Dodaj do ulubionych

Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce

27.01.23, 14:10
European Property Awards idzie do Wrocławia za Nową manufakturę
Z jednej strony duma, bo Wrocław, wiadomo - cieplutko na serduszku, a z drugiej nosz nie podoba mi się on nic a nic

https://bi.im-g.pl/im/db/09/1c/z29401051IHR,Nowa-Manufaktura.jpg
Obserwuj wątek
    • pasquda77 Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 14:18
      Ło matko 🙈 Kto to zaprojektował?A myślałam, że to Kuźmienko miał pierdolca z balkonami...
    • renia266 Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 14:18
      Piekny nie jest ale interesujący to juz tak. Ciekawa ta elewacja. Natomiast oryginalnosc architektoniczna a funckja to czesto 2 rozne sprawy.
      • mid.week Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 14:21
        Interesujące jest głownie to, że miasto pozwala tak przesłaniać stare, poniemieckie kamienice

https://www.tuwroclaw.com/images/galbigpopup/news/64782/img-0410_625855f1f27371_92664504.jpeg.jpeg
        • heca7 Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 14:25
          Jak dla mnie ta stara kamienica nie wygląda na przysłoniętą. Do tego po odnowieniu oryginalnych detali może sobie całkiem dobrze radzić z tym nachalnym towarzystwem wink
          • simply_z Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 14:40
            pasuje jak piesc do nosa.
            • heca7 Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 14:53
              Ja nie napisałam , że pasuje tylko, że poradzi sobie w tym towarzystwie. Zresztą zrzut ekranu z google street przedstawia zrujnowaną kamienicę a zdjęcie tytułowe pokazuje, że jest ona w trakcie remontu. Poczekamy, zobaczymy...
              • simply_z Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 15:08
                troche mialam do czynienia z urbanistyka, nie pasuje..
                • heca7 Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 15:16
                  Cóż, mleko już się rozlało. Teraz pozostaje wywalczyć sobie z godnością miejsce obok tego "tetrisa" wink
    • heca7 Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 14:22
      Musiałabym z bliska na żywo zobaczyć. Oceniają tylko wygląd czy wewnętrzną funkcjonalność? Bo z zewnątrz coś może wyglądać genialnie a w środku być tragicznie nieustawne i ciemne. Generalnie mocny akcent na skrzyżowaniu. Na zdjęciu nawet nawet...
      • aandzia43 Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 14:32
        Już widzę co mi nie pasuje - fantazyjność balkonikowa sprawia że balkony są nie zadaszone i wystawiony na widok sąsiadów z góry, a część okien jest przez nie zacieniona. Ładne i niepraktyczne, chyba że dla niekorzystających z balkonów trolli ciemnolubnych.
        • heca7 Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 14:58
          To mi przypomina koncepcją budynek w Wawie na Alei Wilnowskiej 355 (chyba, tak wynika mi z google). Także zdecydowana architektura, dominująca inne swoim wyglądem. Też dziwne połamane balkony a środku ciemnica.
          • arwena_11 Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 15:15
            Mówisz o tym z takim bardzo ostrym trójkątnym rogiem? Zawsze mnie zastanawiało co za debil go zaprojektował - bo to jest część pokoju.
            • heca7 Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 15:22
              Przyjrzałam się teraz i to jest ...Manhattan Place wink z Biedronką na parterze. Taki z mnóstwem białych, trójkątnych balkonów.
              • arwena_11 Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 15:32
                Już wiem - koszmarek. Mnie chodziło o koszmarek obok Puławska 228
      • mid.week Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 17:38
        na tym skrzyżowaniu na każdym rogu są mocne akcenty. Jak w sali zabaw dla dzieci wymagających extra stymulacji
    • kk345 Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 14:24
      Co tam w bezpośrednim sąsiedztwie jest tak wysokiego, ze wydano zgodę na budynek dwa razy wyższy, niż sąsiadujące kamienice?
    • kicifura Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 14:33
      Tamto zdjęcie to choinka z przodu, a tu z tyłu:
      • aandzia43 Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 14:35
        Zayebiście, to są okienka od łazienek? Oszczędzali na szybach?
        • eliszka25 Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 14:44
          Okna musiały się zmieścić między wzorkami i balkonikami. Ogólnie czarna bryła z mikro balkonikami i mikro okienkami może i z zewnątrz wygląda ciekawie, ale w środku to chyba za wiele światła nie ma.
          • mid.week Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 17:40
            eliszka25 napisała:

> Okna musiały się zmieścić między wzorkami i balkonikami. Ogólnie czarna bryła z
            > mikro balkonikami i mikro okienkami może i z zewnątrz wygląda ciekawie, ale w
            > środku to chyba za wiele światła nie ma.

dodajmy ze te okna wychodzą na północny wschód
      • heca7 Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 15:03
        Ciekawi mnie to zagięcie w 1/3 zdjęcia , po lewej. Jak tam schodzą się okna nad bramą (tam gdzie żółty samochód). Wygląda jakby balkony z lewej patrzyły wprost na ścianę.
        • mid.week Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 17:42
          heca7 napisała:

> Ciekawi mnie to zagięcie w 1/3 zdjęcia , po lewej. Jak tam schodzą się okna nad
          > bramą (tam gdzie żółty samochód). Wygląda jakby balkony z lewej patrzyły wpro
          > st na ścianę.
          >

www.ims-budownictwo.pl/edc_media/Structure/Item-6272/MapImage/x1170xautomAUTOcFFFFF.jpg.pagespeed.ic.rV6gE_kdCi.webp
          • heca7 Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 17:50
            Oł szit, czyli lokal nr 52 patrzy na pustą ścianę uncertain Niemniej porywające położenie mają lokale 224 i 106. W miarę sensowny jest lokal nr 300.
            • mid.week Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 18:54
              Patrzy na ścianę a ekspozycje mają mniej więcej na północ. Cały ten pion to ciemne nory.
            • suki-z-godzin Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 28.01.23, 07:44
              heca7 napisała:

> Oł szit, czyli lokal nr 52 patrzy na pustą ścianę uncertain Niemniej porywające położe
              > nie mają lokale 224 i 106. W miarę sensowny jest lokal nr 300.
              >

lepsze patrzenie na pustą ścianę, niż wylot na bardzo głośne, ruchliwe i śmierdzące skrzyżowanie.
              tetris sam w sobie jest ok, między kamienice też się ostatecznie wciśnie,ale interesowałaby mnie użytkowość lokali wychodzących na asfaltowe piekło, zwłaszcza latem.
          • runny.babbit Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 17:51
            Ja dobrze widzę, że pokoje nie mają kątów prostych?
            • kk345 Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 23:50
              Szczególnie lokal 107 jest fascynujący, w pokoju jest cały jeden kąt prostybig_grin
              • eliszka25 Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 28.01.23, 08:18
                W dodatku przy zabójczej powierzchni 25 m kwadratowych musi być bardzo ustawny 😄.
          • eliszka25 Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 28.01.23, 08:29
            W ogóle patrząc na te plany, to Tetris na elewacji jest tu najmniejszym problemem. Ciemne klitki po dwadzieściaparę czy trzydzieściparę metrów, bez kątów prostych, najlepiej z oknami wychodzącymi wprost na czarną ścianę, to przecież marzenie każdego młodego człowieka!
            • 1matka-polka Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 28.01.23, 10:48
              Mnie sie tam podobaja mieszkania 3 pokojowe. Mają po 45 m2, czyli minimum, na jakim mozna zmiescic 3 pokoje. Balkon w kazdym pokoju, albo przynajmniej okno na balkon, wiec mozna wyjsc.
              Idealne na wynajem, na pokoje...
          • turzyca Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 31.01.23, 10:00
            Ech, współczesne budownictwo, zrobiliby mieszkania po 70 metrów, rozkładowe, na dwie strony i dałoby się całkiem fajnie mieszkać. A tak to nadziabdziali piwnicznych komórek, ciemnych i ciasnych, z oknami wyłącznie od ulicy.
    • eliszka25 Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 14:33
      Hmmm, chyba jednak nie chciałabym w nim mieszkać.
    • azalee Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 14:37
      Nie podoba mi sie, jest bardzo przytlaczajacy wizualnie.
      Zgadzam sie ze przez ulozenie balkonow wiekszosc okien wydaje sie zaciemniona. Generalnie nie chcialabym ani w nim zamieszkac ani miec na niego widoku z mojego okna.
    • woman_in_love Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 14:40
      Szczerze?

Miesza mi się w oczach wszystko od tego.
      Ciekawe ile przez ten budynek będzie tam wypadków. Raczej to powinno być zakazane.
    • nenia1 Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 14:47
      Lubię czarne elewacje i geometryczne wzory, mnie się podoba choć czy to najpiękniejszy budynek? Polska ma całkiem sporo dobrych pracowni architektonicznych i powstaje coraz więcej ciekawych budynków. Czy ten akurat najładniejszy? Jak już to nie dodawałabym tam czerwieni, trochę rozbija to spójność bryły, choć na kolejnych zdjęciach gdzie czerwień jest bardziej przygaszona wygląda to ciekawiej. Nie wiem jak ta czerwień wygląda w oryginale bo na zdjęciach wygląda różnie. Kamienicę obok gdyby zrobić na czarno plus czarny klinkier na parterze do tego okna biało, ewentualnie grafit i mogłoby się całkiem dobrze zgrać.
    • alpepe Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 14:55
      Mnie się bardzo podoba, ale należałoby zapytać o funkcjonalność. Jak funkcja ok, to i budynek dla mnie jest piękny.
    • taje Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 15:05
      Ktoś się chyba Tetris zainspirował. Tylko kolory nie te. Nie podoba mi się.
    • cosmetic.wipes Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 15:12
      Wizualnie bardzo mi się podoba. Natomiast funkcjonalność i umiejscowienie to inna kwestia.
    • gama2003 Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 15:17
      Dla mnie to przyklad jak stara i zaniedbana elewacja kamienicy bije na głowę architekturą domek z klocków lego.
      Coś jak z modą, namalować modelce twarz do góry nogami, na głowę nocnik i potarganą pierzynę, reszta ciała owinięta czarną folią i to jest ART i sztuka. A kto się nie zachwyca ten tępak.

Tu otoczenie i skrzyżowanie dopełnia koszmaru. Coś w stylu narożnej kamienicy, z loftowym twistem by wystarczyło.

• login.na.raz Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 16:56
        O to to! Zgadzam się w 100%!
      • mid.week Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 17:45
        No dokładnie. Żal kaminic po bokach tego cuda architektury, żal tego co z tyłu.
        Okropnie to wyglada po bokach, niższe kamienice i nagle górujący nad nimi betonowy kloc.
        Kocham nowoczesne bryły ale ta jest dla mnie za cięzka, nie pasuje, zadławia to co powinno być eksponowane.
        • mysiaapysia Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 17:53
          W górę, w górę, w górę, tylko PUM się liczy i kasa, kasa, kasa. Trochę propagandy czyli reklamy i się wszystko sprzeda, nawet nory przy dużym, smrodliwym i hałaśliwym skrzyżowaniu.
    • ichi51e Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 15:22
      dlaczego akurat ten? Kojarzę w Wwie dwa identyczne big_grin ten słaba lokalizacja uncertain
      • ichi51e Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 15:26
        na goclawiu
        • ichi51e Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 15:27
          .
          • azalee Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 15:36
            O, tutaj to wyglada duuuzo lepiej.
            • alpepe Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 15:39
              Bo tu to tylko farba, żadnej faktury.
          • heca7 Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 16:06
            Tak! O tych też pomyślałam. Ale one są tylko tak pomalowane.
            • ichi51e Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 16:10
              maja wgłębienia. Tam jest ich kilka akurat te mi się znalazły - jedne po prawej drugie po lewej.
              • ichi51e Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 16:11
                przycięła może będzie lepiej widać
                • heca7 Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 16:52
                  Ale nie są to tak nachalne balkony jak te we Wrocławiu.
                  • arwena_11 Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 16:55
                    Ale oczopląsu można dostać. W życiu nie chciałabym tam mieszkać i mieć widok z okna na coś takiego. Zwariowałabym
                    • ichi51e Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 16:57
                      wbrew pozorom one bardzo ładnie tam wyglądają. Te z jednej strony trasy są biało-czarne a z drugiej czarno-białe.
                      • arwena_11 Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 17:11
                        Widziałam, te budynki na żywo. Co prawda z okien samochodu - i nie, nie, nie.
    • shellyanna Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 15:28
      Ojesu
    • alina460 Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 15:32
      Zastanawiam się, jakie były kryteria tego konkursu, bo dla mnie to jest jakaś makabryła.
    • piataziuta Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 15:40
      Nie widzisz, że ten budynek nawiązuje swoją postmodernistyczną formą, do skomplikowanego układu ronda? big_grin
      Tylko przycięłabym bardziej zdjęcie, żeby nie było widać tych starych kamienic.
      • mid.week Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 17:47
        piataziuta napisała:

> Nie widzisz, że ten budynek nawiązuje swoją postmodernistyczną formą, do skompl
        > ikowanego układu ronda? big_grin

nie, bo tam nie ma ronda sad

• snakelilith Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 28.01.23, 14:51
        Ten budynek nawiązuje do skandynawskiego dyzajnu, tylko strzelili mu kontrastowy wzorek. W Danii w wielu miejscach postawili takie większe i mniejsze monolityczne klocki, ale na szczęście monchromatyczne i bardziej pasujące do otoczenia. I zmiast namalowanego tetris jest szkło.
        • taje Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 28.01.23, 16:29
          Szczerze mówiąc te klocki też mi się w tych okolicznościacxh przyrody zupełnie nie podobają. I to, ze stoją na palach - pomijając już estetykę, ciekawe jak matka z wózkiem albo niepełnosprawny na wózku mają tam funkcjonować.
          • snakelilith Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 28.01.23, 19:49
            Te klocki to są akurat domki letniskowe na turystycznej wyspie Rømø. Wyspa urokliwa, ale do niczego innego niż wakacji się nie nadaje. Dla matek z wózkiem i niepełnosprawnych mają tam w pobliżu coś w rodzaju hotelu z parterowymi apartamentami.
            I ja za tymi klockami też nie przepadam, ja tam mieszkałam przez dwa tygodnie w wyremontowanym domku rybackim. A te pale są pewnie w dużej części pragmatyzmem, bo te klocki one stoją zaraz naprzeciwko plaży przy morzu wattowym, nie wiem jak tam wygląda w sytuacji zimowych sztormów.
    • ichi51e Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 16:14
      co innego mnie zastanawia
      "Osiedle liczy łącznie 312 mieszkań o powierzchni od 25 m² do 71 m² i układach 1-, 2-, 3- i 4-pokojowych.

Mieszkania w Nowej Manufakturze posiadają balkony lub tarasy do 107 mkw., a lokale, znajdujące się na 8. piętrze mają antresole i dodatkowe tarasy ulokowane na dachu budynku."

czyli masz 71m2 mieszkanie z antresola i tarasem 107m2?
      • ichi51e Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 16:17
        wo jezu paczajcie! najdroszsze mieszkanie w budynku (bo te 3 i 4 pokojowe antresole jak rozumiem już poszły)

obido.pl/rynek-pierwotny-wroclaw/nowa-manufaktura/mieszkanie-76.html#detal
        • ichi51e Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 16:17
          *najdrozsze
        • aamarzena Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 16:41
          Ale beznadziejny rozklad pomieszczeń. 60m na dwóch kondygnacjach jest bez sensu. Pol mieszkania zajmują schody. Kuchnia ciemna norka, z tą antresola 8x2 metry w ogolenie wiadomo co zrobić. Okno przy schodach, dalej ciemna nora i komin pośrodku.
          • ichi51e Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 16:51
            i jedyne 700k 🤣🤣🤣
            • aamarzena Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 19:32
              ichi51e napisała:

> i jedyne 700k 🤣🤣🤣
              >
              Jak za darmo. Tylko brać 🤣🤣🤣
          • eliszka25 Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 16:58
            Jezu, zgadzam się. Kompletnie beznadziejne te mieszkania 🤦🏼‍♀️. Na antresoli nawet porządnych mebli nie postawisz. Typowy tramwaj.
            • kk345 Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 23:57
              Ale za to masz z niego wyjście na taras big_grin No i kuchnia co prawda bez blatu roboczego, ale za to lokalizacja prestiżowa big_grin
              • mysiaapysia Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 28.01.23, 07:26
                Bardzo prestiżowa lokalizacja - tzw. trójkąt bermudzki.
          • mid.week Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 17:49
            aamarzena napisała:

> Ale beznadziejny rozklad pomieszczeń. 60m na dwóch kondygnacjach

za to powinni odbierać uprawnienia
          • wapaha Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 28.01.23, 11:11
            A mi się podoba - jako mieszkanie dla studenta, kawalerka dla kawalera
            Na antresoli nie może być porządnych mebli-bo to nie jest kondygnacja ale właśnie antresola
            60m2
            -przebiłabym tylko ścianę między aneksem a korytarzykiem do wc i inaczej ustawiłabym meble -bo przestrzen jest totalnie niewykorzystana
            • kk345 Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 28.01.23, 20:28
              Na tej antresoli nie ma nawet miejsca na porządne łóżko...
              • wapaha Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 29.01.23, 10:34
                kk345 napisała:

> Na tej antresoli nie ma nawet miejsca na porządne łóżko...

bo to antresola a nie sypialnia
                • kk345 Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 30.01.23, 01:39
                  Czyli za 700 tysi nie masz nawet sypialni z drzwiamibig_grin
            • mid.week Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 29.01.23, 10:49
              wapaha napisała:
              Na antresoli nie może być porządnych mebli-bo to nie jest kondygnacja ale właśn
              > ie antresola

Te "antresole" to zwykle pietro, z betonowym stropem, a nie jakas lekka kontrukcja wiec meblowac mozna jak dół.
              Problem w tym, ze oszczednosc powierzchni przez dewelopera koliduje z funkcjonalnoscia - duzo m2 a jednak brak miejsca przechowywania, z lozka do wc biegasz po schodach, metraz wskazuje ze to nie kawalerka a jednak masz jedna przestrzen i jak ktos na dole oglada tv to na gorze wszystko slychac.
        • mamkotanagoracymdachu Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 28.01.23, 22:32
          To łóżko na antresoli to kołyska? Bo wyglada na jakieś 60 cm szerokości max.
    • livia.kalina Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 16:21
      Szczerze mówiąc też mi się w ogóle nie podoba.

Moze obroniłoby się z bielą, dużą ilością drewna i bardzo dużą ilością zieleni, oraz ciekawym oświetleniem.
    • runny.babbit Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 16:26
      Nie podoba mi się ten budynek w tym otoczeniu. Przede wszystkim pełno betonu, zero zieleni. Po drugie kompletnie nie pasuje do okolicznych budynków. Po trzecie wygląda na mało funkcjonalny z punktu widzenia mieszkańców. Balkony od ulicy, zamiast od podwórka....
    • janja11 Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 16:37
      Z fasady, zupełnie nie w moim typie. Przekombinowany.
      Do budynków w sąsiedztwie też nie pasuje.
      Może jakieś walory funkcjonalne zdecydowały.
    • login.na.raz Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 16:57
      Jest paskudny
    • nangaparbat3 Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 17:38
      Okropne.
    • betyskai Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 17:51
      Paskudztwo. Coś jak pierwszy wystrój mojego mieszkania. Za duże wzory, kształty, kiepskie kolory. Wytrzymałam miesiąc i wszystko co się dało wymieniłam. Tu by trzeba zburzyć. Albo przynajmniej całość przemalować.
      • mid.week Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 19:35
        Na całe to skrzyżowanie powinno się spuścić bombę

www.google.com/maps/@51.0997264,17.0454926,3a,60y,52.72h,98.35t/data=!3m6!1e1!3m4!1spREzd_oKvW8TjkyCh-YOIQ!2e0!7i16384!8i8192
        • nangaparbat3 Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 27.01.23, 21:58
          Może to już tradycja, że co najgorsze w dekadzie, to na nim?
        • joasia33 Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 29.01.23, 13:28
          To prawda, to chyba najbrzydsze skrzyżowanie w mieście. I ten odcinek w kierunku wiaduktu - dramat pod każdym względem.
        • irma223 Re: Najpięniejszy budynek mieszkalny w Polsce 31.01.23, 09:14
          Wyjaśniam. Tam kiedyś stały kamienice, ale także poniemieckie budynki zakładów przemysłowych. Kamienic nie remontowano, aż je wyburzono, natomiast "Nowa Manufaktura" stoi na miejscu poniemieckiego zakładu, który stał w podwórzu kamienic oraz kamienic, które stały od strony ulicy.
          Po przekątnej od niej kamienice jakieś stały, natomiast rzeczywiście częściowo od powojnika place stały puste, a wcześniej były gruzowiska. Generalnie jednak w naszym mieście kamienic się nigdy nie remontowało, dopiero w latach 90-tych Zdrojewski wyremontował fasady kamienic w Rynku. I tylko.
          Przez te lata są pojedyncze kamienice "rewitalizowane", co najczęściej oznacza remont elewacji od strony ulicy, a nie remont generalny całej kamienicy.
          Żeby to było możliwe, to cała kamienica musiała być gminna, nie mogło być żadnej współwłasności prywatnej. A takich, gdzie nie ma żadnych wykupionych mieszkań, przecież jest niewiele.
          Zresztą wysiedlono już dawno ludzi z kamienic przy Pułaskiego w kierunku dworca, miały iść do wyburzenia i poszerzenia ulicy. Teraz mówią, że ktoś jednak ten ciąg kamienic wybudował i będzie je remontował.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka