Dodaj do ulubionych

Wymiana pieca węglowego na gazowy.

31.01.23, 10:46
Czy ktoś wymieniał? Jakie są opłaty miesięczne za gaz w domu jednorodzinnym?
Do 2040 r.każdy bedzie musiał zrezygnować z węglowego. Czy myślicie, że ludzi na wsiach będzie stać na opłaty za gaz? Co z tymi z najniższą emeryturą?
Bo na samą wymianę jest dotacja. Ale co z opłatami później?
Obserwuj wątek
    • woman_in_love Re: Wymiana pieca węglowego na gazowy. 31.01.23, 11:18
      do 2040 to może wybuchnąć wojna atomowa Chin z USA
      a gazu może nie być
    • alicia033 Re: Wymiana pieca węglowego na gazowy. 31.01.23, 11:22
      Putin lubi to!
      • weekend.777 Re: Wymiana pieca węglowego na gazowy. 31.01.23, 11:30
        alicia033 napisała:

> Putin lubi to!

Nie rozumiem.
        Wiesz co to znaczy palić całą zimę własnoręcznie w piecu??? Wiesz jaki to wysiłek kiedy nie ma się nowoczesnego pieca ( z dozownikiem)?
        Pewnie, że taniej - ale zadbanie o ten opał to też jest mega wysiłek. A czy wiesz, że jak przywożą węgiel to magiczna siła nie wrzuci go do piwnicy?
        To samo z drewnem na opał bo węglem nie rozpalisz ( a tego drewna też siłą woli nie wrzucisz do piwnicy).
        • alicia033 Re: Wymiana pieca węglowego na gazowy. 31.01.23, 11:47
          weekend.777 napisała:

To proste: gaz jest, dokładnie tak samo jak węgiel, paliwem nieodnawialnym, o dodatnim bilansie CO2. Do tego paliwem, które musi być importowane. Zakazywanie palenia węglem i zastępowanie go gazem to zastępowanie dżumy cholerą.
          Tak, zapewne palenie nim jest, w porównaniu do pieca na węgiel wygodne ale jakoś nie zakazuje się palenia węglem z powodu troski o komfort użytkowników takich pieców, tylko ponoć ekologii. Co jest jednym wielkim bullshitem. A, argumenty o smogu też nie wytrzymują zderzenia z rzetelnymi danymi (nie, to, co pokazują tzw "alarmy smogowe" to nie są rzetelne dane).
          Jak chcesz dotychczasowy piec wymienić na coś bezobsługowego, to kup pompę ciepła. Co prawda ekologicznie jest to tak samo bez sensu, tak samo drogo i tak samo będziesz marzła jak prądu w sieci zabraknie noale będzie bezobsługowo.
        • marzeka11 Re: Wymiana pieca węglowego na gazowy. 31.01.23, 11:47
          Mój szwagier zamontował piec gazowy i na co dzień używa, ale nie zlikwidował pieca węglowego, bo nigdy nic nie wiadomo (a teraz tym bardziej), nawet profilaktycznie zakupił tonę węgla i on sobie leży.
    • damartyn Re: Wymiana pieca węglowego na gazowy. 31.01.23, 11:22
      No ja nie wiem czy to jest dobry kierunek:

Komisja Europejska chce zakazać instalowania pieców gazowych. Padają dwa kluczowe terminy: 2027 r. i 2030 r. Tymczasem w polskich domach trwa wymiana pieców węglowych na kotły gazowe.

wydarzenia.interia.pl/kraj/newsamp-unia-chce-zakazac-piecow-gazowych-to-nieunikniony-kierunek,nId,6566303
    • mirkad Re: Wymiana pieca węglowego na gazowy. 31.01.23, 12:16
      My właśnie jesteśmy w trakcie pierwszego sezonu grzewczego z gazem, z kotła gazowego też ciepła woda.
      Szczerze, nie narzekam.
      Dom o pow. użytkowej 160mkw; 3 osoby, ocieplony ale żaden nowoczesny termos (dom z lat 50-tych).
      Rachunek za grudzień (były mrozy) - niecałe 800 zł
      Za styczeń - 650 zł (niestety + VAT wychodzi coś 820 zł, bo dotychczas był VAT 0%).
      Ponad to, przedtem mieliśmy ciepłą wodę z bojlera - rachunek miesięczny był ok. 400 zł, teraz zeszłam na 150 zł. No i tona węgla przy mrozach szła jak nic.
      Tak więc na razie sobie chwalę - żadnego rozpalania, dokładania, biegania do kotłowni i wynoszenia popiołu. I przy obecnych cenach węgla finansowo na plus.
    • s12345s Re: Wymiana pieca węglowego na gazowy. 31.01.23, 12:29
      weekend.777 napisała:

> Czy ktoś wymieniał? Jakie są opłaty miesięczne za gaz w domu jednorodzinnym?
      >
      Przy tej cenie węgla, która jest , ogrzewanie węglem wychodzi drożej niż gazem. No i przy gazie nie ma roboty.
    • frytulek Re: Wymiana pieca węglowego na gazowy. 31.01.23, 19:00
      Ja robiłam w ubiegłym roku.
      Dom 300m. Opłaty za gaz za grudzień - 1,600, za styczeń - 1,200.
    • car_fox Re: Wymiana pieca węglowego na gazowy. 31.01.23, 19:58
      Wymieniaj od razu na elektryczny bo nie widzisz ze gaz juz tez jest be i tylko patrzec jak zbronia bo wydziela CO2?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka