komentarze, patrzec na oceny na bookingu.
    • chlodne_dlonie Re: Samodzielna organizacja wakacji 27.01.23, 12:09
      Tylko na własną rękę.
      No, chyba że z BP akurat wpadnie ciekawa oferta.

..czyli- sama zdecyduj
      • raczek47 Re: Samodzielna organizacja wakacji 27.01.23, 12:23
        Byliśmy w Stambule w ubiegłe wakacje,własnym samochodem.
        Hotel przez Booking rezerwowany.Nic się nie wydarzyło złego,wszystko było zgodnie z oczekiwaniami.
        Nigdy nie jeździłam z bp.
        Są mankamenty jednak-moja sytuacja: w Bułgarii świnia sprzątaczka zajumala mi z łazienki puder La Mer,bardzo drogi,świeżo otwarty.
        Oczywiście nigdzie nie mogłam tego zgłosić- pensjonat prywatny,rezerwowany przez Booking,dwie panie z obsługi,które umiały(udawały) tylko po bułgarsku,żadnego innego języka niet,udawały ze nie rozumieją gdy chciałam maila czy telefon do właściciela obiektu.Puder poszedł się...
        • raczek47 Re: Samodzielna organizacja wakacji 27.01.23, 12:28
          Ale oprócz tej jednej sytuacji,,nie było nigdy problemów a w ten sam sposób byliśmy w Rumunii,Macedonii,Grecji i Albanii.Wszysko przez Booking. Maltę też (tylko tu już samolotem)
        • kk345 Re: Samodzielna organizacja wakacji 27.01.23, 12:42
          Opinie obiektowi wystawiłaś?
          • raczek47 Re: Samodzielna organizacja wakacji 27.01.23, 12:58
            Tak,oczywiście.
    • luna.elsol Re: Samodzielna organizacja wakacji 27.01.23, 12:51
      Tylko raz pojechałam na wycieczkę zorganizowana i to tylko ze względu ma cenę: 2 tyg w Grecji za 100 euro 😂 Poza tym zawsze organizuje się sama - jest bardziej interesująco, dokładnie tak jak chce i zazwyczaj również taniej smile

Polecam odważyć się!
      • kubek0802 Re: Samodzielna organizacja wakacji 27.01.23, 13:05
        Trzeba porównywać ceny. Planuję Turcję w lutym na weekend. I obecnie Turkish Airlines + booking bez transportu hotel -lotnisko, wychodzi drożej niż Itaka z transportem.
        • mdro Re: Samodzielna organizacja wakacji 27.01.23, 13:18
          Racja. Do tej pory biuro mi po prostu wychodziło taniej i wygodniej (tyle że my jeździmy w niskim sezonie, wiosna/jesień i rezerwujemy na ogół w first minute). W tym roku okazało się, że byłoby ponad 1000 zł drożej (dokładnie ten sam termin, pokój w hotelu etc.), a poza tym biuro takie niespecjalnie znane. Ale zwłaszcza przy dłuższych transferach z lotniska BP w dalszym ciągu może wyjść korzystniej.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka