stephanie.plum 28.01.23, 16:44 bo podobno "Francuz" to odczłowieczająca etykietka. Tekst linku Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jednoraz0w0 Re: ej, no to jak od dzisiaj mówimy na Francuzów. 28.01.23, 17:10 Osoba francuska, oczywiście. Ale mnie i tak najbardziej rozxzulilo, ze nie zdecydowali się podac za przykład Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: ej, no to jak od dzisiaj mówimy na Francuzów. 28.01.23, 17:11 "osoba doświadczająca francuskości" Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: ej, no to jak od dzisiaj mówimy na Francuzów. 28.01.23, 18:51 chyba osoba z francuskością Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: ej, no to jak od dzisiaj mówimy na Francuzów. 28.01.23, 18:54 osoba we francuskości Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: ej, no to jak od dzisiaj mówimy na Francuzów. 28.01.23, 19:26 o, to piękne. takie precyzyjne! Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: ej, no to jak od dzisiaj mówimy na Francuzów. 28.01.23, 17:17 A, nie! Osoba Assigned French at Birth! Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: ej, no to jak od dzisiaj mówimy na Francuzów. 28.01.23, 17:43 jednoraz0w0 napisał(a): > Osoba francuska, oczywiście. Ale mnie i tak najbardziej rozxzulilo, ze nie zdec > ydowali się podac za przykład Polaków. Na szczęście zostało wytlumaczone dlaczego! Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: ej, no to jak od dzisiaj mówimy na Francuzów. 28.01.23, 17:46 taaak, widziałam! Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: ej, no to jak od dzisiaj mówimy na Francuzów. 28.01.23, 18:43 Tylko ze tym wytłumaczeniem to oni się raczej pogrążyli… Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: ej, no to jak od dzisiaj mówimy na Francuzów. 28.01.23, 19:26 smakowicie... Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: ej, no to jak od dzisiaj mówimy na Francuzów. 28.01.23, 17:43 fakt... mnie rozczuliła pełna współczucia propozycja: "osoby cierpiące na francuskość". Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: ej, no to jak od dzisiaj mówimy na Francuzów. 28.01.23, 17:48 właściwie "osoba francuska" też niedobrze, moim zdaniem. inny przykład tam był: "biedak". zamiana na "osoba biedna" niewiele pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: ej, no to jak od dzisiaj mówimy na Francuzów. 28.01.23, 20:29 stephanie.plum napisała: > inny przykład tam był: "biedak". zamiana na "osoba biedna" niewiele pomoże. > Osoba alternatywnie bogata. Odpowiedz Link Zgłoś
suki-z-godzin Re: ej, no to jak od dzisiaj mówimy na Francuzów. 28.01.23, 18:13 Osoba francuska brzmi jak osoba niepełnosprawna. Prawidłowo powinnmo być "osoba z francuskością". Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: ej, no to jak od dzisiaj mówimy na Francuzów. 28.01.23, 18:16 Osoba doświadczona francuskością Odpowiedz Link Zgłoś
suki-z-godzin Re: ej, no to jak od dzisiaj mówimy na Francuzów. 28.01.23, 18:21 Osoba w kryzysie francuskości! Odpowiedz Link Zgłoś
suki-z-godzin Re: ej, no to jak od dzisiaj mówimy na Francuzów. 28.01.23, 18:20 BTW, czytałam niedawno ten artykuł o życiu w Kalifornii omawiany na forum, urzekła mnie bohaterka uparcie mówiąca "osoby w kryzysie bezdomności" zaraz obok zdań w stylu - cytuję - "ci ludzie byli jak meble miejskie" Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: ej, no to jak od dzisiaj mówimy na Francuzów. 28.01.23, 17:13 Homo sapiens zamieszkujący tereny Francji? Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: ej, no to jak od dzisiaj mówimy na Francuzów. 28.01.23, 17:49 a jak ten Francuz akurat w Tokio mieszka...? Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: ej, no to jak od dzisiaj mówimy na Francuzów. 28.01.23, 18:52 stephanie.plum napisała: > a jak ten Francuz akurat w Tokio mieszka...? > Homo sapiens z terenu Francji zamieszkujący czasowo Tokio Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: ej, no to jak od dzisiaj mówimy na Francuzów. 28.01.23, 19:27 podoba mi się. tyle znaków! ależ tłumacze się wzbogacą... Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: ej, no to jak od dzisiaj mówimy na Francuzów. 28.01.23, 19:35 Lepiej Homo Sapiens urodzony na terenie Francji zamieszkujący czasowo w Tokio Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: ej, no to jak od dzisiaj mówimy na Francuzów. 28.01.23, 21:11 arwena_11 napisała: > Lepiej Homo Sapiens urodzony na terenie Francji zamieszkujący czasowo w Tokio Ale ten Homo sapiens mógł się urodzić gdzie indziej (zapewne w jakiejś dawnej francuskiej kolonii) i przybyć do kraju-nazywanego-wcześniej-Francją jako uchodźca Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: ej, no to jak od dzisiaj mówimy na Francuzów. 29.01.23, 02:53 heca7 napisała: > Ale ten Homo sapiens mógł się urodzić gdzie indziej (zapewne w jakiejś dawnej f > rancuskiej kolonii) Osoba z biologiczną francuskością > i przybyć do kraju-nazywanego-wcześniej-Francją jako uchodź > ca > Transfrancuz! Odpowiedz Link Zgłoś
suki-z-godzin Re: ej, no to jak od dzisiaj mówimy na Francuzów. 29.01.23, 08:30 Osoba z biologiczna francuskoscia to cis-Francuz Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: ej, no to jak od dzisiaj mówimy na Francuzów. 29.01.23, 08:55 W tym momencie zaczynam się przekonywać, że teoria iż Finlandia nie istnieje może być przydatna w przypadku Francji Tak będzie najłatwiej Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: ej, no to jak od dzisiaj mówimy na Francuzów. 28.01.23, 18:20 heca7 napisała: > Homo sapiens zamieszkujący tereny Francji? podobno nie ma juz Francji Kumka Olik - Podobno nie ma już Francji Odpowiedz Link Zgłoś
kasandra33 Re: ej, no to jak od dzisiaj mówimy na Francuzów. 28.01.23, 17:25 We Francji jest coraz mniej Francuzów, nazywanie osób zamieszkujących Francję Francuzami może obrażać mniejszości, na przykład muzułmanów. No cóż dożyliśmy takich czasów gdy Niemcy i Francja powoli stają się multikulti, a rodowici mieszkańcy wkrótce będą mniejszością. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: ej, no to jak od dzisiaj mówimy na Francuzów. 28.01.23, 17:45 mam wrażenie, że to zupełnie inny temat Odpowiedz Link Zgłoś
semihora Re: ej, no to jak od dzisiaj mówimy na Francuzów. 28.01.23, 18:59 Wiesz co, weź ty sobie ogarnij temat bycia "rodowitym" kimkolwiek i "rodowitości genu w genie" Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: ej, no to jak od dzisiaj mówimy na Francuzów. 28.01.23, 17:49 Jeśli używane jako stereotyp, to owszem, jak najbardziej. z iloma stwierdzeniami, że Polacy tacy, siacy, owamci, się zgadzasz? Reszta przyklejona do Ciebie pozbawia indywidualności, więc w jakiś sposób odczłowiecza. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: ej, no to jak od dzisiaj mówimy na Francuzów. 28.01.23, 18:01 no jednak nie jestem za tym, że trzeba wykreślić słowa typu Francuz ze słownika, by zachować dobre obyczaje. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: ej, no to jak od dzisiaj mówimy na Francuzów. 28.01.23, 19:43 Wykreślać nie, ale używanie w kontekście "Francuzi są ....." jak najbardziej powinno zniknąć.To jednak chyba niemożliwe, więc wystarczy wiedzieć, że każde takie uogólnienie jest pozbawione sensu - i krzywdzące. CHyba o to chodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: ej, no to jak od dzisiaj mówimy na Francuzów. 28.01.23, 20:16 czyli jednak trzeba było monitu agencji prasowej... :~) no dobra, "Francuzi" nie można. a można "Krakowiacy i Górale"? Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: ej, no to jak od dzisiaj mówimy na Francuzów. 29.01.23, 02:33 nangaparbat3 napisała: > Wykreślać nie, ale używanie w kontekście "Francuzi są ....." jak najbardziej po > winno zniknąć. To nie o taki kontekst chodziło tylko o frazę „the French”, czyli z tym „the”. Czyli wylatuje: „God loves the poor,”, „eat the rich”, „we the people” itd. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: ej, no to jak od dzisiaj mówimy na Francuzów. 28.01.23, 18:47 Eeee tam takie tam poerdolenie. Na ten samej zasadzie „osoba cierpiąca na francuskość” to tez jest stereotyp i to jeszcze gorszy, bo tu juz w igole jest odcięta od pochodzenia, tylko nabywa cechy zespołu francuskości, No a one juz misza hyc jakoś określone, i owszem, nie da się inaczej niż stereotypami. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: ej, no to jak od dzisiaj mówimy na Francuzów. 28.01.23, 19:29 :~D wiem, że to nie wszystkich śmieszy, ale u mnie wywołuje głupawkę. zwłaszcza że ZNAM osoby z cechami zespołu francuskości... pffff! Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: ej, no to jak od dzisiaj mówimy na Francuzów. 28.01.23, 21:24 nangaparbat3 napisała: > Reszta prz > yklejona do Ciebie pozbawia indywidualności, więc w jakiś sposób odczłowiecza. Odczłowiecza to mnie akurat paternalizm, którym sobie łechcesz swoje zakończenia nerwowe. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: ej, no to jak od dzisiaj mówimy na Francuzów. 28.01.23, 19:29 osoba z rozpoznaniem spektrum francuskości? Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: ej, no to jak od dzisiaj mówimy na Francuzów. 29.01.23, 02:34 Ach 😍 osoba w spektrum francuskości Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: ej, no to jak od dzisiaj mówimy na Francuzów. 28.01.23, 20:20 Politpoprawnosc zjada wlasny ogon Odpowiedz Link Zgłoś
bialyhenio Re: ej, no to jak od dzisiaj mówimy na Francuzów. 28.01.23, 20:40 Może Romowie? Francuzi są ludem romańskim a słowo Rom jest poprawne politycznie. Albo Euroromowie? Jak Afroamerykanie. Tylko ze mamy tu kłopot, bo jeśli Francuz jest czarnego koloru skory, to bedzie juz Afroeurorom. Albo Galowie albo Romogalowie albo Galoromowie. Pomysłów jest wiele. Względnie zachodni germanie, wschodni hiszpanie, północni włosi, południowi belgowie. Jeszcze zaboeuropejczycy mi przychodzi do głowy Odpowiedz Link Zgłoś
bialyhenio Re: ej, no to jak od dzisiaj mówimy na Francuzów. 28.01.23, 20:45 jeszcze rdzenni quebekczycy brzmi kusząco Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: ej, no to jak od dzisiaj mówimy na Francuzów. 29.01.23, 11:16 Z tego co wyczytałem, nie ma problemu ze słowem French tylko przedimkiem "the". Niechaj ludzie anglojęzyczni używający języka angielskiego wywala ze słownika "the" I będzie z głowy 😅. Odpowiedz Link Zgłoś