Dodaj do ulubionych

Taka sytuacja - wakacje z biurem podróży

30.01.23, 16:38
Wykupiłam wczasy, zapłaciłam, dostałam potwierdzenie z biura podróży i umowę. Wszystko dziś rano. Teraz dostaję info, że hotel mnie nie może zakwaterować i oni mi proponują inny hotel (dodam że gorszy ale tańszy i w zupełnie innej lokalizacji, a na tym mi też zależało)
Mogę zmienić na ten proponowany, zwrócą mi różnicę. Ale, ja czuję się z tym niefajnie bo nie o ten hotel mi chodziło.

Czy mogę coś jeszcze od nich żądać, bo że mogę zrezygnować i pójść gdzie indziej to jasne, ale to nie rozwiązuje sprawy😕

Dodam, że już miałam tak z nimi, że mi kiedyś zmienili hotel, tylko wtedy było na lepszy i bez dopłaty 😊

Podpowiedzieć, bo macie zawsze dobre pomysły.

Ps. Za odpowiedzi typu "po co z biurem" i "kto jeździ z biurem" dziękuję. Ja tu potrzebuję jakiegoś rozwiązania
Obserwuj wątek
    • klementyna156 Re: Taka sytuacja - wakacje z biurem podróży 30.01.23, 16:44
      Zapytaj, czy innego hotelu nie mogą ci zaproponować, napisz to, co nam tu. Może się da. Powinni ci zamienić na wyższy standard nawet bez dopłaty, o ile coś mają niedaleko.
    • swinka-morska Re: Taka sytuacja - wakacje z biurem podróży 30.01.23, 16:58
      Zakładam, że takie sytuacje są uregulowane w umowie? Może tam sprawdź.
      • kubek0802 Re: Taka sytuacja - wakacje z biurem podróży 30.01.23, 17:04
        Sprawdź jaki jeszcze hotel ci pasuje z ich oferty, lepszy i trochę droższy, i zaproponuj zmianę bez dopłaty.
      • panna_lila Re: Taka sytuacja - wakacje z biurem podróży 30.01.23, 17:10
        a i owszem , jest (jak niżej). No i mi zaproponowali na miarę swoich możłiwośćisad

"....W takim przypadku Biuro może jednocześnie zaoferować Uczestnikowi zastępczą imprezę turystyczną, w miarę możliwości o tej samej lub wyższej jakości. Po otrzymaniu takiej informacji, Uczestnik w terminie zakreślonym
        przez Biuro, obowiązany jest poinformować Biuro czy przyjmuje proponowaną zmianę umowy albo odstępuje od zawartej umowy za zwrotem wszystkich wniesionych przez niego opłat, bez obowiązku wniesienia opłat za odstąpienie albo odstępuje od umowy oraz przyjmuje zastępczą imprezę turystyczną. W przypadku, gdy zmia-
        na umowy lub zastępcza impreza turystyczna prowadzą do obniżenia jakości lub kosztów imprezy turystycznej, Uczestnik jest uprawniony do odpowiedniego obniżenia ceny imprezy turystycznej."
        • kk345 Re: Taka sytuacja - wakacje z biurem podróży 30.01.23, 17:36
          Dlaczego zalezy ci na wspołpracy z firmą, która jeszcze przed wykonaniem usługi nie wypełnia warunkow umowy? Zrywałabym tę umowę i szukała innego biura.
        • panna.nasturcja Re: Taka sytuacja - wakacje z biurem podróży 31.01.23, 16:38
          W życiu nie wykupiłabym wyjazdu na podstawie takiej umowy.
          Co mi po zwrocie kosztów tuż przed urlopem, gdy nie mam już innych opcji.
          Po co Wy to sobie robicie?
    • jkl13 Re: Taka sytuacja - wakacje z biurem podróży 30.01.23, 17:38
      Jeżeli zależy ci na tym jednym konkretnym hotelu i żaden inny nie wchodzi w grę, to jakie widzisz rozwiązanie poza wypowiedzeniem umowy i zwrotem wpłaconych kwot? Przecież biuro podróży nie wyczaruje dla ciebie dodatkowego pokoju w tym hotelu. Skoro nie ma, to nie ma.
      • panna_lila Re: Taka sytuacja - wakacje z biurem podróży 30.01.23, 20:37
        Dlatego pytam tutaj o rozwiązanie, bo może ktoś coś podsunie. To, że mogę zrezygnować akurat wiem
        Inny by wchodził w grę gdyby był lepszy😊
        • jkl13 Re: Taka sytuacja - wakacje z biurem podróży 31.01.23, 09:09
          A, to skoro inny wchodzi w grę, ale lepszy, to negocjuj z biurem. Że ten przez nich zaproponowany ma gorszy standard, więc nie zgadzasz się na rozwiązanie umowy tylko chcesz hotelu o tym samym lub wyższym standardzie. I niech biuro się gimnastykuje.
    • jowita771 Re: Taka sytuacja - wakacje z biurem podróży 30.01.23, 17:51
      Napisz, że nie pasuje Ci obniżenie standardu ani inna lokalizacja. Powinni Ci zaproponować coś lepszego, a nie gorszego, bo wina jest po ich stronie.
    • alina460 Re: Taka sytuacja - wakacje z biurem podróży 30.01.23, 21:38
      Pracowałam kiedyś wturystyce i potwierdzam to, co dziewczyny Ci radzą: albo lepszy hotel, albo rezygnujesz. Nie mogą Ci w tej samej cenie dać gorszego hotelu. To tak, jakbyś zapłaciła za Toyotę, a dostała Fiata. Zgodziłabyś się? No to i nie zgadzaj się na takie naciąganie. Jakie to biuro? Tui? Itaka? Rainbow?
      • bialyhenio Re: Taka sytuacja - wakacje z biurem podróży 31.01.23, 09:41
        ciekawe
      • konsta-is-me Re: Taka sytuacja - wakacje z biurem podróży 31.01.23, 11:26
        Przecież napisała ,że za gorszy hotel zwrócą jej różnice w cenie.
      • panna.nasturcja Re: Taka sytuacja - wakacje z biurem podróży 31.01.23, 16:39
        Może najpierw przeczytaj co ma w umowie? Bo wynika z niej, że zgodziła się na moźliwość takiej zamiany.
    • anka_z_daleka_1 Re: Taka sytuacja - wakacje z biurem podróży 31.01.23, 09:51
      Przeczytaj umowę, ale masz dwa wyjścia - pierwsze rozwiązać umowę - bo to biuro nie dotrzymało warunków. Wtedy biuro zwraca Ci 100% wkładu. Drugi zażądać lepszego hotelu, do którego nie będziesz dopłacała ani grosza ( bo wina jest po ich stronie). Póki tego nie załatwisz jeszcze w Polsce nie jedź.
    • madame_edith Re: Taka sytuacja - wakacje z biurem podróży 31.01.23, 10:07
      Na te dwa razy, kiedy byłam na wakacjach z biurem podróży, jeden raz też miałam taką sytuację. Zgodziłam się wtedy na zmianę hotelu. Jak się okazało wszyscy z tego mojego biura, którzy się w tym hotelu znaleźli, byli z zamiany właśnie. Oczywiście rezygnacja wchodziła w grę, ale na tym etapie (kilka dni przed urlopem) było już trudno o inne wakacje w tym budżecie.
      Hotel nr dwa był stary, mocno podniszczony i syn złapał w nim salmonelle (pół roku leczenia). Jak się okazało polityka biura była z założenia taka, żeby złapać klientów na bardzo fajną ofertę, a potem ją z „przyczyn niezależnych” w ostatniej chwili zmienić. Z tym lepszym oni od miesięcy nie współpracowali, ale w ofercie był cały czas. Walcz o zmianę na lepszy obiekt albo szukaj innego biura!
      • sarah_black38 Re: Taka sytuacja - wakacje z biurem podróży 31.01.23, 11:47
        Jakiś czas temu wykupiłam objazdówkę, na którą był wylot w sobotę. Okazało się, że nie nazbierali odpowiedniej liczby uczestników i biuro samo zaproponowało podobną, ale droższą wycieczkę bez dopłaty, z wylotem w poniedziałek. Mogłam się zgodzić lub zwróciliby kasę. Oczywiście zgodziłam się na zmianę, hotele były lepsze i atrakcyjniejszy program.
    • aankaa Re: Taka sytuacja - wakacje z biurem podróży 31.01.23, 13:10
      jeśli pół roku (zakładam, że wybierasz się latem) przed planowanym wyjazdem już piszą (mimo potwierdzenia), że nie mogą Cię zakwaterować w wybranym (i opłaconym) hotelu to coś tu śmierdzi...
      • aankaa Re: Taka sytuacja - wakacje z biurem podróży 31.01.23, 13:11
        nie zgadzałabym się na żadne zamiany - niedajbuk tuż przed wyjazdem dostaniesz jeszcze inną "ofertę" wink
      • alina460 Re: Taka sytuacja - wakacje z biurem podróży 31.01.23, 16:16
        Typowy "overbooking". Dobrze, że na długo przed wyjazdem, bo można się zdziwić dopiero po przyjeździe na miejsce.
      • panna.nasturcja Re: Taka sytuacja - wakacje z biurem podróży 31.01.23, 16:41
        A Twoje założenie skąd? Nie może jechac na urlop teraz?
    • eriu Re: Taka sytuacja - wakacje z biurem podróży 31.01.23, 13:22
      Ja bym im zarzuciła podpisanie umowy ze złymi intencjami. Albo uważają umowę za niepodpisaną i oddają Ci pieniądze albo prawnik. Albo Ci dają lepszy hotel.
      • panna.nasturcja Re: Taka sytuacja - wakacje z biurem podróży 31.01.23, 16:42
        Zacytowała wyżej umowę. Taka opcja była w niej od początku.
        Co jej po zwrocie kosztów jak nie ma wakacji?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka