sliwka_fioletowa 31.01.23, 23:21 Czy któraś z Was przez to przechodziła albo zna szczegóły? Jak wyglada procedura w praktyce? Jak wyglada potem opieka nad taką ubezwłasnowolnioną osobą - czy można ją umieścić w ośrodku opiekuńczym bez jej zgody? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szara.myszka.555 Re: Ubezwłasnowolnienie członka rodziny 31.01.23, 23:39 Przechodziłam ponad 6 lat temu. Nie pamiętam szczegółów, ale do wniosku dołączyłam dokumentację medyczną i dowód, że jestem najbliższą rodziną (akty urodzenia, małżeństwa etc.). Sąd wysłał do nas biegłych (w sumie 3 babki: psycholożka, lekarz psychiatra i ktośtam jeszcze), i na podstawie ich opinii ubezwłasnowolnił chorą. Na podstawie postanowienia sądu umieściłam chorą w domu opieki. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Ubezwłasnowolnienie członka rodziny 01.02.23, 00:01 składasz wniosek o ubezwłasnowolnienie do właściwego sądu, ale to musi być bliska relacja, żebyś miała do tego prawo (w sensie spokrewnienia lub małżeństwa), płacisz opłatę wstępną (tzn. w praktyce na biegłych, w zależności od ostatecznego rachunku albo starczy, albo dopłacasz), te wszystkie wymagane formalności znajdziesz na stronach sądów. i czekasz - to chwilę trwa, tzn. rozprawy i biegli. poza tym nie wiadomo, czy w razie czego będzie ubezwłasnowolnienie częściowe czy całkowite (tzn. czy pewne prawa pozostają jednak przy ubezwłasnowolnionym, czy staje się w praktyce dzieckiem "poniżej 13 lat") - i kto będzie kuratorem lub opiekunem prawnym. to te osoby podejmują decyzje w imieniu i dla dobra ubezwłasnowolnionego i składają z tego sprawozdanie sądowi (to już rejonowemu). na zmiany miejsca zamieszkania (czyli np. przenosiny do domu opieki) sąd musi się zgodzić, ale z tym to raczej nie ma problemów, jeśli mówimy już o konieczności opieki całodobowej. Odpowiedz Link Zgłoś
sliwka_fioletowa Re: Ubezwłasnowolnienie członka rodziny 01.02.23, 22:25 Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
clk Re: Ubezwłasnowolnienie członka rodziny 01.02.23, 01:03 Ja osobiście nie, ale moja matka ze swoją matka tak. Chyba najcięższy moment to początek - psychicznie dla osoby która się na to decyduje - mojej matce zajęło to wiele lat. Odpowiedz Link Zgłoś
sliwka_fioletowa Re: Ubezwłasnowolnienie członka rodziny 01.02.23, 22:24 No właśnie rodzina się zbiera już kilka lat, hipotetycznie ta osoba mogłaby egzystować samodzielnie, ale cierpi na zbieractwo, stan pomieszczeń w których bytuje jest niewyobrazalny. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Ubezwłasnowolnienie członka rodziny 01.02.23, 23:39 Jeśli jest umysłowo sprawna, przytomnie odpowie na pytania sądu, jest ogarnianie rzeczywistości nie wzbudzi wątpliwości sądu to mała szansa na ubezwłasnowolnienie „tylko” z powodu zbieractwa. Wiem jakie to jest uciążliwe, nie jest objawem zdrowia, ale raczej za mało na pozbawianie człowieka prawa o decydowania o sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Ubezwłasnowolnienie członka rodziny 01.02.23, 06:12 Całość - od wniosku do nabycia opieki prawnej trwa ładnych kilka miesięcy; wniosek wrzesień 2016; sprawa listopad; opieka prawna połowa stycznia. A potem jeszcze wniosek o zgodę na umieszczenie w domu opieki - kolejne miesiące. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Ubezwłasnowolnienie członka rodziny 01.02.23, 06:38 Cofam, bo dokopałem się starego posta gdzie wrzucałem info (tam pokopałem dla odmiany daty roczne ale przegrzebałem jeszcze raz papiery); generalnie procedurę trzeba zaczynać jak najszybciej bo to trwa w cholerę. Niestety jak wyglądają terminy (Łódź) - maj 2016 wniosek o ubezwłasnowolnienie, listopad (!) 2016 sprawa; miesiąc na uprawomocnienie się orzeczenia; styczeń 2017 przekazanie przez okręgówkę do rejonowego wniosku o ustanowienie opiekuna prawnego, kwiecień 2017 rozprawa, miesiąc na uprawomocnienie się wniosku. Rok po rozpoczęciu procedury miałem papier w ręku; opiekuna z MOPS załatwiałem mając pełnomocnictwo notarialne, które babcia jeszcze rzutem na taśmę podpisała (acz już nie bez kręcenia nosem notariusza) ale DPS mogłem ruszyć dopiero mając opiekę prawną. Odpowiedz Link Zgłoś
sliwka_fioletowa Re: Ubezwłasnowolnienie członka rodziny 01.02.23, 22:25 Dzięki Profes za tak szczegółowe dane, masakra że tego typu postępowanie (gdzie czasem potrzebne są szybkie działania) jest tak rozciągnięte w czasie. Odpowiedz Link Zgłoś