Dodaj do ulubionych

Pamiętacie Worldle?

29.01.23, 14:18
Tę zabawę, w której zgadywało się kraj po jego konturze? Teraz jest coś dla pasjonatów geografii ekonomicznej wink, trzeba odgadnąć państwo po danych dotyczących jego eksportu (udział procentowy towarów + wartość rocznego eksportu):
Tradle

Dzisiejsze zgadłam za drugim razem.
Obserwuj wątek
    • profes79 Re: Pamiętacie Worldle? 29.01.23, 14:21
      Ja trafiłem za pierwszym ale zgrały mi się główne produkty eksportowe big_grin
    • kicifura Re: Pamiętacie Worldle? 29.01.23, 14:24
      Ja za pierwszym, 3 pozycja eksportowa mnie naprowadziła :p
    • kamin Re: Pamiętacie Worldle? 29.01.23, 15:57
      Wordle to było chyba zgadywanie słów po literach
      • profes79 Re: Pamiętacie Worldle? 29.01.23, 16:05
        Wordle - tak. Worldle - już nie smile
        • kamin Re: Pamiętacie Worldle? 29.01.23, 16:22
          Ok
    • taje Re: Pamiętacie Worldle? 29.01.23, 16:14
      O, fajne. Zgadłam za pierwszym ale dziś było łatwe.
    • bi_scotti Re: Pamiętacie Worldle? 29.01.23, 16:34
      Cool. Dzieki. Dzis latwe, wlasciwie oczywiste - gdy sie zacznie Afryka to pewnie mi nie wystarczy opcji do zgadywania big_grin Cheers.
    • daniela34 Re: Pamiętacie Worldle? 29.01.23, 17:07
      Za pierwszym
    • magia Re: Pamiętacie Worldle? 29.01.23, 17:11
      za pierwszym,
      Zawsze to takie latwe?
      • mdro Re: Pamiętacie Worldle? 29.01.23, 18:14
        Chyba nie zawsze. Wczoraj było jedno z mniejszych państw afrykańskich (zgadłam za czwartym razem - ale ja za dobra w ekonomi nie jestem, mam niewielkie pojęcie o rzędach wielkości eksportu, muszę się podszkolić wink), wcześniej nie wiem, dopiero wczoraj mi syn pokazał.
    • cojapaczem Re: Pamiętacie Worldle? 29.01.23, 18:19
      zgadłam za pierwszyn razem big_grin
    • nangaparbat3 Re: Pamiętacie Worldle? 29.01.23, 19:05
      Pewnie że pamiętamy i wciąż gramy smile
      Na ekonomii w ogóle się nie znam, ale dzisiejsze tradle zgadłam za pierwszym podejściem big_grin

#Tradle #329 1/6
      🟩🟩🟩🟩🟩
      oec.world/en/tradle
    • madame_edith Re: Pamiętacie Worldle? 29.01.23, 20:44
      Wow, zgadłam za pierwszym 😁
    • mdro Re: Pamiętacie Worldle? 30.01.23, 00:47
      No, dzisiaj jest trudniejsze wink - ale też za drugim razem trafiłam.
      • bi_scotti Re: Pamiętacie Worldle? 30.01.23, 01:05
        sad A mnie wciaz pokazuje "wczoraj" - ja wciaz w Norge - dlaczego? sad Cheers.
        • mdro Re: Pamiętacie Worldle? 30.01.23, 01:13
          Chyba musi w Kanadzie dwunasta wybić, bo pewnie rozpoznaje, z jakiej strefy czasowej wchodzisz. (Dobra, idę spać, bo u mnie już po pierwszej wink).
          • bi_scotti Re: Pamiętacie Worldle? 30.01.23, 01:34
            Milych snow! Poczekam wiec cierpliwie na moje prawdziwe "jutro" smile Cheers.
      • cojapaczem Re: Pamiętacie Worldle? 30.01.23, 07:58
        ja za 4 tongue_out
        • bi_scotti Re: Pamiętacie Worldle? 30.01.23, 14:18
          Za trzecim, bo sie nie moglam zdecydowac czy ten kraj z zenska koncowka, czy z meska big_grin Postawilam na zenska i to byl blad - wybitnie niefemistycznie wink Cheers.
          • cojapaczem Re: Pamiętacie Worldle? 30.01.23, 14:23
            big_grin
    • biala_ladecka Re: Pamiętacie Worldle? 30.01.23, 14:32
      Za pierwszym wink
    • mdro Re: Pamiętacie Worldle? 31.01.23, 13:32
      A dzisiaj ktoś próbował? (Jeśli ktoś napisze, że trafił za pierwszym razem, to nie uwierzę wink).
      • azalee Re: Pamiętacie Worldle? 31.01.23, 13:46
        No ja wlasnie dopiero dzisiaj zajrzalam i az musialam date sprawdzic przy komentarzach o tym jakie to latwe i ze kazdy za pierwszym razem zgadl big_grin
        Ja dzisiaj nie dalam rady nawet za 5.
      • daniela34 Re: Pamiętacie Worldle? 31.01.23, 13:49
        A w życiu, w ogóle nie zgadłam smile
      • woman_in_love Re: Pamiętacie Worldle? 31.01.23, 14:01
        da się zgadnąć - po 1 nietrafieniu patrzysz na strzałki i odległości i znasz mniej więcej region właściwy

a potem robisz drugi strzał żeby bardziej zawęzić - ale tak się składa, że tam na liście jest pewne państwo z tego regionu big_grin
      • taje Re: Pamiętacie Worldle? 31.01.23, 14:21
        Zgadłam dopiero za ostatnim razem i to jeszcze patrząc na mapę. A zaczęłam po drugiej stronie globu. Trochę się zdziwiłam, że taki mają profil eksportu.
      • al_sahra Re: Pamiętacie Worldle? 31.01.23, 14:52
        mdro napisała:

> A dzisiaj ktoś próbował? (Jeśli ktoś napisze, że trafił za pierwszym razem, to
        > nie uwierzę wink).

Dzisiaj była wskazówka w postaci totalnej wartości eksportu - oczywiste, że to musiał być maleńki kraik. Ale i tak zajęło mi to 4 podejścia i w sumie zgadłam po odległościach.
        • mdro Re: Pamiętacie Worldle? 31.01.23, 15:04
          Ja też za czwartym, ale zgadywałam po odległościach i kierunkach. Pierwszy strzał miałam kompletnie nietrafiony i wiedziałam, że to na pewno nie to, ale już byłam zdesperowana i musiałam gdzieś zacząć. (Właściwy region świata w ogóle mi do głowy nie przyszedł).
    • cojapaczem Re: Pamiętacie Worldle? 31.01.23, 13:43
      dzisiaj nie zgadłam sad
      • magia Re: Pamiętacie Worldle? 31.01.23, 14:37
        wlasnie chciałam zapytać czy ktos dzis zgadl, totalne zaskoczenie
      • bi_scotti Re: Pamiętacie Worldle? 31.01.23, 14:58
        Zgadlam za ostatnim podejsciem ale przyznaje bez bicia, ze sprawdzalam z mapa, bo gdy przy przedostatniej probie pokazalo jak blisko do PR, to podejrzalam wink Wiec pewnie sie nie liczy, eh sad Jutro bedzie lepszy dzien! Milego wtorku dla wszystkich, byle do ... lutego big_grin Cheers.
    • bi_scotti Re: Pamiętacie Worldle? 03.02.23, 15:48
      Kurcze, wiedzialyscie, ze TEN dzisiejszy (Feb. 03) kraj produkuje tyle/glownie t-shirts & sweaters? Zgadlam za 3 podejsciem wylacznie na podstawie geografi - w zyciu chyba nie mialam t-shirt TAM wyprodukowanej surprised Very interesting - dzieki, Mdro, za link - trade & economy to zupelnie nie my cup of tea, czegos sie wszak nowego dowiaduje - o tych t-shirts STAMTAD na pewno zapamietam - merci smile Cheers.
      • mdro Re: Pamiętacie Worldle? 03.02.23, 16:12
        Ja nie dziś zgadywałam do końca, bo niestety syn palnął, co wpisał (za drugim razem trafił). Tylko wstępnie odrzuciłam to, co się najbardziej nasuwało wink - ale jak na to "wstępne", to za mała wartość eksportu by była.
        Ale też bym nie przypuszczała, że akurat to państwo ma taki profil eksportu (dość monotematyczne kraje ostatnio wybierają, co zagadka, to jeden kolor na prawie cały kwadrat).
        • mdro Re: Pamiętacie Worldle? 03.02.23, 16:15
          A, jeszcze się pochwalę, że wczorajsze za drugim razem trafiłam (choć pierwsze było przestrzelone o coś 1/3 obwodu Ziemi wink).
    • cojapaczem Re: Pamiętacie Worldle? 03.02.23, 16:05
      za 3 razem
    • taje Re: Pamiętacie Worldle? 03.02.23, 16:48
      Sorry, że się podczepiam, ale myślę, że miłośnikom Worldle, jak i Tradle spodoba się też Chronophoto Game - trzeba zgadnąć rok, z którego pochodzi dane zdjęcie. Całkiem trudne.

www.chronophoto.app/game.html
      • bi_scotti Re: Pamiętacie Worldle? 03.02.23, 17:02
        Amazing - moge sie tak bawic 24/7 big_grin To be honest, dla mnie latwiejsze (poki co wink) niz trade & economy tongue_out Dzieki wielkie.Cheers.
      • mdro Re: Pamiętacie Worldle? 03.02.23, 18:18
        Fajne, szkoda tylko, że zdjęcia są głównie z USA, nie z Europy. No i na mało kobiet trafiałam, a one łatwiej identyfikowalne są. Ale trafiła mi się też wyświetlana na dużym ekranie debata Binden-Trump, więc miałam i 1000 pkt. wink
        • taje Re: Pamiętacie Worldle? 03.02.23, 18:25
          Dużo jest też z Azji.
        • taje Re: Pamiętacie Worldle? 03.02.23, 18:26
          A ja raz miałam zdjęcie, na którym był ścienny kalendarz z rokiem smile
      • nangaparbat3 Re: Pamiętacie Worldle? 03.02.23, 20:47
        Świetne.
        Chociaż z tradle dużo się dowiaduję o świecie, w sumie wydaje mi się ciekawsze. Ale może dlatego, że kapią po jednym zadaniu dziennie, nie może się znudzić.
    • nangaparbat3 Re: Pamiętacie Worldle? 04.02.23, 11:51
      ODgadłam dzisiaj za pierwszym razem, za to Worldle jak po grudzie, za ostatnim, w dodatku posiłkowałam się mapą.
      Zauważyłam, że w tych wszystkich grach lepiej mi idzie, jak stawiam na intuicję. Jak z tym u Was?
      • mdro Re: Pamiętacie Worldle? 04.02.23, 11:55
        Dzisiaj też za pierwszym.
        Nie, mnie zdecydowanie lepiej idzie, jak trochę podumam wink, chyba jestem lepsza w myśleniu analitycznym niż syntetycznym.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka