Dodaj do ulubionych

A kto jeszcze kocha stare filmy?

01.02.23, 14:53
Takie naprawdę stare, sprzed wojny. Uwielbiam te klimaty.
Obserwuj wątek
    • triismegistos Re: A kto jeszcze kocha stare filmy? 01.02.23, 15:01
      Bardzo lubię kino nieme. Wczesne kino dźwiękowe średnio mnie kręci, chociaż są wyjątki- Chaplin, czy Hitchock, ale już w latach 40 zaczęli kręcić naprawdę dobre rzeczy.
    • krisdevalnor Re: A kto jeszcze kocha stare filmy? 01.02.23, 15:06
      Ja! Uwielbiam polskie komedie przedwojenne, niektore (Piętro wyzej, Zapomniana melodia, Paweł i Gaweł) znam na pamięć. Miłością zarazil mnie moj dziadek jak byłam wczesną nastolatka, potrafilismy pol nocy oglądać filmy jeden po drugim. Teraz moj 9- letni syn oglada czasem razem ze mna i tez sie chichra😊
      • pani_tau Re: A kto jeszcze kocha stare filmy? 01.02.23, 15:17
        Każda komedia z udziałem Antoniego Fertnera to cymes. Nawet Dymsza w swoich najlepszych rolach nawet w połowie nie jest tak zabawny.
        • krwawy.lolo Re: A kto jeszcze kocha stare filmy? 03.02.23, 13:33
          Olejek, przez lejek, ka-kao, ha-dwao ... Ale jeden z lepszych tekstów to, kiedy niańczy niemowlę i na pytanie, czy dziecię już chodzi odpowiada "jeszcze nie, ale nogi już ma".
            • krwawy.lolo Re: A kto jeszcze kocha stare filmy? 03.02.23, 13:59
              Nie jestem kobietą, tym bardziej przedwojenną. Może dlatego facet nie przekonuje mnie w roli amanta w ogóle.
              • bi_scotti Re: A kto jeszcze kocha stare filmy? 03.02.23, 15:21
                big_grin Mnie w sumie tez nie, ale piosenka jest super a najbardziej mi sie zawsze podobalo a konto na ten bukiecik roz - moze na taka opcje bys sie skusil ... gdybys sie byl z "nia" umowil na 9ta wink Valentine's juz niedlugo - bukiecik roz moze byc ... just what one needs big_grin Cheers.
                • krwawy.lolo Re: A kto jeszcze kocha stare filmy? 03.02.23, 15:42
                  Ale to takie do urzygu grzeczne, kino cukiernia i spacer. A gdzie dziki stosunek płciowy nad brzegiem Królowej Polskich Rzek?
                  • bi_scotti Re: A kto jeszcze kocha stare filmy? 03.02.23, 15:52
                    Prosisz - masz - z tego samego filmu big_grin Cheers.
                    • krwawy.lolo Re: A kto jeszcze kocha stare filmy? 03.02.23, 16:03
                      Oczywiście pamiętam. Tutaj Bodo doskonale ucieleśnia bladą, tłustą i napaloną babę. ;P
    • 1012ja Re: A kto jeszcze kocha stare filmy? 01.02.23, 20:37
      A jak je oglądsz? Tzn. skad? Kiedyś było w Starym kinie. Myślałam, żeby z córką coś obejrzeć ale się nie zebrałam.
      • mae224 Re: A kto jeszcze kocha stare filmy? 01.02.23, 21:24
        ja mam z tvp kultura najczęściej, ale też CDA, Youtube itp, poczytaj też tutaj:
        culture.pl/pl/wydarzenie/przedwojenne-polskie-filmy-za-darmo-w-internecie
      • triismegistos Re: A kto jeszcze kocha stare filmy? 02.02.23, 07:45
        Obczaj sobie ninatekę
      • krisdevalnor Re: A kto jeszcze kocha stare filmy? 02.02.23, 08:59
        1012ja napisała:

> A jak je oglądsz? Tzn. skad? Kiedyś było w Starym kinie. Myślałam, żeby z córką
        > coś obejrzeć ale się nie zebrałam.

You tube😁
    • mae224 Re: A kto jeszcze kocha stare filmy? 01.02.23, 21:21
      Ja!
    • simply_z Re: A kto jeszcze kocha stare filmy? 01.02.23, 21:24
      Ogladalam z babcia...eh, alw ze wzgledu na jakosc tasmy nie bylam wielka fanka.
    • majenkirr Re: A kto jeszcze kocha stare filmy? 01.02.23, 21:27
      Bardzo! A jak jeszcze moja ukochana Mieczysława Ćwiklińska w nich jest, to już w ogóle!
      Niestety, nie mam gdzie oglądać sad.
      • krisdevalnor Re: A kto jeszcze kocha stare filmy? 02.02.23, 09:01
        majenkirr napisała:

> Bardzo! A jak jeszcze moja ukochana Mieczysława Ćwiklińska w nich jest, to już
        > w ogóle!
        > Niestety, nie mam gdzie oglądać sad.
        >

Na you tube mozesz znalezc wiekszosc. Uwielbiam Ja tu rządzę własnie z Ćwiklińska.
        • paskudek1 Re: A kto jeszcze kocha stare filmy? 03.02.23, 13:57
          A ja Czy Lucyna to dziewczyna? 🤣🤣
    • elinborg Re: A kto jeszcze kocha stare filmy? 01.02.23, 21:36
      Ja!
      Uwielbiałam w Starym Kinie
      Teraz rzadziej ogladam, ostatnio na Netfliksie znalazłam nawet przypadkiem
      • bi_scotti Re: A kto jeszcze kocha stare filmy? 01.02.23, 22:02
        Niezapomniany Pan Stanislaw Janicki - wlasnie sprawdzilam - wciaz zyje smile 11 listopada skonczy 90 lat - dzieki niemu tych, ktorzy kochaja stare kino jest pewnie spora armia wink

Cheers.
        • majenkirr Re: A kto jeszcze kocha stare filmy? 01.02.23, 22:48
          🥺🥰
        • krwawy.lolo Re: A kto jeszcze kocha stare filmy? 01.02.23, 23:06
          Jest.
          Biszkopti, napewno widziałaś "Cinema Paradiso". Najgenialszy hymn na cześć Kina.
          Tego się nie da odzobaczyć.
          • bi_scotti Re: A kto jeszcze kocha stare filmy? 02.02.23, 00:35
            krwawy.lolo napisał:

> Biszkopti, napewno widziałaś "Cinema Paradiso". Najgenialszy hymn na cześć Kina
            > .
            > Tego się nie da odzobaczyć.

smile Jako "od zawsze" wielbicielka FF, dopisuje z najwieksza czuloscia "8 1/2" i wspominam te moja mlodosc, w ktorej ten film byl objawieniem ... jak caly FF zreszta wink Cheers.
            • krwawy.lolo Re: A kto jeszcze kocha stare filmy? 02.02.23, 01:01
              Nie, nie Fellini! Owszem, jak najbardziej. Niemniej mnie chodzi o całość. Philippe Noiret ... genialny aktor. Wielkie Żarcie pamiętasz?
              • bi_scotti Re: A kto jeszcze kocha stare filmy? 02.02.23, 01:37
                Oczywiscie, ze pamietam ... ja strasznie duzo pamietam (jest to pewnie jakas zagadka czy w poprzednim zyciu bylam slonica, czy misiczka polarna wink). No i na dodatek namietnie chadzalam do Polonii-Iluzjon przy MDM (tam teraz pani KJ ma swoj teatr) na fantastyczne przeglady tego i owego. Karnety sie kupowalo na caly miesiac i np. we wtorki & czwartki o 17:30 byly sobie filmy Bergmana albo Formana, albo z BB, albo z MM, albo z Jean Gabin ... Co nie zmienia faktu, ze swoich ulubiencow sie ma i dla mnie to wlasnie FF a za najlepszy film swiata nieustajaco uwazam "Persone" by IB smile Tak mam ... poki co wink Cheers.
              • bi_scotti Re: A kto jeszcze kocha stare filmy? 14.02.23, 15:30
                Look, Lolo - prosto z BBC wink Czyli nie tylko ja, ... big_grin Cheers.
                • krwawy.lolo Re: A kto jeszcze kocha stare filmy? 14.02.23, 16:20
                  BBC to wczoraj odwiedziłem.
    • smoczy_plomien Re: A kto jeszcze kocha stare filmy? 02.02.23, 01:51
      Lubię polskie kino międzywojenne. Fabuła jest gorsza niż Kraina Lodu i inne nie klejące się naciągane bajki dla dzieci, ale dwie rzeczy mnie przyciągają. Jedna to radość. Tam wszyscy wprost tryskają radością i trudno się nie zarazić takim nastrojem. A drugie to utrwalony jak na kliszy dawny świat, którego już nie ma. Zawsze mnie to fascynowało.

Pamiętam, że za dziecka co najmniej kilka razy obejrzałam "Włóczęgi". Do dziś czuję jakąś psychiczną więź ze Lwowem wink
      • pade Re: A kto jeszcze kocha stare filmy? 03.02.23, 16:13
        "A drugie to utrwalony jak na kliszy dawny świat, którego już nie ma. Zawsze mnie to fascynowało."
        Mam tak samo. Jak dziecko i nastolatka co tydzień czekałam na W starym kinie, a teraz z wielką ciekawością oglądam zdjęcia, np." Wrocław 50/60/70 lat temu" .
    • bialyhenio Re: A kto jeszcze kocha stare filmy? 03.02.23, 13:10
      Casablanca - wprawdzie film nakręcony w trakcie wojny i o wojnie, ale super
      • grey_delphinum Re: A kto jeszcze kocha stare filmy? 03.02.23, 15:27
        Bardzo lubię.
    • agdzieztam Re: A kto jeszcze kocha stare filmy? 14.02.23, 16:24
      Ja też lubię, choć naiwność niektórych komedyjek bije po oczach. Albo sposób grania rozpaczy niektorych niewinnych cnotek. No cóż, dziś nie do przyjecia. Ale!!!! Tamten świat, który dla nas jest prehistoria wobec późniejszej katastrofy drugiej wojny, utrwalony na taśmie, tak jak piszecie, robi na mnie duże wrażenie. Poza tym są ponadczasowe kawałki no nie do pobicia. Piosenki przede wszystkim: baby ach te baby, sexapil, nie kochać w taką noc to grzech (w opozycji do tego, co piszecie, że to "umówiłem się z nią na dziewiąta" to tylko kino cukiernia i spacer), już nie mogę dłużej kryć czy Ćwiklińska i Dymsza w tym tanecznym czy to mąż czy nie mąż (czy jakoś tak). No genialne. I tak, mam sentyment ogromny ze względu na babcie.
    • nenia1 Re: A kto jeszcze kocha stare filmy? 14.02.23, 16:33
      Ja nieco wolę powojenne, przedwojenne są dla mnie trochę przerysowane w grze aktorskiej, ale ogólnie to bardzo lubię historię bohemy filmowej i teatralnej lat przedwojennych, czyli między innymi Eugeniusz Bodo, Zula Pogorzelska, Konrad Tom, Henryk Wars, Witold Roland, Mira Zimińska, Hanka Ordonówna itd. Cały ciekawy, barwny świat zupełnie zniszczony przez wojnę.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka