Dodaj do ulubionych

A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny?

30.01.23, 12:26
U nas jest tak, że z kilku odnóg rodziny, typu teściowie siostry, nasi rodzice i nikt nie jest religijny, nikt nie chodzi do kościoła, niby teściowa ma jakieś obrazki, ale w kościele nie była z 50 lat, nawet na pogrzebie męża nie szła do komunii, a musiał być kościelny, dlaczego?, bo tak.
Bywają jakieś ceremonie, ale moim zdaniem bez sensu, bo ludzie zupełnie bez wiary, nikt nie ma ślubu kościelnego (z tych młodych), teściowie kuzynki są religijni, na tyle, że prawie odmówili udziału w ślubie syna (cywilnym), przez 9 miesięcy ciąży nie zapytali jak się czuje mama i takie tam.
Do 8-10 lat byłam bardzo religijna, wbrew rodzinie, potem już nie.
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 30.01.23, 12:31
      Ja pochodzę z mało religijnej rodziny.
    • szeptucha.z.malucha Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 30.01.23, 12:35
      Ja pochodzę z rodziny niereligijnej, od pokoleń ale formalnie w KK i kultywującej śluby, pogrzeby.
    • swiezynka77 Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 30.01.23, 12:40
      jestem ateistką w 4 pokoleniu. pradziadek był przedwojennym komunistą, ochrzcił córkę ale już nie posłał do komunii (mówimy o II RP gdzie przynależność do jakiejś religii była obowiązkowa). mama urodzona po wojnie nieochrzczona, ja też. w wiejskiej rodzinie taty wszyscy odeszli od religii po wojnie.
      • zbarazowa Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 30.01.23, 14:30
        Na jakiej podstawie uważasz że w II RP przynależność do religii była obowiązkowa? W Polsce?! Podaj źródło tej informacji.
        • swiezynka77 Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 30.01.23, 15:43
          chodziło o szkołę. nie dało się zadeklarować, że dziecko nie będzie chodzić na religię jeśli było formalnie katolikiem. może to nieprecyzyjnie przekazuję, temat znam z opowieści rodzinnych. pradziadek przeniósł dzieci do innej szkoły w terminie komunii i w drugiej szkole zadeklarował, że dzieci już miały 1 komunię.
        • aandzia43 Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 30.01.23, 16:27
          Śluby cywilne zawierało się chyba tylko na terenie byłego zaboru pruskiego.
          • biala8malwa Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 30.01.23, 23:02
            Na plus dla PRL że wprowadził USC
            ..i reformę rolną
            ..i rozp.....lił dwory , folwarki i przegonił jaśnie panów , jaśnie panienki i jaśnie paniczów , to im sie należało za setki lat niewolnictwa chłopów zwanego pańszczyzną .

.
            wydawnictwo.krytykapolityczna.pl/
            • smoczy_plomien Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 30.01.23, 23:46
              USC wprowadził Napoleon w 1808, tak gwoli ścisłości. Z tą reformą rolną to nie wiem, czy to ironia, ale też się nie zgadzam.
              • aandzia43 Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 31.01.23, 11:56
                Co z tego że wprowadził, trwało krótko i przeminęło wraz Napoleonem w Polsce czyli prawie 200 lat temu.
                • smoczy_plomien Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 31.01.23, 12:53
                  Rejestracja aktów stanu cywilnego trwała w "Polsce" już potem nieprzerwanie.
            • alicia033 Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 31.01.23, 00:38
              biala8malwa napisała:

> Na plus dla PRL że wprowadził USC
              > ..i reformę rolną
              > ..i rozp.....lił dwory , folwarki i przegonił jaśnie panów , jaśnie panienki i jaśnie paniczów , to im sie należało za setki lat niewolnictwa chłopów zwanego pańszczyzną .
              >

co zniszczyło całą naszą tkankę kulturową, ze szczególnym uwzględnieniem właśnie tej chłopskiej kultury ludowej. Zostały nam, w charakterze kultury ludowej, farbowane twory w rodzaju "Mazowsza". To właśnie te dwory, które tak bezmyślnie postponujesz, były właśnie elementem zwornikowym dla naszej kultury. I to właśnie zwłaszcza tej chłopskiej, która w warunkach masowych migracji ze wsi do miasta, pozbawiona ośrodka, wokół którego ta kultura się tworzyła (czyli dworu) i który o nią dbał (w II RP takich "jaśniepanów" było niewielu, natomiast dwory wykonywały olbrzymią pracę edukacyjno-społeczną na rzecz społeczności lokalnej), niestety na większości obszarów Polski zanikłasad. Że nie wspomnę o związanym z tą reformą upadku kultury rolnej.
              Więc to nie był żaden plus a jeszcze jedna zbrodnia PRLu na Polakach, który ich odciął od swoich korzeni i zniszczył ośrodki związane z ich kulturową tożsamością. I dlatego, między innymi, mamy tu właśnie u wladzy tę pisią bandę warchołówsad.
              • mava1 Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 31.01.23, 09:24
                >Więc to nie był żaden plus a jeszcze jedna zbrodnia PRLu na Polakach

o ile się nie mylę to dopiero PRL zlikwidował analfabetyzm.
                A jaka była ta "ludowa kultura i tozsamość" przedwojenna to sobie choćby Konopielke przeczytaj. Albo film obejrzyj, jak czytać ci sie nie chce, często jest powtarzany na róznych kanałach.
                "chłopską kulturę ludową" widac też w "Chłopach". Czyli cały dzień zasuwać, wieczorem pójśc do karczmy w celu uchlania się (to chłopi), a w niedzielę, oczywiscie po kościele, pójśc na jarmark i kupic korale (to baby). Oczywiście, całą wsią trząsł proboszcz. Rzeczywiście jest czego żałować i za czym tęsknic.
                W PRL osrodkiem, wokół którego skupiała się "chłopska tozsamość" były szkoły, obecne w kazdej wsi. Nie ograniczały się tylko do nauki w godz. 8 - 15,00, A, nawet w małych miasteczkach, to także Domy Kultury, do których bez problemu mozna było dojechać PKSem. Nawet były biblioteki obwoźne, które jeździły po wsiach.
                • smoczy_plomien Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 31.01.23, 12:59
                  Szkoły powszechne w Polsce wprowadzono w 20-leciu. Oczywiście musiało minąć trochę czasu, aż analfabeci wymrą, więc to zbieg okoliczności, że trafiło na PRL, a nie jego zasługa. Co więcej, już dużo wcześniej, w XIX wieku, były przy wielu parafiach wiejskie szkółki. Tylko, że uczono tam modlitw, a nie pisania i liczenia, bo klerowi nie zależało na tym, żeby parafianie byli wyedukowani. W bardziej zlaicyzowanych Prusach, także na terenie naszych zaborów, w wiejskich szkółkach uczono liczenia, pisania, czytania, więc tamtejszy chłop był bardziej wyedukowany. Dlatego analfabetyzm na terenach centralnej i wschodniej Polski to zasługa kleru w dużej mierze.
                  • mava1 Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 31.01.23, 14:07
                    >Szkoły powszechne w Polsce wprowadzono w 20-leciu.

to akurat półprawda. O ile w miastach jeszcze jakos funkcjonowało, o tyle na wsiach były to co najwyżej 4 klasy, a częściej 2. Nie było też wystarczającej liczby placówek i cały czas Polska była w ogonie Europy.
                    "Mimo znacznego spadku odsetka osób, które nie potrafiły czytać ani pisać, Polska w dalszym ciągu mocno odstępowała od europejskiej czołówki. Przykładowo w Szwecji analfabetów nie było prawie wcale, w Czechosłowacji stanowili nieco ponad 4% społeczeństwa, we Francji 5,1%, w Belgii niespełna 6%, w Estonii 8%, a na Węgrzech 9,1%".
                    W Polsce wg danych spisowych z 1931 roku. Za analfabetów uznało się wtedy 23,1% mieszkańców II Rzeczypospolitej."
                    W PRL obowiązek szkolny (do 7 klasy) objął wszystkie dzieci a pod koniec lat 50 (w zrujnowanej wojną Polsce) wybudowano dodatkowo tysiąclatki, czyli cos, czego nie udało sie zrobić przed wojną a co wtedy postulowali nauczyciele.
                    • smoczy_plomien Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 01.02.23, 00:04
                      Jasne, że nie było idealnie, ale też gorliwość była ogromna. Możliwość edukacji była traktowana jak błogosławieństwo, dzieci zaganiano do nauki, bo wreszcie była taka możliwość.
                • arthwen Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 31.01.23, 23:29
                  Taki film leci teraz w kinach: Duchy Inisherin, nie o Polsce bynajmniej. Ale opis życia mniej więcej pasuje: cały dzień zasuwać, wieczorem pójść do karczmy w celu uchlania, w niedzielę do kościoła wink
              • 1012ja Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 31.01.23, 11:26
                Alicjo, a ty pod kamieniem spędziłaś ostatnie 20 lat? Opowieści o kulturotwórczej roli szlachty to można między bajki włożyć. Może poczytaj książkę Kamila Janickiego Pańszczyzna lub inne opisujące "dobrobyt" na wsi.
                • smoczy_plomien Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 31.01.23, 13:03
                  Czytałam kiedyś coś Janickiego. Facet straszliwie naciąga fakty pod tezę. Można jego dzieła traktować jako beletrystykę, a nie źródło wiedzy historycznej.
            • grey_delphinum Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 31.01.23, 08:37
              Biała malwa, to ironią, czy Ty na serio jesteś taka głupia?
      • ginger.ale Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 30.01.23, 14:44
        Ekhm, Prezydent Narutowicz był ateistą...

Konstytucja marcowa wprowadzała wolność sumienia i wyznania (choć KK primus inter pares).
        • langsam Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 30.01.23, 17:04
          Niemniej zapisując dziecko w II RP do szkoły przedstawiało się dokument wyznaniowy - koniecznie. W rezultacie moja mama, dziecko ateistów, została tuż przed I klasą "zapisana" do najmniej wtrącającego się ludziom w życie odłamu protestantów - dziadek rodzinnie był z bardziej rygorystycznej grupy.
    • triss_merigold6 Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 30.01.23, 12:41
      Pochodzę z ateistycznej rodziny. Bardzo mi z tym wygodnie.
      • panna.nasturcja Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 30.01.23, 23:17
        Ja też.
        I nie bardzo rozumiem u autorki wpis o pogrzebie, że musi być katolicki. Nie musi.
        W zeszłym roku robiliśmy normalnie pogrzeb świecki.
        Dla mnie ateizm polega na tym, że się nie korzysta z „usług” przedstawicieli żadnej religii.
    • unikotka Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 30.01.23, 12:44
      Ja. U mnie była religia jak teraz u niektórych emam - chrzty, komunie, śluby... Bez presji, bez ideolo, bez znaczenia. No to poszłam o krok dalej, a może i dwa? Bo antyklerykał że mnie się zrobił w ostatnich latach 😊
      • unikotka Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 30.01.23, 12:47
        A... Teściow mam kosciółkowych, rydzykowych, co było dla mnie szokiem, bo nawet moi dziadkowie nie mieli tego odpału, choć na starość, czyli 80+ jakoś nabrali wiary 🙃 lecz nie w Rydzyka!
    • maeve_binchy Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 30.01.23, 12:44
      Babcia (mama mamy) byla religijna, bardzo, ale urodzila sie w 1903 r (urodzila moja mame jako 50latka!), wiec w swoim pokoleniu chyba przecietna. Moja mama teoretyczna katoliczka - komunia itp, ale do kk nie chodzi, nie modli sie itp. Niestety, mnie poslala do komunii, bez sensu, bo nigdy nie wierzylam i nigdy religia nie byla obecna w naszym domu.
      Ojciec i cala jego rodzina ateisci.
      Moj partener ateista, z takiej rodziny.
      Nasze dzieci nie sa czlonkami kk.
      • sol_13 Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 30.01.23, 22:15
        U nas identyczna sytuacja, pomijając babcięwink
    • agjot Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 30.01.23, 12:45
      U mnie rodzice totalnie nie religijni, dziadkowie w druga strone, co niedziela w kościele i kultywowanie wszelkich obrzędów. Czesc rodziny od strony mamy bardzo kosciolkowa i to ludzie ok 40, ich dzieci tez tak wychowywane. Rodzina meza bardzo religijna i kosciolkowa, do dziś nie może do końca przeżyć ze my się wypisaliśmy z tej instytucji i nie wierzymy. Nasze dzieci wychowywane w ateizmie. Pozmieniało się nam ok 12 lat temu.
    • jehanette Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 30.01.23, 13:23
      Starsze pokolenie bardziej areligijne, ja już niereligijna, dziecko z religią nie ma nic wspólnego.
    • livia.kalina Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 30.01.23, 14:02
      Moi rodzice oboje ateiści, jedyną osobą religijną w domu, gdy byłam mała, byłam ja, co jak opisywałam na forum, tragicznie sie dla mnie skończyło.

Dziadkowie ze strony mamy byli religijni do lat 80-tych. Potem nie mogli znieść w kościele szczucia na ludzi, szczególnie na Żydów, przychodzili ze mszy coraz bardziej zbulwersowani, w końcu przestali tam chodzić, w końcu dotarło do nich, ze jakby jakikolwiek bóg istniałt o by na coś takiego nie pozwalał.

Dziadkowie ze strony taty umarli na długo przed moim urodzeniem, dziadek to w ogóle jak tata miał 2 lata i niestety niewiele o nich wiem.
    • spirit_of_africa Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 30.01.23, 14:09
      Ja. Babcia i dziadek byli zadeklarowanymi ateistami, dzieci nie ochrzcili. Tata był ukradkiem ochrzczony przez swoją babcie (matkę babci) ale do komunii już nie przystąpił i całe zycie był ateistą. Ślub z mamą w 80r mieli tylko cywilny ku zgrozie rodziny mamy. Pogrzeby dziadka, babci i taty były swieckie. Chodziłam na religie i do kościoła bo mama była z rodziny w miarę religijnej a tata sie zgadzał ale mamie z wiekiem przeszlo, a my z siostra szybko zajarzylysmy ze opcja taty jest lepsza (do czego wydatnie przyczynili się funkcjonariusze kk).
    • bi_scotti Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 30.01.23, 14:20
      I mama, i tata byli z wybitnie lewackich, przedwojennych, demonstracyjnie ateistycznych rodzin - podalam dalej i moje dzieci takiez wink Cheers.
      • teodor-k Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 31.01.23, 04:27
        "I mama, i tata byli z wybitnie lewackich.Oj tam nawet nie zrobisz znak krzyża jak wyruszysz autem .Nie wierzę 😊
        • arthwen Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 31.01.23, 23:30
          A po co? Nigdy nie robię i nigdy nie robiłam, nawet jak jeszcze byłam wierząca.
    • martishia7 Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 30.01.23, 14:21
      Katolicyzm obrzędowy w mojej rodzinie zakończył się na pokoleniu moich rodziców (50-51 rocznik), którzy jeszcze byli ochrzczeni i chyba bierzmowani (mama na pewno, tata nie wiem szczerze mówiąc). Oni już ślubu kościelnego nie mieli, dzieci (mnie i mojego rodzeństwa) nie ochrzcili. Nasze dzieci są również całkowicie poza jakąkolwiek zinstytucjonalizowaną religią/katechezą.
    • koralinaxxxx Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 30.01.23, 14:21
      Ja i niestety jesteśmy dość wyobcowani od reszty bardzo religijnej rodziny. Przy spotkaniach rodzinnych zawsze wychodziły różnice światopoglądowe i polityczne, zwłaszcza jak jeszcze polało się wino wink moi rodzice niewierzący, ich rodzice też niewierzący.
    • aandzia43 Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 30.01.23, 14:43
      Ja jestem z rodziny (malejąco):
      a.) obojętnej religijnie
      b.) letniej uczęszczającej z tytului tradycji
      c.) wierzącej ale zlewajacej kk,
      d.)z pojedynczymi osobnikami mocno religijnymi i pojedynczymi ateistyczni (np. dziadek przedwojenny komunista).
      To historia poprzednich pokoleń, ci ludzie albo są dziś starzy, albo już nie żyją. Miałam farta żyć w środowisku nie naciskającym na żadną opcję światopoglądową czy obrzydzajacym inną. "Wysłanie" na religię trudno nazwać naciskiem czy indoktrynacją wink Jak zapowiedziałam pod koniec lat siedemdziesiątych że koniec z katechezą to nie był to powod do ożywionej dyskusji przy stole.
    • celandine Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 30.01.23, 14:58
      Ja, moi rodzice byli ateistami, byli bardzo antykościelni. Dziadkowie ze strony mamy również niewierzący. Jedyną osobą chodzącą do kościoła i wierzącą była babcia ze strony taty. Kiedy byłam mała bardzo chciałam chodzić do kościoła jak moje koleżanki i pamiętam, że płakałam, bo jedna z nich powiedziała, że moi rodzice pójdą do piekła. W liceum miałam okres poszukiwania i fascynacji chrześcijaństwem czytałam różnych pisarzy od Sigrid Undset do C.S. Lewisa i bardzo chciałam doznać łaski wiary, niestety nie spłynęła na mnie, jestem do bólu pragmatyczna. W sumie wyszło zabawnie, bo zajmuję się literaturą wczesnochrześcijańską, historyczny Jezus jest moim codziennym towarzyszem, lubię go i żal mi, że odrażający kościół tak wypaczył jego nauczanie. W sumie myslę, że żyję bardziej pobożnie niż wielu katolików, z moim pierwszym facetem przez całe życie, mam kilkoro dzieci i czytam Biblię codziennie.
      • bi_scotti Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 30.01.23, 15:16
        smile Ja przez wiekszosc zycia poszcze w czasie Adwentu i Wielkiego Postu, bo uwazam to za swietny sposob na samo-dyscypline; moj maz iles tam juz razy poscil w czasie Ramadan dokladnie z tym samym zalozeniem samo-dyscypliny/samo-kontroli - sa okresy w roku gdy jestesmy oboje bardziej swiatobliwi niz niejeden wierzacy w ktorykowiek Absolut wink Cheers.
        • raphidophora_tetrasperma Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 30.01.23, 15:53
          Fajne z tym postem, zgapię. A co do wiary, też uważam że to poniekąd łaska i osobom wierzącym jest dużo łatwiej żyć. Tragedie i nieszczęścia można tłumaczyć wolą boga, zamiast kosztownych psychoterapii można całkiem za darmo się modlić i śpiewać w grupie, a jak ktoś lubi to i spowiadać. Szkoda straszna, że kk polołożył łapę na wszystkich, w gruncie rzeczy, przydatnych rytuałałach i w zasadzie je zmonopolizował.
          • aandzia43 Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 30.01.23, 16:51
            Ale dlaczego zmonopolizował? Trzon rytuałów jest wspólny dla większości religii. Posty, jałmużna dla biednych, rytuały inicjacyjne, itd. Poza religiami też występują powszechnie.
            • raphidophora_tetrasperma Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 30.01.23, 17:09
              Ale już takie niuanse, jak komunia, sakramenty, czy spowiedź chyba są istotne dla praktykujących katolików. Poza tym wydaje mi się, że siła wiary czerpie w dużej mierze z licznej wspólnoty, o co trudno w innych religiach, przynajmniej w pl. Ale zanaczam, to są moje czysto teoretyczne rozważenia.
          • panna.nasturcja Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 30.01.23, 23:25
            Ale wiesz, że uważanie, że wiara jest łaską jest w zasadzie wiarą? Inaczej nie da się tego poglądu obronić.
            • raphidophora_tetrasperma Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 31.01.23, 00:32
              No ale jak? Wierząca bez łaski, wiedzy i praktyki?
              • panna.nasturcja Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 31.01.23, 23:12
                Ja mówię o wierze nie o przynależności do jakiejś zorganizowanej religii, więc praktyka nie ma znaczenia.
                Tak, przyjęcie, że wiara jest łaską, której dana osoba nie doświadczyła oznacza wiarę, że istnieje jakiś bóg, który tej łaski nie zesłał.
                • raphidophora_tetrasperma Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 01.02.23, 08:44
                  panna.nasturcja napisała:

> Tak, przyjęcie, że wiara jest łaską, której dana osoba nie doświadczyła oznacza
                  > wiarę, że istnieje jakiś bóg, który tej łaski nie zesłał.

Czekaj, idąc tym tropem myślenia można założyć, że jak ktoś nie wierzy w Boga to jednak uznaje jego istnienie. Bo żeby w coś nie wierzyć, należy najpierw uznać, że coś takiego istnieje 🤯
      • kozaki_za_kolano Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 30.01.23, 23:39
        Celandine, chcę tylko nspisać, że twoja odp bardzo mi się podoba smile
    • pytajacakinga Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 30.01.23, 15:13
      Ja i nigdy nie chodziłam na religie. W moich czasach oczywiście wszyscy myśleli że jesteśmy Jehowi ale po prostu moja rodzina nie wierzyła w nic za co jestem im wdzięczna.
    • mamkotanagoracymdachu Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 30.01.23, 15:27
      Rodzina mojego ojca jest zupełnie niereligijna, do tego stopnia, ze NAWET (hyhy) pogrzeby są świeckie. Rodzina matki małoreligijna, pogrzeby z księdzem, ale wcześniej do kościoła chodzi się ze święconką tylko.
      • panna.nasturcja Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 30.01.23, 23:25
        Dlaczego hyhy? Co jest śmiesznego w pogrzebie świeckim?
        • swiezynka77 Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 31.01.23, 09:11
          też nie rozumiem... u mnie w rodzinie też tylko świeckie pogrzeby, nawet dziadkowie-rodzice taty którzy formalnie byli katolikami - na ich wyraźne życzenie
    • anka_z_daleka_1 Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 30.01.23, 16:40
      Ja. Rodzice niewierzący. Dziadkowie z obu stron niewierzący. Pradziadkowie, których znalam też nie.
      Teściowie niewierzący. Dziadkowie męża niewierzący. My nieochrzczeni , ślubu kościelnego brak.
      Dzieci niechrzczone. I fantastycznie z tym funkcjonujemy.
    • tt-tka Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 30.01.23, 16:54
      ja pochodze, ponadpolowicznie smile
      rodzina mamy ateistyczna i antyklerykalna, rodzina ojca wierzaca, ale niewojujaca - w pelni zaakceptowali tylko cywilny slub i niereligijne wychowanie dzieci.
    • chatgris01 Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 30.01.23, 23:01
      Ja.
      Moje obie babcie byly bardzo religijne i pedzaly dzieci do kosciola przy kazdej okazji (ojciec do dzis ma traume po roratach, ponad 70 lat pozniej, w sumie sie nie dziwie, po codziennym brnieciu w wysokim sniegu 2 kilometry o 5 rano w grudniu przy ponad 20 stopniowym mrozie tez bym miala), w zwiazku z tym moi rodzice jako dorosli stwierdzili, ze oni juz w dziecinstwie i wczesnej mlodosci wyrobili limit mszy i nabozenstw na cale zycie i chodzic przestali, swoich dzieci tez nie wysylali.
    • smoczy_plomien Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 30.01.23, 23:35
      Moi dziadkowie byli mariawitami. Mojej mamy nie ochrzcili. Niestety ta durna pozazdrościła koleżankom ślubów kościelnych i ochrzciła się jako dorosła, wzięła kościelny ślub i ochrzciła swe dzieci, nigdy jednak nie wychowując ich w wierze (moja pierwsza pała w szkole była z religii, bo rodzicie powiedzieli, że nie będą mi pomagać uczyć się pacierza, więc się nie nauczyłam big_grin ). Nie było też jednak tak, żeby mi rodzice kładli do głowy, że kościół jest zły, a Bóg nie istnieje. W klasach 1-3 bardzo lubiłam religię, bo były fajne opowiastki i do każdej rysowało się obrazek. W 4. klasie wyczułam pewną sprzeczność i zapytałam mamę, czy świat zaczął się od dinozaurów, czy od Adama i Ewy. Mama odpowiedziała, że od dinozaurów to naprawdę, a od Adama i Ewy wg Kościoła. Na tym moja wiara i zainteresowanie religią się skończyło. W czym pomogłam?
      • heca7 Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 31.01.23, 08:44
        A mogę zapytać czy w kościele mariawickim nie ma ślubów kościelnych?
        • login.na.raz Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 31.01.23, 08:51
          Mnie też to zdziwiło. Byłam.na ślubie kościelnym koleżanki właśnie w takim kościele. Miała piękna biała suknie i ogólnie wszystko wyglądało normalnie (zwróciłam tylko uwagę na brak konfesjonałów w kościele)
          • panna.nasturcja Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 31.01.23, 23:15
            „Wszystko wyglądał normalnie” - niesamowite jak to zdanie pokazuje jak bardzo wszechobecność katolicyzmu w Polsce jest przezroczysta.
            Ślub w USC tez wyglada normlanie.
        • smoczy_plomien Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 31.01.23, 12:50
          Są. Jeśli pytanie dotyczy tego, dlaczego moja mama wybrała kk, zamiast mariawityzmu, to zapewne z powodu takiego, że koleżanki miały śluby w kk, a dodatkowo mógł być problem z dostępem do parafii mariawickiej w Warszawie.
          • heca7 Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 31.01.23, 23:38
            Ok, tak o to mi chodziło. Dziękuję smile
    • laluna82 Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 30.01.23, 23:44
      Moja rodzina niewierząca i niechodząca do kościoła ale mnie i brata ochrzcili i na religię wysyłali. Rodzina męża w większości (kobiety - babcie, mama) wierzące i praktykujące. My z mężem ateiści, baaardzo nie lubimy KK. Synek jako jedyny nie chodzi na religię ale nie ma z tym problemu, bo od początku był tak wychowywany. Babcie trochę "załamane" ale zaakceptowały. Prababcia nieświadoma, okłamywana na prośbę teściowej big_grin Cyrk.
      • black_magic_women Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 31.01.23, 00:32
        laluna82 napisała:

> Prababcia nieświadoma, okła
        > mywana na prośbę teściowej big_grin Cyrk.

U nas chyba tak będzie, tyłki na prośbę mamy, nie teściowej. O ironio babcia ma 96 lat i wciąż w formie, także łatwo nie będzie.
        • laluna82 Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 31.01.23, 20:47
          No ja nie wiem co teściowa wymyśli za 2 lata, jak przyjdzie czas komunii 🤣 nie wykluczam, że imprezę w knajpie udawaną urządzi młodemu 😆
          • panna.nasturcja Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 31.01.23, 23:18
            Ciekawa jestem co Ciebie tak śmieszy w tym, że jako dorosła osoba nie umiesz obronić i podejmować własnych decyzji.
            • laluna82 Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 31.01.23, 23:56
              Ależ umiem i to czynię. Podjęłam decyzję, że spełnię prośbę teściowej i nie powiem prababci, że jej prawnuk nie chodzi na religię. Dla jej dobra, po co staruszkę stresować ? widzisz sens wojowania z 90cio latką ?
        • panna.nasturcja Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 31.01.23, 23:17
          Ale z czym nie będzie łatwo? Co się babci stanie jak się dowie, że Twoje dziecko nie jest ochrzczone?
          Czy Wy nie myślicie samodzielnie, nie podejmujecie za siebie decyzji?
          • laluna82 Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 31.01.23, 23:47
            Normalna jesteś ? Niby gdzie nie podejmuję za siebie decyzji ? big_grin Wyluzuj babko.
            Mi dokładnie lata i powiewa, co teściowa opowiada swojej matce na temat wiary, czy jej braku z naszej strony. Dla mnie to cyrk i tyle.
            • arthwen Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 31.01.23, 23:50
              Tym niemniej się do tego cyrku dostosowujesz zamiast olać wink
              • laluna82 Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 31.01.23, 23:58
                Olałam smile Ja na ten temat nie dyskutuję, co teściowa opowiada swojej 90cio letniej matce, to nie moja sprawa.
      • panna.nasturcja Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 31.01.23, 23:16
        Znaczy niewierzący rodzice ochrzcili dzieci i mają problem, że Ty nie ochrzciłaś wnuka?
        Nie przestanie mnie to zadziwiać.
        • laluna82 Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 31.01.23, 23:49
          A może poczytaj ze zrozumieniem wink Moi rodzice nie mają i nigdy nie mieli żadnego problemu.
    • aurinko Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 30.01.23, 23:51
      Moja rodzina. Moja babcia, dziadek, rodzeństwo babci, moja mama i jej siostry, dzieci i wnuki sióstr, ja i moje dzieci - wszyscy bez chrztu, nie przynależymy do żadnego kościoła. Wyjątkiem jest mój wujek (brat mamy), jego dzieci po ślubach kościelnych a on praktykujący katolik, jego żona też. I moja wnuczka też nieochrzczona.
    • veryvery Re: A kto z was pochodzi z niereligijnej rodziny? 31.01.23, 01:36
      No to ja w sumie jestem, moją rodzinę można określić jako wierzącą niepraktykującą. Byly te chrzciny i komunie, nie wiem po co, chyba bo tak trzeba i jak tu nie robić, ale poza tym nic, nigdy moich rodziców nie widzialam w kościele na niedzielnej mszy, rzecz zupelnie nie do pomyslenia, żadnych pasterek czy ganiania z wielkanocną święconką, podejrzewam że po prostu nie chcialo im się. Księdza też się ładnych parę lat nie przyjmowało. Dalsza rodzina podobnie, aby jedynie babcia co niedziela do kosciola chodziła ale nigdy nie zaganiała tam nikogo, również wnuków, nigdy najmniejszej nawet aluzji.
      Ja sama uznaję się za osobę niewierzącą, niereligijną od zawsze.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka