Dodaj do ulubionych

kibicujecie osłu?

28.01.23, 09:56
Ja całym sercem, film mnie zachwycił, pisałam już, że oglądanie było jakby medytacją. Teraz okazuje się, że pamiętam pojedyncze sceny, nastrój, pamiętam, co czułam oglądając, pamięć została w ciele, ale nie pamiętam wydarzeń, wiem, gdzie się rozgrywały poszczególne epizody, za to fabuła, ta szczątkowa, umknęła. Nie przeszkadza mi to w ogóle, ale ciekawe.
ROzmawiałyśmy dzisiaj o filmie z mamą, mówię, że wiele osób uważa film za nudny, zdziwiła się bardzo, a potem dodała: nigdy nie jadłam salami, bo mi nie smakowało, ale teraz nie mogę na nie patrzeć.
Muszę ją jeszcze zaciągnąć na jakiś film o świniach.
Ale wracając do Oscarów - mam nadzieję, że wygra, przez kontrast.
Obserwuj wątek
    • rosapulchra-0 Re: kibicujecie osłu? 28.01.23, 10:12
      O jakim filmie piszesz?
      • nangaparbat3 Re: kibicujecie osłu? 28.01.23, 10:15
        IO
        • aandzia43 Re: kibicujecie osłu? 28.01.23, 10:43
          Przez chwilę myślałam że kibicujesz "Duchom Inisherin", tam też była ośliczka, w roli drugoplanowej wink
          • nangaparbat3 Re: kibicujecie osłu? 28.01.23, 11:34
            Chyba i w Shreku był jakiś osioł?
          • nangaparbat3 Re: kibicujecie osłu? 28.01.23, 17:56
            Właśnie wróciłam, piękny film, chociaż okropnie mnie zmęczył. Niespodzianka: szłam prosto od mojego fizjoterapeuty i zamurowało mnie, że gra główną rolę. Takie podobieństwo rzadko się spotyka.
            Ośliczka cudna, chyba jakiś sezon na osiołki mamy smile
      • agdzieztam Re: kibicujecie osłu? 28.01.23, 10:19
        Io Skolimowskiego. Bardzo życzę Oskara. Ogromnie kibicuje.
    • brenda_bee Re: kibicujecie osłu? 28.01.23, 10:16
      Jeszcze nie oglądałam ale zamierzam. I oczywiście kibicuję osiołkowi choć Oskara zapewne nie dostanie.
    • kk345 Re: kibicujecie osłu? 28.01.23, 10:45
      >ROzmawiałyśmy dzisiaj o filmie z mamą, mówię, że wiele osób uważa film za nudny, zdziwiła się bardzo

Nie no, skoro mama się zdziwiła... 😂😂😂
      • nangaparbat3 Re: kibicujecie osłu? 28.01.23, 11:34
        To?
      • simply_z Re: kibicujecie osłu? 28.01.23, 11:48
        🤣
    • volta2 Re: kibicujecie osłu? 28.01.23, 11:27
      kibicuję, filmu nie widziałam jeszcze (chyba jest gdzieś na steamingu), ale salami uwielbiam, mówisz, ze po filmie może mi się zmienić?

inna sprawa, że salami z osła to już raczej rzadkość, dawno nie kupowałam węgierskiego, ale czytałam że coś tam sie zmieniło na niekorzyść składu własnie.
    • bene_gesserit Re: kibicujecie osłu? 28.01.23, 11:34
      Nie oglądałam, ale kibicuję Skolimowskiemu. Akurat jemu jakaś wielka nagroda w zimie życia mu się należy.
      Ale nie sądzę, żeby miał szanse - sama nominacja to wielkie zaskoczenie. On jest kompletnie niehollywoodzki, nawet jak na nie-hollywoodzkiego reżysera.
      • nangaparbat3 Re: kibicujecie osłu? 28.01.23, 11:36
        Właśnie dlatego że taki z innej bajki mam - niewielka, ale jednak - nadzieje
    • damartyn Re: kibicujecie osłu? 28.01.23, 11:35
      Z osła (do 75 proc. zawartości) produkowany jest tylko jeden rodzaj salami -Salame di Asino.
      Reszta pod nazwa Salami to wieprzowina , wołowina , a nawet kurczak.
      Filmu całego nie widziałam tylko zajawkę ale , ze polski i dostał nominacje to oczywiście kibicuję.
      • ajaksiowa Re: kibicujecie osłu? 28.01.23, 11:44
        Czy to jest film dla wraźliwych na krzywdę zwierząt?
      • inez21 Re: kibicujecie osłu? 28.01.23, 11:53
        Ooo właśnie miałam to napisać że chyba żadne polskie salami koło osła nawet nie leżało😊
    • ingryd Re: kibicujecie osłu? 28.01.23, 11:54
      Śmiało mogę stwierdzić ze dla mnie była to największa emocja kinematograficzna przeszłego roku.
      Ten film jest tak piękny ze aż boli.
      Obrazy, dźwięki wbijają się tak bardzo głęboko nie tylko w świadomość ale we wszystkie zmysły, że po seansie trudno mi było się podnieść i wyjść z kina.
      I naprawdę aż nie chce się wierzyć ze autorem
      tego obrazu jest 84 latek a nie nastolatek, no w sumie można się pokusić o stwierdzenie że to film nakręcony przez 84letniego nastolatka 😌.

W tym naszym aktualnym ludzkim szaleństwie, IO zasługuje jak najbardziej na nagrodę, ale czy jesteśmy w stanie się do tego przyznać i ją mu przyznać… ?
    • ykke Re: kibicujecie osłu? 28.01.23, 12:10
      Nie byłabym w stanie obejrzec tego filmu. W kazdym momencie myslabym, co czuło to nierozumiejace przeciez zamyslu, zwierze podczas zdjęć.
      No, ale trzymam kciuki, żeby jego strach nie poszedł.na marne
    • danaide2.0 Re: kibicujecie osłu? 28.01.23, 14:25
      A która z ematek zachwyconych filmem obejrzała już film, który zainspirował Skolimowskiego: "Na los szczęścia, Balthazarze!" Bressona?
      www.filmweb.pl/film/Na+los+szczęścia%2C+Baltazarze-1966-36010

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka