Dodaj do ulubionych

Matki młodych okularników doradźcie

30.01.23, 22:40
U córki (5,5l) okulista zdiagnozował wadę +2,5 i+2,75. Mamy receptę i skierowanie na dobór okularów u optometrysty. Czym sie kierować wybierając oprawki/szkła dla dziecka w takim wieku? Na co zwrócić uwagę? Wad wzroku w mojej i męża rodzinie praktycznie nie było wiec zieleni jesteśmy w tym temacie.
Obserwuj wątek
    • daisy Re: Matki młodych okularników doradźcie 30.01.23, 22:43
      Dobry optyk ci doradzi i dobierze oprawki, nie martw się. Dla dzieci są specjalne, elastyczne i trudne do zniszczenia.
    • berdebul Re: Matki młodych okularników doradźcie 30.01.23, 22:46
      Popytaj znajomych i wybierz sprawdzone miejsce. Nie jest łatwo dobrać dziecku szkła.
      Oprawki - nie bierz drogich, dopytaj o ubezpieczenie. Warto dokupić gumki zakładane na zauszniki/lub dogiąć zausznik, żeby nie spadały w czasie skakania/biegania.
      • mikams75 Re: Matki młodych okularników doradźcie 31.01.23, 11:49
        > Nie jest łatwo dobrać dziecku szkła.

na czym polega trudnosc? bada okulista, bada optometrysta, dobieraja moc szkiel.
        • eriu Re: Matki młodych okularników doradźcie 31.01.23, 15:43
          Optometrysta dziecku nie zbada, bo dzieciom do badania podaje się krople do oczu ponieważ dzieci mają dużą akomodację. Optometryści nie badają prawa do badania wzroku z podawaniem kropli, bo krople to leki. Także niektórzy dorośli z tego powodu mogą mieć badany wzrok tylko przez okulistów.
          • mikams75 Re: Matki młodych okularników doradźcie 31.01.23, 15:54
            u naszego ukulisty jest tez optometrysta, badanie przeprowadzaja dwie osoby a poza tym kropli nie podaje sie przy kazdym badaniu wzroku.
            • eriu Re: Matki młodych okularników doradźcie 31.01.23, 15:59
              Zależy jaki jest cel badanie tego oka. No bo jak się sprawdza czy ktoś ma stan zapalny oka to po co? To nie badasz wtedy wady. Ale jak dobierasz okulary dla osoby z silną akomodacją oka i wtedy bez podania kropel nie dobierzesz dobrze okularów. Zupełnie inne wyniki wychodzą bez kropel i w tak dobranych szkłach się nie widzi dobrze.
              • mikams75 Re: Matki młodych okularników doradźcie 31.01.23, 22:42
                No celem jest dobor szkiel, o tym piszemy w tym watku. Kolejne szkla dziecko mialo dobierane bez zakraplania.
        • berdebul Re: Matki młodych okularników doradźcie 31.01.23, 16:08
          Pomijając dyskusję o kroplach, to chodzi o podejście, doświadczenie i umiejętności. Ty wiesz, jaki ma być obraz, potrafisz to nazwać i powiedzieć co jest nie tak, dzieciom dobiera się trudniej.
    • mikams75 Re: Matki młodych okularników doradźcie 30.01.23, 22:46
      na wygode, na to zeby sie dziecku podobalo, wowczas bedzie chetnie nosic. Pozniej na serwis jaki oferuje optyk - gwarancja, naprawy, ubezpieczenie. I pamietaj, ze do optyka w kazdej chwili mozna wrocic i okulary dotad dopasowywac az beda lezec idealnie.
      Nie decyduj sie na jakies super szkla i oprawki, wystarcza zwykle plastikowe plus antyrefleks. Dziecko rosnie, wada sie zmienia, licz sie z tym, ze dlugo nie ponosi.
      • eliszka25 Re: Matki młodych okularników doradźcie 30.01.23, 22:52
        mikams75 napisała:

> Nie decyduj sie na jakies super szkla i oprawki, wystarcza zwykle plastikowe pl
        > us antyrefleks. Dziecko rosnie, wada sie zmienia, licz sie z tym, ze dlugo nie
        > ponosi.

O właśnie, to też. Mój starszy syn na początku potrzebował nowe szkła co pół roku.
    • marzeka11 Re: Matki młodych okularników doradźcie 30.01.23, 22:50
      Miałam tyle lat, co Twoja córka gdy zaczęłam nosić okulary, moi rodzice nie nosi. a my z siostrą- obie smile
      Postaw na to, by były wygodne i lekkie; plastikowe szkła sa takie;
    • eliszka25 Re: Matki młodych okularników doradźcie 30.01.23, 22:50
      Okulary/oprawki muszą być wygodne i podobać się dziecku, inaczej nie będzie nosić. Dlatego zawsze kierowaliśmy się gustem dziecka i jego odczuciami. Najlepiej wybrać zakład optyczny, który oferuje też ubezpieczenie dla dzieci oraz dodatkowe usługi, jak np. drobne naprawy na miejscu, dopasowanie oprawek po jakimś czasie itp. To się bardzo przydaje przy dzieciach.
    • abecadlowa1 Re: Matki młodych okularników doradźcie 30.01.23, 23:00
      Zapytaj o soczewki okularowe spowalniające progresję krótkowzroczności.
      • abecadlowa1 Re: Matki młodych okularników doradźcie 30.01.23, 23:01
        O przepraszam, teraz doczytałam, że to plusy a nie minusy. Nie doradzę
      • kura17 Re: Matki młodych okularników doradźcie 31.01.23, 09:10
        > Zapytaj o soczewki okularowe spowalniające progresję krótkowzroczności.

dla zainteresowanych - moze ktos przeczyta: bardzo polecam te soczewki. moj syn (teraz 15 lat) nosi takie od ponad roku - roznica jest niesamowita. wczesniej tracil po 1 lub 0.5 dioptrii na rok/pol (bardzo szybko), teraz od ponad roku NIC. jego okulistka az nie wierzyla, bardzo byla "z niego" zadowolona przy ostatniej wizycie.

drogie te soczewki (Niemcy), ale absolutnie (u nas) warte kazdej ceny.
        • abecadlowa1 Re: Matki młodych okularników doradźcie 31.01.23, 09:21
          Potwierdzam. U nas też drogie, ale rzeczywiście działają
        • mikams75 Re: Matki młodych okularników doradźcie 31.01.23, 11:51
          a ja cztalam, ze one maja sens u mlodszych dzieci;
          niestety trudno przewidziec, bo moze twojemu synowi wada by sie juz nie poglebila niezaleznie od soczewek, mojej w wieku nastoletnim wada tez sie ustabiliziwala a nawet delikatnie sie poprawilo i to podobno bardzo czesto tak jest.
          • arthwen Re: Matki młodych okularników doradźcie 31.01.23, 14:35
            Mój też nosi od roku prawie, ma 13 lat - i dopiero wchodzi w ten okres szybkiego wzrostu, więc optometrystka bardzo polecała.
            Drogie są, owszem, ale od tego roku wada mu się nie zwiększyła, a wcześniej było co badanie gorzej.
    • mak_z_figa Re: Matki młodych okularników doradźcie 30.01.23, 23:38
      Warto dopytać jak wygląda zmiana szkieł w oprawkach. Może być tak, że szkła trzeba będzie wymienić dość szybko, a oprawki będą jeszcze dobre. Najlepiej, jak przy wymianie szkieł zrobią to od ręki i nie będziesz musiała zostawiać oprawek na kilka dni. Może to już standard, kiedyś nie był.
    • kasandra33 Re: Matki młodych okularników doradźcie 31.01.23, 07:25
      U mojego dziecka okulary dobierał okulista nie wysyłal nas do optometrysty. W sumie nawet nie wiem czym dokładnie się ten optometrysta zajmuje. Jak mamy w rodzinie jakiś problem to idziemy do okulisty.
      • motyllica Re: Matki młodych okularników doradźcie 31.01.23, 09:17
        okulista zajmuje się chorobami oczu a optometrysta dobiera okulary, sprawdza jaka jest wada wzroku.

jak chcesz tylko wymienić okulary to nie musisz iść do okulisty,
        jak cię oczy bolą, pieką czy co tam jeszcze to wtedy
        • eriu Re: Matki młodych okularników doradźcie 31.01.23, 15:46
          Jak pisałam wyżej, optometrysta nie zbada wady wzroku u dziecka, bo dzieci wymagają podania kropel ze względu na dużą akomodację. Optometrysta nie dobierze szkieł nikomu kto wymaga podania kropel do prawidłowego zbadania oka.
          • arthwen Re: Matki młodych okularników doradźcie 31.01.23, 21:59
            A skąd.
            Oczy się zakrapia do badania dna oka. Owszem, w badaniu dna oka potwierdza się wadę, ale zazwyczaj po pierwsze robisz badanie dna oka wcześniej i z wynikiem idziesz do optometrysty, a po drugie dobry optometrysta dobierze ci okulary i bez badania dna oka.
      • spirit_of_africa Re: Matki młodych okularników doradźcie 31.01.23, 09:28
        Okulista nie mógł jej dobrać okularów na tej samej wizycie bo miała badanie wymagające zakropienia oczy Tropicamidum.
    • turzyca Re: Matki młodych okularników doradźcie 31.01.23, 08:23
      Oprawki marki nanovista. Takie z gumkami w zawiasach. Dzięki temu nie tylko się nie łamią i nie krzywią w przypadku zderzenia frontowego, ale jeszcze czterema ruchami można wymienić zauszniki na bardziej sportowe lub wręcz gumkę. Jak wybierzesz model z klipsem przeciwsłonecznym, to masz już pełną swobodę uprawiania sportów.
    • agus-ka Re: Matki młodych okularników doradźcie 31.01.23, 08:25
      Do tego co forumki napisały, dodam że ważne, żeby oprawki nie były wąskie. Dziecko w tym wieku może patrzeć ponad nimi. Wybierz coś bardziej pełnego z większą częścią dolna.
    • magata.d Re: Matki młodych okularników doradźcie 31.01.23, 08:38
      Dobre, wygodne oprawki. Są takie elastyczne dla dzieci, moje dziecko je bardzo lubiło i nie chciało innych przy zmianie mocy szkieł. Teraz juz wyrósł z tych elastycznych oprawek, ale nosi je na w-f i treningi.
      • gajmal Re: Matki młodych okularników doradźcie 31.01.23, 08:41
        Ubezpieczenie wykup na okulary. Przy małym dziecku warto, bo np. (w zależności od wariantu ubezpieczenia) jak zniszczy okulary to ci nowe zrobią z 80% rabatu. A np. koleżanki synek złożył okulary i schował do kieszeni, ale złożył je szkłami do siebie....
        • spirit_of_africa Re: Matki młodych okularników doradźcie 31.01.23, 09:29
          Dzięki. Co roku kupuję jej ubezpieczenie dla przedszkolaka i tam coś jest o okularach to sobie doczytam co i najwyżej odkupię kolej e.
    • szmytka1 Re: Matki młodych okularników doradźcie 31.01.23, 08:41
      Żeby były naprawialne, tzn z czegoś, co nie pęka od razu przy urazie mechanicznym, ale się odkształca i ootyk będzie w stanie przywrócić do stanu pierwotnego. Lekkie, żeby nie odbijało się dziecku ciężarem na nosie i żeby dziecko samo wybrało spośród kilku modeli, jakie z grubsza wytypujecie.
    • princy-mincy Re: Matki młodych okularników doradźcie 31.01.23, 08:44
      Optometrysta dobierze taki rozmiar, by pasowaly wielkoscia do twarzy o to sie nie martw.
      Zobacz czy oprawki maja dluzsze zauszniki, rozwaz plastikowe albo ubezpieczenie. Sprawdz serwis, gdyby potrzebna byla naprawa. Corka znajomych nosi okulary od 2 rz i nigdy nie musieli ich naprawiac, tylko wymieniaja co jakis czas oprawki (gdy dziecko rosnie). Corka innych znajomych zaczela nosic od 7 rz i co kilka tygodni musza je naprawiac, bo dziecko zywiolowe i czesto nie uwaza na okulary.
      • turzyca Re: Matki młodych okularników doradźcie 31.01.23, 09:44
        >Corka innych znajomych zaczela nosic od 7 rz i co kilka tygodni musza je naprawiac, bo dziecko zywiolowe i czesto nie uwaza na okulary.

Stanowisko "dziecko powinno uważać na okulary" jest w stanie wywołać ze mnie berserka. Oczywiście dzieci powinny odkładać okulary w bezpieczne miejsce i prawidłowo je myć. I to jest koniec uważania. Jeśli dziecko szaleje, biega, wspina się, turla z górki, zjeżdża ze zjeżdżalni, gra w piłkę i co tam jeszcze, to okulary mają mu to umożliwiać. Okulary mają wspomagać rozwój dziecka, a nie go hamować. Czasy Ananiasza były siedemdziesiąt lat temu i wydawałoby się, że od tego czasu wszyscy zrozumieliśmy, jak ważne dla dzieci są rozwój fizyczny oraz bycie częścią grupy.
        Znajomi zamiast co kilka tygodni naprawiać, powinni kupić oprawki np. z versport, zeus, sunoptic, nanovista, enzodate.
        • princy-mincy Re: Matki młodych okularników doradźcie 31.01.23, 10:49
          Wiesz, chodzi o to, ze ona odlozy okulary na fotel, zapomni a potem na nich usiadzie. Albo wcisnie je do plecaka (na czas WF) bez etui, zapomni a potem dopycha kolanem po lekcji WF zeby je dopial plecak nie pamietajac ze wczesniej wrzucila.
          Nie chodzi o to, ze ma sie w nich nie ruszac, nie oddychac bo sie popsuja.
          • turzyca Re: Matki młodych okularników doradźcie 31.01.23, 15:16
            Ale dlaczego zdejmuje na czas WF? U dzieci nie funkcjonuje coś takiego, jak okulary do czytania, nawet dalekowidz powinien nosić okulary bez przerwy. Nanovisty siadanie na nich przeżywają bez problemu, to małe obciążenie.
            • princy-mincy Re: Matki młodych okularników doradźcie 31.01.23, 15:48
              Nie wiem czemu, podobno okulista powiedział, że na czas wf i innych aktywności nosić nie musi.
              • berdebul Re: Matki młodych okularników doradźcie 31.01.23, 16:11
                Jeszcze przypadkiem widziałaby wyraźnie piłkę, czy kozła… 🤦🏻‍♀️ skąd się biorą tacy okuliści.
                • princy-mincy Re: Matki młodych okularników doradźcie 31.01.23, 16:51
                  No coz, nie jestem okulista, nie wiem, jaka dokladneie wade ma to dziecko. Wiem tylko ze czesto niefrasobliwie traktuje swoje okulary i stad koniecznosc czestych napraw wink
    • abidja Re: Matki młodych okularników doradźcie 31.01.23, 08:49
      Najwazniejsze aby oprawki i szkla byly na tyle duze by dziecko nie spoglądało ponad ani pod nimi.
      Reszte doradzi Wam optyk. Zauszniki, oprawki itp.
      Nie inwestujcie w drogie,dlatego ze bedziecie wymieniac szkla bo zmienia sie rozstaw źrenic u dziecka. No I najlepiej kolorowe by maluch miał frajde.
    • spirit_of_africa Re: Matki młodych okularników doradźcie 31.01.23, 09:44
      Dziękuję Wam bardzo ❤️. Na wiekszosc tych rzeczy bym w życiu nie wpadła a tu chodzi o zdrowie i komfort mojego dziecka.
    • shellyanna Re: Matki młodych okularników doradźcie 31.01.23, 10:06
      Wez zapasowa oprawke (taka sama). Łatwo jest przełożyć szkła w przypadku zniszczenia niż robić całość z nowymi szkłami.
    • swinka-morska Re: Matki młodych okularników doradźcie 31.01.23, 10:10
      Spirit, Ty jesteś z Warszawy?
      Jeśli tak, to hucznie polecam optyka na ul. Łukowskiej.
      Jeżdżę do nich przez całe miasto, bo są świetni zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych.
      • spirit_of_africa Re: Matki młodych okularników doradźcie 31.01.23, 16:30
        Nie jestem ale często jeżdżę i będę za tydzien wiec biore pod uwagę. Dzięki
      • mahrtam Re: Matki młodych okularników doradźcie 31.01.23, 16:44
        Podepnę się z prośbą o dokładniejsze namiary tego optyka. Ja co prawda z przeciwnej części Warszawy, ale jeśli naprawdę warto...
    • la_mujer75 Re: Matki młodych okularników doradźcie 31.01.23, 14:48
      Mój Starszy od drugiego roku życia nosił. Najlepsze dla niego były z takiej gumy, tzn. plastikowe, ale bez żadnych łączeń, nosków, etc. Specjalne dla dzieci. I z tyłu miały gumkę, dzięki czemu nie spadały, nie zsuwały się, etc.
      I nigdy nic się z nimi nie działo. Wymienialiśmy je dopiero, jak trzeba było, tzn. cos się zmieniło , a nie z powodu , że mu spadły i się uszkodziły.
      Coś w tym stylu:
      www.google.com/aclk?sa=l&ai=DChcSEwjH2O-S-fH8AhUZdhgKHZFyDZgYABAHGgJsZQ&sig=AOD64_3jyWxl9_xB3P5IN1-_v3epCP66cg&adurl&ctype=5&ved=2ahUKEwimvOCS-fH8AhWgDRAIHWipD_8Qvhd6BAgBEG0
      • eliszka25 Re: Matki młodych okularników doradźcie 31.01.23, 15:02
        To są bardzo fajne oprawki, ale dla maluszków właśnie. Mój starszy syn pierwsze okulary potrzebował jako 6-latek i w życiu z własnej woli nie założyłby takich okularów. U optyka wybrał takie oprawki, jakie mu się podobały i zdejmował okulary tylko do spania.
        • mikams75 Re: Matki młodych okularników doradźcie 31.01.23, 15:52
          podpisze sie pod tym, 6-letnie dziecko juz ma wizje jak chce wygladac i czegos takiego na gumke nie zalozy i bym na sile nie uszczesliwiala, bo te okulary tak naprawde malo ktoremu dziecku pasuja, raczej troche szpeca, co u 1-2 letniego dziecka nie ma zupelnie znaczenia, wazne, zeby okulary byly bezpieczne i sie trzymaly.
    • zerlinda Re: Matki młodych okularników doradźcie 31.01.23, 16:04
      Najważniejsze żeby okulary podobały się dziecku. Bo nie będzie chciało nosić.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka