Dodaj do ulubionych

Kursy dla 8-klasisty

28.01.23, 13:36
Podczuję ematkę od lat, ale do tej pory nie miałam odwagi pisać.

A teraz potrzebuję ematkowej wiedzy: na jaki kurs przed e8 warto posłać 8-klasistę, który celuje w wysokie wyniki z egzaminów?
Proszę polećcie kursy stacjonarne w Warszawie lub sprawdzone kursy online.

Dziękuję!
Obserwuj wątek
    • glanaber Re: Kursy dla 8-klasisty 28.01.23, 13:47
      A teraz cały na biało wchodzi usługodawca z reklamą w stylu: mój Maciuś korzystał z kursu tutaj, doskonale go przygotowali, polecam.
      3, 2. 1…
      • niebieskalimonka Re: Kursy dla 8-klasisty 28.01.23, 13:52
        Kojarzę ematkowe nicki, poradzę sobie z ewentualnymi reklamami wink
        • glanaber Re: Kursy dla 8-klasisty 28.01.23, 14:06
          Przecież po to założyłaś ten wątek, żeby reklamę umieścić.

O kursach przygotowujących do egzaminów było wystarczająco dużo prawdziwych wątków, w rym jeden całkiem niedawno.
          • niebieskalimonka Re: Kursy dla 8-klasisty 28.01.23, 15:06
            Chyba ja lepiej wiem po co założyłam wątek…
    • panna.nasturcja Re: Kursy dla 8-klasisty 28.01.23, 15:09
      Na żaden. Jeśli dziecko ma sobie poradzić w dobrej szkole średniej to powinno się do niej dostać o własnych siłach.
      Wyjątek robiłabym dla języków obcych, bo ich nauka w trzydziestodobowej klasie nie ma sensu.
      • panna.nasturcja Re: Kursy dla 8-klasisty 28.01.23, 15:09
        trzydziestoosobowej
      • niebieskalimonka Re: Kursy dla 8-klasisty 28.01.23, 16:10
        Teoretycznie się zgadzam, ale młody ma słabą nauczycielkę od polskiego i chciałabym to jakoś wyrównać.
      • mama-ola Re: Kursy dla 8-klasisty 28.01.23, 16:58
        Jeśli dziecko ma sobie poradzić w dobrej szkole średniej to powinno się do niej dostać o własnych siłach. Wyjątek robiłabym dla języków obcych

Bardzo się z Tobą zgadzam.
      • aguar Re: Kursy dla 8-klasisty 28.01.23, 17:03
        "Jeśli dziecko ma sobie poradzić w dobrej szkole średniej to powinno się do niej dostać o własnych siłach."
        Też się skłaniam ku temu coraz bardziej. Jak mój się gdzieś dostanie bez dodatkowych kursów, w ogóle bez robienia czegokolwiek poza tym, do czego go zmusza szkoła, niezhańbiony wolontariatem, to liczę na to, że w takiej klasie też sobie będzie radził na luzie, w przeciwieństwie do tych, którzy bardzo się spinali, żeby się tam dostać.
        • slonko1335 Re: Kursy dla 8-klasisty 28.01.23, 23:08
          Przecież dostaje się o własnych siłach bo korepetytor za nie egzaminu nie pisze.
    • zwyczajnamatka Re: Kursy dla 8-klasisty 28.01.23, 17:12
      Moim zdaniem lepszy dobry korepetytor i praca jeden na jeden, niż takie kursy.
      Moja córka chodziła na matematykę pod kątem rozwiązywania arkuszy egzaminacyjnych, w szkole nie zrobili ani jednego arkusza, były tylko bieżące lekcje. To trochę niefajne, żeby dziecko zetknęło się z arkuszem dopiero na próbnych i potem na egzaminie.
      • taki-sobie-nick Re: Kursy dla 8-klasisty 28.01.23, 21:50
        egzaminacyjny
        > ch, w szkole nie zrobili ani jednego arkusza, były tylko bieżące lekcje.

A zadania się jakos róznią? Czy rozumujesz na zasadzie "arkusz ma być na lekcji, bo jest na maturze"?
        • katriel Re: Kursy dla 8-klasisty 28.01.23, 22:51
          > A zadania się jakos róznią? Czy rozumujesz na zasadzie "arkusz ma być na lekcji, bo jest na maturze"?

Nie mówimy o maturze, tylko o egzaminie ósmoklasisty.
          Tak, zadania się różnią (i piszę jako nauczycielka matematyki).
          Jakby się o to zapytał ktoś mniej napastliwie, to bym tłumaczyła, czym się różnią. A tak to mi się nie chce.
          • taki-sobie-nick Re: Kursy dla 8-klasisty 28.01.23, 23:00
            katriel napisała:

> > A zadania się jakos róznią? Czy rozumujesz na zasadzie "arkusz ma być na
            > lekcji, bo jest na maturze"?
            >
            > Nie mówimy o maturze, tylko o egzaminie ósmoklasisty.

Moja pomyłka.

> Tak, zadania się różnią (i piszę jako nauczycielka matematyki).
            > Jakby się o to zapytał ktoś mniej napastliwie, to bym tłumaczyła, czym się różn
            > ią. A tak to mi się nie chce.

Trudno.
        • little_fish Re: Kursy dla 8-klasisty 28.01.23, 23:22
          Pojedyncze zadania mogą się nie różnić. Arkusz od sprawdzianu to się jednak różni.
          • taki-sobie-nick Re: Kursy dla 8-klasisty 28.01.23, 23:29
            Dobra, poproszę szczegóły. Arkusz zawiera zadania z wielu dziedzin i odpowiedz się zaznacza, cos jeszcze?
            • little_fish Re: Kursy dla 8-klasisty 29.01.23, 00:10
              No właśnie ta wielość dziedzin dla niektórych jest trudnością, którą warto poćwiczyć. Bo trzeba wrócić do materiału omawianego jakiś czas temu, czasem połączyć zagadnienia z dwóch działów - co nie zawsze ma miejsce na sprawdzianie.
              • taki-sobie-nick Re: Kursy dla 8-klasisty 29.01.23, 00:32
                ok
    • niebieskalimonka Re: Kursy dla 8-klasisty 29.01.23, 07:58
      Może jednak ktoś poleci jakieś kursy?
      Bo mnie fb zasypuje reklamami kursów online - czy to ma sens? Czy ktoś zapłacił za taki i faktycznie skorzystał?
      • bei Re: Kursy dla 8-klasisty 29.01.23, 08:36
        Mój syn (ósmoklasista pamiętnego pierwszego egzaminu z podwójnego rocznika) zderzył się z pechem swojej polonistki, która to z różnych przyczyn nie stawiała się w pracy w szkole ciągiem przez ponad sześć tygodni. Zdecydowaliśmy się na lekcje wspomagające raz w tygodniu. Syn był bardzo zadowolony, uzyskał świetny wynik z egzaminu. Mogę zapytać korepetytorki, czy ma wolne miejsce ( lekcje prowadzone zdalnie).
        • niebieskalimonka Re: Kursy dla 8-klasisty 29.01.23, 08:41
          Poproszę, dzięki!

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka