Dodaj do ulubionych

Krótka sonda w sprawie świerszcza i nie tylko

27.01.23, 22:49
Tak, jest wątek, ale sonda jest anonimowa.

Obserwuj wątek
    • arthwen Re: Krótka sonda w sprawie świerszcza i nie tylko 27.01.23, 22:52
      Jeśli smak będzie ok, to mąka ze świerszczy mi nie robi.
      Całe świerszcze to co innego...
      • arthwen Re: Krótka sonda w sprawie świerszcza i nie tylko 27.01.23, 23:07
        Ale nie głosowałam, bo mi się sondy nie wyświetlają, wiec sobie dolicz do odpowiedniej rubryczki.
      • snajper55 Re: Krótka sonda w sprawie świerszcza i nie tylko 28.01.23, 18:09
        arthwen napisał(a):

> Jeśli smak będzie ok, to mąka ze świerszczy mi nie robi.
        > Całe świerszcze to co innego...

Zjem wszystko, co się nie rusza. Ale i od tej reguły jestem gotów robić wyjątki.

S.
    • taki-sobie-nick Re: Krótka sonda w sprawie świerszcza i nie tylko 27.01.23, 22:59
      Ciekawe, jaki byłby wynik, gdybym wkleiła podobizny.
      • taki-sobie-nick Re: Krótka sonda w sprawie świerszcza i nie tylko 28.01.23, 00:11
        Podrzucam celem zwiększenia frekwencji.
      • chococaffe Re: Krótka sonda w sprawie świerszcza i nie tylko 28.01.23, 09:00
        Ciekawe jaki byłby wynik gdybyś wkleiła zdjęcia z rzeźni
        • triss_merigold6 Re: Krótka sonda w sprawie świerszcza i nie tylko 28.01.23, 09:14
          Taki sam. Naprawdę sądzisz, że informacje o procesie uboju psują apetyt i pogarszają smak gulaszu czy pieczonego indyka?
          Gdyby wkleila zdjęcia z rzeźni, ominęłabym je wzrokiem, tak jak nie otwieram forumowych filmikow o hodowlach przemysłowych.
          • chococaffe Re: Krótka sonda w sprawie świerszcza i nie tylko 28.01.23, 09:38
            Czyli podobnie jak ze świerszczamiwink
        • iwles Re: Krótka sonda w sprawie świerszcza i nie tylko 28.01.23, 09:47
          chococaffe napisała:

> Ciekawe jaki byłby wynik gdybyś wkleiła zdjęcia z rzeźni
          >

Taki sam, jak zdjęcia na papierosach, które jakoś nie odstraszają palaczy.
          • chococaffe Re: Krótka sonda w sprawie świerszcza i nie tylko 28.01.23, 09:50
            Czyli to samo co ze świerszczami w mące - czego oczy nie widząsmile

p.s. pomijam już koszt takiej mąki, ale autorce nie przeszkadza myśl, że raczej nie będzie się dosypywac po kryjomy mąki droższej do tańszej. Podejrzewam raczej ruchy w drugą stronę - dosypywanie zbożowej do tej, która miała być ze świerszczywink
            • snajper55 Re: Krótka sonda w sprawie świerszcza i nie tylko 28.01.23, 18:22
              chococaffe napisała:

> Czyli to samo co ze świerszczami w mące - czego oczy nie widząsmile
              >
              > p.s. pomijam już koszt takiej mąki, ale autorce nie przeszkadza myśl, że raczej
              > nie będzie się dosypywac po kryjomy mąki droższej do tańszej. Podejrzewam racz
              > ej ruchy w drugą stronę - dosypywanie zbożowej do tej, która miała być ze świer
              > szczywink

Luksusowy chlebek świrszczo-żytni z posypką z larw muchy plujki.

S.
              • chococaffe Re: Krótka sonda w sprawie świerszcza i nie tylko 28.01.23, 18:24
                Zawsze może być mielona z brudnych walających sie po podłodze żyłek i ścięgien świnek, zaprawionych ich oczami i szczeciną.smile
      • malia Re: Krótka sonda w sprawie świerszcza i nie tylko 28.01.23, 15:03
        taki-sobie-nick napisała:

> Ciekawe, jaki byłby wynik, gdybym wkleiła podobizny.
        eeee, serio sądzisz, że ktoś nie wie jak wygląda świerszcz, świnia, cielak, krowa? Wklej zdjęcie rzeźni, moment zabijania krowy i świerszcza, to pogadamy
    • dramatika Re: Krótka sonda w sprawie świerszcza i nie tylko 28.01.23, 00:23
      I tak się mogą bać zagłosować nieprawomyślnie wink
      • lella_two Re: Krótka sonda w sprawie świerszcza i nie tylko 28.01.23, 09:06
        Ja się tak boję, że nie mogę trafić palcem w ekran!
    • taki-sobie-nick Re: Krótka sonda w sprawie świerszcza i nie tylko 28.01.23, 00:24
      Ujawnił(a) się pierwszy(a) entuzjast(ka) świerszczy i larw.
      • taki-sobie-nick Re: Krótka sonda w sprawie świerszcza i nie tylko 28.01.23, 00:25
        entuzjast(k)a
    • suki-z-godzin Re: Krótka sonda w sprawie świerszcza i nie tylko 28.01.23, 07:33
      Jadlam kiedys jakies egzotyczne larwy, smakowaly jak czipsy i chrupaly.
      Zalezy od postaci i smaku. Sam fakt, ze to robak, mi nie robi. Opcja "obojetne" chyba.
      • marta.graca Re: Krótka sonda w sprawie świerszcza i nie tylko 28.01.23, 07:45
        Kto nigdy nie zjadł robaka w czereśni, niech pierwszy...
        • bib24 Re: Krótka sonda w sprawie świerszcza i nie tylko 28.01.23, 09:45
          to jest największa zaleta domowych czereśni (niekropionych) - duża zawartość ekologicznego białka.
        • borsuczyca.klusek Re: Krótka sonda w sprawie świerszcza i nie tylko 28.01.23, 09:48
          Są tacy co nie jedzą czereśni, żeby przypadkiem nie trafić na robaka 🙄
          • iwles Re: Krótka sonda w sprawie świerszcza i nie tylko 28.01.23, 10:06

Ja tak mam.
            Ale dla mnie czereśnie mogą nie istnieć.
            Gorzej z malinami, które uwielbiam, więc jem z zamkniętymi oczami 🤣
            • mdro Re: Krótka sonda w sprawie świerszcza i nie tylko 28.01.23, 18:03
              W każdą malinę dmucham, zanim ją zjem wink - gorzej z takimi dodanymi do jakichś potraw...
              (robaków w czereśniach nie widziałam nigdy i nie przyjmuję do wiadomości ich istnienia wink).
            • arthwen Re: Krótka sonda w sprawie świerszcza i nie tylko 30.01.23, 12:38
              Ee, ja tam czereśnie po prostu przecinam na pół, żeby pestkę wyjąć i widać czy robak jest czy nie wink
              • zaczarowanyogrod Re: Krótka sonda w sprawie świerszcza i nie tylko 30.01.23, 12:43
                Czereśnie są takie małe że trudno przeciąć.
                • arthwen Re: Krótka sonda w sprawie świerszcza i nie tylko 30.01.23, 13:20
                  Czereśnie są małe? Aby na pewno mówisz o czereśniach? Przecież nawet porzeczki bez problemu da się przeciąć, a są o wiele mniejsze...
    • jehanette Re: Krótka sonda w sprawie świerszcza i nie tylko 28.01.23, 08:51
      Może perspektywa jedzenia owadów skłoni więcej ludzi do przejścia na wege - fasola, soczewica i tofu są w naszym jadłospisie i nie trzeba wymyślać kolejnych metod przerabiania żywych istot na pokarm.
      • triss_merigold6 Re: Krótka sonda w sprawie świerszcza i nie tylko 28.01.23, 09:18
        Tofu jest okropne w smaku, zawsze ma coś z mydła.
        • borsuczyca.klusek Re: Krótka sonda w sprawie świerszcza i nie tylko 28.01.23, 09:50
          Tofu jest bardzo spoko. Ja się nim spokojnie najem, ale chłopa tym nie skarmię 🙄
      • bib24 Re: Krótka sonda w sprawie świerszcza i nie tylko 28.01.23, 09:46
        zdecydowanie wolę larwy niż jedzenie codzień strączkow zamiast mięsa.
      • dramatika Re: Krótka sonda w sprawie świerszcza i nie tylko 28.01.23, 11:00
        jehanette napisała:

> Może perspektywa jedzenia owadów skłoni więcej ludzi do przejścia na wege - fas
        > ola, soczewica i tofu

Nie, po prostu tych, co dają nam fałszywe alternatywy, że albo robale, albo tofu i tych, co zakazują mięsa, po prostu strącimy z rowerka. Mamy też nadzieję, że tym razem obejdzie się bez krwawej rewolucji.
    • sueellen Re: Krótka sonda w sprawie świerszcza i nie tylko 28.01.23, 09:09
      Ale co nie? Zostaje weganką. Świerszcz też człowiek
    • aandzia43 Re: Krótka sonda w sprawie świerszcza i nie tylko 28.01.23, 10:50
      Zaznaczyłam "obojętne", jak sproszkowane to zjem. Na żywo tak samo obrzydliwe jak surowe mięso, a tym bardziej flaki.
    • woman_in_love Re: Krótka sonda w sprawie świerszcza i nie tylko 28.01.23, 11:07

na starość biedaku i tak będziesz jeść te świerszcze: pyszne paróweczki 30% MOM, 40% świerszcza, 30% syfu chemicznego

i ten świerszcz tam to i tak będzie najlepszy składnik paróweczki
    • kaki11 Re: Krótka sonda w sprawie świerszcza i nie tylko 28.01.23, 12:44
      Zaznaczyłam obojętne, ale na tej zasadzie na której jem mięso - na co dzień najczęściej jem wegetariańsko, ale od czasu do czasu i na wyjazdach zdarza mi się zjeść mięso, i w tej kategorii jest mi dokładanie wszystko jedno czy to burger z mcd, boczek w carobnarze czy naleśniki z mąki na świerszczach.
    • majenkirr Re: Krótka sonda w sprawie świerszcza i nie tylko 28.01.23, 15:08
      Zaglosowalam na <obojętne>, prędzej bym zjadła tego świerszcza niż świnię czy inną krowę.
    • daszka_staszka Re: Krótka sonda w sprawie świerszcza i nie tylko 28.01.23, 17:58
      Świerszcze fuj ale krewetki mniam?
      • triismegistos Re: Krótka sonda w sprawie świerszcza i nie tylko 28.01.23, 18:35
        Myślę że są ludzie dla których jedyne normalnie jedzenie to kotleciochy że świni i za nic nie tkną krewetek, ani nawet schabu który nie został należycie opanierowany i podany w towarzystwie kapuchy 🙄
      • taki-sobie-nick Re: Krótka sonda w sprawie świerszcza i nie tylko 28.01.23, 21:33
        Krewetek, slimaków i frutti di mare się brzydzę, zadowolona?
        • triismegistos Re: Krótka sonda w sprawie świerszcza i nie tylko 29.01.23, 00:08
          🤭
        • arthwen Re: Krótka sonda w sprawie świerszcza i nie tylko 30.01.23, 13:26
          Ja też się brzydzę, ale tylko tych jedzonych na surowo albo surowo. Żywego świerszcza też bym nie zjadła. W postaci mączki nie mam problemu.
    • zaczarowanyogrod Re: Krótka sonda w sprawie świerszcza i nie tylko 28.01.23, 18:45
      Obojętne
      Nie jem często mięsa
      Zmielone, sproszkowane nie będą mi przeszkadzać, aby tylko były czyste, hodowane gdzieś, a nie łapane na łące
      Zresztą już mielą jakieś owady na czerwony barwnik, w jogurcie piłam
      • taki-sobie-nick Re: Krótka sonda w sprawie świerszcza i nie tylko 28.01.23, 22:13
        [unikać E 210]

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka