Dodaj do ulubionych

W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam

30.01.23, 07:04
podać datę urodzenia ?
Obserwuj wątek
    • profes79 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 07:40
      Jeden rabin powie tak a drugi nie. Masz tu już jeden wątek gdzie była nawalania na ten temat. Nie wystarczy?
    • 35wcieniu Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 08:04
      Nie możesz się zdecydować na podstawie poprzedniego wątku więc sądzisz że ten rozwieje wątpliwości?
      Bez różnicy, po prostu skończ pisać to CV i zacznij je wysyłać.
    • jankasia13 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 08:11
      Nie musisz. Date urodzenia sie zgaduje z daty matury.
      • panna.nasturcja Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 14:50
        A po co w cv matura?
        • jednoraz0w0 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 14:54
          Po nic, chyba ze ktoś właśnie skończył szkołę i szuka pierwszej pracy i nie za bardzo ma co do tego cv wpisać.
          • zaczarowanyogrod Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 18:46
            To się wtedy wpisuje szkołę średnią, a nie maturę.
      • sundace46 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 15:33
        jankasia13 napisała:

> Nie musisz. Date urodzenia sie zgaduje z daty matury.

Doprawdy? Ja nie umieszczałam matury w cv
        • triss_merigold6 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 15:34
          Ja również nie.
          • panna.nasturcja Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 19:49
            Ja też nie, ale ona pewnie pisze z perspektywy osoby, która nie ukończyla ani studiów, ani żadnej szkoły pomaturalnej, policealnej. Wtedy koniec liceum to koniec nauki.
            • jankasia13 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 20:02
              W Polsce przeciez kazdy debil ma magistra, wiec sie tak nie pusz.
              • teodor-k Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 22:02
                Ja wpisuję maturę bo nie chciałem by ojciec po śmierci matki pracował na dwie zmiany .Zrobiłem kierunek techniczny i teraz utrzymuje magistra filologii i magistra prawa 😉
    • teodor-k Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 08:18
      Chyba że to jest CV do służby wojskowej .Nie ma takiego obowiązku .Spokojnie rób kopie i wysyłaj .Do boju .
    • ga-ti Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 10:45
      Zależy na jakie stanowisko aplikujesz. Jeśli Twoja data urodzenia jest atutem (jesteś młoda a wykształcona i doświadczona, jesteś starsza z doświadczeniem życiowym, odchowanymi dziećmi) to pisz. Podobnie ze zdjęciem. Jeśli robota wymaga wyglądu, a Ty go masz to wklejaj zdjęcie. Jeśli nie to nie.
      Tak sobie myślę, że CV ma nas zareklamować, więc piszę to, co pokazuje mnie w najlepszym świetle dla przyszłego pracodawcy. To, co świadczyłoby na niekorzyść pomijam, jeśli się da.
    • auksencja15 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 10:49
      Nigdy nie umieściłam w cv zdjęcia ani daty urodzenia😁 rób jak uważasz
      • magda.z.bagien Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 22:58
        Popieram. Ani wygląd, ani wiek nie powinny być brane pod uwagę w procesie rekrutacji.
        • marion.marion Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 31.01.23, 22:03
          Wiek ma znaczenie w wielu zawodach.
          • magda.z.bagien Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 01.02.23, 01:44
            Jeśli są jakieś prawne regulacje dotyczące wieku to może, ale to raczej dotyczy niewielu zawodów. Podejrzewam widzimisię pracodawcy i słabo ukrywaną dyskryminację.
    • jeziorowa Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 10:53
      Nie ma potrzeby. Wystarczy, że podałaś rok ukończenia studiów/innej szkoły. Nie ma różnicy czy masz 33 czy 35 lat i czy urodziłaś się w lipcu czy w listopadzie.
    • atenette Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 11:47
      To ja powiem z punktu widzenia rekrutera, że lubię jak w CV jest zdjęcie, bo łatwiej mi potem po wielu rozmowach kwalifikacyjnych skojarzyć kto jest kto smile
      • la_bonne_cusine Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 14:28
        Pod warunkiem, że zdjęcie nie jest mocno podrasowane.
      • 71tosia Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 14:39
        na uniwersytetach amerykańskich zaleca się obecnie przyjmowanie cv bez zdjęć, by uniknąć zarzutu o stronniczość w procesie rekrutacji np ze względu na pochodzenie etniczne.
        • jednoraz0w0 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 14:46
          Od dekad. W USA nie wolno wymagać ani zdjęcia ani daty urodzenia na cv. No chyba ze ktoś aplikuje do wojska albo na modelkę.
        • panna.nasturcja Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 14:51
          Nie obecnie tylko od wielu lat, nie jest to żadna nowość tylko oczywistość.
          • 71tosia Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 14:57
            Zależy co nazywasz nowością? Bo jeszcze 10 lat wysyłało się zdjecie
            • jednoraz0w0 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 15:02
              71tosia napisała:

> Zależy co nazywasz nowością? Bo jeszcze 10 lat wysyłało się zdjecie

W USA? A skąd.
              • 71tosia Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 15:07
                A stad ze wiem jak ten proces na uniwersytetach i instytutach naukowych wyglądał i wyglada
                • jednoraz0w0 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 15:19
                  No patrz, a ja taka rekrutacje na amerykańskiej uczelni przechodziłam z 15 lat temu i nikt nie żądał ode mnie zdjęcia. A na uczelnie faktycznie trzeba wypełniać bardzo szczegółowe aplikacje włącznie z adresami pokonczonych szkół. Zdjęcie to ewentualnie w pierwszym dniu pracy, jeśli to jest taka firma czy instytucja gdzie trzeba nosić identyfikator otwierający drzwi.
                  • 71tosia Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 19:27
                    A kto napisał ze ktoś trzeba było? Zawsze moglas nie umieszczać, różnica jest taka ze teraz wiele instytucji prosi wręcz by nie umieszczać.
                    • panna.nasturcja Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 19:50
                      Ty napisałaś. Ja ponad 20 lat temu zadnego zdjęcia nie dawałam, to jest nowość wyłącznie dla ciebie.
                      • 71tosia Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 20:47
                        Moze jednak czytaj cos co komentujesz
                        • jednoraz0w0 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 21:58
                          No i proszą od PRZYNAJMNIEJ 20 lat.
              • triss_merigold6 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 15:08
                W Polsce też nie. Nigdy nie załączalam zdjęcia do cv.
        • jankasia13 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 15:07
          W Europie sie po nazwisku zgadnie pochodzenie.
          A wiek po datach matury, studiow, doswiadczenia zawodowego. Jak ktos mial pierwsza prace 20 lat temu to raczej wiadomo ze nie jest dwudziestolatkiem.
          • panna.nasturcja Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 19:52
            Matury w cv w życiu nie widziałam a swego czasu pracowałam w miejscu, w którym naoglądałam się cv do wypęku.
            A studia ludzie kończą w różnym wieku, zwłaszcza obrona niekoniecznie następuje po 5 latach studiów, więc daty na dyplomie różne bywają.
            Chciałabym zobaczyć jak ktoś po moim nazwisku panieńskim zgadnie kraj pochodzenia smile)
            Po obecnym w sumie też różnie typują.
            • jankasia13 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 20:22
              A jakie to nazwisko?
        • taki-sobie-nick Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 23:30
          A pochodzenia nie widać czasem juz po nazwisku?
    • 71tosia Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 14:32
      Ani zdjęcia ani daty urodzenia nie musisz umieszczać, chociaż cv bez daty urodzenia wyglada dość dziwnie i jakbyś chciała te dane ukryć? Po co?
      • jednoraz0w0 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 14:38
        71tosia napisała:

>chociaż cv bez daty urodz
        > enia wyglada dość dziwnie

Co
        • 71tosia Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 14:42
          Co co? Daty urodzenia można się domyśleć gdy analizuje się dane kandydata np wykształcenie czy daty zatrudnienia, wiec po co wiec te datę ukrywać?
          • jednoraz0w0 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 14:48
            Można się jebnac bo nie podane się całej ścieżki edukacyjnej a studia można ukończyć w późniejszym wieku. Natomiast ja nie mówię żeby ukrywać tylko pytam po co ją podawać, zwłaszcza na etapie cv?
      • triss_merigold6 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 14:40
        Normalnie wygląda, nigdy w życiu nie podawałam w cv daty urodzenia.
        • 71tosia Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 14:43
          Wszystkie cv jakie w życiu dostałam (setki) zawsze praktycznie zawierały datę urodzenia
          • triss_merigold6 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 14:48
            Na szczęście pracujemy w innych bańkach.
          • la_bonne_cusine Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 14:48
            Ani w jednym nie podałam. Nie zawsze rekrutacja kończyla się zawarciem umowy, ale w większości zapraszano na rozmowę.
          • jednoraz0w0 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 14:49
            I co ci ta informacja dawała? Zaproponowałaś komuś rozmowę lub odrzuciłaś kogoś na jej podstawie?
            • 71tosia Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 14:54
              A co ci daje jej nie podanie?
              • triss_merigold6 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 14:56
                Nie podaje się informacji niekoniecznych.
                • 71tosia Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 14:59
                  Bez sensu jest ukrywać cos co może być na jakimś stanowisku atutem (na niektórych jest młodość na niektórych dojrzałość)
                  • kamin Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 15:22
                    Atutem może być dla niektórych duży biust kandydatki albo to, że jest ateistką (np. chętniej weźmie jakis dyżur w święta).
                • droch Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 15:21
                  Imię też jest informacją niekonieczną. Wystarczy ksywka.
                  • triss_merigold6 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 15:22
                    Skąd owa debilna uwaga?
                    • droch Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 15:25
                      Dlaczego uważasz, że uwaga jest "debilna"? Uzasadnij, do czego jest potrzebne imię kandydata w CV?
                      • triss_merigold6 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 15:28
                        Stanowi część danych osobowych, ksywka nie.
                        • droch Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 15:36
                          Oczywiście, że ksywka też stanowi. Data urodzenia również...
                          • triss_merigold6 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 15:39
                            Część oficjalnych, ujętych w rejestrach i dokumentach danych osobowych - ksywka?
                          • jednoraz0w0 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 15:40
                            Ale jak chcesz do kandydata oddzwonić to musisz go jakoś zatytułować. Inna sprawa, że podawanie imienia sprzyja dyskryminacji, sama znam osobę która miała polecenie odrzucać wszystkie cv z imionami typu Rhonda. Nie mówiąc o dość znanym eksperymencie „Howard vs Heather”.
                            • triss_merigold6 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 15:41
                              W Polsce podawanie imienia sprzyja dyskryminacji?
                              • jednoraz0w0 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 15:49
                                Nie wiem czy w Polsce, w USA na pewno. W Polsce raczej nie bo nawet jeśli ktoś chce dyskryminować np. osoby doświadczające ukraińskości, to to i tak wyjdzie z innych punktów w cv. Ale generalnie trendy HR raczej przychodzą z USA do Polski a nie na odwrót.
              • jednoraz0w0 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 14:58
                71tosia napisała:

> A co ci daje jej nie podanie?

1) zaoszczędzenie linijki na ograniczonym formacie, dzięki temu mogę zmieścić jakąś inną informację, która z punktu widzenia rekrutera ma sens j jakoś mnie wyróżnia spośród innych kandydatów

2) uniknięcie dyskryminacji ze względu na wiek, czyli tego, co ty uprawiasz
                • 71tosia Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 15:05
                  Firmy wszystkie to uprawiają, na stanowisko które wymaga doświadczenia zawodowego osoby bezpośrednio po maturze nie przyjmą podobnie jezeli firma chce zainwestować w drogie szkolenie pracownika to nie przyjmie kogoś kto za rok przejdzie na emeryturę. O zatrudnieniu decyzje podejmuje się nie tylko na podstawie cv, podanie informacji o wieku zaoszczędza czasami czasu obu stronom, ale obowiązku nie ma, najwyżej weźmie się udział w rozmowie której wynik był z góry przesadzony.
                  • jednoraz0w0 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 15:11
                    71tosia napisała:

> Firmy wszystkie to uprawiają, na stanowisko które wymaga doświadczenia zawodowe
                    > go osoby bezpośrednio po maturze nie przyjmą

I do tego potrzebna data urodzenia? Po to żeby ocenić doświadczenie zawodowe to są inne informacje w cv. Data urodzenia zresztą nie ma nic wspolnego z doświadczeniem zawodowym, bo ktoś mógł zacząć pracować zaraz po maturze a ktoś mógł skończyć studia i nie pracować przez kilka lat.
                    • 71tosia Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 19:31
                      Oczywiscie nie ma! Przecież 20 latek mógł już pełnić kilka funkcji kierowniczych, za to 64latek właśnie podejmuje pierwsza w życiu prace. Sa pewnie takie przypadki smile
                      • panna.nasturcja Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 19:55
                        Doświadczenie zawodowe się po prostu podaje.
                        Można mieć 40lat u nie mieć doświadczenia zawodowego wcale lub miec w innym zawodzie.
          • auksencja15 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 14:49
            U mnie wręcz odwrotnie, bywa i tak
        • profes79 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 14:50
          Pracujesz w urzędzie gdzie wysyłasz stertę papierów z CV a jeszcze jakiś czas temu wysyłało się kopię dowodu (przed rodo). Nie trzeba daty urodzenia jak wysyłasz kopię dyplomu szkoły wyższej.
          • panna.nasturcja Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 14:53
            Nie wysyłasz kopii dyplomu na etapie cv.
            • triss_merigold6 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 14:57
              Oczywiście, że wysyłam, urzędy centralne tego oczekuja, ponieważ to potwierdzenie spełnienia warunku formalnego odnośnie do wykształcenia.
              • jednoraz0w0 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 15:00
                Urzędy centralne, szkoły, wojsko i tego typu instytucje mają trochę inne sito ze szczegółowa aplikacją, ale to nie ten kejs co autorka
              • droch Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 15:24
                Oczywiście, że wysyłam (kopię dyplomu)

A parę linijek wyżej:

Normalnie wygląda, nigdy w życiu nie podawałam w cv daty urodzenia.

Brzmi jak wariant Kota Schrödingera.
                • triss_merigold6 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 15:29
                  CV - to jeden dokument.
                  Kopie dyplomów - inne wymagane dokumenty.
              • panna.nasturcja Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 19:56
                Nie aplikowalam w życiu do urzędów centralnych, nie upadłam na głowę.
          • triss_merigold6 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 14:55
            Przed rodo to znaczy kiedy? Jak aplikowalam z 10lat temu to nie oczekiwano skanu dowodu.
            • profes79 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 20:00
              Niestety część aplikacji jest niedostępna. Na pewno wymagano dowodu w 2011-12 (nie bez powodu skan dowodu miałem w pakiecie dokumentów); w 2016 było wymagane oświadczenie o obywatelstwie/kopia dokumentu potwierdzającego obywatelstwo; w nowszych naborach zostało samo oświadczenie.
      • kamin Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 15:17
        Jeszcze wpisz znak zodiaku i rozmiar buta. Równie potrzebne w CV.
        • triss_merigold6 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 15:20
          Dla walnietej zodiakary może istotne.
      • sundace46 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 15:37
        Ja umieszczam i datę ur i zdjęcie, wolę to i ew. żeby mnie ktoś odrzucił bo mu mój wygląd nie psuje, niż żebym niepotrzebnie chodzila na spotkania rekrutacyjne. Life is brutal niestety. Nie mam juz 20 lat i nie jestem rozchwytywaną wąską specjalistką. Mam jakieś tam osiągnięcia, studia, kursy, języki, ale wiem że niektórzy szukaja nie tyle wiedzy i doświadczenia co długonogiej 20-letniej pani z dużymi oczyma.
        • triss_merigold6 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 15:40
          Ale chyba wiesz, na jakie stanowisko aplikujesz i jakie są oczekiwania.
        • jednoraz0w0 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 15:52
          sundace46 napisała:

> Ja umieszczam i datę ur i zdjęcie, wolę to i ew. żeby mnie ktoś odrzucił bo mu
          > mój wygląd nie psuje, niż żebym niepotrzebnie chodzila na spotkania rekrutacyjn
          > e. Life is brutal niestety. Nie mam juz 20 lat i nie jestem rozchwytywaną wąską
          > specjalistką. Mam jakieś tam osiągnięcia, studia, kursy, języki, ale wiem że n
          > iektórzy szukaja nie tyle wiedzy i doświadczenia co długonogiej 20-letniej pani
          > z dużymi oczyma.

Litosci, jak szukają dwudziestoletniej pani to piszą w ogłoszeniu ze wymagany rok dowswiadcsejia albo ze to pozycja entry level. Jak chcą żeby byla śliczna to piszą, ze stanowisko wymaga bezpośredniego kontaktu znklientem injest potrzeby nienaganny język i prezencja.
          • sundace46 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 16:05
            jednoraz0w0 napisał(a):

> sundace46 napisała:
            >
            > > Ja umieszczam i datę ur i zdjęcie, wolę to i ew. żeby mnie ktoś odrzucił
            > bo mu
            > > mój wygląd nie psuje, niż żebym niepotrzebnie chodzila na spotkania rekru
            > tacyjn
            > > e. Life is brutal niestety. Nie mam juz 20 lat i nie jestem rozchwytywaną
            > wąską
            > > specjalistką.
            >
            > Litosci, jak szukają dwudziestoletniej pani to piszą w ogłoszeniu ze wymagany r
            > ok dowswiadcsejia albo ze to pozycja entry level. Jak chcą żeby byla śliczna to
            > piszą, ze stanowisko wymaga bezpośredniego kontaktu znklientem injest potrzeby
            > nienaganny język i prezencja.

Litości, nie zawsze tak piszą, a realia są póżniej inne.
            • jednoraz0w0 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 16:59
              Czyli nie piszą jakie doświadczenie jest wymagane?
    • la_bonne_cusine Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 14:33
      Ciekawa jestem jak finalnie wygląda to CV.
    • jednoraz0w0 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 14:38
      W jakim celu chcesz podac datę urodzenia i jaką niby wartość dla rekrutera ma ta informacja?
      • la_bonne_cusine Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 14:45
        Pewnie taką samą jak informacje o hobby.
      • 71tosia Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 14:45
        Jezeli ktoś za rok odejdzie na emeryturę to jego przydatność w firmie może być jednak nieco inna niż kogoś kto do emerytury ma 10-20 lat
        • jednoraz0w0 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 14:50
          A, czyli dyskryminacja ze względu na wiek. Trochę jakby nielegalna.
        • panna.nasturcja Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 14:53
          Nie masz prawa się tym kierować, to jest dyskryminacja.
          I właśnie, miedzy innymi z powodu osób takich jak Ty, daty urodzenia się w cv nie podaje.
          • la_bonne_cusine Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 14:57
            Ale się kierują. Niektórym HR potrzebne jest zdjęcie i stan cywilny oraz sytuacja rodzinna
            • jednoraz0w0 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 15:01
              Na etapie wysyłania cv? CV służy tylko jednemu: zaproszeniu na rozmowę.
            • triss_merigold6 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 15:04
              Nie może być im to potrzebne.
            • panna.nasturcja Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 19:57
              Nie, nie mają nawet prawa o to zapytać a piszemy o cv.
          • droch Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 20:39
            Nie masz prawa się tym kierować, to jest dyskryminacja.

No jest. Zabroniona, oczywiście. Ale w sytuacji, w której komuś w firmie zostało pół roku do emerytury i pracodawca potrzebuje zatrudnić kogoś "do przyuczenia i przejęcia obowiązków" - no nie ma bata, nie zatrudni innego kandydata tuż przed emeryturą, nawet jeśli bardzo chce.
            • jednoraz0w0 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 21:56
              Ta, bo cała masa ludzi którym zostało pół roku do emerytury składa podania na posady które wymagają przyuczenia.
              • droch Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 23:01
                Ta, bo cała masa ludzi którym zostało pół roku do emerytury składa podania na posady które wymagają przyuczenia.

Uważasz, że to nie jest realna sytuacja? To źle uważasz. Strata czasu (dla obu stron).
                • jednoraz0w0 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 23:06
                  Po pierwsze, jeśli tak jest, to znaczy, że firma żle sformułowała ogłoszenie, a nie stracili czas, bo dziadek nie podał daty urodzenia (zresztą jak był pół roku przed emerytura to z jego cv chyba było jasno widać, że nie jest to młodzian prosto po studiach, i bez daty urodzenia?)
                  Po drugie, jeśli z jakiegoś powodu staruszka na rozmowę zaprosili, to znaczy, że coś im w nim pasowało, maja go już w bazie, mogą mieć dla niego inna ofertę.
                  • 71tosia Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 31.01.23, 00:18
                    Skoro jest to aż tak oczywiste i można wnioskować z cv ile kto ma lat to po licha ukrywać wiek w cv i nie podać go wprost? Jeszcze kilka postów temu apelowałeś o niedyskryminowania ludzi ze względu na wiek teraz piszesz o 65 letni mężczyznach i 60 letnich kobietach jak o staruszkach?
                    • jednoraz0w0 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 31.01.23, 01:05
                      Staruszkowie to było ironicznie
        • la_bonne_cusine Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 14:55
          To ocenia się po stażu pracy w karierze. Wiek nie jest wyłącznym czynnikiem do nabycia prawa do emerytury.
          • 71tosia Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 21:00
            A ilu znasz 30 latków z dostatecznie długim stażem pracy pozwalającym przejść na emeryturę smile
    • panna.nasturcja Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 14:55
      CV dobrze jest wysyłać a nie tylko pisać.
      To znacznie zwiększa szanse na pracę.
    • szafireczek Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 16:17
      Nie, no jak ładnie wyszłaś i zdjęcie jest bliskie rzeczywistości, to wklej - to działa podprogowo - mózg ludzki działa tak, by nadmiernie nie wydatkować energii, przez to upraszcza pozyskane dane, jeśli więc pierwsza cecha, która się rzuca u danej osoby jest pozytywna, to jesteśmy - na razie bliżej jej nie poznając - pozytywnie nastawieni. A chodzi przecież o to, byś została zaproszona na rozmowę. Pogodna, sympatyczna twarz na pewno nie zaszkodzi.
      Data urodzenia jest bez znaczenia, przecież w ramach poprawności nie mogą Cię nawet o nią zapytać, chociaż jak się chcesz tym podzielić to wstaw. I wysyłaj już to cv.
      • la_bonne_cusine Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 16:46
        Zgodnie z wytycznymi tak powinno wyglądać profesjonalne CV. Acz zależy też na jakie stanowisko się aplikuje.
        • jednoraz0w0 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 17:01
          To nie są wytyczne tylko oferta studia fotograficznego.
        • szara.myszka.555 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 23:17
          Taka pozycja ciała komunikuje "boję się całego świata, ale chcę wyglądać jak maczo". 🤭

Gość nie patrzy w obiektyw, tylko się zawiesił gdzieś w przestrzeni.

Tło zbyt skomplikowane, odwraca uwagę. Do tego, jeśli ktoś wydrukuje to CV, taka fotka będzie wyglądać koszmarnie.
    • ritual2019 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 19:34
      Nie, zdjecie ani data urodzenia nie sa potrzebne. To cv nie aplikacja o prace.
      • droch Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 20:43
        To cv nie aplikacja o prace.

Co rozumiesz przez "aplikacja o pracę"? Bo ja - komplet dokumentów (CV+list motywacyjny+inne wymagane) przesłanych do przedsiębiorstwa w celu wzięcia udziału w procesie rekrutacji.
        • ritual2019 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 31.01.23, 07:19
          Nie pamietam kiedy ostatni raz wysylalam cv. Ok 18 m-cy temu zmienilam prace,wypelnilam aplikacje online na stronie firmy czyli od razu wszystkie dane i statement. W aplikacji od razu wpisuje sie dane czyli m.in data urodzenia, historia edukacji, zatrudnienia plus gaps itd. Oczywiscie bez zdjecia.
          • profes79 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 31.01.23, 09:01
            Dyskutujemy o Polsce.
            • ritual2019 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 31.01.23, 10:05
              W Polsce nie aplikuje sie o prace?
            • droch Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 31.01.23, 10:09
              W Polsce niektóre rekrutacje również prowadzone są w ten sposób - należy zarejestrować się poprzez witrynę. Wówczas deklaracje typu "nigdy nie podaję daty urodzin" są natychmiast i dość brutalnie weryfikowane smile
              • ritual2019 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 31.01.23, 10:24
                U mnie zalezy gdzie szuka sie pracy. Jesli to strony z ogloszeniami to wtedy trzeba miec konto i cv, ale nie trzeba koniecznie aplikowac przez strone. Jesli jednak przez strone to cv jest standardowe czyli bez daty urodzenia i zdjecia. Mnie zainteresowala konkretna pozycja ale aplikowalam bezposrednio na stronie firmy czyli bez cv.
      • jankasia13 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 31.01.23, 12:18
        Te aplikacje sa beznadziejne. Trzeba przez pol godziny przepisywac swoje cv, zamiast wzias i wyslac jeden dokument.
        • droch Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 31.01.23, 12:26
          Dla pracodawcy są idealne smile wszystko w tym samym formacie, łatwe do przeszukiwania, wysyłania zaproszeń na rozmowę, usunięcia itd.
          • 71tosia Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 31.01.23, 13:21
            Jeszcze prościej jest przez gdy aplikacja jest przez europass cv
          • ritual2019 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 31.01.23, 15:16
            droch napisał:

> Dla pracodawcy są idealne smile wszystko w tym samym formacie, łatwe do przeszukiw
            > ania, wysyłania zaproszeń na rozmowę, usunięcia itd.

Ja mam na mysli konkretne firmy i aplikowanie na konkretne stanowiska a nie jakies firmy rekrutacyjne.
            • droch Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 31.01.23, 15:25
              Przecież to działa również w konkretnej firmie - kandydat aplikujący na jakieś stanowisko w odpowiedzi na ofertę wprowadza dane przez udostępniony formularz.
              Pracodawca ma to w bazie danych i prostym zapytaniem po kompetencjach może "wyciągnąć" taką aplikację przy kolejnej rekrutacji (o ile kandydat wyrazi zgodę).
              • jankasia13 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 31.01.23, 15:35
                Tak, bo kandydat siedzi i czeka miesiacami i latami, az zadzwonia.
                Zazwyczaj kandydat juz dawno cos innego znalazl, a rok-lata pozniej ewoluowal na tyle, ze juz takie stanowisko i pensja, go tylko rozumieszaja.
                • droch Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 31.01.23, 15:40
                  Nie masz za dużego doświadczenia w rekrutacji, zwłaszcza w większej firmie, prawda? Ta sama aplikacja może zostać odrzucona w dziale A, ale zostać zauważona w dziale B. Znacznie wcześniej niż rok później.
                  • jankasia13 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 31.01.23, 15:47
                    Nie, ale mam doswiadczenie z firmami, w ktorych sie zarejestrowalam i potem miesiacami/latami mi zawracaly gitate proponujac prace (i pensje), ktora interesowala mnie wtedy, ale teraz juz nie (z pensja 2-3 razy nizsza niz mam). Zupelnie jakby swiat i czas stanely w miejscu.
                    I prosby i grozby zeby usuneli z bazy dzialaja tylko czasem.
                  • jankasia13 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 31.01.23, 15:50
                    Kto czeka rok pozniej na odzew? I jeszcze z innego dzialu? Ze informatyka wezma na prawnika?
                    • droch Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 31.01.23, 15:53
                      I jeszcze z innego dzialu?

Narysuję, proste jak budowa cepa. Programista złożył aplikację w odpowiedzi na ogłoszenie działu A dotyczące rozwoju produktu X. Jego aplikacja nie znalazła uznania, ale została zauważona w dziale B rozwijającym produkt Y.
                      Napisz jeszcze, że to się nie zdarza, to zejdę zaraz ze śmiechu big_grin
                      • jankasia13 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 31.01.23, 16:27
                        Prosta jak budowa cepa to jestes Ty
                        • droch Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 31.01.23, 16:40
                          Cóż za merytoryczna wypowiedź big_grin zawsze braki w ogarnięciu procesu maskujesz agresją? Czy tylko wtedy, gdy możesz pozostać anonimowa?
                          • jankasia13 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 31.01.23, 16:55
                            A ty zawsze jestes taka wredna czy tylko w sieci?
                            • droch Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 31.01.23, 22:22
                              A ty zawsze jestes taka wredna czy tylko w sieci?

Akurat każdy, kto mnie zna, potwierdzi: zawsze big_grin
                              • jankasia13 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 31.01.23, 22:30
                                To masz z czego byc dumna.
                                I jeszcze ten falszywy usmiech po kazdym zdaniu. Tragedia.
                      • jankasia13 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 31.01.23, 16:30
                        I zwlaszcza dobrzy programisci czekaja miesiacami, az pancia z rekrutacji wreszcie zadzwoni
                        • szara.myszka.555 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 31.01.23, 17:15
                          "I zwlaszcza dobrzy programisci czekaja miesiacami, az pancia z rekrutacji wreszcie zadzwoni"

Nikt nie czeka, po prostu załapuje się gdzieś indziej. Ale np. po roku można dostać telefon z atrakcyjną propozycją i się na nią zdecydować.
              • ritual2019 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 31.01.23, 18:52
                droch napisał:

> Pracodawca ma to w bazie danych i prostym zapytaniem po kompetencjach może "wyc
                > iągnąć" taką aplikację przy kolejnej rekrutacji (o ile kandydat wyrazi zgodę).

Nie, nie moze. Ma prawo uzyc tylko przy tej rekrutacji, zrobic liste osob ktore zaprosi na rozmowe a reszte aplikacji usunac - Ochrona danych osobowych i ich uzycie. Jesli ktos aplikiwal ale np nie zostal zakwalifikowany na rozmowe a wybrano innego kandydata albo nie wybrano zadnego i jest ponowny nabor to takze nie uzywa sie aplikacji ktore wplynely poprzednio. Tak jest u mnie.
        • ritual2019 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 31.01.23, 15:14
          jankasia13 napisała:

> Te aplikacje sa beznadziejne. Trzeba przez pol godziny przepisywac swoje cv,

???
          • jankasia13 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 31.01.23, 15:21
            No w tej rubryce wpisuj nazwisko, w tej dyplom w tej pierwszej doswiadczenie potem drugie potem kolejne i tak przepisuj za kazdym razem.
            A tak to jedno cv clic i juz.
            Poza tym cv zdradza indywidualnosc i osobowosc, ktora liczy sie czasem bardziej niz wyuczone rzeczy.
            • ritual2019 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 31.01.23, 18:54
              No ja mam poprostu aplikacje robocza i robilam copy paste.
    • demono2004 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 30.01.23, 19:35
      Jeśli komus zalezy na pozyskaniu nowego pracownika, zdjecie nie jest istotne. Wazniejsza jest rozmowa z kandydatem na stanowisko pracy.
      • jankasia13 Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 31.01.23, 15:39
        To prawda, ale cv ze zdjeciem latwiej sie zapamietuje, a uroda zwieksza szanse na bycie zaproszonym (choc nie zastapi kompetencji), wiec jak ktos jest atrakcyjny to warto dodac zdjecie.
    • fogito Re: W moim CV nie umieściłam zdjęcia - czy mam 31.01.23, 17:12
      Tak. Ja umieszczalam i zdjęcie i date urodzenia.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka