Dodaj do ulubionych

Czy pocztę polską powinno się zaorać?

01.02.23, 11:54
To jest jeszcze komuś potrzebne? No poza Sasinem, by na boku wyrwać kilka milionów.
Byłam wczoraj na Poczcie Głównej w Warszawie. 32 stanowiska. Otwarte 4!!! Dwa do odbioru awizo, dwa na całą resztę. Pozostałe stanowiska na zawsze już zamknięte, bo zabarykadowane torbami (takimi jak w galanterii skórzanej, widać ktoś z PiS ma sklep i mu słabo schodzą), cukierkami, grami, zabawkami ...
W kolejce koło 30 osób. Po poczcie kręci się kupa pracowników, dwie panie zajmują się wykładaniem kolejnych toreb, dwie dyskutują, jedna dziewczyna siedzi sobie i gra na telefonie. Na moją prośbę, by otwarto jeszcze jakieś okienko, otrzymuję odpowiedź, że nie mają ludzi do pracy. WTF?
Musiałam niestety pójść na pocztę. Nie dla siebie. Dostałam piany ... nie powiem, co zrobiłam, ale obsłużono mnie bez kolejki.
No masakra jakaś.
Obserwuj wątek
    • asfiksja Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 12:02
      Najpierw trzeba wyeliminować z obrotu prawnego papier i długopis jako środki wytwarzania dokumentów. Potem OK, można orać.
      • martishia7 Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 14:46
        Nie chcę jakoś tutaj gasić entuzjazmu, ale zdaje się, że usługę e-doręczenia też będzie obsługiwać nasz ulubiony operator... WIęc tego - otwierasz maila, a tam skan awizo.
        • asfiksja Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 15:32
          Jeśli skan to znaczy, że papier nie został wyeliminowany. On musi być wyeliminowany w całym łańcuchu obiegu dokumentów.
        • marta.graca Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 17:58
          Poza tym wg mnie w przypadku niektórych pism, np. opinii biegłych z załącznikami w postaci projektów, rysunków, czy map daleka droga do eliminacji papieru. Poza tym te elektroniczne sądowe portale mają mnóstwo błędów i czasem pół dnia trwa wysłanie jakiegoś pisma elektronicznie. Więc tu też należałoby włożyć wiele pracy w usprawnienie.
    • jkl13 Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 12:03
      Czekaj,czekaj. Ja jestem bardzo ciekawa,co zrobiłaś,że zostałaś obsłużona poza kolejnością. Zdjęłaś majtki? Założyłaś habit? Pogroziłaś znajomością z nadprezesem? Zdradź patent na szybką obsługę na poczcie, grzecznie proszę...
      • volta2 Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 19:18
        wepchnęła się przed kogoś, kto nie miał tyle piany, co tu rozkminiać?
    • marta.graca Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 12:06
      Powiedz, co zrobiłaśsmile
      • sueellen Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 12:07
        Wepchał się przed babcie po prostu, niepełnosprawnego i kobietę w ciąży bo pewnie najgłośniej krzyczała. Obsłużyli ja poza kolejką by się jej szybko pozbyć.
    • daniela34 Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 12:08
      Hłe, hłe, hłe...

Moja "służbowa" poczta - okienek 6, czynne 1, czasem 2, w porywach (rzadkich) - 3. Aaaaaaażeby odebrać przesyłkę sądową należy:
      1) okazać dowód osobisty i awizo z numerem (jakimś), który
      2) pani wklepuje do systemu, który pokazuje jej numer "swój" (inny od jakiegoś z punktu 1)
      3) następnie wpisuje sobie na karteczkę
      4) następni udaje się aaaaaby odszukać przesyłkę

i teraz możliwe są dwa warianty rozwoju sytuacji

WARIA(N)T I
      5) pani odnajduje przesyłkę i przynosi
      6) wczytuje numer do systemu (to już skanerem na szczęście)
      7) dane przesyłki wyświetlają się na ekranie do potwierdzenia edoręczenia (o ile taki ekran akurat przy danym stanowisku jest, bo czasem trzeba iść do innego stanowiska)
      8) albo się nie wyświetlają, bo się zepsuł ekran
      9) podpisuję rysikiem (chyba, że zachodzi sytuacja z punktu 8, wtedy wpadamy w panikę - pani z okienka i ja)
      10) pani wpisuje długopisikiem na listę papierową
      11) podpisuję, odbieram przesyłkę i w miarę szczęśliwa udaję się w dal

WARIA(N)T II

Pani z numerem "swoim" udaje się na poszukiwania przesyłki, której nie odnajduje. Nie mamy pańskiej przesyłki i co nam pan zrobisz? Proszę wrócić za 2, 4, 6 h - może się znajdzie.

A gdybym jeszcze chciała przy okazji odbioru przesyłki również coś nadać i zapłacić, nie daj Bóg, kartą, to muszę jeszcze przejść z okienka 1 do okienka 3, bo tylko tam jest terminal.

Za to mogę sobie w wolnej chwili, stojąc w kolejce i odpowiadając na liczne pytania "Kto ostatni?' postudiować wyeksponowane dzieła: "Jak Wojtuś został żołnierzem przeklętym" "Jak wyciągnąć kasę podatników na podręcznik do niczego. Porady eksperta Wojciecha Roszkowskiego" oraz "Przepisy siostry Apostazji."

Oczywiście wycieczka na pocztę możliwa jest jedynie wtedy, kiedy jakimś cudem awizo spod numeru 8 trafiło pod numer 8 a nie 6 albo 10.
      • alpepe Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 12:12
        No, ale część koresponencji sądowej przynajmniej możesz sobie podejrzeć online. Tyle dobrego.
        • daniela34 Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 12:16
          Mogę, nie przeczę. Tyle lepiej, ale
          1) nadal część nie jest wrzucana do systemu wcale
          2) część co prawda jest wrzucana, ale nie jest doręczana przez system, więc aaaaaażeby nastąpiło tzw. "otwarcie terminu" do złożenia środka to muszę albo odebrać albo musi nastąpić zwrot (to ostatnie niechętnie, bo niby wtedy termin apelacji leci i mogę ją złożyć, ale sądy mają przykrą praktykę upychania do jednej koperty rozmaitych "niespodzianek" i nie mam wtedy pewności, czy to na pewno tylko to uzasadnienie wyroku było w środku)
          • alpepe Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 12:33
            A to fakt, mój brat jest radcą prawnym, więc ten ból jest mi nieco znany.
            A z mojego podwórka, wczoraj dostałam list od komornika ze Szczecina wysłany rowno 7 dni wcześniej. Berlin-Szczecin. Oczywiście wiedziałam, co w liście, bo wcześniej dostałam skan w mailu i nawet już zdążyłam zapłacić resztę ceny przybicia.
            • anilorak174 Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 12:45
              Do mnie ostatnio polecony nadany w innej dzielnicy Warszawy szedł 2 tygodnie. Był stempel z datą nadania...
              • daniela34 Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 12:48
                Phi! Ja wysłałam apelację w sprawie z zakresu prawa pracy. Z Krakowa do Krakowa (skończyłam ją pisać w ostatnim dniu terminu już po zamknięciu biura podawczego). Po trzech tygodniach klientka dzwoni, że pracownica (czyli powódka) domaga się wykonania wyroku, bo się uprawomocnił. Więc ja zawał, udar, grób, mogiła. Wyjmuję drżącą ręką dowód nadania, wklepuję numer do systemu śledzenia przesyłek. JEST. JEST. Nadal "w transporcie." Hehehehe
              • martishia7 Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 12:50
                Pamiętam jak koleżanka kiedyś obliczyła z jaką prędkością wędrował do niej polecony (mieszka obok poczty), wyszło jakieś 2m/dzień.
      • gaskama Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 12:16
        O ku..a ciśnienie podniosło mi się od czytania.
        • daniela34 Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 12:23
          To teraz sobie pomnóż razy x przesyłek razy xxxxx adwokatów i radców (mam kancelarię w pobliżu sądu, tu jest prawnicze zagłębie, więc poczta obsługuje głównie takich klientów plus niedobitki emerytów z okolic). Automat do numerków jest, ale nie działa od jakichś dwóch lat. Do tego jak się ma pecha to w kolejce trafi się senior autentycznie i szczerze zainteresowany tą nieszczęsną ofertą handlową. Kiedyś zdaje się punkty sprzedaży tych dóbr luksusowych były wyodrębnione, ale chyba teraz nie mogą być, bo chodzi o to, żeby wpychać towar przy okazji realizacji usług pocztowych.
      • evening.vibes Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 12:26
        daniela34 napisała:
        > 2) pani wklepuje do systemu, który pokazuje jej numer "swój" (inny od jakiegoś
        > z punktu 1)

Na mojej poczcie panie w grubym zeszycie A4 prowadziły rejestr... przesyłek nierejestrowanych tongue_out Jak się dostawało awizo na 'przesyłkę nierejestrowaną, której kształt lub rozmiar nie pozwolił na umieszczenie w skrzynce'* to na poczcie na takiej przesyłce panie wpisywały numerek i wpisywały do zeszyciku (imię, nazwisko, adres + nadany numer). Paczka trafiała do zbiorczego kosza. Jak się stawiło z awizem na poczcie to panie odszukiwały w zeszyciku odpowiedni wpis i po numerze szukały paczki w odpowiednim koszu big_grin

* w praktyce to na każdą taką bo listonosz nigdy nie brał ich ze sobą tylko od razu awizo wink

• evening.vibes Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 12:40
          I zapomniałam - odbiór tej nierejestrowanej przesyłki trzeba było pokwitować w zeszyciku!
      • martishia7 Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 12:26
        Czekaj czekaj, nie tak szybko:
        1) awizowaną pocztę próbuje odebrać sekretarka; sekretarka ma pełnomocnictwo pocztowe od wspólnika uprawnionego do reprezentowania spółki (kancelarii), ma również pełnomocnictwo pocztowe od prawnika X, który w tej kancelarii sobie praktykuje, ale nie jest wspólnikiem, a tym bardziej uprawnionym do reprezentacji. Przesyłka sądowa jest adresowana : "mec. X, Liczykrupa i Wspólnicy Kancelaria Prawnicza". W tym momencie pani na poczcie przepalają się zwoje i mówi, że osobie sekretarskiej korespondencji nie wyda, zadek na pocztę ma przyciągnąć mec. X osobiście. Bo może i jest pełnomocnictwo od mec. X, ale nie mam jej w KRS Kancelarii jako osoby uprawnionej, do widzenia.
        2) próbujesz wziąć fakturę za listy - proszę przyjść kiedy indziej, padła nam jedyna drukarka, do widzenia.
        • daniela34 Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 12:31
          Aaaa, tak.
          Oraz: kancelaria przeprowadziła się z ulicy Zagłębie Tych Hien Prawniczych 8/7 na ulicę Tu Z Ciebie Zedrą 10. Ale niektóre przesyłki przychodzą nadal na ulicę Zagłębie. Więc chcesz udzielić pełnomocnictwa na dwa adresy. Koniec. Tragedia. Dramat. Kres wszystkiego. NIEDASIĘ.
          Po interwencji u kierowniczki dało się, ale pół godziny zajęło.
          • anilorak174 Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 12:48
            Ostatnio dostalam awizo, na nim 3 numery listow nabazgrane odrecznie. Pani wklepuje jeden- nie ma takiego listu w systemie, drugi i trzeci - jest ale nie do mnie i nie do nikogo z domownikow.
            Pani poszukała po adresie i znalazła wszystkie 3...
        • daniela34 Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 12:51
          Aha, koleżanka, której przeczytałam wątek, miała ostatnio podobną przygodę z fakturą. Z tym, że faktura podobno została wystawiona "w systemie" a nie mogła zostać wydrukowana. Faktury w systemie nie odnaleziono wink
          Koleżanka wychodzi właśnie na pocztę, zapewniamy jej wsparcie moralne, masaż karku i napoje izotoniczne.
      • hanusinamama Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 13:01
        Ja dokumenty w wersji papierowej dostaje już kurierem...ale jeden klient uarł się na Pocztę Polską. Pytałam czy nie mozna kurierem. NO nie oni mają taką politkę...az 3 przesyłki z ich papierami zaginęły . Wtedy zapytałam się jak to się ma to bardzo skomplikowanej w tej firmie procedury podpisywania umowy o poufności danych a potem przesyłania danych ( mailem dostaje zakodowane, zahasłowane...a tu wzieło i zgineło).
        I tak zrezygnowali z korzystania z Poczty Polskiej ku mojej wielkiej radości.
      • barattolina Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 14:28
        W uzupełnieniu W(N)II chciałabym dodać informację, że w przypadku zagubienia przesyłki przez urząd pocztowy reklamację usługi można składać po 30 dniach od stwierdzenia zaginięcia rzeczonej.

To tak na wszelki wypadek jeśli powrót za 2, 4 lub 6h okaże się nieskuteczny.
        Ewentualnie, można zanurkować w tzw. worze przetrzymującym różnorakie przesyłki w celu odszukania zaginionej, za zgodą organu oczywiście.
        • daniela34 Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 14:36
          A weź, jakiś czas temu aplikantka wróciła nam z poczty w stanie wskazującym na rychłe załamanie nerwowe, bo w ostatnim dniu terminu zgubili na poczcie przesyłkę z orzeczeniem zaskarżalnym. Niestety, akurat doręczanym li i jedynie w formie papierowej. Ona już była gotowa przekopać te wory, ale niestety, u nas na poczcie jest taki system przechowywania przesyłek, którego nikt nie rozumie, więc nie wiadomo byłoby, gdzie kopać. Na szczęście już o 19.55 przesyłka się znalazła.
          • marta.graca Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 18:03
            Właśnie sobie przypomniałam historię, jak kiedys wysłali w mojej kancelarii praktykantkę że skargą do sądu administracyjnego na pocztę. A że była kolejka, dziewczyna włożyła przesyłkę do torby i pojechała do domu. Dopiero na drugi dzień się przyznała 🤦
          • barattolina Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 02.02.23, 10:09
            Moja tez się znalazła.
            Chociaż w sumie nie moja, bo była to przesyłka jednej ze stron postępowania - już ostatniej (z trzydziestu innych), która dzieliła mnie od uzyskania upragnionej ostateczności jednej z decyzji.

Ostateczność lub jej brak rozstrzygał inne, równolegle postępowanie w powiązanej sprawie, którego wynik ważył losy całej inwestycji. I tak Poczta Polska okazała się najsłabszym ogniwem historii, o której sukces walczyło całe grono krwiożerczych, żądnych władzy i pieniędzy osób.

List znalazł się w worku z przesyłkami na zupełnie innej randomowej poczcie, a wyśledziła go kierowniczka tej docelowej, rejonowej. Szacun, bo dzięki jej zaangażowaniu cała sprawa zakończyła się pomyślnie.

Niemniej jednak tak sobie myślę, że zgon strony byłby gorszy....
            • daniela34 Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 02.02.23, 10:18
              Zgon strony istotnie jest najgorszy. Strony powinny żyć wiecznie smile smile smile
      • milin94 Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 17:11
        🤣🤣🤣
      • gina_linetti Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 02.02.23, 09:54
        Jezuuu jak to czytam to jeszcze bardziej wielbię moją małą pocztę w mieście powiatowym- nawet awiz nie noszę bo wiecznie gubię (plus zdarza się że awiza nie dochodzą więc i tak ręcznie trzeba sprawdzić czy na pewno niczego jeszcze do odbioru nie ma) a miłe Panie zawsze mi wyłuskują listy "do-odebrania-do-dziś".

Więcej, nie raz dzwonią do mnie pół godziny przed zamknięciem że listy na dziś do odebrania i żeby mąż przyjechał (mąż dostał pełnomocnictwo pocztowe jak się dzieć urodził i teraz ma z Paniami taką komitywę że mu nawet karne wydają).

No ale u nas jest z 15 adwokatów i radców na krzyż to atmosfera wręcz domowa.

Ale tego ich systemu to nienawidzę- ręcznie trzeba sprawdzać opcje "kancelaria radcy prawnego xy", "radca prawny xy", "xy" a i przez gamoniowatość sądów "kancelaria adwokacka xy". Myślałam żeby sobie założyć usługę e-awiza ale mnie uświadomiono że byłby ten sam problem- jakbym miała założony profil na "radca prawny xy" to już przesyłek na "xy" czy "kancelaria xy" nie zobaczę.
    • primula.alpicola Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 12:09
      Co zrobiłaś?
    • gaskama Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 12:16
      Nie napiszę, co zrobiłam. Ale nie darłam się i nie przeklinałam.
      • primula.alpicola Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 12:19
        Zatem do doopy ten wątek.
        Miszczyni suspensu, kurdeuncertain
        • gaskama Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 12:24
          Wątek służy narzekaniu na PiS, Sasina i Pocztę Polską.
          • primula.alpicola Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 12:34
            gaskama napisała:

> Wątek służy narzekaniu na PiS, Sasina i Pocztę Polską.

Nie powiem na nich ani jednego złego słowa, dopóki nie napiszesz, co zrobiłaśbig_grin
          • borsuczyca.klusek Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 13:15
            gaskama napisała:

> Wątek służy narzekaniu na PiS, Sasina i Pocztę Polską.

Nuda 🙄
      • gama2003 Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 12:23
        Naplułaś na logo poczty ?

• gaskama Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 12:27
          No dobra, yebłam paczką, która już była opieczętowana, oklejona, tylko trzeba ją było skanerem wczytać (przy okienku była babcia z torbą pełną paczek, które dopiero przy okienku oklejała i wypełniała karteczki, ona tam pewnie jeszcez dziś stoi) w panie, które sobie przy herbatce rozmawiały, powiedziałam, że jak skończą pić, to mogą to przelecieć skanerem. Potwierdzenia nie potrzebuję. I wyszłam. Godzinę później dostałam powiadomienie sms, że paczka została nadana.
          • primula.alpicola Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 12:35
            Jebłaś górą, przez szybę?
            • gaskama Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 12:43
              Dołem, na poczcie głównej szyba jest od pewnego momentu. Jak chcesz coś podać musisz się schylić robiąc porządny pokłon. Ale w nastolęctwie pchałam kulą i rzucałam oszczepem.
              • berdebul Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 12:46
                Płaczę😂😂😂
                • grey_delphinum Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 12:58
                  Zrobiłaś mi dzień!
              • primula.alpicola Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 12:48
                U mnie jest szyba, a poniżej jakiś murek zawalony całym tym chłamem, który próbują sprzedawać. Musiałabym jebnąć górą.
                • marta.graca Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 18:05
                  Na mojej poczcie ta szyba jest tak wysoka, że gdybym chciała jebnąć gorą, to by mi ta paczka spadła na głowę 😂
                  • primula.alpicola Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 18:13
                    marta.graca napisała:

> Na mojej poczcie ta szyba jest tak wysoka, że gdybym chciała jebnąć gorą, to by
                    > mi ta paczka spadła na głowę 😂
                    >

Zabezpieczyli się przed furiatkamiwink
                    • marta.graca Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 18:24
                      Pytanie, czy szyba jest z jakiegoś szkła hartowanego, bo gdybym wpadła w prawdziwą furię, to mogłabym ją rozbić paczką.
                      • primula.alpicola Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 02.02.23, 10:31
                        Może gaskama zrobi test następnym razem.
              • marta.graca Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 18:04
                Wow! Prawdziwa ematka, lekkoatletka z młodości big_grin
          • kira02 Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 14:14
            Bo ja bym miala opory. Ze zostawię paczkę, a ona bedzie sobie tam leżeć na tej poczcie do konca świata 🤯
            • gaskama Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 15:16
              Jak wróciłam do domu, to pojawiły się opory. Ale w momencie lotu paczki ich nie miałam.
          • 35wcieniu Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 15:13
            Jak opłacona i oklejona a ja nie potrzebuje potwierdzenia to zostawiam jakby domyślnie, po co stać? Wszyscy tak u mnie robią.
            • trampki_w_kwiatki Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 02.02.23, 08:51
              A u mnie się NIE DA. Po odczekaniu pół dnia w kolejce, pani musi RYTUALNIE przejechać po etykiecie wygenerowanej elektronicznie skanerem, po to by oznajmić, że to nie działa a następnie przez pół godziny jednym palcem wklepywać ten kod do komputera, krzycząc co chwilę "Jaaaadzia! Nie wchodzi mi!"
              Więc generujesz wszystko elektronicznie, by potem czekać pół dnia na poczcie.
      • auksencja15 Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 12:25
        Czyli wepchnęłas się między ludzi, którzy cierpliwie stali w kolejce. BRAWO
        • maslova Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 02.02.23, 14:09
          Możliwe, że po tym, co zrobiła gaskama, pozostali kolejkowicze poczęli gremialnie yebać paczkami w panie pijące herbatkę.
      • georgia.guidestones Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 15:33
        Powolalas sie na pracodawce lub jakies znajomosci?
    • panipoczterdziestce Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 12:26
      U mnie na poczcie są 3 okienka, zazwyczaj otwarte 2. Kolejek dużych nie ma. Żeby zapłacić kartą nie trzeba przechodzić z okienka do okienka. Przychodzą starsi, trochę osób nadających paczki, studenci zagraniczni tez. Przed świętami kupiłam na poczcie bardzo dobrą pomadkę z Polleny zioła polskie, czy jakoś tak i tani kalendarz z sielskimi akwarelami. Sprzedając coś na olx, wysyłam tylko pocztą polską, mam dwa kroki na pocztę i cenię to sobie.
      • gama2003 Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 12:38
        Gdyby wstawili konfesjonał na monety i regał z kanapkami, byłby ideał.
        • marta.graca Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 18:07
          Gdyby był prosecco van, to przysięgam, że bym zaczęła chodzić na pocztę.
      • hanusinamama Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 13:02
        Cuda Pani. tez mam 2 kroki...ale za duzo mi zgubili przesyłek zebym samowolnie została ich klientem teraz.
      • kira02 Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 14:21
        To jesteś jakims wyjatkiem. Korzystalam z uslug poczty jako studentka/ osoba pracująca, w roznych miastach i w roznych placowkach. Za każdym razem był horror.
      • martishia7 Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 14:44
        Z Herbapolu te pomadki, z Herbapolu. Rzeczywiście spoko, ale opakowania mają badziewne.
      • nenia1 Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 02.02.23, 14:31
        panipoczterdziestce napisała:

> U mnie na poczcie są 3 okienka, zazwyczaj otwarte 2. Kolejek dużych nie ma. Żeb
        > y zapłacić kartą nie trzeba przechodzić z okienka do okienka. Przychodzą starsi
        > , trochę osób nadających paczki, studenci zagraniczni tez.

u mnie podobnie, tylko o jedno okienko więcej, chyba urok mniejszych poczt. Na dodatek mamy elektroniczny system pobierania numerów, które się wyświetlają na ekranie, więc nawet jak czasem się zdarzy parę osób więcej
        to nikt nikogo nie pyta "kto ostatni". A i zrobili taki automat, że polecony mogę nadać nawet o 2 w nocy.
    • teodor-k Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 12:28
      Coś bujasz .U mnie jest automat ,wbijasz sobie w numerek ,siadasz na kanapie i czekasz .Telefonik w międzyczasie ,bajka .
      • gaskama Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 12:32
        Co bujam?
        • alpepe Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 12:36
          Bujasz, że nie jesteś z Częstochowy i nie bywasz na poczcie taniuszy.
          • teodor-k Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 12:53
            Jak Ty wszystko o mnie wiesz .Jest tu parę uroczych kobiet co mi matkują .Od maja rusza Deutschlandticket) 49 euro .Niemcy to mają głowę .
            • kira02 Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 14:23
              Tania, Ty jesteś mistrzem nie trzymania się tematu. Taki wolny strumień świadomości na forum.
            • alpepe Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 15:41
              Masz rację, wiem więcej, niżbym chciała. A co Deutschlandticket, jutro jadę ICE chyba do Lipska za 12.90 o nieboskiej godzinie, bo córka potrzebuje nadzorcy hydraulika.
            • hummorek Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 02.02.23, 15:31
              You wish taniarada, you wish 🤣
        • teodor-k Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 12:47
          Są automaty kolejkowe ,bilecik i siadam i czekam .Nie trwa to tak długo .Dwa okienka do wypłaty ,wpłaty ,jedna do paczek i jedna do listów i przesyłek .Tym bardziej jadę rowerem to mi auto nie płacze na parkingu płatnym .I nie jest to poczta główna .Patrzę sobie też na tysiąc drobiazgów i bibeloty ,których mnóstwo jest od dawna .Po co się tak stresujesz .Spoko .
          • anilorak174 Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 12:52
            Nie na kazdej poczcie są numerki.
            • daniela34 Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 12:57
              No u mnie był automat. Lecz się zepsuł. Jakieś 2 lata temu. Następny przetarg na automaty zostanie rozpisany w 2025 roku. Do tego czasu numerki wydaje Sasin za okazaniem karty do głosowania ze znakiem X przy nazwisku DUDA ANDRZEJ SEBASTIAN.
              • martishia7 Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 13:02
                Nie chcę się chwalić, ale jestem dumną posiadaczką pakietu wyborczego (rąbniętego przez red. Czuchnowskiego z magazynu poczty). Mamy nawet dwa - mąż otworzył, a ja swój trzymam nietknięty, jak nerd kolekcjonerski komiks, za kilka lat może być coś warte, zapiszę dziecku w spadku big_grin
                • daniela34 Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 13:03
                  smile smile smile SKARB!
                  • martishia7 Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 13:06
                    Numizmat big_grin
              • teodor-k Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 13:12
                Lecz się zepsuł .To masz pecha .Ja nie narzekam .
            • teodor-k Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 13:01
              Na tej jest .
              • hanusinamama Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 13:08
                Jak widaomo poczta polska od lat notuje straty z roku na rok....taaaaaaaaaaaaaaaak prężnie działa.
                • hummorek Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 02.02.23, 15:35
                  Ja się nie mogę doczekać, aż mu spacja na klawiaturze się zatnie 🤦
              • 35wcieniu Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 15:14
                Czy mnie wzrok myli czy taniuch robi zdjęcia monitora? XD
                • rosapulchra-0 Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 02.02.23, 08:03
                  Nie myli cię big_grin big_grin big_grin
            • hanusinamama Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 13:06
              Oj proszę cie jego wypociny tutaj są tyle warte. Nie wiem czy on sam w to wierzy...
          • szmytka1 Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 13:00
            A u mnie poczta moja przypisana do mojego adresu, gdzie bym musiała iść po awizo jest wielkości przeciętnego kiosku. Gdzie numerki, gdzie kanpa... do tego czynna w dziwnych godzinach do 16 tylko z przerwą obiadową koło 11. Człowiek pracujący nie wiem jak ma to awizo wydebic stamtąd.
            • hanusinamama Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 13:05
              U mnie działa od 10 do 17...W sam raz dla emerytów
            • teodor-k Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 13:08
              To Ci pokazałem .Ta jest z mojego rejonu .Jest sporo małych .ale ta jest w sam raz i zabytkowa kamienica z zegarem .Zgadzam się że nie wszędzie są .Ale ta ma .Ja to mam szczęście w życiu .
              • hanusinamama Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 02.02.23, 10:47
                NO jak ktoś ma czas siedziec na tej kanapie oraz nic ciekawszego w zyciu do robienia...to fakt- kanapa na poczcie może robić róznice.
          • hanusinamama Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 13:04
            Masz czas taniarada to sobie siedzisz. Juz pomijam ze moj wolny czas spedzam zdecydowanie ciekawiej niż na poczcie...ale kazdemu jego porno.
          • gaskama Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 13:11
            Nie jestem emerytką. Nie mam czasu na oglądanie bibelotów.
      • hanusinamama Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 13:02
        Jak masz czas na pierdzenie w kanapę na poczcie...to gratulujemy.
        • marta.graca Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 18:10
          Jak ktoś ma na poczcie kanapę, to może się nazwać szczęściarzem. W moim rodzinnym mieście była, ale w obecnym mogę się co najwyżej oprzeć o ścianę.
    • eglantine Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 12:36
      A można było sobie usiąść i bestseller poczytać. 😎
      • daniela34 Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 13:13
        No i jest reklamowana przeze mnie pozycja "Jak wyciągnąć kasę podatników..."
      • marta.graca Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 18:08
        Nie fair, na mojej poczcie nigdy nie było takich fajnych herbat.
      • nenia1 Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 02.02.23, 14:35
        ja sobie ostatnio przeglądałam na poczcie "Legendy polskie" o Wandzie co nie chciała Niemca.
    • anilorak174 Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 12:42
      Dostaję dwa awizo. Jedno do przekazu pocztowego, drugie do paczki. Przekazy obsluguje okienko 1, paczki okienko 4. Niedasie odebrac tych rzeczy w jednym okienku, musisz odstać w kolejce do obu. Placówka beznumerkowa....
      • evening.vibes Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 13:12
        anilorak174 napisała:
        > Dostaję dwa awizo. Jedno do przekazu pocztowego, drugie do paczki. Przekazy obs
        > luguje okienko 1, paczki okienko 4. Niedasie odebrac tych rzeczy w jednym okien
        > ku, musisz odstać w kolejce do obu. Placówka beznumerkowa....

Ciesz się, że dwa okienka na jednej poczcie - ja kiedyś mieszkałam w miejscu gdzie awizowane listy trafiały do pobliskiej ajencji a paczki do dalej i w odwrotnym kierunku położonej firmowej placówki big_grin
        • eriu Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 20:50
          To samo pomyślałam.
          • eriu Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 20:53
            Tylko ja miałam kiedyś tak, że miałam upoważnienie na jednej poczcie a paczka była do odbioru w drugiej. A upoważnienia oficjalne podpisywane na poczcie są tylko na jedną placówkę, więc nie załatwisz. 😜 I nie. Jedna placówka z drugą nie może potwierdzić, że masz upoważnienie.
      • ritual2019 Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 22:31
        anilorak174 napisała:

> Dostaję dwa awizo. Jedno do przekazu pocztowego, drugie do paczki. Przekazy obs
        > luguje okienko 1, paczki okienko 4. Niedasie odebrac tych rzeczy w jednym okien
        > ku, musisz odstać w kolejce do obu. Placówka beznumerkowa....

A nie mozesz online zamowic dostareczenia listu, paczki ponownie w dogodnym dla ciebie dniu czyli kiedy bedzie kros w domu?
        • anilorak174 Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 02.02.23, 06:54
          🤣🤣🤣
          • ritual2019 Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 02.02.23, 07:01
            anilorak174 napisała:

> 🤣🤣🤣

???
            • profes79 Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 02.02.23, 07:04
              Po pierwsze tradycyjnie - mówimy o PL a nie o UK. Po drugie, za "moich" czasów Royal Mail miała opinię nie lepszą niż Poczta Polska a podnosząc kolejne awizo spod drzwi czułem się nieomal jak w domu...
              • ritual2019 Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 02.02.23, 07:47
                Za twoich czasow jak dla typowego przybysza z Polski wszystko w uk ma opinie w kategorii gorzej niz zle. 🤣🤣🤣
                • profes79 Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 02.02.23, 11:57
                  Za moich czasów w UK bardzo ceniłem sobie kontakt z wszelkiej maści urzędami. I to naprawdę był skok cywilizacyjny. Natomiast część rzeczy w UK funkcjonowała tak samo źle jak w pl a niektóre jeszcze gorzej.
              • manon.lescaut4 Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 02.02.23, 08:31
                Tez właśnie miałam pisać, ze te państwowe tradycyjne poczty i w innych krajach są specyficzne i pozostają w tyle. W UK Royal Mail tez jest wkurzający, kupuje i zamawiam przez internet bardzo dużo i jak dostarczycielem jest RM to już mi psuje humor.
                • ritual2019 Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 02.02.23, 09:24
                  Co jest wkurzajacego? Niektore przesylki przychodza Royal Mail, jesli nie ma nas w domu a przesylka nie miesci sie w letter box albo jest recorded to listenosz zostawia awizo. Tak zapewne dzieje sie wszedzie. Wchodze na Strone RM i zamawiam ponowne dostarczenie przesylki w dniu odpowiednim dla nas czyli gdy ktos bedzie w domu. To zajmuje mniej niz 5 minut. Przesylki dostarczane sa w tym terminie ponownie.
                  • mgla_jedwabna Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 02.02.23, 16:49
                    Cieszymy się twoim szczęściem. W PL awizo oznacza "zasuwaj odebrać na poczcie". Tak jakbyś zapomniała.
                    • jakis.login Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 02.02.23, 17:31
                      mgla_jedwabna napisała:

> Cieszymy się twoim szczęściem. W PL awizo oznacza "zasuwaj odebrać na poczcie".
                      > Tak jakbyś zapomniała.

Teoretycznie jest usługa doręczenia na życzenie, ale powątpiewam czy działa www.poczta-polska.pl/paczki-i-listy/odbior/doreczenie-na-zyczenie/#
                    • ritual2019 Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 02.02.23, 17:44
                      mgla_jedwabna napisała:

> Cieszymy się twoim szczęściem. W PL awizo oznacza "zasuwaj odebrać na poczcie".
                      > Tak jakbyś zapomniała.

Podobno w Polsce sie zmienilo, i to bardzo
    • aagnes Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 12:42
      Poczta główna to jest totalny kosmos, jako ze to moja rejonowa - bywam tam od czasu do czasu.
      mnie najbardziej dobija oświetlenie, te jarzeniówki nierównomiernie świecące, niby jasno, ale ciemno, jakbym miała tam pracowac to bym wolała chyba pod ziemie na przodek zjeżdżać.
    • szmytka1 Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 12:57
      Do tego uprzejmość jak u ekspedientek w filmach Barei. Też nie korzystam z tego przybytku, jak absolutnie nie muszę. Dobrowolnie bym tam nie poszła. Nawet jak coś sprzedaję, to w ustawieniach nie daję przesyłki pocztowej.
      • georgia.guidestones Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 15:35
        Ja tylko inpost, ew odbior osobisty. orlen-gvno-paczki i pocztę polską bojkotuję.
      • georgia.guidestones Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 15:36
        Polecony priorytet w obrebie jednego miasta potrafi isc 16 dni.
        • georgia.guidestones Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 15:36
          georgia.guidestones napisała:

> Polecony priorytet w obrebie jednego miasta potrafi isc 16 dni.
          To mialo isc pod wypowiedz Babsee, niżej, o kartkach bozonarodzeniowych idacych 3-4 tyg.
    • babsee Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 13:02
      Tak.Należy.
      Jestem tradycjonalistką i wysyłam kartki świąteczne Pocztą.Uwaga! 19 grudnia 2022 roku-wysłane z Wrocławia, do rodziny z Wrocławia doszły 10-11 stycznia. Gorzej było z Opolem....jest to bowiem tak kurwa daleko, ze Poczta potrzebowala aż 6 tygodni!!!serio....
      Znaczek kosztuje 3.6 zł.
      • hanusinamama Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 13:10
        Teściowa wysłała mojemu męzowi kartkę na urodziny (ona tak lubi). Wysłała na poczatku września ( mąz ma urodziny pod koniec września) doszła po Bożym Narodzeniu (odległość 40 km...). Śmiałysmy się, ze trzeba było do koperty dodać kartkę dla mnie...to przynajmniej ta by doszła na czas (mam pół roku po mężu).
      • 35wcieniu Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 15:17
        3,90 już.
      • wzosia Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 02.02.23, 10:08
        My otrzymaliśmy kartkę wielkanocną we wrześniu.
        I tylko dlatego, że spodziewaliśmy się przesyłki i nie mogliśmy się doczekać. Mąż poszedł na pocztę i dowiedział się, że na naszą ulicę nie mają listonosza i wszystkie przesyłki leżą i czekają na poczcie. Dużo korespondencji odebrał tego dnia. Ale skargę wystosował taką, że listonosz się znalazł i jak przychodzi do naszego bloku to zawsze dzwoni domofonem do nas z informacją, ze przyszedł.
    • bi_scotti Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 17:14
      Zaraz przeczytam watek ale zanim przeczytam: KOCHAM Polska Poczte - od wielu juz lat nie mam powodu na rzekan - wszystko dochodzi w kazda strone, nikt nic nie kradnie (a byly czasy gdy owszem bywalo ... sad), ogolnie prosze, bardzp prosze PP nie zaorywac smile Cheers.
      • bi_scotti Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 17:15
        do narzekan* big_grin
      • georgia.guidestones Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 17:17
        chyba to trollollo od "jest pieknie w Polsce" już tu nie zaglada (?)
        • bi_scotti Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 22:35
          No ale co ja na to poradze, ze od dobrych 20 lat z okladem (w latach 90tych, przyznaje, bywaly spektakularne obsuwy ale to juz jednak dosc dawno temu), Poczta Polska dziala dla mnie jak szwajcarski zegarek - czytajac ten watek, poczulam sie wybitnie wyrozniona big_grin Cheers.
          • manon.lescaut4 Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 02.02.23, 08:34
            Mi jeszcze 10 lat zabrano pieniądze z koperty. Ja wiem, ze się tak nie wysyła kasy, miałam świadomość ryzyka, kwota nie była duża, ale jednak liczyłam, ze takie praktyki to albo urban legends albo pieśn przeszłości.
        • mava1 Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 02.02.23, 14:54
          >chyba to trollollo od "jest pieknie w Polsce" już tu nie zaglada (?)

biscotti to stara prlówa, ktora, ze łzą w oku oczywiscie, wspomina kraj przodków, z którego z przyjemnoscia zwiała w latach 80-tych, do kanady.
          tak że...
    • profes79 Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 17:51
      Tak.
      - powtórne awizo od już odebranej przesyłki - na szczęście odbierałem pod koniec terminu więc jeszcze w koszu byłą koperta i sprawdziłem numery (pomijając fakt to dobitnie świadczy, że za drugim razem listonosz miał tylko awizo)
      - rzekomo dwukrotnie awizowana przesyłka urzędowa zwrócona do nadawcy - dowiedziałem się o tym jak pani do mnie zadzwoniła z pretensją, że sprawa ważna (rodzinna) a ja korespondencji nie odbieram. Ale miałem szczęście - u jednej osoby w bloku taki cyrk skończył się egzekucją skarbówki z konta z tytułu niezapłaconego podatku od nieruchomości.
      - przesyłki polecone odbierane w jednej placówce; paczki w drugiej, trzy przystanki dalej.
      - "powtórne" awizo znalezione w skrzynce (oczywiście bez śladu pierwszego) w okresie pandemii kiedy to człowiek po zakupy się wymykał po zmroku wink. Tym razem nie zdzierżyłem; poszła sążnista skarga i nagle się okazało, że listonosz może przesyłki polecone doręczać.
      - Truskawka na torcie - w listopadzie i grudniu trzy dni placówka była czynna 8-16 za to dwa dni 12-20. Odbiór czegokolwiek po pracy był czystą przyjemnością.
      - sterta truskawek - wysyłałem "pro forma" korespondencję papierową służbowo do placówki zagranicznej. Na szczęście skany chodziły bez zarzutu bo dwa miesiące po sprawie dostałem kopertę z adnotacją "adresata nie znaleziono".
      • hanusinamama Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 18:43
        Ciesz się, ze macie dni 12-0. U mnie tylko 10-17
      • kocynder Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 02.02.23, 07:18
        Co do pierwszego zarzutu, czyli że "pomijając fakt to dobitnie świadczy, że za drugim razem listonosz miał tylko awizo" - wg przepisów listonosz ma podjąć próbę doręczenia RAZ. Chyba, że jesteś osobą niepełnosprawną. Więc się "odbulwersuj", że tak dobitnie o czymś świadczy fakt, że za drugim razem listonosz miał tylko awizo. Do tego powtórne awiza drukuje inny dział, listonosz je tylko dostaje do wrzucenia do skrzynki, skąd niby listonosz miałby wiedzieć, że dana przesyłka jest już odebrana? Od wróża Macieja w znajomych na fejsie? Dla jasności: nie bronię poczty jako takiej, a tylko nie zgadzam się z tym konkretnym zarzutem do listonosza.
        • ritual2019 Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 02.02.23, 07:48
          A w tym drukujacym awiza dziale nie wiedza?
          • kocynder Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 02.02.23, 10:42
            Przeczytanie całego postu cię przerasta?
      • mikams75 Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 02.02.23, 10:45
        Ja kiedyś złożyłam skargę, bo listonosz wrzucił awizo i nawet nie zadzwonił domofonem, a był ktoś w domu i czekał na przesyłkę. Po jakimś czasie przyszła odpowiedź - listem poleconym. Oczywiście pojawiło się samo awizo, bez próby doręczenia.
    • zaczarowanyogrod Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 19:01
      Rzadko chodzę na pocztę, tylko jak muszę coś wysłać. Nie wiem jak jest na najbliższej. Ale w mieście jest 4 okienka zazwyczaj otwarte wszystkie i czasem są kolejki, a czasem nie. Jedno okienko jest tylko do wysyłania to tam najczęściej jest kolejka. Pracownicy od lat Ci sami. Każdy coś robi. Ale to małe miasto około 18000 mieszkańców.
      Przed pandemią jeszcze były kolejki do płacenia rachunków, a teraz chyba się wszyscy przerzucili na internet, bo nie raz pusto.
    • clk Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 01.02.23, 20:02
      Przed świetami wyslalam 2 kartki świąteczne ze zdjęciami - jedna do siostry w Irlandii druga do polski. Wysyłka z kraju EU w którym mieszkam. Ta do Irlandii doszła w 4 dni, ta do polski idzie nadal
    • anatewka11 Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 02.02.23, 00:29
      Kolejka na kilka osób , jedno okienko i przy tym okienku klientka , która wybiera dla wnusi kolorowankę / bajeczkę czy cis w tym guście . Pani z okienka ochoczo pomaga i doradza. Zdarzyło mi się to już kilka razy o krew mnie zalewa . Chyba Orlen kupił kioski ruchu to niech ten chłam tam sprzedają
      • runny.babbit Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 02.02.23, 08:37
        Przed mną była emerytka, która chciała kupić kalendarz. Dokładnie oglądała i komentowała każda z dwunastu stron. Potem stwierdziła, że to jednak nie ten i chciała oglądać kolejny, ale wściekła kolejka wybiła jej ten pomysł z głowy 😉 oczywiście okienko było tylko jedno.
    • saszanasza Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 02.02.23, 05:45
      Niestety nie da się. Z racji nowej pracy czasami bywam na poczcie i z przerażeniem odkryłam, że znaczna część społeczeństwa (i to naprawdę stosunkowo młodego) nie radzi sobie z komputerem, z obsługą aplikacji, nie posiada IKP dostępu do swoich danych urzędowych, jest cyfrowo „wykluczona” dlatrgo potrzebuje kogoś, kto oprócz wysłania listu opłaci chociażby rachunki. Takim kimś sa zazwyczaj panie na poczcie.
    • mava1 Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 02.02.23, 09:49
      teraz i tak nie jest źle. Ja pamietam czasy (sprzed inpostu itp), kiedy odbierałam dużo paczek z poczty (z ciuchami) i wtedy to był horror. Bo odbieranie przesyłek równało się z nadawaniem podobnych przesyłek przez "przedsiebiorców". I jak trafił sie taki hurtownik, co to miał do nadania sto tysięcy paczuszek to on jeden potrafił zablokować okienko na pół godziny.
      teraz odbieram tylko przesyłki awizo, czyli polecone urzędowe, bo takie nigdy nie są donosze do mieszkań. Listonosz obligatoryjnie zostawia awizo w skrzynce. No i, niestety, po zanczki pocztowe, które kiedyś mozna było kupić w każdym kiosku. Teraz nie. Trzeba swoje odstać żeby kupić znaczek za 5 zł.
      • jakis.login Re: Czy pocztę polską powinno się zaorać? 02.02.23, 12:08
        mava1 napisał(a):

> No i, niestety, po zanczki pocztowe, które kiedyś mozna było kupić w każdym kio
        > sku. Teraz nie.
        Masz www.envelo.pl/e-znaczek-pocztowy/app/#/wybierz-znaczek Lojalnie tylko uprzedzę ze nie wszystkie poczty o tym wiedza big_grin kiedyś przez envelo nadalam list polecony, musiałam go tylko oddać pani w okienku, żeby mieć potwierdzenie nadania. Daję, patrze, ze zaczyna go ważyć i się bierze za obklejanie karteczkami i znaczkami, mowie: hola, co pani robi, przecież to już opłacone. No jaaaak to, i co ja mam teraz zroooobic.