Dodaj do ulubionych

Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności

31.01.23, 22:57
Senior dostał - znaczny stopień niepełnosprawności. Co teraz po kolei. Właściwie chodziło o kartę parkingową, ale może by skorzystał z czegoś jeszcze (PKP zniżki? jakiś turnus rehabilitacyjny?). Tylko, gdzie z tym orzeczeniem iść? Co po kolei ma zrobić?
Obserwuj wątek
    • auksencja15 Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 31.01.23, 23:00
      Zależy na co dokładnie to orzeczenie. Jak jest nowotwór to sanatoria nie przysługują z tego co wiem.
      • alfa36 Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 31.01.23, 23:44
        W orzeczeniu dwa symbole (rozszyfrowałam): Choroby układu oddechowego i krążenia i choroby układu moczowo-płciowego.
        • tol8 Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 01.02.23, 13:25
          To karty parkingowej nie dostanie. Przysługuje na choroby okulistyczne, neurologiczne, reumatologiczne i problemy z chodzeniem
          • kamin Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 01.02.23, 14:49
            Przy znacznym stopniu niepełnosprawnosci nie ma znaczenia rodzaj choroby. Ważne jest, czy w orzeczeniu o niepełnosprawności są wpisane wskazania do wydania karty parkingowej (pkt. 9).
    • taki-sobie-nick Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 31.01.23, 23:03
      www.seni24.pl/poradnik/Wpis/438-stopnie-niepelnosprawnosci-lekki-umiarkowany-i-znaczny
      • kamin Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 01.02.23, 14:50
        Słabe to opracowanie.
    • taki-sobie-nick Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 31.01.23, 23:18
      Legitymację ma?
      • alfa36 Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 31.01.23, 23:30
        Ale jaką legitymację? Nic nie ma, dziś dostał to orzeczenie.
        • taki-sobie-nick Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 31.01.23, 23:42
          Osoby niepełnosprawnej. Trzeba złożyć wniosek i legitymację okazuje się np. kanarowi w tramwaju.
          • thea19 Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 01.02.23, 08:25
            Orzeczenie wystarczy
            • ponis1990 Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 01.02.23, 09:26
              Wystarczy, ale jest nieporeczne i duze, a legitymacja jest mala i poreczna jak dowód osobisty. Po co łazić z wielką kartką. Nic sie nie placi za wniosek, mozna go złożyć tam gdzie dostało się orzeczenie.
            • segregatorwpaski Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 01.02.23, 21:01
              Nie, nie wystarczy.
              Zakłady komunikacji miejskiej są różne, ich regulaminy są także różne, w każdym jest zapis o podstawie do zniżek, są takie gdzie trzeba okazać orzeczenie, są i takie gdzie legitymację osoby niepełnosprawnej.
              Tak samo w instytucjach typu muzea, baseny miejskie itp - mają swoje warunki zniżek (czasami bezpłatnych wejść) dla osób niepełnosprawnych, ostatnio na wejście do jednej z kulturalnych instytucji we Wrocławiu mój dzieć z orzeczeniem musiał okazać i legitymację i orzeczenie, taki zapis w regulaminie i już.
              • taki-sobie-nick Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 02.02.23, 01:00
                mój dzieć z orzeczeniem musi
                > ał okazać i legitymację i orzeczenie, taki zapis w regulaminie i już.

Ale to paranoja jest i mozna byc moze nawet zaskarzyć taki punkt regulaminu.
                • alfa36 Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 03.02.23, 11:44
                  W jakim regulaminie?
                  • georgia.guidestones Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 05.02.23, 11:48
                    alfa36 napisała:

> W jakim regulaminie?
                    Chyba przewoźnik ma jakis wewn.dla kontrolerów biletow.
              • thea19 Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 02.02.23, 09:41
                pokaż te regulaminy, orzeczenie wraz dokumentem ze zdjęciem jest potwierdzeniem posiadanych zniżek i żaden regulamin tego negować nie może
                • taki-sobie-nick Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 02.02.23, 22:44
                  A legitymacja nie?
          • georgia.guidestones Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 01.02.23, 11:45
            taki-sobie-nick napisała:

> Osoby niepełnosprawnej. Trzeba złożyć wniosek i legitymację okazuje się np. kan
            > arowi w tramwaju.
            To ze Ty masz stopień znaczny "z powodu nerwicy" i jezdzisz bez opłat to spoko, ale np. sprawny (=bez orzeczenia) senior ma od 70 r ż darmowe przejazdy z racji wieku, w niektorych miastach nawet od 65 r.ż.
    • kochamruskieileniwe Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 01.02.23, 06:56
      Z karta parkingową, generalnie może byc problem. Ta karta wydawana jest bardzo niechętnie - przysługuje w zasadzie na schorzenia narządu ruchu. Niechetnie - komisje (przynajmniej w Warszawie) bardzo wnikliwie badają dokumentację medyczną. (Ostatnio mocno zaniżają wszelkie stopnie! No ale wiadomo, kasa, kasa, kasa - patrz niżej). Trzeba jedno pamiętać - prawie zawsze istnieje tryb odwoławczy

Generalnie jest duzo ulg. Niektóre ogólnokrajowe (wiekszość, ), niektóre lokalne (np w Warszawie transport niepełnosprawnych). Musisz sprawdzić na stronie samorządowej Twojej miejscowości. Jakby co, to ja mogę napisac o Warszawie.
      sprawdź tu:
      www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/335627#Dodatek%20lub%20zasi%C5%82ek%20piel%C4%99gnacyjny

Tak z innej beczki
      zwolnienie z abonamenty RTV
      odpis ulgi rehabilitacyjnej (w tym koszty samochodu:benzyna, OC) w PIT, w okreslonym limicie
      wyzszy limit na tanszy prąd (limit do 2600kWh) - trzeba złożyc odpowiednie oświadczenie u dostwacy prądu
      • mysiaapysia Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 01.02.23, 07:57
        Czy w takim razie lepiej wystąpić o umiarkowany stopień niepełnosprawności i dopiero z tą decyzją wystąpić o kartę parkingową, czy od razu wystąpić o kartę jeśli to przede wszystkim na niej zależy wnioskodawcy?
        • muminkowa Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 01.02.23, 08:25
          Jak jest znaczy stopień niepełnosprawności, to karta się należy niezależnie od przyczyny niepełnosprawności. Jeśli tylko umiarkowany to są określone symbole, które uprawniają do posiadania karty np. ruchowa, neurologiczna. Generalnie stopień znaczny daje więcej przywilejów, więc nie wiem po co ubiegać się o umiarkowany?
          • tol8 Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 01.02.23, 13:28
            Ale głupoty piszesz.
            Karta parkingowa jest tylko na 3 symbole chorobowe.
            • kamin Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 02.02.23, 10:34
              Ty piszesz głupoty. Symbole chorobowe mają znaczenie tylko przy umierkownym stopniu niepełnosprawności.
              Przy znacznym symbol nie ma znaczenia, musi być zaznaczone we wskazaniach, że spełnia kryteria do otrzymania k.p.

• thea19 Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 01.02.23, 08:26
          Karta parkingowa przyznawana jest z automatu wg katalogu schorzeń. Nie da się o nią wystąpić czy się odwołać.
          • igge Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 01.02.23, 17:48
            Znajomy odwoływał się i w końcu dostał. Ma umiarkowany stopień. Niesprawność ruchowa.
            Kiedyś kartę miał. Potem mu po kolejnym orzeczeniu zabrali.
            Odwoływał się, dużo autem jeździ. I w końcu przyznali mu ale co go tym odwoływaniem umęczyli to ich.
            Facet pracuje, utrzymuje rodzinę, ma MPDz.
            • igge Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 01.02.23, 17:49
              Aha, zdecydowanie i nawet na laika oko WIDAĆ, że karta parkingową mu się jak psu miska sprawiedliwie należy.
              Chodzi w specyficzny dla MPDz utrudniony mega sposób.
        • sarah_black38 Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 01.02.23, 09:04
          mysiaapysia napisała:

> Czy w takim razie lepiej wystąpić o umiarkowany stopień niepełnosprawności i do
          > piero z tą decyzją wystąpić o kartę parkingową, czy od razu wystąpić o kartę je
          > śli to przede wszystkim na niej zależy wnioskodawcy?

O stopień się nie wnioskuje, to komisja na podstawie dokumentacji medycznej ustala. Nie słyszałam o karcie parkingowej do stopnia umiarkowanego, tylko znaczny bez względu na schorzenie. I to komisja ustala co ma być w orzeczeniu ( chyba,że o czymś nie wiem).
          • mimfa Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 01.02.23, 10:26
            Oczywiście, że stopień umiarkowany może mieć kartę, a znaczny nie ma jej z automatu.
          • kochamruskieileniwe Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 01.02.23, 12:37
            umiarkowany z porażonym narządem ruchu (poudarowym) jest posiadaniu takiej karty...
          • igge Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 01.02.23, 17:50
            Znam osoby z umiarkowanym stopniem. Niesprawność ruchowa. Dostają zawsze karty parkingowe.
        • kochamruskieileniwe Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 01.02.23, 09:07
          Nie wystepujesz o stopien. Wystepujesz o orzeczenie. Komisja sama przyznaje stopien. Nawiasem mowiąc, ostatnio komisje mają wzmozoną tendencję do zanizania stopnia. Czyli uzdrawiania. Zawsze tak bylo, ale obecnie jest jakies nasilenie
          • igge Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 01.02.23, 17:51
            Nasilenie jest odkąd podwyższyli ewentualne świadczenia.
            • kochamruskieileniwe Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 01.02.23, 19:20
              Tez to x tym wiążę...
        • tol8 Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 01.02.23, 13:27
          Nie możesz wystąpić o stopień konkretny😁, to orzecznik daje stopień.
          Orzecznik też w punkcie chyba 8 czy 9 wskazuje prawo do karty parkingowej.
    • mia_mia Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 01.02.23, 09:18
      Mi daleko do seniora, ale dostałam w prawie tej samej kopercie kartę parkingową (raczej zawiadomienie o niej) i orzeczenie, pewnie o wielu znizkach nie wiem, bo ja pracuję, ale z tych co wiem to zniżka na komunikację i zniżki w wielu miejscach typu muzea, baseny.
      • ponis1990 Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 01.02.23, 09:29
        Plus zniżki w komunikacji miejskiej i znizki 78 procent na bilety Pkp jeśli się jedzie do lekarza.
        • taki-sobie-nick Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 02.02.23, 00:26
          A jak udowodnic, dokąd jadę?
          • thea19 Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 02.02.23, 09:42
            skierowanie trzeba mieć lub zaświadczenie od lekarza/przychodni o terminie wizyty
            • alfa36 Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 02.02.23, 12:56
              Czyli, jak mam wypis ze szpitala z terminem wizyty, to jest ok? Napisałam do koleo z tym pytaniem, ale póki co, brak odpowiedzi.
    • kamin Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 01.02.23, 09:58
      Na orzeczeniu we wskazaniach powinno być zaznaczone, czy spełnia przesłanki do uzyskania karty parkingowej. Jeśli w pkt. 9 ma zaznaczone "wymaga" możecie wystąpić z wnioskiem o wydanie karty parkingowej.
      Inne zniżki wykorzytsujecie jak jest potrzeba (np. w momencie zakupu biletu PKP).
    • swiezynka77 Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 01.02.23, 10:03
      czy ktoś może podpowiedzieć jak zabrać się do orzeczenia niepełnosprawności? mama prawie nie chodzi, leczy się głównie prywatnie więc potrzebna instrukcja jak dobić się do państwowych organów, gdzie potrzeba zaświadczeń od lekarza NFZ itp.
      • teodor-k Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 01.02.23, 10:21
        Niekoniecznie . Osoby z określonym orzeczeniem o stopniu niepełnosprawności lub ich opiekunowie zwolnieni są z opłaty abonamentu radiowo-telewizyjnego. Orzeczenie daje także możliwość starania się o usługi opiekuńcze i specjalistyczne usługi opiekuńcze. Ich odpłatność uzależniona jest od dochodu osoby ubiegającej się i członków rodziny. Każda sprawa rozpatrywana jest indywidualnie. Ośrodek pomocy społecznej może także podjąć decyzję o częściowym lub całkowitym zwolnieniu z opłaty za usługi.Fakt że się czeka .
      • muminkowa Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 01.02.23, 11:31
        Nie potrzeba zaświadczeń od lekarzy na NFZ. Z prywatnych placówek też może być dokumentacja. Jeśli mama się leczy w placówce prywatnej, to tam prosić o wydanie kopii dokumentacji. Jeśli u lekarza z prywatną praktyką, to też można poprosić o wypisanie zaświadczenia o stanie zdrowia, lekach itp. Mój syn ma orzeczenie i wszystkie wizyty mamy w prywatnych placówkach. Lekarz bez problemu wypisał wniosek (do ściągnięcia ze strony powiatowego zespołu ds. orzekania o niepełnosprawności, jest ważny 30 dni) i dostałam też kopię całej dokumentacji. Tu info www.gov.pl/web/gov/uzyskaj-orzeczenie-o-stopniu-niepelnosprawnosci
        • swiezynka77 Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 01.02.23, 11:38
          dokumentację ma. czy ten lekarz do zaświadczenia to może być ortopeda z prywatnej placówki? czy w ogóle zechce to zrobić - mama chodzi w ramach abonamentu. wniosek zrozumiałam że pacjent wypełnia sam, ale nie wiem co tam zaznaczyć, wszystko co się da? celem jest głównie karta parkingowa ale w przyszłości nie wykluczamy innych świadczen... poza tym nie wiem czy pisać że może przyjechać samodzielnie - teoretycznie tak, ale przejście np 100m od miejsca parkingowego do urzędu może być dużym problemem... w praktyce mama prawie nie wychodzi z domu
          • swiezynka77 Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 01.02.23, 11:40
            to samo dotyczy samoobsługi w domu - na razie mama daje radę ale jak wpiszemy to czy nie zamknie to drogi do jakichś świadczeń w przyszłości? no i czy to jest pełna samoobsługa jeśli np cięższych zakupów sama nie przyniesie...
            • muminkowa Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 01.02.23, 13:15
              Wniosek wypełnia osoba ubiegające się o orzeczenie, dołącza do niego całą dokumentację oraz zaświadczenie o stanie zdrowia od lekarza. Może być specjalista lub nawet lekarz POZ. Lekarz może tam napisać czy pacjent może się stawić osobiście, czy nie. Jeśli chodzi o czynności, to można zaznaczyć ze z pomocą lub opieka.
            • kamin Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 01.02.23, 15:00
              Jeżeli się zmieni stan zdrowia, to mama może wystąpić o kolejną komisję i nowe orzeczenie. Albo od razu dostanie czasowe - tak aby za dwa-trzy lata ocenić zmianę stanu zdrowia.
        • bertie Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 01.02.23, 13:45
          Ja też tylko placówki prywatne, głównie na abonament. Dokumentację zamówiłam i dostałam wydruk z pieczątkami, lekarz specjalista wypisał zaświadczenie, ja wypisałam wniosek, pokserowałam dodatkowe wyniki badań spoza mojej głównej przychodni. Zaniosłam wszystko do odpowiedniego urzędu, to mi na miejscu potwierdzili zgodność z oryginałem tych kserówek. Przed epidemią zaprosili mnie na komisję, po odnowienie orzeczenia zgłosiłam się rok temu i wtedy komisja była zaoczna. Mi orzeczenie potrzebne tylko do pracy, nawet legitymacji nie wyrabiałam, bo zniżek na komunikację nie mam, do karty parkingowej mam prawo, ale mi głupio o nią wnioskować, bo 100 metrów przejdę przez 99% czasu a jak będzie ten 1% to i tak nie jestem kierowcą, więc mąż mnie podwozi pod drzwi i jedzie parkować dalej
      • betyskai Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 01.02.23, 11:34
        www.pfron.org.pl/komunikaty-z-regionu/szczegoly-komunikatu/news/orzeczenie-o-stopniu-niepelnosprawnosci-porady-rehamanagera/
      • mia_mia Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 01.02.23, 11:54
        Wbrew pozorom to nie jest trudne, ja byłam na komisji, to była chwila dosłownie, kilka minut, reszta przyszła pocztą. Idziesz do lokalnej komisji czy mama idzie i po sprawie.
    • georgia.guidestones Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 01.02.23, 11:42
      Znaczny to lekarze specjalusci bez kolejki, a w praktyce z dużo krotszą niż "regularny pacjent" w nfz.
      • tol8 Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 01.02.23, 13:36
        Tak, korzystam z tego i jest to rewelacyjna sprawa. Specjalistów mam bez skierowań, w ciągu max 7 dni wizyta jest wyznaczana. W aptece zakupy bez kolejek. Na badania typu TK czy MRI też bez kolejek.
        • georgia.guidestones Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 01.02.23, 15:26
          Chorym onkologicznie nie daja bezterminowo, skoryguj narrację 🙈
    • tol8 Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 01.02.23, 13:35
      Ja mam znaczny z prawem do karty parkingowej.
      Przede wszystkim są dwa różne orzeczenia- z ZUS i MOPS, najlepiej mieć oba, bo każde daje inne uprawnienia.
      Z ZUS to prawo do renty i orzeczona zdolność lub nie do pracy. Przy niezdolności do samodzielnej egzystencji także 500+ i zasiłek pielęgnacyjny.
      Z MOPS to karta parkingowa, swiadczenie pielęgnacyjne (niższe niż w ZUS, więc nie warto brać z MOPS), wszelkie zniżki na pociąg czy MPK, baseny, kina, brak kolejek w aptekach, na badania i do specjalistów. W tym orzeczeniu są też wskazówki odnośnie zatrudnienia (ile godzin dziennie), zaopatrzenia w środki medyczne, dodatkowego urlopu w pracy itp

Mam orzeczenia z obu miejsc, korzystam z przywilejów, więc jak masz jakieś pytania to pisz.
    • koralinaxxxx Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 01.02.23, 14:29
      Moja Mama dostała znaczny na Alzheimera, nie ma prawa do prowadzenia pojazdu i tak naprawdę ten stopień nic nie daje poza zasiłkiem pielęgnacyjnym w wysokości 250zł wink
      • kochamruskieileniwe Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 01.02.23, 14:35
        Limit prądu zwiększony do 2600 kWh
        Oraz odliczenia w pit
      • kamin Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 01.02.23, 14:52
        A co byś chciała dostać za stopień niepełnosprawności?
      • alfa36 Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 01.02.23, 15:21
        Ale zasiłek pielęgnacyjny należy sie od określonego wieku? Osoba po 75 roku życia nie ma z automatu? Czy coś pomyliłam?
        • georgia.guidestones Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 01.02.23, 15:28
          alfa36 napisała:

> Ale zasiłek pielęgnacyjny należy sie od określonego wieku? Osoba po 75 roku życ
          > ia nie ma z automatu? Czy coś pomyliłam?
          Po 75 r ż jest z ZUS/KRUS, tamten drugi jest z urz.gminy.

sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/emerytury-i-renty-z-funduszu-ubezpieczen-spolecznych-16832385/art-75
          • alfa36 Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 01.02.23, 21:57
            Czyli ten pielęgnacyjny, który przytoczyłaś jest z Zusu. Jest jeszcze opiekuńczy, który należy się z urzędu gminy i brane są pod uwagę dochody?
            • georgia.guidestones Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 02.02.23, 12:58
              alfa36 napisała:

> Czyli ten pielęgnacyjny, który przytoczyłaś jest z Zusu. Jest jeszcze opiekuńcz
              > y, który należy się z urzędu gminy i brane są pod uwagę dochody?
              Nie mozna brac 2 naraz, jest albo-albo.
      • bablara Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 01.02.23, 16:42
        Czyli ten najwyższy? Jeśli tak to ma pierwszeństwo do specjalistów( a to ważne bo nie musi czekać miesiącami) i w ogóle do lekarzy, na rehabilitację.
        • alfa36 Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 01.02.23, 22:15
          A jest określone, w jakim czasie specjalista musi przyjąć?
      • lilia.z.doliny Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 01.02.23, 17:51
        Koral, dobrze że się odzywasz. Co u was?
    • alfa36 Re: Co po kolei - orzeczenie o niepełnosprawności 02.02.23, 18:05
      Dziękuję Wam za wskazówki.
      Podrukowałam co trzeba i mam jeszcze pytanie.
      Może ktoś korzystał z turnusu rehabilitacyjnego i wie... Składamy wniosek, dostajemy dofinansowanie i co dalej? Wybieramy sanatorium? Termin?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka