Dodaj do ulubionych

Organizacja praca, nieefektywna

29.01.23, 13:39
Hej. Jeszcze jeden wątek "pracowy" z mojej strony. Załóżmy taką sytuację. Pracownik zostaje zatrudniony do średniej wielkości prywatnej firmy na stanowisko niezależne. W wyniku zarówno kiepskiej organizacji pracy tego stanowiska, jak i do końca nieprzemyślanego stanowiska pracy w ogóle pracownik ma mniej niż 2 godziny realnych zajęć dziennie. Pozostałą część czasu siedzi sobie w telefonie, przegląda sieci społecznościowe, czyta fora, czasami coś ogląda, gra. Nie ostatentacyjnie, po prostu w swoim "kąciku", gdzie mało ktoś zagląda. Pracownik czuje się winny trochę tej sytuacji, która trwa już czwarty (!) miesiąc. Zgłaszał sprawę bezpośredniemu przełożonemu, ale ten mu powiedział, że "na razie tak jest, ale z czasem to się zmieni i rozwinie" smile Naprawdę taki komunikat dostał. No i pracownik tak tkwi. Płacą mu ponad średnią krajową, ma umowę o pracę, ale sam ma dosyć tej sytuacji i jednak wolałby coś robić dla firmy, a nie bardzo ma możliwość (z przyczyn oczywistych nie chce z tym iść wyżej). Jakbyście się zachowały na miejscu tego pracownika? Nic nie zmieniały, cieszyły się, że jest malutko pracy i skupiały na swoich sprawach, czy jednak próbowały coś zmienić? Jeśli to drugie, to w jaki sposób?
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: Organizacja praca, nieefektywna 29.01.23, 13:47
      Niech się zajmie czyms rozwojowym, słówka angielskie niech powtarza albo haft na tamborku ćwiczy
    • jkl13 Re: Organizacja praca, nieefektywna 29.01.23, 13:49
      Niech pracownik znajdzie sobie jakieś zajęcie, kurs językowy online, czytanie książek, rozwiązywanie sudoku, zakupy online,planowanie wyjazdów wakacyjnych, remontów itp.
      Wiem z doświadczenia,jak męczące potrafią być takie dupogodziny, ale z drugiej strony po co ruszać coś, co działa i nie obciąża nadmiernie pracownika. Siedzi w ciepłym, kasa wpływa, roboty niewiele. Naprawdę, nie ma co tego ruszać...
      • profes79 Re: Organizacja praca, nieefektywna 29.01.23, 13:56
        Niektórzy mają trochę ambicji, to raz. Dwa - takie dupogodziny są strasznie wykańczające, jak zresztą sama zauważasz - sam zawsze mówię, że miło jest czasem się poobijać dzień czy dwa ale jak to się zaczyna rozciągać na tygodnie to zwyczajnie się robi męczące.
        • kk345 Re: Organizacja praca, nieefektywna 29.01.23, 14:36
          To co konkretnie proponujesz w tej sytuacji?
          • profes79 Re: Organizacja praca, nieefektywna 29.01.23, 14:37
            Poszukać nowej roboty zanim człowiek korby dostanie.
            • kk345 Re: Organizacja praca, nieefektywna 29.01.23, 14:52
              Luzik, nowa, spokojna robota z dobrą płacą leży na każdym rogu...
        • jednoraz0w0 Re: Organizacja praca, nieefektywna 29.01.23, 14:52
          profes79 napisał:

> Niektórzy mają trochę ambicji, to raz. Dwa - takie dupogodziny są strasznie wyk
          > ańczające,

No to przecież w pierwszych słowach postu z którym się kłócisz masz, żeby sobie facet znalazł jakiś kurs językowy czy coś.
          • georgia.guidestones Re: Organizacja praca, nieefektywna 29.01.23, 17:31
            jednoraz0w0 napisał(a):

> profes79 napisał:
            >
            > > Niektórzy mają trochę ambicji, to raz. Dwa - takie dupogodziny są straszn
            > ie wyk
            > > ańczające,
            >
            > No to przecież w pierwszych słowach postu z którym się kłócisz masz, żeby sobie
            > facet znalazł jakiś kurs językowy czy coś.
            Mnie tez zaskakuje rozbieznosc, a zreszta zawsze mozna robic jakies kursy online w ciagu tych dudogodzin. Nawet poczciwy excel 🙃
    • alpepe Re: Organizacja praca, nieefektywna 29.01.23, 14:16
      Skupiłabym się na nauce języków obcych, zagadkach logicznych, szydełkowaniu i wszystkich czynnościach, które można odpękać na miejscu.
    • mid.week Re: Organizacja praca, nieefektywna 29.01.23, 14:40
      Do szczescia brakuje tylko HO
    • 71tosia Re: Organizacja praca, nieefektywna 29.01.23, 14:46
      Poszukałabym jakiś zleceń zarobkowych w sieci lub uczyłabym się czegoś. Skoro firma płaci a nie ma dla pracownika pracy, to bardziej problem firmy a nie pracownika.
    • nunia01 Re: Organizacja praca, nieefektywna 29.01.23, 14:53
      Przeszłabym na pracę zdalną,skoro i tak siedzi gdzie gdzie nikt nie zagląda to w biurze pracować nie musi.
    • jednoraz0w0 Re: Organizacja praca, nieefektywna 29.01.23, 14:56
      Zapytałabym jakie umiejętności mogę w między czasie wyszkolić, które mogą być przydatne kiedy „się coś zmieni i rozwinie”. A jeśli odpowiedz mglista, to pod kątem tego, co bym chciała mieć w cv.
    • kaki11 Re: Organizacja praca, nieefektywna 29.01.23, 16:37
      Nie ze względu na jakiekolwiek wyrzuty sumienia czy poczucie obowiązku, ale ze względu na nudę bo to może być trochę wykańczające na dłuższą metę, zapytałabym tego bezpośredniego przełożonego czy jest możliwość aby czasem trochę pomóc komuś z innego stanowiska, bo może jest ktoś zawalony robotą i potrzebuje jakiejś drobnej pomocy. Jeśli się nie da, to zostawiłabym tak jak jest i czekała na rozwój wydarzeń na tym stanowisku ewentualnie zabierała do pracy czasem czytnik dla lepszego zabicia czasu ;p
      • ajaksiowa Re: Organizacja praca, nieefektywna 29.01.23, 17:09
        Jeżeli dupogodziny męczą go psychicznie i wypełniacze czasu nie pomagają niech szuka czegoś bardziej kreatywnego zanim jak ktoś wyźej napisał ..korby dostanie,to kwestia osobowości..
      • jednoraz0w0 Re: Organizacja praca, nieefektywna 29.01.23, 17:19
        No jakoś mi go nie żal. Zawsze może poszukać roboty w której się bardziej zmęczy.
    • login.na.raz Re: Organizacja praca, nieefektywna 29.01.23, 17:26
      Ja bym ten wolny czas efektywnie wykorzystała na samorozwój i nie zawracałabym d.. szefowi
      • ajaksiowa Re: Organizacja praca, nieefektywna 29.01.23, 17:32
        Niektórzy tak mają że lubią mieć po czym odpoczywać,znam to z autopsij..😉
      • bzdety2019 Re: Organizacja praca, nieefektywna 29.01.23, 17:33
        podobnie...chociaż dla mnie ktoś kto siedzi od 4 miesięcy tylko na forach i FB to nie rokuje jakoś rozwojowo.
        Rozumiem, że człowiek czasami ma ochotę się zrelaksować i poczytać głupoty, ale bez przesady, 4 miesiące i nawet sensownej książki nie przeczytał ten pracownik? mało to ebooków, które można czytać na ekranie komputera? kursy online? języki obce, długo można wymieniać.
        Doprawdy zadziwiają mnie ludzi, którzy mając tyle wolnego czasu w pracy zwyczajnie się "nudzą". Polecam zatem uruchomić "silniczek wyobraźni" (cyt, z Gucia małego jednorożca) i sobie "wymyślić" zajęcie i dać spokój szefowi. W kolejnej pracy to może mieć nadmiar obowiązków i zaliczyć ekspresem wypalenie zawodowe - z dwojga złego wolałabym miec luzy w pracy niż żyć w wiecznym stresie niewyrabiania się z robotą.
    • kocynder Re: Organizacja praca, nieefektywna 29.01.23, 17:36
      Miałam taką pracę - kiedyś. Roboty było na góra dwie godziny dziennie, no w porywach dwie i pół. A godzin osiem. Ze względu na przepisy i wielkość zakładu (ilość osób zatrudnionych) stanowisko istnieć musiało i musiało być obsadzone. Pierw chodziłam do pracowników działów, ujmijmy to, pokrewnych i żebrałam o jakieś zajęcie - czasem dali jakieś papiery do wypełnienia, coś tam takiego. Uczyłam się języka. Czytałam. I w końcu zaczęłam "chodzić po ścianach", a nie jestem typem gorliwej aktywistki.
      Zwrócić się do przełożonego z KONKRETNYM pytaniem: kiedy zacznie być coś do roboty. I, jeśli w odpowiedzi usłyszy "kiedyś może" - zacząć szukać czego innego, na razie "zabijając czas" kursami, szkoleniami, czymś dla siebie.
    • eriu Re: Organizacja praca, nieefektywna 29.01.23, 17:44
      Rozwijać się i liczyć z tym, że się będzie pierwszym do wylotu. Tym bardziej, że stanowisko kiepsko przemyślane i nie wiadomo kiedy robota ma przyjść. Pierwsze może przyjść wypowiedzenie.
    • sueellen Re: Organizacja praca, nieefektywna 29.01.23, 17:58
      Zaproponować że skoro nie ma nic specjalnego do zrobienia to może jakieś szkolenia ? Ja tak się w czasie pracy sama nauczyłam VBA. nawet nie trzeba specjalnie za to płacić bo wszystko jest za darmo w internecie.
    • sandy_cheeks Re: Organizacja praca, nieefektywna 29.01.23, 18:13
      Sama jestem takim niewykorzystanym pracownikiem, z tym że od 3ech lat pracuje w domu 😊
      Dla mnie sytuacja jest idealna, mam co robić w międzyczasie, w necie też siedzę do wypęku. Wszelkie próby rozwoju już dawno za mną. Zaakceptowałam, że taka posada jak moja nigdy nie będzie w pełni obłożona pracą, bo to już w sumie 4ta firma i prawie 18 lat takiego bujania się w dużych korporacjach. Wychodzi na to, że średnio dziennie tyram na 1/3 etatu, choć zalogowana muszę być 9h dziennie.

Btw, kiedyś miałam 2óch kolegów deweloperów, zatrudnionych za niezłą kasę do projektu, który nie wypalił. Ponad rok firma ich trzymała, zanim mogli zacząć tyrać nad jakimś sensownym projektem. Mocno się nudzili i często robili jakieś kursy. Ale były to czasy, kiedy jeszcze siedziało się w biurze bite 8,5h…
      • jankasia13 Re: Organizacja praca, nieefektywna 29.01.23, 18:18
        Co to za praca? Brzmi To super.
      • taki-sobie-nick Re: Organizacja praca, nieefektywna 30.01.23, 01:44
        3ech

2óch

Zapoznaj się w tym czasie wolnym z zasadami pisowni liczebników.
      • simply_z Re: Organizacja praca, nieefektywna 30.01.23, 19:00
        Do wypeku mowisz...?
    • leni6 Re: Organizacja praca, nieefektywna 30.01.23, 01:18
      Byłam kiedyś w takie sytuacji i wykorzystałam ten czas na naukę.
    • frozenwildberry Re: Organizacja praca, nieefektywna 30.01.23, 05:18
      Daj mi namiary na te prace bo ja dostaje trochę ponad średnią a muszę się bardzo namęczyć na to. Taka praca była by idealna i nie obciążająca psychicznie. Czytam ebooki na telefonie więc zajęcie na te puste godziny mam smile
    • kanna Re: Organizacja praca, nieefektywna 30.01.23, 18:45
      Pewnie bym sobie znalazła jakąś dodatkową prace, którą da się zdalnie wykonywać.
    • turzyca Re: Organizacja praca, nieefektywna 30.01.23, 19:29
      Sprawdzam, co firma oferuje z samoszkoleń on-line i się rozwijam. Jak nie oferuje, to się rozwijam na edx czy innym Duolingo. W tym tempie po roku będzie miał poziom B1, może nawet B2.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka