zwyczajnamatka 28.01.23, 11:23 w pracy? Chodzi mi o cichy ślub cywilny bez zmiany nazwiska. Czy trzeba informować zwierzchnika? Kadry? Jak to wygląda od strony formalnej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamkotanagoracymdachu Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 11:24 Po co miałabyś informować? Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 11:25 Nie trzeba. Skąd taki pomysł? Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajnamatka Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 11:27 W kadrach też nie trzeba? Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 11:29 A co kadry obchodzi twój stan cywilny. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 11:32 Chyba że chcesz skorzytac z np. urlopu okolicznościowego, kory ci z okazji ślubu przysługuje. Ale to jest opcja, a nie konieczność. Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajnamatka Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 11:35 Dzięki za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 11:39 A dlaczego ukrywac? Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajnamatka Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 11:50 Bo to niczyja sprawa, tylko moja prywatna Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 12:08 zwyczajnamatka napisał(a): > Bo to niczyja sprawa, tylko moja prywatna Dziwne jest robienie z tego tajemnicy ale okey. Odpowiedz Link Zgłoś
ta Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 12:15 ritual2019 napisał(a): > A dlaczego ukrywac? Bo są regulaminy firmy, dobre obyczaje i ( zdaje się prawo), które ma zapobiegać nepotyzmowi. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 12:21 ta napisała: > ritual2019 napisał(a): > > > A dlaczego ukrywac? > > Bo są regulaminy firmy, dobre obyczaje i ( zdaje się prawo), które ma zapobiega > ć nepotyzmowi. > 🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajnamatka Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 12:37 Może w dobie fb i innych instagramow wydawać się to dziwne, ale ja bardzo chronię swoją prywatność. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 12:52 zwyczajnamatka napisał(a): > Może w dobie fb i innych instagramow wydawać się to dziwne, ale ja bardzo chron > ię swoją prywatność. A w jaki sposob wyjawienie stanu cywilnego zagraza prywatnosci? Odpowiedz Link Zgłoś
ta Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 13:30 ritual2019 napisał(a): > A w jaki sposob wyjawienie stanu cywilnego zagraza prywatnosci? W każdy możliwy Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 14:49 ta napisała: > ritual2019 napisał(a): > > > A w jaki sposob wyjawienie stanu cywilnego zagraza prywatnosci? > > W każdy możliwy Przyklady? Odpowiedz Link Zgłoś
ta Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 15:47 Informacja o statusie związkowym, w tym małżeństwie JEST prywatnością z definicji. Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 16:32 Jesli nie chce sie bądź nie potrzebuje korzystać z świadczeń dawanych małżeństwom, nie chce wyjawiać małżeństwa w swoim środowisku, to właściwie po co zawierać małżeństwo? Pewnie dla jaj... 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 29.01.23, 02:42 lumeria napisała: > Jesli nie chce sie bądź nie potrzebuje korzystać z świadczeń dawanych małżeństw > om, nie chce wyjawiać małżeństwa w swoim środowisku, to właściwie po co zawiera > ć małżeństwo? > Słucham? To małżeństwo się zawiera dla profitów i to koniecznie związanych z pracą zawodową (bo to w pracy autorka nie chce mówić o ślubie)? Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 29.01.23, 18:09 Rozszerzyłam na środowisko, nie tylko prace, mea culpa. No bo jak sie pracuje w miejscu, w którym ludzi nie obchodzi czyjś status małżeński, to po co go ukrywać? A jeśli ich obchodzi, to trudno będzie ukryć, jeśli ludzie w środowisku wiedzą, ze ludzie są małżeństwem. Ok, można nie informować nikogo o zawarciu małżeństwa, i uważać by się nie wsypać (np. nazwać partnerkę zoną), ale znowu nasuwa się pytanie - po co? Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 19:01 ta napisała: > Informacja o statusie związkowym, w tym małżeństwie JEST prywatnością z definic > ji. Moje pytanie bylo inne ale widze ze nie potrafisz na nie odpowiedziec Odpowiedz Link Zgłoś
ta Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 21:33 Bo ty chcesz? Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 [...] 29.01.23, 05:48 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
ta Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 29.01.23, 11:57 ritual2019 napisał(a): > Czyli nie .masz pojecia tylko szczekasz jak typowa ematka. Idz spac. Kropka ci się omskła. Ogólnie współczuję. Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 29.01.23, 09:24 No chyba, że zawarłaś związek małżeński z szefem. No to wtedy już trochę bardziej pracodawcą może się interesować. No ale taka sytuacja to pewnie wyszłaby ma jaw przy adresie. Choć chyba i tu można pracodawcy podać korespondencyjny, który przecież nie musi być adresem zamieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 29.01.23, 03:11 ritual2019 napisał(a): > A dlaczego ukrywac? No chce w pracy uchodzić za panienkę do wzięcia. S. Odpowiedz Link Zgłoś
eriu Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 12:03 W kadrach się wypełnia dokument o kontakcie do osoby w razie czego, ale nie ma informacji kim jest ta osoba. Jeśli możesz ten dokument wypełnić na męża. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 12:07 To nie ma nic wspólnego ze stanem cywilnym. Odpowiedz Link Zgłoś
pani_tau Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 12:08 Zaintrygowało mnie to. Chodzi o ślub że współpracownikiem? Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajnamatka Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 12:13 Nie Odpowiedz Link Zgłoś
pani_tau Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 16:01 To po co chcesz zgłaszac? Co miałoby to zmienić? Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 16:56 Możliwość obniżenia zaliczek na PIT? Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 17:57 Dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
tonik777 Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 12:25 Z prezesem lub innym dyrektorem. Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajnamatka Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 12:34 Tak, z prezesem i dyrektorem w jednym -jednoosobowej działalności gospodarczej 😂😂😂 Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 12:09 Jak nie zmieniasz nazwiska, nie wpisujesz męża do zusu w celu ubezpieczenia, to nie ma żadnego powodu, abyś musiała kogokolwiek informować. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 12:13 Oraz jeśli ńie chcesz go uposażyć w ubezpieczeniu NW, które często ma sie w pracy, nie chcesz go opisać do pakietu leczenia prywatnego typu lux med, nie chcesz zgłosić w pracy wspólnego rozliczania podatkowego ze współmałżonkiem itd itd. Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajnamatka Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 12:16 panna.nasturcja napisała: > Oraz jeśli ńie chcesz go uposażyć w ubezpieczeniu NW, które często ma sie w pra > cy, Nie muszę nie chcesz go opisać do pakietu leczenia prywatnego typu lux med, Nie mamy czegoś takiego nie chces > z zgłosić w pracy wspólnego rozliczania podatkowego ze współmałżonkiem itd itd. Niekoniecznie Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 12:21 Krótko mówiąc: jeśli nie chcesz korzystać z przysługujących Ci możliwości związanych z małżeństwem, nie masz żadnego obowiązku zgłaszania zmiany stanu cywilnego w pracy. Pomijam oczywiście wyżej wymienione kwestie nepotyzmu itp., kiedy ukrywa się fakt małżeństwa żeby zataić nieprawidłowości ale rozumiem że nie o to chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 12:24 I chyba jeszcze póki nie macie dzieci i nie musisz wypełnić wniosku o tym, kto bierze dwa dni opieki. Oraz wniosku do zwolnienia chorobowego na dziecko, że ojciec dziecka nie wykorzystał (ale może już odeszli od tego oraz ojciec dziecka nie musi być mężem). Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajnamatka Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 12:35 Dzieci w tym wieku już mieć nie będziemy. Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 12:46 Opiekę bierze ojciec dziecka, a nie mąż matki. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 16:33 bazia_morska napisała: > Opiekę bierze ojciec dziecka, a nie mąż matki. Ale wiesz, że to czasami ta sama osoba? Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 18:00 Tak, ale nie ma przy opiece/zwolnieniu na dziecko żadnego znaczenia, czy jest mężem, czy nie. Dla luxmedu zresztą też, tam jest mąż/partner w opisie do pakietu rodzinnego. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 20:37 Ojciec może brać nawet jeśli nie jest mężem. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 21:35 Ale jeśli chcesz ukryć że tego męża masz i nagle wpiszesz go w rubrykę 'ojciec' to tak jakby rzucasz podejrzenie Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 21:42 Bez przesady. Już ponad 1/4 dzieci w Polsce rodzi się ze związków pozamałżeńskich. Dział kadr chyba wie skąd się biorą dzieci, że mąż nie jest do tego potrzebny, a jednak ojciec zazwyczaj jakiś jest. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 29.01.23, 20:26 Albo jeśli chcesz ukryć przed mężem, kto jest ojcem Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 14:53 Nie mam pojęcia, ale bardzo mnie zaciekawiło dlaczego to ma być taka tajemnica. Odpowiedz Link Zgłoś
dominika9933 Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 15:01 Znam osoby, małżeństwo, o których ślubie wiedzieli tylko rodzice i rodzeństwo, świadkowie oraz ze dwie osoby poza wymienionymi ( w tym ja). Na ślubie rodziców i rodzeństwa nie było, tylko świadkowie. Nie rozumiem i nie zrozumiem przesłanek. Choć rozwód nastąpił po roku i tu był plus, bo nikt nie wiedział o ślubie. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.amy.farrah.fowler Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 16:19 Mam taką parę wśród znajomych (takich bardziej internetowych, w realu widziałam tylko ją i to może 2-3 razy). Wiem, że są małżeństwem, bo wspólna znajoma się wygadała, ale gdyby ktoś chciał się tego dowiedzieć z internetów, nie ma po tym śladu. Żadne nie wspomina o drugim i nie wchodzą ze sobą z żadne interakcje. Inna sprawa, że on jest wręcz niebywałym bucem, może dlatego. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 19:43 Ja i mój mąż internetowo też nie wchodzimy w interakcje, nie mamy siebie w znajomych, wspólnych znajomych to na palcach 1 ręki by policzył. Żadnych statusów związkowych, miejsc zamieszkania, rodziny nie ustawiamy. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 21:38 Ha, ja to nawet konta w internetach nie mam, zupełne incognito A tak serio to znam dwa małżeństwa, które w internetach nie mają żadnych interakcji, mężowie pracują w policji i ze względu na bezpieczeństwo takie 'ukrywanie się'. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 29.01.23, 02:46 Jestem żoną ponad ćwierć wieku. Nigdzie w internecie nie ma po tym śladu. Niczego nie ukrywam tylko skąd miałby się tan ślad wziąć? Ja nie prowadzę życia na facebooku, nie oznaczam znajomych i rodziny, nie mam "statusów" czy jak to się nazywa. W interakcje z mężem wchodzę bezpośrednio, nie w necie. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 15:06 majenkirr napisała: > Nie mam pojęcia, ale bardzo mnie zaciekawiło dlaczego to ma być taka tajemnica. > > Ceni sobie prywatnosc. A moze faktycznie zaklada szybki rozwod 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 15:52 Znam takie małżeństwo zawarte po cichu. Ale to był wielki mezalians i nie zależało im na rozgłosie, żeby nie dolewać oliwy do ognia. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 21:46 My się ukrywaliśmy przed sąsiadami, żeby nie robili żadnych wiejskich cyrków. Tzn. ukrywaliśmy termin ślubu, po fakcie ich wiedza lub niewiedza już nie miała to znaczenia. Ale to dotyczyło tylko sąsiadów. Firma, klienci, bliscy i znajomi wiedzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 29.01.23, 20:33 majenkirr napisała: > Nie mam pojęcia, ale bardzo mnie zaciekawiło dlaczego to ma być taka tajemnica. Spotkałem się z sytuacją, gdy szef zwolnił pracownicę, bo ta wyszła za mąż. Według niego taka pracownica przestaje być dyspozycyjna. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 29.01.23, 21:00 A ja spotkałam się z sytuacja odwrotną. Pani nie powiedziała, że wyszła za mąż. Dlugo udawała samotna matkę, korzystała z wszelkiej pomocy socjalnej. Kiedy prawda wyszła, została zwolniona. I tak dobrze, że nikt jej nie kazał zwracać pieniędzy, bo uzbierało się trochę. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 29.01.23, 22:47 Tak, ale tu jest trochę inna sytuacja, bo kobieta korzystała z pomocy socjalnej, która należała się samotnej matce, ale nie należała się matce z mężem. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 15:05 Co prawda zgłaszałam w kadrach zmianę nazwiska, ale tylko po prostu pokazałam nowy dowód, a nie że kogoś interesował przy tej okazji mój stan cywilny. W ogóle taka dana nie występuje chyba wśród danych rejestrowanych przez pracodawcę. Wspólne rozliczanie podatku to też moja sprawa, bo kadry wręczają mi PIT-11 i dalej sama sobie z nim robię co chcę. Nawet kiedyś, gdy kadry robiły za pracownika roczne rozliczenie z US, to tylko na życzenie, jak się zglaszało, że się chce rozliczyć samodzielnie, to nikt nie pytał z jakiego powodu. Tak naprawdę to tylko raz musiałam się "przyznać" do posiadania męża - gdy występowałam o pożyczkę z kasy zapomogowo-pozyczkowej, wtedy potrzebowałam zgody męża i chyba jego zaświadczenia o zatrudnieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 15:53 W budżetówce wykazuje się dochody w rodzinie, jeśli chcesz się korzystać z funduszu socjalnego. Ale to chyba nie ten przypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 18:01 U nas w korpo też, ale nadal nie ma znaczenia, czy to mąż czy partner, tylko osoba we wspólnym gospodarstwie domowym. Odpowiedz Link Zgłoś
samawsnach Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 16:09 Jeśli w zakładzie pracy jest fundusz socjalny i nie macie rozdzielności majątkowej, to tak. Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 16:12 samawsnach napisała: > Jeśli w zakładzie pracy jest fundusz socjalny i nie macie rozdzielności majątko > wej, to tak. Nie ma obowiązku korzystania z funduszu socjalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 29.01.23, 02:48 Nie, bo nie muszą z tego funduszu korzystać, my nigdy nie korzystaliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 16:15 ślub cywilny bez pięknej sukni, welonu, kościoła w kwiatach, wesela, cudownych zdjęć i zmiany nazwiska to nie ślub, tylko ściema! także ukryjesz to lewackie oszustwo na 100%! Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia22 Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 16:22 A nie chcesz dostać gratulacji i prezentu od współpracowników? Tylko wtedy musiałabyś przynieść tort🤪 Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajnamatka Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 17:06 No właśnie nie chcę, jesteśmy razem już ponad 10 lat i tak nas nachodzi czasem na legalizację związku, ale czy się w końcu zdecydujemy - nie wiem. Wiem natomiast, że jeśli nawet, to poza naszymi najbliższymi nikomu nic do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 17:15 A ktoś postronny sprawdza, czy sąsiad na pewno jest mężem tej pani, choć tak go przedstawia? Czy poza "atrakcyjnością" kobiety -nie związanej- jest powód ukrywania małżeństwa? Odpowiedz Link Zgłoś
zonkli Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 20:24 może zwyczajnie ma wrednych współpracowników i nie ma ochoty przyjmować ich ochów i achów w pracy oraz nie chce czuć presji że może trzeba ich zaprosić choć na ślub Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 19:04 zwyczajnamatka napisał(a): > No właśnie nie chcę, jesteśmy razem już ponad 10 lat i tak nas nachodzi czasem > na legalizację związku, ale czy się w końcu zdecydujemy - nie wiem. Wiem natomi > ast, że jeśli nawet, to poza naszymi najbliższymi nikomu nic do tego. Nie mowilabym nawet najbmizszym, wypaplaja niechcacy i prywatnosc zrujnowana 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
samawsnach Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 21:38 > Nie mowilabym nawet najbmizszym, wypaplaja niechcacy i prywatnosc zrujnowana 🤣 Tak, coś w tym jest. Ten wątek pachnie paranoją. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 29.01.23, 03:19 ritual2019 napisał(a): > Nie mowilabym nawet najbmizszym, wypaplaja niechcacy i prywatnosc zrujnowana 🤣 Nawet mężowi lepiej nie mówić. S. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 29.01.23, 02:50 To idźcie do urzędu stanu cywilnego i weźcie ślub, wcześniej złóżcie stosowne papiery. My tak zrobiliśmy, naprawdę nikt w urzędzie nie pyta czy zawiadomiliście znajomych i rodzinę. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 29.01.23, 02:49 W życiu. Oczywiście, że nie chciałam gratulacji i prezentu od współpracowników. Po co, na bogów? Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 18:03 Jeśli nie zmieniasz nazwiska, nie ma takiego powodu. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 20:39 Nawet jeśli jest zmiana nazwiska wystarczy pokazać nowy dowód osobisty i nie trzeba się tłumaczyć z jakiego powodu doszło do zmiany. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 21:42 Tłumaczyć się nie trzeba, ale jakby nietrudno się domyśleć. Choć można jeszcze zmienić po rozwodzie Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 29.01.23, 09:33 Można zmienic nazwisko urzędowo. Mój znajomy zmienił, ślubu ani rozwodu wtedy nie brał. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 29.01.23, 09:34 Kiedyś tu pisała dziewczyna.ze obecnie ma piąte nazwisko, z czego chyba 3 pierwsze nie były związane ze slubami/rozwodami. Nie pamiętam już szczegółów. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 19:12 A w tych dokumentach, które firma przesyła do Zusu czy tam przypadkiem nie ma stanu cywilnego? Ja mam wrażenie, że ciągle i wszędzie go muszę wpisywać, w przeróżnych instytucjach. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 19:55 Ja nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek wpisywała stan cywilny gdziekolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
zonkli Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 28.01.23, 20:25 ja tylko w ankietach internetowych jakie studentki zamieszczają, żeby dane do magisterki zebrać Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 29.01.23, 12:27 We wnioskach o 500+ chyba jest. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 29.01.23, 19:33 kamin napisał(a): > Ja nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek wpisywała stan cywilny gdziekolwie > k. W każdym wniosku kredytowym (np.zakupy na raty) pada pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 29.01.23, 07:30 Oczywiście że da się ukryć. Nawet rozwód da się, a po kilkunastu latach ponowny ślub. Znam taki przypadek rozwód był bo były problemy finansowe i tak trzeba było zrobić, a ślub, bo wyprostowało się a jednak wciąż byli z sobą, dorosłe dzieci były świadkami na tym ślubie, po ślubie obiad wspólny, i wszyscy rozeszli się do swoich domów. Nikt za bardzo o tym nie wiedział, w pracy, a tym bardziej w dalszej rodzinie ( kuzynki czy inne ciotki pociotki) bo kobieta ani podczas rozwodu ani ponownego ślubu nie zmieniała nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
koraleznasturcji Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 29.01.23, 08:34 Oczywiście, że się da. Jedynym kosztem jest utrata prawa do urlopu, który należy się pracownikowi na etacie z okazji zawarcia małżeństwa. Jeżeli pracodawca ma politykę zapobiegania nepotyzmowi i wymaga informowania o związkach pomiędzy pracownikami, to dotyczy ona wszystkich pracowników w związku/prowadzących wspólne gospodarstwo domowe. To, czy taka para ma ślub, czy żyje w konkubinacie, nie ma przecież większego znaczenia z punktu widzenia ryzyka wykorzystywania stanowiska służbowego do faworyzowania własnego partnera/partnerki. A co do sensu ukrywania się przed znajomymi. Znam co najmniej jedną parę, która wzięła ślub nie informując o tym w zasadzie nikogo.Nawet nie mówią o sobie nawzajem mąż/żona, a tego, co ich łączy nie nazywają "małżeństwem", tylko "związkiem". Akurat oni nie traktują swojego stanu cywilnego jakby to była tajemnica państwowa, tylko jakby uznawali, że to jest wyłącznie kwestia cywilnoprawnej umowy między nimi. I skoro nie robiliby szumu wokół umowy użyczenia lokalu, to nie robią zamieszania wokół umowy zawarcia wspólności majątkowej. Odpowiedz Link Zgłoś
cranberries1983 Re: Czy da się ukryć zawarcie związku małżeńskieg 29.01.23, 18:13 po prostu nie mów? ni zmieniej nazwiska Odpowiedz Link Zgłoś