Dodaj do ulubionych

Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK

01.02.23, 19:32
Wynajmuje dom w UK danym ludziom od ponad 10 lat.
Dzisiaj mi kobieta wysłała wiadomość, ze popsuła im sie zmywarka. Żeby nie było juz druga.
Dom na początku nie miał zmywarki, jakieś 8 lat temu zrobiliśmy remont kuchni i wstawilismy zmywarkę, nowa. Popsuła sie po jakis 3-4 latach. Kupiłam nowa, dzisiaj mi napisała, ze sie popsuła.
Szczerze, to nie uśmiecha mi sie kupować im nowych sprzętów co chwile .
Pytanie, czy wymiana zmywarki należy do mnie? Czy moze jednak najemcy powinni wymienic.
Obserwuj wątek
    • majenkirr Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 01.02.23, 19:42
      A jak się wprowadzała, to zmywarka już była?
      • leyla76 Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 01.02.23, 19:47
        Nie było, jakieś 2-3 lata po ich wprowadzeniu zrobiliśmy generalny remont kuchni i wtedy im wstawilismy zmywarkę, w zabudowie, wąska bo na standardowa nie było miejsca. Ta zmywarka im sie zepsuła po jakis 3 latach. Kupiłam druga, teraz mi napisała, ze sie zepsuła ta druga.
        • primula.alpicola Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 01.02.23, 19:51
          A w umowie masz coś na temat wymiany zepsutych sprzętów?
        • majenkirr Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 01.02.23, 20:08
          To w umowie zmywarki w ogóle nie było. Ja bym nie kupowała, skoro to takie psuje wink.
        • turbinkamalinka Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 02.02.23, 02:14
          Z ciekawości, po co wstawiliście im zmywarkę, skoro w pierwotnej wersji jej nie było? Prawdopodobnie nie musicie jej naprawiać bo tej zmywarki "nie ma" w mieszkaniu. Ale żeby być całkowicie w porządku wzięłabym swojego speca i ustaliła co się stało. Jeśli to z ich winy to bym nie zawracała sobie głowy.
    • ritual2019 Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 01.02.23, 19:43
      Zalezy od ciebie. Mozesz zaproponowac zeby kupili sobie zmywarke, moga sie zgodzic ale nie musza, zalezy czy im to pasuje. Zmywarka jest czescia wyposazenia kuchni, tak jak np pralka ale niektorzy maja swoje sprzety i inni nie maja. To pytanie do najemcow
      • snakelilith Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 01.02.23, 20:17
        Zmywarka i pralka nie muszą być częścią wyposażenia kuchni. W Niemczech np. nie ma żadnego wymogu wyposażenia mieszkania w cokolwiek. I ludzie wolą wynajmować zwykle puste mieszkania. Kuchnia czasem jest, czasem nie, ale jak jest, to wzrasta przez to automatycznie czynsz. Jeżeli więc kuchnia ze zmywarką była uwzględniona przy obliczeniu wysokości czynszu, to należy ją wymienić. Ale szkód wyrządzonych przez najemców, np przez zaniedbania, właściciel płacić nie musi.
        A jak jest w UK należałoby sprawdzić w zapisach prawnych, a nie kierować się tym, co robią inni, bo wiele (tego co robią inni) zależy od tego, czy na mieszkanie są chętni, czy trzeba trzymać sobie ewentualnych najemców ciepło.
        • alpepe Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 01.02.23, 20:43
          Akurat w Niemczech to zależy nieco od landu, w Berlinie zwyczajowo zlew i kuchenka są. U mojej córki w Lipsku były gołe ściany z przyłączami.
          • snakelilith Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 01.02.23, 20:52
            alpepe napisała:

> Akurat w Niemczech to zależy nieco od landu, w Berlinie zwyczajowo zlew i kuche
            > nka są.

Berlin jest jedynym wyjątkiem, można więc w skali kraju praktycznie pominąć. I jak napisałaś, zlew i kuchenka to tam jedyne wymaganie rzeczy, zmywarka do nich nie należy. W dużych miastach czasem kuchnia jest, ale częściej jako "spadek" po wcześniejszych lokatorach i ci chcą za to parę groszy. Brać jednak nie trzeba.
            • ritual2019 Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 01.02.23, 22:10
              Wbij sobie do lba snake ze Niemcy to nie UK.
              • snakelilith Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 01.02.23, 22:39
                Łeb to ty masz i do tego niezbyt lotny. Veryvery napisała, że zasady w UK są różne, raz w domu/ mieszkaniu wyposażenie jest, a raz nie ma. A to oznacza, że nie ma żadnego obowiązku wstawiania czegokolwiek, a tym bardziej zmywarki. To zależy od konkretnej umowy. Dokładnie tak ja w Niemczech.

• la_bonne_cusine Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 01.02.23, 19:45
      Co ma do tego polskie prawo? Pytaj pod kątem angielskiego prawa.
      • leyla76 Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 01.02.23, 19:48
        Dlatego napisałam, ze dotyczy uk. Jest tu dużo dziewczyn tam mieszkających.
      • kk345 Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 01.02.23, 20:00
        A w którym miejscu ona pyta o polskie prawo???
        • la_bonne_cusine Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 01.02.23, 20:28
          W żadnym. Ale pyta na polskim forum.
          Tylumaczyć dalej?
          • kk345 Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 01.02.23, 20:37
            Jak już powiększasz czcionkę, to rzuć sobie pod lupę tytuł wątku: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK
    • volta2 Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 01.02.23, 19:46
      popsute zmywarki się naprawia, nie trzeba od razu kupować
      • leyla76 Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 01.02.23, 19:52
        Niby był jakis technik, który stwierdził ze będzie drożej kosztować niż nowa.
        • kk345 Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 01.02.23, 20:03
          Poproś o kontakt do tego technika i zapytaj o przyczynę awarii. Może twarda woda a oni soli nie używają? Albo pompa się zapycha, a filtrów nikt nie czyści?
          • sueellen Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 01.02.23, 20:41
            Prawdopodobnie to był powód. Sprawdzulabym im też pralkę. Założę się że filtra nie czyszczą nigdy.
            • sol_13 Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 01.02.23, 20:56
              Dokładnie, 3-4 lata to trochę krótko na zmywarkę. Nasza 12 lat działa.
            • volta2 Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 01.02.23, 22:35
              a w pralce są jakieś filtry do czyszczenia? nigdy tego nie robiłam, pralka mi ciekła raz, gdy puścił zawór odprowadzający rurę do ściany. pomógł mąż na tę przypadłość.
              zmywarkę naprawiłam za 1/3, może 1/4 wartości nowej, razem z częścią o ile pamiętam (tu może być różnie), chodzi do dziś a naprawa była w 2015 lub 16 roku i już wtedy miala koło 10 lat (kupiłam z mieszkaniem i postanowiłam ją zajeździć)
              • hanusinamama Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 02.02.23, 10:59
                Oczywiście ze są filtry w pralce. Nalezy je regularnie czyścić.
          • ritual2019 Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 01.02.23, 22:49
            kk345 napisała:

> Poproś o kontakt do tego technika i zapytaj o przyczynę awarii.

Może twarda wod
            > a a oni soli nie używają?

W uk raczej rzadkosc.

Albo pompa się zapycha, a filtrów nikt nie czyści?

???
            Jakie filtry czysci sie w zmywarce? W pralce?
            • glasscraft Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 01.02.23, 23:04
              Twarda woda w UK to rzadkosc? W Szkocji owszem, poza tym ponad polowa UK ma twarda wode.

Naprawde nie wiesz, ze w zmywarce sa filtry, ktore powinne byc czyszczone?
              • ritual2019 Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 02.02.23, 07:04
                glasscraft napisała:

>
                > Naprawde nie wiesz, ze w zmywarce sa filtry, ktore powinne byc czyszczone?
                >
                Nigdy zadnych filtrow w zmywarce nie czyscilam i jakos zmywarki dzialaja bez problemu dluzej niz 5 lat.
                • hanusinamama Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 02.02.23, 11:01
                  Fuj. Wyjmij filtr i zobacz w jak brudnym sprzecie naczynia myjesz.
                  Tak pralka też ma filtr- też nalezy go czyścić (rzedziej niż zmywarki ale nadal nalezy).
            • koronka2012 Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 01.02.23, 23:16
              OJP, doczytaj w instrukcji… ja swoje czyszczę raz na miesiąc
            • kk345 Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 01.02.23, 23:20
              >Jakie filtry czysci sie w zmywarce? W pralce?
              Serio pytasz???
              • volta2 Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 02.02.23, 00:19
                ja serio, nigdy nic nie czyszczę w pralce
                w zmywarce coś tam na dole jest i czasem to czyszczę z tłuszczu, ale czy to są filtry to nie wiem

co wy tam wkładacie do tych sprzętów, że bez czyszczenia się rozpada?
                • hanusinamama Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 02.02.23, 11:03
                  Zmywarka myje naczynia, na filtrze zbiera się tłuszcz ale i resztki jedzenia...do tego słuzy filtr ( jak sama nazwa wskazuje).
                  Wyjmij filtr z pralki zobaczysz co tam jest...
                  • volta2 Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 03.02.23, 01:43
                    nawet nie wiem, gdzie miałabym szukać tych filtrów. poczekam na męża, może nasz model jest rewolucyjny i nie ma takiego elementu? skoro należy czyścić, bo się psuje, a u nas się nie psuje, (10 lat to chyba już mierzalny okres) to coś musi być na rzeczy.
    • alicjamagdalena Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 01.02.23, 19:46
      Pytanie co było powodem zepsucia?
      • malinowe-wino Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 01.02.23, 19:48
        Moze zmywarka jest na gwarancji jeszcze?
        • leyla76 Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 01.02.23, 19:51
          Niestety nie
          • la_bonne_cusine Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 01.02.23, 19:55
            To płacisz.
    • la_bonne_cusine Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 01.02.23, 19:58
      Trzymaj się od Polaka najdalej jeśli tylko możesz.

• veryvery Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 01.02.23, 20:01
      To jest UK, landlordzi czesto aby jedynie gołe ściany oferują i meble kuchenne najwyzej, a pralka czy lodówka też nie zawsze są nie mówiąc o zmywarce. Masz tę zmywarkę w umowie? Nie sądzę, lokatorzy popsuli dwie, wystarczy, nie ich to nie szanują
      • berdebul Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 01.02.23, 20:25
        Wystarczy, ze to mała zmywarka, czyli wchodzą trzy kubki i jeden garnek na krzyż = chodzi na okrągło.
        • yuka12 Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 01.02.23, 20:38
          Koleżanka ma taką małą, po 3 latach od wprowadzki im się popsuła, landlord wymienił na nową. I już ze 4 lata śmiga bez problemu.
        • hanusinamama Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 02.02.23, 11:04
          U mnie duża chodzi na okrągło i sie nie psuje po 4 latach.
      • la_bonne_cusine Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 01.02.23, 20:31
        😉
      • ritual2019 Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 01.02.23, 22:56
        veryvery napisała:

> To jest UK, landlordzi czesto aby jedynie gołe ściany oferują i meble kuchenne
        > najwyzej,

To jest akurat bzdura. Mieszkania zawsze maja kuchnie a wyposazenie w sprzaty agd jest albo nie bo to zalezy czego kto szuka. My wynajmujemy mieszkanie ktore jest w pelni wyposazone, najemcy zmieniaja sie co kilka lat wiec nie maja swoich sprzetow. Mamy je natomiast ubezpieczone.
        Mieszkanie jest tez czesciowo umeblowane.
        Jesli autorka watku wyposazyla mieszkanie w takie sprzety to do niej nalezy naprawa/wymiana. Moze tez zaproponowac zeby kupili wlasne. Do mozna negocjowac.
        • veryvery Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 01.02.23, 23:35
          No to przeciez pisze ze kuchnia jest czyli meble kuchenne i kuchenka , ale pralka i lodowka niekoniecznie
          • ritual2019 Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 02.02.23, 07:07
            Nie ty napisalas ze golf sciany, meble kuchenne najwyzej. Meble w kuchni sa standardem, nie tylko w mieszkaniach na wynajem ale takze na sprzedaz, nowych, uzywanych itp. Jest tez zawsze plyta do gotowania i piekarnik.
          • hanusinamama Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 02.02.23, 11:04
            U najmy są złote klamki i granitowe kible. Wszedzie!!!! w UK Nie wiedziałaś?
      • princesswhitewolf Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 02.02.23, 08:42
        >To jest UK, landlordzi czesto aby jedynie gołe ściany oferują i meble kuchenne

Roznie jest..wynajmuje sie umeblowane lub nie umeblowane lub czesciowo umeblowane. Nie ma zadnych regul. I w umowie rozumny czlowiek ustala jak to jest z uszkodzeniami i zuzyciem
    • damartyn Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 01.02.23, 20:05
      A ja myśle ze sprzęty się po prostu psują. Naprawa , chyba się nie opłaca 50 funtow za przyjazd , robota plus cześć -drugie tyle albo i więcej, Nowa zmywarka, prosty model w okolicy 230 -260 funtow. Decyzja należy do Ciebie ale ja bym kupiła.
    • imponderabilia22 Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 01.02.23, 20:06
      Jak kupią kolejną za własne pieniądze, to gwarantuję, że ta trzecia prędko się nie zepsuje 😁
    • yuka12 Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 01.02.23, 20:35
      W żadnym domu/mieszkaniu, które wynajmowałam w UK, nie było zmywarki, zresztą lodówki też nie. Zainteresowałabym się przyczyną psucia się zmywarki, czy czasem wina nie leży po stronie użytkowników. O zmywarki trzeba dbać - regularnie czyścić filtry, dosypywać sól, przemywać tabeletkami do czyszczenia, a w rejonie z twardą wodą również odkamieniać. Chociaż różnie bywa- przez 7 lat w naszej zmywarce popsuła się grzałka (naprawiona w ramach gwarancji) i niedawno sami wymieniliśmy wirnik kontrolujący ciśnienie pobieranej wody. Nie przyszłoby nam do głowy kupowanie z tego powodu nowej pralki. Nowy wirnik wzięliśmy z elektrycznego prysznica, którego już nie używamy (kupiliśmy niedawno nowy przy remoncie łazienki).
      • princesswhitewolf Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 02.02.23, 08:41
        >W żadnym domu/mieszkaniu, które wynajmowałam w UK, (...), zresztą lodówki też nie.

Wiec to Walia...w Anglii jesli wynajmujesz umeblowane to na bank jest lodowka
        • veryvery Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 02.02.23, 13:24
          Nieprawda, w moim obecnym mieszkaniu lodowki nie bylo a pralka tylko dlatego bo poprzedni lokatorzy zostawili, jak najbardziej anglia a nie zadna waliasmile, a ze od kilku miesiecy rozgladam sie za nowym miejscem to w ogloszeniach widze ze nieruchomosci pod wynajem są zazwyczaj nieumeblowane i nie jest rzadkoscią ze nie ma lodowki czy pralki.

Ja nie wiem czemu wy "angielki" tak glupio sie upieracie przy w sumie glupocie, co chcecie udowodnić? Duzo osob tutaj mieszka lub mieszkalo w uk, duzo ma rodzinę w tym kraju wiec wiedzą jak jest
          • ritual2019 Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 02.02.23, 14:26
            W Anglii mieszkania sa rozne. Sa umeblowane, czesciowo umeblowane lub nieumeblowane. Kuchnia czyli szafki i plyta do gotowania plus piekarnik sa zawsze. To ty sie glupio upierasz ze zazwyczaj nie sa umeblowane albo brak pralki czy lodowki. Nie, nie zazwyczaj a poprostu jest roznie.

www.rightmove.co.uk/property-to-rent/find.html?locationIdentifier=REGION%5E219&insId=1&googleAnalyticsChannel=renting

Chocby tu, rozne. Pierwsze miasto w Anglii jakie przyszlo mi do glowy. Pogladowo
            • snakelilith Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 02.02.23, 15:48
              ritual2019 napisał(a):

> Kuchnia czyli szafki i plyta do gotowania plus piekarnik sa zaw
              > sze
              .

Przestań pisać bzdury. Umeblowanie znaczenie podwyższa wysokość czynszu, więc wielu właścicieli coś tam wstawia, ale obowiązku nie ma żadnego. Rynek mieszkań/domów na wynajmem jest u UK do tego bardzo mały i oblegany, dotyczy tylko 10% nieruchomości, większość "idzie" więc do ludzi zupełnie bez ogłoszeń, a to co się ogłasza, to tylko mała część, zwykle ta mniej atrakcyjna i/albo przeznaczona na wynajem krótkoterminowy. Cóż to bowiem za problem wstawić swoje meble i własny sprzęt do długoterminowego wynajmu do atrakcyjnego mieszkania/domu?
              • princesswhitewolf Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 03.02.23, 18:30
                ynek mieszkań/domów na wynajmem jest u UK do tego bardzo mały i oblegany, dotyczy tylko 10% nieruchomości,

19%

>iększość "idzie" więc do ludzi zupełnie bez ogłoszeń, a to co się ogłasza, to tylko mała część, zwykle ta mniej atrakcyjna i/albo przeznaczona na wynajem krótkoterminowy

rightmove.com Malo ogloszen?? Malo kto to wynajmuje bez oglaszania, chyba mowa o jakichs Polakach podnajmujacych domy socjalne czy cos lol
                jakich krotkoterminowych? umowy sa na 2 lata czy rok ale je przedluzaja przeciez. To taki styl w UK by miec elastycznosc

Boziu ciekawe gdzie mieszkaja wszyscy ci studenci, emigranci i wszyscy tymczasowi w duzych miastach.... skoro rynek wynajmu taki maly. Pod mostem moze. Lol

... snake specjalistka od UK
            • princesswhitewolf Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 03.02.23, 18:25
              >W Anglii mieszkania sa rozne. Sa umeblowane, czesciowo umeblowane lub nieumeblowane.

zwaz ze napisalam ze jesli wynajmuje umeblowane (!) to na bank jest lodowka.

• sueellen Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 01.02.23, 20:39
      Tak. Jeśli należy do wyposażenia domu to zmywarka, płatka, boiler itd naprawisz ty. Swoją drogą, dlaczego nie ubezpieczylas?
      • princesswhitewolf Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 02.02.23, 08:41
        Sluszne pytanie
    • demodee Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 01.02.23, 21:04
      A może te zmywarki kupujesz takie najtańsze?
      Bo te najtańsze to właśnie tak po 3 latach się psują.
      • koronka2012 Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 01.02.23, 23:18
        Ludzie co wy kupuje cię że po trzech latach się psuje? Zmywarkę mam od kilkunastu lat jakoś nie potrzebuje naprawy odpukać choć wcale droga nie była.
        Postarałabym się do wiedzieć od technika co to było - jeśli np. programator to wiadomo że nie ich wina
        • kk345 Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 01.02.23, 23:23
          >Ludzie co wy kupuje cię że po trzech latach się psuje? Zmywarkę mam od kilkunastu lat

Tu idealnie pasuje standardowe, forumowe pytanie, czy ostatnie lata spędziłaś pod kamieniem: serio nie obiło ci sie jeszcze o uszy, ze sprzęty produkowane w ciągu ostatnich 5-10 lat są nietrwałe i wytrzymują ułamek tego, co stare?
          • aamarzena Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 01.02.23, 23:50
            O tym, że sprzęty psuja się tuż po gwarancji, "nie to co stare" słyszę od co najmniej 20 lat. Nie wiem, może mam szczęście do sprzętów, ale zmywarka chodzi już 11 lat, pralka, lodowka 14, TV tez, tyle, że u teściowej stoi, a u nas nowszy, ale też co najmniej 7-mio letni. Małe agd psuje się trochę częściej, ale też bez przesady. Coś wytrzyma 3 lata, inne 8-9, czasem nawet kilkanaście lat, jak rzadziej używane.
            Ale staram się nie kupować najtańszych no name-ów, raczej popularna srednia półka.
    • princesswhitewolf Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 02.02.23, 08:39
      >Pytanie, czy wymiana zmywarki należy do mnie? Czy moze jednak najemcy powinni wymienic.

Nie rozumiem jak w ogole mozesz zadawac takie dziwne pytania. Nie wiesz co ustalilas w kontrakcie zanim go podpisywali? Co to za cudaczne pytanie? Na czarno wynajmujesz jakis social house ze nie wiesz co wpisalas w umowe wynajmu czy co?
    • wena-suela Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 02.02.23, 10:49
      Nie wiem jak w UK, ale w PL jak się mojemu najemcy zmywarka zepsuła, kupiłam od razu nową, a za czas bez zmywarki żądał obniżki czynszusad(
    • lucasa Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 02.02.23, 17:57
      Jeżeli Ty kupiłaś to Ty za to odpowiadasz. Dlatego często albo się nie kupuje, albo kupuje i zapisuje, że to jest "gift" i wtedy wynajmujący sam naprawia.
      • princesswhitewolf Re: Do tych co wynajmują mieszkania, dotyczy UK 02.02.23, 22:41
        No ale ona nie zna umowy jaka ma z najemcami. Trollo lollo czy cos

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka