Dodaj do ulubionych

Dajcie jakiś fajny przepis na ciasto

28.01.23, 16:23
Mam dziś święty spokój, a jutro dzieci na obiedzie.
Mogę poeksperymentować, nie mam ochoty na robienie czegoś, co już robiłam, chcę coś nowego.

Żeby było z masą jakąś.
Posiadam brzoskwinie, wiśnie, śmietanę kremówkę, masło, no w sumie dużo dużo produktów mam.
Obserwuj wątek
    • 21mada Re: Dajcie jakiś fajny przepis na ciasto 28.01.23, 16:34
      Kruche babeczki z wiśniami i bitą śmietaną.
      Sernik na zimno z brzoskwiniami.
    • paola.brunetti Re: Dajcie jakiś fajny przepis na ciasto 28.01.23, 16:50
      Ja dzisiaj robię pleśniak, ale to pewnie znasz.
      Mam na oku jeszcze to:

Malinowa księżniczka z kremem budyniowym blogzapetytem.pl/2023/01/25/malinowa-ksiezniczka-z-kremem-budyniowym-bez-pieczenia/
      • andaba Re: Dajcie jakiś fajny przepis na ciasto 28.01.23, 17:25
        O, to jest fajne, tylko herbatników nie mam.
        Zapamiętam na przyszłość.
    • pepsi.only Re: Dajcie jakiś fajny przepis na ciasto 28.01.23, 16:52
      Miałam robić rano, ale dopiero teraz zabieram się:
      mojewypieki.com/przepis/klejace-ciasto-z-pomaranczami
      Już wczoraj wstawiałam ten przepis, i zdjęcie z wcześniejszego wypieku, bardzo lubię to ciasto.

• bylam.stara.mostowiakowa Re: Dajcie jakiś fajny przepis na ciasto 28.01.23, 17:17
        Ja w tym tygodniu piekłam ciasto kaszak z kremem z kaszy manny. Piecze się 3 placki i przekłada tym kremem. Dokładny przepis na yt na kanale Heni Foks. Na wierzch zrobiłam polewę z masła, miodu i siekanych orzechów ziemnych.
        • andaba Re: Dajcie jakiś fajny przepis na ciasto 28.01.23, 17:27
          Takie robię.
          Pleśniaka też.
          I sernik z brzoskwiniami też. Ten sernik może zrobię jako drugie? Przynajmniej będę miała dać na wynos, bo jedno to zjedzą. Wprawdzie planuję jeszcze ptysie zrobić, no ale ptysie na wynos nie bardzo.

• lella_two Re: Dajcie jakiś fajny przepis na ciasto 28.01.23, 18:01
        To jest bombowe, dzięki za link😊
    • marinella Re: Dajcie jakiś fajny przepis na ciasto 28.01.23, 18:08
      Wiśniowy crumble. W weekend poszly mi 2 tace. 5 minut roboty.

Wiśnie na spodzie + odrobina maki ziemniaczanej + cukier puder + na to 3-4 cm kruszonki voila
    • em_em71 Re: Dajcie jakiś fajny przepis na ciasto 28.01.23, 18:12
      Malinową chmurkę może? Z wiśniami też mogłaby być ok. Koleżanka robi z winogronami i białą galaretką.
      • maslova Re: Dajcie jakiś fajny przepis na ciasto 28.01.23, 21:03
        O, też chciałam to ciasto polecić. Maliny jak najbardziej można zastąpić wiśniami. Ciasto jest pycha!
    • frozenwildberry Re: Dajcie jakiś fajny przepis na ciasto 28.01.23, 20:56
      Ja bym z tego zrobiła: kruche tarteletki z wiśniami i ciasto z białek przełożone kremem śmietanowym z brzoskwiniami na wierzchu, glazurowanymi przezroczystą galaretką.
    • szmytka1 Re: Dajcie jakiś fajny przepis na ciasto 28.01.23, 21:36
      Z tego co masz + 4 galaretki owocowe znam ciasto.

Biszkopt upiecz, przekrój. Zrob piankę, proporcje mniej wiecej takie, na pół litra kremówki musisz miec 2 galaretki rozpuszczone w 1 porcji wody, czyli jak normalnie na galaretke jest chyba pol litra wody, to dasz na te wode 2 galaretki. Jak galaretki zaczynają tężec, to ubijasz śmietanę i do ubitej śmietany dodajesz te tezejace galaretki. Powstała masa przesmaruj biszkopt, od gory też posmaruj, na wierzch posmarowany walnij te wiśnie i brzoskwinie, zalej galaretkami dwiema normalnie wg przepisu robionymi. Najlepsze jest latem z malinami albo truskawkami, ale z brzoskwiniami i wiśniami też robie
    • misiamama Re: Dajcie jakiś fajny przepis na ciasto 28.01.23, 21:36
      Z masą to zrób tort schwarzwaldzki
    • mia_mia Re: Dajcie jakiś fajny przepis na ciasto 29.01.23, 06:04
      Tort marchewkowy z kwestii smaków wypróbuj, ja mało piekąca, ale kilka razy robiłam i zawsze się udawał i tam gdzie zaniosłam znikał od razu (w domu raczej nie jadamy ciast, więc cokolwiek piekę głównie na wynos lub na imprezy). Najlepsze jest zdziwienie niektórych, którzy nie wierzą, że tam jest choć pół grama marchewki.
      • mia_mia Re: Dajcie jakiś fajny przepis na ciasto 29.01.23, 06:06
        Nie doczytałam ograniczeń w składnikach, ale jak kiedyś będziesz chciała, to wypróbuj.
      • summerland Re: Dajcie jakiś fajny przepis na ciasto 29.01.23, 08:06
        Ja wlasnie wczoraj zrobilam, co prawda z innej strony ale wyszedl pyszny. Zrobilam tez myk-zamienilam make pszenna na zytnia z dodatkiem maki ziemniaczanej
        • mia_mia Re: Dajcie jakiś fajny przepis na ciasto 29.01.23, 08:09
          Z czystej ciekawości, dlaczego?
          • summerland Re: Dajcie jakiś fajny przepis na ciasto 29.01.23, 08:42
            Bo robie eksperyment zdrowotny I nie jem maki pszennej
    • car_fox Re: Dajcie jakiś fajny przepis na ciasto 29.01.23, 06:24
      Ciasta sa niezdrowe przeciez? Masa cukru, bialej maki, tluszczy A potem sie dziwia ze grube, ze cukrzyca i cholesterole jakies i co tam jeszcze.
      Daj dzieciom owoce.
      • marinella Re: Dajcie jakiś fajny przepis na ciasto 29.01.23, 06:29
        Pokaż swoje foto.
      • andaba Re: Dajcie jakiś fajny przepis na ciasto 29.01.23, 10:50
        Owoce to se same kupują, a do mamusi przyjeżdżają na porządne żarcie smile
      • milin94 Re: Dajcie jakiś fajny przepis na ciasto 29.01.23, 12:29
        car_fox napisał(a):

> Ciasta sa niezdrowe przeciez? Masa cukru, bialej maki, tluszczy A potem sie dz
        > iwia ze grube, ze cukrzyca i cholesterole jakies i co tam jeszcze.
        > Daj dzieciom owoce.
        Owoce też niezdrowe, jeszcze jagodowe ujdą, ale nic oprócz tego.
    • katie3001 Re: Dajcie jakiś fajny przepis na ciasto 29.01.23, 11:19
      Bez masy ale ostatnio zrobilam keks na ciescie pomaranczowym....wilgotne, aromatyczne....super
    • magia Re: Dajcie jakiś fajny przepis na ciasto 29.01.23, 11:46
      a prosze
      www.rozkoszny.pl/sernik-baskijski-ale-jeszcze-lepszy/
      • summerland Re: Dajcie jakiś fajny przepis na ciasto 29.01.23, 16:38
        Ten sernik to moje ostatnie odkrycie, juz go pieklam pare razy I dzisiaj bede piekla dla syna na urodziny

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka