Dodaj do ulubionych

Zalanie mieszkania - z czyjej polisy lepiej

01.02.23, 13:29
Cześć,

przed chwilą moje mieszkanie zostało lekko zalane przez sąsiada z piętra wyżej. Był już hydraulik z administracji i potwierdził winę sąsiada (pękł wężyk od pralki). Moje mieszkanie jest ubezpieczone w PZU. Sąsiad zadeklarował, że również posiada ubezpieczenie. Póki co szkody są małe, ale niestety jest ryzyko uszkodzenia mebli, ktore są w zabudowie. Są przytwierdzone do sufitu, więc nie mam możliwości sprawdzeniach ich stanu. Czy korzystniej jest załatwić sprawę ze swojego ubezpieczenia (i niech PZU idzie z regresem do sąsiada), czy też lepiej skorzystać bezpośrednio z polisy sąsiada?

Obserwuj wątek
    • imponderabilia22 Re: Zalanie mieszkania - z czyjej polisy lepiej 01.02.23, 13:33
      Łatwiej ze swojej
    • maly_fiolek Re: Zalanie mieszkania - z czyjej polisy lepiej 01.02.23, 13:37
      Pogadaj najpierw z sąsiadem i niech on naprawia szkodę.
      Niejedną znam wojnę z powodu regresu z ubezpieczalni.

• pajter Re: Zalanie mieszkania - z czyjej polisy lepiej 01.02.23, 14:28
        Wojnę między sąsiadami, czy z ubezpieczalnią?
        • maly_fiolek Re: Zalanie mieszkania - z czyjej polisy lepiej 02.02.23, 08:14
          > Wojnę między sąsiadami, czy z ubezpieczalnią?

Z sąsiadami.
          Zgłaszasz szkodę w ubezpieczalni, ci wypłacają ci bez gadania 1000 zł na jej pokrycie. A potem wyciągają od sąsiadów 1000 zł. Więc sąsiedzi są stratni 800 zł, bo zamalowanie plamy (połączone z odmalowaniem sufitu) to koszt 200 zł.
      • dwa_kubki_herbaty Re: Zalanie mieszkania - z czyjej polisy lepiej 01.02.23, 18:37
        Ale, że chcesz przyprowadzić sąsiada który jest np informattkiem i powiedzieć: Andrzej bierz szpachlę, farbę, drabinę i jedziesz. ;p
        Zglosiłabym w swojej ubezpieczalni.
        • maly_fiolek Re: Zalanie mieszkania - z czyjej polisy lepiej 02.02.23, 08:18
          Przyprowadzasz sąsiada i mówisz - zalałeś mi ścianę, zorganizuj naprawę. Uzgadniasz termin dostępności mieszkania i już. Trzeba być człowiekiem.
          U rodziny to działało, ja nigdy (na szczęście) nie miałam takich spraw.
          Ubezpieczalnia daje Ci kasę (często bez oglądania) a potem regres do sąsiada.
    • azalee Re: Zalanie mieszkania - z czyjej polisy lepiej 01.02.23, 13:42
      Na jedno przeciez wyjdzie.
      Obojetnie od tego kto zglosi pierwszy i komu, szkody zostana pokryte przez ubezpieczyciela twojego sasiada.
      • kubek0802 Re: Zalanie mieszkania - z czyjej polisy lepiej 01.02.23, 13:51
        Sprawdziłabym naocznie co w polisie ma sąsiad i jeżeli faktycznie ma OC w życiu prywatnym to z tej polisy bym zgłosiła.
        • teodor-k Re: Zalanie mieszkania - z czyjej polisy lepiej 01.02.23, 14:04
          Z jego polisy ,a jak mała ocena szkody to ze swojej .Tak to wygląda . www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://cuk.pl/porady/odszkodowanie-za-zalanie-mieszkania&ved=2ahUKEwiE4bfXsPT8AhVk_SoKHVZiAKQQFnoECA8QBQ&usg=AOvVaw1djwMCfQcJoItfD8oQywkV
    • kachaa17 Re: Zalanie mieszkania - z czyjej polisy lepiej 01.02.23, 14:38
      Ja bym zgłaszała z polisy sąsiada. Jak mnie sąsiad zalał to zgłosiłam ze swojej bo oni nie mieli ubezpieczonego mieszkania. Ale ubezpieczyli jakieś 5 dni później i chcieli, żebym ja zgłosiła szkodę z ich polisy podając inną datę zalania czyli dzień po tym jak ubezpieczyli mieszkanie. Trochę trwało ustalenie kto mnie zalał a potem skontaktowanie się z tymi ludźmi i stąd te 5 dni opóźnienia. Jako, że nie chciałam kłamać więc zgłosiłam u siebie wskazując sprawcę i miał być robiony regres. Sąsiedzi udają, że mnie nie znają a de facto wtedy się poznaliśmy bo oni mieszkają w innej klatce.
    • alpepe Re: Zalanie mieszkania - z czyjej polisy lepiej 01.02.23, 14:41
      Nie wiem, ale fyu PZU. Życzę wszystkim debilom tam zatrudnionym, by musieli jeść dżdżownice trzy razy dziennie za to, co odwalają, by tylko nie zapłacić za szkodę.
      • gulcia77 Re: Zalanie mieszkania - z czyjej polisy lepiej 01.02.23, 19:00
        Zalaliśmy sąsiadów po parter (wężyk walnął). Zgłoszenie było z naszej polisy. Trzy dni później wszyscy mieli przelane odszkodowanie. Nawet składka jakoś bardzo nie podskoczyła.
        • koronka2012 Re: Zalanie mieszkania - z czyjej polisy lepiej 01.02.23, 23:26
          Jeśli było przelane po trzech dniach to znaczy że przesłali absolutne minimum, zazwyczaj nie pokrywające faktycznej szkody. Pierwsza wycena u mnie to było 20% kosztów

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka