trzynastego 31.01.23, 10:14 obecnie obowiązuje maseczka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
trzynastego Re: Czy w przychodniach i gabinetach lekarskich, 31.01.23, 10:19 Byłam na usg ( płatne). A tam tylko ja w maseczce Nikt poza mną, ani lekarz, ani inni pacjenci. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Czy w przychodniach i gabinetach lekarskich, 31.01.23, 10:27 To trzeba było albo zdjąć albo zgłosić. W zależności od twojego punktu widzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Czy w przychodniach i gabinetach lekarskich, 31.01.23, 11:37 Ja zapomniałam i nie było mowy o usłudze, w naszej przychodni też nawet prośby o receptę nie można zrobić bez maseczki. Odpowiedz Link Zgłoś
folivora Re: Czy w przychodniach i gabinetach lekarskich, 31.01.23, 13:11 We wszystkich przychodniach, w których byłam, mają pudełko maseczek jednorazowych specjalnie dla zapominalskich pacjentów. Stoi sobie w rejestracji i można korzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Czy w przychodniach i gabinetach lekarskich, 31.01.23, 15:14 Dokładnie tak, też widuję pudełka maseczek dla zapominalskich. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Czy w przychodniach i gabinetach lekarskich, 31.01.23, 13:37 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
banicazarbuzem Re: Czy w przychodniach i gabinetach lekarskich, 31.01.23, 10:23 Zależy od przychodni i od lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Czy w przychodniach i gabinetach lekarskich, 31.01.23, 10:26 Ale pytanie brzmiało "czy obowiązują" - no to obowiązują. Nie było pytania "czy się nosi"- bo to rzeczywiście zależy. W publicznych placówkach w każdym razie ode mnie wymagano. W prywatnej niby nie, ale akurat lekarz, u którego byłam sam miał na nosie. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Czy w przychodniach i gabinetach lekarskich, 31.01.23, 11:41 Na szczęście Lux Med ma wystawione maseczki przy recepcji - bo ja zawsze zapominam. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka11 Re: Czy w przychodniach i gabinetach lekarskich, 31.01.23, 11:44 Zalezy gdzie; w grudni gdy było mnóstwo zachorowań, zalecali, aby nakładać, wielu w przychodni miało, ale nie czepiali się tych, którzy nie mieli. Mój lekarz wtedy miał; jak była niedawno tylko po leki, nie miał. Ginekolog (prywatnie)- wymaga i sama nosi. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Czy w przychodniach i gabinetach lekarskich, 31.01.23, 15:15 Nie, w lux medzie nie zależy gdzie, wszystkie placówki mają maseczki dla zapominalskich. Odpowiedz Link Zgłoś
jakis.login Re: Czy w przychodniach i gabinetach lekarskich, 31.01.23, 12:28 arwena_11 napisała: > Na szczęście Lux Med ma wystawione maseczki przy recepcji - bo ja zawsze zapomi > Trzy lata nie wystarczyły do przyswojenia? Imponujące Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Czy w przychodniach i gabinetach lekarskich, 31.01.23, 18:07 Kiedyś trzeba było je nosić wszędzie. Teraz tylko u moich gruźlików wymagają masek. Chodzę co miesiąc i bywa, ze nie mam w aucie tej maseczki sprzed miesiąca. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Czy w przychodniach i gabinetach lekarskich, 31.01.23, 18:45 majenkirr napisała: > Kiedyś trzeba było je nosić wszędzie. Teraz tylko u moich gruźlików wymagają ma > sek. > Gdzie??? Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Czy w przychodniach i gabinetach lekarskich, 31.01.23, 19:28 Wystarczyły. Ale ja np. jak jadę oddać raz na dwa miesiące krew to też regularnie maseczki zapominam. Jak sie maseczkę nosiło wszędzie to miałem naszykowane materiałowe, prane na zmianę; teraz te materiałowe leżą gdzieś na szafce i założenie ich byłoby gorszym zagrożeniem dla mnie niż jej nienoszenie dla otoczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Czy w przychodniach i gabinetach lekarskich, 31.01.23, 15:14 Nie, przepisy prawa nie zależą od przychodni i lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Czy w przychodniach i gabinetach lekarskich, 31.01.23, 11:31 Tak i tego pilnują. Odpowiedz Link Zgłoś
auksencja15 Re: Czy w przychodniach i gabinetach lekarskich, 31.01.23, 11:57 I musza dać jak nie masz. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefrobotnik Re: Czy w przychodniach i gabinetach lekarskich, 31.01.23, 12:02 Tak, zapisywałam się na wizytę i automat dzwonił potwierdzić, z komentarzem: pamiętaj o maseczce. Swoją drogą, długo te szmaty trzeba będzie jeszcze nosić czy nie podali do kiedy? Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Czy w przychodniach i gabinetach lekarskich, 31.01.23, 13:18 w placówkach medycznych powinno się nosić już zawsze i do końca świata - a już na pewno pacjenci powinni je nosić Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Czy w przychodniach i gabinetach lekarskich, 31.01.23, 13:34 Szczególnie u ortopedy i dermatologa! Zawsze i do końca świata i tylko w ten sposób pokonamy pandemię! Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Czy w przychodniach i gabinetach lekarskich, 31.01.23, 13:44 Ortopeda i dermatolog są zazwyczaj w jednym budynku z innymi lekarzami. Więc mieszają się tam różni pacjenci. I dlatego np. poszłam kiedyś do ortopedy i cyk, wyszłam stamtąd z grypą. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Czy w przychodniach i gabinetach lekarskich, 31.01.23, 13:55 Dostałaś, oczywiście, potwierdzenie na piśmie, że do zakażenia wirusem grypy doszło w przychodni? I drugie, że w przypadku używania maseczek (osobliwie tych bawełnianych) do zakażenia nie doszłoby? Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Czy w przychodniach i gabinetach lekarskich, 31.01.23, 14:03 potwierdzenie na piśmie, że do zakażenia wirusem grypy doszło w przychodni? Nie, natomiast to było jedyne odwiedzone przeze mnie miejsce tego dnia. w przypadku używania maseczek (osobliwie tych bawełnianych) do zakażenia nie doszłoby Tak, te maseczki ograniczają jednak zarażanie drogą kropelkową i oddechową. Odpowiedz Link Zgłoś
katie3001 Re: Czy w przychodniach i gabinetach lekarskich, 31.01.23, 12:38 Bylam w ciągu ostatnich 3 tygodni u pediatry z córką. Dwie rozne przychodnie i dwie rozne lekarki. Po wejsciu uslyszalam "moze Pani zdjac maseczkę". Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: Czy w przychodniach i gabinetach lekarskich, 31.01.23, 18:01 W sumie logiczne. Pediatrzy przyjmują dzieci chore bez maseczek, rodzic w maseczce czy bez już nie robi różnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Czy w przychodniach i gabinetach lekarskich, 31.01.23, 12:49 Oficjalnie tak. W praktyce roznie z tym jest. Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Czy w przychodniach i gabinetach lekarskich, 31.01.23, 13:06 Obowiązuje ale ok 1/3 nie nosi, 90% noszących pod nosem, nikt nie zwraca na to uwagi, czasem trafi się jakaś jędza. W prywatnych jak kto chce. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Czy w przychodniach i gabinetach lekarskich, 31.01.23, 13:38 Tak Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Czy w przychodniach i gabinetach lekarskich, 31.01.23, 13:39 Dwa dni temu byłam na USG i zapomniałam o masce, to mi pan od USG dał i kazał założyć. Odpowiedz Link Zgłoś
lemonka5 Re: Czy w przychodniach i gabinetach lekarskich, 31.01.23, 20:13 Byłam dziś u okulisty. Przy wejściu do gabinetu zostałam zbesztana i pouczona, że maseczka ma być naciągnięta dokładnie na nos, bo pani doktor nie będzie się narażać na zakażenie. Naciągnęłam. Kilka minut później, przy badaniu dna oka, ta sama pani doktor kazała mi zdjąć maseczkę całkiem, bo jej zaparowuję oddychaniem jakieś szkiełko do badania. I tak sobie siedzialysmy kwadrans w bardzo bliskim kontakcie bezmaseczkowym. Bo, co najciekawsze, ona maseczki nie miała. Służba zdrowia nie przestanie mnie zadziwiać. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Czy w przychodniach i gabinetach lekarskich, 31.01.23, 20:22 Logiczne, czego nie rozumiesz: Polska, mieszkasz w Polsce Swoją drogą, ja miewam opory, żeby zaufać takiego typu lekarce. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Czy w przychodniach i gabinetach lekarskich, 31.01.23, 20:30 Tak. Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: Czy w przychodniach i gabinetach lekarskich, 31.01.23, 20:32 Tak, ale w aptekach nie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Czy w przychodniach i gabinetach lekarskich, 31.01.23, 22:50 W aptekach też, kartki wiszą, ale widzę, że nie wszyscy się stosują, a panie aptekarki nic nie reagują na brak. Odpowiedz Link Zgłoś