Dodaj do ulubionych

Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzieckiem

01.02.23, 15:00
Zbuntowany typ nie znosi się uczyć. Nienawidzi szkoly
Nie prowadzi zeszytów, nie odrabia zadań domowych, nie widze zeby sie uczyl. Klasa sportowa ale na szczęście nie chce kontynuować. Inteligencja wysoko, dys, średnia w okolicach 5, paska nie będzie raczej chociaż może i sobie zalatwi bo to taki typ co zalatwic potrafiwink . Brak konkretnych zainteresowań, umysł scisy. Dobry z matmy fizyki informatyki, więc zdecydowanie w tą stronę. Rozważamy szkoly przyzwoite , żadne topki. Sam zainteresowany chce iść gdzieś gdzie nie trzeba się uczyc, kumple za duzych ambicji tez nie maja wiec nie ciagna w gore tylko raczej w dol. wink pchać go w kierunku liceum bo może coś się wyklaruje przez 4 lata? Tu boję się że stwierdzi kiedyś że ma gdzieś maturę. Nie jest dla niego oczywiste tak jak to było w przypadku córki że pójdzie na studia i po liceum bez matury to bedzie kicha....Czy pchać w stronę technikum ale tu boje się że nie trafimy w kierunek bo nie wykazuje zainteresowań kierunkowych poza tą informatyka no ale takie technikum informatyczne to u nas topka . Miała któraś z Was taki egzemplarz i coś doradzi?
Obserwuj wątek
    • danaide2.0 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 15:03
      Jasne że spróbować w technikum informatycznych. Znam "dziecko" po takiej szkole - skończył i natychmiast znalazł robotę. Nawet nie bardzo szukał - określone firmy same szukają tam narybku.
      • slonko1335 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 15:06
        Nie chce iść do topki bo wie że trzeba tam zakuwać , z drugiej strony jak mu podpasuje to wcale może nie będzie musiał ? Kurdeee.
        • danaide2.0 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 15:11
          Hmm... Z tego co wiem dziecko, które znam na pewno lubiło programować. Nie wiem jak z innymi przedmiotami, ale też pewnie wcale nie mówimy o tej samej szkole.
        • danaide2.0 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 15:55
          Dopytałam - to akurat było idealne technikum. Nie cisnęło. Angielski jest ważny, więc po szkole dziecko zdało FCE.
        • em_em71 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 16:30
          Ale jaka topka? Oprócz SCI masz jeszcze TTC, TME, i inne typu łączności czy jak im tam. Akurat u nas jest w czym wybierać.
          • em_em71 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 16:32
            Do TTC poszli koledzy starszego i młodszego. Grzeczni, ogarnięci chłopcy.
            • slonko1335 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 21:15
              No ale to ma być przyzwoite. łączności? widziałaś tam wyniki? No jakas informatyka to i na hozej jest ale poziom....
        • wapaha Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 17:09
          slonko1335 napisała:

> Nie chce iść do topki bo wie że trzeba tam zakuwać , z drugiej strony jak mu po
          > dpasuje to wcale może nie będzie musiał ? Kurdeee.
          >

I będzie miał kompy na wyciągnięcie ręki ..
    • kropkacom Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 15:12
      Za piękne oczy ma taka średnią? Proste pytanie.
      • kropkacom Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 15:20
        Technikum kończy się też maturą. Cyba, ze się coś zmieniło. Skoro interesuje go informatyka i jest dobry z matmy top do odpowiedniego technikum. Nie może sobie poza tym sam sobie szkoły znaleźć?
        • kropkacom Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 15:21
          Za szybko napisałam. Wyszło trochę nieczytelnie tongue_out
        • slonko1335 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 15:24
          Jak postanowi że matury nie zdaje nie zdaje to po technikum ma zawód. Hmm po części za piękne oczy i dobrą bajerę, no i inteligentny jest, kombinuje jak zrobić coby się nie narobić...
          • kropkacom Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 15:30
            To niech idzie do zawodówki big_grin Będzie miał jeszcze lżej i zawód. Może nie będzie informatyk ale fryzjer big_grin Inteligentny fryzjer big_grin Zaproponuj mu.

Mało komu chce się uczyć. Tak poza tym.
            • pierwszykot Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 03.02.23, 22:06
              Też tak pomyślałam. Szkola zawodowa byłaby jak najbardziej. Zawsze może potem zrobić technikum. Nie lubi się uczyc w podstawówce a zacznie lubić w lo? Nie sądzę. Matematyka w podstawówce to jest banał, nie ma funkcji nie ma analitycznej itp
              • triss_merigold6 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 03.02.23, 22:08
                Jaja sobie robisz. Zawodówka dla piątkowego ucznia? Umęczy się towarzysko i społecznie.
          • triss_merigold6 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 15:49
            Hello, po technikum ma zawód, jeśli zda egzaminy z kwalifikacji zawodowych, a te mają dość wysoki poziom.
            • milin94 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 02.02.23, 07:26
              triss_merigold6 napisała:

> Hello, po technikum ma zawód, jeśli zda egzaminy z kwalifikacji zawodowych, a t
              > e mają dość wysoki poziom.
              Ale w technikum uczyć się trzeba. I to dużo.
              • triss_merigold6 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 02.02.23, 08:51
                Zależy w którym, są też słabiutkie technika.
          • marzeka11 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 16:35
            slonko1335 napisała:

> Jak postanowi że matury nie zdaje nie zdaje to po technikum ma zawód. Hmm po cz
            > ęści za piękne oczy i dobrą bajerę, no i inteligentny jest, kombinuje jak zrobi
            > ć coby się nie narobić...
            >
            To tylko tak przypomnę, że zdana matura to 30%, ale zdany egzamin zawodowy to musi być minimum 75%.
            • banicazarbuzem Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 17:37
              W tej chwili zdana matura to sama obecność, więc ten tego...
              Egzamin zawodowy zda, na maturę pójdzie, nic nie napisze i tak będzie miał zaliczone..
              • larix_decidua77 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 20:32
                banicazarbuzem napisała:

> W tej chwili zdana matura to sama obecność, więc ten tego...
                > Egzamin zawodowy zda, na maturę pójdzie, nic nie napisze i tak będzie miał zali
                > czone..
                Chyba zaspałaś..
                • banicazarbuzem Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 22:59
                  Chyba nie zaspałam. Tak jest w tym roku i jeszcze w następnym.
                  • larix_decidua77 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 02.02.23, 07:54
                    To sobie zobacz arkusze egzaminacyjne tegorocznej matury. Łatwą mają, owszem, absolwenci technikum, byli absolwenci gimnazjum.
            • eriu Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 21:36
              Zdanie matury nie jest wymagane do skończenia szkoły średniej. Można skończyć szkołę, nawet lo bez zdania matury.
      • hugo43 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 02.02.23, 06:40
        Moj w siódmej klasie ,mało co się uczy,szkoły nienawidzi,a ma średnia 5,3.Strach pomyśleć ,co by było gdyby przysiadł trochę nad programem nauczania😂moj syn mówi ,ze :szkoła niczego go nie uczy,90% tego co wie sam sobie wyogladal w necie,bo czytać tez nie lubi.
        • szeptucha.z.malucha Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 02.02.23, 06:43
          Mamy wspólne dziecko😂
          • gryzelda71 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 02.02.23, 07:33
            Czytam te posty NIC SIE NIE UCZY, a ma średnia powyżej 5 .....
            Macie genialne dzieci. Do topowych szkół wysłać, co się zmieni? Przeżyjecie średnią 4.2
            • pierwszykot Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 03.02.23, 22:07
              gryzelda71 napisała:

> Czytam te posty NIC SIE NIE UCZY, a ma średnia powyżej 5 .....
              > Macie genialne dzieci. Do topowych szkół wysłać, co się zmieni? Przeżyjecie śre
              > dnią 4.2

Może ściągająsmile
    • szmytka1 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 15:16
      Jak pojdzie do lo i nie zda.natury,to tego informatyka zrobi donie w policealnej i wyjdzie mu tylko rok dłużej niż w technikum.

Z moim gorzej, bo jest sredniointeligentny, oceny srednia pomiędzy 3.5 a 4. Też informatyka najlepsza i chce do technikum.informatycznego. ale kompletnie nie ma pomysłu na alternatywę. Dobre lo za słaby jest. Słabe lo ma profil, który on absolutnie wyklucza
    • little_fish Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 15:24
      Ba. Sami intensywnie myślimy. Młody również z dys, mocno utrudniające. Inteligentny, ale uczyć się nie lubi, zwłaszcza "teorii, która do niczego się nie przyda" 🙄
      Celujemy w technikum. Młody się skłania ku mechatronice. To żadne topowe technikum. Więc powinien dać radę. Ale dylemat mamy. Co jak ta mechatronika okaże się chybiona. Że starszym było dużo prościej - też od razu wiedział że LO i studia
      • kropkacom Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 15:34
        Czy wasze dzieciaki chodzą na dni otwarte szkół? Czy w Polsce nie ma? Moje wybrały szkołę średnią właśnie na podstawie takiech wizyt.
        • slonko1335 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 15:37
          Obie moje sztuki są w samiorzadzie, córka była i w podstawówce i jest w lo i biorą zawsze cynny udział w dniach otwartych. Oboje są zdania że nijak się one mają do rzeczywistości niestety.
          • kropkacom Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 15:41
            Mój syn na przykład uznał, ze z dwóch szkół gdzie się dostał wybiera tą która zrobiła na nim lepsze wrażenie w czasie takich dni otwartych. Nie żałuje. Poza tym, chodzi o wybór. Bardziej samodzielny, a nie że mamusia wybierze.
            • kropkacom Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 15:42
              Tak też wyeliminował szkołę ogólnokształcącą.
            • slonko1335 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 15:45
              Nie no jasne że pójdzie.jak beda ale specjalnie sugerować się nie będzie.starsza okazji nie miała bo był covid.
              • kropkacom Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 15:48
                To niech się sugeruje.
            • kornelia_sowa1 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 03.03.23, 22:00
              No, ale tak naprawde nie wie, czy w tej innej nie byłoby jeszcze lepiej.
        • little_fish Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 15:58
          W poprzednich latach nie było ze względu na pandemię (jakieś coś online), teraz pewnie będą. Koło marca najpewniej.
      • triss_merigold6 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 15:49
        To zobacz poziom egzaminów z kwalifikacji zawodowych na technika mechatronika.
        • little_fish Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 15:59
          Ale to nie chodzi o to, że on się nie nauczy. Nauczy się jeśli będzie widział sens. W nauce historii czy dodatkowego języka sensu nie widzi 😐
    • bergamotka77 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 15:49
      Hmm nie chcę wyzłośliwiać, bo zdolne i leniwe dziecko to nie rzadkość, ale doskonale pamiętam jak się licytowałaś ze mną na to, który syn zdolniejszy i bardziej uczy się w indywidualnym toku nauczania. Czas weryfikuje te sprawy - minęło kilka lat i mój syn jest po świetnym liceum i doskonale zdanej maturze, dostał się na wiele topowych uczelni polskich i europejskich, obecnie ma indywidualny tryb studiów, twój w ogóle przestał się uczyć... Ale ad rem: nie wysyłaj go do topki, tam trzeba się uczyć i na samej opinii jak w podstawówce się nie prześliźnie. Skoro jest zdolny, to sobie w niezłym liceum poradzi a może znajdzie jakąś pasję i zacznie się uczyć choć wybranych przedmiotów? Technikum jest bardzo specjalistyczne i jak nie ma konkretnych zamiłowań, to bym go tam nie pchała. Liceum dobre, ale nie topowe bym raczej obstawiła. Nie chcę tu pokazywać wyższości, tylko zachęcić byś miała trochę pokory i świadomości, że nie na wszystko rodzice mają wpływ. Ja też nie na wszystko miałam, ale akceptuję wybory dorosłego syna. Mój młody też średnio lubi się uczyć i nie ma zapędów naukowych, ale jestem świadoma, że dzieci są różne i unikatowe - mają inne możliwości, charaktery, zalety, wady i upodobania. Staram się wzmacniać młodego i akcentować jego mocne strony, bo tez ma ich sporo i nie porównywać z bratem, który uwielbia czytac i któremu nauka przychodzi łatwo. Ale nie odpuszczam mu nauki, staram się motywować.
      • bergamotka77 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 15:55
        A i mój ma prawie 13 lat, 7 klasa.
      • slonko1335 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 15:56
        Pokory to chyba nie mnie brakowało Bergamotko. Zawsze pisałam że mam trudne dzievko i nigdy nie bryndzliwalam się nim tak jak ty swoim na forum. Czego nie omieszkalas zrobić także w tym wątku.
        • bergamotka77 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 16:07
          Mylisz się. Ja po prostu pisałam o nim w kontekście edukacji, jego sukcesów, bo takie były. Każda matka się z tego cieszy. Ale ty podważałaś każde moje słowo, nawet tryb tego, jak został przez szkołę skierowany na IPN. Szkoła się nie myliła i ja się myliłam, jest zdolny i pracowity, a to dobre połączenie. Do tego skromny, bo nigdy nie miał manii wielkości i wybitności, choć był doceniony tu i ówdzie. Ty swojemu pozwalałaś na wszystko, bo był taki wybitny i oto efekty - olewa naukę.
          • bergamotka77 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 16:08
            *i ja się nie myliłam
          • slonko1335 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 16:15
            Bo akurat doskonale wiem jak wygląda procedurą przyznania itn/IPN dziecku a niestety twoja wersja się nie kleiła i nie byla z nia spojna zatem wiedziałam że zmyślasz. Nie chce cie martwić ale na efekty tego braku nauki to jakby nie mogę narzekać póki cosmile
            • bergamotka77 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 16:20
              No tak wszystko sobie wymyśliłam, nawet to, że mam syna big_grin A ty jedyna oświecona z innego końca Polski wiesz najlepiej, jak jest w warszawskich szkołach bo pracowałas w kadrach jakiejś szczecińskiej placówki. Kleiła się, może nie dotrzymano procedur, nie wiem, nie znam się i to nie moja sprawa, ale było tak jak opisałam. Nie masz za grosz pokory i pamiętaj, że pycha kroczy przed upadkiem i właśnie to na twoim przykładzie w tym wątku obserwujemy.
              • slonko1335 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 16:22
                W każdej szkole jest tak samo bo to przepisu oświatowe po prostu. Nie znasz ich wiev wtopilas. Ja znam.
                • bergamotka77 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 16:26
                  Może nie każda szkoła przestrzega ich tak jak służbistka słonko? Uznali, że jest zdolny, zresztą byl od dziecka, więc zrobili wszystko, by szybko przeszedł na indywidualny tryb (już w gimnazjum) i tyle. Twój dostał taki tryb według procedur i co z tego mu przyszło? Poszedł do szkoły sportowej, więc jakoś go sensownie nie potrafiłaś pokierować jak na ekspertkę od edukacji przystało, towarzystwo też ma nie za ciekawe...
                  • slonko1335 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 16:35
                    ...a dyro że swojej kieszeni płacił nauczycielowi który ten program prowadził żeby geniusz nie przepadl....po to jest procedurą żeby urząd dal na to kasę.. cos co się pozajaczkiwali bo moje dziecko w życiu w szkole sportowej nie było a jak było matematyczne kiedyś tak jest nadal.
            • bergamotka77 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 16:22
              No jak się obawiasz, czy syn w ogóle będzie chciał zdawać maturę, to raczej szału nie ma.
              • slonko1335 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 16:26
                A co to ma do rzeczy? W toowych liceach absolutnie wszyscy zdja maturę niby? wez ty się ogarnij.
                • fogito Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 02.02.23, 07:01
                  No raczej powinni. Bo po co niby w tych liceach sa?
                  • szeptucha.z.malucha Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 02.02.23, 07:10
                    Na szczęście nie ma obowiązku. Znam kilka osób, co chcą ukończyć szkole bez matury i zrobić kurs. Mogą? Mogą. Jak zechcą do matury przystąpią z wolnej stopy.
                  • slonko1335 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 02.02.23, 07:59
                    zdaje się, że z założenia to w każdej szkole średniej powinni a jednak tu niespodzianka tak się nie dzieje...
                    • fogito Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 02.02.23, 15:32
                      No to wybor bez sensu skoro ktos nie zdaje matury po liceum.
                      • slonko1335 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 02.02.23, 15:38
                        Wybór jakby następuje 4 lata wcześniej .
                        • fogito Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 02.02.23, 17:04
                          No ale jakby cale 4 lata sa po to aby zdać maturę.
                          • slonko1335 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 02.02.23, 17:14
                            A jednak nie wszyscy ja zdają i nie wszyscy do niej podchodzą .
                            • fogito Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 02.02.23, 21:24
                              No ale to slabi uczniowie nie daja rady zdac. Czy twoj syn slaby jest?
                              • slonko1335 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 02.02.23, 21:28
                                W topowych szkolach nie ma słabych uczniów a jednak w nich tez nie wszyscy zdaja maturę . A możliwości nie zawszec są jednoznaczne z chęciami.
                                • fogito Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 03.02.23, 06:36
                                  Może słabi psychicznie w tych topowych szkolach. Matura w Polsce to pikuś. No chyba ze IB zdają.
                                  • slonko1335 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 03.02.23, 07:45
                                    a jednak 20% nie poradziło sobie z tym pikusiem, plus Ci którzy nie podeszli wcale, zobaczymy jak będzie w tym roku albo lepiej w przyszłym gdy poziom już nie będzie obniżony...
                                    • kurt.wallander Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 03.02.23, 11:04
                                      Ciekawa jestem, skąd masz dokładne informacje, ile osób nie podchodzi do matury? Z tego, co pamiętam, to u obu córek, wszyscy, którzy dotrwali do 3. klasy, podchodzili do matury (i ją zdali, oczywiście). U jednej z córek nie było przy tym żadnych przetasowań w składzie klasy, u drugiej w młodszych klasach były jakieś drobne przetasowania, ktoś odszedł, ktoś doszedł, ale nie jakoś masowo. Nie mam natomiast takich danych o innych klasach z ich roczników, nie mówiąc o całym mieście, i wszystkich szkołach.
                                      • slonko1335 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 03.02.23, 11:16
                                        >Ciekawa jestem, skąd masz dokładne informacje, ile osób nie podchodzi do matury?
                                        to jest informacja publiczna, można o to zapytać, podobnie jak o wyniki matur ale mam z pracy akurat
                                        • kurt.wallander Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 03.02.23, 11:44
                                          I pytałaś we wszystkich topowych szkołach, ilu uczniów klas maturalnych nie podchodzi do matury? I faktycznie są osoby, które, będąc już w klasie maturalnej, do matury nie podchodzą? Czy porównujesz liczbę osób przyjętych do klas pierwszych z liczbą osób przystępujących do matury?
                                          • slonko1335 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 03.02.23, 11:51
                                            Przecież organ prowadzący ma takie dane ze wszystkich szkół, nie ma potrzeby pytać w każdej z osobna. Tak są osoby które w klasie maturalnej nie podchodzą do matury i są topowe szkoły gdzie nie wszyscy zdają maturę. Żeby nie szukać daleko choćby w najlepszym liceum w Szczecinie, które do niedawna było kilka lat w pierwszej 3 w Polsce a teraz mu się spadło z powodu tej niezdanej matury zapewne. Ja wysyłam dziecko do skzoły w szczecinie i tu mnie interesują szkoły a nie w warszawie czy poznaniu.
                • kurt.wallander Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 02.02.23, 14:16
                  slonko1335 napisała:

> A co to ma do rzeczy? W toowych liceach absolutnie wszyscy zdja maturę niby? w
                  > ez ty się ogarnij.

Raczej tak. Nawet niekoniecznie w topowych - wiele liceów zdawalność matury ma 98-100%.

O, proszę. Sprawdziłam dane za zeszły rok w liceum najmłodszej córki: "Do matury w 2022 roku przystąpiło 92 uczniów. Świadectwo dojrzałości otrzymali wszyscy maturzyści podchodzący do egzaminu. Zdawalność całego egzaminu maturalnego wyniosła 100%."

To jest liceum w rankingu Perspektyw w trzeciej dziesiątce liceów warszawskich.

• slonko1335 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 02.02.23, 14:21
                    ale to jest podana zdawalność matur wśród tych którzy do niej podeszli przecież
                    • little_fish Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 02.02.23, 15:50
                      No właśnie. Ilu nie podeszło z własnej woli? A ilu dostało propozycję nie do odrzucenia?
                      • slonko1335 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 02.02.23, 15:52
                        No otóż....
                    • fogito Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 02.02.23, 16:04
                      Jak twoj syn nie chce matury to niech idzie do szkoły branzowe.j
                      • slonko1335 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 02.02.23, 16:40
                        Ale ja nie napisałam, że nie chce.
                      • little_fish Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 02.02.23, 21:07
                        Ale on ma 14 lat. Serio nie wszyscy wiedzą w tym wieku, co chcą robić w życiu. Jaki kierunek w tej branżowej ma wybrać? Sensownie wybrane liceum i profil dadzą czas. Dojrzeje, zmądrzeje, będzie chciał to zda maturę i pójdzie na studia. Albo zda byle zdać i pójdzie do szkoły pomaturalnej. Albo nie zda i zdobędzie zawód na kursach. Ma jeszcze 4 lata
                        • fogito Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 02.02.23, 21:26
                          No tak mozna zrobic. A najlepiej niech sam zdecyduje. Dla mnie to duży chlopak.
                          • little_fish Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 02.02.23, 21:42
                            Niby duży. Ale to nie znaczy że wie co konkretnie chce robić.
                            Mój starszy syn w tym roku zaczął studia - wielu jego kolegów jeszcze krótko przed maturą nie wiedzieli co i gdzie chcą studiować. Zmieniali deklaracje maturalne, albo aplikowali na zupełnie różne kierunki, nie wiedząc na co się zdecydować.
                            To i czternastolatkowi nie ma się co dziwić.
                            • fogito Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 03.02.23, 06:38
                              Osobiscie nie rozumiem tego. Ale moze to chłopcy tak maja, ze niedojrzali sa.
                              • little_fish Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 03.02.23, 07:59
                                Powiedziałabym, że w większym stopniu dotyczyło to dziewczyn niż chłopaków. Przynajmniej wśród znajomych syna oraz dzieci znajomych. Choć niektórzy chłopacy też skakali od sasa do lasa.
                              • slonko1335 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 03.02.23, 10:24
                                ale czego nie rozumiesz? skąd ktoś ma wiedzieć co chciałby kiedyś robić jeżeli nie miał okazji spróbować. Dorośli ludzie zmieniają pracę i zawód a tu zdziwienie, że robią to dzieciaki ...Niewiele osób od małego jest ukierunkowanych na konkretny zawód. Mnóstwo ludzi nie pracuje w zawodzie w którym się kształciło.
                                • little_fish Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 03.02.23, 10:31
                                  Sama fogito jest tutaj przykładem - nauczycielka angielskiego, artystka po ASP 😉
                                  • fogito Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 03.02.23, 21:49
                                    Alej a zawsze wiwdzialam co chce robic. Rysować. I robilam to przez wiele lat. W tym roku kończę przygodę z ucznieniem i wracam do rysowania i malowania.
                                    • triss_merigold6 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 03.02.23, 21:57
                                      A ja nie. Wiedziałam czego nie chcę robić, a w ciągu x lat pracy z mniejszą lub większą przyjemnością odnajdywałam się w kilku typach zajęć i zadań, przy czym dwa razy zaliczyłam radykalną zmianę.
                                    • little_fish Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 03.02.23, 22:26
                                      No ale robisz coś czego nie chciałaś. I musiałaś w tym kierunku poczynić nawet pewne kroki.
                                      Ja natomiast od początku mojej drogi zawodowej robię dokładnie to, co studiowałam (uzupełnione oczywiście o podyplomowki i kursy) ale jest to zupełnie coś innego, co miałam w planach idąc do LO. I ani twoja droga, ani moja nie jest niczym wyjątkowym
                                      • fogito Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 03.02.23, 23:43
                                        Jesli to do mnie to ja chciałam uczyć. Zaczelam od uczenia plastyki dla przyjemności.potem zaczelam angielski bo znam język i widzialam jak źle jest uczony w mojej szkole.
                                        • little_fish Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 03.02.23, 23:47
                                          Chciałaś uczyć i już nie chcesz. Od dwóch lat piszesz że odchodzisz ze szkoły. Ludzie i ich potrzeby się zmieniają i nie ma w tym nic dziwnego. Że najpierw chcą robić jedną rzecz, potem inną, a czasem nie wie ci chce robić. Zwłaszcza jak ma 14 lat
                                          • fogito Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 04.02.23, 06:24
                                            Zgadza sie, ale niezaleznie co chcesz robić powinnas podejmować decyzje sama. Tutaj mamy zwykle matki ktore decydują za synow.
                                            • little_fish Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 05.02.23, 13:24
                                              Czasem rodzice czy inne osoby mogą pokazać różne możliwości, przedyskutować za o przeciw, co pomaga podjąć decyzję. Raczej rzadko się zdarza upychanie dziecka w szkole, do której nie chce iść
                                              • fogito Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 05.02.23, 20:13
                                                Nie tak rzadko. Kolezanka upchnela syna na studiach. Nie poradził sobie. Bedzie aplikowal na inna uczelnię i kierunek. Ie wiem dlaczego ale to zawsze jest matka i syn. Ktos tu komus nie pozwala dorosnac.
                                                • little_fish Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 05.02.23, 20:20
                                                  Żadna moja koleżanka nie upychała dziecka na studiach. Nie słyszałam również o tym, żeby któraś koleżanka czy kolega mojego syna zostali upchnięci.
                  • bergamotka77 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 02.02.23, 22:37
                    Ja też nie znam nikogo, kto nie zdałby matury, zwłaszcza w topowych.
          • banicazarbuzem Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 17:41
            Berga, eorki ale znamy tylko twoje opowieści o cudownych dzieciach twych a czy piszesz prawdę? Tego nie jesteśmy w stanie zweryfikować, więc przestań krytykować, tych szczerze piszą o swoich dzieciach.
            • hanusinamama Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 18:51
              Akurat Berga jest znana z imienia nazwiska, ze zdjęć. Bardzo roztropnie podała na siebie namiary
              • bergamotka77 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 22:02
                Niczego nie podałam loserko.
                • danaide2.0 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 22:30
                  Berga - dzień bez wyzwisk dniem straconym.

Ja tam akurat dzieciom bergi (i tym realnym, i tym wyimaginowanym) życzę jak najlepiej. Dużo zdolności i dużo siły psychicznej. Taka kombinacja zapewni im możliwość znalezienia swojego miejsca na ziemi... na całej kuli ziemskiej.
        • hanusinamama Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 17:03
          Pytanie czym się Berga nie bryndzluje...To jest labo dziewczyna która sobie sobie jaja na tym forum...albo ma grube problemy...
      • wapaha Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 20:57
        bergamotka77 napisała:

> Hmm nie chcę wyzłośliwiać, bo zdolne i leniwe dziecko to nie rzadkość, ale

big_grin
      • mid.week Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 02.02.23, 06:45
        Jak zawsze w formie 💪
      • princesswhitewolf Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 03.02.23, 00:22
        >obecnie ma indywidualny tryb studiów

Chory? Jak nie to po co to na humanistycznych studiach gdzie uczestniczenie w rozmaitych wykladach to podstawa rozwoju. Poza tym studia na zachodzie to nie szkolka gdzie sa scisle roczniki i kazdy chodzi na rozne wybrane zajecia.
        • kurt.wallander Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 03.02.23, 11:06
          princesswhitewolf napisała:

> >obecnie ma indywidualny tryb studiów
          >
          > Chory? Jak nie to po co to na humanistycznych studiach gdzie uczestniczenie w r
          > ozmaitych wykladach to podstawa rozwoju. Poza tym studia na zachodzie to nie sz
          > kolka gdzie sa scisle roczniki i kazdy chodzi na rozne wybrane zajecia.

Na polskich uczelniach też chodzi się na różne wybrane zajęcia. Ale może chodziło o jakieś studia międzywydziałowe? Albo indywidualny tok, gdzie łączysz przedmioty z naprawdę bardzo różnych dziedzin?
          • princesswhitewolf Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 03.02.23, 18:04
            Bergamotki dziec studiuje w Holandii ponoc.

>Albo indywidualny tok, gdzie łączysz przedmioty z naprawdę bardzo różnych dziedzin?

to nie jest cos niebywalego na zachodzie i wielu to robi
            • slonko1335 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 03.02.23, 18:12
              No coś Ty tylko sami wybitni na pewno jak to wielu? Musialas cis pomylic, Bergamotki synuś nie może być jednym z wielu przeciez wink
            • kurt.wallander Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 03.02.23, 18:34
              Ale ktos pisał, że to cos niebywałego? Odpisałam na twój wpis, że "na zachodzie" wybiera sie zajęcia. W Polsce też się wybiera, a mimo to są osoby, które chcą sobie studia jeszcze bardziej zindywidualizować. Być może dziecko bergamotki to właśnie taki przypadek, niezależnie od tego, czy studiuje w Polsce czy w innym europejskim kraju?
    • triss_merigold6 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 15:50
      Sam zainteresowany chce iść gdzieś gdzie nie trzeba się uczyc, kumple za duzych ambicji tez nie maja wiec nie ciagna w gore tylko raczej w dol.

na wstępie wybiłabym z głowy kierowanie się w tym zakresie przykładem i wyborami kolegów
      • bergamotka77 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 15:52
        Podejrzewam, że nie za bardzo syn sie słonka słucha. Taki wiek, wydaje mu się, że jest najmądrzejszy.
      • slonko1335 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 15:58
        Już wybiłam, bardziej mi chodzi o to, że jakby do topek i lepszych szkol nikt się nie pcha że środowiska. Wystarcza im słabe technika i licea.
    • alpepe Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 15:52
      Ja tam bym kupiła łopatę, przewiązała piękną kokardą i powiedziała: Synu, to na nową drogę życia, przyda ci się, chyba, że wybierzesz coś innego. I bym się nie wtrącała.
      Ale ja mam dwie córki, w tym jedną, co to się świadectwami nie przejmowała, a potem, jak ją naszło po maturze, że medycyna, to przysiadła przez rok sama, zdała egzamin centralny i się dostała i studiuje, więc może mam pomysł, który nie wypali?
      • afro.ninja Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 05.02.23, 18:11
        W Polsce to by chyba nie przeszło. Tutaj jest jakiś zamordyzm edukacyjny.
    • alicjamagdalena Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 15:55
      Za 10 lat informatyków będzie jak psófff jak kiedyś prawników i absolwentów marketingu i zarządzania.
      • kropkacom Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 15:57
        I będzie potrzeba ich coraz więcej. Niekoniecznie jednak bez matury...
      • bergamotka77 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 15:58
        Dokładnie, ten trend "każdy idzie na informatyka" mnie śmieszy. To trudny zawód, specyficznych umiejętności, jest lekko autystyczny, nie dla każdego. Choć ja żałuję bardzo, że żaden z moich synów nie odziedziczył smykałki do matematyki i informatyki mojego męża. Co za pech!
        • alicjamagdalena Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 16:37
          Fizjoterapia, wszelkie medyczne zawody, psychoterapia to będzie przyszłość.
          • princesswhitewolf Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 03.02.23, 00:26

>Fizjoterapia, wszelkie medyczne zawody, psychoterapia to będzie przyszłość.

Absolutnie nie. Robotyka wiekszosc zastapi. Maszyny skarbie. Operacje, badania, diagnoza....Czytaj cos choc troche. Polecam New Scientist magazyn itd lekturke na dobranoc
            • triss_merigold6 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 03.02.23, 07:29
              Niczego w tym zakresie nie zastąpi całkowicie, człowiek jest tańszy.
        • hanusinamama Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 17:05
          Co jest autystyczne? Zawód? Ty zawodowo też piszesz tak nieskładnie czy tylko tutaj?
          • alicjamagdalena Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 18:01
            Raczej chodziło jej że w przypadku. osób że spektrum np zespol aspergera taki zawód jest dobry, można pracować, zarabiać i nie mieć interakcji lub minimum z tzw w normie.
            • bergamotka77 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 22:05
              To prawda i wiele osób z cechami autystycznymi pracuje w tym zawodzie, choc nie wszyscy oczywiście.
              • princesswhitewolf Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 03.02.23, 00:27
                Pracowalam wieki temu w firmie produkujacej CRM. Siedzialam wsrod informatykow. Plotkowali jak stare babym wytrzymac sie nie dalo. Jeden czy dwoch milczkow i 8 pierdol z niezamykajaca sie buzia.
      • princesswhitewolf Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 03.02.23, 00:24
        >Za 10 lat informatyków będzie jak psófff jak kiedyś prawników i absolwentów marketingu i zarządzania.

I tu sie grubo grubo mylisz. To dopiero poczatek automatyzacji. I choc programy bedzie pisal system to nadal bedzie potrzeba wielu ludzi zajmujacych sie architektura systemow
    • asia_i_p Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 16:06
      Broń Boże do liceum! Będzie strasznie odstawał na tle tych wszystkich szczerze zainteresowanych poszerzaniem swojej wiedzy młodych naukowców, którzy co wrzesień zasilają naszą społeczność szkolną! A nie, poczekaj . . .

Według mnie, dla dzieciaka o niesprecyzowanych zainteresowaniach, liceum to jednak najlepsza opcja. Tylko nie żadne topowe, gdzie go zestresują, tylko mat-fiz w jakimś dobrym średniaku (czyli raczej srebrne niż złote liceum według rankingu perspektyw), mającym przy tym wśród własnych uczniów opinię w miarę przyjaznego.
      • slonko1335 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 16:10
        Zrobiłaś mi dziś dzień. Tak też myśllimy o jakimś mat fiz info na pewno w te rozszerzenia jeżeli stanie na liceum. Topowe z rozsądku odrzucam na wstępie, za dużo zlych rzeczy widzę na co dzień w pracy żeby wepchnąć w to swoje dzieci.
        • bergamotka77 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 16:14
          haha znowu jak mantra "Topowe licea to samo zło, bo moje dziecko tam nie chodzi". Mam zgoła inne doświadczenia, i to osobiste, wszyscy w domu, poza młodym, skończyliśmy topowe licea w skali kraju i to trzy różne, znamy mnóstwo osób po takich szkołach i nikt nie ma traumy, wręcz przeciwnie. Te szkoły mają mnóstwo dobrych stron i wiele nam dały.
          • slonko1335 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 16:16
            A ja mam inne, w moim miescie, zatem twoje mnie kompletnie nie interesują.
          • asia_i_p Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 16:19
            Nie każde topowe liceum to zło. Jednak znaczna większość osiąga swoje wyniki mobbując uczniów i nauczycieli. Chodziłam do takiego, owszem, dało mi wiele (fajnego męża na przykład), ale raczej wbrew polityce szkoły niż w jej ramach. A napatrzyłam się wielu patologii.
          • marta77trusia Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 16:36
            Dokładnie tak-najwięcej o topowych liceach mają do powiedzenia rodzice, których dzieci tam nie chodzą. To jest po prostu niesamowite i powtarza się w każdym, szkolnym wątku.
            • slonko1335 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 18:41
              Wiesz u nas do średniego trudniej się było ostatnie lata dostać niż do topowego . ... zapewne nie bez przyczyny...
            • ania_z_zielonymii Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 20:35
              To i jeszcze opinia o programistach ze spektrum. Z ręką na sercu z 500 moich kontaktów programistycznych na linkedin, z którymi pracowałam, może (i też nie mam pewności) jeden był w spektrum (zresztą bardzo fajny chłopak).
          • mid.week Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 02.02.23, 06:46
            Dobrze, ze przypomnialas o tym forum, w tym miesiacu jeszcze o tym nie pisałaś!
      • nieeznaajoomaa Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 16:27
        Ja też polecam przeciętne liceum ogólnokształcące i potem, jeśli nie studia, to roczna lub dwuletnia szkoła policealna albo jakiś kurs zawodowy, z maturą lub bez. Technikum to tylko wtedy, kiedy dzieciak ma bardzo sprecyzowane zainteresowania, plany na przyszłość i jest szczerze zainteresowany konkretnym kierunkiem, inaczej nie ma sensu, żeby chodził do szkoły rok dłużej i jeszcze męczył się na przedmiotach zawodowych czy praktykach.
    • ophelia78 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 16:32
      Jestem w temacie bo moj tez w 8 klasie, też były 6latek, również z zainteresowaniami informatycznymi
      Plus sama prqcuje w LO i mam wrażenie że odkąd zlikwidowano tzw profile ogóle LO jest dobre dla tych co już wiedzą co chcą (typu prawo czy meducyna). Reszcie zawęża wybór jednocześnie zmuszając do specjalizacji (często średnio świadomie wybranej)

Moj syn tez z gatunku zdolny ale len ale nie jest miglant, co musi to zrobi.
      Celujemy raczej w technikum

SCI za wysokie progi plus ja nie do końca jestem przekonana do szkoly średniej z kadrą akademicka.

TME i Niemierzynska to pewnie będą nasze wybory - tule ze mam nadzieję że Mlody zepnie poślady i pouczy się matmy. Pasek i wolontariat będą, z przedmiotów punktowanych 4,5,5,6 myślę że będzie.
      Pytanie jak napisze egzamin.

Dobre opinie jeszcze slyszalam o technikum na Ku Sloncu. Niższe progi ale podobnie zacnie.

Poza tym przy zainteresowaniach komputerowych to w LO najczęściej wygląda to tak ze inf jest podpięte pod mat fiz ale ani za.barxzo fachowców ani tym bardziej sprzętu.

Przyznaje ze czekam na dni otwarte TME i Niemierzynskiej.
      W TME na stronę szooly jest plan lekcji - w cholere godzin i zaczynają codziennie 7.20 (f....). Na Niemierzymskiej planu nie publikuja. Tam też podobno naja dobre wsparcie sprzętowe z Technoparku Pomerania

Klasy ogólne (tzn chyba 1 ogolna) jest w lo16. Szkoła ostatnio mocno zwyżkująca.

Ech... trudne wybory
      • slonko1335 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 16:38
        Lo16 ten profil ogólny ma fatalne rozszerzenia do wyboru w 2 roku. Tak rozważam też niemierzyńska, ten profil informatyczno matematyczny w 16. Poziom ku słońcu żenujący podobno no matur na pewno...tme mam zgrzyt bo to "nasza" szkoła i widzę dużo słabych punktów..
        • banicazarbuzem Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 17:49
          Słonko, weź pod uwagę, że jego ambcje mogą się zmienić i maturę mkze zdać jako jeden z najlepszych i mądrze pokieruje swoim życiem.
          I będzie super szefem dla dziubdzousia bergi🤑A na poważnie to serio, przez szkołę średnią dużo może się zmienić. Mam taki przypadek w bliskiej rodzinie. W podstawówce chyba największy nygus, w rodzinie czarna owca.
          A teraz jest super facetem, że swoją bardzo dobrze prosperującą firmą i fajną rodzina.
          Martw się, że syn idzie w jego nygusowe ślady 🤣
          • slonko1335 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 18:45
            A nie no jasne że mogą. Rozważam wszystkie za i przeciw tylko. Wiesz taki najwiekszy nygus to jednak nie jest. Średnia ma mimo tego olewactwa mocno przyzwoita więc gdyby nie olewał no ale przeciez nie bede stac nad 15 latkiem i pilnowac mu zeszytow ...egzaminy próbne pisze bardzo dobrze no ale to często fuks moze buc lub niefart. Najgorzej z podejściem ale może i wiek.
        • ophelia78 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 18:22
          A możesz coś ni napisac o tych słabych punktach tme?
          Bo u nas to na razie 1szy wybór...
          • slonko1335 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 18:36
            To takie z zawodowych kontaktów wrażenie i wspolpraca i te są niezbyt . Jest problem z nauczycielami (w sensie zatrudnienia nauczycieli przedmiotow zawodowych i ich kealifikacji w zwiazku z tym i wiedzy) co mnie zniechęca do techników ogólnie i męska praktycznie szkoła też nie do końca mi leży bo mlody gorzej funkcjonuje w takiej tylko meskiej grupie.
            • slonko1335 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 19:30
              Sci właśnie się obawiam. Dla mnie to taki top wsrod technikiw onformatycznych wlasnie u nas. Znam dwoje fajnych, zdolnych dzieciaków które stamtąd uciekły ale nie było kumulacji to mogły uciekać, teraz nie będzie gdzie...
              • em_em71 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 05.02.23, 14:24
                Też znam, takich co nie uciekli.
    • jkl13 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 16:38
      Ale dlaczego "na szczęście" nie chce kontynuować sportu? Skoro uczyć się nie chce, ma dys, może klasa sportowa jednak byłaby rozwiązaniem?
      Mój syn, uczyć się nawet chce, ale różne dys mu w tej nauce skutecznie przeszkadzają, też klasa sportowa, na szczęście chce kontynuować sport. I abstrahując od tego,czy się do szkoły sportowej dostanie, czy nie, ja nie mam nic przeciwko kontynuacji sportu. Przynajmniej dziecko ma dziedzinę, w której jest bardzo dobre, ma wyniki i podziw kolegów, a nie tylko oceany czasu poświęcane na naukę, która i tak ku do głowy nie wchodzi. Dlatego wcale się nie dziwię,że chce kontynuować sport, zwłaszcza że żyje tym sportem i treningi są dla niego najważniejsze. Twój syn tak nie ma?
      • slonko1335 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 16:42
        Cóż licea i profile sportowe w moim.miescie szorują po dnie. Do branzowki chyba są wyższe progi. On sport uprawiać będzie ale nie w szkole/klasie sportowej na oewno.
        • marzeka11 Re: Szkoła ponadpodstawowa co zrobić z takim dzie 01.02.23, 16:45
          To powtórzę: zdana matura to 30%, zdany egzamin zawodowy w technikum 75%.