Dodaj do ulubionych

czy są licea specjalne dla osób z adhd?

29.01.23, 20:40
Proszę, nie linczujcie mnie. może to głupie pytanie.

Mam dziecko w liceum w 1 klasie. wychowawczyni sugeruje diagnozowanie w kierunku adhd. Do tej pory był trudny, gadał na lekcjach, pstrykał długopisem, czasem patrzył w sufit jak go coś nudziło, ale żadna z dwóch podstawówek nie mówiła o adhd.

Psycholożka, do której chodził, żeby tak ogólnie radzić sobie (zupełnie inny temat) też nie.

Pedagog z podstawówki znała go jako ogólnie kłopotliwego . Ogólnie to ten typ, który w wiele rzeczy jest zamieszany, ale też któremu przypisuje się wszystko, co złe w szkole, chociaż w wielu przypadkach potem sama szkoła przypomina, że z rozpędu i okazuje się, że nie on jeden, ale wielu chłopaków a to biega, a to bije się itp.

Ale ok, Może tak jest, że ma adhd.
Ale czytam od jakiegoś czasu internet i widzę dużo takich wątków, że ludzie z adhd są kierowani przez szkoły do szkół specjalnych. Czy faktycznie tak jest?
Wśród znajomych mamy przypadki dzieci z adhd, ale w szkołach prywatnych.

Czy faktycznie szkoły publiczne wypychają do szkół specjalnych?

Obserwuj wątek
    • little_fish Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 29.01.23, 20:54
      Ale do jakich szkół specjalnych? Bo chyba nie do tych dla dzieci z nieprawidłowością intelektualną. Tam ich raczej nikt nie przyjmie. Zwłaszcza, że liceów takich to w ogóle nie ma.
      Być może szkoły które specjalizują się w kształceniu dzieci ze spectrum autyzmu przyjmują też dzieci/młodzież z ADHD
      • little_fish Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 29.01.23, 20:55
        "z nieprawidłowością intelektualną" - z niepełnosprawnością oczywiście
        • taki-sobie-nick Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 30.01.23, 23:20
          Z, z, z. Little fish, daj spokój. Rozumiem ideę, ale "z niepełnosprawnoscią" brzmi absurdalnie, wszak nie mozna się jej pozbyć.
          • little_fish Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 31.01.23, 02:00
            Może ci brzmieć absurdalnie, nic nie poradzę.
            • taki-sobie-nick Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 31.01.23, 02:06
              Brzmi. I przypominam ci, ze z nas dwóch to ja jestem niepełnosprawna.
              • arthwen Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 31.01.23, 13:31
                A skąd wiesz, że litte_fish nie jest? Nie wszyscy muszą się afiszować, tak jak ty.
                Tobie to określenie nie pasuje, innym niepełnosprawnym nie pasuje mówienie o nich "niepełnosprawni" i ma być z.
      • arthwen Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 30.01.23, 14:44
        Nie przyjmują.
    • palacinka2020 Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 29.01.23, 20:59
      Dziecko z adhd jest dzieckiem autystycznym.
      I albo ma w związku z tym niepełnosprawność intelektualną- i wówczas do zadnego liceum się nie dostanie.
      Albo jest sprawne- i wówczas chodzi do normalnego liceum.
      Nie istanieją 'licea specjalne".

A diagnozy nie musisz pokazywać w szkole.
      • mamtrzykotyidwato5 Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 29.01.23, 21:01
        Co ty bredzisz?
        Adhd nie ma nic wspólnego z autyzmem.
        • palacinka2020 Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 29.01.23, 21:51
          masz racje, pomylilo mi sie z aspargerem. Adhd moze czesto wspolwystepowac z autyzmem.
        • blaszany_dzwoneczek Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 29.01.23, 23:17
          Adhd często idzie w parze z autyzmem. Ale znaku równości między jednym a drugim oczywiście nie ma.
          • princesswhitewolf Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 31.01.23, 13:11
            >Adhd często idzie w parze z autyzmem. Ale znaku równości między jednym a drugim oczywiście nie ma.

a nie ADD?
            • kiddy Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 31.01.23, 13:27
              Teraz nie wyróżnia się ADD.
      • joxanna1 Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 29.01.23, 21:09
        Ale to nie jest tak, ze diagnoza jest z urzędu przekazywana do szkoły? Z (jak tu czytam) wskazówkami do postępowania?
        problem w tym, że nie bardzo wierzę, żeby nauczyciele stosowali się do jakichkolwiek wskazówek do postępowania.... kwestia wypychania kłopotliwego ucznia do innej szkoły wydaje mi się wiarygodna.

Zapisaliśmy się na proces diagnozy, ale spotkania zaczynamy w lutym... nie wiadomo ile czasu to potrwa
        • little_fish Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 29.01.23, 21:20
          Nie, diagnoza nigdzie nie jest z automatu przekazywana. To decyzja rodziców, ci z nią zrobią. Wskazówki w niej oczywiście są.
        • szmytka1 Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 30.01.23, 09:14
          Z urzędu to ciebie pytają czy chcesz by opinie z ppp dostała szkoła, czy nie. O diagnozę innych zaburzeń nie z rejonowi, tylko z.poradnimspecjalistycznej nikt niempyta, bo jest jasne, że.to.sprawa prywatna imdostaja tylko.rodzice
      • brzoza100 Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 29.01.23, 21:37
        Jak najbardziej istnieją licea specjalne. Moja córka chodzi do liceum specjalnego w Gdyni. Żeby się dostać trzeba mieć orzeczenie o kształceniu specjalnym i oczywiście być w normie intelektualnej. Jest to liceum dla dzieci z niepełnosprawnościami głównie dla autystów. Klasy 3-5 osobowe. I uczniowie normalnie przygotowują się do matury.
        • szeptucha.z.malucha Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 29.01.23, 21:39
          Publiczne specjalne nie zdarzają się w każdym mieście.
          • brzoza100 Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 29.01.23, 21:43
            To fakt, moja córka ma do szkoły 120 km, ale szkoła ma internat.
        • panna.nasturcja Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 29.01.23, 23:41
          Istnieją. Także dla dzieci niewidomych lub niesłyszących, to też są dzieci z potrzebą kształceńia specjalnego.
          Ale nie ja szkół specjalnych wyłącznie dla dzieci z adhd i nikt do takich nie „wypycha” dzieci.
        • 1012ja Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 31.01.23, 10:56
          W Łodzi też jest takie liceum. Chodził do niego chłopak, który w gimnazjum miał stwierdzoną fobie szkolną. W normie intelektualnej.
      • panna.nasturcja Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 29.01.23, 23:39
        Nie, dziecko z adhd nie jest dzieckiem z autyzmem, to kompletnie co innego.
        Niepełnosprawność intelektualna nie ma związku ani z autyzmem, ani z adhd.
      • szmytka1 Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 30.01.23, 09:12
        A od kiedy tak jest? Bo z poradni dla osób autystycznych mam zaświadczenie, nadpobudliwość psychoruchowa i jednocześnie wykluczenie zaburzeń że spektrum autyzmu. Psychiatra wystawił po pełnym cyklu badań.
        • arthwen Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 30.01.23, 14:46
          Od nigdy. Bo to zupełnie co innego, chociaż u osób ze spektrum często występują zaburzenia koncentracji i nadpobudliwość.
          • szmytka1 Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 30.01.23, 17:42
            No właśnie, to lepiej głupot nie wypisywać, bo jakiś mniej świadomy rodzic się przejmie i tydzień bezsenności w pakiecie
    • mamtrzykotyidwato5 Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 29.01.23, 20:59
      Nie.
      Szkoły specjalne są dla dzieci upośledzonych intelektualnie, które nie dają rady uczyć się według ogólnego programu szkolnego.
      • joxanna1 Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 29.01.23, 21:11
        Mój daje radę, nie odbiega pod względem nauki od klasy. Dostał się do liceum mając 145 punktów, mistrzem nie jest, ale też raczej nie jest to wynik dyskwalifikujący raczej.
      • little_fish Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 29.01.23, 21:23
        "Szkoły specjalne są dla dzieci upośledzonych intelektualnie, " - nie do końca. Szkoły specjalne są dla uczniów z orzeczeniem o potrzebie kształcenia specjalnego. I są różne typy.
        Dla dzieci z niepełnosprawnością intelektualną, ruchową, niewidomych i słabowidzących, niesłyszących, ze spektrum autyzmu , z niedostosowaniem społecznym.
        • szeptucha.z.malucha Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 29.01.23, 21:30
          Jeszcze istnieją licea integracyjne ale to trzeba mieć orzeczenie. Na ADHD orzeczeń nie ma ale na zagrożenie niedostosowaniem jest (i takie czasem dostają adhdowcy).
        • joana012 Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 29.01.23, 21:31
          Najpierw diagnoza, jak już będzie orzeczone ADHD to współpraca ze szkołą i dostarczenie wyniku nauczycielom. Będzie im łatwiej prowadzić dziecko, to nie jest tak, że nikt w szkole niczego nie dostosuje do jego potrzeb.
          Być może będzie potrzebna farmakoterapia dla podniesienia koncentracji syna, to pomogłoby mu w nauce. Ale także terapia z psychologiem dla zwiększenia umiejętności rozpoznawania symptomów swojego zaburzenia i radzenia sobie w codziennym życiu. ADHD to nie wyrok, to zaburzenie rozwojowe i można z nim normalnie funkcjonować
          • szeptucha.z.malucha Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 29.01.23, 21:35
            A może oni sugerują młodzieżowy ośrodek socjoterapii🤔 tylko, ze tam właśnie z zagrożeniem i niedostosowaniem przyjmują.
            Ale najpierw trzeba by diagnozę przeprowadzić i zalecenia nauczycielom przedłożyć.
      • panna.nasturcja Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 29.01.23, 23:43
        mamtrzykotyidwato5 napisała:

> Nie.
        > Szkoły specjalne są dla dzieci upośledzonych intelektualnie, które nie dają rad
        > y uczyć się według ogólnego programu szkolnego.

Po pierwsze to się nazywa niepełnosprawność intelektualna.
        A po drugie oczywiście, że są szkoły specjalne dla dzieci w normie intelektualnej: na przykład niewidomych, niedosłyszących, niedostosowanych społecznie, ze spektrum autyzmu itd.
    • asfiksja Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 29.01.23, 22:07
      Jak dostanie orzeczenie to tam pewnie będzie takie zdanie, że orzeka się o potrzebie kształcenia specjalnego, może stąd to nieporozumienie. To absolutnie nie znaczy, że przeniosą go do niepełnosprawnych intelektualnie, to tylko taka formuła, która w tym przypadku może znaczyć, że dostanie jakieś wsparcie w szkole, w której jest. Na pewno dostanie lepsze, mniej rozpraszające warunki na maturze i wydłużenie egzaminów o pół godziny, więc warto najpóźniej na początku klasy maturalnej jednak to orzeczenie złożyć.
      • szeptucha.z.malucha Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 29.01.23, 22:16
        Tyle, ze ADHD nie wlicza się do niepełnosprawności "szkolnych". Chyba, ze jest tak źle, ze mówimy o zagrożeniu niedostosowaniem. W innym wypadku jest tylko opinia.
        • asfiksja Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 30.01.23, 10:19
          Bywa, że jest "tak źle", choć rodzice się w sumie nie spodziewali. Bo np. sami mają podobnie i pewne zachowania ich nie dziwią.
    • jednoraz0w0 Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 29.01.23, 22:13
      Nigdy nie słyszałam o dziecku z ADHD które poszło do szkoły specjalnej, chyba, ze ADHD było w pakiecie z autyzmem czy czymś takim. Na ogół kończą zwykle szkoły, tyle, ze mają wprowadzane różne techniki które zapobiegają rozpraszaniu, pomagają skupieniu, czasem biorą leki na koncentrację i tyle.
      • joxanna1 Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 29.01.23, 23:09
        Ogromne dzięki wszystkim! czuje się spokojniej.
        Zobaczymy jak wyjdzie diagnoza.
        Jak na razie wychodzi mi, że jeśli mój syn ma adhd to ja chyba też, bo mnie jego zachowania w ogóle nie dziwią.
        • alpepe Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 30.01.23, 14:46
          Akurat dawno temu czytałam gdzieś, że to jest dziedziczne i częściej występuje w rodzinach dotkniętych alkoholizmem. ale czytałam to ze 20 lat temu, jak sama miałam w klasie ucznia z ADHD.
          • jednoraz0w0 Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 30.01.23, 17:56
            Na odwrót. Ludzie z ADHD z kilku powodów mają większe ryzyko popadnięcia w uzależnienia.
            • jednoraz0w0 Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 30.01.23, 17:58
              I to wcale nie musi być alkoholizm, może być uzależnienie od gier, słodyczy, ematki.
    • panna.nasturcja Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 29.01.23, 23:37
      Mogłabyś zalinkować te artykuły, w których czytasz o kierowaniu dzieci z adhd do szkół specjalnych?
      • joxanna1 Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 30.01.23, 08:04
        Mam to w takim ogólnym wyszukiwaniu google (nie mam linka) Rozwiązaniem dla dzieci z ADHD są szkoły z oddziałami integracyjnymi lub szkoły specjalne. W procesie rekrutacyjnym do takiej szkoły niezbędne jest przedstawienie przez rodziców opinii z Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej bądź opinii z innej Poradni Specjalistycznej, stwierdzającej rozpoznanie ADHD.

albo tu www.ourkids.net/pl/szkoly-dla-dzieci-z-adhd.php
        jeszcze wczoraj widziałam artykuł, ale stary z chyba Dziennika Gazety Prawnej właśnie o tym, że szkoły chętnie wypychają dzieci adhd do specjalnych szkół, ale teraz mi się nie wyszukuje. Trochę na ten temat jest tu www.granice.pl/publicystyka/dziecko-z-adhd-w-szkole-wywiad-z-dr-katarzyna-herda-plonka/716/1

Ogólnie rzecz biorąc trochę mnie to zaskoczyło, bo wiem, że znajome dzieci są w zwykłych szkołach. Dlatego pytałam, czy faktycznie jest taki temat.
        Szkoła mojego syna raczej nie jest za bardzo przyjazna dzieciom. Tematy typu grożenie dziecku, ze w drugim semestrze się go uwali (dostatecznie długo, że rodzice w końcu zmienili mu profil), albo stawianie 100% jedynek z kartkówki i na poprawie danie podobnych zadań w krótszym czasie (bez żadnego omówienia tematu pomiędzy). Wychowawczyni nie pomaga, raczej mówi, żeby się przyzwyczaić do takich nauczycieli.
    • elenelda Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 30.01.23, 08:49
      joxanna1 napisała:

> Proszę, nie linczujcie mnie. może to głupie pytanie.
      >
      > Czy faktycznie szkoły publiczne wypychają do szkół specjalnych?
      >
      W szkołach specjalnych brakuje miejsc, nie ma opcji, żeby kierowano tam młodzież z adhd w normie intelektualnej.
      Jeżeli u syna zdiagnozują adhd, otrzyma stosowną opinię, która w publicznej szkole średniej niewiele zmieni. Będziecie po prostu wiedzieć, skąd biorą się jego trudności i jak nad nimi pracować.
      • szeptucha.z.malucha Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 30.01.23, 09:14
        Ale skoro w szkole tak kiepsko, można spróbować się rozejrzeć za inną, bardziej przyjazną, może mniejszą albo niepubliczną.
        • zerlinda Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 30.01.23, 09:50
          Pani pisze ze syn rozwala lekcje i bije innych. A ja to nawet nie dziwi, uznaje to za normę. Już widzę, jak trzymają kogoś takiego w niepublicznej szkole.
          • szeptucha.z.malucha Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 30.01.23, 10:19
            Pewnie tak. Trochę mnie dziwią takie zachowania w liceum, w podstawówce tak, zdarzają się u dzieciaków w normie i ADHD ale u starszych to raczej przechodzi w wiercenie się, gadulstwo. Jeżeli jest agresja to raczej jako powikłanie.
          • joxanna1 Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 30.01.23, 11:25
            Nie, to było we wczesnej podstawówce.

Czy rozwala lekcje teraz w liceum? Trudno powiedzieć. Są nauczyciele, którym przeszkadza, że się kręci, czy buja na krześle, ale dla innych jest ok, bo czasem jest wręcz tak jako jeden z niewielu wie o czym jest mowa, odpowiada na pytania i uczestniczy w tej lekcji. I tym nauczycielom nie przeszkadza bujanie się na krześle.

Akurat teraz jesteśmy z konflikcie, w liceum - tak, faktycznie chłopaki się poszturchały. Ale akurat mój syn w tym nie brał udziału, ale jako ten, który się kręci został ukarany. Mimo, że uczestnicy wprost w szkole deklarują, że nie był zamieszany.

A swoją drogą - czy licealiści się nie przepychają, nie szturchają? Ja mam dwóch synów. Obaj w dodatku w męskiej drużynie harcerskiej. I tak - chłopaki 13-15 letnie uważają za zabawne przepychanie się, popychanie, szturchanie, "bicie się", nie wiem ja to napisać, to się dzieje bez agresji. Być może dziewczyny się przytulają, chłopaki się szturchają.
            • ichi51e Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 30.01.23, 11:46
              no jeśli szturchanie się jest dla ciebie normalne to trudno mieć dużo więcej pytań...
            • zwyczajnamatka Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 30.01.23, 22:04

> A swoją drogą - czy licealiści się nie przepychają, nie szturchają? Ja mam dwóc
              > h synów. Obaj w dodatku w męskiej drużynie harcerskiej. I tak - chłopaki 13-15
              > letnie uważają za zabawne przepychanie się, popychanie, szturchanie, "bicie się
              > ", nie wiem ja to napisać, to się dzieje bez agresji. Być może dziewczyny się p
              > rzytulają, chłopaki się szturchają.

W moim liceum lata temu nigdy , przez 4 lata nie widziałam szturchajacych, popychających czy bijących się chłopców.
              Nawet córkę licealistkę pytałam jak to teraz jest i ona też twierdzi, że nigdy czegoś takiego nie widziała w swojej szkole, więc myślę, że to nie jest norma, tylko raczej nienormalne zachowanie chłopaków w tym wieku.
            • me-lissa Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 30.01.23, 22:35
              Nope. Lata pracowałam w liceum. Nigdy nie widziałam szturchania. Zdarza się u mojej córki kat 10 ale już baaaardzo rzadko. Dzieci wyrosły
            • szpil1 Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 31.01.23, 05:59
              joxanna1 napisała:
              >
              > A swoją drogą - czy licealiści się nie przepychają, nie szturchają? Ja mam dwóc
              > h synów. Obaj w dodatku w męskiej drużynie harcerskiej. I tak - chłopaki 13-15
              > letnie uważają za zabawne przepychanie się, popychanie, szturchanie, "bicie się
              > ", nie wiem ja to napisać, to się dzieje bez agresji. Być może dziewczyny się p
              > rzytulają, chłopaki się szturchają.

Co ty pleciesz? Takie zachowanie w liceum? Za moich czasów takie coś zdarzało się w podstawówce.

Poza tym - 13-latek w liceum?

• joxanna1 Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 31.01.23, 12:44
                13 latek to brat 15letniego licealisty
        • ichi51e Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 30.01.23, 11:48
          tyle ze obowiązek szkolny jest do 8 klasy a powyżej obowiązek nauki i szkoła wcale nie musi przyjąć dziecka co ma wyrobiona opinie i sława się za nim ciągnie...
    • asia_i_p Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 30.01.23, 14:39
      Są licea terapeutyczne, a w zasadzie licea z klasami terapeutycznymi. Nastawione na młodzież ze spektrum, z afazją, z trudniejszymi przypadkami dysleksji. Może rzeczywiście synowi byłoby tam łatwiej.
      • joana012 Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 30.01.23, 18:21
        asia_i_p napisała:

> Są licea terapeutyczne, a w zasadzie licea z klasami terapeutycznymi. Nastawion
        > e na młodzież ze spektrum, z afazją, z trudniejszymi przypadkami dysleksji. Moż
        > e rzeczywiście synowi byłoby tam łatwiej.
        >
        Gdyby moje dziecko miało ADHD, było w normie intelektualnej a jedynym problemem było bujanie się na krześle i przeszkadzanie nauczycielowi kręceniem się to w życiu nie dałabym go do klasy terapeutycznej gdzie poziom nauczania szoruje po dnie. Naprawdę leki i dobrze prowadzona terapia plus coraz lepsza samoświadomość dziecka może ładnie wszystko wyprostować
        • szmytka1 Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 30.01.23, 20:53
          Nie wiem jak teraz, ale 10 lat temu żaden psychiatra ani neurolog nie wypisałby na krecenie.sie i bujanie na krześle farmaceutyków. Wiem, bo.mialam dziecko z gorszymi.problemami i.kazdy odmowę argumentował negatywnym wpływem tych lekow na funkcje intelektualno poznawcze, a dokładnie to.mogly otepiennie wplywac. Musiało wystarczyć posadzenie dziecka z przodu, w osobnej ławce a jeśli to niemożliwe, to że spokojnym uczniem, z którym.dodatkowo nie będą wchodzić w interakcje, nie trzymanie na biurku niczego poza zeszytem.i dlugopisem, kierowanie poleceń imiennie.do ucznia i upewnianie się, że zrozumiał i słyszał i takie tam inne zalecenia. Może teraz są lepsze leki 🤔
          • joana012 Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 30.01.23, 21:24
            Jeśli chłopak ma ADHD to z twojej perspektywy to jest kręcenie się i przeszkadzanie ale z jego to świat w chaosie który nijak nie da się uporządkować. Wszyscy wokół karzą Ci się ogarnąć, przestań się kręcić, nie gubić rzeczy, lepiej się uczyć, nie przerywać innym itd... Czyli ciągle się słyszy negatywne komunikaty. Starasz się ale nic nie wychodzi czyli jesteś
            kretyem, nie pasujesz do reszty. Frustracja, załamanie nerwowe, czasem samobójstwo.
            Leki 10 lat temu i dzisiaj to dwa różne światy jak i w innych chorobach i zaburzeniach. Nie twierdzę, że akurat są synowi autorki niezbędne, o tym decydują specjaliści
            • ichi51e Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 31.01.23, 14:21
              sek w tym ze dla takiego dziecka najlepszym miejscem byłaby szkoła w której ktoś by pomogl mu znaleźć najlepsza drogę do nauki dla niego - nawet jeśli miałby się uczyć bujać na lampie...
      • lauren6 Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 31.01.23, 13:09
        Może dzieciom z afazją, ze spektrum i dysleksją nie będzie łatwiej jeżeli im wcisną do klasy dziecko z nieleczonym adhd, bez w/w problemów?
        • joana012 Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 31.01.23, 13:58
          lauren6 napisała:

> Może dzieciom z afazją, ze spektrum i dysleksją nie będzie łatwiej jeżeli im wc
          > isną do klasy dziecko z nieleczonym adhd, bez w/w problemów?

Jeśli te dzieci są w normie intelektualnej i do liceum dostały się z punktacją 145 to być może będzie im zakłócał lekcje swoją nadpobudliwością. ADHD to nie tylko skrajna nadpobudliwość, czasem dominują problemy z koncentracją
    • livia.kalina Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 31.01.23, 01:51
      Są licea terapeutyczne, dla uczniów z orzeczeniami i opiniami.
    • lauren6 Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 31.01.23, 13:09
      Leki na koncentrację od psychiatry i chodzi do normalnej szkoły.
    • princesswhitewolf Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 31.01.23, 13:12
      dostal sie do liceum wiec chyba zaden z niego kandydat dla szkoly specjalnej.
      Zdiagnozuj go w kierunku ADHD to bedzie mial wiekszy spokoj w szkole.
      • zerlinda Re: czy są licea specjalne dla osób z adhd? 31.01.23, 13:51
        No dostał. Tylko nikt w liceum nie będzie tolerował przeszkadzania na lekcjach i bójek. I jeszcze zdziwiona mamusia, bo to nic takiego. Nie dziwi Cię, że ten chłopak już powinien mieć diagnozę,

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka