Dodaj do ulubionych

Czy ematka używa mikrofali ?

28.01.23, 17:56
Bo moja właśnie wyzionęła ducha robiąc popcorn. Zaczęłam sobie szukać nowej w internetach i wpadłam w szuroalgorytmy o szkodliwych falach i nieco bardziej wiarygodne info o niszczeniu składników odżywczych oraz ogólne prikazy o nie podgrzewania mleka etc

To co, kupować nową czy nie ?
Obserwuj wątek
    • magdallenac Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 17:59
      O! Ja używam do mleka i popcornu właśnie. Aha i jeszcze do rozmrażania.
      • marinella Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 18:02
        No ja do popcornu i ogrzewania kawy. Właśnie doczytałam, ze tez sie nie powinno. Masakra.
        Czekaj, właśnie dojrzałam to o mleko dla niemowląt chodziło.
        • boogiecat Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 18:10
          My mikrofali uzywamy (tyz do popcornu), ale moj stary sie uparl ze mleko na bombelkowe kakalko bedzie podgrzewal w garnuszku na plycie (brak szurstwa, przeczytal cos co mu sie musialo wydac wiarygodne, ja sie nie mieszalam).

Dzidziusiowe i tak podgrzewalismy w butelkowym podgrzewaczu.
          • chococaffe Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 18:12
            do mleka itp najlepszy jest garnek do mleka
            • magdallenac Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 18:26
              Na czym polega wyższość garnka do mleka nad mikrofalówką? Podgrzewam tylko odrobinę, przez 30 sekund. Zazwyczaj do kawy.
              • chococaffe Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 18:34
                Dla mnie? Nie wnikając w szkodliwość itd - zajmuje mniej miejsca, rzadziej (wcale) się nie psuje) i można w nim robic sosy na bazie śmietany, serów itd.
                • chococaffe Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 18:36
                  p.s. no i pisałam też o wyższosci nad zwykłym garnkiem (nie wikipi itd)
                  • chococaffe Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 18:39
                    a!big_grin I czekoladę można rozpuszczać
                    • boogiecat Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 18:44
                      Owszem. My mamy taki zgrabniutki garnuszek do tego mleka (stary jest troche gadzeciarzem, gdy zdecydowal o tym mleku musial sie zaopatrzyc) i klasa miedzynarodowa jest gdy robi stopiona czekolade do deserow i tak podaje przy stole do osobistego polania.
                      • magdallenac Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 18:49
                        Minusy garnka: trzeba wyjąć z szafy, odpalić kuchnię, stać i pilnować żeby mleko nie wykipiało, umyć garnek, schować garnek. Plusy mikro: biorę kubek, wlewam trochę mleka, 30 sekund później mleko gotowe.
                        • chococaffe Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 18:51
                          Nie musisz stać i pilnować garnka do mleka. Kubek też musisz wyciągnąc a potem umyć. Ale co kto lubi.
                          • 21mada Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 18:53
                            Jak nie pilnujesz to wykipi. No i masz do mycia i garnek i kubek zamiast tylko kubka.
                            • chococaffe Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 18:56
                              Nie wikipi. To się gotuje na parze i jest gwizdek. Ale tak jak pisałam- co kto lubi. Mnie nie przekonuje zajmowanie tyle miejsca na blacie (a tym bardziej w zabudowie)
                          • taje Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 19:05
                            Przecież można w kubku podgrzać mleko a potem do tego samego kubka nalać sobie kawy z ekspresu. Więc jednak więcej mycia z garnkiem.
                            • magdallenac Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 19:17
                              O ja tak właśnie robię, a mikrofalówka jest tak ukryta, że nie razi wrażliwych ócz i nie zawadza na blacie😉
                              • taje Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 19:25
                                Ja mam mikrofalę w zabudowie (combo 2 w 1 piekarnik+mikrofala) oraz osobno drugi piekarnik, też w zabudowie. Bardzo praktyczne rozwiązanie bo mam de facto 2 piekarniki a przy okazji jest opcja mikrofali.
                          • jehanette Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 20:24
                            Ja muszę pilnowac mleka w garnku bo mam kota który na widok garnka w którym robimy owsiankę, mleko czy mannę biegnie na płytę żeby je "spyskac" jak pisał noblista. Także podgrzewanie w mikrofali jest znacznie wygodniejsze bo tam się nie dostanie xD
          • marinella Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 18:14
            Może to przeczytał, bo nie tylko szurskie strony o tym piszą

www.passeportsante.net/fr/Actualites/Nouvelles/Fiche.aspx?doc=micro-ondes-vrai-danger-dans-votre-cuisine
            • boogiecat Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 18:19
              W sumie to teraz boje sie zapytac😛
              • marinella Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 18:22
                big_grin

Myślisz,ze na stronach Konsorcjum Raoult-Zieba się zaabonowal ?
                • boogiecat Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 18:33
                  « Ktos mu powiedzial » ups😀

Teraz wobec mojej reakcji szybciutko wyszukal, ze mleko traci witaminy w mikrofalowych temperaturach.

• 21mada Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 18:36
                    Jak podgrzejesz na gazie aż wykipi to też straci witaminy.
                    • boogiecat Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 18:41
                      To juz gadaj z moim starym, ja tu jestem tylko towarzysko😉
                  • marinella Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 19:21
                    Ha ! Czyli jednak.
                    • boogiecat Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 21:02
                      Wez przestan. Kazdy popelnia bledy😀

• boogiecat Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 21:35
                        Powiedzialam mu przy kolacji, « sluchaj, ponoc sie babrzesz daremnie z tym mlekiem », a on mi, ze dla bombelki zostal szurem, gdyby jej nie bylo zadnego garnuszka by przeciez nie uprawial 😺
            • taje Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 18:57
              Trudno poważnie traktować stronę, która homeopatię traktuje jak dział medycyny i pisze, że działa... www.passeportsante.net/fr/Therapies/Guide/Fiche.aspx?doc=homeopathie_th
              • marinella Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 19:31

Ale piszą uczciwie, nie gadaj, piszą ze to obok medycyny konwencjonalnej, a nie ze to dział med konwencjonalnej.

Zreszta w tym kraju lekomanów już nic mnie nie zdziwi. Homeo i spółka to IMO społeczna odpowiedz na leczenie wszystkiego paracetamolem i 4 minutowe wizyty lekarskie.

Est-ce que ça fonctionne ?

Les mécanismes d'action de l'homéopathie ne sont pas encore expliqués mais de nombreuses études scientifiques ont montré leur intérêt dans le traitement de certaines pathologies sans pour autant conclure à une réelle efficacité.
    • mika_p Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 18:00
      Kupować. Najwyżej raz i drugi zjesz bez składników odżywczcyh innych niż kalorie.
      A z mlekiem rzeczywiście jest problem, jak wykipi w mikrofali, to smierdzi i trzeba szorować.
      • marinella Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 18:03
        Ty, a jest taki model co niszczy kalorie przy odgrzewaniu ? Bierem, nawet bez promocji.
    • stephanie.plum Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 18:03
      treści o szkodliwości były w modzie 25 lat temu, o ile dobrze pamiętam.
      • marinella Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 18:04
        25 lat temu to ja byłam u progu liceum i zażywałam szkodliwe substancje bezpośrednio … bez podgrzewania,
        • damartyn Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 18:06
          😂👍
        • magdallenac Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 18:07
          🤣🤣🤣
        • annaboleyn Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 18:34
          marinella napisał(a):

> 25 lat temu to ja byłam u progu liceum i zażywałam szkodliwe substancje bezpośr
          > ednio … bez podgrzewania,

smile)) To i tak spoko, skoro bez podgrzewania!
    • chococaffe Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 18:11
      Jedyne zastosowanie widzę w biurze, w namiastce kuchni. W normalnej kuchni - imho zbędna, ale ja nie lubię popcornusmile
      • marinella Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 18:16
        To jak ty czytasz ematkę BEZ POPCORNU ?
        • chococaffe Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 18:18
          Mam popcorn wewnętrznysmile
    • 35wcieniu Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 18:11
      Nie używam ale "szkodliwe fale" to mit sprzed ładnych kilkunastu lat, jak nie lepiej.
    • taje Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 18:14
      Używam czasami, do podgrzewania jedzenia.
    • nena20 Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 18:16
      Przy małych dzieciach nie jest wręcz niezbędna. Używam codziennie.
    • andaba Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 18:17
      Nie, nie mam.
      Parę razy podgrzewałam coś w mikrofali i było bleee. Tzn może mleko do płatków można podgrzać, ale pizzerinka z mikrofali jest ohydna, lepiej zjeść zimną.
      • leyla76 Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 19:29
        Mleko do płatków? Przecież płatki to tylko z zimnym mlekiem, w innej wersji są bleh
        • eliszka25 Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 21:16
          Zimne mleko jest bleehhh. Do płatków, do picia, do kakao tylko ciepłe, a najlepiej gorące.
          • mid.week Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 21:18
            Mleko w kazdej temperaturze jest 🤮🤮🤮
            • eliszka25 Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 21:35
              Ja tam bardzo lubię mleko, pod warunkiem, że jest gorące. Zimnego nie ruszam.
              • eglantine Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 21:44
                A ja płatki tylko z zimnym. wink Ewidentnie trauma poprzedszkolna, spowodowana wmuszaniem ciepłych zup mlecznych z rozciapcianym makaronem czy innym grysikiem. Na samo wspomnienie mam drgawki, brrr...
                • eliszka25 Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 21:49
                  Nie chodziłam do przedszkola i nikt we mnie nie wymuszał rozciapanych zup mlecznych. Moja mama gotowała pyszne zacierki na mleku, które moje dzieci też bardzo lubią. Mój mąż też z traumami przedszkolnymi polubił moje zacierki i sam się czasem dopomina.
                  • boogiecat Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 21:53
                    A mnie jest niedobrze na sama mysl o mleku, I O JAKICHS PYSZNYCH ZACIERKACH NA MLEKU, mimo ze nie chodzilam do przedszkola.😛

Co to sa te zacierki?
                    • chatgris01 Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 22:02
                      boogiecat napisała:

> Co to sa te zacierki?

Mnie to robila cioteczna babka na wsi, mniam big_grin
                      Takie jakby kluseczki w zupie mlecznej, wysypujesz troche maki na stolnice, skrapiasz woda i zacierasz, az wyjda takie malutkie waleczki, ktore sie wrzuca na kilka minut do wrzacego mleka. Mozna na slono albo na slodko.
                      • chatgris01 Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 22:03
                        Mozna je tez formowac na dloni.
                      • eliszka25 Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 22:07
                        Tak, oryginalnie to są oryginalnie zacierki, tylko jeszcze jajko się daje.

Moja mama robiła rzadsze ciasto, które ucierała łyżką w dużym kubku i wychodziły z tego bardziej lane kluski niż prawdziwe zacierki. Pyszna taka zupa i ja też robię w wersji, którą przejęłam od mamy. Tylko idę na łatwiznę i ciasto „ucieram” mikserem.
                        • chatgris01 Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 22:09
                          O, to ukrecone w kubku (maka z jajkiem) to u nas sie nazywa "lane ciasto", do mleka nie probowalam, ale pomidorowa najlepsza z tym big_grin
                          • eliszka25 Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 22:12
                            Bo te kluski mamy to były właśnie raczej lane kluski niż prawdziwe zacierki, ale zupa mleczna z nimi jest pyszna.
                      • boogiecat Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 22:16
                        Jest szansa, ze mojej corce by to bardzo smakowalo. Ona lubi takie babciowe comfortfoody.
                        • eliszka25 Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 22:18
                          Moje dzieci też. Największym komplementem jedzeniowym w ich ustach jest „smakuje zupełnie jak u babci”.
                • koronka2012 Re: Czy ematka używa mikrofali ? 30.01.23, 09:54
                  Ha! Prawdopodobnie dlatego jadam płatki wyłącznie z jogurtem 🤓, Żeby nie robiła się ciapa
              • mid.week Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 21:47
                Yyyyy przedszkole, wiadro, opary, korzuchy 🤢
                • eliszka25 Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 21:51
                  mid.week napisała:

> Yyyyy przedszkole, wiadro, opary, korzuchy 🤢

O matko, ja chyba naprawdę jestem dziwna, bo lubię kożuch z ciepłego mleka. Nawet specjalnie czekam żeby się zrobił i najpierw zjadam kożuch, a potem piję mleko.
                  • eglantine Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 21:53
                    Teraz autentycznie mnie zemdliło....
                  • boogiecat Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 21:59
                    Masz rzadkie gusta😀 nie znam nikogo takiego, zapytalam faceta ktory ze zwycieskim blyskiem w oku powiedzial, ze zna JEDNA osobe lubiaca kozuchy
                  • chatgris01 Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 22:05
                    Eliszka, ja jestem gorsza, na akcji "Kubek mleka w szkole" demonstracyjnie pozeralam ten cieply kozuch z mleka przed kolezanka, ktora dostawala na ten widok spazmow big_grin

BTW, mialam kiedys przepis (z lat 20 XX wieku) na kruche ciastka z kozuchow z mleka, pyszne byly).
                    • eliszka25 Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 22:10
                      No nie, taka wredna, to ja nie byłam, ale w naszym liceum zawsze było mleko na dużej przerwie, tylko można było sobie wybrać, czy chce się ciepłe czy zimne. Przez 4 lata codziennie ustawiałam się w kolejce po gorące mleko.
                      • chatgris01 Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 22:11
                        Bo ja to mialam w podstawowce, w wieku 8-12 lat (w LO tez juz bym taka wredna nie byla ;D )
                        • eliszka25 Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 22:15
                          No tak, to jednak nieco wyjaśnia 😄
                    • eglantine Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 22:10
                      Napisz jeszcze, że należałaś do tych dzieci, które na koloniach zjadały rozlazłe, ciepłe kosteczki masła. 😲🤢
                      • eliszka25 Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 22:14
                        eglantine napisała:

> Napisz jeszcze, że należałaś do tych dzieci, które na koloniach zjadały rozlazł
                        > e, ciepłe kosteczki masła. 😲🤢

Eeee, przez całą podstawówkę co roku jeździłam na kolonie, ale dzieci zjadających ciepłe masło nigdy nie widziałam 😳
                        • eglantine Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 22:15
                          Może ja miałam pecha do towarzystwa przy kolonijnym stoliku...
                          • eliszka25 Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 22:17
                            Możliwe, czasem jak pech, to pech, a na koloniach spotkać można było różne oryginały.
                        • mikams75 Re: Czy ematka używa mikrofali ? 30.01.23, 11:15
                          > Eeee, przez całą podstawówkę co roku jeździłam na kolonie, ale dzieci zjadających
                          > ciepłe masło nigdy nie widziałam 😳

minelas sie w czasoprzestrzeni z moja corka - ona miala etap jedzenia masla lyzka - cieple odkryla na jakims wyjezdzie w upalne kraje, wyjadla ogromna ilosc z takich malutkich opakowan. A pozniej w domu wyjadala tez zimne, lycha prosto z pudeleczka.

A kozuch z mleka to dla mnie koszmar.
                      • chatgris01 Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 22:14
                        Rozlazle, cieple kosteczki masla widywalam tylko w szpitalach, z kolonii nie pamietam (ale na koloniach bylam tylko raz, i mam wrazenie, ze dawano nam juz gotowe, posmarowane i oblozone kromki i bulki).
                        W szpitalach nie zjadalam ich osobno, tylko smarowalam chleb, samo maslo jest bleh.
                        • eliszka25 Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 22:16
                          Bardzo lubię masło, ale jednak samego bym nie zjadła.
                        • boogiecat Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 22:31
                          chatgris01 napisała:

> Rozlazle, cieple kosteczki masla widywalam tylko w szpitalach, z kolonii nie pa
                          > mietam
                          (…) samo maslo jest b
                          > leh.

To juz czas na najdziwniejsze amerykanskie zarcie: zamrozone slodzone maslo smazone w panierce na glebokim tluszczu. Takie churrosy 😛
                          • chatgris01 Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 22:33
                            Nie chcialam tego wiedziec!

surprised
                          • eliszka25 Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 22:35
                            O nie, to już nie dla mnie.
                    • boogiecat Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 22:20
                      chatgris01 napisała:

> BTW, mialam kiedys przepis (z lat 20 XX wieku) na kruche ciastka z kozuchow z m
                      > leka, pyszne byly).
                      >

To sie trzyma kupy, tak samo jak wasza pasja do kozuchow, bo to w sumie sama jakby smietanka.
                  • m_incubo Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 23:19
                    Ja też lubię kożuch z mleka. I ogólnie mleko w każdej postaci.
                    Ale ciepłe mleko do płatków hmm... Jednak nie.
              • chococaffe Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 23:07
                Zimne najlepsze! Ba, jedyne dobre (do kawy dodaję zawsze zimne). Czasami piję z lodemsmile
          • leyla76 Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 21:56
            Ja bardzo lubię gorące mleko, takie z korzuchem na wierzchu tez. Zupy mleczne z gorącym mlekiem tez lubię, kakao tez musi być gorące. Jedynie do płatków mi nie pasuje, bo z tych płatków to sie ciapa robię gorącym mlekiem, a ja musze mieć chrupiące.
            • taje Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 22:22
              Ja jestem wyjątkowo wszystkożerna - zjem (dobrze ugotowane) wszystkie składniki. Czerninę, ślimaki, stuletnie jajka, smażone owady, żabie udka. Nawet dwudniowego duriana zjadłam. Ale kożuch na mleku nie i nie, nie potrafię, mam od razu odruch wymiotny. Nie jestem w stanie pojąć, jak innym ludziom udaje się toto przełknąć, serio.
              • eliszka25 Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 22:28
                Ja z kolei nie zjem ani nie wypiję niczego, co dla mnie mocno śmierdzi. Ciepłe mleko ma dla mnie przyjemny zapach i nie mam z nim problemu.
              • boogiecat Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 22:38
                Podobnie u mnie smierdzace dziwne rzeczy zjem i wypije; mleko jest chyba jedynym do ktorego byloby mi bardzo, bardzo ciezko sie przemoc.
            • eliszka25 Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 22:38
              Ja nie jem zwykłych płatków kukurydzianych tylko musli albo owsiankę. Do musli muszę mieć gorące mleko, a owsiankę gotuję na mleku po prostu. Takie zwykle płatki kukurydziane faktycznie w ciepłym mleku szybko zamienią się w nieapetyczną ciapę.
              • chatgris01 Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 22:41
                Ja tez jem musli albo owsianke, ale po prostu zalewam zimnym mlekiem lub woda na noc i zostawiam pod przykryciem, do rana mieknie.
                • eliszka25 Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 22:56
                  Próbowałam, ale to zupełnie nie mój smak, a owsianka na wodzie, to dla mnie w ogóle nieporozumienie.
                  • chatgris01 Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 22:59
                    Ja tam jeszcze dodaje obficie owocow (wisni, czeresni albo czarnych jagod) i jogurt naturalny, wiec i tak smak platkow ginie.
                    • eliszka25 Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 23:27
                      Też dodaję owoce, rodzynki, żurawinę, orzechy (nie wszystko na raz), ale owsianka ugotowana na mleku jednak o wiele lepiej smakuje. Dla mnie oczywiście. A żeby było śmieszniej, to czasem gotuję dużo i część zjadam na ciepło, a część np. następnego dnia na zimno. Wtedy najczęściej z cynamonem. Ale zawsze musi być na mleku.
                  • leyla76 Re: Czy ematka używa mikrofali ? 29.01.23, 09:16
                    Mam to samo. Tez nie lubię nocnej owsianki
                  • kurt.wallander Re: Czy ematka używa mikrofali ? 29.01.23, 15:14
                    eliszka25 napisała:

> Próbowałam, ale to zupełnie nie mój smak, a owsianka na wodzie, to dla mnie w o
                    > góle nieporozumienie.

Nie lubie owsianki z mlekiem. Zalewam gorącą wodą, którą następnie odlewam i dodaje do owsianki jogurt naturalny. Muesli jem równiez z jogurtem. Ostatecznie z mlekiem, ale zimnym.
                    • eliszka25 Re: Czy ematka używa mikrofali ? 29.01.23, 15:47
                      Ja owsiankę gotuję. Taka tylko zalana zimnym czy gorącym płynem, nie ważne czy to mleko czy woda, ma dla mnie zupełnie inny smak. Próbowałam, dla mnie niejadalne.
                      • kurt.wallander Re: Czy ematka używa mikrofali ? 29.01.23, 21:13
                        Rozumiem. Ja wolę taką twardszą.
                        • eliszka25 Re: Czy ematka używa mikrofali ? 30.01.23, 01:03
                          Ogólnie, to chyba jestem w mniejszości, bo zewsząd słyszę o tym zalewaniu owsianki. Ludzie mają różne gusta i bardzo dobrze. Na szczęście z mężem mamy zbliżony gust kulinarny w kluczowych kwestiach i nie musimy „walczyć” o owsiankę 😉
              • m_incubo Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 23:51
                A to nie, owsiankę to ja uznaję tylko na ciepło.
      • eliszka25 Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 21:19
        Bo obiad w postaci zupy, gulaszu czy innego sosu podgrzany w mikrofali smakuje dla mnie normalnie, ale pizza, jakaś zapiekanka czy w ogóle cokolwiek z pieczywem robi się już niejadalne i gumowe.
        • eglantine Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 21:27
          Zgoda, czerstwe pieczywo chwilę podgrzane robi się gumowe, za to rozmrożony w mikrofali chleb ma fantastyczną chrupiącą skórkę i smakuje jak prosto z piekarni. Kupuję hurtowo ulubiony, kroję bochenki na połowę i rano mam po dziesięciu minutach pyszny, ciepły chleb. A do piekarni w życiu by mi się nie chciało rano popylać.
          • eliszka25 Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 21:33
            A widzisz, tego nie próbowałam. Ja mam zawsze zamrożone bułki. Może następnym razem spróbuję rozmrozić w mikrofali.
          • memphis90 Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 22:18
            No nie ma opcji, żeby stare wyszło chrupiące jak z piekarnika… Ale jak sie włoży na chwilkę, to będzie przynajmniej miękkie.
            • eliszka25 Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 22:21
              Nie chodzi o stare tylko np. kupuję foccacie u Włocha, przywożę do domu i podgrzewam. Z piekarnika jest pyszna, w mikrofali robi się z niej coś pomiędzy wymoczkiem a podeszwą.
      • ritual2019 Re: Czy ematka używa mikrofali ? 29.01.23, 09:12
        andaba napisała:

> Nie, nie mam.
        > Parę razy podgrzewałam coś w mikrofali i było bleee. Tzn może mleko do płatków
        > można podgrzać, ale pizzerinka z mikrofali jest ohydna, lepiej zjeść zimną.

Co to jest pizzerinka?
        • chatgris01 Re: Czy ematka używa mikrofali ? 29.01.23, 10:24
          Taka polska focaccia...
          Z piekarni. Moj ojciec odgrzewa na patelni pod przykrywka.
          • andaba Re: Czy ematka używa mikrofali ? 29.01.23, 11:29
            Nie z piekarni, sama robię.
            Taka malutka pizza, wielkości drożdżówki.
            • ritual2019 Re: Czy ematka używa mikrofali ? 29.01.23, 11:35
              andaba napisała:

> Nie z piekarni, sama robię.
              > Taka malutka pizza, wielkości drożdżówki.

I robisz ja w mikrofali? Pizze to pieke w piekarniku.
              • eliszka25 Re: Czy ematka używa mikrofali ? 29.01.23, 15:44
                Przecież napisała o podgrzewaniu w mikrofali.
                • ritual2019 Re: Czy ematka używa mikrofali ? 29.01.23, 20:19
                  Nawet jesli to w jakim celu. Pizza podgrzana w jakikolwiek sposob jest niesmaczna
                  • eliszka25 Re: Czy ematka używa mikrofali ? 30.01.23, 00:59
                    W takim celu, że jak upiecze te pizze i zdarzy się, że nie wszystko zjedzą od razu, to zamiast wywalać można odgrzać np. na kolację. Wiadomo, że odgrzana pizza nie będzie smakować tak, jak taka prosto z pieca od Włocha, ale podgrzana w piekarniku jest Ok, a podgrzana w mikrofali robi się niezjadliwa.

Szczerze mówiąc, to trudno mi uwierzyć, że muszę tłumaczyć, z jakiego powodu czasem odgrzewa się jedzenie 🤦🏼‍♀️
                    • ritual2019 Re: Czy ematka używa mikrofali ? 30.01.23, 10:03
                      Nie jest okey. Leftover pizze je sie na zimno. Ale w pl jest miania podgrzewania wszystkiego, nawet jogurtow.
                      • eliszka25 Re: Czy ematka używa mikrofali ? 30.01.23, 10:23
                        Je się na zimno, bo ty tak zarządziłaś? Jak ktoś ma ochotę zjeść pizzę z wczoraj na ciepło, to mu nie wolno? Dla mnie taka pizza jest o wiele smaczniejsza podpieczona chwilę w piekarniku niż zimna z lodówki. Nie mieszkam w Polsce, ale zdziwiłabyś się, bo niemal w każdej budce z jedzeniem, gdzie dają pizzę i foccacię, najczęściej prowadzonych przez Włochów, możesz kupić jedno i drugie w kawałkach „na raz” i sprzedawca ci ten kawałek taaadaaam podgrzewa w specjalnym opiekaczu. Nie sądzę, że oni wszyscy wychowali się w Polsce. U mnie w domu rodzinnym nie podgrzewało się rzeczy, które normalnie je się na zimno. Mleko też piło się prosto z lodówki (ja nie, bo nie lubię, ale nikt mi nie zabraniał), natomiast podgrzewanie jogurtów widziałam w Szwajcarii 🤪

Ale oczywiście w jukeju nawet zimna pizza jest najlepsza 🤣
                      • iwles Re: Czy ematka używa mikrofali ? 30.01.23, 12:02
                        ritual2019 napisał(a):

> Nie jest okey. Leftover pizze je sie na zimno.

> Pizza podgrzana w jakikolwiek sposob jest niesmaczna

ale to subiektywne, wiesz? Dla jednego niesmaczna, dla innego wprost przeciwnie. Szczególnie niektóre dodatki na zimno są ciężkostrawne.

• boogiecat Re: Czy ematka używa mikrofali ? 30.01.23, 12:15
                          Najma jest czasami jak moje dziecko big_grin

tylko moja corka sama przyznaje, ze jej radykalne reakcje sa parodia jej przekonan, gdy np. strasznie oburza sie na moja kanapke z pasztetem i keczupem wink
                          • chatgris01 Re: Czy ematka używa mikrofali ? 30.01.23, 21:38
                            boogiecat napisała:

>
                            > gdy np. strasznie oburza sie na moja kanapke z pasztetem i keczupem wink

Na Twoim miejscu dorzucalabym wtedy kiszonego ogorka suspicious
                            • taje Re: Czy ematka używa mikrofali ? 30.01.23, 22:07
                              I majonez
                        • ritual2019 Re: Czy ematka używa mikrofali ? 31.01.23, 10:36
                          iwles napisała:

> ritual2019 napisał(a):
                          >
                          > > Nie jest okey. Leftover pizze je sie na zimno.
                          >
                          > > Pizza podgrzana w jakikolwiek sposob jest niesmaczna
                          >
                          >
                          > ale to subiektywne, wiesz? Dla jednego niesmaczna, dla innego wprost przeciwnie
                          > . Szczególnie niektóre dodatki na zimno są ciężkostrawne.
                          >

A zapomnialam jeszcze o ciezkostrawnosci, to te skorki od pomodora przyklejone do zoladka 🤣
    • 21mada Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 18:19
      O co chodzi z tym mlekiem? Widzę tylko info że może się nierówno podgrzać i poparzy bombelka. 🙄
      • 21mada Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 18:28
        Same bzdury wypisują o tym mleku. Że może wykipieć 🤣 albo jak za bardzo podgrzejesz to niszczy wartości odżywcze 🤣. No Ok, to dobrze że potrafię korzystać z mikrofali. I jeszcze rękawic kuchennych trzeba używać 🤣. I to ma być to „szkodliwe działanie” mikrofali?
        A chleb się podobno robi twardy 🤣. No mi się robi miękki w mikrofali.
        • boogiecat Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 18:34
          Chleeeeb?
          • 21mada Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 18:37
            Wkładasz wczorajszą kromkę na 5 sekund i robi się mięciutka.
            • boogiecat Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 18:39
              Sprobuje, ja odswiezam ewentualnie w opiekaczu
              • magia Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 20:37
                mozna twarda na wiór bulkevwlozyc pod kran, po czym do mikrofalówki na 30-60s i jak swieza smile
                • boogiecat Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 21:03
                  Dziekuje🙂
                  • chatgris01 Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 21:12
                    To ja jeszcze dodam, ze ten sam efekt uzyskasz, wkladajac te zmoczona pod kranem bulke (lub caly chleb) na kilka minut do goracego piekarnika cool
                    (stary sposob jeszcze z PRL, kiedy kupno swiezego chleba, zwlaszcza w soboty, nie bylo gwarantowane).
                    • boogiecat Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 21:40
                      A to znam, bo czasami uzywam takiego pieczywa do upieczenia w domu dokladnie tym sposobem. Jednak kurde na rozgrzewanie piekarnika do 180° na dwie kromki chleba mnie tak srednio mentalnie stac, a i czasu to zajmuje piedziesiat razy wiecej.

Jednak z tym chlebem to u mnie wyjatkowe sytuacje, bo ja po prostu swiezy mroze i potem jade na opiekaczu.🙂
                      • chatgris01 Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 21:59
                        Ja tez mroze swiezy, ale potem po prostu wyciagam wczesniej i sam odmarza smile
                        • eglantine Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 22:01
                          Ale wtedy nie jest ciepły i chrupiący. smile
                          • boogiecat Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 22:08
                            Ale taki odmrozony mozna w opiekaczu leciutko na jedynce (dojdziemy tu do procedury doskonalej 😀)
                        • boogiecat Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 22:03
                          To chyba najlepiej.

Przypomnialas mi jak moja tesciowa na wizytacji wyjela sobie poznym wieczorem porcyjke masla na spodeczek i postawila na blacie aby rano miec miekkie maslo. No i rano oczywiscie tego masla juz wogole nie bylo😺
                          • chatgris01 Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 22:07
                            Koty? big_grin
                            • boogiecat Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 22:09
                              Wiadomix!😀
                              • boogiecat Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 22:09
                                Znaczy: Winnego nie odnaleziono, nikomu nic nie udowodniono 🤷🏻‍♀️
                                • taje Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 22:11
                                  A kto zostawia masło na wierzchu jest sam sobie winien!
                                  • eglantine Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 22:13
                                    Takie rozlazłe kuchnia wydawała!
                              • chatgris01 Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 22:10
                                big_grin
                        • summerland Re: Czy ematka używa mikrofali ? 30.01.23, 22:11
                          A ja zamrozone kromki wkladam do piecyka. Pyszne sa
                • marinella Re: Czy ematka używa mikrofali ? 29.01.23, 04:51
                  Ja tak traktuje brudne gąbki smile dezynfekcja w mikrofali.
    • lilia-anna Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 18:19
      Nie uwierzycie, ale nigdy w życiu nie miałam mikrofali... Jakoś nie była mi potrzebna, a gotuję sporo. W domu rodzinnym tez nie było. W biurze za to tak.
      • mae224 Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 19:42
        Ja nie miałam do czynienia nigdy, haha, nawet w biurze.
        • pyza-wedrowniczka Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 19:47
          Uwierzę, bo ja też nie. Ani u rodziców, ani teraz u mnie w domu nie ma. Też nie odczuwamy potrzeby, bo miejsce byśmy mieli, kuchnia duża.
      • eliszka25 Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 21:31
        Dlaczego miałabym nie uwierzyć. Mam mikrofalę tylko dlatego, że w obecnej kuchni już była w zabudowie. Używają głównie dzieciaki do podgrzewania obiadu i mleka.
      • kurt.wallander Re: Czy ematka używa mikrofali ? 29.01.23, 15:18
        lilia-anna napisała:

> Nie uwierzycie, ale nigdy w życiu nie miałam mikrofali... Jakoś nie była mi pot
        > rzebna, a gotuję sporo.

To akurat żaden argument, bo w mikrofali się nie gotuje (wyjątkiem jest jedna forumka, co to cały obiad ponoć gotuje w mikrofalówce).

Ja uzywam mikrofalówki zgodnie z przeznaczeniem, czyli do podgrzewania różnych rzeczy. Czasem i obiadu, bo nie jesteśmy w stanie zawsze wszyscy zjeść o tej samej porze.
    • little_fish Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 18:30
      Nie przepadam za jedzeniem podgrzewanym w mikrofali - ewentualnie zupy, ale w zasadzie tylko w pracy. W domu używam wyłącznie do popcornu. Dzieci podgrzewają mleko do płatków. Mam jakiś najprostszy stary model odziedziczony w spadku.
    • sol_13 Re: Czy ematka używa mikrofali ? 28.01.23, 18:33
      Używa, podgrzewa rano dzieciom mleko do płatków. I pojedyncze rzeczy, np. wczorajszy kotlecik.
      • leyla76 Re: Czy ematka używa mikrofali ?